» »

A smo al nismo ? Policijska država namreč.

A smo al nismo ? Policijska država namreč.

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
»

m0LN4r ::

Kje vi vidite policaje? Ja ok pred +10 leti jih je blo še nekaj, zdaj pa jih praktično ne vidiš več nikjer ali pa se moraš potrudit.
Počivajo v hostah v sparkiranem avtu ali pa so v pisarni.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

SeMiNeSanja ::

Mehmed je izjavil:

V teh evropskih drzavah verjetno tudi radarjev nimajo? Mislm, ce se ne vtikajo vate do prekrska si nekako ne predstavljam kdaj bi jih uporabili.

Radarji niso primerna primerjava.
Moral bi pomisliti na alko teste in testiranja na droge.

Mehmed ::

Ja sam alko test po prekrsku lahko naredijo pa imas dva prekrska. Namerijo te pa tezko za nazaj.

AndrejO ::

gobec777 je izjavil:

Smo Policijska država, Policisti pa (če jim je prav ali ne, inkasanti). Ne da se mi prebirat celega foruma, če je kdo kaj pisal o tem. V večini Evropskih državah te Policist ne sme več ustavljati če ni prekrška, ker se takozvana kontrola prometa šteje v protiustavno poseganje v človekove pravice.

Gobec bi moral najprej pogledati podatke, preden nabija o "večini Evropskih (sic) držav".

V EU so bile l. 2012 samo štiri države, ki niso sistematično izvajale naključnih testiranj alkoholiziranosti oz. kontrolo prometa. Torej izvajanje nadzora tudi takrat, kadar ni govora o kakšnem prekršku. Te so: Nemčija, Irska, Luxembourg in Malta.

Vir.

Ko bodo 4 od (takrat še) 27 držav definicija "večine", me pokliči, ker bo potrebno popraviti kar nekaj učbenikov.

connel ::

Čestitke Gobec, pravkar si ustvaril profil in odprl 4 leta staro temo z brezveznim prispevkom, ko bi vsaj kaj pametnega napisal bi še razumel, nekako. Tako mi pa deluješ kot zvesti učenec določenega predsednika, strokovnjaka za vse.

SeMiNeSanja ::

Kar se tiče Nemčije, ni tako dolgo, ko so na TV kazali policijsko zasedo na glavni cesti, ki je vodila na prizorišče nekega rock festivala.

Vsakogar, ki jim je izgledal le malenkost sumljiv, so potegnili dol s ceste, naredili test na droge,.... pa še cariniki, ki so sodelovali v akciji, so preiskali avtomobile, če slučajno skrivajo kakšne droge.

Tudi velikokrat prestrezajo razne fičfiriče, ki se vračajo iz Nizozemske in jim avto preiščejo za drogam, ki bi jih nabavljali preko meje.

So zdaj policijska država?

AndrejO ::

Ključen je tisti "izgledal sumljiv". V Nemčiji dejansko ni kontrole voznika brez suma, da je z voznikom nekaj narobe.

Tudi tista s "človekovimi pravicami" ni iz trte izvita. V osnovi imaš opraviti z vprašanjem, če ima država (v liku in osebi prometnega policista) pravico ugotavljati kdo si in kaj počneš, če nikogar ne ogrožaš in ne kažeš znakov, da bi koga ogrožal. Nekatere države tako "grešijo" na stran zagotavljanja višje splošne varnosti s preventivnim nadzorom, druge pa na stran nevpletanja države v svobodne posameznike.

Tudi rezultati niso enoznačni. V Nemčiji imaš tako opraviti s trendom manjšanja nesreč pod vplivom alkohola, pa kontrol nimajo, ravno tako pa je število nesreč bistveno upadlo tudi v Švici, kjer so uvedli kontrole l. 2005. YMMW.

Ampak b.d. pisanje goflje pač ni argument. Še zlasti ne, če se ga z virom kadarkoli pobije. Zraven pa dodaj še to, da Evropska komisija tudi že nekaj let (IIRC od 2007) promovira kontrole, kot jih poznajo vse članice EU z izjemo štirih, ki sem jih naštel.

Mehmed ::

Valjda, lepo bi bilo, da nas ne ustavljajo po nepotrebnem. Po drugi strani, ce si mejnik schengna pa vidis kombi ilegalcev bi bilo lepo, da jih lahko legitimiras brez da cakas, da naredijo prekrsek.
Sicer pa to gresenje ni omejeno na voznike ane. Ce si pesec rabijo nek razlog, da te ustavijo. Ampak je toliko moznih, da enga ze najdejo. Ce jim pri avtih prepoves mahanje nakljucnim z loparcki te bodo pac ustavili, ker imas premajhno varnostno razdaljo/umazano tablico/gume ne zgledajo prave od dalec.
Meni osebno rutinske kontrole bolj disijo, ker se le praviloma zacnejo s samo preverjamo pa koncajo z lep dan se naprej. Une druge se bodo pa zacele s prekrskom ali pa vsaj necim sumljivim. Dost slabsi zacetek postopka zame ane. Mogoce jih bo manj, samo bodo pa bolj neprijetni.

Invictus ::

Mislim da tukaj ljudje filozofirajo o stvareh o katerih nimajo pojma.

Za Slovenijo bi prej rekel, da je anti-policijska država. Že kar nekaj časa nisem videl policaja, ki bi malo umirjal promet. Ali celo kaznoval za kak drug prekršek kot prehitro vožnjo.

Tudi anti-alkohol akcij je premalo ...

Se včasih vprašam zakaj jih sploh imamo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

chucki ::

m0LN4r je izjavil:

Kje vi vidite policaje? Ja ok pred +10 leti jih je blo še nekaj, zdaj pa jih praktično ne vidiš več nikjer ali pa se moraš potrudit.
Počivajo v hostah v sparkiranem avtu ali pa so v pisarni.


Premalo jih je, zato jih ne vidiš. Kronično jih primankuje in v prihodnje bodo razpisi večkrat na leto.
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

AndrejO ::

Mehmed je izjavil:

Valjda, lepo bi bilo, da nas ne ustavljajo po nepotrebnem. Po drugi strani, ce si mejnik schengna pa vidis kombi ilegalcev bi bilo lepo, da jih lahko legitimiras brez da cakas, da naredijo prekrsek.

Na schengenski meji se že tako ali tako legitimira brez izjem. Pa tudi, če nastaviš drugačen kontekst, ga ne bo nikoli zakona ali predpisa, ki bi policistu (ali pa kakšni drugi uradni osebi) prepovedoval posredovati, če sumi, da je ali da bo prišlo do prekrška.

Povedano po domače: policistu ne bo nihče in nikoli prepovedal, da se pozanima o tvojem zdravju in ti po potrebi prepreči vožnjo, če te opazi, da na parkingu iščeš avto in pri tem izgledaš precej "nestabilen".

Mehmed je izjavil:

Sicer pa to gresenje ni omejeno na voznike ane. Ce si pesec rabijo nek razlog, da te ustavijo.

Ne nujno. V Sloveniji je še kar nekaj okoliščin, kjer ima Policija pravico, da te legitimira zgolj zato, ker te vidi. V študentskih časih, ko sem ponoči večkrat pešačil skozi center Lj, se mi je redno dogajalo, da so me ustavljale patrulje in policisti na varovanju objektov, preverjale mojo identiteto in v splošnem brez razloga poskušale nosljati po mojem življenju.

Zato sem tudi izrecno za to, da se obvezna nošnja osebnih dokumentov za državljane odpravi.

Mehmed je izjavil:

Ampak je toliko moznih, da enga ze najdejo. Ce jim pri avtih prepoves mahanje nakljucnim z loparcki te bodo pac ustavili, ker imas premajhno varnostno razdaljo/umazano tablico/gume ne zgledajo prave od dalec.

Vsem naštetim je skupno, da "nekaj najdejo". Preventivno preverjanje alkohola pri naključno izbranih voznikih pa je samo to: ob napačnem času na napačnem kraju in čisto nič drugega.

Mehmed je izjavil:

Meni osebno rutinske kontrole bolj disijo, ker se le praviloma zacnejo s samo preverjamo pa koncajo z lep dan se naprej. Une druge se bodo pa zacele s prekrskom ali pa vsaj necim sumljivim. Dost slabsi zacetek postopka zame ane. Mogoce jih bo manj, samo bodo pa bolj neprijetni.

Mislim, da ni problem v prijetnosti ali neprijetnosti. Nekaterim gre v nos, da se lahko policist kadarkoli in brez kakršnega koli vzroka spomne, da bo nekaj preverjal, in to tudi stori. Brezprizivno.

Ne morem reči, da jih ne razumem.

SeMiNeSanja ::

Preventivno preverjanje alkohola pri naključno izbranih voznikih pa je samo to: ob napačnem času na napačnem kraju in čisto nič drugega.


Tu bi lahko kvečjemu rekel, da je bil nekdo v napačnem stanju za volanom!

Če od stotih pijanih potegnejo enega iz prometa, so s tem morda že rešili eno življenje nedolžne osebe. Ne pozabi, da si ta nedolžna oseba lahko tudi TI!

Drugače me ne moti, če me policist ustavi in preverja, dokler je to profesionalno in služi povečanju splošne varnosti. Moti me edino, če potem sprašujejo 'Od kod prihajate? Kam ste namenjeni?....'. To policista v bistvu nima kaj brigat. Po drugi strani pa mu lahko naložiš karkoli, ali pa odgovoriš tako splošno, da si s to informacijo nima kaj pomagat. Če uspeš ta vprašanja jemat kot 'smalltalk', medtem ko preverja dokumente, zadeva niti ni preveč 'boleča'.

Mehmed ::

Sej to pravim, nikoli ne bomo policiji zmogli ukinit moznosti ustavljati ljudi, pes ali v avtu. Niti to hocemo, ker bi slo vse v kurac, niti ima smisel probavat, ker se ne bo prijelo.
Idealno je, da ne diskriminirajo pa se ne spravljajo na posamezne subkulture, rase ipd.
Pa ce smo posteni, sej ko te ustavijo ti tud povejo zakaj, ce vprasas. Najveckrat niti ni treba, ker se da razbrati iz konteksta. Poostren nadzor okoli necesa, ustrezas splosnemu opisu, neko kd v blizini pa so itak celo ulico itd. Enkrat na dve leti rabim osebno ven potegnit pa nisem nikoli dobil obcutka, da se spravljajo name iz kakega razloga ali pa da jim je dolgcas.

Ampak ja, stekam tudi jaz, da enim to bolj pride do zivega kot drugim. Samo, kako bi reku, ne zdi se mi da je ta njihov grenek priokus, ko so oni enkrat na vrsti, tok grozen, da bi sli zaradi njega tok korenito spreminjat kako policija dela.
Ko bi enkrat klestil pooblastila policiji bi bilo edino logicno, da jih tudi vsem od varnostnikov do mestnih redarjev, ker nekak izpade smesno, da bi smeli vec od policije. In naenkrat postavis vse na glavo iz dost banalnega razloga, vsaj za moj okus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mehmed ()

AndrejO ::

Mehmed je izjavil:

Pa ce smo posteni, sej ko te ustavijo ti tud povejo zakaj, ce vprasas.

"Ne teži mulc" je pogost in zelo nespoštljiv odgovor, ki sem ga bil redno deležen.

Mehmed je izjavil:

Najveckrat niti ni treba, ker se da razbrati iz konteksta. Poostren nadzor okoli necesa, ustrezas splosnemu opisu, neko kd v blizini pa so itak celo ulico itd. Enkrat na dve leti rabim osebno ven potegnit pa nisem nikoli dobil obcutka, da se spravljajo name iz kakega razloga ali pa da jim je dolgcas.

Predstavljaj si alternativno resničnost, kjer osebnega dokumenta ne rabiš nositi s seboj. Policist bo takrat postavljen pred izbiro:
- pusti človeka pri miru, itak ne moreš storiti več, kot zaželeti "dober večer".
- na podlagi suma začeti postopek, klicati centralo za preverbo identitete, navesti razlog za zahtevano obdelavo osebnih podatkov.

V Sloveniji ima policist še tretjo možnost: zahtevati osebne dokumente, vleči človeka na PP, ker je šel zvečer v trgovino brez njih, kar je prekršek sam po sebi, delati uradne zabeležke o legitimiranju oseb v svojo beležnico in firbcati o stvareh, ki se ga ne tičejo.

Nato se preseli v UK in bodi šokiran.

Jaz sem recimo bil šokiran v Sloveniji, ker sem sredi iz firme skočil 50m stran do non-stop trgovine po sendvič, pa so me potem privedli na PP za ugotavljanje identitete. Hm ... Sem bil sploh česa osumljen? V bistvu ne. Moj edini prekršek je bil ugotvljen, ko se je nadlegovanje že začelo in to je bilo neposedovanje osebnega dokumenta.

Mehmed je izjavil:

Ampak ja, stekam tudi jaz, da enim to bolj pride do zivega kot drugim. Samo, kako bi reku, ne zdi se mi da je ta njihov grenek priokus, ko so oni enkrat na vrsti, tok grozen, da bi sli zaradi njega tok korenito spreminjat kako policija dela.

Policija naj dela, kar želi, ampak celoten sistem bi lahko bil nastavljen tako, da posamezne policiste odvrača od nepotrebnega in predvsem nekoristnega firbcanja.

Seminesanja je lepo povedal kje je druga plat nadlegovanja posameznikov med prometnimi kontrolami in z njim se načeloma strinjam. Upravljanje nevarnih predmetov je nekaj, kjer država lahko sorazmerno poseže v moje pravice in preveri, če sem upravljanja sposoben. Ni potrebno čakati na nesrečo.

Ko pa te nevarne predmete ostraniš iz scenarija, pa ugotoviš, da te lahko policist v Sloveniji še vedno ustavi zaradi česarkoli se mu sprdne in od tebe zahteva podatke, ne da bi bil v igri kakšen sum ali karkoli podobnega. Ker lahko.

Mehmed je izjavil:

Ko bi enkrat klestil pooblastila policiji bi bilo edino logicno, da jih tudi vsem od varnostnikov do mestnih redarjev, ker nekak izpade smesno, da bi smeli vec od policije. In naenkrat postavis vse na glavo iz dost banalnega razloga, vsaj za moj okus.

Da, seveda. Ampak po drugi strani pa ni potrebno klestiti pooblastil, lahko se samo odstrani nekatere zadeve, ki policistom kradejo čas in energijo, pri čemer dajejo zgolj videz, da nekaj počno. Yak shaving, kot sem se naučil temu reči. Če policist s sumom misli resno, potem bo zlahka ukrenil vse, kar je potrebno, da se prepriča kdo si in, če je sum utemeljen ali ne. Če je policistu dolgčas, si ne bo grenil življenja z nepotrebnim uradnim postopkom in ga sploh ne bo začenjal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

SeMiNeSanja ::

Dokler je odnos policista profesionalen, si lahko samo misliš, da je tudi on neke vrste siromak, ki zgolj opravlja svoje delo. Res ne verjamem, da se policisti množično prostovoljno javljajo za nočne patrulje. Tudi ne verjamem, da večina z velikim užitkom zaustavi neko vozilo, ne vedoč ali za volanom sedi normalna oseba ali nek psihič, po možnosti še pod vplivom alkohola ali drog. Da ne omenjamo možnost, da ima psihič pri sebi še strelno orožje, ali pa preprosto stopi na plin, ko se policist nahaja pred vozilom.

Če so do mene korektni, sem to tudi jaz in jim zaželim lep večer, ker se zavedam, da bo naslednji, ki ga bodo ustavili, lahko popolnoma drug 'kaliber'.

Nekaj povsem drugega je zgodbica AndrejaO, kjer bi policist lahko izrekel ustni opomin, da naj drugič dokumente nosi s seboj, ne pa da je šel dokazovat, da ima on daljšega. Tak pristop je za mene neprofesionalen in žaljiv do državljanov, če ni prisotnih nekih drugih elementov suma na kakšna nečedna dejanja.
Morda pa se mu je AndrejO zdel podoben nekomu, ki ga je pred tedni videl na kakšni tiralici? V tem slučaju bi bil tak postopek upravičen - pa ne samo pri nas, temveč kjerkoli na svetu (predvidevam).

m0LN4r ::

Ena izkušnja izpred dveh dni. Na obisku sem imel Kitajca iz italije, ki mi je povedal, kako so ga policaji v MB porivali in zbasali v avto in nekam odpeljali pa odložili.
Citiram:
Hitchhiking from Maribor to balaton lake. The police kick me off the high way in the middle of no where and didn't even leave me in a safe place. Well done the police in Maribor


Razumem, da imajo nizke plače, ampak zakaj se treba tako obnašat?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

scipascapa ::

Tok malo kontrole, kolikor imamo pri nas. Že dolgo časi nisem videl avtov, nenormalno res.

AndrejO ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Tudi ne verjamem, da večina z velikim užitkom zaustavi neko vozilo, ne vedoč ali za volanom sedi normalna oseba ali nek psihič, po možnosti še pod vplivom alkohola ali drog. Da ne omenjamo možnost, da ima psihič pri sebi še strelno orožje, ali pa preprosto stopi na plin, ko se policist nahaja pred vozilom.

V kontekstu teme "policijska država" se nisem želel omejiti samo na prometno policijo, čeprav je ta bila povod ponovnega odprtja debate.

Ne, seveda ne mislim, da je poklic policista lahek ali enostaven. Vendar pa je to nekaj drugega, kot pa sistemska ureditev, ki posameznikom omogoča, po domače rečeno, "neproduktivno tečnarjenje".

SeMiNeSanja je izjavil:

Če so do mene korektni, sem to tudi jaz in jim zaželim lep večer, ker se zavedam, da bo naslednji, ki ga bodo ustavili, lahko popolnoma drug 'kaliber'.

Enako. Kadar uradna oseba ravna znotraj obsega svojih pooblastil, je vsako drugo ravnanje, slabo ravnanje. Kulturen odnos je seveda muz.

SeMiNeSanja je izjavil:

Morda pa se mu je AndrejO zdel podoben nekomu, ki ga je pred tedni videl na kakšni tiralici? V tem slučaju bi bil tak postopek upravičen - pa ne samo pri nas, temveč kjerkoli na svetu (predvidevam).

Potem bi bil odgovor na vprašanje "ali sem česa osumljen" naravnost trivialen. Žal v Sloveniji to ne gre tako enostavno in policist te ima pravico legitimirati kadarkoli in oseba nima nikoli pravice tega odkloniti.

Zelo malo ljudi pa se vpraša, zakaj neki bi policist potreboval to pravico. Če obstaja sum, seveda. Ampak brez suma na karkoli? Najraje bi videl, da se to v kali zatre in en izmed možnih načinov je, da se za državljane odpravi obvezo nošenja osebnih dokumentov.

SeMiNeSanja ::

'Obstoja suma', si lahko vsakdo razlaga po svoje.

Enemu je nekdo sumljiv, da ima morda pri sebi kakšne prepovedane substance, že na osnovi dolgih las. Drugemu bo nekdo sumljiv, da je ilegalno priseljen, ker ima nekoliko temnejšo polt. In še in še bi lahko našteval primere, ko se lahko iz predsodkov ustvari sum, če je nekomu to po volji.

Ti si primerjal z Anglijo? Meni se zdi, da je ravno v angleški kulturi na splošno mnogo manj predsodkov, iz katerih bi se lahko delalo 'sum'.

Ne. Mislim, da samo odprava obveznega nošenja osebnih listin tega ne bo odpravila. To je po moje bolj stvar kulture. Kjer se ima policaj za boga, tam bo tudi špilal boga. Tudi če mu od prve ure, ko je stopil v šolo za policiste tupiš v glavo, da je zgolj služabnik narodu, ne bo razlike - slika o tem, da je policaj 'nekaj več' se ustvarja že od malih nog - eni zato želijo postati policisti, drugi se jih zato bojijo in izogibajo, tretji pa se iz njih za norčujejo (ko jih ni poleg).

Želimo si in potrebujemo policiste z avtoriteto. Žal pa je ta samo en korak oddaljena od arogance, ta korak pa je lahko zelo hitro storjen.

Mehmed ::

Ok AndrejO, ce bi imela vecina take neprijetne izkusnje kot ti, bi seveda podprl. Samo verjamem, da vecina nima, zato ne bi spreminjal. Jaz sem za kolega enkrat jamcil kdo je, pa so naju spustili po par minutah. Ustavili so naju med tankanjem pa nobenega dokumenta ni imel pri sebi.
Iz iste zgodbe lahko potegnem kako so se vtaknili v njega brez razloga, niti pihat mu niso dali. Ali pa kako lepo od njih, namesto pet minut bi lahko cele ure izgubil pa morebitna kazen bi bila cisto zasluzena.

Tko ali drugace pa ni bilo neproduktivno tecnarjenje. Leta kasneje, ko so ga iskali, so klicali mene. Edina povezava med nama je bila, da sva bila enkrat legitimirana skupaj. In si je en od njih rekel gremo probat, mogoce on ve njegov nov naslov.

SeMiNeSanja ::

Hja, ravno to pa je tisto, česar se ljudje najbolj bojijo - posega v zasebnost.

Za večino ljudi je enostavno nesprejemljivo, da se takšni podatki shranjujejo.
Kaj če te drugič legitimirajo, ko se po nekem golem naključju nahajaš v istem prostoru/lokalu, kot nek dealer z drogami? Nekako si ne znam predstavljat, da bi bil prav vesel, da bi odtlej bil nekje zabeležen v neki povezavi s to osebo, ki jo v resnici sploh ne poznaš. Bog ne daj, da bi potem pričeli še preverjat tvojo okolico, službo, znance,... Pa da bi to vsakih par let ponavljali?

AndrejO ::

SeMiNeSanja je izjavil:

'Obstoja suma', si lahko vsakdo razlaga po svoje.

Enemu je nekdo sumljiv, da ima morda pri sebi kakšne prepovedane substance, že na osnovi dolgih las. Drugemu bo nekdo sumljiv, da je ilegalno priseljen, ker ima nekoliko temnejšo polt. In še in še bi lahko našteval primere, ko se lahko iz predsodkov ustvari sum, če je nekomu to po volji.

To že, ampak fora je v temu, da se mora pri odsotnosti dokumentov takšen policist odločiti, če bo "voščil dober večer", ker drugega ne bo mogel, ali pa bo začel postopek, kar bo zabeleženo še kje drugje, ne samo v njegovi evidenci.

Tisti trenutek pa, ko je neko obnašanje zabeleženo v evidenci, pa bo vsakdo 2x premislil, če mora narediti to, kar ima pravico narediti. Iz takšne evidence se lahko namreč zelo hitro ugotovi, da je npr. policist X praktično vsak teden legitimiral osebo A, ker izgleda sumljivo. Ups. Neprijetno za nekoga, ki sume ustvarja iz nič.

SeMiNeSanja je izjavil:

Ti si primerjal z Anglijo? Meni se zdi, da je ravno v angleški kulturi na splošno mnogo manj predsodkov, iz katerih bi se lahko delalo 'sum'.

Nimam podatkov študij, ki bi primerjale stopnjo institucionalne diskriminacije v policijskih enotah med SI in UK, da bi lahko sklepal kje je tega več in kje manj. Vem pa, da si policist v UK z neko osebo praviloma ne bo dal opravka, če za to nima nekega razloga (pa četudi je to ASBO), ki bo privedel do nekega ukrepa. Preveč dela s pojasnjevanjem zakaj imaš nekoga na piki, če je v evidenci dejansko zabeležena vsaka takšna "legitimacija".

SeMiNeSanja je izjavil:

Ne. Mislim, da samo odprava obveznega nošenja osebnih listin tega ne bo odpravila. To je po moje bolj stvar kulture. Kjer se ima policaj za boga, tam bo tudi špilal boga.

Ko je vsak "špil" evidentiran, se takšne pojave hitro skrijejo. Problem je samo pri tistih stvareh, ki se jih ne evidentira. Tam imamo ljudje vedno občutek, da si lahko (seveda vedno z dobrim izgovorom in še boljšimi nameni) privoščimo malo več. Policisti so na koncu dneva tudi samo in predvsem ljudje.

Predstavljaj si stvar tako:
- Če obstaja sum, da sem nekaj storil ali nekaj vem, potem policist začne postopek, kjer mora ugotoviti tudi mojo identiteto. Zabeleženo.
- Če sum ne obstaja, potem me ne more niti vprašati po imenu, kaj šele, da bi mu jaz bil dolžan karkoli odgovoriti. Ker mi ne more nič, ga lahko mirno pozdravim in grem nemudoma naprej po svojih opravkih. Nezabeleženo.

Ker ima to nekaj negativnih posledic (svet pač ni idealen), pa ven iz pisarn in na peš-patrulje porineš rajonske policiste, ki na terenu spoznajo domačine, ki vedo kdo od njih počne kaj, ki jim ni potrebno nikogar legitimirati, da bi vedeli kdo je, kaj je, od kje je in kdaj je zadnjega "spohal".

SeMiNeSanja je izjavil:

Tudi če mu od prve ure, ko je stopil v šolo za policiste tupiš v glavo, da je zgolj služabnik narodu, ne bo razlike - slika o tem, da je policaj 'nekaj več' se ustvarja že od malih nog - eni zato želijo postati policisti, drugi se jih zato bojijo in izogibajo, tretji pa se iz njih za norčujejo (ko jih ni poleg).

Policist ni "služabnik narodu". Policist je uradna oseba s posebnimi pooblastili, ki jih sme in mora uporabiti za varovanje premoženja, zdravja ali življenja ter zato, da zagotovi izvajanje veljavne zakonodaje.

To, da ima oblast ljudstvo, še ne pomeni, da je tu kdo komu služabnik. Če že, potem je policist služabnik in suženj zakona, ki ga je to "ljudstvo" spisalo, nikakor pa ne neposredno "ljudstva".

SeMiNeSanja je izjavil:

Želimo si in potrebujemo policiste z avtoriteto. Žal pa je ta samo en korak oddaljena od arogance, ta korak pa je lahko zelo hitro storjen.

Avtoriteta nima nič z aroganco. Ta dva pojma si nista niti v daljnem sorodu, kaj šele blizu. Arogantne osebe nimajo nikoli avtoriteto, imajo kvečjemu moč.

Avtoriteto imaš takrat, ko ti moči ni potrebno ali dano uporabljati. Policist na koncu dneva ne potrebuje avtoritete, potrebuje pa sistemski okvir, ki ne samo njemu olajša delo, temveč tudi preostalim državljanom olajša stike z poosebljeno obliko državnega represivnega aparata.

Zagotovo ne bom računal na to, da bo policist preprečil oborožen rop z močjo svoje avtoritete. Zato mu damo v tok pištolo.

Potem pa se začne obsežno sivo polje, kjer vsi skupaj iščemo neke recepte in ravnotežja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

AndrejO ::

Mehmed je izjavil:

Ustavili so naju med tankanjem pa nobenega dokumenta ni imel pri sebi.

Med tankanjem? Na črpalki? Kar tako?

Mehmed je izjavil:

Iz iste zgodbe lahko potegnem kako so se vtaknili v njega brez razloga, niti pihat mu niso dali. Ali pa kako lepo od njih, namesto pet minut bi lahko cele ure izgubil pa morebitna kazen bi bila cisto zasluzena.

Ne, kazen ne bi bila "zaslužena", bila bi kvečjemu zakonita.

Mehmed je izjavil:


Tko ali drugace pa ni bilo neproduktivno tecnarjenje. Leta kasneje, ko so ga iskali, so klicali mene. Edina povezava med nama je bila, da sva bila enkrat legitimirana skupaj. In si je en od njih rekel gremo probat, mogoce on ve njegov nov naslov.

Samo kaj, ko potem butneš ob drug problem. Danes je to koristen podatek, jutri pa boš zaradi istega podatka naveden na odredbi za prisluhe, ker je model osumljen k.d., po evidencah pa sta enkrat bila skupaj legitimirana.

Ups.

Zato še vedno potrebuješ rajonske policiste, ne potrebuješ pa osebnih dokumentov. Če želi, te lahko vpraša po imenu. Če želiš, mu lahko odgovoriš. Če mu to ne zadošča, lahko začne uraden postopek. Če se takšnih nategovanj nabere dovolj, bodo evidentirana in zadostna podlaga o ne najbolj bleščeči oceni dela tega posameznika.

Zato, ker na neznano koliko nadlegovanj najdeš en koristen primer, to še ni zadosten razlog za takšen sistem. Statistike Policija za to ne vodi, kar posplošiti, da je pa poseg v zasebnost dober in primeren, ker se vsake toliko obnese, pa tudi ne gre. Ko se pride do pooblastil pa menim, da je vedno teža dokazovanja sorazmernosti ukrepa na strani tistega, ki ukrep zagovarja, in nikakor ne na strani tistih, ki imajo pravico do zasebnosti.

Zaenkrat mi ni še nihče pokazal kako je ukrep legitimiranja v trenutnem obsegu sorazmeren s čemerkoli. Še najmanj pa Policija. Mislim pa, da je tukaj govora predvsem o inerciji še iz časov Napoleona. Verjetno je nek razlog, zakaj se v UK ta ideja (še) ni udomačila.

SeMiNeSanja ::

@AndrejO - pa res misliš, da kdo preverja in potem še sankcionira, če policist neko osebo X nevem kolikokrat nekje nadleguje? Jaz se namreč bojim, da ne. Predpostavljam, da se celo veliko tega, kar bi se dalo kategorizirati kot nadlegovanje, sploh ne zabeleži nikamor. Celo če te odvlečejo na policijsko postajo, ni nujno, da se o tem naredi kakšen zapisnik, pa tudi če se, se ta lahko 'izgubi'.

Sicer sem tudi jaz pred mnogimi leti nekoliko naivno spisal pritožbo na policijsko upravo, ker mi je policist v providi ponoči po prehitevanju kamiona (ko logično pospešiš, da boš hitro mimo) vozil tako tesno za mano, da si preprosto nisem upal stopiti dol s plina. O kakšni varnostni razdalji nobenega govora. Počutil sem se resno ogroženega, saj je v vzvratnem ogledalu izgledalo, kot da je samo par metrov za mano in to pri hitrosti nad 100km/h. Dejansko je s tem početjem na nevaren način izsilil meritev prekoračene hitrosti na razdalji, ki jo potrebuje, da ti lahko navesi kazen.

V pritožbi sem jasno napisal, da se NE pritožujem zaradi kazni, temveč zaradi tega, ker policist ni držal varnostne razdalje in me je ogrožal na cesti, ker zaradi njegovega načina vožnje nisem imel občutka, da lahko na varen način zmanjšam hitrost.
Nisem pričakoval, da bo kdo TO pritožbo jemal resno, ali morda izrekel kakšno sankcijo proti policistu. Računal pa sem na to, da bo pritožba nekje zapisana in če se bo še kdo pritožil, ker bi se njemu enako godilo, da se enkrat pa le nekdo vpraša, če morda pa le ni nekaj narobe z načinom, kako ta policist opravlja svoje poslanstvo na cesti. Že dovolj da je dosti norih voznikov na cesti, ne potrebujemo še nore policiste!

Seveda se je policija odzvala na pritožbo - vendar ne nad varnostno razdaljo, temveč, da so preverili, če sem res prekoračil hitrost - kar pa jaz sploh nisem osporaval. Lahko bi iz posnetka provide zelo natančno ugotovili, s kakšno razdaljo je vozil za mano, pa tega niso storili. So morda namerno napačno interpretirali pritožbo, da nebi slaba luč padla na policista?

krneki0001 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

@AndrejO - pa res misliš, da kdo preverja in potem še sankcionira, če policist neko osebo X nevem kolikokrat nekje nadleguje? Jaz se namreč bojim, da ne. Predpostavljam, da se celo veliko tega, kar bi se dalo kategorizirati kot nadlegovanje, sploh ne zabeleži nikamor. Celo če te odvlečejo na policijsko postajo, ni nujno, da se o tem naredi kakšen zapisnik, pa tudi če se, se ta lahko 'izgubi'.

Sicer sem tudi jaz pred mnogimi leti nekoliko naivno spisal pritožbo na policijsko upravo, ker mi je policist v providi ponoči po prehitevanju kamiona (ko logično pospešiš, da boš hitro mimo) vozil tako tesno za mano, da si preprosto nisem upal stopiti dol s plina. O kakšni varnostni razdalji nobenega govora. Počutil sem se resno ogroženega, saj je v vzvratnem ogledalu izgledalo, kot da je samo par metrov za mano in to pri hitrosti nad 100km/h. Dejansko je s tem početjem na nevaren način izsilil meritev prekoračene hitrosti na razdalji, ki jo potrebuje, da ti lahko navesi kazen.

V pritožbi sem jasno napisal, da se NE pritožujem zaradi kazni, temveč zaradi tega, ker policist ni držal varnostne razdalje in me je ogrožal na cesti, ker zaradi njegovega načina vožnje nisem imel občutka, da lahko na varen način zmanjšam hitrost.
Nisem pričakoval, da bo kdo TO pritožbo jemal resno, ali morda izrekel kakšno sankcijo proti policistu. Računal pa sem na to, da bo pritožba nekje zapisana in če se bo še kdo pritožil, ker bi se njemu enako godilo, da se enkrat pa le nekdo vpraša, če morda pa le ni nekaj narobe z načinom, kako ta policist opravlja svoje poslanstvo na cesti. Že dovolj da je dosti norih voznikov na cesti, ne potrebujemo še nore policiste!

Seveda se je policija odzvala na pritožbo - vendar ne nad varnostno razdaljo, temveč, da so preverili, če sem res prekoračil hitrost - kar pa jaz sploh nisem osporaval. Lahko bi iz posnetka provide zelo natančno ugotovili, s kakšno razdaljo je vozil za mano, pa tega niso storili. So morda namerno napačno interpretirali pritožbo, da nebi slaba luč padla na policista?

No sam sem dobil kazen tudi zaradi smejanja v primeru premajhne razdalje provide. Kolega je namreč zabremzal in policist ni uspel ustaviti in se je zaletel kolegu v zadnji del avta. Jaz pa se nisem mogel nehat smejat policistu zaradi tega. In sem dobil kr visoko kazen za žaljenje uradne osebe.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Mehmed ::

AndrejO je izjavil:


Med tankanjem? Na črpalki? Kar tako?


Da.
Pa kazen ne bi bila lih nezasluzena, sej ni samo osebno pozabil, tudi voznisko in prometno.

Pa mislm da sta pod vtisom, da podpiram tisto legitimacijo pa kar je bilo kasneje. Je ne. Neokusno pa verjetn nelegalno je vseskupaj. Samo ne morm jim pa reci, da je bila neproduktivna. Mogoce v tistem trenutku, danes pa ne vec.
To ti hocem povedat, ce sodis samo po tem kaj imajo od tega tist moment, ko te popisejo, potem praviloma verjetno nic pa vse skupaj izpade brezvezno. Ce popises skupino najstnikov, ki pijejo v parku verjetno ravno tako.
Ampak ta skupina se je zdej zavedla prisotnosti policije. Ce komu pade na pamet zganjat kak vandalizem ali pa krsit javni mir se ne rabi sprasevati koliko je sans, da pride policija mimo. Pa ce se kej zgodi v okolici ima policija vsaj par osumljencev oz. pric ze pri roki.
To so pa posredne koristi od tega. Od tebe je pa odvisno kok ozko ali siroko se odlocis gledat na zadevo. Pri tebi res ni sluzilo nicemer ali pa ce ze je, ti tega niso hoteli pojasnit. Samo ni pa vsakic tko oz. kot sem rekel prej, mislim da plusi zaenkrat se pretehtajo nad minusi. Tvoje izkusnje bi jaz prej spravu pod neumnost posameznih policajev kot pa napako v sistemu.

francek1 ::

m0LN4r je izjavil:

Ena izkušnja izpred dveh dni. Na obisku sem imel Kitajca iz italije, ki mi je povedal, kako so ga policaji v MB porivali in zbasali v avto in nekam odpeljali pa odložili.
Citiram:
Hitchhiking from Maribor to balaton lake. The police kick me off the high way in the middle of no where and didn't even leave me in a safe place. Well done the police in Maribor


Razumem, da imajo nizke plače, ampak zakaj se treba tako obnašat?

Verjetno so ga peljali baterije iskat. V Mariboru je bil namreč že pred letom razpis za delovna mesta v tovarni baterij, tovarne pa še nikjer. Gre pa županska ekipa vsake toliko malo Kitajce gledat...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

m0LN4r ::

Hja kruto do turista, ki že 2 tedna potuje po znamenitih krajih slovnije in trosi denar za njih...

Kar hočem povedat, ni da so vsi policaji prasci, ampak eni so očitno veseli, ko lahko teptajo po nekom brez razloga.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mnenje o policajih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12926796 (18590) strup121
»

Novi zakon o cestnoprometnih predpisih (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
53589134 (72178) darkolord
»

Prometni prekršek in denarna kazen...? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10318434 (15841) BlueRunner
»

Vedenje policista - nekorektnost in prepotentnost! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33347785 (29951) CaqKa

Več podobnih tem