Forum » Problemi človeštva » Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Temo vidijo: vsi
jype ::
Bistri007> In naredi anketo.
Kaj pa če bi samo z enakimi nastavitvami fotografiral belo steno, osvetljeno s tako žarnico?
Meni se to zdi precej bolj kvalitetna ocena.
Thomas> Jasno da je pomembno, za katere težke kovine gre.
In pomembno je, da se med normalno uporabo fluorescentnih sijalk ne razbija, žarnice pa med normalno uporabo povzročajo ogromne izgube (več kot celotno električno omrežje in elektrarna skupaj) in zato očitno niso benigne.
Kaj pa če bi samo z enakimi nastavitvami fotografiral belo steno, osvetljeno s tako žarnico?
Meni se to zdi precej bolj kvalitetna ocena.
Thomas> Jasno da je pomembno, za katere težke kovine gre.
In pomembno je, da se med normalno uporabo fluorescentnih sijalk ne razbija, žarnice pa med normalno uporabo povzročajo ogromne izgube (več kot celotno električno omrežje in elektrarna skupaj) in zato očitno niso benigne.
guest #44 ::
Zdej se spomnem, da smo mel enkrat ene 3 varčne v kuhinji, ki so zelo pogosto gorele neprekinjeno. In so crknle postopoma vse, v roku enega leta nekje. Philipsove mislim, da so ble.
Mislim, da nebi blo lepo če bi ena od teh se nekako raztreščila po kuhinji.
Glede barvnega spektra, tudi če varčne dosegajo spekter sonca to ne pomeni, da so zaželjene zvečer v bivalnih prostorih. Meni osebno je fanj teh z nitko ker nekako poosebljajo "nočno sceno"...pač imaš bolj filing kdaj je dan, kdaj pa so "sveče". Cel dan gledat isto svetlobo je vrjetno kar utrujajoče, monotono. Če delaš finomehanične zadeve je res dobro da imaš čim bolj difuzno svetlobo, ampak za bivalne prostore pa nekako ni.
Mislim, da nebi blo lepo če bi ena od teh se nekako raztreščila po kuhinji.
Glede barvnega spektra, tudi če varčne dosegajo spekter sonca to ne pomeni, da so zaželjene zvečer v bivalnih prostorih. Meni osebno je fanj teh z nitko ker nekako poosebljajo "nočno sceno"...pač imaš bolj filing kdaj je dan, kdaj pa so "sveče". Cel dan gledat isto svetlobo je vrjetno kar utrujajoče, monotono. Če delaš finomehanične zadeve je res dobro da imaš čim bolj difuzno svetlobo, ampak za bivalne prostore pa nekako ni.
Pyr0Beast ::
Imam dve taki, ki garantirata 40.000 prižiganj in eno tako, ki jo glede na to kakšno svetilnost potrebuješ, večkrat zapored prižgeš in ugasneš znotraj treh sekund.
Tale je rahlo 'far fetched' glede na to da reflektorska lampa garantira le 8k prižigov. Je pa res da reflektorska lampa nima omejitve toka vžigov kar bi bilo res res dobrodošlo.
So to drugače warm-startupi ali hladni zagoni, kakor se spodobi?
Problem hladnih zagonov je odžiganje barijevega substrata in posledično slabšanje zmogljivosti lampe zaradi pregrevanja filamentov (nižji izkoristek)
A zdaj je pa kar nenadoma to postalo pomembno? No, potem pa lahko vštejemo tudi razliko v povprečni produkciji dušikovih in žveplovih oksidov ter radioaktivnih saj pri proizvodnji elektrike za žarnice, ki porabijo 5-6x več energije za isti svetlobni tok.
Moje wolframove lampe delajo na čisto energijo iz hidroelekrarn !!! :)
Ta faktor je iz trte izvit. Daj v temen prostor 10 ljudi - najprej prižgi sijalko z "ekvivalentno" svetlobo 160W običajne žarnice. Potem pa 150W žarnico. In naredi anketo.
To ni še 1dB razlike.
Daj 100 namesto 150W žarnico, kot sem to jaz naredil včeraj. Razlika v svetilnosti in tudi počutju je ogromna.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Pyr0Beast> So to drugače warm-startupi ali hladni zagoni, kakor se spodobi?
To je samo garancija, ničesar ne povejo o tem, zakaj so to napisali na škatlo (je pa res da so te luči montirane v kopalnici in na hodniku in še vedno delujejo).
Pyr0Beast> Moje wolframove lampe delajo na čisto energijo iz hidroelekrarn !!! :)
Prove it! :)
Pyr0Beast> To ni še 1dB razlike.
Želel je primerjavo med varčno "160W ekvivalentno" in 150W običajno žarnico.
Ja, običajna se dolgo časa (do nekaj 10 sekund) ogreva, preden sveti s polno močjo. Meni se to nikdar ni zdel velik problem, njemu se pa pač ne zdi problem, da si bajto greje s par tisoč kompaktnimi fluorescentnimi žarnicami.
To je samo garancija, ničesar ne povejo o tem, zakaj so to napisali na škatlo (je pa res da so te luči montirane v kopalnici in na hodniku in še vedno delujejo).
Pyr0Beast> Moje wolframove lampe delajo na čisto energijo iz hidroelekrarn !!! :)
Pyr0Beast> To ni še 1dB razlike.
Želel je primerjavo med varčno "160W ekvivalentno" in 150W običajno žarnico.
Ja, običajna se dolgo časa (do nekaj 10 sekund) ogreva, preden sveti s polno močjo. Meni se to nikdar ni zdel velik problem, njemu se pa pač ne zdi problem, da si bajto greje s par tisoč kompaktnimi fluorescentnimi žarnicami.
energetik ::
Glede barvnega spektra, tudi če varčne dosegajo spekter sonca to ne pomeni, da so zaželjene zvečer v bivalnih prostorih. Meni osebno je fanj teh z nitko ker nekako poosebljajo "nočno sceno"...pač imaš bolj filing kdaj je dan, kdaj pa so "sveče". Cel dan gledat isto svetlobo je vrjetno kar utrujajoče, monotono.Zato pa imaš na izbiro vsaj 2700, 4000 in 6500K barvne temperature, celo 2500K majo, če si hočeš ustvariti barvo sončne zahoda. Osebno mi je za ambientalno svetlobo najljubša 3500-4000K, ki se dobro sklada tako z opoldansko kot večerno svetlobo. Za delo pa kakšna močna 6500K sijalka zmaga. Če uporabljaš volframovo žarnico si pa omejen na tistih 2700K, mogoče 3000K pri halogenkah. Ti je boljše, da nimaš izbire?
Če delaš finomehanične zadeve je res dobro da imaš čim bolj difuzno svetlobo, ampak za bivalne prostore pa nekako ni.Hm, zakaj so pa potem ambientalne svetilke narejene tako, da čimbolj razpršijo svetlobo oz. preko odbojev naredijo difuzno svetlobo? Finta amientalne svetlobe je ravno razpršenost, natanko to, kar dela varčna sijalka.
Prav tako je boljša za delo, ker se manj blešči od papirja in pušča manj senc. Torej?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Pyr0Beast ::
hehe. Pri tem je hec, kako boš sploh računal od kje energija gre ?
Imajo francozi bolj zelene navadne lampe kakor mi ? :))
Hm
Varčna se ne ogreva. Običajna se ?
My bad sicer.
Ti je boljše, da nimaš izbire?
2900K mi čisto ustreza. Trenutno imam 2700K.
Sem probaval 6500K pa je IMO zadeva čisto neuporabna.
Prav tako je boljša za delo, ker se manj blešči od papirja in pušča manj senc. Torej?
Ima pa slabše kontraste.
Some nanoparticles are more equal than others
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
Jz bi prešel na halogenske, imam kr dobre izkušnje z njimi, ampak a je obvezno met transformator? Ni verzij, ki bi se sam privile na obstoječe svetila?
Bistri007 ::
Jz bi prešel na halogenske, imam kr dobre izkušnje z njimi, ampak a je obvezno met transformator? Ni verzij, ki bi se sam privile na obstoječe svetila?50W GU10 halogenke so kul
Te uporabljajo 230V napetost. Transformatorji brenčijo in se jih mi je že nekaj pokvarilo, tako da jih ne maram.
http://www.google.si/search?hl=sl&q=50w...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
Pa nauš valda tega sranja kupval, to je skor 3x bolj učinkovito kot navadne!
Pa še ful višjo temperaturo ma (fizično in posledno tudi svetlobe)!
Pa še ful višjo temperaturo ma (fizično in posledno tudi svetlobe)!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Jah varčne v moji sobi bodo težko shajale. Ker je preveč izklapljanja/vklaplanja in nočem, da se mi v worst case scenario naredi oblak živega srebra. Sem zdej v kuhinji gledal svetlobo ene varčne Osram-ovke 20W. Svetloba je višjega spektra ja, sam mi ne deluje tok topla, je pa bolje osvetljeno. V kuhinji še gre, za sobo kot že povedano, pa ne.
Sicer pa varčne my ass, a je že kdo zračunal kolk energije se porabi za izdelavo varčne sijalke? Obična oz halogenka, je malo stekla z tunsgenovo nitko in nekaj plina na atmosferskem tlaku. Sam škoda, da je una halogenka 42W. Eno 30W bi rad imel.
Iščem nek kompromis in tega vidim v halogenkah.
Evo sem najdu eno 25W
http://www.osram.com/osram_com/Consumer...
sam ozek navoj, pizda!
edit: Kul, Osram ponuja halogenske praktično vseh tipov, ozek/širok navoj, od 18W naprej. Jutr se ustavim v Merkurju.
Sicer pa varčne my ass, a je že kdo zračunal kolk energije se porabi za izdelavo varčne sijalke? Obična oz halogenka, je malo stekla z tunsgenovo nitko in nekaj plina na atmosferskem tlaku. Sam škoda, da je una halogenka 42W. Eno 30W bi rad imel.
Iščem nek kompromis in tega vidim v halogenkah.
Evo sem najdu eno 25W
http://www.osram.com/osram_com/Consumer...
sam ozek navoj, pizda!
edit: Kul, Osram ponuja halogenske praktično vseh tipov, ozek/širok navoj, od 18W naprej. Jutr se ustavim v Merkurju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guest #44 ()
A ta EU direktiva zahteva kompletno prepoved žarnic na nitko za domačo uporabo? Fucking shit zgleda, da bom res moral k južnim sosedom.
bond007 ::
btw halogenske žarnice se dobijo na ebayu zelo poceni - 10 komadov pod 3€ (25W in 40W), deklarirano zdržijo 2k ur. Edina smola je, da so na G9 podnožju. Lahko kupiš e27/e14 v g9 pretvornik ali pa malo improviziraš in jih sam zvežeš - ni nobena umetnost. http://cgi.ebay.com/10pcs-G9-Halogen-Ca...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bond007 ()
3€ za 10 komadov je res precej nizko, vprašanje kvalitete. Vrjetno niso polnjene z xenon-om, sam ok tud če, dam tistih 3 EU za eno kvalitetnejšo z običnim navojem ne bom jokal. V lj sem imel 20W namizno svetilko, ki je zdržala 3 leta. Tko, da me ne skrbi preveč cena.
Zgodovina sprememb…
bond007 ::
Z xenonom res niso filane, ker potem bi bile xenon-ke. Polnjene so s halogenom - od tod tudi ime.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bond007 ()
nope...dejansko res se polne z xenonom.
"Halogen lamps with xenon gas filling (C-class)"
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAct...
"Halogen lamps with xenon gas filling (C-class)"
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAct...
Zgodovina sprememb…
Thanks to the regulation, EU citizens are expected to save close to 40 TWh (roughly the electrictity consumption of Romania, or of 11 million European households, or the equivalent of the yearly output of 10 power stations of 500 megawatts) and reduce CO 2 emission by about 15 million tons of per year. The regulation is thus expected to reinject about 5-10 billion euros in to the EU economy.
Vso to delo za takšno minimalno izboljšanje? Heh
Sicer pa halogenke ostajajo...tko da bom lahko še naprej sušil Superatack s svetilko
Sicer pa če bo še kdo uporabljal halogenke, močno svetujem, da se xenon plin v njih reciklira. To pomeni, da ob koncu življenske dobe, ne jo zgolj vršt v smeti, ampak jo najprej razbite ter tako izpustite xenon nazaj v ozračje, kjer se bo recikliral.
Zgodovina sprememb…
jverne> a je že kdo zračunal kolk energije se porabi za izdelavo varčne sijalke?
Tolk kot je v življenski dobi varčne sijalke pokuri deset običajnih žarnic zagotovo ne.
jverne> Vso to delo za takšno minimalno izboljšanje? Heh
Tule si pozabil upoštevat, da mora EU birokracija nekako zagotavljati svoj obstoj, kar pomeni, da pograbijo vsako idejo, ki se jo da razvlečt na par tisoč strani, se o njej pogajat mesece in leta in potem sproducirati nekaj, kar je dokončano. Če ni povsem dobro še toliko bolje, da se lahko analizira rezultate in celoten postopek ponovi, pa imaš garantiranih par sto delovnih mest za vsaj 10 let.
Tolk kot je v življenski dobi varčne sijalke pokuri deset običajnih žarnic zagotovo ne.
jverne> Vso to delo za takšno minimalno izboljšanje? Heh
Tule si pozabil upoštevat, da mora EU birokracija nekako zagotavljati svoj obstoj, kar pomeni, da pograbijo vsako idejo, ki se jo da razvlečt na par tisoč strani, se o njej pogajat mesece in leta in potem sproducirati nekaj, kar je dokončano. Če ni povsem dobro še toliko bolje, da se lahko analizira rezultate in celoten postopek ponovi, pa imaš garantiranih par sto delovnih mest za vsaj 10 let.
energetik ::
btw halogenske žarnice se dobijo na ebayu zelo poceni - 10 komadov pod 3€ (25W in 40W), deklarirano zdržijo 2k ur. Edina smola je, da so na G9 podnožju. Lahko kupiš e27/e14 v g9 pretvornik ali pa malo improviziraš in jih sam zvežeš - ni nobena umetnost. http://cgi.ebay.com/10pcs-G9-Halogen-Ca...Halogenke 25-135W se dobijo že v vseh štacunah na navojih E14/E27 in so po obliki identične klasičnim. Finta je samo, da stanejo dobre 3€, kar je skoraj toliko kot varčna sijalka. Zato so nesmiselen nakup, ker pri skoraj enaki ceni varčne zmagajo, pa če crknejo po pol leta. Razen v primeru, da rabiš polno svetilnost že v prvi sekundi.
Se pa nadejam, da se bodo v naslednjih letih take halogenke močno pocenile in potem bomo praktično na boljšem kot pred EU prepovedjo. Bomo imeli na izbiro halogensko klasiko, ki je malo varčnejša od navadne in zdrži deklarirano 2x dalj, ter fluorescentke za prostore, kjer luč sveti dalj časa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Tema je neaktivna več kot dva meseca, še vedno pa ekofašisti vztrajajo pri gledanju na energetsko revščino kot vrednoto.
Namesto, da bi svetovnemu prebivalstvu želeli omogočiti čim cenejšo in zanesljivo oskrbo z energenti, izvajajo lov na čarovnice proti najbolj stroškovno učinkovitim energentom.
V znak nasprotovanja ekofašizmu, prižgimo danes, 23.3.2013, med 20.30 in 21.30 vse luči! Reflektorje usmerimo ven in odgrnimo zavese!
Namesto, da bi svetovnemu prebivalstvu želeli omogočiti čim cenejšo in zanesljivo oskrbo z energenti, izvajajo lov na čarovnice proti najbolj stroškovno učinkovitim energentom.
V znak nasprotovanja ekofašizmu, prižgimo danes, 23.3.2013, med 20.30 in 21.30 vse luči! Reflektorje usmerimo ven in odgrnimo zavese!
Gregor P ::
Čisto tako mimogrede, dve leti staro varčno žarnico, ki mi je prejšnji teden crknila, sem zamenjal s štiri leta staro navadno žarnico (ki je bila nameščena na drugi svetilki) ker pač druge nisem imel pri roki
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Looooooka ::
Cak cak...2011ga si napisal 26ga
A je to nek uraden datum al kar takole? :D
Jst drugace ugasam luci zaradi tega, ker me vsako leto en razred visje vrze elektro energija...ce ne bi jih mel lepo prizgane cel dan
Jst drugace ugasam luci zaradi tega, ker me vsako leto en razred visje vrze elektro energija...ce ne bi jih mel lepo prizgane cel dan
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Cak cak...2011ga si napisal 26ga
Po mojem je to prva sobota po začetku koledarske pomladi. Namesto, da bi ukinili "zeleni" mandat (ali ga vsaj suspendirali), nam gredo višati cene električne energije. ZELO LEPO. NOT.
Gregor P ::
Sam jih tudi že zgodaj zjutraj ugasnem, tako da mislim, da je to to
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Cez dan mam sonce...ampak me pa dejansko moti, da so zaceli prodajati te totalno neuporabne 40W zarnice s tisto depresivno belo svetlobo.
A se sploh zavedajo kok stroskov so mi naredil s tem, da sem moral kupit luster na katerega lahko namontiram VEC zarnic.
Vcasih sem z eno lepo osvetlil celo sobo...zdaj rabim ene 4
A se sploh zavedajo kok stroskov so mi naredil s tem, da sem moral kupit luster na katerega lahko namontiram VEC zarnic.
Vcasih sem z eno lepo osvetlil celo sobo...zdaj rabim ene 4
dstr17_ ::
Tema je neaktivna več kot dva meseca, še vedno pa ekofašisti vztrajajo pri gledanju na energetsko revščino kot vrednoto.Primerjanje fašizma in okoljske ozaveščenosti je popolnoma deplasirano in to počnejo samo največji primitivci, ki se jim ne sanja niti kaj je to fašizem niti kakšne probleme ima človeštvo zaradi zgrešenega odnosa do okolja.
Namesto, da bi svetovnemu prebivalstvu želeli omogočiti čim cenejšo in zanesljivo oskrbo z energenti, izvajajo lov na čarovnice proti najbolj stroškovno učinkovitim energentom.Ne veš kaj govoriš: žarnice niso noben energent.
Silit folk v nakup zarnic, ki stanejo enako in osvetlijo 2x slabse obenem pa z direktivo prepovedat nakup mocnejsih tistim, ki pac ne podpirajo tega...zlo blizu ce mene vprasas.
Glede na to, da cena elektrike raste je pa obenem se vec kot ocitno ukrep od katerega ni nobene resne koristi :)
Glede na to, da cena elektrike raste je pa obenem se vec kot ocitno ukrep od katerega ni nobene resne koristi :)
Primerjanje fašizma in okoljske ozaveščenosti je popolnoma deplasirano in to počnejo samo največji primitivci, ki se jim ne sanja niti kaj je to fašizem niti kakšne probleme ima človeštvo zaradi zgrešenega odnosa do okolja.
In kaj pomeni okoljska "ozaveščenost"? Že sama beseda "ozaveščenost" ima propagandni prizvok. Če veš, da za to akcijo stoji WWF in kakšno politiko ima ta do poceni in zanesljive oskrbe tretje sveta, potem ti je vse jasno.
Ne veš kaj govoriš: žarnice niso noben energent.
?
Kje sem napisal, da so žarnice energent? Najcenejša elektrika je iz termoelektrarn. Namesto, da bi propagirali izgradnjo termoelektrarn in hidro elektrarn po Afriki, ki dajeta najcenejšo elektriko, WWF slika premog kot hudiča, jez za hidroelekrarno pa da bo poplavil neko noname dolino in ogrozil populacijo nekih XY živali. Kompromisi so vedno, ekofašisti sklepajo take v škodo ljudi, še posebej najrevnejših iz 3. sveta.
pecorin ::
najboljše, da si danes svetite tako, da na kup namečete evre in prižgete.. boste že pokazali ekofašistom :)
Okapi ::
To drži, ampak to kar človek dela z okoljem pa ni nobeno dobičkonosno izkoriščanje, ampak je uničevanje s katerim s končni fazi najbolj škodi sam sebi.In kaj pomeni okoljska "ozaveščenost"?To pomeni razumevanje dejstva, da si človek ne more privoščiti početi z okoljem karkoli se mu zljubi.
Dober gospodar ne uničuje svoje lastnine, pač pa jo dobičkonosno izkorišča!
Ne bluzi. Glej Solar power in Germany @ Wikipedia . V Nemčiji imajo trošarino na vso električno energijo v višini 3.6 centa, kar predstavlja 15% povprečne cene električne energije - čeprav je sončne električne energije porabljene samo 5% celotne.Članek očitno bereš selektivno, ker že takoj v naslednjem stavku piše:
Lahko biti najcenejši, če eno vrsto elektrike obdavčiš, da lahko daš subvencije politično korektni vrsti energije.
On the other hand, as expensive peak power plants are displaced, the price at the power exchange is reduced due to the so-called merit order effect.
Skupni finančni učinek prispevka za EEG je minimalen (oz. je v letu 2008 celo znižal ceno elektrike - v aktualnih letih pa še nihče ni naredil analize), koristi od razvoja sončne energije pa daleč odtehtajo vse slabosti.
Ti si en propagandist. Daj prilepi kakšne številke. Kako meriš korist in kako meriš škodo?Toplogredni efekt je dokazan. Poleg tega je dokazana večja pogostost pljučnih obolenj pri tistih v rudnikih in pri tistih, ki živijo v okolju s slabim zrakom. Poleg tega izpusti strupenih snovi vstopajo v prehranjevalno verigo. Vse to povzročajo izpusti iz termoelektrarn in to so same slabosti. Prednosti termoelektrarne ni nobene, drugi viri so boljši v čisto vseh ozirih.
A se sploh zavedajo kok stroskov so mi naredil s tem, da sem moral kupit luster na katerega lahko namontiram VEC zarnic.Kupil bi si močnejšo varčno žarnico. Prodajajo tudi 100+ vatne, s 6000 in več lumni.
Ej...leto 2013 zdej bomo pa vtikal not zarnice, ki so 2x vecje od prejsnjih in zgledajo kot radiatorji.
Ne hvala.
Estetike v imenu kretenizma ne mislim zrtvovati
Bistri007> Ne me narobe razumeti, jaz zagovarjam ZDRAVO IN ČLOVEKU PRIJAZNO OKOLJE, te "zelene sijalke" so polne težkih strupenih kovin, ki onesnažujejo podtalnico.
In kljub temu praviš, da bi morali ljudje prižigat vsaj "zelene sijalke", če že "grelnih krogel" ne smejo. Samo zato, ker lahko (ne ker bi to čemurkoli služilo).
In kljub temu praviš, da bi morali ljudje prižigat vsaj "zelene sijalke", če že "grelnih krogel" ne smejo. Samo zato, ker lahko (ne ker bi to čemurkoli služilo).
Zaradi nizke kulture dialoga je bilo nekaj postov pobrisanih in z njim tudi moji odgovori na njih.
Bom samo ponovil, da če bi bilo res nekaj neučinkovito, bi ljudje slej ko prej uvideli, in ne bi bilo za to potrebno čisto nobene regulacije. Učinkovitost se meri s porabljenimi resursi, ki so denarno ovrednoteni. Ekofašisti hočejo učinkovito menjati z neučinkovitim, stroške za to pa obesiti na vse, tudi najrevnejše sloje in države tretjega sveta.
Iz tega razloga nasprotujem tej akciji, za katero stoji WWF. Jaz nimam nič proti, naj da se ljudem na izbiro ponudi "zelene" in "eko" izdelke, sem pa proti temu, da se jih v to prisili. Zato tudi oznaka "fašizem".
Je pa razlika med:
- varovanjem nedotaknjenosti narave
- skrbjo za zdravo in človeku prijazno okolje
WWF prav malo briga človek - nanj gledajo kot na parazita, ki zajeda planet. Problem Afrike je nizek BDP, pot iz revščine je kitajski model.
Takoimenovani "zeleni" propagirajo dve zelo umazani tehnologiji:
- varčne sijalke
- baterije (za sončne in sončne&vetrne elektrarne ter električne avtomobile)
Ti dve tehnologiji tu in zdaj ogrožata podtalnico. In to vse v imenu boja proti CO2, ki nikakor ni strupen. Če človek iz teles preminulih rastlin sprosti njihov glavni gradnik (CO2), potem nove razline hitreje rastejo, ergo je BOLJ ZELENO. Pravi zeleni smo za zelenje in za višjo raven CO2 v ozračju!
Bom samo ponovil, da če bi bilo res nekaj neučinkovito, bi ljudje slej ko prej uvideli, in ne bi bilo za to potrebno čisto nobene regulacije. Učinkovitost se meri s porabljenimi resursi, ki so denarno ovrednoteni. Ekofašisti hočejo učinkovito menjati z neučinkovitim, stroške za to pa obesiti na vse, tudi najrevnejše sloje in države tretjega sveta.
Iz tega razloga nasprotujem tej akciji, za katero stoji WWF. Jaz nimam nič proti, naj da se ljudem na izbiro ponudi "zelene" in "eko" izdelke, sem pa proti temu, da se jih v to prisili. Zato tudi oznaka "fašizem".
Je pa razlika med:
- varovanjem nedotaknjenosti narave
- skrbjo za zdravo in človeku prijazno okolje
WWF prav malo briga človek - nanj gledajo kot na parazita, ki zajeda planet. Problem Afrike je nizek BDP, pot iz revščine je kitajski model.
Takoimenovani "zeleni" propagirajo dve zelo umazani tehnologiji:
- varčne sijalke
- baterije (za sončne in sončne&vetrne elektrarne ter električne avtomobile)
Ti dve tehnologiji tu in zdaj ogrožata podtalnico. In to vse v imenu boja proti CO2, ki nikakor ni strupen. Če človek iz teles preminulih rastlin sprosti njihov glavni gradnik (CO2), potem nove razline hitreje rastejo, ergo je BOLJ ZELENO. Pravi zeleni smo za zelenje in za višjo raven CO2 v ozračju!
Mipe ::
Glede posnetka upam, da so uporabili precej večji vzorec kot samo dve rastlini. Genetska mutacija bi namreč lahko zavrla rast.
Učinkovitost se meri s porabljenimi resursi, ki so denarno ovrednoteni.To je zelo pomankljivo: recimo onesnaževanje iz termoelektrarn plača družba ne pa termoelektrarne. Tako da denar ti ne pove vsega, ker ne vidi stroškov eksternalij: Externality @ Wikipedia
In economics, an externality is a cost or benefit which results from an activity or transaction and which affects an otherwise uninvolved party who did not choose to incur that cost or benefit.Termoelekrarne delajo dobiček zato, ker stroške onesnaževanja prenesejo na zdravstveni sistem, agrikulturo (vstopanje strupenih snovi v prehranjevalno verigo), itd.
Ekofašisti hočejo učinkovito menjati z neučinkovitim, stroške za to pa obesiti na vse, tudi najrevnejše sloje in države tretjega sveta.Treba je povedati resnico in mimo tega se ne da iti: ni res, da so okoljsko sprejemljive tehnologije ekonomsko neučinkovite (tudi če odmislim eksternalije). Razvoj je že tako daleč, da samo še inercija konzervativne miselnosti preprečuje, da se v praksi preveč počasi prebijajo v ospredje.
In to vse v imenu boja proti CO2, ki nikakor ni strupen.Problem CO2 ni v tem, da bi bil strupen ali škodljiv za človeka, rastline ali pa živali. Problem CO2 je v tem, da povzroča toplogredni efekt: kockanje z atmosfero je že samo po sebi sporno, poleg tega pa je jasno da bo na mnogih koncih prineslo veliko problemov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dstr17_ ()
Citat novice s portala SiOL - http://www.siol.net/novice/svet/2013/03...
Ampak res, želijo severnokorejski življenjski standard povzdigniti v vrednoto! Zvečer biti v temnem prostoru in zmrzovati na mrazu, uporabljati bicikel in javni prevoz.
V Severni Koreji polja obdelujejo ročno, brez traktorjev in gnojil - nimajo ne za bencin ne za gnojila.
V javnem diskurzu se je treba zelenjakom zoperstaviti. Njihovo propagando je potrebno podvreči kritiki, podprti z argumenti in vrednotami demokratične družbe. Greenpeacova vizija idealne družbe je revščina.
Izziv slovenski javnosti
Greenpeace v Sloveniji je v okviru pobude Ura za Zemljo slovenski javnosti ponudil izziv. Če se vsaj 250 ljudi zaveže, da bo odslej en opravek tedensko namesto z avtomobilom opravilo peš, s kolesom ali javnim prevozom bodo v Greenpeaceu na dan Zemlje, 22. aprila, pred svojo pisarno servisirali kolesa, kolesarjem pa bodo postregli z limonado.
Ampak res, želijo severnokorejski življenjski standard povzdigniti v vrednoto! Zvečer biti v temnem prostoru in zmrzovati na mrazu, uporabljati bicikel in javni prevoz.
V Severni Koreji polja obdelujejo ročno, brez traktorjev in gnojil - nimajo ne za bencin ne za gnojila.
V javnem diskurzu se je treba zelenjakom zoperstaviti. Njihovo propagando je potrebno podvreči kritiki, podprti z argumenti in vrednotami demokratične družbe. Greenpeacova vizija idealne družbe je revščina.
Greenpeacova vizija idealne družbe je revščina.Ni ti treba vsakogar, ki se zaveda problema poseganja v okolje, enačiti z Greenpeacom (ali pa kakšno drugo organizacijo).
Greenpeacova vizija idealne družbe je revščina.Ni ti treba vsakogar, ki se zaveda problema poseganja v okolje, enačiti z Greenpeacom (ali pa kakšno drugo organizacijo).
Komentiral sem današnjo novico s SiOL portala, kjer govori o slovenskem Greenpeace. Drugače akcijo ugašanja luči propagira WWF. Sicer pa, tiči iste sorte letijo skupaj
Sicer pa, tiči iste sorte letijo skupajSkratka: nisi razumel.
Akcijo organizira WWF, slovenski Greenpeace mu veselo asistira. Med SDS in NSi tudi obstajajo razlike, vendar bistvenih policy razlik ni.
Moje vrednote so:
1) materialno blagostanje
2) pravica ljudi, da odločajo o svoji usodi (demokratičnost)
3) zdravo in človeku prijazno okolje
Mogoče poenostavljeno, vendar se mi zdi, da "zelene" organizacije želijo antitezo mojim zgornjim trem vrednotam:
1) materialno revščino
2) prisilne zelene mandate, sprejete na mednarodni ravni, da države zelo težko izstopijo iz njih; kaj šele, da bi bila odločitev o tem prepuščena posameznikom oziroma lokalnim skupnostim
3) z brezglavimi ukrepi povzročajo DEJANSKO škodo podtalnici, in sicer s propagiranjem varčnih sijalk in velikih baterij za sončne elektarne in avtomobile. Tudi rudarjenje litija (za baterije) ni najbolj čisto. Z energijo lahko poskrbimo, da so ljudje na prijetni temperaturi (ne na mrazu ali hudi vročini), in da so posledično bolj zdravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
Mogoče poenostavljeno, vendar se mi zdi, da "zelene" organizacije želijo antitezo mojim zgornjim trem vrednotam:Ne mislim zagovarjati zelenih organizacij, ampak to kar si napisal preprosto ni res. Obstaja veliko okoljsko bolj sprejemljivih tehnologij, ki so tudi cenovno dostopne.
1) materialno revščino
2) prisilne zelene mandate, sprejete na mednarodni ravni, da države zelo težko izstopijo iz njih; kaj šele, da bi bila odločitev o tem prepuščena posameznikom oziroma lokalnim skupnostimTo drži, ampak če hočeš da ukrep dejansko prime (kot npr. prepoved CFC-jev), potem je to, da se prepreči da dela vsak po svoje, neizogibno.
3) z brezglavimi ukrepi povzročajo DEJANSKO škodo podtalnici, in sicer s propagiranjem varčnih sijalk in velikih baterij za sončne elektarne in avtomobile. Tudi rudarjenje litija (za baterije) ni najbolj čisto. Z energijo lahko poskrbimo, da so ljudje na prijetni temperaturi (ne na mrazu ali hudi vročini), in da so posledično bolj zdravi.Kar se žarnic tiče bi bila kredibilna primerjava nekaj takega: varčna žarnica porabi 4x manj energije, ima daljšo življenjsko dobo ampak vsebuje več nevarnih snovi. Primerjati je potrebno izpostavljenost nevarnih snovi glede na življenjsko dobo, porabo energije in količino nevarnih snovi. Čisto možno da je varčna žarnica bolj problematična, ampak ali govoriš kar na pamet ali na podlagi dejansko izvedene analize?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dstr17_ ()
bluefish ::
Pri varčnih sijalkah mnogi zanemarijo porabo jalove energije. Stroškovno za uporabnika ni panike, vendar je potrebno energijo kljub temu dobaviti. Aja, pa industrija plačuje tudi to.
Toliko torej o pojmu varčnosti.
Kar pa se tiče samega dneva, je bil prvotno zamišljen kot kvazi podpora razvitega sveta tistim, ki elektrike nimajo. Nato se je zaradi takih in drugačnih interesov izrodil v nek dan brezumnega varčevanja zaradi varčevanja samega.
Toliko torej o pojmu varčnosti.
Kar pa se tiče samega dneva, je bil prvotno zamišljen kot kvazi podpora razvitega sveta tistim, ki elektrike nimajo. Nato se je zaradi takih in drugačnih interesov izrodil v nek dan brezumnega varčevanja zaradi varčevanja samega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Unknown_001 ::
Hmmm, neki se spomnm, ka sem mogu eno raziskovalno nalogo glede porabe virov v bajti narest lani in me je na rt vrglo, ko sem zvedu, da je spekter svetlobe moteč (to sem že nekak preživu), pol pa taglavno: oddaja bistveno manj svetlobe kot navadna "sijalka"(nov izraz, ki ga v tehniki morm poznat -.-), in ta glavno, sevanje je bistveno močnejše kot pri običajnih, zna pa biti nevarno, če smo daljše obdobje izpostavljeni na oddaljenosti 20cm od vira
Od takrat naprej uporabljam za učenje posebno plato, ki sem jo sam naredu. Odspodaj so LED lučke ki osvetljujejo liste, povrh pa pleksi. Pol imam pa še eno homemade LED namizno lučko, ki jo uporabljam le kadar berem knjigo, ker svetloba od plate ne more skozi več slojev papirja.
Od takrat naprej uporabljam za učenje posebno plato, ki sem jo sam naredu. Odspodaj so LED lučke ki osvetljujejo liste, povrh pa pleksi. Pol imam pa še eno homemade LED namizno lučko, ki jo uporabljam le kadar berem knjigo, ker svetloba od plate ne more skozi več slojev papirja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Brane22 ::
Še vedno ne uporabljate LEDic?
http://ext.homedepot.com/shopping-tools...
kakšne neumnosti OMG. varčna lampa je kar neankrat 2x učinkovitejša od navadne fluo.
Od kdaj to in v kakšnih pogojih ?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26004 (10770) | čuhalev |
» | Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 44523 (42369) | jebiveter2 |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 126907 (95831) | BigWhale |
» | Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28461 (23787) | BlaiseM |
» | Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 30742 (26357) | Spajky |