» »

Patentiranje postopka/ideje

Patentiranje postopka/ideje

Nerdor ::

Imam softwerski patent razvit, kje lahko prijavim svoj patent, preden kdo drugi pogrunta!? Resno, imam idejo razvito in realizirano in bi rad to patentiral! Kam naj se obrnem, mi lahko kdo pomaga prosim!?
... for lifetime!

overlord_tm ::

Odvisen, za studente in ostale zaposlene na univerzi ima UNI-LJ enega pravnika zaposlenega ki se ukvarja s patenti. Sicer pa AFAIK softwerski patenti veljajo samo v ZDA, tako da v evropi bos lahko samo navaden patent cez spravil, ampak stane lep denar.

Drugace razviol si nekaj kar je vredno patenta, pogooglat pa neznas? Klik

jype ::

Nerdor> preden kdo drugi pogrunta!?

Smo že, sorry.

Na srečo lahko, če prvi patentiraš, vseeno dobiš monopol nad uporabo postopka.

Nerdor ::

Razmišljam, da bi svoj sistem avtentikacije podal pod kakšno gpl licenco. Ne gre se mi za denar, rad bi samo imel kredit, da sem to jst se prvi spomnil in realiziral, samo to. Po kakšno licenco bi lahko podal white paperje in izvorno example kodo!?

PS: Je pa bolj inovativna in bolj uporabna zadeščina kot od recimo DoubleRecall-a ;) In čas je da to predstavim širši javnosti. Samo pod kakšno obliko, da ostanem avtor kot jest, da si ne bodo drugi prisluževali. Lepo bi bilo tudi, če bi dobil kako donacijo, če bo kdo mojo idejo implementiral v svoj software.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

jype ::

To boš najbolje iztržil če se potrudiš in "ustanoviš" standard. Spletno stran, referenčne implementacije (licencirane pod BSD ali Apache licenco) za vse sodobne platforme in jezike, ter ponudiš podporo (svetovanje) pri implementaciji, potem pa seveda po vseh živih konferencah predavaš o tem.

Se pa take ideje, če jih zadržiš zase, pogosto izkažejo za pomanjkljive. Ne smeš bit presenečen, če kdo takoj in zelo temeljito skritizira. Temeljito predebatirane ideje so vedno bistveno boljše.

commissar ::

jup, jaz tud predlagam vsaj kakšen peer review pred slavnostno premiero

_Dormage_ ::

Objavi članek :)

Nerdor ::

Če je interes, stay tuned, bom objavil vsaj članek, če ne kodo in white paper. BSD licence ne maram, ker lahko vsakdno kopira in prireja. Apache se mi zdi bolj zanimiva. Še kakšna licenca, ogledujem si creative commons. Ponujam zanimiv pristop logiranju na spletnih in rich klient straneh. S zanimivim pogledom na celoten proces logiranja. Kako obdržati ssl level like logiranja, pri open (beri: nešifriran) channel (channel mišljen kot http protokol in poljuben port, recimo 80). Pač nek nov inovativen način logiranja. Mal me skrbi, ker bo imel Windows 8 podobno zadevo logiranja kot moj "patent". Ni pa spet isto kot sem si jst zamislil, je pa sila podobno logiranje. Nisem sprobal Windows 8 beto, sem pa videl sceenshote in ta način logiranja. Sam se mi zdi, da spet niso glih zadel, na moje veselje. :)
... for lifetime!

jype ::

GPL bo ovirala sprejetje ideje v zaprtokodnem svetu, zato tega vsaj v splošnem nočeš, če nimaš kakšnega mehanizma, kot ga ima npr. Linux jedro (ki črto postavi na meji med uporabniškim in sistemskim kontekstom, kar ga naredi marginalno sprejemljivega za praktično vsake vrste uporabo).

Nerdor> Mal me skrbi, ker bo imel Windows 8 podobno zadevo logiranja kot moj "patent".

Potem je že patentirano.

Nerdor ::

jype: kaj pa vem, kaj so patentiral. Ja vem kaj te muči. Oni imajo pattern recognition, jst nimam patterna imam nekaj drugega. Ni pattern recognition. Bom pa sporočil, kaj je to. ;)
... for lifetime!

BALAST ::

Misliš en patent ko se loginaš in moraš narisat nek vzorec... Tak podoben program sem že videl na www.giveawayoftheday.com, mislim da na ime Xoi ali X**.

_Dormage_ ::

Če ti je dovolj, da imaš zaslugo za "izum" a ni potem dovolj objava članka?
Z objavo v kakšni reviji dokazuješ, da si prvi "izumil"?

metalc ::

V patent se spustiš, kadar utemeljeno pričakuješ, da boš z licenčninami zaslužil več kot so bili astronomski stroški patentnega postopka in razvoja. Sicer pa objava v strokovni publikaciji, ki dokazuje, kdaj so članek prejeli, kar je tudi datum tvojega "izuma". Lahko tudi pri IETF standardiziraš postopek v RFCju. Verjetno si v podobnem položaju kot Tatu Ylönen, ki je zasnoval protokol SSH in sodeloval pri standardizaciji, nato pa ustanovil podjetje (današnja Tectia), ki trži SSH based rešitve. Sam SSH sicer ni bil nikoli patentno ali drugače zaščiten in nastalo je kar nekaj implementacij, je pa res, da si je Tectia nekako poskušala prilastiti samo ime SSH in je nekaj časa grozila vsem, ki so ga uporabljali pri poimenovanju svojih izdelkov.

Ali je tvoj protokol bistveno boljši od že dolgo uveljavljenih protokolov za obojestransko avtentikacijo, trenutno veljavnih za varne, npr. avtentikacija SSH (tega poznam skoraj "v nulo", en element je Diffie Hellmanov algoritem, ki je že toliko star, da mu je patent potekel) ali Kerberos (tega poznam slabše)?

revvs ::

V ZDA bi naj okrog 10000 dolarjev za preprost software patent odštel.

Nerdor ::

Ok, malo sem premislil. Verjetno ga bom ponudil kot servis drugim site-om. Nekaj v stilu OpenID. Je nekakšen zelo "poenostavljen" šifrirni mehanizem, ki ga razumejo še otroci, hkrani pa zna biti dovolj zakompliciran, da odvrnem še tako izkušene razbijalce. Ne rečem, da se ga ne bo dalo razbiti, samo bo povzročilo veliko dela morebitnemu razbijalcu zaščite. Naj namignem, da je ključ dinamičen in ne statičen, če me razumete. :)
... for lifetime!

DavidJ ::

Če hočeš, da se nekaj uporabi na področju računalniške varnosti, boš moral na ogled postavit vsa čreva tvojega izuma.

> Ne rečem, da se ga ne bo dalo razbiti, samo bo povzročilo veliko dela morebitnemu razbijalcu zaščite.
Kot pravim, treba bo dokazati, da razbijanje vzame "veliko dela". To je osnova kriptografskim postopkom, ki se uporabljajo danes.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Blisk ::

Bom probal še tisto skripto. To pa sem probal tudi kot bat, pa je javilo isto...

Keyser Soze ::

Vem da je stara tema, ampak sem se vseeno odločil da mal vzpodbudim folk, da bo bolj proaktiven kot sem sam. ;((

Pred časom se mi je namreč utrnila ideja o ene sorte dinamični orodni vrstici. Pač, glede na obsežnost današnjih spletnih strani se mi je zdelo, da bi zadeva znala biti uporabna oz. prit prav v marsikateri situaciji.

Ker nekako nimam ene hude zgodovine spuščanja v patentiranje svojih idej, sem tudi to malce pozabil oz. dal na stranski tir. Do danes, ko mi ob branju engadgeta skoraj pade dol čeljust. Namreč praktično identično idejo, malo bolj dodelano, ker moja ni šla naprej v razmišljanje, je v teh dneh objavil US patentni urad (po 18 mesecih od vložitve vloge s stani MS).
http://www.engadget.com/2012/03/15/micr...

Skratka, fucking unbelievable občutek, ko vidiš svojo idejo na patentni vlogi. Hudič je le to, da nisi ti naveden kot avtor. :D
OM, F, G!

BALAST ::

Še to se manjka, da nam ob McDonalds reklami pobarva vmesnik na rdeče-rumeno. :|
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

blackbfm ::

Danes si loh vsak zamišlja karkoli..še tako originalno idejo si je sigurno nekdo pred tabo že zmislu:) Bolj problem je to potem monetizirat..en mali odstotek jih rine stvar do konca, drugi pa pospravljamo zadeve v predale;((

Keyser Soze ::

BALAST je izjavil:

Še to se manjka, da nam ob McDonalds reklami pobarva vmesnik na rdeče-rumeno. :|

Ja, vsaka stvar ima svoje pluse inu minuse. Nimaš kaj. Bomo videli, če bo ideja obrdila uporabne sadove.

@blackclw
Jah, jebat ga. Lahko si pa enkrat celo prvi. Sam sem bil samo kakšno leto prepozen. :D
OM, F, G!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TorrentSpy onemogočil možnost iskanja za Američane

Oddelek: Novice / Zasebnost
497117 (3568) 'FireSTORM'
»

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
589567 (6605) BigWhale
»

Nov članek: Mnenje - Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Oddelek: Novice / Nova vsebina
423624 (2860) kriko1
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723317 (20093) Daedalus
»

predlog dinamične patentne zakonodaje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19613091 (11015) Brane2

Več podobnih tem