Forum » Problemi človeštva » Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!
Temo vidijo: vsi
Bistri007 ::
Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči 26. marca 2011 od 20:30 do 21:30.
Usmerimo reflektorje skozi okno in si osvetlimo našo prihodnost. Ura "varčevanja" ekofašistov bo ura dragega pekla za elektrodistribucijska omrežja in elektrarne.
Več energije lahko poceni porabimo - višji je naš življenjski standard ter večja je naša prosperiteta.
Ekofašisti večajo naše stroške energije, z dodatnimi davščinami, ki gredo na koncu 50%+ za plače javnega sektorja, ne za "varovanje okolja". Nasprotujmo regulaciji, ki kliče k neaktivnosti in ustvarja mrtvo izgubo.
Priskrbimo ekofašistom vize, da gredo lahko živet v nizkoogljični raj, označen v gornjem delu krožca na sliki - in tam zaprosijo za azil!
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...
Pyr0Beast ::
Saj vi ekonacisti niste nič boljši zgleda ...
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
jype ::
Bistri007> Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči 26. marca 2011 od 20:30 do 21:30.
Ti tut nis čist gladek, knede?
Ti tut nis čist gladek, knede?
Kaj naj tiho molčim, ko se new age hipiji zgledujejo po Severni Koreji?
Naj gredo oni sami živet v to idealno eko državo, v kateri ne razsipavajo z energijo: vse je pridelano organsko, brez umetnih gnojil in brez požrešne kmetijske mehanizacije - tj. požeto na roke. Koliko energije je tu porabljeno za tono proizvedene pšenice in koliko pri nas?
Zvečer se seveda luči morajo povsod ugasniti, vstajati pa je treba ob svitu. To je pravi Daylight saving!
Ljudje živijo lepo skromno življenje, brez nepotrebnega potrošništva in so zaščiteni pred oglaševanjem megakorporacij, ki hočejo ljudem zgolj podtakniti nepotrebne reči, kar preobremenjuje okolje.
Naj gredo oni sami živet v to idealno eko državo, v kateri ne razsipavajo z energijo: vse je pridelano organsko, brez umetnih gnojil in brez požrešne kmetijske mehanizacije - tj. požeto na roke. Koliko energije je tu porabljeno za tono proizvedene pšenice in koliko pri nas?
Zvečer se seveda luči morajo povsod ugasniti, vstajati pa je treba ob svitu. To je pravi Daylight saving!
Ljudje živijo lepo skromno življenje, brez nepotrebnega potrošništva in so zaščiteni pred oglaševanjem megakorporacij, ki hočejo ljudem zgolj podtakniti nepotrebne reči, kar preobremenjuje okolje.
Bistri007> Kaj naj tiho molčim, ko se new age hipiji zgledujejo po Severni Koreji?
Ja. Zakaj bi se sploh ukvarjal z njimi?
Ja. Zakaj bi se sploh ukvarjal z njimi?
Matako ::
Vse akcije prižiganja ali ugašanja luči so enako butaste in izhajajo iz strukture porabe el. en. izpred 30 let. Danes je razvetljava že v primerjavi s klimatskim nadzorom zanemarljiva. Ali pa recimo poglejte info. tehnologijo - lahko še ne vem kako varčujete pri svoji opremi doma, ampak glavni porabniki so podatkovni centri, ki delajo za vas. Kako leto nazaj sem bral na BBC News, da bo menda industrija podatkovnih centrov počasi prehitela letalsko glede na okoljski učinek. Skratka.. žarnice.. Da ne govorimo o retardiranosti zakona o prepovedi prodaje žarnic z žarilno nitko...
Če že.. naredite akcijo ugašanja ali prižiganja klimatskih naprav.. ne vem, 15. julija ali kaj vem kdaj, pa da vidimo...
Če že.. naredite akcijo ugašanja ali prižiganja klimatskih naprav.. ne vem, 15. julija ali kaj vem kdaj, pa da vidimo...
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Ne. Ciklanja omrežja :)
Max. load ob 3tji uri da ven flikne kako trafo postajo :)
Le tako si lahko zagotovimo napredek.
Max. load ob 3tji uri da ven flikne kako trafo postajo :)
Le tako si lahko zagotovimo napredek.
guest #44 ::
Zarad mene lahko se sveti (skoraj) kolikor želite, sam uporabljajte usmerjene luči, ker drugače je tok svetlobnega onesnaževanja, da gledat zvezde ponoči objet z babo je brezveze, ker se ne vidi pol kurca nič.
Bedarija od bedarije je prepovedati žarnice z žarilno nitko, s katerimi si lahko greješ prostor. Takrat ko je tema (pozimi in ponoči), je tudi hladno in toplota žarnice je dobrodošla.
Še bolj neumno pa je prepovedovati navadne žarnice z višjo močjo, obenem pa promovirati električne avtomobile. Za en tank elektrike vs ena žarnička...
Pa ima kdo od teh "zelenih" sploh malo pojma, kaj bi se zgodilo, če bi 10% ljudi kar naenkrat začelo "tankati" svoje avtomobile preko električnega omrežja??? Omrežja preprosto niso dimenzionirana za tako porabo. Da ne omenjam kapacitet elektrarn: vodni potencial v SLO je v veliki meri že izkoriščen, termoelektrane so seveda fej in fuj, jedrska pa še bolj. "Alternativni" viri so nezanesljivi: pride oblak oz. zmanjka vetra; kazijo krajino; so zelo dragi. Naj si jih, kdor hoče, sam plača in jim ima pred hišo. Ostalim pa poceni in zanesljivo preskrbo z elektriko.
Še bolj neumno pa je prepovedovati navadne žarnice z višjo močjo, obenem pa promovirati električne avtomobile. Za en tank elektrike vs ena žarnička...
Pa ima kdo od teh "zelenih" sploh malo pojma, kaj bi se zgodilo, če bi 10% ljudi kar naenkrat začelo "tankati" svoje avtomobile preko električnega omrežja??? Omrežja preprosto niso dimenzionirana za tako porabo. Da ne omenjam kapacitet elektrarn: vodni potencial v SLO je v veliki meri že izkoriščen, termoelektrane so seveda fej in fuj, jedrska pa še bolj. "Alternativni" viri so nezanesljivi: pride oblak oz. zmanjka vetra; kazijo krajino; so zelo dragi. Naj si jih, kdor hoče, sam plača in jim ima pred hišo. Ostalim pa poceni in zanesljivo preskrbo z elektriko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
Cold1 ::
Eko ekstremisti se ukvarjajo bolj ali manj zgolj z NIMBY in BANANA defektom v lastnih glavah.
Not In My Back Yard™
Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything™
Večina njih pač ne razume, da industrija po svoji naravi ni bolj ali manj kemična ali umazana od povsem navadne narave, kar vodi v histerično nasprotovanje razvoju.
In ja, lepo bi bilo, če bi se EKO-fašisti odpravili živeti v nek svoj "brez-industrijski paradiž", Da vidimo kako dolgo bi zdržali.
Not In My Back Yard™
Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything™
Večina njih pač ne razume, da industrija po svoji naravi ni bolj ali manj kemična ali umazana od povsem navadne narave, kar vodi v histerično nasprotovanje razvoju.
In ja, lepo bi bilo, če bi se EKO-fašisti odpravili živeti v nek svoj "brez-industrijski paradiž", Da vidimo kako dolgo bi zdržali.
Bistri007> je tudi hladno in toplota žarnice je dobrodošla.
Ne morš verjet.
Cold1> Večina njih pač ne razume, da industrija po svoji naravi ni bolj ali manj kemična ali umazana od povsem navadne narave, kar vodi v histerično nasprotovanje razvoju.
Misliš tko kot nasprotovanje tebe in onega "varčnim žarnicam", ki za razliko od najbolj leve možne tehnologije osvetljevanja dejansko lahko od sebe dajo spekter, ki je tudi dejansko uporaben, ne samo da ustvarja "prijeten ambient", kar je itak priučeno?
Sem mislu da so "zeleni idioti" najbolj zagamana banda na svetu, pa zdaj vidim, da zgleda dejansko mamo še bl bukov folk.
Ne morš verjet.
Cold1> Večina njih pač ne razume, da industrija po svoji naravi ni bolj ali manj kemična ali umazana od povsem navadne narave, kar vodi v histerično nasprotovanje razvoju.
Misliš tko kot nasprotovanje tebe in onega "varčnim žarnicam", ki za razliko od najbolj leve možne tehnologije osvetljevanja dejansko lahko od sebe dajo spekter, ki je tudi dejansko uporaben, ne samo da ustvarja "prijeten ambient", kar je itak priučeno?
Sem mislu da so "zeleni idioti" najbolj zagamana banda na svetu, pa zdaj vidim, da zgleda dejansko mamo še bl bukov folk.
Varčne žarnico so dejansko slaba svetila, svetloba je "razmazana", branje je težje, bi se pa to zagotovo dalo popraviti.
Zanimivo pa je, da se sam sploh nisem razburjal nad tem problemom, Jype si zopet pozabil vzeti tablete? ;)
-------------------------------------
Aja, pa še komentar na temo varčnosti; "varčne" žarnice se kvarijo vsaj tako pogosto kot klasične, so pa 10x dražje, temu primerno cenovnega prihranka ne prinašajo.
Zanimivo pa je, da se sam sploh nisem razburjal nad tem problemom, Jype si zopet pozabil vzeti tablete? ;)
-------------------------------------
Aja, pa še komentar na temo varčnosti; "varčne" žarnice se kvarijo vsaj tako pogosto kot klasične, so pa 10x dražje, temu primerno cenovnega prihranka ne prinašajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cold1 ()
Cold1> Varčne žarnico so dejansko slaba svetila, svetloba je "razmazana", branje je težje, bi se pa to zagotovo dalo popraviti.
Cold1> Aja, pa še komentar na temo varčnosti; "varčne" žarnice se kvarijo vsaj tako pogosto kot klasične, so pa 10x dražje, temu primerno cenovnega prihranka ne prinašajo.
Si ti kakšne neoznačene čigumije jedel, ali kaj takega?
Varčne žarnice brez najmanjše težave ob normalni uporabi zdržijo več kot 10 let. Varčne žarnice zagotavljajo svetlobo, primerljivo dnevni, pod katero je barvna reprodukcija _bistveno_ boljša. Varčne žarnice "šofira" elektronsko vezje, tako da utripajo s skoraj 100kHz, zato bistveno manj utrujajo oči. Svetloba je _lahko_ difuzna, kar je za branje _odlično_. Da so tiste neumnosti z žarilno nitko prepovedane se mi sicer zdi bedasto, ampak bedasto se mi zdi tudi vsako teslo, ki v imenu tradicije in zdrave kmečke pameti raje dvakrat na leto zamenja tisti sorry excuse for a lamp, kot da bi si kupil kvalitetno žarnico, ki bi mu služila dlje, kot mu bo verjetno prostor, v katerem jo bo uporabljal.
Cold1> Aja, pa še komentar na temo varčnosti; "varčne" žarnice se kvarijo vsaj tako pogosto kot klasične, so pa 10x dražje, temu primerno cenovnega prihranka ne prinašajo.
Varčne žarnice brez najmanjše težave ob normalni uporabi zdržijo več kot 10 let. Varčne žarnice zagotavljajo svetlobo, primerljivo dnevni, pod katero je barvna reprodukcija _bistveno_ boljša. Varčne žarnice "šofira" elektronsko vezje, tako da utripajo s skoraj 100kHz, zato bistveno manj utrujajo oči. Svetloba je _lahko_ difuzna, kar je za branje _odlično_. Da so tiste neumnosti z žarilno nitko prepovedane se mi sicer zdi bedasto, ampak bedasto se mi zdi tudi vsako teslo, ki v imenu tradicije in zdrave kmečke pameti raje dvakrat na leto zamenja tisti sorry excuse for a lamp, kot da bi si kupil kvalitetno žarnico, ki bi mu služila dlje, kot mu bo verjetno prostor, v katerem jo bo uporabljal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Morda sem ponesreči vzel tiste tvoje tablete, saj veš, tiste ki bi jih moral jemati ti, pa jih ne.
Varčne žarnice brez najmanjše težave ob normalni uporabi zdržijo več kot 10 let.
Ne. Zdržijo med enim in dvema letoma, nakar jih pobere, so sicer izjeme, ampak po 10 letih uporabe lahko rečem, da pravilo kar drži.
Varčne žarnice "šofira" elektronsko vezje, tako da utripajo s skoraj 100kHz, zato bistveno manj utrujajo oči.
Me ne zanima, zaradi mene jih lahko šofira Superman, klasične so za branje precej lažje.
Svetloba je _lahko_ difuzna, kar je za branje _odlično_.
[Citation needed]
Da so tiste neumnosti z žarilno nitko prepovedane se mi sicer zdi bedasto...
Ker ne razumeš kaj ljudje kupujejo, oz. kaj želijo; brez prepovedi bi bila neumnost poimenovana "varčne žarnice" na trgu obsojena na propad.
... kupil kvalitetno žarnico, ki bi mu služila dlje, kot mu bo verjetno prostor, v katerem jo bo uporabljal.
Hiše zdržijo konkretno dlje od 1-2 let, aja v najemu si, OK.
Kitajski klump je klump.
Kupujte kakšne philips master lampe ali še kaj bolj kvalitetnega. Vse ostalo je pač žal drek, ki se ne mora primerjati niti s patetično visokotlačno natrijevko.
Kupujte kakšne philips master lampe ali še kaj bolj kvalitetnega. Vse ostalo je pač žal drek, ki se ne mora primerjati niti s patetično visokotlačno natrijevko.
Cold1> Ne. Zdržijo med enim in dvema letoma, nakar jih pobere, so sicer izjeme, ampak po 10 letih uporabe lahko rečem, da pravilo kar drži.
Videti je, da ti žarnice uporabljaš za zabijanje žebljev v steno (verjetno za obešanje slik ali kaj podobnega), čemur seveda niso namenjene.
Cold1> Me ne zanima, zaradi mene jih lahko šofira Superman, klasične so za branje precej lažje.
Tako je. Never let the facts get in the way.
Cold1> brez prepovedi bi bila neumnost poimenovana "varčne žarnice" na trgu obsojena na propad.
Jaz imam "varčne" že precej dlje od desetih let, pa mi na kraj pameti ne pride, da bi jih menjal (in še vedno so iste, kot so bile).
Morda zato, ker sem zatežen in vedno pred nakupom dejansko kaj preberem, potem pa ne kupim "MAD SAVINGS 5W LAMP, ONLY $0.95, KIND OF LIKE 200W!!!1", ampak raje Norka podnožja in 965 ali 980 T5 lučke, ki ne le da za 50W oddajo približno 4000 do 5000 lumnov, ampak tudi omogočajo listanje po pantone pahljači, ko je zunaj tema.
Videti je, da ti žarnice uporabljaš za zabijanje žebljev v steno (verjetno za obešanje slik ali kaj podobnega), čemur seveda niso namenjene.
Cold1> Me ne zanima, zaradi mene jih lahko šofira Superman, klasične so za branje precej lažje.
Tako je. Never let the facts get in the way.
Cold1> brez prepovedi bi bila neumnost poimenovana "varčne žarnice" na trgu obsojena na propad.
Jaz imam "varčne" že precej dlje od desetih let, pa mi na kraj pameti ne pride, da bi jih menjal (in še vedno so iste, kot so bile).
Morda zato, ker sem zatežen in vedno pred nakupom dejansko kaj preberem, potem pa ne kupim "MAD SAVINGS 5W LAMP, ONLY $0.95, KIND OF LIKE 200W!!!1", ampak raje Norka podnožja in 965 ali 980 T5 lučke, ki ne le da za 50W oddajo približno 4000 do 5000 lumnov, ampak tudi omogočajo listanje po pantone pahljači, ko je zunaj tema.
Zanimivo, torej ni dovolj da kupim uveljavljeno ime, paziti moram na specifično linijo proizvodov?
Kaj pa če sem tudi sam poizkušal že vse mogoče tipe "varčnih žarnic", pa sem, na koncu koncev, prišel do spoznanja, da niso niti varčne, niti se jim - zaradi slabe svetlobe - ne poda izraz žarnica.
Pa mi "varčne žarnice", tako mimogrede, zaradi nizke temperature ob veliki svetilnosti zelo ustrezajo; samo kakovostne pa zagotovo niso.
Kaj pa če sem tudi sam poizkušal že vse mogoče tipe "varčnih žarnic", pa sem, na koncu koncev, prišel do spoznanja, da niso niti varčne, niti se jim - zaradi slabe svetlobe - ne poda izraz žarnica.
Pa mi "varčne žarnice", tako mimogrede, zaradi nizke temperature ob veliki svetilnosti zelo ustrezajo; samo kakovostne pa zagotovo niso.
Cold1> Zanimivo, torej ni dovolj da kupim uveljavljeno ime, paziti moram na specifično linijo proizvodov?
Paziti moraš, da kupiš tisto, kar ti ustreza. Če ti ustrezajo brlivke, ki grejejo, sevajo tako kot sonce na plutonu, ter crknejo po 3000 urah - potem pač kupuj take (kljub prepovedi jih še vedno lahko kupiš, le da se zdaj tržijo kot "grelne krogle", sem zadnjič videl).
Cold1> Kaj pa če sem tudi sam poizkušal že vse mogoče tipe "varčnih žarnic", pa sem, na koncu koncev, prišel do spoznanja, da niso niti varčne, niti se jim - zaradi slabe svetlobe - ne poda izraz žarnica.
Ne vem, kam si šel to preizkušat, ampak jaz sem reči pregledal pri zastopniku za Osram in dobil tudi zelo dobro svetovanje glede tega kaj je fino za nad kuhinjsko mizo, kaj za v delovnih prostorih, kaj pa za v dnevni sobi. Če res ne moreš dobiti dobrih žarnic, ti dve 10 let stari žarnici lahko podarim (ker njihova svetilnost s časom upada in je zdaj opazno nižja - kar je popolnoma enako kot pri žarnicah na žarilno nitko).
Paziti moraš, da kupiš tisto, kar ti ustreza. Če ti ustrezajo brlivke, ki grejejo, sevajo tako kot sonce na plutonu, ter crknejo po 3000 urah - potem pač kupuj take (kljub prepovedi jih še vedno lahko kupiš, le da se zdaj tržijo kot "grelne krogle", sem zadnjič videl).
Cold1> Kaj pa če sem tudi sam poizkušal že vse mogoče tipe "varčnih žarnic", pa sem, na koncu koncev, prišel do spoznanja, da niso niti varčne, niti se jim - zaradi slabe svetlobe - ne poda izraz žarnica.
Ne vem, kam si šel to preizkušat, ampak jaz sem reči pregledal pri zastopniku za Osram in dobil tudi zelo dobro svetovanje glede tega kaj je fino za nad kuhinjsko mizo, kaj za v delovnih prostorih, kaj pa za v dnevni sobi. Če res ne moreš dobiti dobrih žarnic, ti dve 10 let stari žarnici lahko podarim (ker njihova svetilnost s časom upada in je zdaj opazno nižja - kar je popolnoma enako kot pri žarnicah na žarilno nitko).
...kljub prepovedi jih še vedno lahko kupiš, le da se zdaj tržijo kot "grelne krogle", sem zadnjič videl.
Fino. Samo, da jih niti ne potrebujem, ker mi 60 Vatne zadostujejo, pri močnejših pa mi ustreza, da se "varčne" ne grejejo.
Če res ne moreš dobiti dobrih žarnic, ti dve 10 let stari žarnici lahko podarim ... ker njihova svetilnost s časom upada in je zdaj opazno nižja...
Tam kjer uporabljam "varčne" bi me to pač precej motilo, svojo staro robo lahko obdržiš, vseeno hvala.
...kar je popolnoma enako kot pri žarnicah na žarilno nitko.
Zanimivo, sam tega nikoli nisem opazil, tudi če ta efekt obstaja, je pri klasičnih žarnicah precej manj opazen kot pri "varčnih".
guest #44 ::
Jz se nitnih žarnic težko odečem, ker so mi lepe. Všeč mi je njihova svetloba, kakšenkrat si tudi grejem roke gor, ali sušim lepilo, črnilo,... Všeč so mi ker me spominjajo na ogenj. Sicer pa uporabljam max 40w in še to fokusne.
Cold1> Zanimivo, sam tega nikoli nisem opazil, tudi če ta efekt obstaja, je pri klasičnih žarnicah precej manj opazen kot pri "varčnih".
Ne, ni. Žarnice na žarilno nitko 10% svetilnosti izgubijo že v prvem letu (zaradi izparevanja volframa in njegovega odlaganja na vakuumsko bučo), potem pa običajno itak odpovejo. Kompaktne fluorescentne izgubijo 30% v približno 8 letih.
Ne, ni. Žarnice na žarilno nitko 10% svetilnosti izgubijo že v prvem letu (zaradi izparevanja volframa in njegovega odlaganja na vakuumsko bučo), potem pa običajno itak odpovejo. Kompaktne fluorescentne izgubijo 30% v približno 8 letih.
Jah, glej tudi če predpostavim, da tvoje številke držijo, je stvar taka, da opazne izgube svetilnosti pri klasičnih žarnicah ni (ker je pač ne morem opaziti).
Pri varčnih pa je izguba že v prvem letu jasno vidna.
Pri varčnih pa je izguba že v prvem letu jasno vidna.
Cold1> Pri varčnih pa je izguba že v prvem letu jasno vidna.
Pri tisti, ki sem jo zastonj dobil v Ikea štacuni, je res, ja.
Pri klasični žarnici razlike morda ne opaziš, a zagotovo obstaja, pač odvisno od kvalitete izdelave:
Incandescent light bulb @ Wikipedia
Pri klasični žarnici razlike morda ne opaziš, a zagotovo obstaja, pač odvisno od kvalitete izdelave:
Incandescent light bulb @ Wikipedia
Pri vseh, ki sem jih uporabljal.
Pri klasični žarnici razlike morda ne opaziš...
Potem je tudi ni, vsaj omembe vredne ne.
Yup. Zato pa imajo tako velike buče. Sicer z novejšimi tehnologijami se je to malce izboljšalo in volumen bučke zmanjšal (Sedaj žarnice ne počrnijo ampak posivijo)
Imajo pa halogenke lahko zaradi plina, ki nazaj na nitko nanaša volfram, dosti manjše buče.
Fluorescentkam se spreminja barvni spekter (gre čedalje bolj proti roza). Pravtako tudi drugače temnijo in začno prvo tam, kjer so elektrode. Odvisno tudi od načina montaže. V lustru, kjer za razliko od navadne žarnice ni razlike navzven, se kuhajo.
Sicer v buči ni močnega vakuuma. Narejena je tako da je pri delovanju tlak praktično ničen.
V sobi, kjer zahtevaš ostrino pa nimajo za burek.
No, ravnokar sem sprobaval 400W reflektor za v sobo; 8600 lumnov ima in meni se zdi odličen za 20m^2 veliko sobo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
hamax ::
No, ravnokar sem sprobaval 400W reflektor za v sobo; 8600 lumnov ima in meni se zdi odličen za 20m^2 veliko sobo.
Jaz imam v 20m^2 sobi tri led zarnice s skupno mocjo okoli 10W :)
Ni ravno hudo razsvetljeno, ampak za bulit v ekran je pa ravno prav.
Mjah. Nekaj podobnega imam na zadnji strani ekrana. 2x cold cathode (2x5W?) ki namesto na 12V lavfata na 7V iz starega napajalnika za mobitel.
Ravno lepo skompenzirata najnižjo osvetlitev ekrana, če vse ostalo ugasnem. :)
Mi pa ni všeč, če je v sobi mračno. Sploh v kakšni restavraciji je kaj takega zelo moteče, ko skoraj ne vidiš hrane pred seboj :)
10W ledic je okoli 600 lumnov. Za večerno buljenje ok. Za delo čez dan pa not :)
Ravno lepo skompenzirata najnižjo osvetlitev ekrana, če vse ostalo ugasnem. :)
Mi pa ni všeč, če je v sobi mračno. Sploh v kakšni restavraciji je kaj takega zelo moteče, ko skoraj ne vidiš hrane pred seboj :)
10W ledic je okoli 600 lumnov. Za večerno buljenje ok. Za delo čez dan pa not :)
jest10 ::
Ne morš verjet.
Česa ne moreš verjet? Da je pozimi in ponoči hladno in da večina ljudi takrat dogreva svoje bivalne prostore?
Odličen bo za današnjo akcijo "Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!"
Jype, glede varčnih sijalk. Jaz sem kupil nekaj teh različnih modelov, tam od 20-30€/kom. Ampak svetloba iz njih je bila porazna, tako da sem jih dal v hodnik, kjer ne svetijo dolgo. So vse crknile po dobrem letu. Jaz ne vem, kje si dobil pred desetimi leti tako dobre in super, da ti še danes delajo.
Omejitev moči žarnic je tudi neumna: namesto ene 150W imam sedaj dve 75W oziroma tri 50W GU10 halogenke. Kako tu sedaj okolje prišpara, če si narediš cluster manj močnih žarnic? Še en razlog več, da nasprotujemo populističnim "argumentov" ekofašistov, ki naredijo več škode kot koristi. Kot ta akcija za šokiranje elektrodistribucijskih omrežij. Zato danes zvečer, prižgimo vse luči in naj se vidi luč razuma!
lonz ::
Pri nas je v hiši tast sam polagal elektriko. Temu primerna je kakovost. Zaradi nihanj in posrečenih vezav, so nam navadne žarnice crkovale po kilah. Varčne (Philips) pa vse skupaj fino prenašajo in smo po dolgem cajtu brez problemov. Svetilnost mi je pa ista. Ne opazim razlike.
Aja; torej luč razuma my ass!
Aja; torej luč razuma my ass!
...arrrrrr, shiver me timbers...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lonz ()
Dajmo ostati vljudni. In napišite raje kak argumentiran odstavek kot enovrstičnico (z žaljivko).
Lej, za tistih nekaj luxov razlike plačam precej manj elektrike, da o življenski dobi ne govorim.
Ziga Dolhar ::
Fino bi bilo ljudem razložiti, da s takšnim "varčevanjem" kaj prida veliko energije ne "privarčujejo", ker se neporabljena elektrika v distribucijskem sistemu nikamor ne "shranjuje", ampak gre v luft. Oziroma, v zemljo.
https://dolhar.si/
Pyr0Beast> No, ravnokar sem sprobaval 400W reflektor za v sobo; 8600 lumnov ima in meni se zdi odličen za 20m^2 veliko sobo.
Meni se zdi tako početje obsceno. Približno tako, kot bi namesto radiatorja imel 500 varčnih žarnic, da bi ti grele sobo.
Bistri007> Jaz ne vem, kje si dobil pred desetimi leti tako dobre in super, da ti še danes delajo.
V trgovini z žarnicami, čeprav danes dobre žarnice lahko kupiš tudi na Petrolu ali v Merkatorju, stanejo pa spodobne okoli 10 evrov (Philips Tornado 865, recimo, ki daje od sebe svetlobo, ki je dejansko primerna za delo ponoči).
Meni se zdi tako početje obsceno. Približno tako, kot bi namesto radiatorja imel 500 varčnih žarnic, da bi ti grele sobo.
Bistri007> Jaz ne vem, kje si dobil pred desetimi leti tako dobre in super, da ti še danes delajo.
V trgovini z žarnicami, čeprav danes dobre žarnice lahko kupiš tudi na Petrolu ali v Merkatorju, stanejo pa spodobne okoli 10 evrov (Philips Tornado 865, recimo, ki daje od sebe svetlobo, ki je dejansko primerna za delo ponoči).
valvoline1 ::
Ne morš verjet.
Česa ne moreš verjet? Da je pozimi in ponoči hladno in da večina ljudi takrat dogreva svoje bivalne prostore?
Odličen bo za današnjo akcijo "Nasprotujmo ekofašizmu - prižgimo vse luči!"
Jype, glede varčnih sijalk. Jaz sem kupil nekaj teh različnih modelov, tam od 20-30€/kom. Ampak svetloba iz njih je bila porazna, tako da sem jih dal v hodnik, kjer ne svetijo dolgo. So vse crknile po dobrem letu. Jaz ne vem, kje si dobil pred desetimi leti tako dobre in super, da ti še danes delajo.
Omejitev moči žarnic je tudi neumna: namesto ene 150W imam sedaj dve 75W oziroma tri 50W GU10 halogenke. Kako tu sedaj okolje prišpara, če si narediš cluster manj močnih žarnic? Še en razlog več, da nasprotujemo populističnim "argumentov" ekofašistov, ki naredijo več škode kot koristi. Kot ta akcija za šokiranje elektrodistribucijskih omrežij. Zato danes zvečer, prižgimo vse luči in naj se vidi luč razuma!
Saj nimaš omejitve pr porabi štroma.Lahka porabiš kok češ,plačaj račun pa fertik. Če komu bl paše navadna žarnica si pač da navadnih. Če hočeš imet avto z porabo 20l+ ali več na 100km tut nobene panike in pravtako nobene omejitve glede porabe.
Ziga Dolhar> Fino bi bilo ljudem razložiti, da s takšnim "varčevanjem" kaj prida veliko energije ne "privarčujejo"
Privarčujejo denar, elektriko pa lahko porabijo za ogrevanje z bolj učinkovito napravo, kot je žarnica.
Privarčujejo denar, elektriko pa lahko porabijo za ogrevanje z bolj učinkovito napravo, kot je žarnica.
@Ziga Dilhar
...kratkoročno res; dolgoročno pa lahko razmišljamo o kaki redukciji delovanja TEŠ - ne pa da se dodaja nov blok.
...kratkoročno res; dolgoročno pa lahko razmišljamo o kaki redukciji delovanja TEŠ - ne pa da se dodaja nov blok.
Ziga Dolhar je izjavil:
Fino bi bilo ljudem razložiti, da s takšnim "varčevanjem" kaj prida veliko energije ne "privarčujejo", ker se neporabljena elektrika v distribucijskem sistemu nikamor ne "shranjuje", ampak gre v luft. Oziroma, v zemljo.
Sedi 1.
Poraba primarnih goriv(jedrsko,fosilno,hidropotencijal) se seveda zmanjšuje ob pametnem ravnanju z elektriko,saj se primerno temu zmanjša trenutni output-zmogljivost elektrarn.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: valvoline1 ()
valvoline1 je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
Sedi 1.
Poraba primarnih goriv(jedrsko,fosilno,hidropotencijal) se seveda zmanjšuje ob pametnem ravnanju z elektriko,saj se primerno zmanjša zmogljivost elektrarn.
Če imaš pretočne hidro, vodo le spuščaš mimo jezu. Pri nuklearkah tudi nimaš regulacije moči(to je šele pri novejših tipih, ki jih sedaj gradijo)
valvoline1 je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
Sedi 1.
Poraba primarnih goriv(jedrsko,fosilno,hidropotencijal) se seveda zmanjšuje ob pametnem ravnanju z elektriko,saj se primerno zmanjša zmogljivost elektrarn.
Če imaš pretočne hidro, vodo le spuščaš mimo jezu. Pri nuklearkah tudi nimaš regulacije moči(to je šele pri novejših tipih, ki jih sedaj gradijo)
Kje pa,pr vseh načinih za pridobivanje štroma je regulacija povezana z nihanjem izhodne napetosti.Ko napetost pade se avtomatsko poveča zmogljivost,in obratno.
Pr hidroeletrarnah se zmanjša-poveča količina vode k se je spusti na turbinah(o sistemih z akumulacijo). Če je pretočna varijanta pa tam regulacije ni.
Zgodovina sprememb…
Glede same akcije WWF: močan padec ali porast porabe ni dober za električno omrežje. Za konično moč imamo "hitre" elekrarne - plinsko; in pa elektrarno, ki vleče elektriko ven iz omrežja - črpalno elektrarno; ter kakšen Talum.
Kar mene moti pri vsem tem je lažna moralna drža "zelenih" (naj gredo v Severno Korejo ali subsaharso Afriko) in njihovo lobiranje za to, da bom plačeval več za manj in slabše. Zakonska prepoved žarnic, halo!!! Obenem pa se zavzemajo za "tankanje" avtomobilov iz domačih štekarjev. Sicer pa, kaj niso ogljikovodiki veliko bolj čisti in naravni kot katerakoli električna baterija? Kakšen vpliv ima ogljikovodik na podtalnico, in kakšnega izlita baterija?
Kar mene moti pri vsem tem je lažna moralna drža "zelenih" (naj gredo v Severno Korejo ali subsaharso Afriko) in njihovo lobiranje za to, da bom plačeval več za manj in slabše. Zakonska prepoved žarnic, halo!!! Obenem pa se zavzemajo za "tankanje" avtomobilov iz domačih štekarjev. Sicer pa, kaj niso ogljikovodiki veliko bolj čisti in naravni kot katerakoli električna baterija? Kakšen vpliv ima ogljikovodik na podtalnico, in kakšnega izlita baterija?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bistri007 ()
Ziga Dolhar ::
valvoline1 je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
Sedi 1.
Poraba primarnih goriv(jedrsko,fosilno,hidropotencijal) se seveda zmanjšuje ob pametnem ravnanju z elektriko,saj se primerno temu zmanjša trenutni output-zmogljivost elektrarn.
Seveda - če bi bilo moč delovanje elektrarne (proizvodnjo) regulirati v tako kratkem času (minute, sekunde), da bi produkcija in output dejansko lahko sledila potrebam odjemalcev. Pa ne. Sprememba outputa ima neizbežen "lag" za spremembo inputa (ki zopet "laga" za spremembo vhodnih parametrov, ta pa "laga" sistemskemu odjemu) zaradi same narave delovanja elektrarn. Pri nekaterih (recimo pri nereguliranih pretočnih [brez akumulacije] hidroelektrarnah, ki so menda "najbolj zelene" ker minimalno vplivajo na zgornji tok reke; sončnih, vetrnih) pa takšnega "prihranka" potenciala ni sploh.
"Ugasnimo luči za en dan" je že skoraj smiselno. Ugašanje luči za eno uro je farsa.
p.s.: Ocenjevanja se lahko vzdržiš, ne kanim diplomirati pri tebi.
https://dolhar.si/
Ziga Dolhar je izjavil:
valvoline1 je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
Sedi 1.
Seveda - če bi bilo moč delovanje elektrarne (proizvodnjo) regulirati v tako kratkem času (minute, sekunde), da bi produkcija in output dejansko lahko sledila potrebam odjemalcev. Pa ne. Sprememba outputa ima neizbežen "lag" za spremembo inputa (ki zopet "laga" za spremembo vhodnih parametrov, ta pa "laga" sistemskemu odjemu) zaradi same narave delovanja elektrarn. Pri nekaterih (recimo pri nereguliranih pretočnih [brez akumulacije] hidroelektrarnah, ki so menda "najbolj zelene" ker minimalno vplivajo na zgornji tok reke; sončnih, vetrnih) pa takšnega "prihranka" potenciala ni sploh.
"Ugasnimo luči za en dan" je že skoraj smiselno. Ugašanje luči za eno uro je farsa.
p.s.: Ocenjevanja se lahko vzdržiš, ne kanim diplomirati pri tebi.
Nihanja napetosti in obremenitve so precej nižje kot si ti predstavljaiš. Saj govorimo o celovitem električnem omrežju,kjer je posamezna poraba in trenutni peak nekega uporabnika praktično zanemarljiv,tudi če je tovarna ki ponuca ogromno štroma.
Zgodovina sprememb…
valvoline1 je izjavil:
Nihanja napetosti in obremenitve so precej nižje kot si ti predstavljaiš. Saj govorimo o celovitem električnem omrežju,kjer je posamezna poraba in trenutni peak nekega uporabnika praktično zanemarljiv,tudi če je tovarna ki ponuca ogromno štroma.
> če je tovarna ki ponuca ogromno štroma
Tovarne, ki ponucajo ogromno štroma zakupijo pasovno energijo in jo v dogovorjeni količini in v dogovorjenem času tudi porabijo.
Pasovna energija je zaradi gotovosti tudi cenejša kot konična. Zakaj misliš, da so cene električne energije celo negativne? Če imaš preobremenjeno omrežje nekomu celo plačaš za to, da jo spravi iz omrežja. Tipičen primer vira električne energije, ki sesuva sistem, so vetrnice - zato je pri njih velikokrat cena za odkup tudi negativna.
valvoline1 je izjavil:
> če je tovarna ki ponuca ogromno štroma
Tovarne, ki ponucajo ogromno štroma zakupijo pasovno energijo in jo v dogovorjeni količini in v dogovorjenem času tudi porabijo.
Pasovna energija je zaradi gotovosti tudi cenejša kot konična. Zakaj misliš, da so cene električne energije celo negativne? Če imaš preobremenjeno omrežje nekomu celo plačaš za to, da jo spravi iz omrežja. Tipičen primer vira električne energije, ki sesuva sistem, so vetrnice - zato je pri njih velikokrat cena za odkup tudi negativna.
Tega še nisem slišu,ni varijante da se kej takega dogaja. Pač konstantni viri štroma ki so brez regulacije(pretočne HC,veternice,FV...) dajo določen output,seveda je ta output pi*kin dim v primerjavi z tem kolk omrežje zahteva. Saj odstotek štroma pridobljen iz obnovljivih virov je zaenkrat izredno majhen,in ni varijante da pride do zasičenosti omrežja.
valvoline1 je izjavil:
valvoline1 je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
Sedi 1.
Kje pa,pr vseh načinih za pridobivanje štroma je regulacija povezana z nihanjem izhodne napetosti.Ko napetost pade se avtomatsko poveča zmogljivost,in obratno.
Pr hidroeletrarnah se zmanjša-poveča količina vode k se je spusti na turbinah(o sistemih z akumulacijo). Če je pretočna varijanta pa tam regulacije ni.
Nihanja napetosti se korigira z nastavljanjem vzbujanja generatorjev. Nihanje frekvence pa s povečevanjem/zmanjševanjem moči na turbini.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | se še dobi navadne žarnice? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26003 (10769) | čuhalev |
» | Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 44522 (42368) | jebiveter2 |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 126907 (95831) | BigWhale |
» | Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28461 (23787) | BlaiseM |
» | Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 30742 (26357) | Spajky |