» »

Nobelova nagrada za ekonomijo 2014

Nobelova nagrada za ekonomijo 2014

Nobelove nagrade - Razglasitve prejemnikov Nobelovih nagrad se tradicionalno zaključijo z imenom nagrajenca za dosežke na področju ekonomije. Nagrado, ki jo v spomin Alfreda Nobela od leta 1969 podeljuje švedska centralna banka in ne sodi med oporočne nagrade, letos prejme francoski ekonomist Jean Tirole za analizo moči trga in regulacije.

Tirole je študiral inženirstvo na pariški politehniki, matematiko na Univerzi Paris-Dauphine ter doktoriral iz ekonomije na MIT-u. V svojem delu se ukvarja zlasti z vprašanjem, kako se na trgu obnašajo monopoli in oligopoli, za kar je tudi prejel nagrado. To je prva nagrada po polnih treh desetletjih, ki so jo podelili za delo na področju regulacije. Staffan Normark je v razglasitvi prejemnika nagrade pomenljivo povedal, da je letošnja nagrada v zvezi s "krotenjem velikih podjetij".

S svojimi teorijami je Tirole osvetlil delovanje trga, kadar se na njem ustvari oligopolna situacija. Klasične ekonomske teorije so znale dobro napovedati dogajanje, ko je bil na trgu popoln monopol ali pa popolna konkurenca, medtem ko je vmesno stanje oligopola predstavljajo težave pri obravnavi. Tirole se je ukvarjal s tudi problemom regulacije, ki je bilo pred njegovim delom slabo raziskano, in razvil delujoč model takega trga. Ker popolna deregulacija pogosto do koncentracije v obliki oligopola in družbeno nezaželenih posledic, je Tirole iz modela izpeljal, kako je treba regulirati trg, monopole in kartele, da se neželenim posledicam izognemo. Še posebej je to pomembno pri privatiziranih javnih storitvah, kot so železnice, telekomunikacije, avtoceste, šolstvo in zdravstvo.

Tirole je ugotavljal, da imajo v teh primerih regulatorji težave, ker nimajo vseh podatkov o proizvodni ceni storitev ter njihovi kakovosti. Zaradi tega so podjetja v prednosti, kar lahko regulatorji izničijo tako, da jim ponudijo več pametno sestavljenih pogodb. Podjetje bo izbralo zase najugodnejšo in s tem hkrati izpolnilo regulatorjevo namero. Tirole dodaja, da je treba regulacijo prilagoditi vsaki vrsti storitev in da enotni vatli vsepovprek niso uspešni. Glede regulacije bančništva je dejal, da gre za enega najtežjih izzivov in da tu raziskovalno delo še ni končano; dodal je, da je po njegovem mnenju za krizo 2008-2009 odgovorna preblaga regulacija bank. In banke, ki so prejele državno pomoč, morajo biti še strožje nadzorovane, zaključuje.

Tirole je skupaj z Jean-Jacquesom Laffontom, s katerim sta sodelovala pri številnih standardnih člankih, leta 1993 napisal odmevno knjigo o svojih odkritjih (A Theory of Incentives in Procurement and Regulation), ki je pomembno vplivala na regulativo v svetu. Tirolejev najpomembnejši članek pa je bržkone Intrinsic and Extrinsic Motivation, ki obravnava, do kolikšne mere se posamezniki odzivajo na vzpodbude. Študentje ekonomije pa so se gotovo že srečali z njegovim učbenikom The Theory of Industrial Organization, v katerem Tirole uporablja teorije iger za analizo različnih struktur (monopola, duopola, oligopola, popolne konkurence).

9 komentarjev

FlyingBee ::

zdaj pa 1 milijon od proračuna rizkirat in mu dat, da nam reši državo, ko pa i začel, bi verjetno zahteval milijardo

nekikr ::

To bi bilo še vedno precej ceneje, kot to, kar imamo sedaj. In za milijardo bi najbrž že prišel k nam...

prozac ::

Če bi mu uspelo rešiti Slovnijo, bi si zaslužil pa še eno Nobelovo nagrado.
verjetno ne iz področja ekonomije

nekikr ::

Iz področja kazenskega prava :)

gruntfürmich ::

te regulative v knjigi so v obliki smernic, ali definicij, ali enačb, idej...?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

vostok_1 ::

Imo, vsega. Tudi enačb oz. krivulj.

Jupito ::

A še matematika je notri? Pfft... Narod vendar zahteva veličasten dokončen spopad med dobrim in zlim! Hočemo Tolkiena!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

SkipEU ::

Tipični Slovenci. Pri vseh ostalih Nobelovih nagradah so tiho, ampak na ekonomijo se vsi naenkrat spoznajo. Človeka pač ne more presenetiti, da smo tam, kjer smo, če pa imamo 2 milijona ekonomistov.

PaX_MaN ::

Jst sm pa mislu da je problem u lobijih pa pohlepnih bankirjih, pardon, kriminalcih, pa k ne znamo Mame Države nabrcat v mehko meso deb končn šla unga tečnga froca utišat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ekonomski propad v Zda in tudi drugod (strani: 1 2 3 442 43 44 45 )

Oddelek: Problemi človeštva
2220190939 (126228) Ziga Dolhar
»

V Kanadi ostaja dostop do interneta z neomejenim prenosom

Oddelek: Novice / NWO
238289 (6762) Ziga Dolhar
»

Nobelova nagrada za ekonomijo 2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8723997 (22520) Manu
»

Kako varne so e-volitve?

Oddelek: Novice / Zasebnost
123126 (2790) KoKi

Več podobnih tem