» »

Imet diplomo in biti brezposelen

Imet diplomo in biti brezposelen

1
2
3 4

RockyS ::

Ja, za izkoriščanje iz strani delodajalcev.

Če samo pogledam trgovke pri mercatorju in hoferu, pri mercatoru niso zadovoljne s plačami, delajo pa bolj tak tak oz. jih je viška, pri hoferu so zadovoljne s plačo, niso pa zadovoljne s tem da morajo 8 ur delat nonstop in da ni čik pavz.

Jaz bi bil srečen, če bi lahko delal 8 ur in imel normalno,zasluženo plačo. Če ga bluzim in kofetam ter kadim vmes pa vem da bom tud plačo imel manjšo, dosti je krivo tudi razmišljanje folka samega.
Ampak ko pogledaš v javno upravo pa ti res dvigne pisker in izgubiš voljo pa grše na čik.

IceIceBaby ::

Da mi en v živo predlaga, da grem delat za 500 na mesec ga usekam na gobec. To je izkoriščanje ljudi, ki so v stiski in nimajo druge opcije. Že z 3x večjo plačo si danes niti fleta ne moreš kupit v LJ recimo, včasih ga je folk dobil đabe. Ni pisana situacija sploh in nimam niti 1% strpnosti do ljudi, ki pametujejo okoli tega.


1. Minimalna plača je takšna, kot je napisal djordjevic. Poleg tega dobiš zraven še cca 70 eur za malico (vsaj) in povrnjene potne stroške, če živiš več kot 2km od službe (mislim, da je 2km oz. vsaj nekaj zelo podobnega). Še vedno plača ni visoka, ampak med 500 in 650 do 700 je kar nekaj razlike.

2. Če nimaš druge opcije očitno ne znaš ponuditi trgu nič pametnega. Jaz z veseljem dvignem plačo sodelavcu, ki mi zna razložiti zakaj si jo zasluži in to dokaže z rezultati. "Zato ker se spodobi" pa v poslu ne obstaja niti nikoli ni obstajal.

3. To, da ne moreš kupiti stanovanja sredi LJ je res tragedija. Tale recesija je res kritična, jaz si bom moral verjetno kupiti 4 metre krajšo jahto zaradi nje.

3.1. Včasih si dobil stanovanje, če si bil v pravi stranki. Pa še to ne zastonj v trajno last ampak v najem. Če nisi bil pravilno usmerjen si bil pač prisiljen na življenje v majhnem stanovanju s starši in 2 majhnima otrokoma, ker kljub želji in denarju nisi mogel graditi hiše brez jebanja v glavo z vseh strani. Dobri stari časi.

4. Delo danes JE. Če si sposoben in pripravljen delati se da dobiti službo. Začetne plače so nizke ampak sposoben človek lahko v roku nekaj mesecev prileze na povprečno plačo in v roku nekaj let na čisto spodoben dohodek + še kakšno ugodnost. Faks šteje vedno manj, vedno več pa šteje dejanska sposobnost, iznajdljivost in marljivost.

Ramon dekers ::

1 minimalna plača je zakonsko predpisana kar bi teoretično moralo biti tako kot je na papirju, praktično ni. Poročila sem nehal gledati že pred kratkim a vseeno, se dogajajo stalne kršitve. Če delavec ima plačo pa mu na plačilnem listu prikažejo da so mu odtrgali (kredit) hej a začuda banka denarja ni dobila. Kriv je delavec. No potem mu lahko delodajalec trga tudi denar za spiz, a hej ko tega država ne prejem, je kriv spet delavec.
2.problem je ker je na trgu preveč neprevilnosti, nevem kam sicer to pelje, a vse kaže na kitajski model. Evro je sicer močan tako da izvoz ni možen, s tem pa se poveča tudi nekonkurenčnost. Dajte si v glavo vcepit da brez izvoza ni nič. Je nekaj dobrih podjetij še v Sloveniji ki lepo poslujejo a tega je bore malo, Helios, Krka...Vse ostalo je šlamparija in storitveni sektor, kjer bi se celotna zadeva morala prestrukturirati nesposobna podjetja pa zapreti.
3.druge opcije razen da živiš pri starših ali v najemniškem stanovanju teoritočno ni z diplomo ali brez. Ampak to ni srž problemov, povsod v svetu je tako.
4. glej točko 2 sposobnih podjetij ni, če bi bila kot so zgoraj omenjena potem recesije ne bi bilo. No zraven pa primore še država.
5. Ne se obešat na (ne)sposobnost delavcev. Ta se bo prilagodil trgu ker mu druge izbire ne ostane. Lahko pa ti meni razložiš kako to da že redkost da plačo sploh dobiš? Nevem no sem že omenil da od junija nisem dobil €?

Tele razprave so idiotistične

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Pretiravaš. Zelo. Plače so problem v gradbenih podjetjih in v raznih socialističnih "velikanih". Se strinjam, da je to ogromen problem, ki bi ga bilo potrebno rešiti. Ampak v javni upravi in malem gospodarstvu izplačilo plač načeloma ni problem.

Tudi sposobnih in solidno stoječih podjetji je precej. Mikro in mala podjetja dobro delajo tudi v recesiji. Če nebi, bi bilo precej huje kot je.

Dajte si v glavo vcepit da brez izvoza ni nič. Je nekaj dobrih podjetij še v Sloveniji ki lepo poslujejo a tega je bore malo, Helios, Krka...Vse ostalo je šlamparija in storitveni sektor, kjer bi se celotna zadeva morala prestrukturirati nesposobna podjetja pa zapreti.


Se strinjam s 1. točko. Izvoz je pomemben. Ampak ne razumem pa kaj imaš proti storitvenemu sektorju, ki v povprečju dela precej večjo dodano vrednost.

3.druge opcije razen da živiš pri starših ali v najemniškem stanovanju teoritočno ni z diplomo ali brez. Ampak to ni srž problemov, povsod v svetu je tako.


Sicer se ne strinjam. 2 normalni plači pri hiši zadoščata za nakup stanovanja ali hiše. Je pa res, da ne dobiš penthousa v centru LJ s takimi dohodki.

Poleg tega pa plačevanje najemnine še ne pomeni konec sveta. Nikjer ne piše, da mora čisto vsak imeti svojo nepremičnino.

Ramon dekers ::

"Pretiravaš. Zelo. Plače so problem v gradbenih podjetjih in v raznih socialističnih "velikanih". Se strinjam, da je to ogromen problem, ki bi ga bilo potrebno rešiti. Ampak v javni upravi in malem gospodarstvu izplačilo plač načeloma ni problem.

Tudi sposobnih in solidno stoječih podjetji je precej. Mikro in mala podjetja dobro delajo tudi v recesiji. Če nebi, bi bilo precej huje kot je."

ne, ne pritiravam, prvo definiraj kaj je to malo gospodarstvo? je to trgovina Lidl ali tovarna Helios? Vsakemu oslu pa je jasno da v javni urpavi plače so.

"Se strinjam s 1. točko. Izvoz je pomemben. Ampak ne razumem pa kaj imaš proti storitvenemu sektorju, ki v povprečju dela precej večjo dodano vrednost."

Kakšno dodano vrednost pa ima? kakšno dodano vrednost ima neka odvetniška pisarna ki za svoje storitve zaračunava enorme zneske oz. nesorazmenrno s plačami? kakšno dodano vrednost ima vsak dan nova trgovina. Sem delal v storitvenem sektorju, v logistiki, in nočem tu jokat kako so hudobni ker jim moram tjamrat za denar, ampak hočem povdarit da tako se pač pri nas dela. Nevem kje živiš? mogoče kje v drugi zeleni Sloveniji.


"Sicer se ne strinjam. 2 normalni plači pri hiši zadoščata za nakup stanovanja ali hiše. Je pa res, da ne dobiš penthousa v centru LJ s takimi dohodki.

Poleg tega pa plačevanje najemnine še ne pomeni konec sveta. Nikjer ne piše, da mora čisto vsak imeti svojo nepremičnino."

sem že rekel da najemnina ni srž problemov. Problem je ker dela NI, najemnine pa so previsoke. Kredit pa vzame samo norec v teh časih.

m0LN4r ::

Hja jaz že zdaj vem, da ko bom končal faks nebom dobil dela. Če je stanje tako slabo kakšno pa bo šele čez 1-2 leti...

Delam rad, ampak enostavno, če te nočejo te nočejo. Če jim na prvi pogled nisi simpatičen te tudi ne bojo poiskal.
Delal sem že za 2,5€ 12 ur na dan (nošenje pohištva), pa se da zdržat. Delal sem zato da bi mel neki žepnine. 2-3 dni

Naslednje leto sem šel na razgovor v bigbang za oddelek zabavna elektronika. O tej stvari me zanima vse, z veseljem bi delal, znam tut več o tem kot bigbangovci.
Sem dobil? Ne!
Moj sošolec storil enako. Dobil? Ne!

Znam pa za ljudi, ki delajo v BB z srednjo trgovsko ali pa še to ne.

Dandanes ga moraš res šefu/šefici popapat, da dobiš delo...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

oemdzi ::

Sam res, v tem big bangu mores ti njim razlagat o izdelku katerega hoces, da te na koncu sploh pokapirajo kaj zelis oziroma ce ga imajo na zalogi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

ameba ::

m0LN4r je izjavil:


Dandanes ga moraš res šefu/šefici popapat, da dobiš delo...


A ni to logično ? Konc koncev se gre za tvojo rit. Če mislš da boš dubu, karkoli v življenju brez da bi mogu koga zajebat oz. bit mal ritoliznik svojmu šefu, se zelo motiš. Razen če hočeš celo življenje delat za isto plačo, potem pa be my guest.... ( razen, če nisi nadpovprečno dober v temu kar pač počneš ) .....

Aljaz1980 ::

Sem dejansko diplomant na minimalni plači.
Zakaj se pustim izkoriščat?
No stvar na videz ni tako črno bela. Prva stvar ki jo moram reči je, da če že imaš možnost,(torej da v to nisi prisiljen zaradi finančne situacije, kjer pač sprejmeš kakršno delo, samo da je plača) da če že delaš na minimalni plači, da delaš v svoji stroki. Da dejansko dobiš delovne izkušnje, ker razumem delodajalce zakaj jim diploma nič ne pomeni in so tako opevane delovne izkušnje. Iz šole lahko odneseš veliko teorije če le imaš interes, 80% diplomantov ga nima, važno da se diplomira, pa da bo dobra služba. Sicer lahko dobiš veliko praktičnih izkušenj iz opravljanja prakse in pa študentskega dela, čeprav praksa na višji šoli je veliko prekratka.
Odvisno je tudi kakšno delo dobiš za to minimalno plačo,če bi bil monter bi ga veliko bolj najebal in pa predvsem odvisno kakšnega šefa imaš. Na srečo kot delovno mesto vzdževalca mi ni hudega, šefa pa imam zelo človeškega. Delo sicer opravim korektno, vse lavfa neglede na plačo, se pa zastopi da se pretegnil za takšno plačo ne bom. Šef ve, da po pol ali 1 letu mu bom ušel na boljšo delovno mesto, oziroma potihoma upa da me bo obdržal dlje.
Dejansko razen plače se nimam za pritoževat.

* Dobivam delovne izkušnje. ker vsak dan kaj drugega vzdržujem, še posebej ker je koncern 6 firm. Imam to srečo, da imam starejšega sodelavca z veliko izkušnjami, ki mu ni težko razlagati/razpravljati o stvareh v stroki tudi izven obsega delovnega mesta. Torej lahko od firme odnesem veliko znanja na splošno.
* Delovna doba (ampak ok komu mar danes zato? Ker se ve da se nas nateguje.)
* Veze in poznanstva
* Boljše psihično počutje, ker v času brezposelnosti, razen če si je**veter ali vesele narave, postaneš depresiven ali slabše volje. Morda gre še na začetku, ko pa ti zmanjka dela okoli hiše ali pa se naveličaš bit doma cele dneve, pol pa si jezen na državo, delodajalce, zrsz, šolski sistem in še kaj bi se dalo naštevat. Tako pa greš v službo, pa si naredil nekaj koristnega v tistih 8 urah, kar ti daje samo po sebi nekakšno zadovoljstvo. Med delovnim časom si v stiku z ljudmi, kar spet pripomore k boljšemu počutju, razen če so sodelavci v Q.
* Dejansko 550€ plače, kot pa sociala ali nič (ampak o tem več nižje)

gendale je izjavil:

v takem primeru si neumen če greš delat za 500e

sociala + mal na črno ti da veliko boljše življenje

Ti dam prav, ampak kje si čez eno leto?
V istem sranju, brez delovnih izkušenj. Poleg tega pa sociala ni več zastonj, razen če pač ne nameravaš imeti lastnine ali pa odgovornost prelagaš na potomce.

profii je izjavil:

Tisti z diplomo ki pa delajo za 500€ pa zbijajo "ceno" drugim diplomantom.

To so povečini dela, ki so primerna za 3 letno ali 4 letno šolo, torej če je diplomant tam ali ne niti nima veliko veze. Zbijal bi ceno, če bi delo primerno diplomi delal za nižjo plačo.

mojsterleo je izjavil:

ce mas diplomo te sploh ne bojo vzel na nizja delovna mesta. za dumb jobs mas danes itak studente in bosance, boge studente lupijo do 30. leta, potem pa visijo na zavodu se lep cajt po diplomiranju.
slovenski trg dela je totalno v pizdi.

Se strinjam slovenski trg je v pizdi, povečini je kriva politika in pa majhnost trga. Je pa tudi res, da na nižja delovna mesta si povečini prekvalificiran, se pa vseeno nižjo delovno mesto dobi, odvisno od delodajalca. V mojem primeru so bili na razgovoru delavci z veliko več delovnih izkušenj in dobe, sicer nižje izobrazbe. na razgovoru sma se z šefom ujela, kjer sem mu tudi povedal po resnici kako je na stvari, predvsem pa sem prišel na razgovor z realnim pogledom in zahtevami. Se mu je splačalo vzeti mene, namesto delavca nižje izobrazbe? Mislim da, mogoče kje zaradi neizkušenosti potrebujem več časa popravit napako, medtem ko se kje lažje znajdem zaradi več teoretičnega znanja, predvsem pa opažam da imam totalno drugačen odnos/pogled/pristop k delu kot sodelavci.


Gray_Warden je izjavil:

hja z diplomo delat za 500 eur je pa tud sramota. Škoda vsega časa ki ga je ta oseba preživela na faksu.

Sramota za koga? diplomanta ali državo?
Časa sicer ni škoda, seveda če delaš to kar si se izučil, ker tudi osnovne stvari, kjer ti je teorija okoli njih jasna, se lahko v praksi pokaže da temu ni čisto tako, oziroma praksa dela mojstra. Predvsem bom rekel lahko se tudi na nižjem delovnem mestu srečas z situacijami, kjer je teorija predstavljena v praksi v čisto drugačni luči, pa si sam pri sebi rečeš "matr sem vedel zato, sam nism si pa mislil da bo takle uporabljen". Poleg tega, pa ko se znajdeš v podobni situaciji na višjem delovnem mestu, boš situcijo veliko lažje rešil.

RockyS je izjavil:

Ja, za izkoriščanje iz strani delodajalcev.

Če samo pogledam trgovke pri mercatorju in hoferu, pri mercatoru niso zadovoljne s plačami, delajo pa bolj tak tak oz. jih je viška, pri hoferu so zadovoljne s plačo, niso pa zadovoljne s tem da morajo 8 ur delat nonstop in da ni čik pavz.

Jaz bi bil srečen, če bi lahko delal 8 ur in imel normalno,zasluženo plačo. Če ga bluzim in kofetam ter kadim vmes pa vem da bom tud plačo imel manjšo, dosti je krivo tudi razmišljanje folka samega.
Ampak ko pogledaš v javno upravo pa ti res dvigne pisker in izgubiš voljo pa grše na čik.

No to je le olepšana verzija, imaš dela kjer se dela tudi 8 ur nonstop, pa so v Q plače.

Kar se tiče pa malice in potnih stroškov, na malico ne hodim veliko tako da dnevno našparam 4€, poleg tega pa dobim še nekakšne dodatke za malce višjo plačo.

Res pa da gledam na delovno mesto vzdrževalca malce drugače od večine.
Vsekakor ne svetujem/prepričujem da sedaj vsi diplomanti zagrabijo nižja delovna mesta, ampak razmislijo pa lahko o možnosti, da je to nujno zlo, da bodo čez leto/dve na višjem delovnem mestu bližje zastavljeni plači. Namesto da grejejo doma stol in bemtijo čez državo (izjeme seveda so).

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Ampak še zmeraj čakam odgovor glede na študentsko reformo, ki jo nekdo tak podpira kao da študent nebi delal, delal pa bi jeben penzionist, ki itak že zdaj vleče delovno dobo za 10 let. Če je zdrav, naj se giblje in hodi na triglav, meni pa da službo.

Ampak ko pogledaš v javno upravo pa ti res dvigne pisker in izgubiš voljo pa grše na čik.

Odgovor na poslansko vprašanje:
"na dan 1. 8. 2011 izpolnjevalo pogoje za starostno upokojitev 791 javnih uslužbencev od skupno 33.815 vseh zaposlenih javnih uslužbencev."

technolog ::

Gray_Warden je izjavil:

Škoda vsega časa ki ga je ta oseba preživela na faksu.


S čisto komericialnega vidika, ja. Ampak mnogim (in tudi meni) je faks poleg naložbe za prihodnost tudi prostor za spoznavanje ljudi, bit v družbi in se fajn met. Sej ne morš vsega gledat tko k ti.

Po moje kar je glavni problem je razširjenost študentskega dela. Treba bi ga bilo obdavčit na enak odstotek, z enakimi pravicami in dolžnostmi. Skor tko kot je zakon o malem delu predvideval. Skoraj.

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers ::

technolog je izjavil:

Gray_Warden je izjavil:

Škoda vsega časa ki ga je ta oseba preživela na faksu.


S čisto komericialnega vidika, ja. Ampak mnogim (in tudi meni) je faks poleg naložbe za prihodnost tudi prostor za spoznavanje ljudi, bit v družbi in se fajn met. Sej ne morš vsega gledat tko k ti.

Po moje kar je glavni problem je razširjenost študentskega dela. Treba bi ga bilo obdavčit na enak odstotek, z enakimi pravicami in dolžnostmi. Skor tko kot je zakon o malem delu predvideval. Skoraj.


v situaciji kakršna je sedaj ne bi to nič pomagalo. Lahko imamo še nevem kakšne filozofske debate tu kaj bi pomagalo in kaj ne. Ne me pa jeb.t da daje storitveni sektor dodano vrednost. To je tako kot da bi rekel čez dan delam v Merkatorju popoldne pa tam pustim tisto kar sem zaslužil. In tako funkcionira naš sistem. Še vedno sem mnenja da dokler ni izvoza ni napredka, prvo pa se morajo začeti zapirati trgovine.
No potem pa je tu še korupcija oblastnikov ki se jim že dobesedno jebe in celo povejo da kradejo, podkupujejo, javno brez ovinkov pa imaš zaprt gospodarski ekosistem s katerim kriviš/te lenobo delavcev...

RockyS ::

PaX_MaN je izjavil:

Ampak še zmeraj čakam odgovor glede na študentsko reformo, ki jo nekdo tak podpira kao da študent nebi delal, delal pa bi jeben penzionist, ki itak že zdaj vleče delovno dobo za 10 let. Če je zdrav, naj se giblje in hodi na triglav, meni pa da službo.

Ampak ko pogledaš v javno upravo pa ti res dvigne pisker in izgubiš voljo pa grše na čik.

Odgovor na poslansko vprašanje:
"na dan 1. 8. 2011 izpolnjevalo pogoje za starostno upokojitev 791 javnih uslužbencev od skupno 33.815 vseh zaposlenih javnih uslužbencev."



No, kaj še dela teh 791 ? Zakaj so še tam? Zakaj jih ne odslovijo? Zakaj ne zaposlijo mladih diplomantov, ki so sedaj na borzah?
Se ti ta številka ne zdi velika? Meni se zdi ZELO!

Buggy ::

zal...vedno vec starejsih nas bo vedno dalj na nekih pozicijah, tako da se bo potrebno malce prilagoditi tudi temu....mimogrede javni usluzbenci so tudi cistilke in ostali ne tako aktualni profili...bi sel delat kot mladi diplomant tudi to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

gendale ::

>Ti dam prav, ampak kje si čez eno leto?
>V istem sranju, brez delovnih izkušenj. Poleg tega pa sociala ni več zastonj, razen če pač ne nameravaš imeti lastnine ali pa odgovornost prelagaš na potomce.
ok, ti delaš v svoji stroki in boš čez čas dobil delovne izkušnje, ki ti bodo omogočile boljšo plačo

jaz sem imel bol v mislih

sociala + delo na črno ali neko x delo za minimalno plačo

ker kot (recimo) obiralec jagod si sigurno ne zagotoviš ničesar dobrega

PaX_MaN ::

RockyS je izjavil:


No, kaj še dela teh 791 ? Zakaj so še tam? Zakaj jih ne odslovijo? Zakaj ne zaposlijo mladih diplomantov, ki so sedaj na borzah?

Jezus, dva odstavka naprej ti piše:
Zakonska podlaga, da bi se javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, lahko odpovedala pogodba o zaposlitvi, je sicer v preteklosti bila uvedena in sicer z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 113/05), s katerim je bil v drugem odstavku 162. člena zakona o javnih uslužbencih določen poseben razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi javnemu uslužbencu, ki v skladu z veljavno zakonodajo doseže polno starost in polno pokojninsko dobo za upokojitev. Vendar je Ustavno sodišče Republike Slovenije ta člen zakona o javnih uslužbencih z odločbo št. U-I 227/06-27 z dne 16.11.2006 , objavljena v Uradnem listu RS, št. 131/06, razveljavilo.


Se ti ta številka ne zdi velika? Meni se zdi ZELO!

Ne, velika se mi zdi številka, da imamo kar štirikrat toliko nepismenih (beri: samo z dokončano osnovno šolo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

m0LN4r ::

Problem je tudi vtem, da je zelo težko najti podjetje, ki bi vzelo kogarkoli brez izkušenj. Kje si pa boš izkušnje iz določenega področja nabral, če pa te nikjer ne vzamejo, ker jih nimaš? Žal na večini faksih prakse ni oz. si jo mora človek sam zrihtat.

Naprimer arhitektura. Poznam osebo, ki ima lepe ocene, pridna, delavna vse opravljene predmete in je pisala mejl enim 20 različni podjetjem, ki se ukvarjajo z arhitekturo, da bi jo vzel za vajenko oz. prakso z namenom nabiranja izkušenj. (brez plačila, samo da bi nabrala izkušnje). Odgovoril ji je samo en biro od dvajsetih češ, da ne rabijo dodatne pomoči.

Oseba (Študent arh. uni. 2.l) je prosilo samo za prakso, da bi si nabrala izkušnje (prakse na tej smeri ni) in si od 20 podjetjih ni mogla nič najt.

Kaj narediš v tem primeru? Ko prosiš 20 birojev, da če bi lahko nabiral izkušnje (BREZ PLAČILA) pa nobeni se ne ljubi odgovorit, te posredno odjebejo.
Študentu v zadnjem letniku ful zbije moralo do faksa, dela itd. ? Mar ne?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

djordjevic ::

Če te že odhebejo pisno, jih obiščeš osebno in jim poveš, kaj jim lahko ponudiš ter jih z nastopom prepričaš, da potrebujejo oni tebe bolj kot ti njih. Samozavest & iznajdljivost (veščina, da se znaš dobro 'prodat') dandanes prinašata uspehe, ne pa tipske prošnje.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

technolog ::

m0LN4r je izjavil:

Naprimer arhitektura. Poznam osebo, ki ima lepe ocene, pridna, delavna vse opravljene predmete in je pisala mejl enim 20 različni podjetjem, ki se ukvarjajo z arhitekturo, da bi jo vzel za vajenko oz. prakso z namenom nabiranja izkušenj. (brez plačila, samo da bi nabrala izkušnje). Odgovoril ji je samo en biro od dvajsetih češ, da ne rabijo dodatne pomoči.

Oseba (Študent arh. uni. 2.l) je prosilo samo za prakso, da bi si nabrala izkušnje (prakse na tej smeri ni) in si od 20 podjetjih ni mogla nič najt.

Kaj narediš v tem primeru? Ko prosiš 20 birojev, da če bi lahko nabiral izkušnje (BREZ PLAČILA) pa nobeni se ne ljubi odgovorit, te posredno odjebejo.
Študentu v zadnjem letniku ful zbije moralo do faksa, dela itd. ? Mar ne?


Tega ti pa skoraj ne verjamem. Dejansko je ne vzamejo niti zastonj? Kaj, jst ne razumem. Kaj pa majo za zgubit, sej bi ustvarjala samo dodano vrednost podjetju, če ne druzga risala kake načrte...?

Ja, itak da zbije moralo, se strinjam. Če te že zastonj ne vzamejo, kako bo šele pol z zaposlitvijo za plačilo? Se mi kar mal smilijo teli arhitekti. Sej ne da je situacija v mojem fohu kej drgačna, malo boljša pa je le.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Prej bi rekel, da firme ne bojo tvegala, da jo zaposlijo in ne plačajo, ker jim grozi inšpekcija in visoka kazen. Moje mnenje.
|HP EliteBook|R5 6650U|

RockyS ::

PaX_MaN je izjavil:

RockyS je izjavil:


No, kaj še dela teh 791 ? Zakaj so še tam? Zakaj jih ne odslovijo? Zakaj ne zaposlijo mladih diplomantov, ki so sedaj na borzah?

Jezus, dva odstavka naprej ti piše:
Zakonska podlaga, da bi se javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, lahko odpovedala pogodba o zaposlitvi, je sicer v preteklosti bila uvedena in sicer z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 113/05), s katerim je bil v drugem odstavku 162. člena zakona o javnih uslužbencih določen poseben razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi javnemu uslužbencu, ki v skladu z veljavno zakonodajo doseže polno starost in polno pokojninsko dobo za upokojitev. Vendar je Ustavno sodišče Republike Slovenije ta člen zakona o javnih uslužbencih z odločbo št. U-I 227/06-27 z dne 16.11.2006 , objavljena v Uradnem listu RS, št. 131/06, razveljavilo.


Se ti ta številka ne zdi velika? Meni se zdi ZELO!

Ne, velika se mi zdi številka, da imamo kar štirikrat toliko nepismenih (beri: samo z dokončano osnovno šolo).


Nebom se spušal na osebno raven ampak vseeno, tam piše samo o tem da bi jih lepo odslovili, jaz bi jim dal možnost da grejo sami, ali pa jih odpustimo. Nimaš tu bit kaj prijazn. Ampak vlada je pač old school, sodišče pa je to zavrnilo zato da sami sebi ščitijo hrbet.

technolog ::

D3m, kaj to govoriš? Delo je pač pogodba med dvema subjektoma, s katero se oba strinjata. To, da bi kaznoval, če kdo brezplačno dela nekje še nisem slišal.

RockyS ::

D3m je izjavil:

Prej bi rekel, da firme ne bojo tvegala, da jo zaposlijo in ne plačajo, ker jim grozi inšpekcija in visoka kazen. Moje mnenje.


Prakse ni potrebno plačat.

dolenc ::

Problem je, če čš pridobit na praksi, ti more nekdo kaj pokazat, torej si ti, ki delaš zastonj (ali pač kakorkoli) + še en zaposleni, ki pa ga je potrebno plačat. Torej tudi "zastonj" praksa nekaj stane.

Če boš samo opazoval kaj se dogaja okoli tebe, ne boš ravno veliko odnesel od prakse :)

technolog ::

Kaj pa če bi se punca obvezala, da pride po praksi delat k njim za določeno število let/mesecev?

jazbec ::

jah situacija je takšna
so tudi službe, kjer rabiš samo srednjo in imaš že dobro službo, katera je iskana
govorim o pomorstvu, kjer si lahko s srednjo 3 in 2 častnik krova s plačo na mesec 2000+ evrov, na ladji je zastonj hrana in kabina seveda tako, da imaš denar na strani
če računaš, da si recimo 6 mescev na morju-->imaš že 12000 evrov-kar se porabi ko si v pristanišču oz. kdaj kaj porabit
s faksom pa si lahko 1 častnik in nato komandant, kjer so plače pa že 1x večje

edini minus je večmesečna odsotnost od doma
js sm se med drugim tudi zaradi dela odloču za to srednjo šolo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jazbec ()

IceIceBaby ::

ne, ne pritiravam, prvo definiraj kaj je to malo gospodarstvo? je to trgovina Lidl ali tovarna Helios? Vsakemu oslu pa je jasno da v javni urpavi plače so.


Kriteriji se razlikujejo, ampak načeloma so mala podjetja pri nas takšna, ki imajo do 50 zaposlenih in do 10M letnih prihodkov. Mikro podjetja imajo do 10 zaposlenih in do 2m prihodkov.

Takšna podjetja so temelj vsakega zdravega gospodarstva, tudi pri nas ni nič drugače. Problem je, ker mala in mikro podjetja preko visokih davkov in premalo državnih investicij podpirajo propadajoče "velikane".

Kakšno dodano vrednost pa ima? kakšno dodano vrednost ima neka odvetniška pisarna ki za svoje storitve zaračunava enorme zneske oz. nesorazmenrno s plačami? kakšno dodano vrednost ima vsak dan nova trgovina. Sem delal v storitvenem sektorju, v logistiki, in nočem tu jokat kako so hudobni ker jim moram tjamrat za denar, ampak hočem povdarit da tako se pač pri nas dela. Nevem kje živiš? mogoče kje v drugi zeleni Sloveniji.


Odvetniška pisarna na trgu ponuja storitve, ki so očitno zelo cenjene, zato lahko za te storitve zaračunajo visoko ceno. Dodana vrednost na zaposlenega je visoka, dobiček podjetja je visok. To pomeni, da so plače zaposlenih relativno visoke (ne poznam revnega odvetnika, pa jih poznam kar nekaj). Posledično to pomeni, da država pobere kar nekaj davkov od take firme, neposredno (DDV, davek na dobiček in podobno) kot tudi posredno (odvetniki z visokimi plačami trošijo več kot ljudje na minimalcu).

Ne razumem pa, kaj si hotel povedati z logističnim podjetjem.

sem že rekel da najemnina ni srž problemov. Problem je ker dela NI, najemnine pa so previsoke. Kredit pa vzame samo norec v teh časih.


Delo JE. Cca 940k slovencev dela. Povprečna plača je cca 1000 eur mesečno neto. Ni ravno blaginja, lahko bi bilo boljše. Lahko bi bilo tudi slabše.

Najemnine so takšne, kot jih določa trg. Glede na to, da so stanovanja večinoma zasedena očitno niso previsoke. Kar se pa kreditov tiče pa spet dramatiziraš. Zakaj bi bil kredit danes kaj bistveno drugačen kot 5 let nazaj. Razen cene denarja razlike ni. Spet nekaj govoriš v prazno o tem kako so bile včasih službe varne in dobro plačane, danes pa večina nima za burek. To enostavno ni res.

Manu ::

IceIceBaby je izjavil:

Najemnine so takšne, kot jih določa trg. Glede na to, da so stanovanja večinoma zasedena očitno niso previsoke.


Stanovanja so večinoma zasedena, ker so namenjena ljudem za bivanje. Če bi bila najemnina še višja bi bila stanovanja še vedno zasedena. Zalomilo bi se, ko bi bile najemnine precej nesorazmerne s plačami.

Najemnine pa bi komot lahko bile nižje. Stanovanja bi bila še vedno večinoma zasedena.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

IceIceBaby ::

Že zdaj so najemnine nesorazmerno nizke v primerjavi s cenami stanovanj. V LJ recimo je cena nepremičnine enaka 15 do 20 letni najemnini, celo 25 za določene predele. Po kakšni logiki naj bi lastniki stanovanj še znižali najemnine?

Ramon dekers ::

D3m je izjavil:

Prej bi rekel, da firme ne bojo tvegala, da jo zaposlijo in ne plačajo, ker jim grozi inšpekcija in visoka kazen. Moje mnenje.


a se ti hecaš? beri moj post zgoraj.Skačemo iz ene bedarije v drugo.

Ramon dekers ::

-IceIceBaby "kriteriji se razlikujejo, ampak načeloma so mala podjetja pri nas takšna, ki imajo do 50 zaposlenih in do 10M letnih prihodkov. Mikro podjetja imajo do 10 zaposlenih in do 2m prihodkov.

Takšna podjetja so temelj vsakega zdravega gospodarstva, tudi pri nas ni nič drugače. Problem je, ker mala in mikro podjetja preko visokih davkov in premalo državnih investicij podpirajo propadajoče "velikane".

To pravi nekdo ki najprej zatrjuje da je v Sloveniji vse ok? Kakšna kontradiktornost. Tudi večja podjetja kot so Lek in Helios imajo probleme z državno birokracijo. Manjša pa sploh.

"Odvetniška pisarna na trgu ponuja storitve, ki so očitno zelo cenjene, zato lahko za te storitve zaračunajo visoko ceno. Dodana vrednost na zaposlenega je visoka, dobiček podjetja je visok. To pomeni, da so plače zaposlenih relativno visoke (ne poznam revnega odvetnika, pa jih poznam kar nekaj). Posledično to pomeni, da država pobere kar nekaj davkov od take firme, neposredno (DDV, davek na dobiček in podobno) kot tudi posredno (odvetniki z visokimi plačami trošijo več kot ljudje na minimalcu)."

ok da objasniva kaj je dodana vredno
Dodana vrednost proizvoda ali storitve je novoustvarjena (povečana) vrednost proizvoda ali storitve. Ugotovimo jo kot razliko med prodajno vrednostjo proizvodov in storitev in nabavno vrednostjo surovin, materialov in drugih inputov.

To načeloma drži ampak še vedno velja: zjutraj delam v firmi popoldan pa ta denar pustim tam. Torej trgovec potrebuje odvetnika in posledično da njemu denar. Logično. Ampak hočem povedati da se denar ne ustvarja ampak kroži, ni novega dodotoka iz tujine, da ne omenjamo novih kreditov in novih zategovanj "pasov" kar bo privedlo še do večje stagnacije. Torej še vedno drži: dopoldan delaš v firmi popoldan pa ta denar pustiš "tam".


"Delo JE. Cca 940k slovencev dela. Povprečna plača je cca 1000 eur mesečno neto. Ni ravno blaginja, lahko bi bilo boljše. Lahko bi bilo tudi slabše.

Najemnine so takšne, kot jih določa trg. Glede na to, da so stanovanja večinoma zasedena očitno niso previsoke. Kar se pa kreditov tiče pa spet dramatiziraš. Zakaj bi bil kredit danes kaj bistveno drugačen kot 5 let nazaj. Razen cene denarja razlike ni. Spet nekaj govoriš v prazno o tem kako so bile včasih službe varne in dobro plačane, danes pa večina nima za burek. To enostavno ni res."

mi daš vir kje si dobil te podatke? 940k? Ti moraš vedeti da so na trgu študentje, upokojenci in pa javni sektor.
Pa spet se hecaš? kredit 5 let nazaj je bil cenejši. No ok da objasniva, včasih si dobil kredit brez problema, plača je bila REDNA, ponudbe na trgu je bilo ogromno, nihče se ni bunil nad študentksim servisom, težje si kupil avto a lažje hišo...torej prodajaš mi meglo, ampak je ne kupim. Pogledava samo fakte pa vidiva jasno sliko.

"Že zdaj so najemnine nesorazmerno nizke v primerjavi s cenami stanovanj. V LJ recimo je cena nepremičnine enaka 15 do 20 letni najemnini, celo 25 za določene predele. Po kakšni logiki naj bi lastniki stanovanj še znižali najemnine?"

hja če dela ne bo lahko zapremo "storitveni" sektor. Frišn kapital lahko privede samo prizvodnja oz proizvodni sektor, novi produkti. Sicer pa ponudba in povpraševanje. Grem stavit da bo čez leto ali 2 še več brezposlnih, torej še manj denarja za najemnine. Aja a ti sploh veš kakšne težave imajo najemodajalci pri izterjavi? pojma nimaš? denarja ni služb tudi ne, ti pa trdiš kako rožnato je vse. Pojdi malo na teren, mislim pa da nisva v isti državi.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

Vidim da tle zlo radi gledate povprecne place.Glede teh se nasa vlada zelo rada vsako leto baha kako so v povprecju za ne vem kok % ce ne celo za ne vem kok KRAT vecje kot so bile pred n-leti.
Problem je pa recimo tudi v tem, da danes ne mores dobiti kredita kot si ga lahko dobil tiste case.Izgovori kot so, da je bila zato Jugoslavija zapufana in tako naprej malega cloveka ne zanimajo.Dejstvo je, da je vsakdo lahko dobil kredit...pa tud ce ga je odplaceval 20-30 let.Mel je to moznost in s tem je mel moznost nakupa stanovanja iz katerega ga ni mogel nihce vrzt.
Kaj mamo danes?...drzavo, ki se baha s povprecno placo s katero na banki dobis drek od kredita in si lahko tud kupis tocno to....drek od stanovanja.
Tezko je potem motivirat nekoga, ki se je jebal na faksu, da si najde sluzbo za minimalca v popolnem zavedanju, da ne bo prisel do kredita dokler ne dobi visje place...ki mu je ne bodo dali dokler ne bo mel izkusenj itd etc...kar pomeni, da bo zacel kredit (ko ga bo sploh dobil) odplacevat v tako poznih letih, da bi ga meli v tistih "bednih casih, kjer so bile place nizje"...dejansko ze odplacanega.
To da potem gleda koliko kredita so dali raznim "sposobnim managerjem", ki so ga vrgli cez okno....in ga bodo pac odplacali davkoplacevalci verjetno tud ni neki kar bi te iste ljudi motiviralo k razmisljanju o sluzbi v Sloveniji.Kdor le more bo zbezal v tujino s trebuhom za kruhom.

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers ::

Tale tema je nasplošno fail služb ni tako za diplomante kot za delavce. Poznam kup izobraženega kadra kot delavskega z izkušnjami in vsi so v istem dreku. Da ne govorimo o razdrobljenosti regij, kjer je "največ" dela v centru slovenije, itak samo storitve, najmanj pa hja vsepovsod dolenjska, koroška (no tam imajo vsaj Avstrijo)...

In podjetja tipa Pipi strel kot jih eni tu poveličujejo nas ne bodo rešila. Rešila nas bi podjetja tupa Revoz.

djordjevic ::

Le vkup, le vkup, ubogi fordisti. ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

IceIceBaby ::

To pravi nekdo ki najprej zatrjuje da je v Sloveniji vse ok? Kakšna kontradiktornost. Tudi večja podjetja kot so Lek in Helios imajo probleme z državno birokracijo. Manjša pa sploh.


Nikjer nisem napisal, da je pri nas vse OK. Daleč od tega. IMHO imamo gnil sistem, ki ga izkorišča še bolj gnila vladajoča "elita". Amapak debatiramo o delovnih mestih in pomenu faksa.

ok da objasniva kaj je dodana vredno
Dodana vrednost proizvoda ali storitve je novoustvarjena (povečana) vrednost proizvoda ali storitve. Ugotovimo jo kot razliko med prodajno vrednostjo proizvodov in storitev in nabavno vrednostjo surovin, materialov in drugih inputov.

To načeloma drži ampak še vedno velja: zjutraj delam v firmi popoldan pa ta denar pustim tam. Torej trgovec potrebuje odvetnika in posledično da njemu denar. Logično. Ampak hočem povedati da se denar ne ustvarja ampak kroži, ni novega dodotoka iz tujine, da ne omenjamo novih kreditov in novih zategovanj "pasov" kar bo privedlo še do večje stagnacije. Torej še vedno drži: dopoldan delaš v firmi popoldan pa ta denar pustiš "tam".


Izvoz je pomemben, ampak fizični produkti niso nujni za izvoz. Izvažamo lahko tudi "storitve" (v širšem pomenu).

mi daš vir kje si dobil te podatke? 940k?


http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?...

No ok da objasniva, včasih si dobil kredit brez problema, plača je bila REDNA, ponudbe na trgu je bilo ogromno, nihče se ni bunil nad študentksim servisom, težje si kupil avto a lažje hišo...torej prodajaš mi meglo, ampak je ne kupim. Pogledava samo fakte pa vidiva jasno sliko.


To, da si dobil kredit na lepe oči ni ravno hvale vredno. Zaradi takih kreditov smo tam kjer smo. Danes se z redno službo ali solidno stoječim s.p. da dobiti kredit, res pa je, da ga ne dajo več vsakem, ki ima 5 minut časa, da se oglasi na banki.

Problem je pa recimo tudi v tem, da danes ne mores dobiti kredita kot si ga lahko dobil tiste case.Izgovori kot so, da je bila zato Jugoslavija zapufana in tako naprej malega cloveka ne zanimajo.Dejstvo je, da je vsakdo lahko dobil kredit...pa tud ce ga je odplaceval 20-30 let.Mel je to moznost in s tem je mel moznost nakupa stanovanja iz katerega ga ni mogel nihce vrzt.


Podobno kot zgodaj. To, da vsak dobi kredit, ne glede na plačilno sposobnost ni ravno zdravo.

Kar se pa ven metanja tiče. Če ne plačuješ kredita te z lahkoto vržejo iz stanovanja. Po drugi strani te iz stanovanja precej težko vržejo, če redno plačuješ najemnino.

In podjetja tipa Pipi strel kot jih eni tu poveličujejo nas ne bodo rešila. Rešila nas bi podjetja tupa Revoz.


http://www.sba.gov/advocacy/7495/8420

Beli_Zajcek ::

IceIceBaby je izjavil:

Že zdaj so najemnine nesorazmerno nizke v primerjavi s cenami stanovanj. V LJ recimo je cena nepremičnine enaka 15 do 20 letni najemnini, celo 25 za določene predele. Po kakšni logiki naj bi lastniki stanovanj še znižali najemnine?



Ja dej bluzit. Seveda so nizke, če pa vsak ceni svojo nepremičnino na milijone evrov. Nepremičninski trg pa v krču, ker se ne najdejo več bedaki, da bi kupovali po takih cenah (da bank, ki nenadoma ne dajejo več kreditov sploh ne omenjamo). Ampak ne, ti mirne duše vzameš iluzorno vrednost nepremičnine in dobiš nazaj ven najemnino. Cene stanovanj so irelevantne dokler se ne sklene posel. Šele takrat se vidi dejansko vrednost neke nepremičnine na trgu. Glede na to, da je sklenjenih poslov bore malo tudi za to našo bogo "malo" Slovenijo, ne moreš trditi, da cene nepremičnin odražajo dejansko vrednost. Se pravi, da tvoj izračun o najemninah pade v vodo.

IceIceBaby ::

Ostaja vprašanje, zakaj bi lastniki znižali najemnine, če imajo pri trenutnih cenah očitno vse zasedeno.

Ramon dekers ::

IceIceBaby "Nikjer nisem napisal, da je pri nas vse OK. Daleč od tega. IMHO imamo gnil sistem, ki ga izkorišča še bolj gnila vladajoča "elita". Amapak debatiramo o delovnih mestih in pomenu faksa."

prepričuješ me koliko delovnih mest z rednimi plačami imamo. Tu pa ti živiš v drugi sloveniji.

"http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?..."

tale strs je sami sebi namen, od kje hudiča pa naj bi bila manjša brezposelnost? smo dobili kakšno novo podjetje. Če jih vržejo z zavoda to ne pomeni da imaš službo. Sicer pa poglej koliko zaposlenih ima javna uprava.

"To, da si dobil kredit na lepe oči ni ravno hvale vredno. Zaradi takih kreditov smo tam kjer smo. Danes se z redno službo ali solidno stoječim s.p. da dobiti kredit, res pa je, da ga ne dajo več vsakem, ki ima 5 minut časa, da se oglasi na bank"

Dobil ga je ker je delo bilo in je bila služba sigurna, tako so tudi banke lažje odobravale kredit. Nevem kaj mi hočeš povedati da je fizična oseba kriva za sfalene posle podjetij ki so jim banke odobrile kredit v zadnjih 10 letih? Problem so zgrešene investicije v sedanjem času tipa merkur.

"Izvoz je pomemben, ampak fizični produkti niso nujni za izvoz. Izvažamo lahko tudi "storitve" (v širšem pomenu)."

Ja tvoje (pre)cenjene odvetniške storitve bomo nesli na Kitajsko in obogateli.

"Kar se pa ven metanja tiče. Če ne plačuješ kredita te z lahkoto vržejo iz stanovanja. Po drugi strani te iz stanovanja precej težko vržejo, če redno plačuješ najemnino."

govorim o tem da ne plačujejo najemnin in jih je potrebno vreči na cesto dobesedno. Verjetno si tega želijo delavci.

"http://www.sba.gov/advocacy/7495/8420"

za zadnjim se lahko samo osmešiš. To prodajaj komu drugemu. Celotno industrijo so zvozili na Kitajsko sedaj pa glumijo kako pomembni so obrtniki, daj zresni se.

Poglej si tale dokumentarec
http://topdocumentaryfilms.com/the-peop...

IceIceBaby je izjavil:

Ostaja vprašanje, zakaj bi lastniki znižali najemnine, če imajo pri trenutnih cenah očitno vse zasedeno.


imajo izbiro? delo je samo v Lj, poglej malo izven Lj pa boš videl zasedenost in cene stanovanj.

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers ::

priporočam ti samo 10 minut na začetku, situacija ni nič drugačna kot v Slo.

IceIceBaby ::

Dobil ga je ker je delo bilo in je bila služba sigurna, tako so tudi banke lažje odobravale kredit. Nevem kaj mi hočeš povedati da je fizična oseba kriva za sfalene posle podjetij ki so jim banke odobrile kredit v zadnjih 10 letih? Problem so zgrešene investicije v sedanjem času tipa merkur.


Očitno služba ni bila tako zelo sigurna. Leta 2008 so se ljudje še masovno zadolževali, čez 1 leto pa so ostali brez službe. To je tvoja definicija varnosti?

Ja tvoje (pre)cenjene odvetniške storitve bomo nesli na Kitajsko in obogateli.


Če ne vidiš dlje od odvetniških storitev, ki so bile omenjene čisto mimogrede potem res ni čudno, da ne dobiš službe.

za zadnjim se lahko samo osmešiš. To prodajaj komu drugemu. Celotno industrijo so zvozili na Kitajsko sedaj pa glumijo kako pomembni so obrtniki, daj zresni se.


Poboldal sem 2 ključni besedi. Obrtništvo ni ravno industrija, ne?

In ja, malo gospodarstvo je pomembno, ker se zelo hitro prilagaja trgu, ker je inovativno in zaradi vseh ostalih razlogov, ki so napisani na tistem linku. Sicer sem dal USA link, ker sem ga najprej našel, ampak zadeva je enaka povsod po svetu. Brez malega gospodarstva podjetja tipa Revoz ne morejo obstajati.

Ramon dekers ::

"Očitno služba ni bila tako zelo sigurna. Leta 2008 so se ljudje še masovno zadolževali, čez 1 leto pa so ostali brez službe. To je tvoja definicija varnosti?"

leta 2008 se je začela recesija?! pred letom 2008 ni nihče pisal kako ni služb, in postal tem kot so: "zakaj so delavci leni, zakaj diplomanti ne delajo, zakaj študirajo in ostale debilizme". Študij stane in hvala bogu če si ga lahko tu (še) privoščijo.

"Če ne vidiš dlje od odvetniških storitev, ki so bile omenjene čisto mimogrede potem res ni čudno, da ne dobiš službe."

no sem vesel da naše storitve tako cvetijo, najbolje da gremo vsi v stortiveni sketor, tam se cedita med in mleko.

"In ja, malo gospodarstvo je pomembno, ker se zelo hitro prilagaja trgu, ker je inovativno in zaradi vseh ostalih razlogov, ki so napisani na tistem linku. Sicer sem dal USA link, ker sem ga najprej našel, ampak zadeva je enaka povsod po svetu. Brez malega gospodarstva podjetja tipa Revoz ne morejo obstajati."

"Poboldal sem 2 ključni besedi. Obrtništvo ni ravno industrija, ne?"
kaj hočeš povedati? jasno sem napisal, zafurali so industrijo sedaj pa tonejo, ti pa mi govoriš da jih "obrtniki" lahko rešijo.

"In ja, malo gospodarstvo je pomembno, ker se zelo hitro prilagaja trgu, ker je inovativno in zaradi vseh ostalih razlogov, ki so napisani na tistem linku. Sicer sem dal USA link, ker sem ga najprej našel, ampak zadeva je enaka povsod po svetu. Brez malega gospodarstva podjetja tipa Revoz ne morejo obstajati."

ah daj poglej si dokumentarec in spravi na realna tla. Obrntniki ne morejo rešiti nič, če ni industrije torej da je izvoz večji od uvoza. Lahko se jim samo davke nabije tako da pocrkajo še te, grobo rečeno.

EDIT."obrtnike" lahko daš v narekovaje kot malo gospodarstvo da bo bolj razumljivo.

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

no sem vesel da naše storitve tako cvetijo, najbolje da gremo vsi v stortiveni sketor, tam se cedita med in mleko.


Še enkrat ponavljam. Ljudje s tako ozkim (zaplankanim) pogledom na stvari res težko dobijo službo.

Poznam dokumentarec. Ni vse kar Discovery reče sveto. Ne vem kaj točno hočeš povedati sploh s tem. Kaj konkretnega mogoče?

Obrntniki ne morejo rešiti nič, če ni industrije torej da je izvoz večji od uvoza.


Gor na linku imaš številke. Bom pastal, da bo jasno, kakšen vpliv imajo te tvoji "obrtniki" (btw...small business se v USA šteje podjetje z manj kot 500 zaposlenimi).

Represent 99.7 percent of all employer firms.
Employ just over half of all private sector employees.
Pay 44 percent of total U.S. private payroll.
Have generated 64 percent of net new jobs over the past 15 years.
Create more than half of the nonfarm private gross domestic product (GDP).
Hire 40 percent of high tech workers (such as scientists, engineers, and computer programmers).
Are 52 percent home-based and 2 percent franchises.
Made up 97.3 percent of all identified exporters and produced 30.2 percent of the known export value in FY 2007.
Produce 13 times more patents per employee than large patenting firms; these patents are twice as likely as large firm patents to be among the one percent most cited.

Ramon dekers ::

"Še enkrat ponavljam. Ljudje s tako ozkim (zaplankanim) pogledom na stvari res težko dobijo službo.

Poznam dokumentarec. Ni vse kar Discovery reče sveto. Ne vem kaj točno hočeš povedati sploh s tem. Kaj konkretnega mogoče?"

Ne, samo ne kupim megle ki jo tu prodajaš. Žal. Sploh se ne gre zato kar dokumentarec reče, pač pa zato da bi ti doumel kam je delo šlo, za lažjo predstavitev.

Ok poglej ši še tole od leta 2008:
http://www.miseryindex.us/urbymonth.asp


"Represent 99.7 percent of all employer firms.
Employ just over half of all private sector employees.
Pay 44 percent of total U.S. private payroll.
Have generated 64 percent of net new jobs over the past 15 years.
Create more than half of the nonfarm private gross domestic product (GDP).
Hire 40 percent of high tech workers (such as scientists, engineers, and computer programmers).
Are 52 percent home-based and 2 percent franchises.
Made up 97.3 percent of all identified exporters and produced 30.2 percent of the known export value in FY 2007.
Produce 13 times more patents per employee than large patenting firms; these patents are twice as likely as large firm patents to be among the one percent most cited."

na tole ti lahko postam tole:
http://www.usdebtclock.org/

da bova realno videla številke ameriškega gospodarstva in ne zgodbic. Mogoče mi lahko poveš kdaj bodo small business rešila ameriško gospodarstvo>?in njihovo nezaposlenost. Hja mogoče so tudi tam tako leni, in tisti lenuhi nimajo niti diplom - zlomka.

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Ne, samo ne kupim megle ki jo tu prodajaš. Žal.


No, da ti poskusim še malo "prodati" vse skupaj. Poleg predragih odvetniških uslug lahko pod "izvozne" storitve štejemo tudi npr. turizem (ki ima pri nas velik potencial pa relativno slabo realizacijo). Pa bančništvo je ena taka zadeva, ki recimo drži pokonci marsikatero majhno državico. Pa razne hi-tech storitve tudi niso zanemarljive, glede na to, da 3/4 silicon valleya živi od njih. Pa verjetno se še kakšna "malenkost" najde.

Ampak ne, dejmo raje konkurirat kitajcem. Storitve niso pravo delo, pravo delo je švasanje pa zabijanje cvekov. Za tebe ni produkcije, če delavci niso usrani in šmirasti?

da bova realno videla številke ameriškega gospodarstva in ne zgodbic. Mogoče mi lahko poveš kdaj bodo small business rešila ameriško gospodarstvo>?in njihovo nezaposlenost. Hja mogoče so tudi tam tako leni, in tisti lenuhi nimajo niti diplom - zlomka.


Ne vem, kako smo zdaj prišli na ameriški javni dolg in brezposelnost pri njih. Niti ne vem, kaj ima javni dolg in brezposelnost veze s tem kar sem jaz napisal.

Kakorkoli obrneš, mala podjetja še vedno dajejo plačo cca polovici vseh ljudi. Ne samo v usa ampak v vsaki sodobni državi s kolikor toliko razvito ekonomijo. Ker so delovna mesta razdrobljena je trg dela bolj živ in bolj odporen. Tudi sama podjetja so bolj odporna in odzivna.

Pithlit ::

Looooooka je izjavil:

Dejstvo je, da je vsakdo lahko dobil kredit...pa tud ce ga je odplaceval 20-30 let.Mel je to moznost in s tem je mel moznost nakupa stanovanja iz katerega ga ni mogel nihce vrzt.
Kaj mamo danes?...drzavo, ki se baha s povprecno placo s katero na banki dobis drek od kredita in si lahko tud kupis tocno to....drek od stanovanja.

S povprečno plačo dobiš lahko tam okoli 120k EUR kredita. Če je zate to drek... ne vem. Jaz sem si s tem kupila kar fajn hiško. Ni v centru LJ ampak vseeno. Pri enem normalnem šihtu imaš stroške prevoza krite (če se vozi več ljudi, recimo poln avto... pa imš krit tudi kredit za nov avto, nižjega srednjega razreda).

Torej kaj? Ne moreš dobit kredita? Dobiš ga kadarkoli... glede na kreditno sposobnost. Jaz sem ga dobila brez da bi fizično stopila v banko. In brez da bi kogarkoli zaposlenega na banki srečala (sem jih... mesec po odobritvi ko sem jim nesla bomboniere v zahvalo).
Life is as complicated as we make it...

zee ::

S pogodbo za eno leto je kupovanje nepremicnine utopija.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pithlit ::

S pogodbo za eno leto dobiš kredit. Glede na kreditno sposobnost. Tako kot s pogodbo za nedoločen čas kot s pogodbo za 6 mesecev.
Life is as complicated as we make it...

zee ::

Se enkrat:
Pogodba o zaposlitvi za 1 leto vs. kredit na 20+ let.

Ne hvala.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pithlit ::

Se strinjam. A je kdo kaj takega trdil?

Trdiev je bila:
Kaj mamo danes?...drzavo, ki se baha s povprecno placo s katero na banki dobis drek od kredita in si lahko tud kupis tocno to....drek od stanovanja.

... kar nekako ne drži ravno.
Life is as complicated as we make it...

LeQuack ::

Nisem vedel da Simona Dimic sodeluje na forumu.
Quack !
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

800 € za plačo programerja začetnika (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
519115251 (86966) Mufasa
»

Inženirji bomo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
12728629 (24536) kapitan
»

600 € za trgovce blagajničarje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29745434 (38017) koyotee
»

Ali imamo preveč diplomantov s fakultet? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15023300 (20982) BlueRunner
»

540 prostih delovnih mest in 103.831 iskalcev zaposlitve (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
49576895 (66890) lexios

Več podobnih tem