Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation
root987 ::
Danes sem na novo namestil debiana in doživel identičen problem. Ali imama obadva isto napako, ali pa je to problem večjega značaja. Kakor koli, verjetno bom namestil kar gnome.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
--- George Orwell
kloshar ::
Da, jaz sem naredil isto in zdaj deluje.
LP
LP
ENIAC iz l. 1946, 80ton, 18k elektronk, za operacijo rabi nekaj sekund
A lahko še kdo pove kakšen dober desktop manager (ala KDE, Gnome ..), ker sem imel zdaj 3 mesece red hat in sem Gnometa naveličan, KDE mi pa ne dela.
LP
LP
moj_nick ::
Ločit moraš dva izraza:
- desktop environment
- window manager
Pod prvo spadata Gnome in KDE - razni GUI programčki za nastavitve, browser, mail client, itd.
Window managerji pa upravljajo okna, menije, ikone, itd.
Npr. Gnome uporablja Metacity, KDE uporablja KWin.
Najprej se moraš odločit, kater desktop environment si boš izbral. Tu bi ti defenitivno svetoval Gnome, glede na to, da ne moreš inštalirat KDE.
Sledi tvoje vprašanje - window manager ali na kratko wm.
Da jih nekaj naštejem: fluxbox, xfce, icewm, enlightenment
To je v glavnem to, obstaja jih še veliko, vendar se ne uporabljajo toliko, vsem pa je skupna neprekosljiva hitrost.
Poskusi vsakega, ker ne zasedejo veliko prostora. Mislim, da ti ne konfigurirajo vsi menija (fluxbox ti ga ne), zato se boš moral malo premaknit
Jaz sem zadovoljen uporabnik fluxboxa.
- desktop environment
- window manager
Pod prvo spadata Gnome in KDE - razni GUI programčki za nastavitve, browser, mail client, itd.
Window managerji pa upravljajo okna, menije, ikone, itd.
Npr. Gnome uporablja Metacity, KDE uporablja KWin.
Najprej se moraš odločit, kater desktop environment si boš izbral. Tu bi ti defenitivno svetoval Gnome, glede na to, da ne moreš inštalirat KDE.
Sledi tvoje vprašanje - window manager ali na kratko wm.
Da jih nekaj naštejem: fluxbox, xfce, icewm, enlightenment
To je v glavnem to, obstaja jih še veliko, vendar se ne uporabljajo toliko, vsem pa je skupna neprekosljiva hitrost.
Poskusi vsakega, ker ne zasedejo veliko prostora. Mislim, da ti ne konfigurirajo vsi menija (fluxbox ti ga ne), zato se boš moral malo premaknit
Jaz sem zadovoljen uporabnik fluxboxa.
Zdaj imam XFCE4 in se bom moral še malo navadit nanj. Bom pa probal še kakega.
LP
LP
Gandalfar ::
in sem Gnometa naveličan
Morda je cas, da se vprasas cemu uporabljas racunalnik. Zato, da se cel dan igras z pretty eyecandy ali, da kaj koristnega tudi postoris :)
Ja, saj zdaj ne gledam toliko več na videz. Res pa je, da me tudi gnome zafrkava (in s tem tudi window managerji) [:D] Po nekaj časa delanju v linuxu, mi postane ozadje takšno vijoličasto, pojavi se home directory in trash. Če kliknem z desnim klikom, da bi pač priklical tisti menu, s katerega lahko dostopam do programov, pa pokaže nekaj čisto drugega. Res pa je, da to ni preveč moteče. Samo vseeno rad pridem stvarem do dna.
To se ti zgodi, ko odpreš Nautilus. Da ti tega ne bo več počenjal, moraš odpreti Nautilus s komando
nautilus --no-desktop
vsakič, ko ga uporabiš.
nautilus --no-desktop
vsakič, ko ga uporabiš.
Ej, obvladaš! Nautilus pa odprem kdaj? In zakaj sploh to počne?
Nautilus = File manager oz. explorer (v winsih)
Poišči kje se konfigurira menu in pri komandi za izvajanje Nautilusa napiši tisto, kar sem napisal v prešnjem postu. Če imaš poleg vpisa komande možnost "run in terminal" ali "run in console" reci da.
edit: nimam kančka pojma zakaj to dela
Poišči kje se konfigurira menu in pri komandi za izvajanje Nautilusa napiši tisto, kar sem napisal v prešnjem postu. Če imaš poleg vpisa komande možnost "run in terminal" ali "run in console" reci da.
edit: nimam kančka pojma zakaj to dela
Zgodovina sprememb…
- spremenil: moj_nick ()
edini ::
Po vsem tem kaj sem prebral sem se odlocil, da se jaz testiram debiana, ker mi woody ne podpira graficne gartice - geforce4 (vsaj tako so mi rekli, ampak ni pomembno) in ker ima ze kr nekaj casa stare paketke, sem se odlocil za SIDa. Pa me zanima: ali naj naredim netinstall (iz woody na sid) ali naj kr downlodam SIDove CDje. Ker imam ADSL 1MB bi netinstall trajal kr nekaj casa, zato sem downlodal prvi SIDov CD. Ko sem namestil SID (1CD) sem prisel vse do SHELLa, dalje pa nisem znal, ker nisem prebral dobenga howtoja. V tist shell sem probal napisat "setup,install..." vendar itak da nic ni delalo :>
Torej zanima me kak install mi priporocate?
Kako nadaljevat "tist cuden install"?
----
Saj mogoce sem totalno zgresil ampak probat ni greh :)
Hvala za help! Edini
Torej zanima me kak install mi priporocate?
Kako nadaljevat "tist cuden install"?
----
Saj mogoce sem totalno zgresil ampak probat ni greh :)
Hvala za help! Edini
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: edini ()
mile ::
pomoje je najbolj najprej osnoven net install, potem upgrade na unstable, nato dodajanje vseh potrebnih paketov
Aja, dvomim, da je namescen na hdd, ker particij in paketkov nisem niti izbiral niti namescal
To je tanov installer. Ne tega se uporabljat. Snami si dol prvi cdja od woodya in instaliraj base iz tega. Nakar naredi upgrade na unstable ter nekje v procesu namesti se 2.4.x jedro.
Mislis update preko neta? Ali gre preko cdjev tudi?
Kako dolgo pa bi mi trajal update (priblizno) imam adsl 1mb.
---
drugace pa hvala za pojasnijo, mislim da mi bo uspelo :)
Kako dolgo pa bi mi trajal update (priblizno) imam adsl 1mb.
---
drugace pa hvala za pojasnijo, mislim da mi bo uspelo :)
Ce imas samo osnovni base potegnes dol nekje 100Mb zazipanih paketkov.. Ni panike uglavnem :)
NecroMan ::
Imam radeona 9000 pro in ga hočem nekako usposobiti na debianu.
Na atijevi strani so teli driverji fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8.i586.rpm.
Zanima me če je vse kar moram storiti, da omogočim agpgart modulo v modconf
in potem rpm -i fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8.i586.rpm , da mi bo instaliral driver in bo stvar delovala ali sem preveč optimističen ?
Na atijevi strani so teli driverji fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8.i586.rpm.
Zanima me če je vse kar moram storiti, da omogočim agpgart modulo v modconf
in potem rpm -i fglrx-glc22-4.2.0-3.2.8.i586.rpm , da mi bo instaliral driver in bo stvar delovala ali sem preveč optimističen ?
Phoebus ::
necroman: apt-get install alien
alien --to-deb ime_fajla.rpm in ti bo pretvoril RPM v DEB.
potem pa dpkg -i ime_fajla.deb
enjoy
alien --to-deb ime_fajla.rpm in ti bo pretvoril RPM v DEB.
potem pa dpkg -i ime_fajla.deb
enjoy
NecroMan ::
alpha:/home/necroman# dpkg -i fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb
(Reading database ... 36308 files and directories currently installed.)
Unpacking fglrx-glc22 (from fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb) ...
dpkg: error processing fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb (--install):
trying to overwrite `/usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2', which is also in package xlibmesa3-gl
dpkg-deb: subprocess paste killed by signal (Broken pipe)
Errors were encountered while processing:
fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb
alpha:/home/necroman#
(Reading database ... 36308 files and directories currently installed.)
Unpacking fglrx-glc22 (from fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb) ...
dpkg: error processing fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb (--install):
trying to overwrite `/usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2', which is also in package xlibmesa3-gl
dpkg-deb: subprocess paste killed by signal (Broken pipe)
Errors were encountered while processing:
fglrx-glc22_4.2.0-4.2_i386.deb
alpha:/home/necroman#
km- ::
uceraj sm spet instaliral debian woody s cdjem na prvi strani in preko interneta.
zgleda da z interneta instalira novejse paketke ker kde noce instalirat (prestar?)
pol sm pa za hec hotu updejtat na sid pa tut ni hotlo ker naj bi biw prestar?
zdej me zanima se to, instalirat sm hotu xfce, nastavu lepo v source.list, apt-get install xfce
potem sem gdm ugasnu zalaufal xfce4_setup in restartal gdm, startx ni delal, startxfce4 pa je dal error:
gtk-warning..
?:/
zgleda da z interneta instalira novejse paketke ker kde noce instalirat (prestar?)
pol sm pa za hec hotu updejtat na sid pa tut ni hotlo ker naj bi biw prestar?
zdej me zanima se to, instalirat sm hotu xfce, nastavu lepo v source.list, apt-get install xfce
potem sem gdm ugasnu zalaufal xfce4_setup in restartal gdm, startx ni delal, startxfce4 pa je dal error:
gtk-warning..
?:/
Meni je pa po čudežu uspelo inštalirat kde preko interneta, uporabljam xdm, vendar mi na začetku reče, da ni paketa kdeinit. [:D]
Daedalus ::
Ehm, še jaz mam eno vprašanje Napisal sem bash skripto za optimizacijo diskov z hdparm. Zdaj pa me zanima, kam naj dam to skripto, da se bo pognala optimizacija ob vsakem zagonu sistema? Skripta drugače deluje v redu Če se da komu napisat kak kratek vodič po zagonskih skriptah...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
hruske ::
Daedalus, sicer imas v /etc/init.d/ skripte, ki se zazenejo ob zagonu, hdparm pa je kolikor jaz vem v skripti z imenom misc.
Torej, kaj storiti v takem primeru:
Naložil sem preko apt-get celoten kde. (cca 400 mb) Inštalacija mislim, da je potekala brez problemov. Zdaj pa:
1. Če označim xdm, se mi pokaže login screen, ko se logiram mi javi, da kdeinit ni bil najden in če sem prav inštaliral kde.
2. Če pa dam kot prevzet kdm, pa mi ob startx začne ekran blinkat, vidi se tako lepo debianovo ozadje, nato pa me vrže ven, da xdm ni privzet manager.
Mogoče ve kakšen stručko odgovor?
Naložil sem preko apt-get celoten kde. (cca 400 mb) Inštalacija mislim, da je potekala brez problemov. Zdaj pa:
1. Če označim xdm, se mi pokaže login screen, ko se logiram mi javi, da kdeinit ni bil najden in če sem prav inštaliral kde.
2. Če pa dam kot prevzet kdm, pa mi ob startx začne ekran blinkat, vidi se tako lepo debianovo ozadje, nato pa me vrže ven, da xdm ni privzet manager.
Mogoče ve kakšen stručko odgovor?
Dobro, hvala, sem našel odgovor na vprašanje, tako, da mi sedaj X-i delajo. Sem pa sicer točno sledil Gandalfarjevim navodilom. Zdaj me pa še nekaj zanima. Po nekaj časa delanju kde-ja, me vrže v konzolo in javi: xinit: connection to X server lost
Kakšen predlog?
Kakšen predlog?
prix ::
Elow!
Mam eno vprasnje na katerega si ne morem odgovorit. Prej sem lepo installiru Gnome preko neta z ukazom apt-get install gnome , potem pa sem zaradi visje sile mogu disk soldat in sem ga namestu na 50gb manjsi disk. Tole je povedano kar tako :) nima 0 s problemom. No potem pa gremo z nova z installom in pac hocem installirat Gnome in ne gre , ceprav ta paket izpise apt-cache search,show gnome . Error se navezuje na odvisnost od nekaterih paketov glede na paket gnome. Potem probam z apt-get install gnomecore in seveda use nalozim in system se lepo obnasa in use. Ampak zdej men tole use en k***c ker js nebom z use kar bom rabil iskal po apt bazah in tratil dragocen cas. A ve slucajen kdo zakaj ali kako bi lahko to uredil. Aja tud /etc/apt/sources.list so v dobrem stanju :) no se to Debian Unstable/Sid
Mam eno vprasnje na katerega si ne morem odgovorit. Prej sem lepo installiru Gnome preko neta z ukazom apt-get install gnome , potem pa sem zaradi visje sile mogu disk soldat in sem ga namestu na 50gb manjsi disk. Tole je povedano kar tako :) nima 0 s problemom. No potem pa gremo z nova z installom in pac hocem installirat Gnome in ne gre , ceprav ta paket izpise apt-cache search,show gnome . Error se navezuje na odvisnost od nekaterih paketov glede na paket gnome. Potem probam z apt-get install gnomecore in seveda use nalozim in system se lepo obnasa in use. Ampak zdej men tole use en k***c ker js nebom z use kar bom rabil iskal po apt bazah in tratil dragocen cas. A ve slucajen kdo zakaj ali kako bi lahko to uredil. Aja tud /etc/apt/sources.list so v dobrem stanju :) no se to Debian Unstable/Sid
Sicer ne vem če sm te čist skapiro, sam mislim da je to kar išeč apt-get install gnome-desktop(al kaj je že, uporab apt-cache search gnome desktop). Po tem bi ti Gnome 2.4 moral delovati - vsaj men je.
--- George Orwell
--- George Orwell
Elow!
Sej vem da me je tezak razumet, ampak glej se 1x!
prej sem Gnome(2.4) namescal oziroma dobil z paketom apt-get install gnome in dobil zraven tega paketa tud use potrebne stvari (teme,vreme prikazovalnik,...) Potem sem probal z apt-get install gnomecore in stvar seveda dela ampak je okrnjena kar se pozna tud do 100mb fajlov manj. Ker pa nimam casa se mi ne da usega downloadat posebej in bi rad dobil use v paketu kot je bil gnome in ne gnomecore. :)
Do you copy? :)
tak uprasam ker se mi zdi bedarija in izguba casa.
hvala!
Sej vem da me je tezak razumet, ampak glej se 1x!
prej sem Gnome(2.4) namescal oziroma dobil z paketom apt-get install gnome in dobil zraven tega paketa tud use potrebne stvari (teme,vreme prikazovalnik,...) Potem sem probal z apt-get install gnomecore in stvar seveda dela ampak je okrnjena kar se pozna tud do 100mb fajlov manj. Ker pa nimam casa se mi ne da usega downloadat posebej in bi rad dobil use v paketu kot je bil gnome in ne gnomecore. :)
Do you copy? :)
tak uprasam ker se mi zdi bedarija in izguba casa.
hvala!
Pred enim tednom ko sem nameščal gnome preko aptja so bile težave z dependi in zato meni takrat ni šlo, tisto, kar pa sem jaz povedal, pa je šlo in je vključevalo večino potrebnih stvari. Vsega, pa verjmi, ne boš potreboval(po moje).
--- George Orwell
--- George Orwell
Elow!
Tko je root987 js sem tud namescal pred enim tednom in tud odvisnosti od nekaterih programov. No bom probal z apt-get install gnome-desktop ob naslednjem installu. lp.
Hvala.
Tko je root987 js sem tud namescal pred enim tednom in tud odvisnosti od nekaterih programov. No bom probal z apt-get install gnome-desktop ob naslednjem installu. lp.
Hvala.
ce bi napisal tezave s _katerimi_ dependi si imel bi ti lahko kdo kaksen boljsi odgovor dal. Zal ne razfukavam sistema vsak teden, da bi vedel s cim imajo ljudje vsak dan sproti tezave.
Jebiveter ::
Za vse .deb
"Debian is far too illogical to be the Vulcan distribution in the Linux Federation. I think Debian may just be the Borg. Think about it - they only take totally free software - verything else needs to be destroyed. The Borg only take compatable species - ones they can assimilate - all others must be destroyed. Then, they assimilate *all* software they possibly can (that is free, of course), very much in a community fasion. All the data is vailable to everybody. Then we have the Debian Zealots, much like the Borg's attack ships. They go around trying to assimilate people into the Debian collective, regardless of weither or not the assimilee wishes to be assimilated."
Malo smeha ne skodi, rajt?
(pobrano na alt.os.linux.slackware)
"Debian is far too illogical to be the Vulcan distribution in the Linux Federation. I think Debian may just be the Borg. Think about it - they only take totally free software - verything else needs to be destroyed. The Borg only take compatable species - ones they can assimilate - all others must be destroyed. Then, they assimilate *all* software they possibly can (that is free, of course), very much in a community fasion. All the data is vailable to everybody. Then we have the Debian Zealots, much like the Borg's attack ships. They go around trying to assimilate people into the Debian collective, regardless of weither or not the assimilee wishes to be assimilated."
Malo smeha ne skodi, rajt?
(pobrano na alt.os.linux.slackware)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jebiveter ()
primox: probaj:
1. apt-get install --reinstall gnome
ce ne dela
2. apt-get remove gnome gnome-core && dpkg --purge gnome gnome-core && apt-get install gnome
ce ne dela in so prblemi z dependenciji pocakaj se malo. Sicer pa lahko prej naredis se:
3. apt-get update && apt-get upgrade
za pakete ki ti jih noce updetjat ("following kackages will be kept back") pa (ceprav nepriporocljivo) lahko delas
apt-get install --reinstal paketi in bojo posodobljeni.
kolko vem trenutno ni nobenih dep problemov niti z gnome niti s kde v unstable.
1. apt-get install --reinstall gnome
ce ne dela
2. apt-get remove gnome gnome-core && dpkg --purge gnome gnome-core && apt-get install gnome
ce ne dela in so prblemi z dependenciji pocakaj se malo. Sicer pa lahko prej naredis se:
3. apt-get update && apt-get upgrade
za pakete ki ti jih noce updetjat ("following kackages will be kept back") pa (ceprav nepriporocljivo) lahko delas
apt-get install --reinstal paketi in bojo posodobljeni.
kolko vem trenutno ni nobenih dep problemov niti z gnome niti s kde v unstable.
blank3 ::
Kako pogledam v konzoli, kater fajli mi na disku zasedejo vec kot 10 MB? Hvala!
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.
No pa se moji problemi...
ADSL se connecta ob bootu, vendat ne dela (ne gre pingat (niti IPjev)) nato se morem disconnectat in napisat: "ifconfig eth0 192.168.0.1" (pri namestitvi je bilo to 192.168.1.1) nato spet zazenem pon in stvar dela, ob naslednjem rebootu je spet isto... v etc/hosts sem spremenil iz 192.168.1.1 v 192.168.0.1, pa je se vedno potrebno pisat ifconfig...
Imam CD-ROM in CD-RW;
v / pa imam /cdrom ; /cdrom1 ; /cdrom2 (zakaj?!) od tega dela samo /cdrom in doben od navedenih NI cdrecorder.
In se... grafika (driveri)
Imam GeForce4 on nvidie, kako lahko na izi namestim driverje?
bral sem nekaj strani nazaj pa je pisalo:
apt-get install nvidia-kernel-src
apt-get install nvidiak-glx-src
ampak teh paketkov ni...
------------------------
Upam, da ste me razumeli, ker sam sebe vec nic ne razumem
ADSL se connecta ob bootu, vendat ne dela (ne gre pingat (niti IPjev)) nato se morem disconnectat in napisat: "ifconfig eth0 192.168.0.1" (pri namestitvi je bilo to 192.168.1.1) nato spet zazenem pon in stvar dela, ob naslednjem rebootu je spet isto... v etc/hosts sem spremenil iz 192.168.1.1 v 192.168.0.1, pa je se vedno potrebno pisat ifconfig...
Imam CD-ROM in CD-RW;
v / pa imam /cdrom ; /cdrom1 ; /cdrom2 (zakaj?!) od tega dela samo /cdrom in doben od navedenih NI cdrecorder.
In se... grafika (driveri)
Imam GeForce4 on nvidie, kako lahko na izi namestim driverje?
bral sem nekaj strani nazaj pa je pisalo:
apt-get install nvidia-kernel-src
apt-get install nvidiak-glx-src
ampak teh paketkov ni...
------------------------
Upam, da ste me razumeli, ker sam sebe vec nic ne razumem
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: edini ()
napisi v
/etc/network/interfaces
Kar se cdromov tice si v /etc/fstab poglej kako imas nastavljene stvari in katere device
Imas stable ali unstable za nvidia? Potrebujes namrec unstable
/etc/network/interfaces
# /etc/network/interfaces -- configuration file for ifup(8), ifdown(8) # The loopback interface auto lo iface lo inet loopback # The first network card - this entry was created during the Debian installation # (network, broadcast and gateway are optional) auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 network 192.168.0.0 broadcast 192.168.0.255
Kar se cdromov tice si v /etc/fstab poglej kako imas nastavljene stvari in katere device
/etc/fstab mi izpise razen hda1, proc in fd0 samo:
/dev/cdrom /cdrom iso9660 ro,user,noauto 0 0
a?
namestil sem tudi lineakd in klineakdconfig (z apt-get);
vse brez erroror, klineakdconfig se zasidra v kpanel in vse lepo tece... no ja... razen da ne dela (ko kliknem kak gumbek) */.lineak/lineak.conf sem seveda nastavo...
Tipkovnica: Logitech Cordless Optical
/dev/cdrom /cdrom iso9660 ro,user,noauto 0 0
a?
namestil sem tudi lineakd in klineakdconfig (z apt-get);
vse brez erroror, klineakdconfig se zasidra v kpanel in vse lepo tece... no ja... razen da ne dela (ko kliknem kak gumbek) */.lineak/lineak.conf sem seveda nastavo...
Tipkovnica: Logitech Cordless Optical
Skrat ::
Za Nvidio gres na nVidiino stran in poberes dol driverje. Nekaj o tem smo razpravljali ze tukaj!
Za pekac moras enejblat scsi: modprobe ide-scsi
Kar se rice /cdrom /cdrom1 /cdrom2 in /cdrecorder ni vazno kako se zadevi rece, temvec kam je linkana aka. /cdrom -> /dev/cdrom, ki je verjetno naprej linkan na /dev/hdb* CD-RW mora biti po tem ko vklopis ide-scsi linkan na /dev/scd0, ime si pa lahko izberes poljubno, torej:
ln -s /mojapecica /dev/scd0
Glede IPja: A si za routerjem? Ker 192.168.x.x so notranji IPju? In ce DA, potem zakaj potem hoces met staticni IP in ne dinamicnega??
Za pekac moras enejblat scsi: modprobe ide-scsi
Kar se rice /cdrom /cdrom1 /cdrom2 in /cdrecorder ni vazno kako se zadevi rece, temvec kam je linkana aka. /cdrom -> /dev/cdrom, ki je verjetno naprej linkan na /dev/hdb* CD-RW mora biti po tem ko vklopis ide-scsi linkan na /dev/scd0, ime si pa lahko izberes poljubno, torej:
ln -s /mojapecica /dev/scd0
Glede IPja: A si za routerjem? Ker 192.168.x.x so notranji IPju? In ce DA, potem zakaj potem hoces met staticni IP in ne dinamicnega??
Free software is a matter of liberty, not price.
Popravljam škrata: ko naložiš skazi emulacijo za ide bus cd BO na /dev/scdX. Škrat je hotel povedat da:
1. če imaš pečico daj v /etc/modules dodaj "ide-scsi" vrstico (da naloži skazi emulacijo)
2. za lažji dostop reči npr. "ln -s /dev/scd0 /dev/dvd", "ln -s /dev/scd1 /dev/pecka"
3. dodas v fstab
4. mountas
------
PEKA:
1. "cdrecord -scanbus" izpiše seznam naprav zapomni si vse tri stolpce ob poogonu ki peče. recimo da je 0 0 0
A. razmnoževanje (identična kopija v konzoli)
A1. vtakneš vir v reader, recimo da je reader /dev/dvd
A2. dd if=/dev/dvd of=image.img
A3. čakaš
A4. še malo čakaš
A5. slika CDja je pobrana
A6. cdrecord dev=0,0,0 speed=256 image.img (speed napišeš dobesedno hitrost, npr. 4 za 4x pekač, 0,0,0 so številke iz 1.
A7. rm image.img ko je že zapečen
B. narediš sam CD (masterizing). Tu je več možnosti; opisujem samo najbolj common
B1. greš na začetek strukture direktorijev ki vsebujejo stvari ki bojo na CD (npr. /home/jaz/ZaCD)
B2. mkisofs -r -J -o image.img ./
B3. čakaš
B4. cdrecord dev=0,0,0 speed=256 image.img (speed napišeš dobesedno hitrost, npr. 4 za 4x pekač, 0,0,0 so številke iz 1.
B5. rm image.img ko je že zapečen
C. audio cd (za CD player)
C1. greš v diorektorij kjer imaš pripravljene WAV-e
C2. cdrecord dev=0,0,0 speed=256 -v *.wav (speed napišeš dobesedno hitrost, npr. 4 za 4x pekač, 0,0,0 so številke iz 1)
C3. rm -f *.wav ker so itak že na CDju
1. če imaš pečico daj v /etc/modules dodaj "ide-scsi" vrstico (da naloži skazi emulacijo)
2. za lažji dostop reči npr. "ln -s /dev/scd0 /dev/dvd", "ln -s /dev/scd1 /dev/pecka"
3. dodas v fstab
4. mountas
------
PEKA:
1. "cdrecord -scanbus" izpiše seznam naprav zapomni si vse tri stolpce ob poogonu ki peče. recimo da je 0 0 0
A. razmnoževanje (identična kopija v konzoli)
A1. vtakneš vir v reader, recimo da je reader /dev/dvd
A2. dd if=/dev/dvd of=image.img
A3. čakaš
A4. še malo čakaš
A5. slika CDja je pobrana
A6. cdrecord dev=0,0,0 speed=256 image.img (speed napišeš dobesedno hitrost, npr. 4 za 4x pekač, 0,0,0 so številke iz 1.
A7. rm image.img ko je že zapečen
B. narediš sam CD (masterizing). Tu je več možnosti; opisujem samo najbolj common
B1. greš na začetek strukture direktorijev ki vsebujejo stvari ki bojo na CD (npr. /home/jaz/ZaCD)
B2. mkisofs -r -J -o image.img ./
B3. čakaš
B4. cdrecord dev=0,0,0 speed=256 image.img (speed napišeš dobesedno hitrost, npr. 4 za 4x pekač, 0,0,0 so številke iz 1.
B5. rm image.img ko je že zapečen
C. audio cd (za CD player)
C1. greš v diorektorij kjer imaš pripravljene WAV-e
C2. cdrecord dev=0,0,0 speed=256 -v *.wav (speed napišeš dobesedno hitrost, npr. 4 za 4x pekač, 0,0,0 so številke iz 1)
C3. rm -f *.wav ker so itak že na CDju
Hvala za pomoc,
sem skoraj vse porihtal, malo z vaso pomocno malo za z mojo skromno pametjo
se graficna pa lineak pa bo vse delalo
Tnx za ves help!
----
Edini@IRCnet
sem skoraj vse porihtal, malo z vaso pomocno malo za z mojo skromno pametjo
se graficna pa lineak pa bo vse delalo
Tnx za ves help!
----
Edini@IRCnet
Jebiveter ::
Ce se ne motim gre za predelavo GNOME namizja... podrobnosti pa ne vem.
Upam pa, da bo OpenSource!
Upam pa, da bo OpenSource!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jebiveter ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 333909 (3989) | BCSman |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1536 (771) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1652 (1374) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1371 (1290) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 34227 (21768) | Trubadur |