» »

800 € za plačo programerja začetnika

800 € za plačo programerja začetnika

1
...
8 9
10
11

Badboy_ ::

Pretežno PHP, sem se pa dotaknil skoraj večino "mainstream" jezikov. Težim pa k temu, da se v prihodnje vse bolj oddaljim od programiranja in grem proti "Dev Ops" oz. "Tech Lead" poziciji.

Isotropic ::

koliko izkusenj si imel, preden si sel gor?
pa ce lahko poves vtise, kako je kaj v primerjavi s slo firmami.

Zgodovina sprememb…

Badboy_ ::

Izkušenj? Hm nekako s študentskimi in rednimi zaposlitvami sem nabral nekje 3 leta izkušenj, vendar ko sem prišel gor sem dejansko ugotovil, da sem še vedno bolj zelen kot ne, ko sem ugotovil koliko izkušenj imajo drugi in s čem vse so že delali.

Vtisi. Ja prva firma je bila naprimer za moje pojme nekaj kar še nisem doživel v Slo. Vsak nov programer je imel budget 5.000€ in si je lahko sestavil opremo po želji od Mac-a do Dell-a za par k €, nato vsak mesec neke team building večerje in dogodki. Mislim, da je na splošno folk bolj odprt, sprejema trud in željo da želiš dejansko nekaj spremeniti na bolje, spodbujajo te tudi pri ostalih stvareh itd. Je pa seveda drugače kar se tiče plače za razliko od Slovenije ker dobiš enotni znesek in je not vključeno vse od malice, prevoza itd. Nimajo pa recimo regresa in božičnice, oz. sem slišal da imajo nekatere firme nek bonus, 13. plačo, regeres oz. kakorkoli vzameš.

Pa tudi recimo, ko začneš delo pričakujejo kar veliko stopnjo samoiniciativnosti, da sam začneš raziskovat sistem, predlagat izboljšave, da dejansko prinašaš v dobrobit vseh, je pa seveda odvisno za kero pozicijo se prijaviš bol Junior ali Senior.

Pa ko sem menjal firmo sem imel recimo v roku 10 dni okrog 7 intervjujev kar je bilo spet presenečenje zame glede na to, da sem imel odpovedni rok 4 tedne (ponavadi je samo 2 tedna).

Ramon dekers ::

Badboy_ je izjavil:

Evo še mojih 5 centov. Na faksu so nam skoz govoril, kako je računalniški poklic zelo iskan in da bo tako še nadaljnih nekaj let, ker fakulteta nima teh kapacitet da bi sproducirala število diplomantov. Nakar nastopi nam vsem tako znana kriza 2008 in seveda, ker mi tistega leta poteče študentski staž, zaprosim v isti firmi kjer delam kot študent za redni staž. Seveda 3x neuspešno. Ravno ob pravem času dobim ponudbo od prijatelja, ki ima s.p. Rekel mi je da rabijo še enega programerja, ker se jim obetajo projekti v kratkem. Seveda ves "happy" se dobiva, pogledam pogodbo in vidim 760€ neto plače v pogodbi. Sledi seveda šok, amapak realnost je taka da moram sprejeti, saj rabim denar. Med tem časom sem iskal druge ponudbe in dobil ponudbo za minimalca + ostalo na roke do 1100€ neto. Kar pač nisem sprejel, ker mi nobeden ne garantira tistih ostalih na roke. Kasneje dobim še eno ponudbo od druge firme in sicer nekaj okrog 930€ neto s tem da je 20% variabilnih in je odvisnih od uspeha samega projekta. Seveda spet nisem sprejel, ker če si odvisen od drugih za svoj uspeh in pri tem nimaš neke pomembnejše vloge, nasvidenje. Po nekem času je s.p. šel "cu grund" in tako sem delal preko avtorske pogodbe. Kar je sicer bilo dobro, fleksibilen delovni čas, denarja veliko, dokler je dela, ko ga ni je suša. Po 7 mesecih iskanja sem končno našel delo za redno in sicer 1000€ neto plače, po poskusni dobi pa 1100€. Po enem mesecu sem videl, da dejansko ne delam tistega za kar sem bil zaposlen. Kmalu dobim tudi klic iz tujine za delo v Nemčiji. Po 2-eh Skype intervjujih se odpravim s trebuhom za kruhom. Prva plača 38.000 bruto (nekaj manj kot 2k neto), po 5 mesecih sem zamenjal firmo in imam trenutno 48k (2.400 neto). Prva plača niti ni bla toliko pomembna, važno je da zapustim negativizem v Sloveniji in pa grem nekam kjer dejansko lahk zamenjaš firmo, ko ti ni več všeč tisto kar delaš, ne pa da moram ostati do penzije v firmi, ker drugih opcij dejansko ni.Glej če smo realni mora inžinir gradbeništva delati v skladišču enako kot magister prava, recimo. Pač če ni dela ga pač ni, delovnih izkušenj nabirati s premetavnjem robe pač ni smiselno pridobivati. Bomo mi kmalu postali močna konkurenca kitajcem, indijcem, poljakom v tujini.

eric_cartman ::

Karaya temu kar govoriš ti se ne reče šparanje temveč totalna škrtost.. Bog ne daj, da si ti komu šef.. Še bolje, da nisi predsednik vlade, kajti po tvoje, bi dal vsem maksimalno 400 € na mesec.. Zelo bolano in nezrelo od tebe..

Avto rabim in ni nepotreben strošek.. Rekel sem, da sem gledal garsonjero v okolici Lj kar ne pomeni center temveč Brezovica, Stanežiče, Medvode, Ig.. Ker čim gledam v okolici centra so cene takoj še 100 € večje..

Tam pa so zelo slabe avtobusne povezave.. In glede na moj delovnik, ki je včasih tudi do enih zjutraj pa nujno rabim avto.. In ne govori, da je nepotreben strošek če pojma nimaš zakaj gre..

In po tvojih komentarjih, ki jih prebiram si en navaden bedak.. Oprosti moderator.. Nočem žaliti.. Vendar nek nadutež brez kakršne koli razlage mi ne bo solil pameti kako priti čez mesec..

Karaya povej mi številke in ponudi linke od stanovanj, ki so v okolici Ljubljane ali pa v Ljubljani za manj kot 350€ s stroški vred.. Prosim daj mi linke.. Ker bi se res rad sam prepričal o tvojem blebetanju..

Naslednje mi razloži, kako z hrano čez mesec, da porabim samo 50 - 100 € za hrano na mesec za dve osebi.. Zelo rad bi vedel, kajti očitno si velemojster v šparanju..

Naslednje mi povej ali položnice plačuješ ali k tebi na dom prihajajo izvršbe, kajti spet bi rad slišal kako se ti s položnicami izide na koncu mesca..

Prosim piši vse v cifrah, da te bomo vsi na tem forumu lažje razumeli.. Mislim, da nas je kar nekaj tukaj, ki bi radi slišali kakšen je tvoj stil življenja..

Če pa boš spet ponudil kakšen izmikavtski odgovor brez argumentiranih dokazov potem pa raje pojdi na kakšen forum, kjer sprejemajo trollanje in nabijače..

Še enkrat ponovim.. Vse v cifrah.. Skupaj s kartami za avtobuse, mobitele, stanovanje, stroške, hrano itd.

Zdaj pa dokaži, da ne nabijaš..
A Man's Ultimate embarrassment.
Running into a wall with an erection and breaking his nose!

Invictus ::

Vsaj eden tukaj ki ne jamra nad trenutnim standardom (Badboy :D).

Moram tudi sam poslat mal CV v Nemčijo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

vostok_1 ::

Badboy_ je izjavil:

Evo še mojih 5 centov. Na faksu so nam skoz govoril, kako je računalniški poklic zelo iskan in da bo tako še nadaljnih nekaj let, ker fakulteta nima teh kapacitet da bi sproducirala število diplomantov. Nakar nastopi nam vsem tako znana kriza 2008 in seveda, ker mi tistega leta poteče študentski staž, zaprosim v isti firmi kjer delam kot študent za redni staž. Seveda 3x neuspešno. Ravno ob pravem času dobim ponudbo od prijatelja, ki ima s.p. Rekel mi je da rabijo še enega programerja, ker se jim obetajo projekti v kratkem. Seveda ves "happy" se dobiva, pogledam pogodbo in vidim 760€ neto plače v pogodbi. Sledi seveda šok, amapak realnost je taka da moram sprejeti, saj rabim denar. Med tem časom sem iskal druge ponudbe in dobil ponudbo za minimalca + ostalo na roke do 1100€ neto. Kar pač nisem sprejel, ker mi nobeden ne garantira tistih ostalih na roke. Kasneje dobim še eno ponudbo od druge firme in sicer nekaj okrog 930€ neto s tem da je 20% variabilnih in je odvisnih od uspeha samega projekta. Seveda spet nisem sprejel, ker če si odvisen od drugih za svoj uspeh in pri tem nimaš neke pomembnejše vloge, nasvidenje. Po nekem času je s.p. šel "cu grund" in tako sem delal preko avtorske pogodbe. Kar je sicer bilo dobro, fleksibilen delovni čas, denarja veliko, dokler je dela, ko ga ni je suša. Po 7 mesecih iskanja sem končno našel delo za redno in sicer 1000€ neto plače, po poskusni dobi pa 1100€. Po enem mesecu sem videl, da dejansko ne delam tistega za kar sem bil zaposlen. Kmalu dobim tudi klic iz tujine za delo v Nemčiji. Po 2-eh Skype intervjujih se odpravim s trebuhom za kruhom. Prva plača 38.000 bruto (nekaj manj kot 2k neto), po 5 mesecih sem zamenjal firmo in imam trenutno 48k (2.400 neto). Prva plača niti ni bla toliko pomembna, važno je da zapustim negativizem v Sloveniji in pa grem nekam kjer dejansko lahk zamenjaš firmo, ko ti ni več všeč tisto kar delaš, ne pa da moram ostati do penzije v firmi, ker drugih opcij dejansko ni.Respect man! (I'll add you to my hero list).

Jaz z vsemi stroški pridem na SLO povprečje (neto). Za svoje skromne potrebe sicer je, ampak furat neko zgledo družino s tem pa bi znalo bit izziv ja.

Karaya 52 ::

Eric Cartman; upam da nisi vzel tiste garsonjere za 400EUR v Brezovici ali Medvodah, ker je to nateg. Ce se preselis blizje sihtu, bo ves strosek avta odpadel, razen ce zelis nabijati dodatek za prevoz na delo? Also. Kolega zivi s punco, 15 minut pes iz centra, stanovanje si delita se z eno osebo in placujeta za sobo cca 350EUR s stroski. Hrana je pa 200EUR za dva dovolj. Karte za bus, wtt? Kaksna karta za avtobus? Uporabljas avto ali avtobus?

Js sm s 400EUR na mesec prezivel v LJ. 200EUR za sobo s stroski, 100EUR hrana, 100EUR mi je ostalo za mobitel in feste. Brez problemov. Verjamem pa, da nekaterim niti 2000EUR nebi bilo dovolj za "normalno" zivljenje. Hebiga, nismo vsi razvajenim, don't hatin'.

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

mel si enoposteljno sobo. to je luksuz. zakaj nisi šel v tisto dvoposteljno za 50€ manj?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
AMD 2200G Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Karaya 52 ::

Ja, to je bila enoposteljna. 50EUR plus na mesec je bila cena, ki sem jo bil pripravljen placati za vecjo zasebnost. Seveda pa potem nisem imel karte za bus, pa plavanje, pa smucanje, pa salso, panevemkajsevse. To so bli lepi cajti.

Zgodovina sprememb…

Mufasa ::

Lahko samo potrdim kar pravi badboy.

P.s.: tokrat njemu tezte na zs mkay?

Zs ignore on
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

smoke ::

Koliko so pa kaj plače doktorjev znanosti s področja računalništva v tujini? Mene recimo najbolj interesira Švica :). Sicer še nisem doktoriral, in sem še daleč, ampak zgolj informativno me zanima, če kdo ve.

Okapi ::

Na račun doktorata ne boš dobil niti evra več. Vse je odvisno od tega, kaj znaš in kaj delaš.

O.

Mufasa ::

@badboy voznjo dobis konc leta nazaj kot werbung kosten od drzave. Kot pravjo nemci..ce davke placujes si upravicen tudi da jih koristis ;)

Najt enga steuerberaterja asap
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Invictus ::

Okapi je izjavil:

Na račun doktorata ne boš dobil niti evra več. Vse je odvisno od tega, kaj znaš in kaj delaš.

O.

Bo pa na račun doktorata dobil službo, ki je nek faliran študent niti ne bo videl. Ni vsa računalniška stroka v programiranju web pagov in PHPjev.

V tujini nimajo negativne selekcije in ne zaposlujejo najcenejših, ampak najboljših.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Tako pri nas kot v tujini zaposlujejo vse, ki so za smiseln denar pripravljeni opraviti delo, ki mora biti opravljeno.

Mufasa ::

Grem stavit da se vec kot 90% bralcev te teme niti ne zaveda implikacij Invictusovega posta in razlike, ki jo omenja.

Vi se kar tolazte, kot zgornji post.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Isotropic ::

da so R&D departmenti v vecjih firmah odprti samo doktorantom? (in kaksnemu z mag.)

Olajuwon ::

Badboy_ je izjavil:

Evo še mojih 5 centov. Na faksu so nam skoz govoril, kako je računalniški poklic zelo iskan in da bo tako še nadaljnih nekaj let, ker fakulteta nima teh kapacitet da bi sproducirala število diplomantov. Nakar nastopi nam vsem tako znana kriza 2008 in seveda, ker mi tistega leta poteče študentski staž, zaprosim v isti firmi kjer delam kot študent za redni staž. Seveda 3x neuspešno. Ravno ob pravem času dobim ponudbo od prijatelja, ki ima s.p. Rekel mi je da rabijo še enega programerja, ker se jim obetajo projekti v kratkem. Seveda ves "happy" se dobiva, pogledam pogodbo in vidim 760€ neto plače v pogodbi. Sledi seveda šok, amapak realnost je taka da moram sprejeti, saj rabim denar. Med tem časom sem iskal druge ponudbe in dobil ponudbo za minimalca + ostalo na roke do 1100€ neto. Kar pač nisem sprejel, ker mi nobeden ne garantira tistih ostalih na roke. Kasneje dobim še eno ponudbo od druge firme in sicer nekaj okrog 930€ neto s tem da je 20% variabilnih in je odvisnih od uspeha samega projekta. Seveda spet nisem sprejel, ker če si odvisen od drugih za svoj uspeh in pri tem nimaš neke pomembnejše vloge, nasvidenje. Po nekem času je s.p. šel "cu grund" in tako sem delal preko avtorske pogodbe. Kar je sicer bilo dobro, fleksibilen delovni čas, denarja veliko, dokler je dela, ko ga ni je suša. Po 7 mesecih iskanja sem končno našel delo za redno in sicer 1000€ neto plače, po poskusni dobi pa 1100€. Po enem mesecu sem videl, da dejansko ne delam tistega za kar sem bil zaposlen. Kmalu dobim tudi klic iz tujine za delo v Nemčiji. Po 2-eh Skype intervjujih se odpravim s trebuhom za kruhom. Prva plača 38.000 bruto (nekaj manj kot 2k neto), po 5 mesecih sem zamenjal firmo in imam trenutno 48k (2.400 neto). Prva plača niti ni bla toliko pomembna, važno je da zapustim negativizem v Sloveniji in pa grem nekam kjer dejansko lahk zamenjaš firmo, ko ti ni več všeč tisto kar delaš, ne pa da moram ostati do penzije v firmi, ker drugih opcij dejansko ni.


dej mi ti nekaj povej.... ta klic iz tujine. A to si ti usput pošiljal prošnje v Nemčijo? In če si, koliko časa je minilo do prvega klica? In preko katerega portala si pošiljal prošnje? Eures?
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Invictus ::

Isotropic je izjavil:

da so R&D departmenti v vecjih firmah odprti samo doktorantom? (in kaksnemu z mag.)

Definitivno niso faliranim študentom, pa če imaš še tako "bogate" izkušnje iz prakse.

Glede na to da je v Sloveniji 90% dela v računalništvu delanje web strani, delanje form za dostop do podatkovnih baz in usklajevanje računovodskih programov z novimi davki, to ni ravno profil za R&D. Je pa v redu za vsakdanji kruh ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Definitivno niso faliranim študentom, pa če imaš še tako "bogate" izkušnje iz prakse.

Abejžno. Poznam vsaj dva primera, ko je "faliran študent" doktoriral med delom v R&D neke firme.

Študent lahko faks zapusti na različne načine.

Invictus ::

Abejžno. Cela dva primera. Še dobro da v R&D na celem svetu rabijo samo 50 ljudi ...

Statistično nepomembno. Pač izjemi ki potrjujeta pravilo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Cela dva primera.

To je več kot nič in torej dovolj, da je popolnoma jasno, da za vrhunska delovna mesta ne potrebuješ papirja - zgolj znanje (ki je v obeh primerih znatno presegalo znanje večine tistih s papirjem).

Invictus> Statistično nepomembno. Pač izjemi ki potrjujeta pravilo.

Ne, ni nepomembno, ker jaz ne poznam niti promila vseh vrhunskih ITjevcev.

Isotropic ::

vprasanje pa, koliko vec od zivljenja sta unadva pustila tam.
nepomembno pa naceloma ni, ker dost firm omogoca izvedbo doktorata ob delu.

Zgodovina sprememb…

smoke ::

Okapi je izjavil:

Na račun doktorata ne boš dobil niti evra več. Vse je odvisno od tega, kaj znaš in kaj delaš.

O.


Seveda da zaradi papirja ne bi smel pričakovati večje plače, ampak doktorata brez znanja ne narediš :)

Invictus je izjavil:

Bo pa na račun doktorata dobil službo, ki je nek faliran študent niti ne bo videl. Ni vsa računalniška stroka v programiranju web pagov in PHPjev.

V tujini nimajo negativne selekcije in ne zaposlujejo najcenejših, ampak najboljših.


Tole je pa lepo slišat :). Se pa tut jaz strinjam da delanje spletnih strani ni niti r od računalništva. Sploh pa, kateri računalničar bi pa hotel celo življenje reševat trivialne probleme, intelektualni samomor imho.

Smurf ::

Sej tudi resne Slovenske firme zaposlujejo najboljse, ne najcenejse. Problem je v tem, da jih je v Sloveniji premalo (se zmeraj jih vecina dela obrtniske zadeve), ampak gre na bolje, vsako leto imamo vec odlicnih inovativnih podjetij.

jype ::

Isotropic> vprasanje pa, koliko vec od zivljenja sta unadva pustila tam.

Zakaj? Saj če te nekaj veseli, to ni izgubljen čas.

Rok Woot ::

Okapi je izjavil:

Na račun doktorata ne boš dobil niti evra več. Vse je odvisno od tega, kaj znaš in kaj delaš.

O.


To pa ni res. Poznam več primerov, kjer se jim je plača povečala ko so doktorirali* (še več pa ko so dipl.). Direktor te lažje pošlje na sestanek, sploh v tujino.

PS Pa ne v javni upravi :)

Marat ::

No, jaz pa poznam kader, faliran študent, ki so ga nekje zaposlili kot direktorja. Za vsako stvar se najdejo primeri in za nič od tega se ne more reči da je absolutno pravilo. Vse je odvisno od človeka in firme.

Ramon dekers ::

Ja, ampak dajmo pogledat koliko ljudi ima fakultete drugje po svetu in pri nas. Koliko jih dejansko ima sploh možnost vstopa na fakulteto recimo samo v Avstriji. Pri nas je papir vreden nič, tam kjer se pa plačujejo te zadeve je pa malo drugače. Seveda je res da imamo ogromno filozof in ekonomistov, kljub temu to ni opravičilo da delovnih mest za inžinirje gradebništva ina arhitekture ni, še posebno če si zunaj zelen brez izkušenj. Nevem kako je v IT - ju, ampak kaže da tudi vam ne laufa preveč dobro.

Kakorkoli šola gor ali dol za uveljavitev vize bo nekdo raje vzel magistra kot nekoga s 10 let delovnimi izkušnjami na določem področju. No, sedaj če je delal kot rocekt scientist potem ni blema, ampak tak ima verjetno dokotorat znanosti.

jype ::

Ramon dekers> ampak kaže da tudi vam ne laufa preveč dobro.

Po čem to sklepaš?

Ramon dekers> a uveljavitev vize bo nekdo raje vzel magistra kot nekoga s 10 let delovnimi izkušnjami na določem področju

Odvisno od izkušenj. Če maš v žepu 500 jurjev od svojega zadnjega startupa, jih boli patak za magisterij.

Ramon dekers> No, sedaj če je delal kot rocekt scientist potem ni blema, ampak tak ima verjetno dokotorat znanosti.

Prej ali slej ga imaš, ja. Še Billu Gatesu ga je podelil Harvard. Sicer častnega, a je še vedno doktorat.

Ramon dekers ::

Po čem to sklepaš?


Ne samo da marsikdo joka že tu, moram poslušati to še od kolegov. Sicer ajde neko delo je ampak mizerija. Najraje imajo študente.

Odvisno od izkušenj. Če maš v žepu 500 jurjev od svojega zadnjega startupa, jih boli patak za magisterij.


Daj no, postavi, poglej realne primere. Marsikdo nima niti 10.000 jurjev, ki jih je potrebno imeti na računu a je hkrati 10 let bil v določeni profesiji. Baje da pri nas iščemo varilce, v Avstraliji so te vrste poklici že izven SOL liste, najdeš pa recimo na listi poklicov, ki so sprejemljivi za vizo pravnika.

Prej ali slej ga imaš, ja. Še Billu Gatesu ga je podelil Harvard. Sicer častnega, a je še vedno doktorat.


Zakaj govoriš o tisti liniji izven mediane? Marsikdo z enako okvaro motoričnih neuronov nima enakih šans, da bi dokazalo svoje znanje kot recimo Stephen Hawking. Upam, da vidiš na kaj ciljam.

Zgodovina sprememb…

Badboy_ ::

Sej meni ni problem delati izven IT branže. Roko na srce vse moje oz. večino mojih študentskih dni sem preživel izven IT branže in sicer po skladiščih, poštah, čiščenju delavnic in skretov, ter strojev v papirnici, proizvodnjah, ter ostala priložnostna dela.

Prvo in drugo "zaposlitev" kot študent sem dobil prek vez. Pri 2. je zanimivo to, ko sem šel prvič na intervju in kjer sem se prijavil sam, nisem dobil priložnosti, drugič sem dobil intervju preko prijatelja za drugi oddelek v isti firmi in so me sprejeli.

In dejansko je magister prava delal z menoj v skladišču :).

Problem je samo v tem, ko vidiš, da si več sposoben od tistega, ki dejansko ne more doseči več kot npr. skladišče ali podobno, pa ne da bi koga žalil, ter ne bom rekel nesposobne ampak manj sposobne ljudi na višjih položajih, ki tam niso zaradi svoji sposobnosti in dosežkov.

>Mufasa
Hvala za tip, sem si prebral in se bom pozanimal ;)

> Olajuwon
Ne nisem pošiljal CVje, dobil sem klic preko linkedin strani. Pošiljanje CVjev je bil moj prvotni namen. Ko sem iskal 2. službo sem pa pošiljal preko strani in pa profile mam na linkedin, xing in ostalih straneh. Maš pa potem te head hunterje in agencije, ki te najdejo in te sami kličejo. Še zmeraj včasih dobivam klice za t.i. "nove priložnosti".

Kar se tiče doktorjev nebi vedel. Vem pa samo to, da je plača odvisna od tvojih pogajalskih sposobnosti, kako prepričaš delodajalca in izkušenj. Npr. moj bivši sodelavec je imel končano samo srednjo šolo vendar je imel 9 let izkušenj in je s tem imel večjo plačo od mene, spet drugi je imel še večjo od tega, imel je pa manj izkušenj in je dejansko manj znal od predhodnjega. Tudi različne regije v Nemčiji imajo razliko v plačah npr. v Berlinu so plače lahko tudi malo nižje za podobno delo, ker so recimo najemnine nižje in ostali stroški lahko nižji za razliko od Münchena in Frankfurta.

jype ::

Ramon dekers> Zakaj govoriš o tisti liniji izven mediane?

Ker je to linija, ki plačuje socialno državo.

Isotropic ::

Problem je samo v tem, ko vidiš, da si več sposoben od tistega, ki dejansko ne more doseči več kot npr. skladišče ali podobno, pa ne da bi koga žalil, ter ne bom rekel nesposobne ampak manj sposobne ljudi na višjih položajih, ki tam niso zaradi svoji sposobnosti in dosežkov.

to govoris za mag. prava al koga drugega?

Ramon dekers ::

Ker je to linija, ki plačuje socialno državo.


Plačujemo jo vsi, ki delamo in smo zaposleni.

Problem je samo v tem, ko vidiš, da si več sposoben od tistega, ki dejansko ne more doseči več kot npr. skladišče ali podobno, pa ne da bi koga žalil, ter ne bom rekel nesposobne ampak manj sposobne ljudi na višjih položajih, ki tam niso zaradi svoji sposobnosti in dosežkov.


Nevem če ti prav definiraš problem. Mogoče pa tisti pravnik z magisterijem ni imel šans, da bi se v določenem podjetju izkazal, dejstvo pa je, da v skladišču te šanse ni.

Isotropic ::

izkazes se lahko tut v skladiscu, samo ne bos mel nic od tega, razne mogoce kaksnih 100e visje place.

Hayabusa ::

Če je plača po kolektivni pogodbi, ne.

Badboy_ ::

Ramon dekers je izjavil:

Ker je to linija, ki plačuje socialno državo.


Plačujemo jo vsi, ki delamo in smo zaposleni.

Problem je samo v tem, ko vidiš, da si več sposoben od tistega, ki dejansko ne more doseči več kot npr. skladišče ali podobno, pa ne da bi koga žalil, ter ne bom rekel nesposobne ampak manj sposobne ljudi na višjih položajih, ki tam niso zaradi svoji sposobnosti in dosežkov.


Nevem če ti prav definiraš problem. Mogoče pa tisti pravnik z magisterijem ni imel šans, da bi se v določenem podjetju izkazal, dejstvo pa je, da v skladišču te šanse ni.


Sej nisem mislil na tistega pravnika. Moj post se je bolj nanašal na tistega s končano osnovno šolo oz. po možnosti mogoče srednjo šolo. Oba imata recimo 500-600EUR neto (primer ne me za jezik držat), ti npr. z visoko šolo oz. univerzitetno izobrazbo si na istem nivoju kot on (kar se tiče plače, zahtevnosti dela itd). Zdej tisti drugi mogoče nima ambicij se izobraževat, mogoče tudi nima pogojev (družina, ostale obveznosti, karkoli že), pač stvar vsakega posameznika.

Primer pravnika pa sovpada nekako z menoj, se pravi končana neka izobrazba, mogoče tudi težnja po boljšem poklicu ali vsaj tistemu kar te interesira (pač interes v različnih pomenih besede). Dela pa ne dobiš, ker dela ni ali pa ne poznaš nobenega, ki bi ti pomagal pri pridobitvi dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Badboy_ ()

Ramon dekers ::

Primer pravnika pa sovpada nekako z menoj, se pravi končana neka izobrazba, mogoče tudi težnja po boljšem poklicu ali vsaj tistemu kar te interesira (pač interes v različnih pomenih besede). Dela pa ne dobiš, ker dela ni ali pa ne poznaš nobenega, ki bi ti pomagal pri pridobitvi dela.


Ja to je to. Sicer po mojih ocenah in kolikor sem gledal službe so pravniki v tujini med bolj iskanimi. No, ampak to nima veze s Slovenijo, ki nima ponuditi ničesar več izobraženemu in sposobnemu kadru. Mene v naši kokoši dobesedno razkuri, kako nekateri privatniki dobivajo plačo po 3 jurje z delom na fuš in brez "računa" seveda. Tisti z osnovno šolo pa več kot skladišča ne more pričakovati, no ampak glede na situacijo bo tak z osnovno šolo prej dobil bolje plačano službo kot nek magister ala gradbeništva, prava.

Povej mi koliko časa si se učil nemško? Jezik si verjetno moral znati, ker sam ne bi imel j... da bi šel brez tega znanja v tujino.

Isotropic ::

vsi mladi pravniki, ki jih poznam, imajo sluzbo.
eni pri odvetnikih prakso, par pripravnica na sodiscu al neki, za ostale pa ne vem vec.

harmony ::

Pustite zdaj pravnike. Badboy je dal primer in ni treba sedaj, da se zgodba okrog tega vrti. Predlagam, da se držite teme.

Torej plača programerja 800€ - NOT oz. ne hvala. Fakin 4,7€, če delaš 168h/ mesec. Še natakarica v sosednji gostilni ima 5€.

Torej dejansko stanje se ne bo spremenilo, dokler ga mi / vi sami ne bomo spremenili. Če bo vsak programer pač sprejel to kar se mu ponudi potem bomo še naprej jokcal pa jamral.

Žal še vedno vlada v Sloveniji mentaliteta v stilu "ma vsaj plačo imam" - ja lej, potem pa rajš grem delat v Celovec v putz firmo pa maš 1000€ neto, pa od tam potem pičiš dalje kot je podobno naredil Badboy, ki je napisal, da je delal raznorazna dela, ki so ne samo daleč od IT branže, ampak zeeeeloo daleč.

Ramon dekers ::

Pustite zdaj pravnike. Badboy je dal primer in ni treba sedaj, da se zgodba okrog tega vrti. Predlagam, da se držite teme.


Ja ok, tema je: plača programerja 800EUR, ampak smo vsi v istem dreku.

Torej dejansko stanje se ne bo spremenilo, dokler ga mi / vi sami ne bomo spremenili. Če bo vsak programer pač sprejel to kar se mu ponudi potem bomo še naprej jokcal pa jamral.


Tako pač je. Sicer se nihče od delodajalcev ne bo sekiral ali boste vi sprejeli delo ali ne v najslabšem primeru lahko zaposli IT -jevca iz Madžarske in Slovaške če je res kriza.

Zgodovina sprememb…

Badboy_ ::

Kar se tiče nemščine sem se jo učil v gimnaziji 4 leta, to je pa več kot 10 let nazaj, in med tem časom je nisem kaj uporabljal. Mogoče sem kdaj pogledal MTV in VIVO na satelitski (nemški programi). Ni pa strogi pogoj znanje nemščine. V nekaterih firmah preferirajo znanje nemščine, v nekaterih pa jim je čisto vseeno. Sem imel tudi sodelavce, ki niso znali niti besede nemško. Ker poleg jezika je tu še veliko drugih stvari npr. nastanitev, kaj vse je potrebno urediti (birokracija), novo okolje itd. Sam namreč nisem poznal nobenega, ki bi mi lahko karkoli pomagal oz. svetoval direktno, večino sem pobrskal po forumih (sta-lj). Npr. v Münchenu sem takrat bil prvič v življenju. Prve 2-3 tedne sem pa preživel v hostlu, se pravi iz hostla sem šel v službo in nazaj, dokler si nisem našel stanovanja. Je pa tako, da tisti, ki bo dvomil o odhodu bo vedno našel nek izgovor, odvisno je samo kako močno si želiš oditi in kaj si pač pripravljen pretrpet za uspeh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Badboy_ ()

Mufasa ::

Badboy_ je izjavil:

Prve 2-3 tedne sem pa preživel v hostlu, se pravi iz hostla sem šel v službo in nazaj, dokler si nisem našel stanovanja. Je pa tako, da tisti, ki bo dvomil o odhodu bo vedno našel nek izgovor, odvisno je samo kako močno si želiš oditi in kaj si pač pripravljen pretrpet za uspeh.


Tako je.

Sam sem za prehodno obdobje sicer uporabil airbnb.com in rental cel flat, ker nisem prisel sam.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

JayKay ::

@Badboy and @Mufasa funny shit. :D jaz sem mel tri dni casa da si najdem stanovanje in 600 funtov za cel mesec, brez da bi mel kaksno sluzbo zagarantirano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Ramon dekers ::

Badboy_ je izjavil:

Kar se tiče nemščine sem se jo učil v gimnaziji 4 leta, to je pa več kot 10 let nazaj, in med tem časom je nisem kaj uporabljal. Mogoče sem kdaj pogledal MTV in VIVO na satelitski (nemški programi). Ni pa strogi pogoj znanje nemščine. V nekaterih firmah preferirajo znanje nemščine, v nekaterih pa jim je čisto vseeno. Sem imel tudi sodelavce, ki niso znali niti besede nemško. Ker poleg jezika je tu še veliko drugih stvari npr. nastanitev, kaj vse je potrebno urediti (birokracija), novo okolje itd. Sam namreč nisem poznal nobenega, ki bi mi lahko karkoli pomagal oz. svetoval direktno, večino sem pobrskal po forumih (sta-lj). Npr. v Münchenu sem takrat bil prvič v življenju. Prve 2-3 tedne sem pa preživel v hostlu, se pravi iz hostla sem šel v službo in nazaj, dokler si nisem našel stanovanja. Je pa tako, da tisti, ki bo dvomil o odhodu bo vedno našel nek izgovor, odvisno je samo kako močno si želiš oditi in kaj si pač pripravljen pretrpet za uspeh.Respect. No je malo lažje, ker je EU, drgje pa pač brez jezika nikakor ne gre.

Okapi ::

No je malo lažje, ker je EU, drgje pa pač brez jezika nikakor ne gre.
Tudi v EU ne prideš ravno daleč, če znaš samo slovensko. Sicer pa je angleščina dovolj praktično povsod po svetu - če znaš dobro delati tisto, kar tam potrebujejo.

O.

Rok Woot ::

-To je več kot nič in torej dovolj, da je popolnoma jasno, da za vrhunska delovna mesta ne potrebuješ papirja - zgolj znanje

A nisi rekel, da sta morala opraviti doktorat, med delom? Zakaj, če papirja nista potrebovala...

Se pa strinjam, da za vrhunska delovna mesta potrebuješ samo znanje. Samo vrhunska delovna mesta so relativen pojem. Ali to govorimo, kot neko delovno mesto z 5k+ plače ali lead developer za apple recimo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

Rok Woot ::

Poznam enega, ki je šel doštudirat pri 50ih, samo zato, ker ga firma ni hotela dati za poddirektorja, ker ni imel končane univerze... Torej sprememba delovnega mesta v firmi, rabil papir.

Jaz osebno, če bi imel firmo, bi na sestanke pošiljal samo ljudi u doktoratom, zaradi image-a, razen če nebi bil nek ekstremen primer, nek genij brez faksa (kateremu bi se že v osnovi, najbrž bolj splačalo biti freelancer).
1
...
8 9
10
11


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15083849 (6476) NewHope

Več podobnih tem