» »

"Naša" pokojnina!

"Naša" pokojnina!

1
2
3 4

lexios ::

Tretja pa da narod alternativo kupi... Vse kar bi z "molotovko" dosegel je zgražanje medijev in posledično ljudstva! In je pač tko kot pravi pupsi, nismo še tam! Tko, da pomojem mnenju je najboljša alternativa urejanje zakonodaje, gospodarstva, trga dela in s tem vzpodubjanje iniciativnosti, razvoja, krožnja denarja, natalitete... Mogoče ima celo flikanje pokojninskega sistema začasno svoj point!;((

barakus ::

Malo OT, ampak vseeno. A obstaja kakšen način, da se plačevanju pokojnine izogneš (na daljši rok)?

BlueRunner ::

Ekonomska emigracija.

Ko boš prišel v kakšno takšno državo, se bo vplačevanje v pokojninski sklad štelo za boniteto s katero firme žicajo kvaliteten kader. Zanimivo, mar ne?

Je pa res, da v taistih državah pokojninski skladi radi vsake toliko izgubijo večino premoženja, če že ne propadejo.

w00tnes ::

Državljanska nepokorščina! :P

amigo_no1 ::

barakus je izjavil:

Malo OT, ampak vseeno. A obstaja kakšen način, da se plačevanju pokojnine izogneš (na daljši rok)?

http://slo-tech.com/forum/t431669/p2857...

solatko ::

lexios - Večina sedanjih upokojencev, je večino prispevala v pokojninsko blagajno v prejšnjem sistemu.
Ta je deloval tako, da je morala biti pokojninska blagajna 31.12. prazna, višek pa je šel v centralo v Beogradu, zato se je denar spiz-a uporabljal za gradnjo projektov, splošnega družbenega pomena (vrtci, šole, kulturni objekti, ceste, vodovod.............) in tega je bilo ogromno.
Od leta 1945 do leta 1990 je bilo razmerje med zaposlenimi in upokojenci med 1:8 do 1:5, dokler se ni v letih 1990-93 zaradi potreb "prihvatizacije", predčasno upokojilo skoraj 100k ljudi. To razliko bi seveda morala vplačevati država, pa so nekako pozabili to vnesti v zakonodajo.
Po grobih izračunih, bi morali pokojninski blagajni vrniti za 45 let nekaj NLB in Triglavov, saj bi po finanči moči, SPIZ moral biti največja banka v državi. Koliko denarja je bilo vplačano v vseh letih obstoja, je znan podatek v knjigovodskih bilancah SPIZ-a, koliko je transferjev - vojaške pokojnine, varstveni dodatek, družinske pokojnine, predčasne pokojnine - za katere bi morala denar prispevati država in ne SPIZ, je znano, zakaj se to ne pokriva iz proračuna, pa ne.
Invalidnine in nadomestila za invalidnost, čakanje na delo invalidov je stvar SPIZ-a, saj je prispevek v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vse ostalo pa je zadeva države, ki je zakonsko določila zadeve, denarja pa ne da.
Denacionalizacija je sprožila cel kup novih krivic, saj so upravičenci večino stvari dobili v naravi, brez obremenitev, pa če prav so bile zadeve leta 1941 v hipotekah do 99% takratne vrednosti, katere je morala poravnati FLRJ - SFRJ.

Ob spoštovanju kapitalskih vlaganj in povprečne dobičkonosnosti zavarovalnic v A in D, bi morala imeti blagajna SPIZ-a, krepko zalogo denarja in bi se morale penzije, ki so stvar plačevanja pokojninske blagajne, izplačevati iz prilivov vloženega kapitala iz obdobja 65-ih let 1945-2010, glavnica pa bi morala biti vsako leto višja.

Ker je prišlo do največje politične tatvine po obdobju 1945 - 1955 (nacionalizacija), bo verjetno čez 50 let pokojninska blagajna dobila nazaj pokradeno - upam da brez bremen, tako da bo generacija upokojencev po letu 2060 lahko dobivala normalne pokojnine.

Ja mladina, potrebno bo popizdit, počistit pokojninsko blagajno transferjev, ki v njo ne spadajo, povrniti pokradena sredstva, ponovno vzdigniti gospodarstvo, da bo več novo ustanovljene vrednosti (trgovina je ne ustvarja, temveč samo prerazporeja iz desnega v levi žep), potem pa ne bo strahu za pokojnine v bodoče.

Na žalost tudi stranka upokojencev in sindikati, ne znajo ali nočejo odpreti pravih kart.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

BlueRunner ::

w00tnes je izjavil:

Državljanska nepokorščina! :P

A to slučajno takšna, kot se jo je šel Vegrad?

Obvezne prispevke je dolžan nakazati delodajalec. Če delodajalec slučajno ne hodi na kosilo z inšpektorji DURS-a, potem bo hitro ugotovil, da se mu kaj takšnega ne izplača niti pomisliti?

Okapi ::

Libertarec na to temo. Mnenja?
Jaz sem v eni podobni temi točke 1-7 preskočil in predlagal v bistvu enako kot Libertarec v 8. in 9. točki, en od slo-techovcev pa je to potem posredoval kot predlog vladi.
http://www.predlagam.vladi.si/webroot/i...

O.

lexios ::

Vidiš Solatko tole iz prve roke objasni marsikaj in pričakovano odg. natanko na vprašanje! Žalostno, da v politiki ne gre brez pogrevanja zgodovine in delitev, mogoče pa je razlog, da se ne odpirajo prave karte, natanko v tem - manjka par "molotovk" in menjava celotne garniture! Vprašanje le kje najti zamenjavo!;((

bo verjetno čez 50 let pokojninska blagajna dobila nazaj pokradeno - upam da brez bremen, tako da bo generacija upokojencev po letu 2060 lahko dobivala normalne pokojnine.


Preko nove nacionalizacije/revolucije? Maybe!;) Mogoče pa Cankarjevemu hlapcu dokončno dopi**i!

Okapi, Libertarec mogoče bere Slo-Tech! O vseh točkah se je že pisalo!;)

Tody ::

Solatko, ja tole razjasni marsikaj, še vedno pa se čaka kaka dobra ideja kako razičistit to situacijo

vasquez ::

Tole je zanimiv link. Država je lani prispevala v pokojninsko blagajno 26,6% denarja (iz proračuna). Skratka, že obstoječe pokojnine se ne morejo sfinancirati s prispevki.

lexios ::

Solatko, ja tole razjasni marsikaj, še vedno pa se čaka kaka dobra ideja kako razičistit to situacijo


Sj ti je Solatko, pa še kdo prej že odgovoru:

Ja mladina, potrebno bo popizdit, počistit pokojninsko blagajno transferjev, ki v njo ne spadajo, povrniti pokradena sredstva, ponovno vzdigniti gospodarstvo, da bo več novo ustanovljene vrednosti (trgovina je ne ustvarja, temveč samo prerazporeja iz desnega v levi žep), potem pa ne bo strahu za pokojnine v bodoče.


Začneš z zakonodajo, socialo, šolstvom in gospodarstvom! In glave je potrebno začeti sekati pri vrhu... Pred učinkovito pokojninsko reformo čaka Slovenijo še precej preostalih bolj potrebnih reform oz. vsaj malenkostnih popravkov! Tega se pomojem marsikdo v vladi celo zaveda(?), a ima očitno celotno kolesje birokracije pretežko vztrajnostno maso in je že lažje prepustiti se toku kolesja... (Beri: kar pokaže pravi učinek šele kasneje kot v štirih letih, ne pride več v poštev!)

Spy ::

vasquez je izjavil:

Tole je zanimiv link. Država je lani prispevala v pokojninsko blagajno 26,6% denarja (iz proračuna). Skratka, že obstoječe pokojnine se ne morejo sfinancirati s prispevki.


Link, ki si ga označil za zanimiv je vsekakor interesanten, a le zato, ker odpira vrsto vprašanj.

Na primer:
1. Kaj je pokojninska blagajna?
2. Kako lahko država (neposredno) prispeva v pokojninsko blagajno?
3. Kaj se skriva v strukturi odhodkov pod geslom :) "pokojnine"?

In povezana vprašanja (za razmislek):
1. Kaj vplačuje posameznik, ko poravna položnico ali v njegovem imenu delodajalec poravna položnico imenovano "prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje"?
2. Kakšno zvezo imajo državne pokojnine z zgoraj omenjeno položnico z državnimi pokojninami, ki jo dobijo osebe, ki niso vplačale en klinc v pokojninsko blagajno a so imele med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let prijavljeno stalno prebivališče na območju Republike Slovenije?
3. Kdo so ti ministranti/posranci, ki nam po televiziji arogantno in žaljivo razlagajo načrtovano krajo pod geslom "pokojninska reforma"? Kako se lahko delajo norce iz zdrave pameti delovoljnežev, aktivnih in neutrudnih delavcev, ki so že leta ali celo desetletja vplačali bistveno več, kot bodo kdajkoli lahko dobili od države že po sedanji diskriminatorni zakonodaji?

Spy ::

barakus je izjavil:

Malo OT, ampak vseeno. A obstaja kakšen način, da se plačevanju pokojnine izogneš (na daljši rok)?


Indirektno lahko nekaj storiš. Na primer izgubiš službo, si zrihtaš status težje zaposljivega delavca in odpreš s.p. ter urediš papirje za pridobitev 2x subvencije za samozaposlitev. Država ti da 9 jurjev, ti pa vsakomesečno vplačuješ predpisane minimalne prispevke. Hitro boš lahko izračunal koliko mesecev (recimo 20) traja to veselje.

Plačevanju se sicer ne izogneš vendar v bistvu plača država zate (oz. ostali prekomerno obdavčeni davkoplačevalci).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spy ()

Spy ::

Zeberdee je izjavil:

Ta sistem je bolan. Trenutnim upokojencem ne moreš storiti nič. Ta denar mora še vedno prihajati od nekje.

Tisti, ki imajo od 10 do 20 let delovne dobe do upokojitve, se odrečejo delu vplačil in seveda, morajo takoj začeti z lastnim varčevanjem. Te se glede na trenutno stanje skupnih vplačil sedaj sestavi znesek, ki ga bodo dobivali v prihodnosti.

Tisti, ki imajo manj kot 10 let delovne dobe se odrečejo celotnem znesku, ki je bil do sedaj vplačan v blagajno.


Ti si hudo bolan.

Kdor je vplačal s trdim delom zasluženi denar ne sme v nobenem primeru popustiti komurkoli, da mu ukrade niti en sam cent! Tisti, ki niso vplačevali naj ne dobijo nič ali, če si država lahko privošči, nekaj minimalnega za preživetje (iz proračuna in nikakor ne iz pokojninske blagajne).

Sicer pa tvoja logika razmišljanja je res grozna: jo bom poskusil aplicirati na druge življenjske primere. Tisti, ki je gradil hišo in se odrekel vsem ostalim dobrinam (luksuzni avtomobili, športni motocikli, jahte, iMac+iPhone, sanjska in pustolovska potovanja, in zelo zelo dalje naprej) ter stanuje v njej do deset let naj se odrečejo celotni hiši v dobrobit romskih družin.

Tisti, ki stanujejo v hiši od deset do dvajset let pa se morajo z veseljem in stalno prisotnim nasmehom odreči 50% kvadrature v dobrobit nepremičninarjev in gradbincev, ki bodo tako uspešneje sanirali podjetja (s prodajo tujcem) in nadaljevali slovenistansko zgodbo o uspehu (na pragu prepada).

Itd.

Spy ::

jernejl je izjavil:


Mimogrede, celotni posel patrij je bil vreden pod 300mio EUR, falcon pa je stal menda okrog 30mio EUR. Oboje skupaj bi bilo dovolj za eno mesečno izplačilo pokojnin.

Poleg tega je trenutni pokojninski sistem socialno naravnan. Tisti z nizkimi prihodki vanj plačujejo malo in ven lahko dobijo več, kakor so vplačali. Ljudje z višjimi prihodki plačujejo visoke prispevke in iz blaganje dobijo veliko manj, kakor so vanjo prispevali.
Če bi uvedli sistem, kjer bi vsak lahko sam upravljal s svojimi prihranki za pokojnino, bi ljudje z nizkimi dohodki imeli nižje pokojnine, tisti z višjimi pa višje. Dvomim, da bi sindikati in druge interesne skupine, ki izpostavljajo malega človeka z nizkimi dohodki, zlahka sprejeli tako idejo.
Poleg tega pa je vseeno od nekod potrebno zagotoviti tudi sredstva za invalide, hudo bolne, otroke umrlih staršev ipd., ki jih ne moremo pustiti umreti od lakote samo zato, ker v blagajno niso nič (ali pa so premalo) prispevali. Del vplačanih sredstev zato mora iti tudi za zavarovanje za take primere.


Mimogrede, če bi meni zaupal 330mio EUR, ti garantiram, da bi danes imel dildostan slovenski apple store, nekaj novih delovnih mest in manj odtekanja denarja v tujino. In kdo ve, mogoče bi se razvilo mlado slovensko podjetje, ki bi prodajalo aplikacije na globalni ravni in teh 330mio bi postalo 660mio ali več.

Bolano stari, bolano. Ti si skregan z vsako ekonomsko ali podjetniško logiko in si obsojen na prepad kot naša kao pokojninska blagajna! Naj crkne ona čimprej in naj odpelje s seboj motene ume.

Če ne vplačuješ v pokojninski sklad pokojnine ne moreš dobit!!!!!!!!!!! Get it? Lahko dobiš (minimalno) socialno pomoč. Iz druge vreče. Zaradi mene lahko tudi iz tiste miljardne, ki so jo ustvarili kradljivci pri izgradnji najdražjih avtocest na svetu!

Če vplačuješ več moraš dobiti več, ker za vplačevat več moraš imeti večje znanje, moraš biti bolj iznajdljiv, moraš delati več! MORALI BI uvesti sistem, kjer bi lahko vsak sam upravljal s svojimi prihranki za pokojnino: vsak bi MORAL imeti možnost komu izbrati. V slovenistanu te možnosti ni, in edina kao izbira je bolan pokojninski sistem, ki je obsojen na propad. ŽAL MORAMO vplačevati v luknjo brez dna, v luknjo, ki nam ne zagotavlja en klinc za našo starost. POLEG TEGA vplačujemo najdražje zdravstveno zavarovanje (navzgor neomejeno), ki nam zagotavlja le pol in več letne čakalne dobe.

To je žalostno. In še bolj žalostno je, da se najde nekdo, ki sploh zagovarja (ali vsaj meni se tako zdi) sistem, ki ni pravičen. Obrazloži vsem forumašem kaj to je Kučanova penzija! Pa borčevske penzije! Pa državne penzije!!! Obrazloži to starejšim davkoplačevalcem, pravim delavcem, ki se v gospodarstvu trudijo ustvarjati in sploh preživeti davčni napad kamarilje na oblasti.

overlord_tm je izjavil:

Cez 2 leti imas sanso. Do takrat pa upaj da vse skupaj ne propade.


Prej propade boljše bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spy ()

Zeberdee ::

Spy je izjavil:


Ti si hudo bolan.

Kdor je vplačal s trdim delom zasluženi denar ne sme v nobenem primeru popustiti komurkoli, da mu ukrade niti en sam cent! Tisti, ki niso vplačevali naj ne dobijo nič ali, če si država lahko privošči, nekaj minimalnega za preživetje (iz proračuna in nikakor ne iz pokojninske blagajne).

Sicer pa tvoja logika razmišljanja je res grozna: jo bom poskusil aplicirati na druge življenjske primere. Tisti, ki je gradil hišo in se odrekel vsem ostalim dobrinam (luksuzni avtomobili, športni motocikli, jahte, iMac+iPhone, sanjska in pustolovska potovanja, in zelo zelo dalje naprej) ter stanuje v njej do deset let naj se odrečejo celotni hiši v dobrobit romskih družin.

Tisti, ki stanujejo v hiši od deset do dvajset let pa se morajo z veseljem in stalno prisotnim nasmehom odreči 50% kvadrature v dobrobit nepremičninarjev in gradbincev, ki bodo tako uspešneje sanirali podjetja (s prodajo tujcem) in nadaljevali slovenistansko zgodbo o uspehu (na pragu prepada).

Itd.

Preprosto ne gre za krajo, ampak za kolektivno popuščanje. Če ne bodo popustili upokojenci, zaposleni in mladi, konsenza ne more biti. Če konsenza ne more biti, moramo nekje dobiti sredstva za to, da se denar dobi. Glede na to, da moramo razbremeniti gospodarstvo denarja tukaj ne bomo mogli najti. Dejstvo pa je, da če ne bo kolektivnega popuščanja sedaj, bo moralo biti veliko hujše kolektivno popuščanje čez 10,20,30 let.

Moja logika razmišljanja je logična. Preprosto gre za to, da denar, ki ga kdorkoli vloži v ta sistem, gre takoj iz tega sistema ven. Ta denar se ne plemeniti, ta denar gre iz ust v roke. Če sedaj proračun zalaga 30%, bo moral čez 20 let 45% ali več %.

Rešitev je samo ena - ali da se mora, da ostane sedanje stanje, nekaj narediti.

Število upokojencev bo naraščalo, torej bo naraščala masa izplačil. Če je logično, da lahko število upokojencev omejujemo samo s tem, da v višave dvigamo starost upokojitve, lahko maso izplačil omejujemo tako, da se delu te mase nekdo odreče.

Dejstvo je tudi, da se trajanje prejemanja pokojnine narašča. V gospodarstvu bo na 10 mest, ki so odšli v pokoj samo 6 delovnih mest. Če se omeji še zaposlovanje v javni upravi, pride na 10 "novih" upokojencev samo 4 ali 5 novih zaposlenih. Torej bo družba morala samo za pokrivanje v razmerju upokojeni : nova delavna mesta ustvarjati 50% novih delovnih mest, da bo stanje enako. Ob predpostavki, da takrat, ko jih 10 odide, jih tudi 10 iz sistema odide. Vemo pa, da se življenska doba podaljšuje.

Tako kot pri večini stvari v Sloveniji, politika, ne leva ne desna, nima jajc, da to pove. Nekdo se bo moral odreči. Pa ne 5 letom delovne dobe, tako kot je to sedaj, ampak veliko večjemu znesku.

Je pa tudi res, da ko bo odšla generacija 45-55 (2020-2030), bodo naše generacije, kljub ogromnim obremenitvam izredno bogate, če bodo delovale pravilno in bodo prodale / oddale svoje nepremičnine. Ampak to je druga zgodba, bo pa kar naenkrat trg nepremičnin prepljavljen s ponudbo. In takrat bo potrebno od nekje povpraševanje dobiti. Glede na to, da štepanja na veliko zgleda v naslednjih nekaj letih ne bo, bodo ta stanovanja ali prazna (in bomo vsi bogati reveži) ali pa bomo morali slovence od nekje uvoziti.

Brane2 ::


Ti si hudo bolan.

Kdor je vplačal s trdim delom zasluženi denar ne sme v nobenem primeru popustiti komurkoli, da mu ukrade niti en sam cent! Tisti, ki niso vplačevali naj ne dobijo nič ali, če si država lahko privošči, nekaj minimalnega za preživetje (iz proračuna in nikakor ne iz pokojninske blagajne).


Pajade. Ob osamosvojitvi/razpadu se je zgodil KUP svinjarij in masa folka je ostala brez marsičesa in noben se ni resno sekiral.
Če omenimo samo varčevalce, ki so ostali brez vlog, je že dosti...

Ampak sedaj, ko prihaja na vrsto skupina, polna "zaslužnih", sedaj je pa frka...:|

Je pa tudi res, da ko bo odšla generacija 45-55 (2020-2030), bodo naše generacije, kljub ogromnim obremenitvam izredno bogate, če bodo delovale pravilno in bodo prodale / oddale svoje nepremičnine. Ampak to je druga zgodba, bo pa kar naenkrat trg nepremičnin prepljavljen s ponudbo. In takrat bo potrebno od nekje povpraševanje dobiti. Glede na to, da štepanja na veliko zgleda v naslednjih nekaj letih ne bo, bodo ta stanovanja ali prazna (in bomo vsi bogati reveži) ali pa bomo morali slovence od nekje uvoziti.



In seveda se bo država delala blesavo in prav zanalašč ne bo uvažala poceni tujcev na črno, ker to bi bilo čudo nevideno.:|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Zeberdee ::

Brane2: Vse te svinjarije so se poplačale z Jazbinškovim zakonom.

In pomoje bo kmalu prišel čas, ko bo država morala začeti odkupovati nepremičnine nazaj. Do takrat pa more priti do tega, da država postane boljši gospodar. Ne dober, ampak boljši. Po mojem mnenju je ta popis nepremičnin že ustvarjen tudi v to smer. Čisto preprosto, država bo morala, glede na to, da je sposobna zadolževanja, ustvariti agencijo, ki bo po neki diskontni stopnji (recimo 75%) odkupovala stanovanja, ki bodo ostajala prazna in ne bodo mogle biti prodana. In če dobro pogledaš popis, le-ta ni ustvarjen samo zaradi novih stanovanj - ampak je predpogoj tudi za prihodnje vrednotenje v to smer.

Mark my words.

Brane2 ::

No, na srečo bo antraks vse bolj dosegljiv.

pet dek po stenah in špranjah, pa ga majo lahko zastonj zaradi mene.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Spy ::

Brane2 je izjavil:


Pajade. Ob osamosvojitvi/razpadu se je zgodil KUP svinjarij in masa folka je ostala brez marsičesa in noben se ni resno sekiral.
Če omenimo samo varčevalce, ki so ostali brez vlog, je že dosti...


Osebno ne vidim nobene korelacije med "osamosvojitvijo" in sedanjo pokojninsko krajo imenovano reformo razen tega, da nas počasi ubijajo eni in isti komunajzerji, ki so bili na oblasti 45 let pred osamosvojitvijo in še 20 po osamosvojitvi (ajde, recimo da minus ena petina).

Obrazložitev: ob osamosvojitvi nisem imel ničesar. Od osamosvojitve dalje pa sem kontribuiral več kot 17 let. Sedaj se bunim, ker imam pravico se buniti. V Nemčiji npr. ne moreš kar tako spremeniti zakon "za nazaj". V bananistanu je to pač možno in nekateri celo zagovarjate krajo vseh časov na slovenskem!!! Sem že napisal: če nisi vplačal nimaš kaj dobiti. Socialno podporo? Može, ampak tako kot si lahko privošči država.

Spy ::

Zeberdee je izjavil:


Preprosto ne gre za krajo, ampak za kolektivno popuščanje. Če ne bodo popustili upokojenci, zaposleni in mladi, konsenza ne more biti. Če konsenza ne more biti, moramo nekje dobiti sredstva za to, da se denar dobi. Glede na to, da moramo razbremeniti gospodarstvo denarja tukaj ne bomo mogli najti. Dejstvo pa je, da če ne bo kolektivnega popuščanja sedaj, bo moralo biti veliko hujše kolektivno popuščanje čez 10,20,30 let.

Moja logika razmišljanja je logična. Preprosto gre za to, da denar, ki ga kdorkoli vloži v ta sistem, gre takoj iz tega sistema ven. Ta denar se ne plemeniti, ta denar gre iz ust v roke. Če sedaj proračun zalaga 30%, bo moral čez 20 let 45% ali več %.

Rešitev je samo ena - ali da se mora, da ostane sedanje stanje, nekaj narediti.


Če skleneš pogodbo z banko za dolgoročno varčevanje z naslednjimi pogoji:
- mesečno vplačilo 10 eur
- doba varčevanja 10 let
- enkratno izplačilo po desetih letih, letna obrestna mera 10%
kaj pričakuješ po desetih letih?

Odlog izplačila za pet let? Izplačilo dela privarčevanega? Ali kar nič, kot si predlagal ti?

Poglej, obe tri varjante so kraje. Tako kot je tisto kar ti imenuješ kolektivno popuščanje le preprosta s strani politikantov in ministrantov legalizirana kraja. Popušča lahko tisti, ki ni vplačal dovolj oz. sorazmerno s tistim kar prejema. Popušča lahko prejemnik Kurčanove pokojnine, ki si jo ni zaslužil z vplačevanjem prispevkov. Skratka popuščajo lahko vsi tisti, ki se ne gredo poštenega vplačevanja in zahtevajo ali celo prejemajo nezaslužene "pokojnine" oz. enormne socialne pomoči.

Tvoje razmišljanje ni logično z ekonomskega vidika, je neenakopravno, zahteva dvojna merila, podpira sistem, ki je v kolapsu in mora crkniti čim prej!

Poleg tega rešitev je bistveno bistveno več kot le ena in najslabša je tista, ki jo omenjaš: "da ostane sedanje stanje". Zame osebno je najboljša rešitev, da mi država vrne vse kar sem vplačal v pokojninsko blagajno in me gladko odjebe na poglavju pokojnine. Potem naj reformira kar če in naj nahrani tistih 550K kakor zna. Storjen bo prvi korak za streznitev 550K podpornikov režimov, ki so nas pripeljali v prepad. In predvsem se bo morala strašno potruditi, da nas prepriča v vnovično zaupanje glede pokojninskega varčevanja v državni sklad, kjer tempo diktirajo družinska poznanstva, politikanti, drugorazredni precedniki, posranci in ostali politični kadri nastavljeni na monađerskih položajih.

In, ker je bil omenjen, ima tudi g. Štih predlog rešitve.

Zeberdee ::

1. spyev post: Ja, lahko je govoričenje tvojega tipa. Kot da denar raste na drevesu in naj ga država sedaj pobira kjerkoli že hoče. Slovenija je draga država, ker smo tako hoteli. Če ne drugače, število občin se je povečalo iz 60 na 212 in nekako tako se je glomazno povečeval tudi javni sektor. Denar za ta javni sektor pride od davkov, denar za pokojnine, kar je tema debate (in mi je zelo žal, ker najbolj od vseh skačem iz teme v temo), pa pride iz prispevkov ter preko KADa. Kad ima vseh sredstev v upravljanju malo manj kot milijardo. To ni "vseskp" nič, oziroma dobrih 500 EUR na državljana.
Torej pokojnine gor držijo prispevki + prispevki države.

Prispevki nikakor ne morejo tako rasti, kot pada zaposlenost. Zaposlenost pada zaradi vseh zgoraj opisanih stvari. Pokojnine rastejo, torej se luknja, ki jo pokriva država, povečuje.

Utvare, da bo država vedno lahko vse pokrila, so trapaste. Torej mora država nekaj storiti. In kot praviš, lahko da so za to vse krivi šalabajzerji, komunisti. Okej, oni so krivi. A pa misliš, da katerikoli politik, bel, desen ali kdorkoli upa iti v take reforme? Ne. Slabo je, da nihče v politiki ne prevzame toliko odgovornosti da javnosti, Svetu in podobnim predstavi simulacijo, ki kaže, kam pelje ta sistem.

Drugi spyev post:

Govoriš o varčevanju, pa ti je bilo razloženo, da ne gre za varčevanje. Govoriš o kraji. Če bi rad tvoje predpostavke se država takoj sesuje - preprosto povedano, to državo, na način, kot ga pravi na libetarcu in kot ga praviš ti, lahko državo in proračun sesuje 10.000 tistih, ki so v blagajno vplačali samo v teh 20 letih čez 300.000 EUR (to je neto plača okoli 8.000 EUR). In ja, teh je 10.000. To so vsi managerji, zdravniki, pravniki, sodniki, univerzitetni delavci etc.

Brane2 ::

Spy je izjavil:


Osebno ne vidim nobene korelacije med "osamosvojitvijo" in sedanjo pokojninsko krajo imenovano reformo razen tega, da nas počasi ubijajo eni in isti komunajzerji, ki so bili na oblasti 45 let pred osamosvojitvijo in še 20 po osamosvojitvi (ajde, recimo da minus ena petina).


Paralela je v tem, da takrat ni bilo nikomur kaj dosti mar, kakšno škodo bo povzročil tak prelom v sistemu, sedaj pa vsi nekaj jokajo o "morali"...


Obrazložitev: ob osamosvojitvi nisem imel ničesar. Od osamosvojitve dalje pa sem kontribuiral več kot 17 let. Sedaj se bunim, ker imam pravico se buniti.


In zakaj je tvoja pravica večja od pravice onih, ki so prispevali pred osamosvojitvijo ali po WWII ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zeberdee ::

Pa če vzamemo samo od osamosvojitve, in vse tiste, ki so bili upokojeni prej ne računamo.

1 200 000 (prebivalcev) * 12 (mesecev) * 20 (let) * 300 (EUR - trenutno je prispevek iz povprečne plače 420 EUR, pa to znižamo recimo na 20 letno povprečje) = 86.400.000.000

54 000 000 000 je letni BDP naše države.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

Spy ::

Brane2 je izjavil:


Paralela je v tem, da takrat ni bilo nikomur kaj dosti mar, kakšno škodo bo povzročil tak prelom v sistemu, sedaj pa vsi nekaj jokajo o "morali"...


Obrazložitev: ob osamosvojitvi nisem imel ničesar. Od osamosvojitve dalje pa sem kontribuiral več kot 17 let. Sedaj se bunim, ker imam pravico se buniti.


In zakaj je tvoja pravica večja od pravice onih, ki so prispevali pred osamosvojitvijo ali po WWII ?


Če takrat ni bilo nikomur mar pomeni le, da je vsem tako ugajalo.

Kdo pravi, da je moja pravica večja? Razlika je le v tem, da se jaz borim za svojo pravico, ostali pa se niso, ker so verjetno dobili drugačne benefite ali sploh niso vplačali dovolj in so že iz prve dobili več kot so si dejansko zaslužili.

Osebno nočem nobenemu vzeti nič. Ne zahtevam več od tistega, kar sem vplačal. Zahtevam le svoje, ker mi država ne jamči, da bom sploh kaj dobil ob odhodu v pokoj. Podobno kot mi država ne garantira dostojne zdravstvene oskrbe, čeprav vplačujem znatne zneske v zdravstveno zavarovanje. Razni ministranti in posranci pa peljejo sebe in svoje familje mimo vseh vrst v škodo nas, poštenih davkoplačevalcev. Njihovi so privilegiji, naša je le še smrt.

lexios ::

Fantje to je tek na dolge proge, tega se najbrž marsikdo od ministrov in politikov zaveda, čeprav mogoče nima jajc javno priznati in iti v smeri konkretnih sprememb. Bo pa potrebno prej ali slej spremeniti način razmišljanja, tko kot pravi Zeberdee.

Osebno me bolj kot tale pokojninska reforma, pesek v oči btw., zanima bolj WTF še čakamo? Kje je reforma pokrajin/regij, ukinitev nebroj občin (občino, ki ni popolnoma samozadostna črtaj...) in decentralizacija Slovenije, reforma zakonodaje, gospodarstva itd!? Ko je bil čas za resne reforme so poslanci sprejemali odloke o ukinitvi cvetličnih aranžmajev na državnih prireditvah in zmanjšanju stroškov javne uprave na račun kavic! Pa pi***a no? Bi pokazali vsaj malce dobre volje in se za zgled odpovedali suvencioniranemu kosilu, kakšni tretji ugodnosti ali denarnemu nadomestilu po zaključku mandata! Kje pa!

Znajo pa zato kot grešne kozle, ki obračajo ogromne vsote denarja in kradejo delavcem lepo prikazati študente in javni sektor (učitelje, zdravnike, kader z višjo izobrazbo...), načrtno se ustvarja socialna in medgeneracijska bariera! Vse kar ta država in politika sploh še počne je manipulacija z mediji, pranje denarja, pobiranje davkov, prelaganje denarja iz levega kupa na desni kup in ukvarjanje politikov samih s sabo... Ko vas j...!;(( Žalostno, da narod naseda...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Spy ::

Zeberdee je izjavil:

Pa če vzamemo samo od osamosvojitve, in vse tiste, ki so bili upokojeni prej ne računamo.

1 200 000 (prebivalcev) * 12 (mesecev) * 20 (let) * 300 (EUR - trenutno je prispevek iz povprečne plače 420 EUR, pa to znižamo recimo na 20 letno povprečje) = 86.400.000.000

54 000 000 000 je letni BDP naše države.


Ja in? Če greš na banko in si sposodiš 20K a plače imaš na leto samo 12K moraš zato umreti? Ko si si sposodil si vedel, kaj delaš. Verjetno denarja nisi zažgal. Država (posranci, politikanti in drugorazredni precedniki itd, itd, itd, itd...) pa dela z našim denarjem kako? Gradi najdražje avtoceste na svetu, napaja ULTRA nebulozne projekte, gradi 300 in več milijonske štadjone, se bohota z avtomobili, palačami, pisarnami, lizingi in še šestinosemdeset milijard drugih nepotrebnih pizdarij. Get it? Svetovalci, komisije, direktorati? Po nekaterih ocenah 50% nepotrebne JU? Denarja je kolikor želiš, samo videt ga moraš.

Zeberdee ::

No sej, ker ti nic ne jamci, je katerikoli predlog, kjer si lahko mesecno izracunas svoje prihranke v redu. Ampak na zalost je tako, da ne moras kar potegniti crte in reci, da je meja osamosvojitev, ali se bolje leto 93 ko si sel v sluzbo.

Lahko pa se potegne crta sedaj, vsak se proporcialno odrece delu prispevkov, druga generacija se odrece delu prispevkom in prihajajoci pokojnini, eni pa se odrecejo delu pokojnine.

Upam da je jasno, da do tega v tej druzbi ne bo nikoli prislo, Slovenija pa bo umirala na obroke.

Spy ::

Zeberdee je izjavil:

1. spyev post: Ja, lahko je govoričenje tvojega tipa. Kot da denar raste na drevesu in naj ga država sedaj pobira kjerkoli že hoče. Slovenija je draga država, ker smo tako hoteli.


Nikoli nisem želel imeti drage države, svetovalce, ekskluzivne lete, milijon ambasad, subvencij, ULTRA nebuloznih projektov itd. Prosim te, da ne posplošuješ. Ti lepo z argumenti ovrzi mojo tezo.

Zeberdee je izjavil:


Če ne drugače, število občin se je povečalo iz 60 na 212 in nekako tako se je glomazno povečeval tudi javni sektor. Denar za ta javni sektor pride od davkov, denar za pokojnine, kar je tema debate (in mi je zelo žal, ker najbolj od vseh skačem iz teme v temo), pa pride iz prispevkov ter preko KADa. Kad ima vseh sredstev v upravljanju malo manj kot milijardo. To ni "vseskp" nič, oziroma dobrih 500 EUR na državljana.
Torej pokojnine gor držijo prispevki + prispevki države.


Če bi razno razni gospodje znali furati KAD in ne samo usmerjat promet politikantov v smeri foteljev uprav nekoč odličnih družb, bi tvoj vseskp nič bil nekaj več kot 500 EUR na volilno ovco.

Spy ni izrecno dovolil povečanje občin iz 60 na 212. Nekdo je dvigal roke v parlamentu 20 let, med drugim velecenjeni Borat.

Zeberdee je izjavil:

1. spyev post: Ja, lahko je govoričenje tvojega tipa. Kot da denar raste na drevesu in naj ga država sedaj pobira kjerkoli že hoče. Slovenija je draga država, ker smo tako hoteli.


Nikoli nisem želel imeti drage države, svetovalce, ekskluzivne lete, milijon ambasad, subvencij, ULTRA nebuloznih projektov itd. Prosim te, da ne posplošuješ. Ti lepo z argumenti ovrzi mojo tezo.

Zeberdee je izjavil:


Prispevki nikakor ne morejo tako rasti, kot pada zaposlenost. Zaposlenost pada zaradi vseh zgoraj opisanih stvari. Pokojnine rastejo, torej se luknja, ki jo pokriva država, povečuje.


Prvo lepo obrazloži, kaj so to pokojnine, kaj pa socialna pomoč. Od kod bi se morale napajati prve in od kod druga.

Zeberdee je izjavil:

Slabo je, da nihče v politiki ne prevzame toliko odgovornosti da javnosti, Svetu in podobnim predstavi simulacijo, ki kaže, kam pelje ta sistem.


Še slabše je, da nam vladajo eni in isti že 20 na 45 let. In tu je srž problema. Oni se borijo za oblast in nikakor ne za dobrobit naroda.


Zeberdee je izjavil:


Govoriš o varčevanju, pa ti je bilo razloženo, da ne gre za varčevanje.

Na položnici piše nekaj drugega. Delovanje sistema in sistemskih napak ni težko dojeti. Obrazložitev ne odpravi dejstva, da državljan ne ve in država nič ne stori, da bi zvedel, da je pokojninsko zavarovanje le dodaten davek v najbolj obdavčeni deželi na Zemlji.

Zeberdee je izjavil:


Govoriš o kraji.


Če se nekaj dogovoriva in se ti ne držiš dogovora zato, ker si zavestno deloval tako, da se dogovora ne boš mogel držati je problem tvoj. In če se gre za denar, kot plačilo prispevka za pokojnino je, in tega denarja mi ne boš mogel vrniti, ker si ga zagonil v prijatelje ali še huje v kupovanje glasov zato, da ostajaš na položaju v politični sceni, ne gre za nič drugega kot za krajo. To ti je bilo obrazloženo ;)

Zeberdee ::

Spy je izjavil:


Ja in? Če greš na banko in si sposodiš 20K a plače imaš na leto samo 12K moraš zato umreti? Ko si si sposodil si vedel, kaj delaš. Verjetno denarja nisi zažgal. Država (posranci, politikanti in drugorazredni precedniki itd, itd, itd, itd...) pa dela z našim denarjem kako? Gradi najdražje avtoceste na svetu, napaja ULTRA nebulozne projekte, gradi 300 in več milijonske štadjone, se bohota z avtomobili, palačami, pisarnami, lizingi in še šestinosemdeset milijard drugih nepotrebnih pizdarij. Get it? Svetovalci, komisije, direktorati? Po nekaterih ocenah 50% nepotrebne JU? Denarja je kolikor želiš, samo videt ga moraš.

Osnovne predispozicije ti niso jasne. Mogoče, da nekatere niso meni, a vseeno.
Prispevki niso davki. In država ni banka. In ti v tem sistemu NE posojaš denarja, ampak ga mečeš v vrečo. In če je že sedaj ta vreča premalo napolnjena, bo v prihodnosti še bolj.

To, da sedaj zraven mešaš proračunsko porabo, ki se fila iz davkov, ne paše sem. To paše v debato o proračunu in neučinkoviti državi.
Kot tudi paše tole:
In ja, kot je rekel lexios, s tem, da bom jaz pobožno kritičen do vsega, kar se okoli naše vladavine dogaja. Sramota je, da imamo tako javno porabo, hkrati pa si premier države z enim mandatom ne more zagotoviti premoženja za celo življenje. In ja, potem se zgodijo patrije, zgodijo se takšne in drugačne afere. Potem se, ker imamo tako pametne svetovalce, to preseli še na gospodarstvo. Kateri kreten s kompetencami pa bo vodil Petrol, Banko Slovenije, NLB ali NKBM za 9.000 € bruto. Človeška narava je na žalost taka, da vsal grabi k sebi. Če ima nekdo plačo, ki mu omogoča dolgotrajno preživetje, se bo za čas mandata potrudil, da bo tam ostal - s pravilnim delom. Če pa dobiš bogih 5.000 € neto (60.000 € na leto), boš v firmi, v kateri si direktor se najprej zaboril za mesto v vseh možnih NS, za 10% provizije najel odvetniško firmo, svetovalce in ne vem katero koli sranje še. Dvajset kilometrov čez mejo, v Borovljah ima 60.000 € neto drugi človek bančne podružnice. Direktor podružnice, ki ima opraviti s tisočkrat manjšim kapitalom in odgovornostjo kot direktor NLB pa ima dvakrat ali trikrat večjo plačo od direktorja NLB.

Odgovor je seveda: Pa naj gre v tujino, kurba usrana.

Vprašanje, ki se pa potem postavlja pa je: Kdo bo pa potem ostal? Kateri kreten pa se bo šel jebati za 5000 € neto s šoferjem, 2 tajnicama v banko, pred katero na vsaka 2 tedna stojijo novinarji Sveta? Odgovor je preprost - kreten.

Spy ::

Zeberdee je izjavil:

Upam da je jasno, da do tega v tej druzbi ne bo nikoli prislo, Slovenija pa bo umirala na obroke.


Naj umre takoj danes. Umiranje na obroke se nam - davkoplačevalcem - ne izplača v nobenem primeru. Vse je jasni nič bat. Prenašat ne morem zagovarjanje bolnega sistema. Reforma naj bo. Korenita a poštena. Primerjaj evropskega poslanca z delavcem v rudniku. Status slovenskega posranca po izteku mandata in status pogodbenega delavca po izteku pogodbe. Kurčanovo penzijo s tisto učiteljice, ki se je borila proti indoktrinaciji in zavozlanju učnih programov.

Spy

Zeberdee ::

Nikoli nisem želel imeti drage države, svetovalce, ekskluzivne lete, milijon ambasad, subvencij, ULTRA nebuloznih projektov itd. Prosim te, da ne posplošuješ. Ti lepo z argumenti ovrzi mojo tezo.

Tako kot je napisano zgoraj, naša vlada in naša država je na veliko, ogromno stvareh tako jebeno šparovna, da izpademo smešni pred celotnim svetom. Resno, naša vlada je en tak velik revež, da večjega ne mora biti. Vsaka banana država vozi svoje ljudi v falconu, naš predsednik se pa vozi v bogi Adrii dva zica zraven njega pa sedi bogati ruski turist, ki celo pot do Bruslja šlata stevardeso Nino in teži za šampanjec. Vem, da bom napaden, ampak to so nikakvi stroški, ki lahko pridejo na milijon, 2 milijona evrov, država Slovenija pa svojim vodilnim ljudem ne izkaže niti toliko spoštovanja, da bi Predsednika Republike za tistih svojih pet let preselila iz stanovanja v vilo, kjer bi imel svoj aparat, s katerim bi se lahko igral Predsednika in tako tudi zgledal.


Spy ni izrecno dovolil povečanje občin iz 60 na 212. Nekdo je dvigal roke v parlamentu 20 let, med drugim velecenjeni Borat.

Lokalna samouprava, večinoma. Poglej zemljevid občin, pa ti bo takoj jasno, katera politična stran je želela dodatnih 5.000 € na mesec v vsaki slovenski vasi (za celoten aparat, ne samo za župana)

Na vse ostale zadeve odgovarjam tako, da si zgleda prepričan, da je za to kriv Kučan, če ne pa Borut Pahor, če ne pa Drnovšek. Jaz ti pa lepo povem, da edini, ki bi imel jajca realno, ekonomsko simulacijo narediti pred mediji in predlagati vzdržen sistem bi bil politično umorjen. Trenutno poznam (in upam) samo enega človeka, v vsej slovenski ekonomiji, ki bi imel jajca to narediti. Drugi, Pezdir pa take simulacije pomoje niti ni sposoben izračunati, pa tudi sam ve, da mu to ne bo pomagalo pri nadalnji poti, kamorkoli je že namenjen. Ravno zato lahko o tem diskutiramo tukaj. Jaz te čisto razumem in ko k temu dodam še v zadnjih dveh letih izredno populistično usmerjeno novinarstvo je rezultat neizbežen.

Če misliš, da bo kaj drugače, ko in če bo prišel nazaj Janša, naj ti takoj zagotovim - da ne bo. Dokler ne bo prišlo do nečesa hudega se ne bo spremenilo nič.

Spy ::

Zeberdee je izjavil:


Osnovne predispozicije ti niso jasne. Mogoče, da nekatere niso meni, a vseeno.
Prispevki niso davki. In država ni banka. In ti v tem sistemu NE posojaš denarja, ampak ga mečeš v vrečo. In če je že sedaj ta vreča premalo napolnjena, bo v prihodnosti še bolj.

To, da sedaj zraven mešaš proračunsko porabo, ki se fila iz davkov, ne paše sem. To paše v debato o proračunu in neučinkoviti državi.


He he. Vidiš kje je point? V slovenistanu ni jasno kaj je davek in kaj so prispevki. Če prispevaš za pokojnino in v skladu z nekim zakonom po neki metodologiji ti pripada Nekaj, je potem čisto utemeljeno se vprašati kdo je tisti arogantnež, ki na TV razlaga, da bo spremenil pravila ne samo za naprej ampak tudi za nazaj. Se vprašati kako je možno, da je v Nemčiji tovrstno dejanje sistemsko onemogočeno.

Ker si kot davkoplačevalec deloval v skladu z zakonom, si utemeljeno pričakoval, da boš dobil vse kar so predpisali v metodologiji. Če se ne motim, ti izračunajo znesek penzije glede na višino bruto plače, ki si jo imel v nekem obdobju. In to je dokaj skladno z vplačanimi prispevki. Zakaj nebi izračunali po dejansko vplačanih prispevkih?

In če slučajno, kot aludiraš ti, prispevek ne tvori penzije, potem ta prispevek postane davek. Goli brutalni davek. Point of no return. Popapcala država. Ko bo nekdo od državnih uradnikov obrazložil, da mečemo denar stran, ko plačujemo prispevke potem bom zadovoljen :) Naj nam dajo še to fantastično priložnost, da ga mečemo stran sami. Bruto-bruto nakazilo osebnega dohodka. Pa da vidimo kako bodo mirni tisti, ki bodo vsak mesec 1.000 in več EUR metali v vrečo :)

He he 2 Če je Ponzijeva pokojninska shema odvisna od proračuna, je nujno potrebno vplesti proračunsko porabo v naš diskurz. Če je država bogata si to lahko privošči. Če ni...

Saj razumeš, da se strinjava v marsičem. Problem vidim le v tem, da ti nekoliko bolj slediš napisanemu in razno raznim floskulam jaz pa moji goli neobremenjeni logiki. Pogledam, kam gre moj denar in mi je vse jasno. Ne gre direktno v penzije, gre državi. Ker država odloča kako ga porazdeliti, država ustanavlja SPIZe in podobne. Moj denar skozi zakone prodira v žile države.

Prispevek = davek.

Zeberdee ::

Spy je izjavil:


Saj razumeš, da se strinjava v marsičem. Problem vidim le v tem, da ti nekoliko bolj slediš napisanemu in razno raznim floskulam jaz pa moji goli neobremenjeni logiki. Pogledam, kam gre moj denar in mi je vse jasno. Ne gre direktno v penzije, gre državi. Ker država odloča kako ga porazdeliti, država ustanavlja SPIZe in podobne. Moj denar skozi zakone prodira v žile države.

Prispevek = davek.

Jaz sledim logiki. Ki mora biti. In dejstvo je, da mlada generacija, recimo starosti do 35 let, v tej shemi nima prihodnosti, pa če plačuje 20,40 ali celo več procentov.
Dejstvo je, da moje babice ne moremo kar odrezati od pokojnine, čeprav je že 27 let v penziji.
Dejstvo tudi je, da tistih, ki gredo v pokoj čez 10 ali 15 let tudi ne moremo odrezati. Lahko pa jim odrežemo en del, tako kot tistim, ki so že v pokoju.

Dejstvo pa je, da ta reforma nikakor ne bo naredila nič dobrega. In bo potrebna reforma reforme in potem še sto tisoč reform. Meni osebno bi bilo čisto vseeno, če bi se mi povedalo, da pokojnine ne bo, hkrati pa bom po simulaciji plačeval naslednjih 15 let 20 %, nato naslednjih 15 let 15% in tako dalje, za svojo pokojnino pa bi pač moral našparati sam. Verjetno bi našparal bolje, kot bo našparala država, čeprav bom izgubil letno več kot 2 plači. Ampak za to, da lahko jaz sam šparam, morajo tisti, ki so že šparali in tisti, ki še ćakajo na penzijo se isto odreči nečemu. To se pa ne bodo. Če bi bili upokojenci verjetno še pripravljeni na zamrznitev plač nad povprečjem (in dviganjem plač do nekega fiksnega povprečja, ki seveda raste) bi zadeva delovala, ostala raja tega ne bo nikoli dovolila

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

BlueRunner ::

Spy je izjavil:

Link, ki si ga označil za zanimiv je vsekakor interesanten, a le zato, ker odpira vrsto vprašanj.

Zeh... vse to je že odgovorjeno na linku in drugje.

Spy je izjavil:

1. Kaj je pokojninska blagajna?
2. Kako lahko država (neposredno) prispeva v pokojninsko blagajno?
3. Kaj se skriva v strukturi odhodkov pod geslom :) "pokojnine"?

1. Sredstva, ki jih v korist upravičencev na podlagi javnega pooblastila upravlja ZPIZ.
2. Neposreden transfer sredstev iz proračuna, konkretno tisti del, ki ga upravlja Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
3. Natančno to: pokojnine. Tisto, kar vsak mesec prejmejo upokojenci, ki imajo pravico do slovenske pokojnine.

Spy je izjavil:

In povezana vprašanja (za razmislek):
1. Kaj vplačuje posameznik, ko poravna položnico ali v njegovem imenu delodajalec poravna položnico imenovano "prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje"?
2. Kakšno zvezo imajo državne pokojnine z zgoraj omenjeno položnico z državnimi pokojninami, ki jo dobijo osebe, ki niso vplačale en klinc v pokojninsko blagajno a so imele med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let prijavljeno stalno prebivališče na območju Republike Slovenije?
3. Kdo so ti ministranti/posranci, ki nam po televiziji arogantno in žaljivo razlagajo načrtovano krajo pod geslom "pokojninska reforma"? Kako se lahko delajo norce iz zdrave pameti delovoljnežev, aktivnih in neutrudnih delavcev, ki so že leta ali celo desetletja vplačali bistveno več, kot bodo kdajkoli lahko dobili od države že po sedanji diskriminatorni zakonodaji?

1. Vplačuje se v pokojninsko blagajno - gl. zgoraj kaj to je zaeno čudo in kdo to upravlja. Pogovorno ime te "blagajne" res ne opisuje vseh namenov, vendar pa ime prispevka IMHO lepo in natačno opiše kam sredstva gredo in za kakšen namen se jih sme porabljati.
2. Huh? Tri vprašanja v enem morda? "Navadna" in "državna" pokojnina se razlikujeta v temu, da je "državna pokojnina" socialni korektiv. Tako kot tudi vdovska pokojnina in še kakšna (nimam zakona pred seboj, da bi vse naštel). Njihova osnovna značilnost je, da za izplačilo teh pokojnin daje denar država neposredno iz proračuna, torej iz pobranih davkov. Če bi prebral trenuten predlog zakona, se takšni socialni prispevki prenašajo ven iz ZPIZ, kamor razen po imenu ne spadajo. Iz tega sledi, da ta pokojnina s tisto položnico nima neposredne zveze...
3. Zdrava pamet delovoljnežev, aktivnih in neutrudnih delavcev jih je izvolila... Prejšnje, te in prihodnje.

Spy je izjavil:

Mimogrede, če bi meni zaupal 330mio EUR, ti garantiram, da bi danes imel dildostan slovenski apple store, nekaj novih delovnih mest in manj odtekanja denarja v tujino. In kdo ve, mogoče bi se razvilo mlado slovensko podjetje, ki bi prodajalo aplikacije na globalni ravni in teh 330mio bi postalo 660mio ali več.

Z drobižem 330mio€ Appla ne boš prepričal v nič. Če boš z bajno vrečo ustvaril podjetje, ki bo prodajalo aplikacije na globalni ravni, pa si še bolj potraten od države, ki jo je tako lahko kritizirati. Takšna podjetja ljudje ustanavljajo z nekaj 10.000€.

Spy je izjavil:

Zeberdee je izjavil:

Upam da je jasno, da do tega v tej druzbi ne bo nikoli prislo, Slovenija pa bo umirala na obroke.
Naj umre takoj danes. Umiranje na obroke se nam - davkoplačevalcem - ne izplača v nobenem primeru.

Poln žolča, nikjer pa pametnega predloga kako to storiti. Razen seveda, če želiš živeti v državi, kjer bi morda celo 100.000 sedanjih upokojencev preprosto "odklopili" in jim rekli naj umrejo, ker so mladim odvečni.

Ah, sicer pa poglej svoje stare starše (vse štiri). Vzemi jim pokojnino in vprašaj svoja (dva) starša, kaj si mislita o temu, da bosta sedaj on dva plačevala vse stroške življenja za te štiri.

Spy je izjavil:

Zeberdee je izjavil:

To, da sedaj zraven mešaš proračunsko porabo, ki se fila iz davkov, ne paše sem. To paše v debato o proračunu in neučinkoviti državi.


He he. Vidiš kje je point? V slovenistanu ni jasno kaj je davek in kaj so prispevki.

Če komu kaj ni jasno, potem tebi ni jasno. Je pa res, da nekateri svet merijo po sebi. Potem pa res izgleda tako izgubljeno in v znanju omejeno, kot izgledajo oni sami.

Spy je izjavil:

Ker si kot davkoplačevalec deloval v skladu z zakonom, si utemeljeno pričakoval, da boš dobil vse kar so predpisali v metodologiji. Če se ne motim, ti izračunajo znesek penzije glede na višino bruto plače, ki si jo imel v nekem obdobju. In to je dokaj skladno z vplačanimi prispevki. Zakaj nebi izračunali po dejansko vplačanih prispevkih?

Zato, ker v tvojo betico še vedno ni kapnilo v čemu je razlika med pretočnim in rentnim sistemom. Pa čeprav je bilo to tukaj že nekajkrat lepo povedano.

Spy je izjavil:

In če slučajno, kot aludiraš ti, prispevek ne tvori penzije, potem ta prispevek postane davek. Goli brutalni davek. Point of no return. Popapcala država.

En izmed profesorjev na faksu me je na izpiztu vrgel na prvem vprašanju. Pojasnilo je bilo kratko in jasno: če ne poznaš definicij, potem ne obstaja možnost, da se bi razumela. Če se ne razumeva, ne morem oceniti tvojega znanja.

Najprej si malo razčisti pojme s katerimi balinaš, potem temu dodaj malo razumevanja o temu katere so in kako so deljene "blagajne" s katerimi neposredno ali posredno upravlja država, potem pa bodi pameten. Ker trenutno lapaš kar tja v en dan. Če bi bil to izpit, bi že bil pred vrati in preverjal kdaj je naslednji termin.

Spy je izjavil:

He he 2 Če je Ponzijeva pokojninska shema odvisna od proračuna, je nujno potrebno vplesti proračunsko porabo v naš diskurz. Če je država bogata si to lahko privošči. Če ni...

Pretočen sistem ni ponzijeva shema, če ga oblikuješ vzdržno. To, da se več kot 10 let ni postopoma korigiralo njegove parametre delovanja, sedaj pa je zato potreben malo večji preskok, pa se lahko zahvalim ne samo politikom, ampak tudi množicam, ki razmišljajo tako površno, kot tudi ti. OK. Ste pač v večini. Samo ne potem jokati, ko vsake toliko pride visok račun.

Spy je izjavil:

Problem vidim le v tem, da ti nekoliko bolj slediš napisanemu in razno raznim floskulam jaz pa moji goli, z resničnostjo in znanjem neobremenjeni logiki.

Dialektika. Fixd.

Spy je izjavil:

Pogledam, kam gre moj denar in mi je vse jasno. Ne gre direktno v penzije, gre državi.

Oxymoron.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Glede pijačk in Facebooka. Point je v tem, da je treba danes tudi kaj pokazati. Znanje in konkretne sposobnosti.

Nočem posploševati, ampak na faksu (je sicer res FDV, ampak mi kolegi iz ostalih faksov, tudi naravoslovnih pritrjujejo, da je pri njih podobno) večina študentov hudo zabušava. Njihov domet sega do Wikipedije, knjig ne berejo, enega projekta niso sposobni izpeljati samostojno od začetka do konca. Pa naj bo karkoli - priprava nekega poročila, poslovnega načrta, izdelava programa, pisanja članka (za kakšno manj zahtevno znanstveno revijo) ali v končni fazi organizacija nekega dogodka. Dati jim je treba zelo natančna navodila (samoiniciative ni praktično nobene), pa še potem jim je treba za ritjo stati in preverjati, če so vse naredili kot je treba. Posledica tega je, da je večina študentov strahotno neizobražena in nesposobno za kakršnokoli samostojno resno delo. S stališča delodajalcev je to seveda katastrofa.

Seveda je normalno, da imajo taki potem težave pri iskanju oz. obdržanju službe. In kot rečeno - to ni problem zgolj FDV.

Se strinjam, da stanje v državi ni normalno in da bi bila potrebna manjša "revolucija". Ampak treba je začeti pri sebi. Delati, študirati, se truditi - pol pa dalje.

Najhuje je pa seveda to, da tudi jaz, ki sem v tem sistemu ne morem kaj dosti spremeniti...
sudo poweroff

amigo_no1 ::

Samoiniciativa je v slo šolskem sistemu načrtno zatirana od OŠ dalje.
Če preveč sprašuješ in razmišljaš z lastno glavo imaš samo probleme in si označen kot nemiren/neposlušen, ker dvomiš v strokovno znanje in avtoriteto predavatelja.
Piflanje na pamet in definicije, to je tisto kar hočejo slišati v učitelji/profesorji...
Končni rezultat seveda ne more biti drugačen kot je.

Pomoje bo problem ponzi pok. blagajne ostal na plečih sedanjih 30-letnikov. Stara generacija bo pač furala zadevo dokler bo šlo, jasno, saj se ne do nihče pri zdravi pameti hotel odreči svoji penziji, za katero so plačevali 30+ let. Ko se bo ponzi sistem čez 10-20 let dokončno sesul bodo najebali vsi tisti mladi, ki bodo do takrat še pridno plačevali za "svojo" penzijo.
Problem je tudi ker se ljudje enostavno ne zanimajo za te stvari in mislijo da bo država že to "nekako" rešila z nekimi magičnimi "reformami".

Osnovna podlaga je bila realno zastavljena, denarja se je tekom let nabralo, glavnica je naraščala, vendar so po stari navadi na 3/4 poti vse zaje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

detroit ::

poweroff je izjavil:

Hja, dokler boste (bomo) mladi volili proti sebi (se pravi za Janšo, Pahorja, Golobiča, itd. kjer gre za to, da se nič ne spremeni), bo vse ostalo kot je.

Sicer je pa večini mladine danes bistveno pomembnejši nov mobilni telefon, Facebook in pijača s kolegi v baru kot pa prevzemanje odgovornosti za lastno življenje. Še iz stanovanja staršev se ne znajo spokat in dokončat študija, pa bodo izvedli pokojninsko reformo???


hehe in je res...samo je pa tudi res kar je zgornji napisal, da se "svojeglavosti" ne podpira v današnji družbi preveč.

Pravzaprav, glede na to, da si FDV-jevc in možno tudi kak politolog, povej kdo je sposoben politik dandanes v sloveniji, če sploh je kak. Ga prec volim
Skero

nevone ::

Najhuje je pa seveda to, da tudi jaz, ki sem v tem sistemu ne morem kaj dosti spremeniti...


Tak občutek imamo večina nas in je zoprn do konca. A še veliko huje je, ko in če se odrečeš vsakemu vplivu samo zato, ker imaš občutek, da tvoj vpliv ni zadosten.

Je pa tudi res, da nekateri vplivi se pokažejo šele na daljši rok. Samo človek ne sme biti preveč neučakan, kar je dostikrat razlog za občutek nemoči.

Drugače pa največ pesimizma povzroča prevelika zagledanost v prihodnost, ne da bi jo kritično primerjali s preteklostjo. Velika napaka se dela, ko naši predniki, in potem mi nekritično za njimi, poveličujejo preteklost in slikajo prihodnost katastrofično.

Dejmo enkrat realno premisliti, kakšne možnosti imamo danes in kakšne so imeli naši predniki in se poskušajmo prilagoditi temu. Sej to je prav smešno, kolk jamrarije slišimo. Dejmo si raje predstavljat, kako bi bilo, če bi čas zavrteli 100+ let nazaj in potem poskušajmo realno ocenit, kaj hudiča je danes zares slabo in slabše, kot takrat.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

amigo_no1 je izjavil:

Samoiniciativa je v slo šolskem sistemu načrtno zatirana od OŠ dalje.
Če preveč sprašuješ in razmišljaš z lastno glavo imaš samo probleme in si označen kot nemiren/neposlušen, ker dvomiš v strokovno znanje in avtoriteto predavatelja.
Piflanje na pamet in definicije, to je tisto kar hočejo slišati v učitelji/profesorji...

Jaz se nikoli nisem strinjal s tem. Čez palec bi rekel, da tudi večina mojih kolegov (vsaj mlajših) razmišlja tako. Vsaj na univerzi bi moral biti dvom v avtoritete in razmišljanje z lastno glavo eden temeljnih principov. Ter seveda samostojno delo. Kdor je bil vsaj malo v tujini ve o čem govorim.

Problem je pa v tem, da univerza postaja vrtec. Sedaj imamo še učitelje tutorje, ki "ajčkajo" študente in jim vse znosijo k ***i.

detroit je izjavil:

Pravzaprav, glede na to, da si FDV-jevc in možno tudi kak politolog, povej kdo je sposoben politik dandanes v sloveniji, če sploh je kak. Ga prec volim

Nisem politolog. Sem sicer FDVjevec, ampak netipičen - družboslovni informatik. :)
sudo poweroff

detroit ::

vseeno naštej validne politike na slovenski sceni, take za boljšo prihodnost:)
Skero

poweroff ::

Hja, jaz jih nekako ne vidim. Pač, "stara garda" bi morala iti v kompletu.
sudo poweroff

detroit ::

Exactly my point:) Politika ni ravno moja močna točka, pa vseen vidim, da vse kar delajo je en velik kaos(una blont baba), igrajo šemo (pahor), ali en velik nič (šema2 Türk). Edini k kej dela je naš "balkanski kavboj", pa še ta s tem dreza v balon, ki bo ravnokar počil
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

lexios ::

Matthai, glede pijačk in FDV, da se razumemo, se strinjam; le malce provociram...>:D Strinjam se tudi z večino zgoraj napisanega. Vprašanje, ki se postavlja pa je: je bilo pred 20+ leti na univerzah bistveno bolje? Glede na bistveno večje sito pri vpisu na gimnazije in kasneje univerze bi si celo upal trditi, da ja, čeprav situacije ne poznam! Predvsem pa je gospodarstvo menda znalo to izkoristiti in država poskrbeti za navezavo univerz - štipendij - industrije (seveda ob večji kvaliteti znanja, gospodarskem zagonu in manjšem številu študentarije lažje storiti kot danes)...

Problem visokega šolstva ni le v samem učnem načrtu in kvaliteti znanja, problem je že v samem trendu in mentaliteti. Če že ob rojstvu otroka danes starši vedo povedati: "Študent naj bo!" ...čez 30 let bo ta ista miselnost že: "...dr. naj bo!" ;(( Pred leti smo lahko po Ljubljani srečevali študirati praktično 50% mularije s poklicnih šol in "skrajšanih programov", danes je to število najbrž že 70%?! Nihče noče več delati ali dela enostavno nihče več ne vidi? Država pa enostavno noče/ne zna poskrbeti, da bi se mladi danes odločali za obrt! Kdo pa bo reševal pokojninsko blagajno?

...po neštetih inštrukcijah (matematike, fizike, kemije) ugotoviš, da otrok v 2. letniku srednje šole ne zna računati z ulomki, nima pojma kaj so to oklepaji in niti vtipkati ne zna (2+3)*5 na kalkulator, da bi dobil pravi rezultat... Kaj šele da bi končni rezultat ocenil in bil sposoben potegniti zaključek iz vsakdanjega življenja! Kdo je tu odgovoren? Učitelji? ;(( Dandanes pa berem izjave na forumih, ko kak "pacient" v 3. rukne maturo na vseh treh glavnih predmetih in sprašuje kateri fax je najbolj primeren zanj? Resno misliš, da je problem v univerzah? Univerza postaja vrtec, ja! Država že ve zakaj... Lahko se samo sprašuješ, če je v ozadju kak prefinjen mastermind ali je vseskupaj zgolj random fail, kot posledica zapredne nesposobne oblasti! ;)

PS: In če kdo meni, da je tole Off-topic in šolstvo nima direktne navezave s padcem pokojninskega sistema, naj še enkrat pomisli kdo plačuje prispevke! Džava sama od sebe načrtno producira diplomirane kretene - just in case, mogoče pa komu na trgu dela vzdevek dipl. prav pride!

Zanimivo ane? Koneckoncev vse bolj zgleda, da države na kant in v novo revolucijo ne bo pognala razjarjena/lačna tlačanska raja, nesposobno gospodarstvo ali tajkuni! Odločilna utež na tehnici, ki bo prevagala na eno ali drugo stran, bo očitno medgeneracijska bariera in padec pokojninskega sistema! ...nekoč v prihodnosti, ko ne bo več česa "flikat"!;((

djordjevic ::

In kaj je pri vsem skupaj najbolj žalostno? Da se na trenutke vprašam, za koji k sem šel študirat tisto, kar me veseli, in, k sreči počnem tisto, kar me veseli, če bi lahko že od 18. leta naprej veselo polagal ploščice ali malal stanovanja in cuknil najmanj dvakrat višji neto, kot ga zdaj z vsemi odvedenimi dajatvami, in si že mislim, kako bom ne glede na intelektualne sposobnosti morebitnega potomca le-tega vozil že od malega v razne obije in bauhause, da ga spravim v obrt. :)
No grave is deep enough to keep us in chains.

detroit ::

jep če bi hotu keš bi ploščice polagou to si govorim že zadnjih par let...:P
Šola ni več IT za dobivanje denarja. In fraza: "le uč se da boš lahk delu", mojih starcev faila do neke mere.
Skero

djordjevic ::

Parola 'družba znanja' pri nas, na žalost, marsikje in v veliki meri pogori kot vžigalica.
No grave is deep enough to keep us in chains.

T-h-o-r ::

"Nihče noče več delati"

nihče noče več deleati za 560EUR bruto
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

lexios ::

Ko dipl. in si pridobiš eksotičen naziv dipl. fakultete za upravo npr. pa si bistveno na boljšem?;((

Točno to je glavni problem države, Thor!;) Ma kaki pokojninski sistem...
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Olajšave za pokojnine nad 1400 €

Oddelek: Problemi človeštva
4811736 (10274) jalovec09
»

Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6914643 (13189) solatko
»

neto - bruto = ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7416082 (14068) gjural
»

Nov pokojninski zakon odpravlja odkup let...

Oddelek: Problemi človeštva
379519 (8503) opeter

Več podobnih tem