» »

String Theory @ Home?

String Theory @ Home?

imagodei ::

Menda je ena večjih težav teorije strun kot TOE ta, da so enačbe, s katerimi se operira, tako presneto zapletene, da predstavljajo hud zalogaj tudi za trume najboljših matematikov in za superračunalnike.

Moje vprašanje je - glede na to, da obstajajo programi kot so Seti@Home, pa Folding@Home - a kdo ve, da bi obstajala tudi variacija tega za String(Theory)@Home?

Mogoče ne bi bilo švoh zaposlit množice idle ciklov tudi v te namene in pomagat precej obetajoči zadevi, da se (še) hitreje premakne?
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

Hehe ... ne. Enačbe TS niti ne obstajajo. Vsaj ne kakšne uradne, še manj da bi kdo kaj izračunal iz njih.

"Zapletena matematika", o kateri je večkrat govora v zvezi s teorijo strun ... je kvečjemu "delovna". Forget it!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rezator ::

A da ne? kaj pa M-theory? Tip je dokazal. Če sm spoh prav razumel kaj vidva mislite zdaj spoh:D
Some people feel the rain. Others just get wet.

imagodei ::

Hm, samo ne vem, če se čist OK razumemo...

Verjamem, da ni neke posebne enačbe, ki bi kar vse skupaj opisovala. Ali pa to, da ni nekega ekvivalenta E=mc2 enačbe, ki bi jo bilo treba poračunat, da bi dobili nekaj smiselnega.

Ampak v osnovi, če hočejo nekaj zmodelirat, če hočejo ugotovit interakcije, morajo nekaj računat... Nekaj... Naj gre za interakcijo bozonov w s kvarki v jedru, naj gre za oddajo fotona iz atoma, nekaj je treba računat...? Kolikor jaz (zelo laično) vem, je problem v tem, da zaenkrat računajo z zelo poenostavljenimi enačbami in dobivajo neke približne rešitve.

Anyway, kar sem jaz imel v mislih je sledeče: nekdo nastavi enačbo, najsibo poenostavljena, delovna ali pa čisto "taprava", nato jo je pa treba zračunat... Najverjetneje se s tem ubadajo superračunalniki po inštitutih in univerzah. Pravim, da bi takšno (že nastavljeno enačbo neke interakcije oz. karkoli pač že računajo) lahko pomagali reševati Idle cikli na naših računalnikih, v istem stilu kot npr, Folding@Home pomaga ugotovit zlaganje proteinov v III. in IV. strukture.

Je pa res, da precej malo vem o fiziki na tem nivoju, tako da če pravite, da orenk mimo streljam, vam čist verjamem.
- Hoc est qui sumus -

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je hitrost svetlobe konstantna? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13016276 (5426) reeves
»

Odkrit tretji tip hadronov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2314099 (12320) antonija
»

Teorija vsega (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21633473 (28922) Pithlit
»

teorije vsega