» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
7 / 40
»»

Brane2 ::

To se dogaja, ce podporo svojemu FSu naredis kot modul in ne vdelas v kernel.

Ko se tako postavljena stvar zbudi in kernel preskenira hardver, bi se rad zbootal. Pogleda disk in ugotovi, da rabi nalozit modul za delo z boot particijo. Pri tem pa ugotovi, da v mapo z moduli sploh ne more, ker je na particiji, ki ji ne zna dostopat.

Ali po slovensko: Catch 22 :D

Resitvi sta dve. Lahko prechekiras katere module nujno rabis ob bootu in jih nalozis v initrd (inicijalni RAMdisk, ki sluzi samo za module itd ob bootanju), ali skompajlas iskani modul v kernel. Jaz uporabljam drugo resitev...

moj_nick ::

Od kdaj je treba patchat unstable jedro za nvidia-kernel?

Jst sm sam porihtu symlinke v /usr/src/linux

Gandalfar ::

ne jedra ampak nvidia driverje. Ceprav priznavam, da kaksen cist nov release ze podpira .ko

Brane2 ::

Slightly OT, ker mam Gentoo, a vseeno. Vanilla kernel je itak enak za vse...

z 2.6-test9 mam probleme.

Stvar sicer dela, a vsakic ko interno nalozi kak modul mi pade na terminal erromessage o nekaksnih QM_modules, ki da baje ne obstajajo.

Prejsnje verzije ( pred test8) mi niso zaznale usb misk na Toshibi Sattelite pa se maljon drugih napak je blo...

Se komu tud to dogaja ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

prix ::

Elow!:D

Nainstalliru sem Debiana(woody) vse mi dela cudovito razen zvoka ki mi ga ne uspe usposobiti. Prej sem imel RedHat in ta je to postoril sam in pac nimam toliko izkusenj z Audio zadevami.
tkole sem delu sam!

modconf

prizgal module kernel/drivers/audio -> sound, soundcore

modprobe sound
modprobe soundcore

vendar zvok ne dela. Nato sem probal z apt-get install alsa in zadeva se je nalozila in pac se nikol delal z tem me zanima kako pac usposobit zvok.Ali je treba ALSO kako konfigurirati?
bral sem tud mal www.alsa-project.org vendar sem bolj len in prej vprasam semle gor.:D

aja Zvocna je na PCI vodilu Genius SoundMaker 5.1 live
pod RedHatom pa je bila oznacena kot Xwawe QS3000A [FM801]
-------------------------------------------------
Errare humanum est, in errore perservare stultum.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: prix ()

hruske ::

si probu ukaz

adduser primox audio

?

Kaj pa:

amixer set PCM 100 unmute
amixer set Master 100 unmute

?

Probu a ne dela. z adduser sem dosegu sam to da je pac dal userja u audio grupo.Z ukazoma od moj_nick pa tud ker ni teh naprav oziroma devicov. Ko zalaufam KDE ki mislim da ima tko kot win na zacetku uvodno glasbo mi napise da ne najde naprave /dev/dsp (newem ce sem prov napisu). Ce je kermu kej jasno bi prosu naj mi powe. Drgac pa Debian je zelo cool vendar pomoje se ni dovolj dorasel naprimer redhatu ali SuSE linuxu za domaco uporabo.:D
Odlocu sem se da bom debiana dal na server (ko dobim box) saj je apt-get tool neverjetno in zelo bogato z stuffom, pa tud je dost stvar podprta.

modprobe snd-pcm-oss

Debian _je_ za domačo uporabo, le konfiguracija je nekaterim problem (men ni bla pri prvi instalaciji:))

XS!D3 ::

A pol morm vseen en cd zapečt un bootbf2.4.iso, ga dt not in pol prek neta ostale pakete dol zinštalirat.

moj_nick z modprobe sem naredil tko kot si napisu vendar te naprave ni. Nato se spravim z modconf iskat to zadevo in tud tam je ne najdem.:D

Ne vem kako dela Debian, vendar ob startupu ti mora zagnat also, naložit prave module in moglo bi delat.

Jst mam config file /etc/conf.d/alsa, service, ki požene also je /etc/init.d/alsasound, moj lsmod zgleda takole:

snd-pcm-oss
snd-mixer-oss
snd-via82xx
snd-pcm
snd-timer
snd-mpu401-uart
snd-rawmidi
snd-seq-device
snd-ac97-codec
snd

Lahko poskušaš loadat module ročno, vendar moraš modul snd-via82xx zamenjat s tvojim

Skrat ::

Jest tudi po upostevnju zgornjega navodila ( http://wiki.debian.net/?DebianKDE) se vedno ne morem instalirati KDE (Debian/Sid) :(

Se kaksna ideja mogoce?

kaksno bolj natancno sporocilo o napaki?

ksysguard: Depends: ksysguardd (= 4:3.1.3-1) but 4:3.1.4-0woody1 is to be installed E: Broken packages :\

in seveda uporabljas unstable sistem? Torej si uspesno opravil dist-ugprade potem, ko si spremenil vrstice v sources.list?

DA. obe zadevi :D

Zakomentiraj stable vrstice v sources.list, pozeni apt-get update in nato poskusi se enkrat

Edini stable source je (bil) security.debian.org... ne pomaga :O

roscha ::

Zna bit kak nadležen hrošč. V unstablu je treba bit na to pripravljen. Sam sistem JE testni in vsake toliko se pojavi kak tečen bug. Lahko malo po usenetu pobrskaš če je imel kdo podobne težave in rešitev, malo pobrskaj po http://www.debian.org/Bugs/ ali pa če se ti ne mudi prav panično počakaj nekaj dni, zelo verjetno da bo težava odpravljena.

dexter_II ::

cez vikend bi probal linux, da vidim kako se obnese kot workstation opengl ati-jevih kartic

sistem je 8rda+ 2100+tb radeon 9500 (pod winsi dela kot 9700/firegl x1)

nalozil bi rad redhat, v specifikacijah softwera je 100% kompaktibilnost redhat 8 z XFree86 4.2.0,2.4.18-18.8.0 kernel ,glibc i686 version (glibc-2.2.93-5)

*mogoce se da stvar kje DL s tocno takimi verzijami?
*kaksna je moznost da ne bo delalo ce vzamem kako novesjo verzijo ala redhat9?

ati ima driverje najvec za xfree86 4.3.0, pa z id se da preprosto spremenit 9500 v firegl x1 (saj tko na forumih pravijo)

*kako najmanj bolece instaliram redhat zraven windowsov na ze pripravljeno prazno particijo (da se da tudi odstraniti)?

*kako je z bootom, lahko ostane windows in redhat bootam s cd-ja, diskete (da ne nalagam boot managerja od linuxa?

hvala za vsak predlog:)

Mani je zdaj nekako ratalo postimat KDE (glej post zgoraj)... ocitno sem imel se vedno neke probleme z librarijem libsensors1, ki sem ga instaliral iz *.deb paketa (in ne z apt-get). Ko sem ga rocno odstranil je stvar cudezno zacela delovat :D

Daedalus ::

Še eno vprašanje - kako bi dodal še en disk v debianu, da bi bral z njega? Na drugem disku mam namreč nekaj mp3-je in pa filmov. Malo sem že bral o tem, samo tam se omenja fdisk, pa se ne upam kaj dost igrat s tem... Nekaj sem se že trudo z dodjanjem vrstice v fstab, samo mi javlja napako. Na HOWTO na debian.org pa nisem prav dobro razumel, kako se to dela.

Aja, pa ona vrstica, ki sem jo dodal, je zgledala nekako tako:

/dev/hda5 /mount/media vfat user, noauto 0 1

Samo to ne gre

Tak da bi proso za cel postopek, pa razlago zadnjih dveh parametrov...:8)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CaqKa ::

kakšna particija je ta disk? ntfs ali fat32?

fat32, namenjen je pa skupni rabi za win + linux, za razne (ne)koristne podatke.
[J.P.Sartre]

CaqKa ::

kakšno napako javi?
imaš naret dir /mount/media?
si ziher da je na /dev/hda5 tvoja particija?

ukaz "mount /mount/media" ne pomaga?

Ce imas nastimano user, noauto, potem to pomeni, da jo moras ob vsaki rabi rocno mountat. fstab v tem primeru pomaga samo v toliko, da lahko reces mount /mount/media in ti jo bo zmountal v /mount/media/ (ne rabis vpisovat dodatnih parametrov!) Seveda mora obstajati datoteka /mount/media/

Zakaj je pa noces mountat ob zagonu? npr.

/dev/hda5 /mount/media/ vfat errors=remount-ro 0 0

Ok, sem prebral oba odgovora, uredil direktorije (jaz bo mountal kr v neobstoječ direktorij:8)), tak da disk zdaj dela, samo mi javi še eno napako:

[mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab

kaj je še treba ustimat?

pa ¹e eno vpra¹anje: kako bi po uporabi hdparm preprièal, da se vse nastavitve obnovijo pri ponovnem zagonu? na debian.org pi¹e, da je treba dodat ukaz v /etc/rc.d/rc.sysinit, sam tega direktorija in fajla ni na mojem sistemu (unstable). Kam torej zapisat ukaz za optimizacijo HD-ja?
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

na konec /etc/fstab dodaj prazno vrstico

kloshar ::

Hja, jaz sem se ga tudi spravil dajati gor. Inštalacija je zanimiva, predvsem tisto downloadanje s ftp debianovih strani mi zgleda tako zagon. V tasksel sem označil samo desktop, da mi downloada kakšen kde in ostale finte, a je prišlo do nekakšnih errorjev, nekompatibilnosti med fili ( ??????? ) in zato me noče vršt v x. Kakšen nasvet?

Hvala, ker si me Gandi preusmeril. Bom napisal napako.

Torej, zdaj mislim, da mi je uspelo inštalirat linux brez errorjev. Za installation apt sem označil cdrom, zraven mi je preko neta downloadal še neke security patche, v taskselu sem označil samo Desktop, potem mi je downloadal 64 mb nekih filov in mi jih tudi inštaliral. In potem ko napišem startx, se mi pojavi error:
/usr/X11R6/lib/xinit/xserverrc: /usr/bin/X11/X: No such file or directory
xinit: unable to connect X servers

to pomeni, da nimam Xov inštaliranih? Si lahko tole kako poberem dol preko dselect ali tasksel?

LP

root987 ::

Osebno sem Debian namestil že pred časom, vendar imam probleme pri prijatelju, ki me je prosil, da mu ga namestim. Ima neko mrežno kartico, ki je na nvidiinih platah(mislim da je realtekova), vendar ne vem kako se modul imenuje - brez interneta pa linux tako ali tako ni za imeti. :D
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

root987: z lspci poglej kaj mu javi, z discover paketekom poskusi, ce mu jo samo nalozi drugace pa si poskusil module za realtek mrezne naloadat?

Ce ti to ne bo delovalo bos najverjetneje moral naloziti binary module iz nvidine spletne strani.

Joj, joj, joj.

En file mi zjebe celo inštalacijo. Torej, dal sem, da mi inštalira še enkrat, tokrat preko fpt.debian.si... Prenesel v taskselu sem označil desktop, v dselectu pa all packages. Potem mi downloada 270 mb filov, odpakira in javi error pri filu rcs_5.7-13.deb , katerega naj ne bi bilo.

Kaj sploh še lahko naredim?

pzorko: si na stable ali na unstable? Si _preprican_ da nimas sfukanga rama oz. diska?

NecroMan ::

Se eno vprasanje?

Kako naj nastavim slovensko tipkovnico v Gnomu?

NecroMan: Dodaj pultu -> Orodje -> Preklopnik postavitve tipkovnice

pa si potem tam notri nastavis.

Morda bos rabil paketek: gnome-applets - Various applets for GNOME 2 panel

Ce zelis, da ti UTF-8 oz. katerikoli drug nabor deluje vredu si pri loginu nastavi Language -> Slovenian (kodna tabela). Ce jih slucajno nimas jih zgenriraje z dpkg-reconfigure locales

Gandalfar: diska in rama 100% nimam skurjenega! Mislim pa, da sem na unstable verziji. Sicer ne vem, kako se to pogleda. Kako pa grem na stable?

cat /etc/apt/sources.list pa poglej kaj imas kaj notri stable ali unstable?

apt-get mi vrne tole:

Setting up module-init-tools (0.9.15-pre3-2) ...
cat: alsa: No such file or directory
dpkg: error processing module-init-tools (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
dpkg: dependency problems prevent configuration of initrd-tools:
   initrd-tools depends on module-init-tools; however:
   Package module-init-tools is not configured yet.
dpkg: error processing initrd-tools (--configure):
    dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
    module-init-tools
    initrd-tools
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

apt-get -f install ne pomaga ;( Kaksna ideja?
Free software is a matter of liberty, not price.

Gandalfar:

Tam notri je vse stable, nekaj jih je še non free

root987 ::

Ok, bom poskusil in sporočim. Sicer sem pa poskusil naložiti realtekove gonilnike(8139too in še dva podobna sta bila - vsi spodleteli).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Shkorc ::

TUKAJ dobiš GPL driverje in ne od nvidie (ki znajo "nagajat"). A bi lahko ker prosim napisu kako inštaliraš ta txt fajl, ker bi tud jst rad doma usposobu mojo mrežno? Z nivdiini driverji nažalost nisem imel uspeha (/me is linOOb) Hvala :)

This release is intended for developers, it's alpha quality: normal
network traffic should work, although slowly due to incomplete
interrupt handling (we suspect a hardware bug). We'd appreciate TX
throughput measurements.

Shkorc: tole je kernel patch. Naceloma lahko patchas kernel oz. pocakas na 2.4.23, ki bo to po mojih informacijah ze imel vkljucen notri. Znas skompajlat kernel?

Skrat: probi tole:

apt-get clean
apt-get --fix-broken install module-initi-tools

Nope, no go ;(( se vedno isto

Skrat: kaj tocno si hotel naredit? Drugace pa naredi tole:

dpkg --force --remove module-init-tools

tole dost pocisti.

Ena moznost pa je tudi, da si dol potegnes .deb paketek (dobis ga na packages.debian.org) in ga potem z

dpkg --force-all module-init-tools.neki.deb

prisilis, da se instalira. Ni lepa resitev in verjetno obstajajo elegantejse. Malo si poglej man page od apt in dpkg kaj vse lahko delas s paketki.

Kaj pa jaz?

Se zmer nisi povedal tocnega errorja.

Torej, pri zadnji inštalaciji, ki sem označil, da mi vse pobere preko ftp.debian.si , mi je javil error samo pri filu, imenovanem rcs_5.7-13, za katerega mi napiše, da ga ni bilo mogoče dobiti. In tale mi uniči vse. Mislim, da mi je file downloadalo, ampak ni inštaliralo.

Kako predlagaš, da še enkrat inštaliram linux? Bo preko ftp.arnes.si v redu? Označim vse file v dselectu za downloadati? V taskselu pa samo desktop, ker bom linux uporabljal pač za internet, xmule, mplayer, k3b.
««
7 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1107343391 (1278) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201564 (799) HotBurek
»

Debian in iptables

171685 (1407) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91394 (1313) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034709 (22250) Trubadur

Več podobnih tem