Forum » Problemi človeštva » Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Temo vidijo: vsi
Spajky ::
Klasične žarnice ne utripajo zaradi tromosti volfram nitke! Za ambient light za kompom/monitorjem imam mlečno navadno od 15W, pri TV pa podobno od 25W; oboje usmerjeno v zid/strop ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Thomas ::
Tromosti, ja. Smešna beseda, a zelo resnična izjava. Utripanje je v resnici za kakšen Kelvin, na pamet rečem. Se jasno ne vidi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
jype ::
Thomas> Se jasno ne vidi.
Tudi utripanja "varčnih žarnic" se ne vidi, pa nekatere od tega "boli glava".
Tudi utripanja "varčnih žarnic" se ne vidi, pa nekatere od tega "boli glava".
Spajky ::
Bo bolj problem el.mag.polja zaradi dušilk in ele.pretvornikov ter mogoče ozona. Pa plin v cevi reagira bliskovito pri "prekinjanju" napajanja; torej če "brli" s 100Hz ne vidiš, glava pa utegne vseeno bolet pri "fluo"ceveh ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Pyr0Beast ::
Tromosti, ja. Smešna beseda, a zelo resnična izjava. Utripanje je v resnici za kakšen Kelvin, na pamet rečem. Se jasno ne vidi.
Sem že zračunal nekje na forumu.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Ja pa sej nima veze kaj zračunaš. Tisto, od česar pri žarnicah dejansko boli glava, je placebo.
Ali pa fenoli iz kitajskega trafoja.
Pyr0Beast> Ali pa fenoli iz kitajskega trafoja.
No, to drži. Slišal sem tudi, da včasih v teh lučkah zelo prijetno piskajo kondenzatorji.
No, to drži. Slišal sem tudi, da včasih v teh lučkah zelo prijetno piskajo kondenzatorji.
Tudi to zna biti problem, se strinjam.
guest #44 ::
In, da ne upoštevamo še količine živega srebra notri, ki ti lepo vso sobo zaserje ob razbitju. Ne hvala, bom še mal počakal na kako boljšo alternativo.
Sam kot sem že reku, se ne bom še kaj kmalu odpovedal žarilnim nitkam. Mi je svetloba prevšečna.
Sam kot sem že reku, se ne bom še kaj kmalu odpovedal žarilnim nitkam. Mi je svetloba prevšečna.
gruntfürmich ::
joj, kolikokrat se ta tema o varčnih žarnicah ponavlja... in vedno se najde nekdo, ki stotine miljonov let prilagajanja človeškega očesa na frekvenco sončne svetlobe pošlje v kurac, ker preferira košček wolframa... patetično...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Phil ::
gruntfürmich je izjavil:
joj, kolikokrat se ta tema o varčnih žarnicah ponavlja... in vedno se najde nekdo, ki stotine miljonov let prilagajanja človeškega očesa na frekvenco sončne svetlobe pošlje v kurac, ker preferira košček wolframa... patetično...
Če je pripravljen plačati za ta svoj "dober občutek" večji račun za elektriko pa naj. Vem pa da fašisti po srcu tega kar ne morate zapopasti.
Ni zgolj zarad sonca. Meni je všeč spekter, ki ga oddaja ogenj (sveča), to pa mislim, da se obična žarnica še najbolj približa.
Sicer pa preveč difuzirana svetloba mi ni všeč. Vse preveč monotono. Ok za delat je kul, za casual poležavanje po hiši pa mi ni všeč. Počutim se ko v kaki delavnici ali zaporu.
Sicer pa preveč difuzirana svetloba mi ni všeč. Vse preveč monotono. Ok za delat je kul, za casual poležavanje po hiši pa mi ni všeč. Počutim se ko v kaki delavnici ali zaporu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guest #44 ()
Gregor P ::
Imam več teh varčnih žarnic različnih proizvajalcev in mislim, da rabijo še nekaj let razvoja preden bodo zares sposobne nadomestiti navadne žarnice (robustne, te jo je strah razbiti, grozna svetloba, traja nekaj sekund, da sploh začnejo zares svetiti, kaj šele da pridejo do polne svetilnosti, skratka popolnoma nepraktične); ampak smo kar lepo totalitarno preskočili to fazo, tako da niti nimam več izbire
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Bistri007 ::
Vse kar jaz zagovarjam je, da naj vsak sam kupi produkt, ki mu je všeč. Sem proti prepovedovanju moči žarnic, ker to nič ne doseže, ampak namesto 1×150W ima 3×50W lestenec. Kako z večjo porabo materiala prihranimo na okolju in ceni, pa ve samo "zelenec".
Čeprav, mislim, da je tudi oznaka "zeleni" napačna.
Če narediš poizkus:
- v eno komoro daš rastlino z običajno količino CO2 v atmosferi,
- drugo rastlino daš v komoro, kjer je dvojna količina CO2
V kateri bo več zelenja?
Zanimiv članek: http://www.futurepundit.com/archives/00... (December 2010)
Video:
Čeprav, mislim, da je tudi oznaka "zeleni" napačna.
Če narediš poizkus:
- v eno komoro daš rastlino z običajno količino CO2 v atmosferi,
- drugo rastlino daš v komoro, kjer je dvojna količina CO2
V kateri bo več zelenja?
Zanimiv članek: http://www.futurepundit.com/archives/00... (December 2010)
Video:
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
PacificBlue ::
jaz sem bil zdajle slabe dve uri brez električne energije. sem klical na elektro celje pa so rekli, da že imajo na terenu delavca. Tako, da danes sem se nehote pridružil svetovni ekofašistični pobudi.
I’m out.
:3
Cold1 ::
Imam več teh varčnih žarnic različnih proizvajalcev in mislim, da rabijo še nekaj let razvoja preden bodo zares sposobne nadomestiti navadne žarnice...
Se strinjam Gregor, samo eno vprašanje, če dovoliš: koliko časa pa misliš, da bodo potrebovali?
V zadnjem desetletju se stvari namreč niso izboljšale, sam dvomim, da se bodo v tem...
Gregor P ::
... če ne drugega, imajo sedaj (zaradi nas potrošnikov, ki smo jih prisiljeni kupovati) dosti več denarja za nadaljnji razvoj; po drugi strani pa jim morda ravno zaradi tega ni potrebno preveč denarja vlagati v razvoj, ker smo jih tako ali tako prisiljeni kupovati
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Matako ::
PacificBlue je izjavil:
jaz sem bil zdajle slabe dve uri brez električne energije. sem klical na elektro celje pa so rekli, da že imajo na terenu delavca. Tako, da danes sem se nehote pridružil svetovni ekofašistični pobudi.
Mogoče je pa kateri od zaposlenih pri Elektro ekofašist? Ta sodrga je povsod.
/\/\.K.
Gorijo luči po balkonu in balkonih sosedov. Jaz imam skozi dve okni usmerjena po 400W in 300W halogenk, ostalo manjše žarnice.
Pralni stroj pere, bojler za vodo greje
Gorijo luči po balkonu in balkonih sosedov. Jaz imam skozi dve okni usmerjena po 400W in 300W halogenk, ostalo manjše žarnice.
Precej boljše sporočilo bi pošiljal infra grelec ali dva na balkonu!
/\/\.K.
PacificBlue ::
Mogoče je pa kateri od zaposlenih pri Elektro ekofašist? Ta sodrga je povsod.
Moje misli gredo tudi v tej smeri..
Jaz imam v sobi poleg compa prizgano se nočno svetilko, v hiši gorijo se max 3 luči, pa še en prenosnik. Je pa poleg naše še ena hiša, imamo skupen števec, tako da je malo višja poraba. Ampak anway verjetno vse skupi še pod slovenskim povprečjem.
I’m out.
PacificBlue je izjavil:
Ampak anway verjetno vse skupi še pod slovenskim povprečjem.
Saj če že manj kuhaš verjetno prihraniš več, kot boš lahko kdajkoli z razsvetljavo. Itak folk preveč požre - predlagam svetovni dan posta, da si zemlja odpočije, ne samo s prihranjeno el. energijo ampak tudi s povp. pol kile manj dreka na prebivalca! To je pomenljiva gesta!!
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Vse gori! Zdej pa u gostilno, na mau forumske razprave. Zakaj bi imeli samo gostilniško debato na forumu, če imamo lahko tudi forumsko v gostilni?
Bomo videli, če bo šlo.
Bomo videli, če bo šlo.
bond007 ::
@jype: kakšne pa so bile tiste varčne, ki so jih talali elektro distributerji? So za kaj?
Meizu ::
Varčne žarnice brez najmanjše težave ob normalni uporabi zdržijo več kot 10 let.
Aja. A zato mi je odneslo v dnevni že 4 varčne žarnice od petih, ki so v racku nad jedilno mizo... Koliko časa je trajalo... Kakšni 2 leti, mogoče leto pa pol.
Isto se dogaja že po hodniku, pa v spalnici itd. itd. Pa verjetno nisem edini s takšnimi problemi, saj tako množično crkovanje žarnic ne more bit naključno. Če pa že je, potem pa neverjetno.
Uporaba seveda je bila normalna, torej brez hitrega prižiganja in ugašanja, ki ga varčna žarnica težko prenaša, itd itd.
djordjevic ::
Apropo varčne žarnice. Kaj predlagate bistrobučni navijači te ultra super duper zelene tehnologije za uporabo v lučeh na senzor? V bloku imamo namreč pri nekaj vogalih luči na senzor in - yep, you guessed it - varčne crkujejo kot muhe enodnevnice - toliko in toliko vklopov in adijo. Zadeva ne zdrži niti eno leto. Varčne žarnice pridejo do pravega izraza v prostorih, kjer gorijo dalj časa, ne pa tam, kjer se prižigajo in ugašajo (razni hodniki, stranišča etc.). Očitno bo spet treba v države izven EU ala Hrvaška in Srbija po zalogo pravih, koristnih in predvsem ultra poceni žarnic. Vsaj za omenjene prostore, to je.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Aja. A zato mi je odneslo v dnevni že 4 varčne žarnice od petih, ki so v racku nad jedilno mizo... Koliko časa je trajalo... Kakšni 2 leti, mogoče leto pa pol.
Znamka ?
djordjevic je izjavil:
Varčne žarnice pridejo do pravega izraza v prostorih, kjer gorijo dalj časa, ne pa tam, kjer se prižigajo in ugašajo (razni hodniki, stranišča etc.).Pa "varčuj" in imej te "varčne" sijalke v hodniku vedno prižgane
Na koncu ne varčuješ:
- ne z denarjem (najbolj pomembno),
- ne s sredstvi za njihovo proizvodnjo (bolj zahtevna in potratna tehnologija proizvodnje),
- ne z okoljskim vplivom: težki elementi, ti raznese "sijalke", tudi podtalnica jim ni hvaležna...
Ah, glavno da so new age hipiji zadovoljni
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
energetik ::
@jype: kakšne pa so bile tiste varčne, ki so jih talali elektro distributerji? So za kaj?So povsem OK. In sicer so Osramove Dulux ES, 21W, 1230lm, 2700K.
Svetijo mi že 2 leti (3 komadi) po 5h/dan. Sicer so bolj za ambientalno svetlobo, ker niso 6500K.
Sicer pa, tudi meni je butasta prepoved navadnih žarnic (ker so na nekaterih mestih še vedno superiorne, shramba, luč na senzor itd), ampak varčne sijalke nimajo nič pri tem. To, da jih ne marate, je bolj kot ne trma. Slaba svetloba? Utripanje? Nehite ga srat, no. Zanič svetlobo so imele stare fluorescentke v pisarnah, ki so imele slabo barvno reprodukcijo, poleg tega so še utripale s 100Hz. Varčne sijalke in moderne linearne fluorescentke na elektronskem balastu so pa super zadevce.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Sicer so bolj za ambientalno svetlobo, ker niso 6500K.
o.o
Okapi ::
Ne vem, kaj paničarite. Saj navadne žarnice v resnici še vedno praktično povsod prodajajo, poleg tega pa reflektorske sploh niso prepovedane, ne glede na moč.
O.
O.
150W E27, kje jih lahko kupim ?
energetik ::
Pri meni? Jih imam eno kiblo na zalogi.
Lahko pa se kej zmenimo, da jih pripeljem s HR. Kaj pa "grelne bučke", jih že tržijo tudi v SLO?
Lahko pa se kej zmenimo, da jih pripeljem s HR. Kaj pa "grelne bučke", jih že tržijo tudi v SLO?
Vidim da imajo tule nekaj s čimer bi se lahko zadeva primerjala;
http://www.vemostrgovina.si/PrikazArtik...
Dobrih 4.5EUR stane.
Za ta keš dobim ~ 2 reflektorski lampi.
Za ceno 2h takih žarnic pa kar cel reflektor.
Zadeva je blazno draga ratala.
http://www.vemostrgovina.si/PrikazArtik...
Dobrih 4.5EUR stane.
Za ta keš dobim ~ 2 reflektorski lampi.
Za ceno 2h takih žarnic pa kar cel reflektor.
Zadeva je blazno draga ratala.
Vse za kapital. Yes. Geo. Not so ...
Not really.
djordjevic ::
Kratki stik. Sem bil najbrž malo preveč vague. Že nekaj let nazaj sem razmišljal, da je tale zelena manija novi mehurček oz. novi nateg, pa se nekako vse odvija v tej smeri.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Zelenost je bil mehurček ki je počil.
Kar je ostalo je pohopsala industrija katera forsira svoje izdelke pod pretvezo zelenjava-varstva.
Kar je ostalo je pohopsala industrija katera forsira svoje izdelke pod pretvezo zelenjava-varstva.
Zelenost je bil mehurček ki je počil.
To so ti novi venture kapitalisti z "zelenimi tehnologijami". Njihov poslovni model je narediti neko X tehnologijo in jo prodati večjemu podjetju, ki išče rešitve zaradi spremninjajoče se okolje davčne zakonodaje (CO2 tax, our green tech subsidize) in regulacij (CO2 bad, our green tech good).
Google: al gore venture capital
Dobiš ven članke, kako se je Al Gore pridružil Kleiner Perkins Caufield & Byers, da zlobira strožjo zakonodajo in dodatne davke, da lahko ti venture kapitalisti prodajo svoje "zelene tehnologije". Meni vse skupaj smrdi po nategu (S.C.A.M.). Smisel venture kapitalizma je, da tvegaš in narediš nek cool izdelek, ki se zaradi svojih super karakteristik začne prodajati po vsem svetu in ob tem lepo zaslužiš. Ta zeleni venture kapitalizem je, da narediš izdelek, ki ga nihče noče, potem pa priviješ vlado da naredi cenejšo tehnologijo dražjo (ali pa jo celo prepove), da postane tvoja dovolj privlačna, da se venture kapitalist lahko skešira. Seveda v škodo ljudi: davkoplačevalcev in potrošnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
Ta davek na CO2 je abominacija. Nekoč smo se posmehovali, da bodo v prihodnosti še zrak obdavčli...no, sedaj nismo več daleč.
Upam, da se to preprodajanje z boni čimprej sesuje ali ukine.
Upam, da se to preprodajanje z boni čimprej sesuje ali ukine.
Gavran ::
"Varčne" žarnice so nateg - življenjska doba je res daljša ampak samo pod pogojem da stalno gori, veliko število vklopov/izklopov jo sesuje hitreje kot navadno žarnico. Totalna cena lastništva je več ali manj enaka - višja nabavna cena in manjša poraba energije se pri normalni rabi izenačita, razen če je varčna vgrajena tam kjer dejansko veliko gori (brez pogostih prižiganj/ugašanj). Če pa gledamo energijo v življenjski dobi so velik minus - namesto ene imajo dve žarilni nitki, komplicirano obliko (dražja za izdelavo do navadnega balončka), vsebujejo strupeno živo srebro (pa še kaj) in elektroniko ki okoljsko tudi ni nedolžna (in ni reciklabilna kot recimo navadna žarnica). Ekofašizem v vsej svoji lepoti.
Za tiste ki zagovarjate spekter - poglejte fotografije pri različnih osvetlitvah...
Za tiste ki zagovarjate spekter - poglejte fotografije pri različnih osvetlitvah...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
bond007> @jype: kakšne pa so bile tiste varčne, ki so jih talali elektro distributerji? So za kaj?
Niso dobre, če to misliš. Imam dve, pa sta spravljeni. Nimam pojma, kako hitro take pobere ob normalni uporabi.
Gavran> življenjska doba je res daljša ampak samo pod pogojem da stalno gori, veliko število vklopov/izklopov jo sesuje hitreje kot navadno žarnico.
Ne. Imam dve taki, ki garantirata 40.000 prižiganj in eno tako, ki jo glede na to kakšno svetilnost potrebuješ, večkrat zapored prižgeš in ugasneš znotraj treh sekund. Sicer so vse stare šele slaba štiri leta, a crknile še niso. Prav tako mi ni crknila še nobena druga CFL, pa v več kot 10 letih samo ena fluorescenčna cev, ki so mi jo v trgovini zamenjali, ker je bila še nova.
Gavran> in ni reciklabilna kot recimo navadna žarnica
Ja, ne morejo je reciklirat "ciganski odpadi", to pa ne pomeni, da se je ne da. Tako kot težke kovine iz navadnih žarnic zelo težko pravilno recikliraš, tako tudi težke kovine iz CFL težko pravilno recikliraš. Nobene od obeh se ne izplača, zato ima večina razvitega sveta zakonodajo, ki zahteva od proizvajalcev, da za recikliranje plačajo (in zato so CFL dražje, ker je v ceno všteto tudi to, da se tudi škodljive elemente (ne samo steklo in aluminij) porabi za nove svetilke.
Niso dobre, če to misliš. Imam dve, pa sta spravljeni. Nimam pojma, kako hitro take pobere ob normalni uporabi.
Gavran> življenjska doba je res daljša ampak samo pod pogojem da stalno gori, veliko število vklopov/izklopov jo sesuje hitreje kot navadno žarnico.
Ne. Imam dve taki, ki garantirata 40.000 prižiganj in eno tako, ki jo glede na to kakšno svetilnost potrebuješ, večkrat zapored prižgeš in ugasneš znotraj treh sekund. Sicer so vse stare šele slaba štiri leta, a crknile še niso. Prav tako mi ni crknila še nobena druga CFL, pa v več kot 10 letih samo ena fluorescenčna cev, ki so mi jo v trgovini zamenjali, ker je bila še nova.
Gavran> in ni reciklabilna kot recimo navadna žarnica
Ja, ne morejo je reciklirat "ciganski odpadi", to pa ne pomeni, da se je ne da. Tako kot težke kovine iz navadnih žarnic zelo težko pravilno recikliraš, tako tudi težke kovine iz CFL težko pravilno recikliraš. Nobene od obeh se ne izplača, zato ima večina razvitega sveta zakonodajo, ki zahteva od proizvajalcev, da za recikliranje plačajo (in zato so CFL dražje, ker je v ceno všteto tudi to, da se tudi škodljive elemente (ne samo steklo in aluminij) porabi za nove svetilke.
Tako kot težke kovine iz navadnih žarnic zelo težko pravilno recikliraš, tako tudi težke kovine iz CFL težko pravilno recikliraš.
Bla, bla. Wolfram je neškodljiv, živo srebro je strupeno. Bistvena razlika.
Thomas> Bla, bla. Wolfram je neškodljiv, živo srebro je strupeno. Bistvena razlika.
A zdaj je pa kar nenadoma to postalo pomembno? No, potem pa lahko vštejemo tudi razliko v povprečni produkciji dušikovih in žveplovih oksidov ter radioaktivnih saj pri proizvodnji elektrike za žarnice, ki porabijo 5-6x več energije za isti svetlobni tok.
A zdaj je pa kar nenadoma to postalo pomembno? No, potem pa lahko vštejemo tudi razliko v povprečni produkciji dušikovih in žveplovih oksidov ter radioaktivnih saj pri proizvodnji elektrike za žarnice, ki porabijo 5-6x več energije za isti svetlobni tok.
Brezvezni sofizmi so tvoj skrajni domet. Jasno da je pomembno, za katere težke kovine gre. Inertne, kot zlato, platina, osmij ipd., so neškodljive. Druge, kakor živo srebro, kadmij, stroncij ... so pa škodljive ali zelo škodljive.
Ti pa seveda trapaš kot praktično vedno.
Ti pa seveda trapaš kot praktično vedno.
za žarnice, ki porabijo 5-6x več energije za isti svetlobni tok.
Ta faktor je iz trte izvit. Daj v temen prostor 10 ljudi - najprej prižgi sijalko z "ekvivalentno" svetlobo 160W običajne žarnice. Potem pa 150W žarnico. In naredi anketo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26004 (10770) | čuhalev |
» | Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 44523 (42369) | jebiveter2 |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 126907 (95831) | BigWhale |
» | Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28461 (23787) | BlaiseM |
» | Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 30742 (26357) | Spajky |