Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation
kloshar ::
Tele X me še vedno zafrkavajo.
Sem prebral in sprintal tvoj prvi post. Moram priznati, da si odlično napisal. Torej, rekel si, da v tasksel izberem samo X Windows. Hah, samo le teh ni! Edino kar lahko poleg drugih raznin pisav, serverjev ... izberem je "desktop env...". In če to vse downloadam, mi potegne 120 mb filov, ki mi čisto zasmetijo comp. Torej, še kakšna možnost priti samo do X-ov?
Sem prebral in sprintal tvoj prvi post. Moram priznati, da si odlično napisal. Torej, rekel si, da v tasksel izberem samo X Windows. Hah, samo le teh ni! Edino kar lahko poleg drugih raznin pisav, serverjev ... izberem je "desktop env...". In če to vse downloadam, mi potegne 120 mb filov, ki mi čisto zasmetijo comp. Torej, še kakšna možnost priti samo do X-ov?
Gandalfar ::
Verjetno si mislil kdaj. Iz debian faq:
Sicer pa nekje v naslednje pol leta pricakujemo, da bo sarge postal stable :)
Aja.. sida je mogoce dobiti tudi na cdjih .. trenutno obsega nekje 11cdjev. Niti ne bi priporocal dolvlacenje. Sem ze enkrat in ne bi se enkrat :)
5.4 What about "sid"?
sid or unstable is the place where most of the packages are initially uploaded. It will never be released directly, because packages which are to be released will first have to be included in testing, in order to be released in stable later on. sid contains packages for both released and unreleased architectures.
The name "sid" also comes from the "Toy Story" animated motion picture: Sid was the boy next door who destroyed toys :-)
Sicer pa nekje v naslednje pol leta pricakujemo, da bo sarge postal stable :)
Aja.. sida je mogoce dobiti tudi na cdjih .. trenutno obsega nekje 11cdjev. Niti ne bi priporocal dolvlacenje. Sem ze enkrat in ne bi se enkrat :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
Gandalfar,
torej zdaj mi je ratalo vsaj dobiti x-window in sicer z apt-get install x-window-system
Stvar mi je lepo poinštaliralo, nekaj sem moral tudi nastavljati. Ampak potem mi pri startx napiše napako:
(EE) No Devices detected
Fatal server error:
no screens found
X connection to :0.0 broken (explicit kill or server shutdown)
Sem pognal tudi tisti reconfigurator, ki si ga napisal na prvi strani in nekaj nastavljal, a ni nič pomagalo, ker ne poznam nekakšnih številk ki jih je treba vpisovat za grafo.
imam ati radeon 9100 128
samsung syncmaster 957df
torej zdaj mi je ratalo vsaj dobiti x-window in sicer z apt-get install x-window-system
Stvar mi je lepo poinštaliralo, nekaj sem moral tudi nastavljati. Ampak potem mi pri startx napiše napako:
(EE) No Devices detected
Fatal server error:
no screens found
X connection to :0.0 broken (explicit kill or server shutdown)
Sem pognal tudi tisti reconfigurator, ki si ga napisal na prvi strani in nekaj nastavljal, a ni nič pomagalo, ker ne poznam nekakšnih številk ki jih je treba vpisovat za grafo.
imam ati radeon 9100 128
samsung syncmaster 957df
poskusi z VESA gonilnikom ter 'simple' pri izbiri monitorja. Od modulov, ki ti jih naj ododkljukaj vse in na zacetku ne nalodaj nobenega. Kasneje, ko ti bo osnovni delal jih pa vklapljas.
Hvala, zdaj mi s startx pokaže tisto sivo podlago in križec gori. Samo miška mi ne dela. Katero naj zberem, če imam logotechovo lasersko miško priklopljeno tam zgoraj, poleg tipkovnice, na nek tak krogec?
LP
LP
Torej, moduli so obkljukani, dol sem si potegnil KDE. Zdaj pa je štala. Kot prvo je bilo za pričakovati, da v KDE ne morem skoraj nič delati (odpakirati, odpirati home directory ..), ker nimam pač nobenih filov. Zanima me tudi, kako editam apt-get listo, ker sedaj imam čisto prazno in apt-get ne najde NIČESAR!
LP
LP
in si preprican, da si dobro prebral moj prvi post?
Malo se sprehodi po debian reference dokumentu. Pomojem bos veliko lazje zadihal v Debian sistemu.
Malo se sprehodi po debian reference dokumentu. Pomojem bos veliko lazje zadihal v Debian sistemu.
roscha ::
Urejevanik: vi
V /etc/apt/sources.list pa veš kaj napisat?
Samo preverjam...
No ko boš imel vnose porihtane, pa tkole:
apt-get update
apt-get install kdebase
ok lahko pičiš gor še kdm in kde ampak to je povsem opcijsko...
Poleg ukazne vrstice in apt-geta si pa inštaliraj synaptic, frontend za apt-get.
Za malo bolj napredne pa še ena uporabna reč: deborphan. Poišče in odstrani (večinoma) knjižnice ki niso več v uporabi. Pri unstable se tega počasi kar nabere.
V /etc/apt/sources.list pa veš kaj napisat?
Samo preverjam...
No ko boš imel vnose porihtane, pa tkole:
apt-get update
apt-get install kdebase
ok lahko pičiš gor še kdm in kde ampak to je povsem opcijsko...
Poleg ukazne vrstice in apt-geta si pa inštaliraj synaptic, frontend za apt-get.
Za malo bolj napredne pa še ena uporabna reč: deborphan. Poišče in odstrani (večinoma) knjižnice ki niso več v uporabi. Pri unstable se tega počasi kar nabere.
Heh, a se je komu že zgodilo, da je pri apt-get update lepo vse porihtalo, potem pa ustavilo pri [Working| 99% ? Zdaj bo treba pa verjetno še enkrat zagnati linux, ker mi ne deluje apt.
LP
LP
pzorko: kaj vse pa mas v /etc/apt/sources.list to se ponavadi dogaja.. pocakaj malo, da timeouta na streznike, ki so pac nedosegljivi.
Evo tipičen windows user. Kuj pomisli na reboot. NAPAKA!
1. Počakaj nekaj minut, tko kot je gandalf dejal.
2. Stisni ctrl-C
3. Pomaga? Ok PORIHTAJ sources.list in ponovi update (security vrstico lepo zakomentiraj ker jo ne rabiš!)
4. še ne dela? bejž v drugo konzolo, poženi ps aux, poglej pid št. pod katero teče apt-get in ga ubij z kill -9 [št pida]
Ok tole pod 4. 99,999% ne bo potrebno.
Gre(je)?
Pa še to: Če se med prenosom apt-get (update upgrade install ...) zadeva prekine, nikar panike. Samo ponoviš še 1x pa je. Prenesene datoteke so v /var/cache/apt in pri ponovitvi se prenesejo SAMO še manjkajoče ter postopek se izvede do konca.
In fantje: apt-get clean kaj uporabljate? V zgoraj omenjenem cahe se začne kopičiti čuda prenesenih .deb fajlov, ki jih verjetno nikoli več ne boste rabili....
1. Počakaj nekaj minut, tko kot je gandalf dejal.
2. Stisni ctrl-C
3. Pomaga? Ok PORIHTAJ sources.list in ponovi update (security vrstico lepo zakomentiraj ker jo ne rabiš!)
4. še ne dela? bejž v drugo konzolo, poženi ps aux, poglej pid št. pod katero teče apt-get in ga ubij z kill -9 [št pida]
Ok tole pod 4. 99,999% ne bo potrebno.
Gre(je)?
Pa še to: Če se med prenosom apt-get (update upgrade install ...) zadeva prekine, nikar panike. Samo ponoviš še 1x pa je. Prenesene datoteke so v /var/cache/apt in pri ponovitvi se prenesejo SAMO še manjkajoče ter postopek se izvede do konca.
In fantje: apt-get clean kaj uporabljate? V zgoraj omenjenem cahe se začne kopičiti čuda prenesenih .deb fajlov, ki jih verjetno nikoli več ne boste rabili....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: roscha ()
Debian unstable je tolk fajn.. skor na par mescev enkrat rabim uporabit datotek iz cacha, ker je novejsa micken prevec unstable. Drgac je pa dober link tudi http://snapshot.debian.net
Yo!
Hvala za vse odgovore
Zdaj sem šel podrobno skozi gandijev post, tisti apt-get update je zlaufal in enako vsi koraki naprej. Nekje sem moral nekaj štimati in izbral kdm. Zdaj pa, ko hočem startat KDE, mi napiše v konzoli: Not starting X display manager (xdm); it is not default display manager. Kakšen nasvet?
LP
Hvala za vse odgovore
Zdaj sem šel podrobno skozi gandijev post, tisti apt-get update je zlaufal in enako vsi koraki naprej. Nekje sem moral nekaj štimati in izbral kdm. Zdaj pa, ko hočem startat KDE, mi napiše v konzoli: Not starting X display manager (xdm); it is not default display manager. Kakšen nasvet?
LP
Kako startas kde? Sicer pa ce se ti pozene kdm potem je vse vredu. Poglej, ce ti na sedmi konzoli (Alt-F7) kaj laufa
Nalžje tako da odstraniš kdm in ga ponovno namestiš.
Torej: apt-get remove kdm
potem: apt-get install kdm
Pazi ko te bo conf. vprašal kater log-on manager hočeš za privzetega.
KDM!! Tudi pri upgradih pazi.
Torej: apt-get remove kdm
potem: apt-get install kdm
Pazi ko te bo conf. vprašal kater log-on manager hočeš za privzetega.
KDM!! Tudi pri upgradih pazi.
hruske ::
To je čist običajno, pač ker je tvoj izbrani desktop manager kdm, zažene kdm in ne xdm ane.
Naredil sem, kot je rekel roscha, pa isto. Si sigurn, da moram izbrati KDM in ne XDM? Rad bi kde uporabljal.
LP
LP
Gandalfar:
Ko se mi boota linux, se mi pojavi tak fancy logon screen, tam vpišem svoje ime, grem na GO! in potem pri nalaganju zamrzne.
LP
Ko se mi boota linux, se mi pojavi tak fancy logon screen, tam vpišem svoje ime, grem na GO! in potem pri nalaganju zamrzne.
LP
moj_nick ::
Nisem siguren, kaj bi lahko bil vzrok. Si probal ročno zagnat X-e brez KDM?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: moj_nick ()
moj_nick: X-i že delajo, če se mu požene kdm.
Kot kaže neka peesdarija z KDE?
Pzorko, poizkusi izbrat nek drug win-manager v logon screenu.
Kot kaže neka peesdarija z KDE?
Pzorko, poizkusi izbrat nek drug win-manager v logon screenu.
KDM ti da možnost za drug "desktop" oz. bolj strokovno, window manager. Izberi npr. WindowMaker (tega imaš _zihr_), da vidimo, če je mogoče napaka v KDE.
Emm, nep, KDE ni nikjer tam omenjen niti kaj drugega.Možnosti so default, twm in failsafe. Nič drugega.
lp
lp
O jebemti si trd. torej izberi TWM. In ne se ustrašit. Tko je (oziroma NIC NI) tvoj prijatelj je desni klik. Pa saj ni veze, saj je samo za test če ti ga KDE lomi..
Poročaj.
Poročaj.
Torej še enkrat vprašanje. Grafični login ti pokaže, vendar ko izbereš twm ti enako zašteka, kot ti zašteka, če izbereš KDE (default). Mi prosim potrdiš?
Še to: kako ti zašteka? Moraš rebootat? Ti kak error izpiše?
Še to: kako ti zašteka? Moraš rebootat? Ti kak error izpiše?
Potrjeno! Pokaže se mi lep fancy login screen (sicer KDE ni nikjer napisano), tam izberem katerikoli login (default, twm, failsafe), ko grem na GO! se pač ne pokaže tistega okna, da se KDE nalaga, ampak ostane prazno brez errorja. Æe grem seveda v konzolo, pa piše: Not starting X display maneger (xdm); it is not default display manager. Ja, moram pa enostavno se v konzoli prijavit kot root in potem halt ali reboot.
Kakšen predlog še?
Lep Pozdrav!
Kakšen predlog še?
Lep Pozdrav!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kloshar ()
Ko sem se torej prijavil kot user po izbrisanem kdmju, se mi je pač pokazal tisti siv ekran, s križcem miško in če sem kliknil na podlago, se mi je pokazal tak zelen Debian main menu.
Dalje?
Lep Pozdrav!
Dalje?
Lep Pozdrav!
Greš v home direktorij in ustvariš file .xinitrc
Vanj napišeš:
exec kde &
Moralo bi delat, lahko se pa zgodi, da tudi ne, ker je mogoče Debian malce drugačen od mojega Gentooja, zato bi prosil da bi še kak debianovec kaj pripisal mojemu postu.
Potem ponovno napišeš startx in uživaš
Vanj napišeš:
exec kde &
Moralo bi delat, lahko se pa zgodi, da tudi ne, ker je mogoče Debian malce drugačen od mojega Gentooja, zato bi prosil da bi še kak debianovec kaj pripisal mojemu postu.
Potem ponovno napišeš startx in uživaš
Zgodovina sprememb…
- spremenil: moj_nick ()
Zdaj sem šel takole:
apt-get install kdm
login root
touch .xinitrc
nano /home/.xinitrc
exec KDE &
Zadeva NE dela! Žal. Še kakšen predlog? Aha, gentooja mi ne predlagat, ker sem ga že probal, pa itak nisem znal inštalirat.
LP
apt-get install kdm
login root
touch .xinitrc
nano /home/.xinitrc
exec KDE &
Zadeva NE dela! Žal. Še kakšen predlog? Aha, gentooja mi ne predlagat, ker sem ga že probal, pa itak nisem znal inštalirat.
LP
Ej, a je možno, da je finta v tem, ker jaz sploh nimam inštaliranega paketa kdebase? Ker je broken link, če dam apt-get install kdebase
LP
LP
CaqKa ::
:)
meni kot recimo da laiku bi beseda base ozrioma baza v slovenščini pomenila da se v tem paketku skrivajo bazne oziroma glavne stvari za delovanje...
sam tko če čist logično razmišljam :)
meni kot recimo da laiku bi beseda base ozrioma baza v slovenščini pomenila da se v tem paketku skrivajo bazne oziroma glavne stvari za delovanje...
sam tko če čist logično razmišljam :)
root987 ::
Brez kdebase ni kde. :) Poskusi z gnome, morda ti bo celo bolj ustrezal?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
--- George Orwell
Da sem malo hudoben: zaradi takih b0rken linkov, unmet dependencies in raznoraznega apt-get sranja sem zapustil Debian. V Gentooju se mi kaj takega še ni zgodilo - zavrne te le, če inštaliraš beta programe (lahko obideš) in če dva različna programa opravljata isto funkcijo oz. se mi zdi, če imata iste /usr/bin fajle (kot npr bittorrent in bittorrent-theshadow). V tem primeru enega enostavno zbrišeš
Dej že enkrat removaj ta kdm! Namesto KDE, si inštaliri Gnome, XFCE4, FLuxbox, whatever...
Dej že enkrat removaj ta kdm! Namesto KDE, si inštaliri Gnome, XFCE4, FLuxbox, whatever...
pzorko: kako je broken link? Dej pokazi tocno sporocilo za napako.. sicer pa si sledil navodilom za namestitev kdeja v prvem postu?
moj_nick: ti kar bodi hudoben, podobno kot sem jaz zapusti gentoo zaradi cudnih segfaultov.. samo bojim se, da gre tu za pebkec..
moj_nick: ti kar bodi hudoben, podobno kot sem jaz zapusti gentoo zaradi cudnih segfaultov.. samo bojim se, da gre tu za pebkec..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
Ponavadi se pri kakih segfaultih samo paste-a error output v Gentoo forume. To je keč
Da vidimo tvojo rešitev pzorkovega problema
Da vidimo tvojo rešitev pzorkovega problema
kde se mu usuva zato, ker je nekaj cudnega ustvaril. Ko si bo namestil kde po navodilih mu bo delal.
Mislim, da je glavno to, da so sedaj skoraj vsi Debianovi serverji down in itak ne morem skoraj nobenega fila inštalirat preko apt. Ko grem na apt-get install kdebase, mi napiše: kdebase: Depends: ksysguard(>=4:3.1.3-1) but it is not going to be installed.
E: broken package
Bom šel verjetno v kratkem še enkrat dajat gor Debian, ampak sedaj vem kako in bom šel čisto po gandijevih navodilih. Čeprav ne vem, kako bo apt-get delal, če so serverji down.
LP
http://cert.uni-stuttgart.de/files/fw/d...
Bom šel verjetno v kratkem še enkrat dajat gor Debian, ampak sedaj vem kako in bom šel čisto po gandijevih navodilih. Čeprav ne vem, kako bo apt-get delal, če so serverji down.
LP
http://cert.uni-stuttgart.de/files/fw/d...
ENIAC iz l. 1946, 80ton, 18k elektronk, za operacijo rabi nekaj sekund
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kloshar ()
Skrat ::
Glede dependency problema:
kdebase: Depends: ksysguard(>=4:3.1.3-1) but it is not going to be installed.
glej poste bolj zgoraj v tej temi.
kdebase: Depends: ksysguard(>=4:3.1.3-1) but it is not going to be installed.
glej poste bolj zgoraj v tej temi.
Free software is a matter of liberty, not price.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 333911 (3991) | BCSman |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1536 (771) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1652 (1374) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1371 (1290) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 34227 (21768) | Trubadur |