» »

Zakaj hoče država pomagati bankam (gradbincem)?

Zakaj hoče država pomagati bankam (gradbincem)?

«
1
2

shock ::

A mi lahko kdo lepo razjasni zakaj bi morala naša vlada pomagati bankam glede na nasedle naložbe? Zakaj ne dovoli trgu, da se stanje stabilizira? Kaj bomo s tem dosegli?
  • spremenil: shock ()

zee ::

Zakaj ?
- zato ker bi v prvi stopnji bi dosegli povečanje brezposelnosti, saj bi propadlo precej podjetij (podizvajalcev), ki so odvisni od teh gradbincev, kar bi povečalo pritisk na socialno blagajno
- zato ker bi se izkazalo, da niso "nacionalni šampioni" niti "n" od te zveze

Stabilizacija trga?
Trga IMO v Sloveniji sploh ni. Imamo zgolj incestno stanje med Državo™ in Podjetji, ki to niso.

Moje mnenje:
Naj propadejo. SCT, Primorje & co. so se dovolj dolgo kot pijavke pasli na krvi davkoplačevalcev. Če so res tako dobri, naj si sami najdejo posle v tujini, ne pa da jim posle "rihta" premier. V RL se za ljudi, ki opravljajo to funkcijo uporablja en drug izraz.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

gendale ::

jebe se njim za gradbena podjetja, banke, delavce in ostale davkoplačevalce, gre samo za še enega izmed mnogih načinov kraje davkoplačevalskega denarja
samo poglej povezave med vsemi vplatenimi v teh 'naložbah' in politiki

neki4 ::

shock je izjavil:

A mi lahko kdo lepo razjasni zakaj bi morala naša vlada pomagati bankam glede na nasedle naložbe? Zakaj ne dovoli trgu, da se stanje stabilizira? Kaj bomo s tem dosegli?



Sej pomagajo tudi podjetjem, pa čeprav so jih menedžerji prevzeli, vsaj posredno(Pahor rihta posle SCT-ju- Libija). Reševali so Muro, pa čeprav ni imela perspektive, dokler je šlo. Ko je prišla kriza so končno rekli ne. Banke so pa hrbtenica sistema in če se to sesuje je pa pisdarija še toliko večja. Zakaj jim ne bi, če se pa tako pričakuje. Enemu pomagaš, moraš valda tudi drugemu:)

BlueRunner ::

zee je izjavil:

Trga IMO v Sloveniji sploh ni. Imamo zgolj incestno stanje med Državo™ in Podjetji, ki to niso.

V bistvu je to in samo to odgovor na vprašanje OP-a.

zee je izjavil:

Naj propadejo. SCT, Primorje & co. so se dovolj dolgo kot pijavke pasli na krvi davkoplačevalcev. Če so res tako dobri, naj si sami najdejo posle v tujini, ne pa da jim posle "rihta" premier. V RL se za ljudi, ki opravljajo to funkcijo uporablja en drug izraz.

Na to bi sam dodal samo še to, da bo sedaj njihov propad zagotovo zelo bolel. Če pa agonijo in z njo povezano smrdečo gnojnično jamo klientelizma in nepotizma še nekaj časa ohranimo pri življenju, bo pa še bolj bolelo. Nekako po načelu, sedaj bomo dali obliž čez tur, da ne bo potrebno operirati, čez nekaj let bomo pa lahko samo še amputirali.

Zgodovina sprememb…

Matako ::

Mislim, da je v ozadju vsega točno isti trik, ki je haral po svetu že dve leti nazaj: banke imajo preveč terjatev v obliki hipotek oz. so postale lastnice preveč nepremičnin raznih pušaških podjetij tipa Vegrad in SCT.

Jasno bi zdaj še naprej rade sanjale, da so te nepremičnine, ki jih nihče noče, vredne N milijonov evrov in bi rade ta N vpisale v izkazih poslovanja. Gl. Španijo, za še nazornejši primer.

Saj po svoje jih razumem, samo bolj se bo odlašalo z neizogibnim... huje bo kasneje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Zeberdee ::

Preprosto: Če gredo zadolžena podjetja v stečaj, morajo banke izvajati garancije. To pomeni, da njihova kapitalska ustreznost pade, to pomeni, da pade boniteta bank in države in le-te se zadolžujejo dražje. To ne pomeni le to, da se na novo zadolžuje dražje, ampak da mora država reprogramirati kredite, za katere od takrat naprej plačuje 50% ali več procentno večje obresti. To je en vidik.

Iz tega vidika potem sledi to, da ob propadu gradbene industrije propade še mnogo drugih delavnih mest. Ob padcu kapitalske neustreznosti države pa se zavrejo tudi invesiticije, kar pomeni, da novih delovnih mest ne more biti, oziroma so dražja.

Potem je še en vidik. Če vse to razpade, dobi država 20.000 novih prejemnikov socialne pomoči. Socialna je na začetku kar velika, šele po 2 letih začne padati. Koliko je povprečna socialna * 20.000*12 (mesecev?)?

Potem je še en vidik, ki pa je bolj kompleksen. Začeti je potrebno pri javnih naročilih. Ko nekateri kosmati ekonomisti iz društev razlagajo, da smo preplačali avtoceste - je tukaj eno resno in jebeno vprašanje. Jaz resnično ne verjamem temu, da smo avtoceste preplačali. Če bi jih, bi se našla avstrijska / italijanska / bilokera firma, ki bi na teh razpisih nastopala. Pri tako ogromnih naročilih, kot so bila ta, 33% pomeni ogromno. Verjetno bi se že pri 10% SCT in Primorje morala konkurirati z nasprotniki, ki so veliko, veliko bolj močni od njih. Verjetno znajo tudi tuje firme (poglej Patrio) polobirati, da take posle dobijo. V Sloveniji bomo morali zgraditi še kar nekaj avtocest. Takoj, ko bo Hrvaška prišla v unijo bodo začeli pritiskati na krak Ilirska Bistrica - Postojna, kar smo obljubili. Nujno je potrebno povezati Koroško. Pa če bo to verjetno delal koncesionar bo ogromno, ogromno izgubljenih milijonov od DDVja in davka na dobiček, če tega ne bomo gradili sami.

Železnice bo tudi potrebno prenoviti, načrtujemo ogromno.

Zadeva niti pod razno ni tako preprosta kot pravimo in mislimo Slovenci pod vplivom oddaje Svet.

luli ::

Saj tuja podjetja so se prijavljala. Problem je v tem, ker so "zidarjeva" postavila nižjo ceno, kasneje pa s pomožjo "tatov" dobila anekse, ki so prvotno ceno dvignile tudi za več kot 3x.

technolog ::

Uninit socialno pomoč!

kivi113 ::

Zato, da se po vzoru Amerike, Irske, Grčije zapufamo za 50 let naprej, da bodo prišli k nam IMFjovci zaradi bankrota države, in še naprej bomo ostali vzorna tranzicijska demokracija.

Samo sledimo zahodnjaškemu modelu propadanja. Zrežiran bullshit. Nastrada narod, opomorejo si pa korumpirani politiki in nastavljeni gospodarstveniki ter seveda tuje banke (ki poslujejo z naprintanim denarjem - FED naj bi evropskim bankam "posodil" okoli 3 milijarde usd).

V kakšno verbalno akrobatiko bo pa tole zavito, je pa zelo postranskega pomena, saj je več kot očitno, da pri nas pravo ne deluje (očitno tistim, ki je imel z našimi "organi" že kaj opravka), politika ne deluje, banke ne delujejo.

IMO. Pa lep pozdrav,.. :)

Zeberdee ::

luli: To ni problem Zidarja, to je problem tega, da DARS ne vloži denarja v razpisno zakonodajo. Čisto preprosto - pri najbolj znanemu izmed tunelov v razpisu manjka polovico tistega, kar je sedaj. Ker tega ne morem 100% trditi, pa lahko povem za primer na eni izmed manjših občin, kjer so v razpis dali "ureditev ceste" na koncu pa je bilo potrebno z aneksi zrihtati krožišče, osvetlitev, kolesarsko stezo etc.

BlueRunner ::

Zeberdee je izjavil:

Potem je še en vidik. Če vse to razpade, dobi država 20.000 novih prejemnikov socialne pomoči. Socialna je na začetku kar velika, šele po 2 letih začne padati. Koliko je povprečna socialna * 20.000*12 (mesecev?)?

Hmnja. Vse lepo in prav. Vendar pa ali imamo kjerkoli pri nas kakšen dokaz, da je kakšno "reševanje nacionalnega interesa" ali pa "varovanje delovnih mest" že obrodilo sadove? Vsi primeri, kar se jih ta trenutek spomnem, ko je prišlo do dileme ali naj se da denar v fabrko, da bodo ostala delovna mesta, ali pa naj se dopusti stečaj, so dala odločitev, da se podpre fabrko. Na koncu pa so bila ta sredstva izgoublena, fabrka je še vedno končala v stečaju in ljudje so še vedno pristali na zavodu. Dodaten "bonus" v zadnjih letih pa je bil samo to, da se vmes še po nekaj mesecev ni plačevalo najmanj prispevkov ali pa kar celih plač ne.

Nope. Ne grem se več. Včasih sem idealistično verjel, da se izplača reševati tovarne in s tem tudi delovna mesta. Izkušnje so me naučile, da se tovarne bodisi rešijo same (preko poravnav ali dokapitalizacij), bodisi propadejo čim prej. Nikakor pa več ne pristajam na to, da se denar brez strategije, brez nadzora in brez logike pumpa v projekte, ki so zabredli. Ne več. Ne gre. Nikoli ni šlo. Ne verjamem, da bo to kadarkoli lahko šlo. Sociala ni poceni. Ampak na koncu je še vedno izpadlo, da smo plačali socialo, fabrko, nekaj direktorjev in še kakšno vikendico ali barko ob strani. Torej je odločitev dejansko med "plačati samo socialo" ali pa "plačati cel kup miljonov in potem še vedno tudi socialo".

Kar se pa tiče "reševanja" gradbincev in "varovanja malih podizvajalcev", pa so ti že izgubljeni. Samo še milostnega strela niso dočakali. Banke imajo hipoteke na nepremičninah in banke imajo plombe na TRR-jih gradbincev. Vsak EUR, ki ga bo država dala katerem koli velikem gradbincu, bodo takoj pobrale banke. Mali privatniki na katere tako intenzivno opozarja Križanič ne bodo od tega videli niti centa in banke bodo še vedno pobrale stanovanja in denar. Vsi ostali pa bodo še vedno ostali v stečajih. Poslovnih ali pa osebnih... To je že Game Over. Samo nekateri še iščejo kje bi lahko še kaj ob strani zalsužili.

Greed is good in to.

Zeberdee je izjavil:

Zadeva niti pod razno ni tako preprosta kot pravimo in mislimo Slovenci pod vplivom oddaje Svet.

Ne, ni preprosta. Ampak naš "past performance" me sili v zaključek, da je bolje sedaj imeti veliko bolečino, kot pa kasneje še nekajkrat večjo. Danes bomo teh nekaj propadlih gradbincev rešili in malo kreativno pofrizirali bančne bilance, jutri pa zaradi tega ne bo niti enega EUR več, niti enega delovnega mesta več in niti enega froca več. Če kaj, potem bo vsega tega manj, obrestne mere bodo kljub temu visoke, inflacija še višja, mi pa bomo verjetno res pod nadzorom IMF.

Takrat bo pa res zabolelo.

Če pa sindikati slučajno uspejo izsiliti referendum o pokojninski reformi, pa predlagam, da se takoj po padcu predloga sprejme interventni zakon s katerim se bo pokojnine navzgor omejilo na bistveno nižje zneske, kot pa so danes zato, da se zaščiti proračun in preneha prelivanje proračunskih sredstev v pokojninsko blagajno za pokrivanje njenega minusa.

Pa še pokojninske prispevke naj se dvigne, da bomo lahko še naprej živeli vedno večjo armado upokojencev.

Potem pa, da vidimo sindikate, ki razlagajo, da se borijo za pravice delavcev in upokojencev.

Zgodovina sprememb…

sasoe ::

a

1. gre zato, da politiki enostavno ni več za zaupati, in te nujne reforme v pokojninski zakonodaji poslušamo vsako leto, ker se folk stiska, do mimimuma. tudi če se reforma sprejme, bo čez tri leta potrebna nova! španaj zanko okoli vratu, do konca!!!
2. gre zato, da se denar po drugi strani zapravlja za bedarije, da se troši negospodarno in netransparentno.
3. najlažja rešitev je dvig delovne dobe ali pa pač zmanjšanje pokojnine, ampak obstajajo tudi druge bolj posredne rešitve, ki ne bi rezale v ljudi, ampak tukaj je treba že mislit, uporabljat sive celice. to pa???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sasoe ()

drejc ::

"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Matako ::

kivi113 je izjavil:

Zato, da se po vzoru Amerike, Irske, Grčije zapufamo za 50 let naprej, da bodo prišli k nam IMFjovci zaradi bankrota države, in še naprej bomo ostali vzorna tranzicijska demokracija.

Samo sledimo zahodnjaškemu modelu propadanja. Zrežiran bullshit. Nastrada narod, opomorejo si pa korumpirani politiki in nastavljeni gospodarstveniki ter seveda tuje banke (ki poslujejo z naprintanim denarjem - FED naj bi evropskim bankam "posodil" okoli 3 milijarde usd).

V kakšno verbalno akrobatiko bo pa tole zavito, je pa zelo postranskega pomena, saj je več kot očitno, da pri nas pravo ne deluje (očitno tistim, ki je imel z našimi "organi" že kaj opravka), politika ne deluje, banke ne delujejo.

IMO. Pa lep pozdrav,.. :)


Ma ja, kot da si kaj povedal.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

kivi113 ::

Z reševanjem bank in podjetij država napiše obveznice, katerih obveznosti naprti ljudem.

Ko so obveznosti previsoke, da bi se jih še sproti plačevali, mora država prodati del svojega premoženja ali poceni prodajati svoje surovine. Ljudi pa ponavadi to potisne v revščino, okoristi pa se koruptivna vladavina in tuje korporacije.

Primer je npr. Indonezija, Argentina, pa Iran v času Shaha, ..
Bančna destabilizacija držav preko koruptivnih vzvodov kot oblika modernega imperializma.

Sem zdaj kaj več povedal? Agree/not & why?

shock ::

Bomo iskreni, reforme so nujne, konec koncev povprečna življenjska doba človeka se je podaljšala. Glede reform nimam nič proti, kar pa se tiče pomaganje bankam sem absolutno proti. Naj gredo ljudje (gradbinci) na ceste. Poglejte pred krizo je gradbeni sektor v tej državi ustvaril 20 odstotkov BDP-ja. Saj to ni normalno, v EU ta sektor v povprečju ustvaril 7-8% BDP-ja. Saj se ne čudim, da smo imeli tako gospodarsko rast zdaj pa tako sranje.

djordjevic ::

BlueRunner je izjavil:

Zeberdee je izjavil:

Potem je še en vidik. Če vse to razpade, dobi država 20.000 novih prejemnikov socialne pomoči. Socialna je na začetku kar velika, šele po 2 letih začne padati. Koliko je povprečna socialna * 20.000*12 (mesecev?)?

Hmnja. Vse lepo in prav. Vendar pa ali imamo kjerkoli pri nas kakšen dokaz, da je kakšno "reševanje nacionalnega interesa" ali pa "varovanje delovnih mest" že obrodilo sadove? Vsi primeri, kar se jih ta trenutek spomnem, ko je prišlo do dileme ali naj se da denar v fabrko, da bodo ostala delovna mesta, ali pa naj se dopusti stečaj, so dala odločitev, da se podpre fabrko. Na koncu pa so bila ta sredstva izgoublena, fabrka je še vedno končala v stečaju in ljudje so še vedno pristali na zavodu. Dodaten "bonus" v zadnjih letih pa je bil samo to, da se vmes še po nekaj mesecev ni plačevalo najmanj prispevkov ali pa kar celih plač ne.

Nope. Ne grem se več. Včasih sem idealistično verjel, da se izplača reševati tovarne in s tem tudi delovna mesta. Izkušnje so me naučile, da se tovarne bodisi rešijo same (preko poravnav ali dokapitalizacij), bodisi propadejo čim prej. Nikakor pa več ne pristajam na to, da se denar brez strategije, brez nadzora in brez logike pumpa v projekte, ki so zabredli. Ne več. Ne gre. Nikoli ni šlo. Ne verjamem, da bo to kadarkoli lahko šlo. Sociala ni poceni. Ampak na koncu je še vedno izpadlo, da smo plačali socialo, fabrko, nekaj direktorjev in še kakšno vikendico ali barko ob strani. Torej je odločitev dejansko med "plačati samo socialo" ali pa "plačati cel kup miljonov in potem še vedno tudi socialo".

Kar se pa tiče "reševanja" gradbincev in "varovanja malih podizvajalcev", pa so ti že izgubljeni. Samo še milostnega strela niso dočakali. Banke imajo hipoteke na nepremičninah in banke imajo plombe na TRR-jih gradbincev. Vsak EUR, ki ga bo država dala katerem koli velikem gradbincu, bodo takoj pobrale banke. Mali privatniki na katere tako intenzivno opozarja Križanič ne bodo od tega videli niti centa in banke bodo še vedno pobrale stanovanja in denar. Vsi ostali pa bodo še vedno ostali v stečajih. Poslovnih ali pa osebnih... To je že Game Over. Samo nekateri še iščejo kje bi lahko še kaj ob strani zalsužili.

Greed is good in to.

Zeberdee je izjavil:

Zadeva niti pod razno ni tako preprosta kot pravimo in mislimo Slovenci pod vplivom oddaje Svet.

Ne, ni preprosta. Ampak naš "past performance" me sili v zaključek, da je bolje sedaj imeti veliko bolečino, kot pa kasneje še nekajkrat večjo. Danes bomo teh nekaj propadlih gradbincev rešili in malo kreativno pofrizirali bančne bilance, jutri pa zaradi tega ne bo niti enega EUR več, niti enega delovnega mesta več in niti enega froca več. Če kaj, potem bo vsega tega manj, obrestne mere bodo kljub temu visoke, inflacija še višja, mi pa bomo verjetno res pod nadzorom IMF.

Takrat bo pa res zabolelo.

Če pa sindikati slučajno uspejo izsiliti referendum o pokojninski reformi, pa predlagam, da se takoj po padcu predloga sprejme interventni zakon s katerim se bo pokojnine navzgor omejilo na bistveno nižje zneske, kot pa so danes zato, da se zaščiti proračun in preneha prelivanje proračunskih sredstev v pokojninsko blagajno za pokrivanje njenega minusa.

Pa še pokojninske prispevke naj se dvigne, da bomo lahko še naprej živeli vedno večjo armado upokojencev.

Potem pa, da vidimo sindikate, ki razlagajo, da se borijo za pravice delavcev in upokojencev.

Fak, midva bi morala na kak pir, ker je prav scary, kako nama določene ideje sovpadajo. :D
No grave is deep enough to keep us in chains.

SasoS ::

Zeberdee je izjavil:

Pa če bo to verjetno delal koncesionar bo ogromno, ogromno izgubljenih milijonov od DDVja in davka na dobiček, če tega ne bomo gradili sami.


Ni mi čisto jasno...kaki izgubljen DDV? Tisti ki ga država plača sama sebi? Kak davek na dobiček? Tistih 20% od razlike (kar ni šlo za stroške, plače in zavilo še na kajmane) ki tako ali tako izvirajo iz državne malhe?

Zeberdee ::

Če je račun izdan od SCT GMBH s sedežom na Dunaju, DDV nikakor ne gre v slovenski proračun, ampak gre v "medmejni" obračun. Davek od dobička pa tudi ne gre v Slovenski proračun.

kmetek ::

Naj propadajo!!!!!!

ČERNIGOJ 780.000 letno bruto plače!!!!!
ZIDAR cca 2500EUR na dan, HILDA itd.....

da bi se znižali plače za polovico in dali zaposlenim , to pa ne ? Ali da bi znižali ceno za m2, spet ne?

Karaya 52 ::

Zakaj bi jo znižali, če bo po tej ceni nabavljala država, ki jo vodijo ljudje, ki jih kljub vsemu volitev?

Zeberdee ::

800.000 EUR za CEOja firme, ki zaposluje 1000 ljudi afaik nikjer v svetu (ampak res NIKJER v svetu) ni pod vprašanjem. To je 70 EUR na mesec za vsako delovno mesto. In še, od teh 800.000 jurjev dobi več kot 400.000 EUR direktno - država.

BlueRunner ::

Zeberdee je izjavil:

800.000 EUR za CEOja firme, ki zaposluje 1000 ljudi afaik nikjer v svetu (ampak res NIKJER v svetu) ni pod vprašanjem. To je 70 EUR na mesec za vsako delovno mesto. In še, od teh 800.000 jurjev dobi več kot 400.000 EUR direktno - država.

Če firmi laufa zagotovo.

Če pa firmi ne lafua, če delavcem ne poravnajo niti obveznih prispevkov in če tudi izplačila plač zamujajo, poleg rednega minusa in prisilne poravnave... ja. Potem je tudi 0,01€/delovno mesto preveč.



Eh... pa sem se ujel na limanice. Za direktorje je 70EUR/zaposlenega odločno preveč. Že ideja ocenjevanja po številu zaposlenih ni ustrezna za direktorje.

Po tem ključu se lahko ocenjuje dobičke, ki si jih izplačujejo lastniki, direktorji pa so samo najeta delovna sila, ki se lahko izpogaja za bistveno višjo plačo, kot pa ostali zaposleni.

Pri nas je vedno zmeda z lastniki in direktorji, ker se redno dogaja, da direktorji državi kot lastniku dobesedno odnesejo lastništvo z izrabo t.i. tajkunskih kreditov.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

"Če firmi laufa" itak vodstvo "nič ne dela". (Če pa ne laufa pa se tudi takoj ve, na koga s prstom pokazat)

Zeberdee ::

Če je katerikoli manager taka svinja, da sebi izplača plačo, delavcem pa ne, potem je za pribiti na zid.

Hkrati pa, kaj ni bilo vse narobe s Kramarjevo milijonsko nagrado (ki jo je zaslužil preko 4 let, na koncu pa želel izplačati)?

Poglejte - Slovenija je lahko še tako moralno in kapitalno izprijena. A ne samo na nivoju tistih, ki kapital imajo in tistih, ki so na čelih podjetij. Slovensko ljudstvo je bilo toliko časa populistično bombardirano s strani politike in medijev - da nihče (pa verjetno tudi jaz ne) nimamo osnovnih pojmov razjasnjenih.

Ni problem Černigoja, da je NS z njim podpisal tako pogodbo. Hkrati pa jaz vidim največji problem v družbi. Tako kot pravi darkolord - verjetno bi mnogo managerjev delalo za veliko večji variabilni del plače - a potem, ko bi prišlo do zlatih jajc, pa jih nihče ne bi smel pobirati.

Okapi ::

Po tem ključu se lahko ocenjuje dobičke, ki si jih izplačujejo lastniki, direktorji pa so samo najeta delovna sila,
Če je lastnik hkrati direktor, si lahko dobiček izplača prek plače. Čeprav je to afaik precej neumno početje, ker so plače zaradi prispevkov precej bolj obdavčene.

O.

Aston_11 ::

Tako si lopovi razporejajo denar iz enega žepa v drugi. Folk pa slepijo, da s tem pomagajo kao ljudem.

BlueRunner ::

Ne. Pravi lopovi imajo vmes še eno firmo doma in eno v tujini.

USS Liberty ::

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/vlada...

Frau Radich aus der DDR bo gradbince reševala tako, da bo raji prepovedala, da si v lastni režiji gradi hišo večjo od 250 kvadratov...

Jao, pa ta baba je še bolj tupa kot nekoč Milka Planinc... Takih "protikriznih ukrepov" se ni niti drugarica Milka spomnila...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Hm. Malo gledam te visoko leteče ideje velikih projektov za "slovenske gradbince". Mnja. Prvi razpis, pa bo prišel kakšen Graseto. Če pa bo v pogojih slučajno pisalo, da smejo kandidirati samo slovenski gradbinci, ali pa, da morajo biti samo slovenski podizvajalci, pa ji bo verjetno že Bruselj pojasnil pojme "državna subvencija" in "omejevanje konkurence".

No, račun bomo itak plačali mi sami.

Torej bo edini ukrep pomoči odkupovanje praznih stanovanj ob ceni, ki bo menda "nižja od tržne". Še dobro, da je tržna cena zaradi predhodnih blebetanj ministra Križaniča še vedno tako prenapihnjena, da bo znižanje cen bolj iluzija, kot pa kaj drugega. Če pa sem se pri tej napovedi zmotil, pa bom kar pojedel svojo kapo.

Pomoč "zdravim jedrom" pa je še ena bedarija, ker imajo neprodana stanovanja predsvem nasedli gradbinci, ki jih zaradi pritiska bank ne smejo prodati po nižji ceni. Realne cene bi lahko namreč ogrozile kakšna preoptimistična vrednotenja hipotek in kreditov, ki jih imajo banke do teh gnilih gradbincev. Odkup teh stanovanj teh gradbincev ne bo rešil, ker bodo denar pobrale banke, nič ga pa ne bo prišlo v roke podizvajalcev, ki še vedno ne bodo mogli odplačati svojih kreditov in bodo še vedno končali v stečajih.

No, bodo pa banke po ovinku subvencionirane in rešene slabih kreditov. Država časti. Z našim denarjem, seveda.

djordjevic ::

Za nameček pa jim bomo častili še dokapitalizacijo. Kje so najbližje gavge?
No grave is deep enough to keep us in chains.

BlueRunner ::

Za njih predaleč. Za nas pa morda že za ovinkom.

dj cotto ::

herr USS Nimitz

Da ne boš nekaj trobezljal na pamet in verjel vsemu, kar prebereš od naših vrlih novinarjev.

17. julija 2004 je bil objavljen:

Z A K O N
O GRADITVI OBJEKTOV
(uradno prečiščeno besedilo)
(ZGO-1-UPB1)


79. člen

(gradnja v lastni režiji)

(1) Posameznik ali društvo lahko v lastni režiji gradi enostavni objekt, lahko pa tudi manj zahtevni objekt, vendar samo pod naslednjimi pogoji:

1. da je to največ enonadstropen objekt z največ eno kletjo in z možno mansardo nad nadstropjem,
2. da je takšen objekt enostanovanjska stavba za lastne potrebe, kmetijska stavba, namenjena za potrebe družinske kmetije, planinski dom, gasilski dom ali druga manjša stavba, namenjena opravljanju društvene dejavnosti,
3. da njena uporabna površina skupaj z mansardo ne presega 250,00 m2 koristne površine in
4. da je zagotovljen gradbeni nadzor po določbah tega zakona.

(2) Ne glede na določbe 3. točke prejšnjega odstavka lahko gasilsko ali planinsko društvo v svoji režiji oziroma s člansko pomočjo gradi gasilski oziroma planinski dom tudi, če njegova koristna površina presega 250,00 m2, vendar največ do 350,00 m2 koristne površine.

Keyser Soze ::

Ja, mater vola. V eni drugi temi sem bral, da je treba oblastnikom pustit da vladajo. Enako oblastniki trdijo, da je ljudstvo preveč "rizično", da bi mu dopuščali poseganje v voljo oblastnikov.

Mislim, da bo treba kar zaupat Oblasti, konec koncev je veliko nad našim preprostim nivojem in garant ve kaj dela.

Če je treba pomagat terminalno bolnim oz. tistim "brez dna", jim je pač treba pomagat. Ane?
OM, F, G!

Keyser Soze ::

P.S.: Pozabil povedat, da je najbolj važno to, da mamo na naši strani strokovnjake ala ga. Radič in g. Svetlik. Pa da šalabajzerji ala Soršek, Lahovnik, ipd. čim prej spokajo "dol s scene".
OM, F, G!

revvs ::

Če bi vsi političari bili kot Lahovnik bi ta država bila bogata in uspešna, Lahovnik je eden izmed redkih ki ne govorijo dvolično.

krneki0001 ::

shock je izjavil:

A mi lahko kdo lepo razjasni zakaj bi morala naša vlada pomagati bankam glede na nasedle naložbe? Zakaj ne dovoli trgu, da se stanje stabilizira? Kaj bomo s tem dosegli?



Zato ker so te firme vsem tem politikom bajte zastonj zgradile. >:D

BlueRunner ::

revvs je izjavil:

Če bi vsi političari bili kot Lahovnik bi ta država bila bogata in uspešna, Lahovnik je eden izmed redkih ki ne govorijo dvolično.

No, tudi on verjetno ni popoln. Vendar pa, ali ni zanimivo, da si praviloma za politike želimo predvsem takšne, ki se politike dejansko otepajo.

Hm...

Okapi ::

Če bi vsi političari bili kot Lahovnik
Kaj je recimo dobrega naredil kot minister? Mogoče znaš našteti dva njegova dosežka?

O.

Zeberdee ::

V bistvu je Lahovnik s "protitajkunsko" zakonodajo potopil mnogo firm.

djordjevic ::

Za moje pojme si je zapravil ama vso kredibilnost, ko je stopil z vlaka sredi najhujše gospodarske krize njegovega časa (pa če smo iskreni, je začel stopati z njega že hitro po nastopu mandata - s kandidaturo za evropskega poslanca). Ergo, za njega z moje strani velja - put out or shut the F up.
No grave is deep enough to keep us in chains.

fosil ::

Lahovnik ni naredil nič pametnega, ampak po drugi strani tudi ni povzročil nobene "škode", česar pa ne bi mogli rečt za njegovo naslednico.
Tako je!

Aston_11 ::

Sedanja oblast je tako koruptivna, da je že škoda zgubljati čas na to temo.

Vse poteze v zadnjem času (stanovanjski sklad s 300 mio, sprememba politike na področju socialnih prispevkov, otroškega dodatka itd, ZPIZ-2, itd.) je namenjena zgolj koristim tistih z denarjem. Kar sicer ni presenetljivo, vendar da so tako kapitalistično orientirani ti levaki, me pa kar malo preseneča. S tem, da so tako orientirani, kjer jim to paše, kjer jim pa ne, pa niso. Tako da kompas kaže v smer pomoči tistim, ki je ne rabijo, na račun tistih, ki imajo vsak dan manj.

feryz ::

Poguglajte malo od kje je Lahovnik izvira. Potem vam bo mogoče jasno, zakaj se navkljub krizi in zmanjševanju denarne mase, kar nekaj časa sploh ni govorilo o največji naložbi (kakršnakoli že je).
Ko so ga spodnesli, je tudi tam postalo vroče.

WarpedGone ::

>> Lahovnik je eden izmed redkih ki ne govorijo dvolično.

Še sreča da mamo kratek spomin...
Lahkovnik je stara garda, pejte mal brat kakšne je stresal v svojem prvem mandatu.
Zbogom in hvala za vse ribe

shock ::

Wajsmiler ::

BlueRunner je izjavil:


Torej bo edini ukrep pomoči odkupovanje praznih stanovanj ob ceni, ki bo menda "nižja od tržne". Še dobro, da je tržna cena zaradi predhodnih blebetanj ministra Križaniča še vedno tako prenapihnjena, da bo znižanje cen bolj iluzija, kot pa kaj drugega. Če pa sem se pri tej napovedi zmotil, pa bom kar pojedel svojo kapo.

Ta s ceno, nižjo od tržne, pove, kako si država predstavlja ekonomijo.
1. Tržna cena je žal (za vlado) tista, kjer se srečata ponudba in povpraševanje, ne pa cena, po kateri se stanovanja ne morejo prodati. :))
2. Stanovanje je vredno 100 enot. V času konjunkture smo jo povišali na 200 enot. Zdaj vam damo pa 25% popusta. 8-)

BlueRunner ::

Pa še eno vprašanje za ekonomiste na MG: kako bo država določila to ceno? 5%? 25%? Bodo poklicali Zidarja in Hildo ter ju vprašali za nasvet?

Naj mi nekdo iz MG končno enkrat pove kako točno si predstavljajo, da se bo trg "normaliziral", če bo nekdo prišel in odkupoval po fiktivni ceni, ki nima zveze s tržno ceno.

Ali bi lahko prosim nekdo postavil nazaj gor Lahovnika ali pa kogarkoli, ki bo tiho in bo pustil trg pri miru. Čisto nič mu ne fali. Samo neki loleki razlagajo enkrat o enih, enkrat o drugih shemah kako obdržati visoke cene in na naše skupne stroške reševati prijatelje. Ne, rešitve zagotovo niso enostavne, ampak podpiranje slabih odločitev in reševanje podjetij, ki so nasedla zaradi pogoltnosti uprave na naše stroške pač ne gre. Koper potrebuje drugi tir. Če MG ne ve kam bi dal odvečna sredstva, naj jih začne trošiti na temu. Itak, ga bomo preplačali, ampak bomo od tega vsaj kaj imeli.

darkolord ::

Lahovnik pustil trg pri miru? Wat.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nategun, ki "rešuje" Primorje

Oddelek: Problemi človeštva
302862 (1808) Invictus
»

Varčevanje države na upokojencih, delavcih in drugih. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613687 (12087) BlueRunner
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738195 (35019) borisk
»

Vegrad: ali je to sploh mozno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119136 (15048) lexios
»

"Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17333654 (30676) lexios

Več podobnih tem