Forum » Problemi človeštva » Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Temo vidijo: vsi
krneki0001 ::
Na madžarskem še vedno prodajajo navadne žarnice z nitrko (tudi 100W in več dobiš), tako da jih jaz lepo tam kupim za v prostore, kjer svetlobo rabim. Tam koder je vseeno kok je svetlo je pa lahko varčna žarnica.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Looooooka ::
Tole je blo pomojem lepo planirano.
Eko davek.
Drazje kao bolj zelene zarnice, ki dejansko slabse svetijo.
V enem mahu so podvojili nakup zarnic...in folk bo na koncu placal se elektriko, ki je pa pocasi ze vecje nategovanje ljudi, kot prodaja nafte.
Pa se krive se ne rabijo pocutit, ker jih enkrat za spremembo zeleni podpirajo.
Ce bi bil tole slashdot...
PROFIT!!!!
Pocasi bom za danes ugasnil luci. Grozljivke je treba gledat v temi
Eko davek.
Drazje kao bolj zelene zarnice, ki dejansko slabse svetijo.
V enem mahu so podvojili nakup zarnic...in folk bo na koncu placal se elektriko, ki je pa pocasi ze vecje nategovanje ljudi, kot prodaja nafte.
Pa se krive se ne rabijo pocutit, ker jih enkrat za spremembo zeleni podpirajo.
Ce bi bil tole slashdot...
PROFIT!!!!
Pocasi bom za danes ugasnil luci. Grozljivke je treba gledat v temi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
SuperVeloce ::
Bedarija od bedarije je prepovedati žarnice z žarilno nitko, s katerimi si lahko greješ prostor. Takrat ko je tema (pozimi in ponoči), je tudi hladno in toplota žarnice je dobrodošla.
Še bolj neumno pa je prepovedovati navadne žarnice z višjo močjo, obenem pa promovirati električne avtomobile.
Ne vem sicer, če je že kdo odgovoril, ampak osnovna dejstva so:
1. noben ni prepovedal žarnic na žarilno nitko. Le izkoristek mora biti višji (bolj primeren plin oz. plin z manj primesi, pod večjim pritiskom, etc.)
2. Žarilne nitke, katere so namenjene gretju, večji del svetlobe oddajajo v infra spektru. Kot že rečeno, za večji izkoristek.
3. noben ni prepovedal žarnic z večjo močjo. Kamot lahko greš v bauhaus in si kupiš 140W žarnico na žarilno nitko (halogenko). Ne rabiš nobenega dokaza o posebni namembnosti, tudi proizvajalec ne rabi nategnat zakona (kot recimo 'navadne' žarnice 60W+ sedaj prodajajo pod grelna telesa)
Hayabusa ::
1. noben ni prepovedal žarnic na žarilno nitko. Le izkoristek mora biti višji (bolj primeren plin oz. plin z manj primesi, pod večjim pritiskom, etc.)
http://www.rtvslo.si/evropska-unija/v-e...
V Evropski uniji je od danesprepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 60 vatov ali več.
http://www.zurnal24.si/jutri-bodo-ugasn...
Kako dobre so sploh varčne žarnice?
http://www.delo.si/clanek/69125
http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=125&pi=5&_...
Kako ukrepati v primeru razbitja varne žarnice?
stran 5
Bistri007 ::
Leta 2016 bodo prepovedane halogenke, če nimajo energetskega razreda B ali A. Trenutno prodajajo največ C razred.
Tu je lepa primerjava med tremi različnimi tehnologijami svetlobnih tehnologij: http://www.designrecycleinc.com/led%20c...
Compact Fluorescents (CFLs)
* Contains the TOXIC Mercury: Yes - Mercury is very toxic to your health and the environment
* RoHS Compliant: No - contains 1mg-5mg of Mercury and is a major risk to the environment
* Sensitivity to low temperatures: Yes - may not work under negative 10 degrees Fahrenheit or over 120 degrees Fahrenheit
* On/off Cycling: Yes - can reduce lifespan drastically
* Turns on instantly: No - takes time to warm up
* Durability: Not Very Durable - glass can break easily
* Failure Modes: Yes - may catch on fire, smoke, or omit an odor
Za proizvodnjo CFL "sijalk" je potrebno več energije ("ogljični odtis"), slabo delajo pri nizkih ali visokih temperaturah. Prižgane jih je najbolje imeti vedno, ker drugače prehitro pregorijo. Ob zagonu imajo tudi slabšo svetlobo. Če imaš prižgane vedno, namesto samo včasih, več porabiš kot privarčuješ s samo električno energijo (nevštevši višjo nakupno ceno).
Lahko se vžgejo in ti pogori hiša, to zelo lepo privarčuješ, pa še CO2 iz hiše spustiš, skupaj z drugimi strupenimi plini, ki nastajajo ob požaru.
Zlahka počijo in nate in tvojo družino spustijo strupeno živo srebro. Če to ne, pa živo srebro konča v podtalnici, ki jo pijejo v naslednjem mestu. Namesto, da bi za ta denar kupil sebi ali družini kaj lepega, jim kupiš strup.
Jaz preprosto ne razumem, kako so lahko ekofašisti tako hudobni, da to propagirajo. To neposredno zastruplja ekosistem ni ne doprinese nič k temu, da bi ljudje živeli v bolj zdravem in prijaznem okolju.
Tu je lepa primerjava med tremi različnimi tehnologijami svetlobnih tehnologij: http://www.designrecycleinc.com/led%20c...
Compact Fluorescents (CFLs)
* Contains the TOXIC Mercury: Yes - Mercury is very toxic to your health and the environment
* RoHS Compliant: No - contains 1mg-5mg of Mercury and is a major risk to the environment
* Sensitivity to low temperatures: Yes - may not work under negative 10 degrees Fahrenheit or over 120 degrees Fahrenheit
* On/off Cycling: Yes - can reduce lifespan drastically
* Turns on instantly: No - takes time to warm up
* Durability: Not Very Durable - glass can break easily
* Failure Modes: Yes - may catch on fire, smoke, or omit an odor
Za proizvodnjo CFL "sijalk" je potrebno več energije ("ogljični odtis"), slabo delajo pri nizkih ali visokih temperaturah. Prižgane jih je najbolje imeti vedno, ker drugače prehitro pregorijo. Ob zagonu imajo tudi slabšo svetlobo. Če imaš prižgane vedno, namesto samo včasih, več porabiš kot privarčuješ s samo električno energijo (nevštevši višjo nakupno ceno).
Lahko se vžgejo in ti pogori hiša, to zelo lepo privarčuješ, pa še CO2 iz hiše spustiš, skupaj z drugimi strupenimi plini, ki nastajajo ob požaru.
Zlahka počijo in nate in tvojo družino spustijo strupeno živo srebro. Če to ne, pa živo srebro konča v podtalnici, ki jo pijejo v naslednjem mestu. Namesto, da bi za ta denar kupil sebi ali družini kaj lepega, jim kupiš strup.
Jaz preprosto ne razumem, kako so lahko ekofašisti tako hudobni, da to propagirajo. To neposredno zastruplja ekosistem ni ne doprinese nič k temu, da bi ljudje živeli v bolj zdravem in prijaznem okolju.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
Gospodinjstva z osvetljevanjem porabijo 1% el. energije v Eu.
Zato je bila seveda potrebno zamenjati stare žarnice - logika Bruseljskih birokratov .
Ocena: triple facepalm.
Zato je bila seveda potrebno zamenjati stare žarnice - logika Bruseljskih birokratov .
Ocena: triple facepalm.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Invictus ::
Treba je pač nekaj delat. Oz. varčevat, pa naj stane kolikor hoče.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
trololo2 ::
Mogoče malo off topic ali pa tudi ne.
Gledam na alibaba.com in se jasno da dobiti klasične žarnice poljubne moči dirt cheap. Če naročim bo stvar šla čez našo carino?
Gledam na alibaba.com in se jasno da dobiti klasične žarnice poljubne moči dirt cheap. Če naročim bo stvar šla čez našo carino?
Je akcija potem uspela ali ne?
Uspešno je to, da nisem v komentarjih k novicam o "Uri za zemljo" zasledil niti enega, ki bi podpiral to akcijo.
Iz slogana "Ena ura teme za počitek Zemlje" (2011) so prešli na misel, da je namen enourne teme ta, da sodelujoči pokažejo, da mislijo na petino svetovnega prebivalstva, ki nimajo dostopa do elektrike. Iz naivniških sloganov so prešli na bolj verodostojne, ampak kritično misleči smo opozarjali, da ravno organizacije kot so WWF zavirajo izgradnjo temeljne prometne in energetske infrastrukture v najrevnejših deželah.
To me spominja na film "Mine Your Own Business", ki je vsekakor vreden ogleda!
Zaskrbljujoče je, da se je te akcije udeležilo več mest in podjetij, kot je npr. Sparkasse. Predlagam vsem občanom in strankam podjetij, da pošljejo svoje pismo neodobravanja.
Svoje neodobravanje naj sporočijo tudi medijem, ki so nekritično prepisali PR sporočilo organizatorja.
MilanP ::
bedasta propaganda prot varčnim lampam
zbriš to, k ti bo še gdo verjel da je živ srebro v tistih lučkah problematičn
več folka umre u šoštanju če par let kurš navadne 60w žarnce kokr če razbiješ pa poješ 100 varčnih
več folka umre u šoštanju če par let kurš navadne 60w žarnce kokr če razbiješ pa poješ 100 varčnih
Invictus ::
ti bom verjel, ko boš pred mano pojedel 10 varčnih.
Vidiš varčujem. Ti govoriš o stotih ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
za isto svetlobe več k pol mn štroma kurjo
temu so namenjene in to delajo
kaj si mislnjo politiki al pa folk na forumu k itak ne ve o čem govori je pa vseen
temu so namenjene in to delajo
kaj si mislnjo politiki al pa folk na forumu k itak ne ve o čem govori je pa vseen
Če ne verjameš, še nekaj citatov z Compact fluorescent lamp @ Wikipedia
Despite following EPA best-practice clean-up guidelines on broken CFLs, researchers were unable to remove mercury from carpet, and agitation of the carpet — such as by young children playing — created localized concentrations as high as 0.025 mg/m3 in air close to the carpet, even weeks after the initial breakage.
...
A Maine Department of Environmental Protection (DEP) study of 2008 comparing clean-up methods warns that using plastic bags to store broken CFL bulbs is dangerous because vapors well above safe levels continue to leak from the bags. The EPA and the Maine DEP recommend a sealed glass jar as the best repository for a broken bulb.
...
According to the Northwest Compact Fluorescent Lamp Recycling Project, because household users in the U.S. Northwest have the option of disposing of these products in the same way they dispose of other solid waste, in Oregon "a large majority of household CFLs are going to municipal solid waste". They also note the EPA's estimates for the percentage of fluorescent lamps' total mercury released when they are disposed of in the following ways: municipal waste landfill 3.2%, recycling 3%, municipal waste incineration 17.55% and hazardous waste disposal 0.2%.
Fire hazard
When the base of the bulb is not made to be flame-retardant, as required in the voluntary standard for CFLs, overheating of the electrical components in the bulb may create a fire hazard.
Matako ::
No res je, da smo dobili s temi varčnimi žarnicami še en dokaj zajeban odpadek.
Lahko govorimo o reciklaži, vendar so to sanje svinje o koruzi. Že samo razgradnja ni praktična, saj je toliko različnih materialov - recimo že v tiskanjem vezju elektronskega balasta, ki je v bistvu dokaj zapleteno za tako osnovno funkcijo, da o Hg ne govorimo. Ampak še preden se sploh začneš ukvarjati s tem moraš to sploh zbrati.
Lahko govorimo o reciklaži, vendar so to sanje svinje o koruzi. Že samo razgradnja ni praktična, saj je toliko različnih materialov - recimo že v tiskanjem vezju elektronskega balasta, ki je v bistvu dokaj zapleteno za tako osnovno funkcijo, da o Hg ne govorimo. Ampak še preden se sploh začneš ukvarjati s tem moraš to sploh zbrati.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Cervantes ::
Joj kolk panike okol tega Hg.
Spomnim se... sem bil še mulc, in se je razbil termometer... in smo potem po mizi rolali tiste kapljice živega srebra... pa sem še vedno živ in zdrav (TG) in kolikor spremljam preostale akterje tistega usodnega dogodka, ditto... no, enega je nedavno pobral infarkt, najbrž zato...
Spomnim se... sem bil še mulc, in se je razbil termometer... in smo potem po mizi rolali tiste kapljice živega srebra... pa sem še vedno živ in zdrav (TG) in kolikor spremljam preostale akterje tistega usodnega dogodka, ditto... no, enega je nedavno pobral infarkt, najbrž zato...
energetik ::
Pri varčnih sijalkah mnogi zanemarijo porabo jalove energije. Stroškovno za uporabnika ni panike, vendar je potrebno energijo kljub temu dobaviti. Aja, pa industrija plačuje tudi to.Kakšno jalovo energijo, si kdaj slučajno pomeril kakšno CFL? Jaz sem, cosfi ima 1. Jalovo porablja fluorescentka na magnetnem balastu brez kompenzacije (ki pa so jo imele že več desetletij nazaj).
za isto svetlobe več k pol mn štroma kurjoNe pol manj, ampak vsaj 4x manj. Ja, zato je varčna, če se uporablja na mestih, kjer se malo prižiga/ugaša in sveti veliko časa. Jaz imam v dnevni 4x23W CFL, brezhibno svetijo že 5 let, povprečno 6h/dan, vsak dan. Za enako osvetlitev bi z navadnimi žarnicami plačal v tem času 400EUR več štroma. Da se ne splačajo?
V WC, hodnikih in na senzorju si pa namontirajte halogenke.
Jaz imam pa na zalogi ene 30 komadov klasičnih žarnic za te namene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
mi mamo na sekretu ledico na senzor ki kuri 1.4w in je svetlej kot 40w volframova, ma sicer ozek snop ampak itak je u strop nacilana
zdej morm pa počakat tri minute, da mi povejo kako bom zarad te ledice umru, k je zihr kao strupena in seva in ubija možganske celice
koštala je 15 ojro drži pa že par let in bo še ene 100
zdej morm pa počakat tri minute, da mi povejo kako bom zarad te ledice umru, k je zihr kao strupena in seva in ubija možganske celice
koštala je 15 ojro drži pa že par let in bo še ene 100
mi mamo na sekretu ledico na senzor ki kuri 1.4w in je svetlej kot 40w volframovaJa, samo v tvojih sanjah.
Tudi če bi imel eno od najboljših LED s 100lm/W, bi rabil za enako osvetlitev 5W LED.
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: Gandalfar ()
Še enkrat raje poglej link iz mojega prejšnjega posta - http://www.designrecycleinc.com/led%20c...
mi mamo na sekretu ledico na senzor ki kuri 1.4w in je svetlej kot 40w volframovaJa, samo v tvojih sanjah.
Tudi če bi imel eno od najboljših LED s 100lm/W, bi rabil za enako osvetlitev 5W LED.
Tako pravi tudi tabela z zgornjega linka.
Za 450 lumnov potrebuješ:
LED 4-5W
običajna 40W
CFL 9-13W
Ne pol manj, ampak vsaj 4x manj. Ja, zato je varčna, če se uporablja na mestih, kjer se malo prižiga/ugaša in sveti veliko časa. Jaz imam v dnevni 4x23W CFL, brezhibno svetijo že 5 let, povprečno 6h/dan, vsak dan. Za enako osvetlitev bi z navadnimi žarnicami plačal v tem času 400EUR več štroma. Da se ne splačajo?
V WC, hodnikih in na senzorju si pa namontirajte halogenke.
Jaz imam pa na zalogi ene 30 komadov klasičnih žarnic za te namene.
Točno tako, cela šteka 'navadnih'. Še malo pazljivosti pri nakupu (oz. tu pa tam se pač opečeš), da ti varčna žarnica sveti dolgo in s pravim spektrom, pa si good. Vse varčne, ki so nam do sedaj crknile, so bile tiste promocijske od elektro celje in tiste simpex iz špara. Edina, s katero nisem zadovoljen, pa nikakor noče crkniti , je osramova dulux warm (spekter je, tako kot pri simpex, preveč luknjast za moje oči, pa čeprav je iz serije 8xx). Sem bil pa prijetno presenečen, ko sem v Conradu kupil neko emos znamko varčne za ozko grlo (nikjer drugje nisem dobil tako ozkih da bi pasale v sobni luster, pa da so kjerkoli blizu teh 11W), pa je kar dober bel spekter.
Sosedi pa so imeli največ problemov s sijalkami iz Momaxa, sploh tiste varčne imitacije fokusnih žarnic na G10 grlu. Vse te so jim pocrkale v sumljivo kratkem času
SuperVeloce je izjavil:
Sem bil pa prijetno presenečen, ko sem v Conradu kupil neko emos znamko varčne za ozko grlo (nikjer drugje nisem dobil tako ozkih da bi pasale v sobni luster, pa da so kjerkoli blizu teh 11W), pa je kar dober bel spekter.
Emos ima dobre tudi LED sijalke: http://www.emos-si.si/kategorie/zarnice...
Ampak CFLjev pa iz zgoraj naštetih razlogov ( https://slo-tech.com/forum/t461343/p396... ) ne želim imeti.
The Player ::
Lahko se vžgejo in ti pogori hiša.
Kako se vžgejo? Kar same od sebe? Neglede na to, če so prižgane ali ne?
obstaja kak primer, o katerem so poročali, da se jim je vžgala sijalka?
Zlahka počijo. Meni je enkrat padla, na srečo ni bilo videti nobenih razpok, tudi deluje še zmeraj OK.
Za baterije so ble tut popularne afere, ko so eksplodirale in po možnosti tudi koga trajno poškodovale, pa še zmerm veselo uporablamo mobitele, nevedoč kako grožnjo nam predstavljajo (še posebej sevanje)
Ikspe ::
Pred tistim, ko so prepovedali prodajo navadnih žarnic sem si kupil zalogo več škatel 100W in 75W žarnic in sem preskrbljen za 20 let.
Navadna žarnica je najboljša za oči, ker ima enakomeren spekter svetlobe.
Zakone o varčnih žarnicah so si priredile bogate države, ki zakone zakone lahko spreminjajo - Nemčija. Še nedavno sem videl na TV dokumentarec, ki je razkril da so bile raziskave o varčnosti energije, izdelave žarnic, prirejene ker niso upoštevale vseh dejavnikov.
Varčne žarnice na naravo v resnici vplivajo bolj obremenjajoče kot navadne. Namesto da bi bila svetloba žarnic podrejena zdravju oči, je podrejena bogatim državam, za njihov zaslužek.
Ko bo ljudstvo porabilo manj energije, se bodo cene energije zvišale.
Manipulacija politike in lobijev rezultira svet v katerem živimo.
Zakone o varčnih žarnicah so si priredile bogate države, ki zakone zakone lahko spreminjajo - Nemčija. Še nedavno sem videl na TV dokumentarec, ki je razkril da so bile raziskave o varčnosti energije, izdelave žarnic, prirejene ker niso upoštevale vseh dejavnikov.
Varčne žarnice na naravo v resnici vplivajo bolj obremenjajoče kot navadne. Namesto da bi bila svetloba žarnic podrejena zdravju oči, je podrejena bogatim državam, za njihov zaslužek.
Navadne žarnice v času kurilne sezone (to je pri nas 8 mesecev na leto) prav lepo pripomorejo k ogrevanju bivalnih prostorov. Toplota ni nekoristen odpadek!
Čeprav moram kuriti 2/3 leta, naj bi se boril proti milejšemu podnebju? Le zakaj? Meni hočejo obdavčiti moje kurilno olje z nekim CO2 davkom, da ja ne bi porabil manj kurilnega olja!
Pa manj pokuri, bodi na mrazu, da se podnebje ne bo segrevalo. WTF je to logika?
Zelenjaki organizirajo gonje proti navadnim žarnicam, obenem pa propagirajo električne avtomobile. Raje kot da gradimo nove elektrarne, naj bi s sijalkami manjšali porabo. Mislim, koliko električnih avtomobilov pa zmore naše elektro omrežje? Obenem njih prav nič ne briga, da so baterije zelo umazana tehnologija, ki lahko resno ogrozi podtalnico. Za njih je glavni strup input fotosinteze, ki ga jedo vsak dan.
Njim je glavno, da se gredo aktivizem. Da dobijo "feel good" občutek, ker je okoljstvo njihova religija, recikliranje pa dnevni obred. Čeprav neto delajo škodo okolju, ki ga delajo manj zdravega za ljudi.
Pred tistim, ko so prepovedali prodajo navadnih žarnic sem si kupil zalogo več škatel 100W in 75W žarnic in sem preskrbljen za 20 let.Kljub temu, da sem proti prepovedi navadnih žarnic in imam veliko zalogo za WC/shrambo, še vedno zagovarjam varčne, tam kjer se to splača. Ja, in tam so tudi celokupno varčnejše in "čistejše" od navadnih, vključno z izdelavo.
Imaš kakšen znanstveni link, da je zvezen spekter boljši za oči (kaj sploh to pomeni?) kot črtast spekter od CFL? Če ne, prosim ne nakladaj, da je škodljiv. Poleg tega je črtasti spekter tudi od sončne svetlobe, pa se noben ne pritožuje, da ni naraven:
Res odlično, da se ogrevaš z grelnim številom 1. In to tudi takrat, ko je zunaj 35°C in mora zaradi tega klima bolj delat.Ko bo ljudstvo porabilo manj energije, se bodo cene energije zvišale.
Navadne žarnice v času kurilne sezone (to je pri nas 8 mesecev na leto) prav lepo pripomorejo k ogrevanju bivalnih prostorov. Toplota ni nekoristen odpadek!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
dstr17_ ::
Navadne žarnice v času kurilne sezone (to je pri nas 8 mesecev na leto) prav lepo pripomorejo k ogrevanju bivalnih prostorov. Toplota ni nekoristen odpadek!Poleti je toplota nekoristna. Za ogrevanje imaš naprave za ogrevanje, za osvetlitev pa naprave za osvetlitev.
Čeprav moram kuriti 2/3 leta, naj bi se boril proti milejšemu podnebju? Le zakaj? Meni hočejo obdavčiti moje kurilno olje z nekim CO2 davkom, da ja ne bi porabil manj kurilnega olja!Zmotno misliš, da višje temperature pomenijo milejše podnebje. Kurilno olje pa ima poleg izpustov CO2 še kup drugih izpustov.
Zelenjaki organizirajo gonje proti navadnim žarnicam, obenem pa propagirajo električne avtomobile. Raje kot da gradimo nove elektrarne, naj bi s sijalkami manjšali porabo. Mislim, koliko električnih avtomobilov pa zmore naše elektro omrežje? Obenem njih prav nič ne briga, da so baterije zelo umazana tehnologija, ki lahko resno ogrozi podtalnico. Za njih je glavni strup input fotosinteze, ki ga jedo vsak dan.Z vseh koncev si nametal kup demagoških izjav brez repa in glave.
Njim je glavno, da se gredo aktivizem. Da dobijo "feel good" občutek, ker je okoljstvo njihova religija, recikliranje pa dnevni obred. Čeprav neto delajo škodo okolju, ki ga delajo manj zdravega za ljudi.
http://www.svetloba.satcitananda.si/sve...
Desno dol na linku je spekter svetlobe žarnice v primerjavi s soncem.
Tu pa je primerjava več žarnic:
http://www.zazdravje.net/aktualno.asp?n...
Zmotno misliš, da višje temperature pomenijo milejše podnebje. Kurilno olje pa ima poleg izpustov CO2 še kup drugih izpustov.
To so demagoške izjave brez repa in glave. Iz tega se delajo norca tudi v South Park.
Global warming has brought in a new ice age - http://www.southparkstudios.com/clips/1...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
dstr17_ ::
Lokalno še ne pomeni globalno. In očitno se ne zavedaš do kakšnih razsežnosti se globalna temperatura spreminja. Sicer pa je druga tema za to.Zmotno misliš, da višje temperature pomenijo milejše podnebje. Kurilno olje pa ima poleg izpustov CO2 še kup drugih izpustov.
To so demagoške izjave brez repa in glave. Iz tega se delajo norca tudi v South Park.
Global warming has brought in a new ice age - http://www.southparkstudios.com/clips/1...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dstr17_ ()
http://www.svetloba.satcitananda.si/sve...To so pa res znanstvene raziskave...
Iz drugega linka: "Korak za korakom k bolj mrzli svetlobi!"
Nabijanje brez vsake podlage. Večina varčnih je 2700K, torej topla barva, kot navadne žarnice. Na srečo se da dobiti vsaj 4000 in 6500K, za določene namene. Jaz si namreč nabavim sijalko glede na namen in za določene potrebe rabim tudi "mrzle" 6500K sijalke. Kvečjemu jih je premalo na tržišču, ne pa vedno več.
če pa folk ne zna prebrat ali piše na škatlici Warm White ali Daylight, si je pa sam kriv.
http://www.svetloba.satcitananda.si/sve...To so pa res znanstvene raziskave...
Iz drugega linka: "Korak za korakom k bolj mrzli svetlobi!"
Nabijanje brez vsake podlage. Večina varčnih je 2700K, torej topla barva, kot navadne žarnice. Na srečo se da dobiti vsaj 4000 in 6500K, za določene namene. Jaz si namreč nabavim sijalko glede na namen in za določene potrebe rabim tudi "mrzle" 6500K sijalke. Kvečjemu jih je premalo na tržišču, ne pa vedno več.
če pa folk ne zna prebrat ali piše na škatlici Warm White ali Daylight, si je pa sam kriv.
Topla žarnica gor ali dol. Imaš kakšen link s spektrom svetlobe *varčne!* žarnice, ki je primerljiv spektru sončne svetlobe ali pa spektru navadne žarnice z nitko?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ikspe ()
Ne rabim takega spektra, ki mi 98% električne energije spremeni v IR sevanje, kot navadna žarnica.
Pri vsakodnevnih opravilih mi popolnoma zadostuje črtast spekter od CFL, ki poleg uporabne svetlobe ne seva absurdnih količin IR svetlobe .
Pri vsakodnevnih opravilih mi popolnoma zadostuje črtast spekter od CFL, ki poleg uporabne svetlobe ne seva absurdnih količin IR svetlobe .
Topla žarnica gor ali dol. Imaš kakšen link s spektrom svetlobe *varčne!* žarnice, ki je primerljiv spektru sončne svetlobe ali pa spektru navadne žarnice z nitko?
Spekter svetlobe različnih tehnologij
Članek: http://blogs.scientificamerican.com/sol...
Še enkrat, CFLjev ne maram. Nimam pa nič proti warm white LED, usmerjenim v zid za ambientalno svetlobo - ponoči za gledanje TV ali računalnik.
Halogenke so tudi v redu, vendar še nisem našel takih z motnim steklom. Variante za E27 imajo tudi "slepo pego", tj. majhno senco.
Pred tistim, ko so prepovedali prodajo navadnih žarnic sem si kupil zalogo več škatel 100W in 75W žarnic in sem preskrbljen za 20 let.
Mogoče je spekter v določenem predelu bolj poln, je pa vsekakor daleč od enakomernega oz. bom raje rekel uravnoteženega (kot sončna svetloba)
Ne rabim takega spektra, ki mi 98% električne energije spremeni v IR sevanje, kot navadna žarnica.
Oči pa rabijo enakomerno svetlobo, čeprav se tega ne zavedaš. Občutljivi to občutijo z glavobolom, ki lahko vodi v migreno. Ena od njih je tudi mama, ki se izogiba nekaterim trgivinam.
Pri uporabi navadnih žarnic tudi ne boš prišel tako hitro do očal kot pri varčnih.
Bistvo žarnic je osvetljevanje prostora in ne gretje.
Od posameznika je odvisno ali bo dal prednost manjšemu računu elekrike ali pa zdravju.
P.S.: Zamenjava z varčnino žarnico je zame smiselna samo poleti, ko je dan daljši, temeperatura prostora pa višja.
Pa o kakšni enakomerni svetlobi govoriš? Se mi zdi da mešaš vse po spisku - barvo, spekter, napajanje.Ne rabim takega spektra, ki mi 98% električne energije spremeni v IR sevanje, kot navadna žarnica.
Oči pa rabijo enakomerno svetlobo, čeprav se tega ne zavedaš. Občutljivi to občutijo z glavobolom, ki lahko vodi v migreno. Ena od njih je tudi mama, ki se izogiba nekaterim trgivinam.
Pri uporabi navadnih žarnic tudi ne boš prišel tako hitro do očal kot pri varčnih.
Tole o migrenah se boš moral pa malo bolj potruditi z znanstvenimi študijami in dokazi.
Tvoja mama ima verjetno slabe spomine na stare fluorescentke, ki so res utripale in se ji zaradi pogojnega refleksa pojavi migrena. Ne pa zaradi sodobnih svetilk.
Bistvo žarnic je osvetljevanje prostora in ne gretje.
...
P.S.: Zamenjava z varčnino žarnico je zame smiselna samo poleti, ko je dan daljši, temeperatura prostora pa višja.
Se strinjam. Ko je temperatura 24C+, ne uporabljam 300W refletorja. Drugače pa je v naših krajih toplota žarnic dobrodošla 8 mesecev na leto.
Pa o kakšni enakomerni svetlobi govoriš? Se mi zdi da mešaš vse po spisku - barvo, spekter, napajanje.Ne rabim takega spektra, ki mi 98% električne energije spremeni v IR sevanje, kot navadna žarnica.
Tole o migrenah se boš moral pa malo bolj potruditi z znanstvenimi študijami in dokazi.
Tvoja mama ima verjetno slabe spomine na stare fluorescentke, ki so res utripale in se ji zaradi pogojnega refleksa pojavi migrena. Ne pa zaradi sodobnih svetilk.
Mislim da si elektro energetik ko govoriš o napajanju.
Tu je nekaj razlage o barvnem spektru: http://www.erevija.com/clanek/1526/Svet...
Drugi graf si oglej. Če svetilo oddaja pri nekaterih valovnih dolžinah veliko manj ali pa več energije kot drugod, potem je neenakomerno.
Primerjaš lahko z zvokom. Če pride zvočnik v resonanco zarad mikrofona in bo zvočnik zapiskal, te bodo zabolela ušesa zato ker je pri neki frekvenci glasnost zelo velika, okoli te frekvence pa ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ikspe ()
Tu je nekaj razlage o barvnem spektru: http://www.erevija.com/clanek/1526/Svet...Točno vem, zakaj in kakšen spekter imajo svetila. Samo pravim, da ni nobenega razloga, da bi nezvezen spekter kakorkoli škodoval človeškim očem. Razen če mi zdajle nalimaš ene par znanstvenih študij, ki z veliko gotovostjo to potrjujejo.
Drugi graf si oglej. Če svetilo oddaja pri nekaterih valovnih dolžinah veliko manj ali pa več energije kot drugod, potem je neenakomerno.
Sicer pa smo močno zašli s teme. Še vedno menim, da so tisti, ki zanalašč prižigajo reflektorje zunaj bajte in povzročajo svetlobno onesnaževanje hujši "fašisti" kot tisti "ekofašisti", ki propagirajo 1h teme.
Sicer pa smo močno zašli s teme. Še vedno menim, da so tisti, ki zanalašč prižigajo reflektorje zunaj bajte in povzročajo svetlobno onesnaževanje hujši "fašisti" kot tisti "ekofašisti", ki propagirajo 1h teme.
Največji svetlobni onesnaževalec je sonce. Največji okoljski problem na našem planetu pa je kurjenje odmrlih rastlin.
Če na SVOJEM zemljišču narediš osvetlitev, ki je 3% dnevne, si pa onesnaževalec? Veš kako se to neumno sliši?
SplitCookie ::
Tu je nekaj razlage o barvnem spektru: http://www.erevija.com/clanek/1526/Svet...Točno vem, zakaj in kakšen spekter imajo svetila. Samo pravim, da ni nobenega razloga, da bi nezvezen spekter kakorkoli škodoval človeškim očem. Razen če mi zdajle nalimaš ene par znanstvenih študij, ki z veliko gotovostjo to potrjujejo.
High-energy visible light @ Wikipedia
Šanso imaš da si zaradi teh zadev zjebeš vid.
Kar drekaste ledice dejansko počnejo, ker so v osnovi modra + fosfor zelena/rdeča svetloba in zadeva je nadležna za popizdit.
Razen za baterijske zadeve je zadeva stran metanje denarja
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Bistri007
Ponoči ?
http://www.temnonebo.org/svetlobno-ones...
Milijon uličnih svetil, ki reflektirajo svetlobo v nebo (da se komarji ne izgubijo ) namesto na cesto JE velik problem.
Da ne govorim o porabi elektrike, ki jo nekdo plača.
Največji svetlobni onesnaževalec je sonce.
Ponoči ?
Če na SVOJEM zemljišču narediš osvetlitev, ki je 3% dnevne, si pa onesnaževalec? Veš kako se to neumno sliši?
http://www.temnonebo.org/svetlobno-ones...
Milijon uličnih svetil, ki reflektirajo svetlobo v nebo (da se komarji ne izgubijo ) namesto na cesto JE velik problem.
Da ne govorim o porabi elektrike, ki jo nekdo plača.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Ma to svetlobno onesnaževanje je vse skupaj en birokratski drek. Kolegu so težili, da mora za 1W ledice na potki direkt pred vhodom v bajto dodatno zmanjšati jakost. Zraven pa Interspar že par let ne ugaša ponoči reklamnih znakov in luči parkirišča. Pravi lightshow, še polno luno komaj vidiš. Če bi mene inšpektor takole napadel, bi ga vprašal če je malo prtisnjen...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26004 (10770) | čuhalev |
» | Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 44523 (42369) | jebiveter2 |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 126907 (95831) | BigWhale |
» | Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28461 (23787) | BlaiseM |
» | Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 30742 (26357) | Spajky |