» »

Katarina, a sem lahko tvoj prijatelj?

Katarina, a sem lahko tvoj prijatelj?

««
12 / 13
»»

Pšenični ::

"To je res. Levica nima resnega liderja, razen, če ga na hitro potegne iz rokava, npr. kakšnega Jankovića."

Jankoviča podpira sam Ljubljana. Ja, tud stadion se mu je obesil okrog vrata, ko mlinski kamen. Poleg tega ne verjamem, da bi ga podprla cela Slovenija. Sej veste zakaj?

Se pa popolnoma strinjam-glede levakov. Najprej je odpadel Golobič, ki tud nima nobene karizme, zanj so volili tisti, ki so to mogli. Z njim je res politično definitivno konec. Finito. Škoda še kej pisat o njem.

Sledi KK. Če pomislim, da sem jo podpru pri izbrisanih. No sicer še danes sicer podpiram tole njeno potezo, ki pa je bila narejena verjetno z računico, da si "razširi" volilno bazo. Kaj se je razkrilo potem, jezus, tud tle si ne predstavljam, mislim napake po kateri bi še prišla v parlament. Škoda besed tud tle.

Pahor, Pahor je po svoje faca, včasih daje celo občutek, da si je kakšno stvar sam zamisli, da ne dela po naročilu. Vendar ga ne gre podcenjevat, za referendum bo agitiral do bridkega konca. Pri tem postaja počasi fanatično nevaren. Ve da je z referendumom povezana njegova politična pot. Pot navzdol. In to ne po stopnicah, ampak z dvigalom, ki bo šlo dol z vso brzino. Seveda če bo referendum padel. Kar verjetno bo, za okol 5%. Tud drgač, če referendum uspe, se mu ne piše dobro.
Če pogledamo gospodarsko situacijo: DURS je v prvem četrtletju pobral za 36% manj davkov kot lani. Zanimivo bo še tole. Denarja je vse manj. V državni kasi. Drugo leto pa bojo po nekaterih projekcijah, veliki problemi že z odplačevanjem obresti, pazi, ne glavnice obresti, ki jih bo že za 700 milijonov evrov...samo drugo leto za plačat.

Levica nekega voditelja resnično nima, Kučan - sej niste resni.

Na desnici je Virant, ki sem ga poslušal parkrat na nekih predavanjih. Po moje sicer ma določeno karizmo, ampak ne vem, če je on tisto pravo.

V bistvu je za sedanjo situacijo primeren avtokrat, kar Janša na nek način tud je. Pahor bi se morda bolje obnesel kot predsednik, kaj pa vem. V tejle situaciji se ne obnese. Ni opravičil pričakovanj. Niti ni človek karizme. Ni tip voditelja, ampak bolj spominja na gostilniškega zabavljača, ki bi rad na trenutke deloval resno. Groza, podn.

Dam mu lahko le nasvet, mislim glede referenduma. Majnkrat se bo pojavil na TV ju (isto velja za GG in KK), do takrat, večjo možnosti bo imel dobiti ga.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Virant? Ki je izjavil (ko je bil minister), da se mu ob pogledu na Janšo še vedno tresejo hlače?

Janše ne prenese konkurence - uničil je NSi in tudi vso ostalo notranjo konkurenco. Desnica = Janša. In to je največja ranljivost desnice.
sudo poweroff

WarpedGone ::

In hkrati obstoječe "levice". Brez janše utonejo v enem tednu vsak v svoji aferi.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Dvomim. Brez Janše bi si lepo razdelili teritorij in mirno kradli dalje. Janša pomeni motnjo v njihovem "sistemu". Seveda velja tudi obratno.
sudo poweroff

drejc ::

Janša je itak virtualni vsadek v malih možganih levičarjev.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

poweroff ::

Ne vem kaj si s tem mislil, ampak ja, levičarji so itak čisto preveč obsedeni z Janšo... desnica pa s Kučanom. V bistvu so eni z drugimi obsedeni - pravih problemov oz. prihodnosti se pa nihče ne dotika.
sudo poweroff

djordjevic ::

+1 na oboje Matthaijevo.
No grave is deep enough to keep us in chains.

krneki0001 ::

poweroff je izjavil:

Ne vem kaj si s tem mislil, ampak ja, levičarji so itak čisto preveč obsedeni z Janšo... desnica pa s Kučanom. V bistvu so eni z drugimi obsedeni - pravih problemov oz. prihodnosti se pa nihče ne dotika.


To nekateri trdimo že dolgo časa. Počasi bodo to doumeli tudi tisti, ki še vedno podpirajo eno izmed usranih strani. Usrani sta pa obe strani pri nas, in dokler ne bo kompletne zamenjave (ne samo da se presedajo iz stolčka na stolček, stran morajo v kompletu) se ne bo nič spremenilo.

poweroff ::

Zadnjič sem slišal eno idejo, da bi morali sprejeti pravilo, da nihče ne me 2x zaporedoma kandidirat ... za poslanca, župana, itd. To bi sicer prisililo stranke, da novačijo nove kadre in stare garde bi se znebili.

Nisem pa čisto ziher, če ne bi to prineslo novih problemov...
sudo poweroff

dzinks63 ::

Se strinjam z povedanim. Manjka nam močna tretja stranka, oziroma manjka možnost resne izbire. Ker tisto kar je sedaj v parlamentu, je en velik mix. Poslanci se selijo iz stranke v stranko kot mačke z mladimi. Vsi vedo vse o vsakem in držijo drug drugega v šahu, stopicamo na mestu in ni preskoka naprej. Rabimo res eno močno zelo resno popolnoma novo stranko neobremenjeno z preteklostjo, dobro strokovno podkovano, z dobrimi kadri. Od osamosvojitve je preteklo 20let. Čez kakšnih 10let bo prišel čas za velike spremembe, neobremenjeni ljudje bodo dozoreli, in takrat se bomo mogoče res izkopali iz te krize in prepucavanj, katera se vleče že kar predolgo časa, da bi se pa prej lahko zgodilo kaj takega, pa skoraj ne verjamem. Edina začasna možnost je velika koalicija, do katere pa ne verjamem, da lahko pride, dokler bodo na njenih ključnih pozicijah do sedaj znani ljudje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

podbevna ::

Omejitve po katerih bi bila vsakič celotna sestava vseh nosilcev funkcij popolnoma nova bi bila po mojem slaba. Izkušnje in neko utečeno delov je pomembno. Omejitev na 2 5 letna mandata pa bi bila po mojem kul. 2 mandata v parlamentu ALI vladi, kumulativno ne več kot 10 let, potem pa gre lahko v "penzijo" v mestni svet ali za župana.

Seveda pa je tak sprememba v praksi nemogoča. Izglasovati bi jo morali poslanci z dvetretjinsko večino, za to pa bi za njo morali stati naši "večni staroste iz različnih političnih polov", ki se nimajo nobenega interesa odpovedati se svojemu večnemu poslanstvu.

BlueRunner ::

Nisem pa čisto ziher, če ne bi to prineslo novih problemov...


Omejitve po katerih bi bila vsakič celotna sestava vseh nosilcev funkcij popolnoma nova bi bila po mojem slaba. Izkušnje in neko utečeno delov je pomembno.


Stabilno osnovno bi moral dajati birokratski aparat, ki bi izvajal naloge neodvisno od trenutne politične nomenklature na oblasti. Ta določa strategije, piše zakone, se nagiba v to ali ono politično stran (npr. konzervatizem vs. libertarizem). Operativno delo pa bi morali prevzeti strokovnjaki operativci.

Hitrejše menjanje ali preprečevanje mandatov pa se bojim, da bi v Sloveniji zelo hitro pokazalo novo slabost: ko vidiš, da se tvoja politična kariera zaključuje, hitro poskrbiš za varno delovno mesto v takšni javni upravi. Ta se posledično še bolj drobi in politizira namesto, da se bi depolitizirala postajala vedno bolj učinkovit in gladko delujoč stroj.

Nekako to, kar se dogaja že danes, samo na steroidih.

poweroff ::

Ja, se pravi najprej stabilna in neodvisna javna uprava, pol pa nova politika...
sudo poweroff

lexios ::

Drugače povedano, rabimo kakšno leto ali dve diktature in čistk... Not gonna happen! Nova politika ostaja politična parola vsaj nadalnjih 30 let! Mogoče kaj manj, če se prihajajočim generacijam močno strga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Mr.B ::

Glej Nova politika ali tretja pot, kakorkoli pač je sedaj to poimenovanje, ne more funkcionirati, če je blagajna prazna. To je poizkusil tudi Tito, in ko jo je vpeljal, je ugotovil da je blagajna prazna in je normalno da je vse skupaj propadlo.
Rabiš Janšo, njegove metode so Stalinistične, in to je to, kar v tem trenutku rabiš. Potem pa se usede na oblast nekdo, ki ima metode primerne današnjemu času.
Čistke v državni oz. javni upravi so utopija, saj ti ljudje, kljub bleščečim papirjem, ne bodo mogli delati v privatnem sektorju. Potem pa je vse eno , kje so.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Mr.B je izjavil:

Rabiš Janšo, njegove metode so Stalinistične, in to je to, kar v tem trenutku rabiš.

Lepo da to tako naravnost poveš. Ampak nekateri ne podpiramo diktature in stalinizma. No go.
sudo poweroff

Pšenični ::

"Lepo da to tako naravnost poveš. Ampak nekateri ne podpiramo diktature in stalinizma. No go."

Sam je tako. Ta diktatura bi verjetno peljala, mislim z Janšo, medtem ko ta, ki je izšla iz "diktature proletariata" verjetno ne bo.

BlueRunner ::

poweroff je izjavil:

Ja, se pravi najprej stabilna in neodvisna javna uprava, pol pa nova politika...

Ampak brez nove politike ne boš dobil stabilne in neodvisne javne uprave. Ta pač ne pade iz neba.

Catch22.

Sicer pa je lažje spremeniti politiko, ki mora potem za sabo z dejanji potegniti spremembe v delovanju javne uprave.

Zato sem recimo osebno besen na Kresalovo, besen na Golobiča in besen na celotno vlado kot ekipo z njenim šefom na čelu.

Na Kresalovo zato, ker se je namesto iskanja načina kako narediti javne razpise pri iskanju ustreznih ljudi za verodostojne.

Na Golobiča, ker je dejansko postavil dvojna merila potem, ko je namesto kakšnega anemičnega ampak čisto korektnega "brez komentarja" dejansko lagal.

Na celotno vlado kot ekipo zato, ker je iz KAS-ov nastal nič, ker se dejansko ukvarjajo sami s seboj namesto s težavami države in zato, ker očitno v slogu novoliberlnih tretjepotnikov Blairovega kova, razen redkih ministrskih izjem, poslujejo tako, kot jim narekujejo afere v medijih namesto tako, kot so sami v volilnih programih trdili, da bodo poslovali.

Uh, pa še vedno smo v Afganistanu na poslednjem braniku česa že?

/rant

djordjevic ::

Pomenljivo, da največji zagovorniki demokracije zagovarjajo uvedbo diktature. Pomenljivo.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mr.B ::

Glej, v tem trenutku je problem v tem, da če se greš pogovarjat, tako kot sedaj vodijo politiko, pač na mesečni ravni ni veliko. Kakšnih 100 milEUR, pa J. Greke. Na letni ravni je pa to hitro Miljarda. Tu je problem, da je stanje v Pizdi, in da bo kriza države, kot napovedujejo prišla leta 2011, ker če je letos že vpad prilivov za 30%, bo leta 2011, ko letos slovensko gospodarstvo, kot kažejo bilance, prihaja na dno, lahko računaš uauuuu vsaj še dodatnih 30% padca prilivov, to pa je cca skupaj več kot 60% padca na leto 2008 (računati moraš, da je drugih 30%, mišljeno ne na leto 2009, ampak na 2010). Pahor pa istočasno govori, da letos v proračun ne bo drastično zarezal.
I v času krize, je potrebno imeti enostranske, nevšečne ukrepe, drugače, gre spirala samo še dol, in ko le ta dobi moment, je Grčija zelo blizu realnosti...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Daedalus ::

Glej, v tem trenutku je problem v tem, da če se greš pogovarjat, tako kot sedaj vodijo politiko, pač na mesečni ravni ni veliko.


Problem je tudi v tem, da bo "kontruktivna opozicija" koaliciji rajši zmetala skladovnice polen pod nog in računala na predčasne volitve kot pa naredila kaj resno načelnega in mogoče podprla kake resne reforme.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Mr.B ::

Kakšne predčasne volitve, kdo vodi predčasne volitve... Koji k, ne gledaš Delovega barometra. Če verjameš statistiki, Janša ne more narediti trdne koalicije. Vodi se tudi nikakršna kampanja za Volitve, itd...Res bi rad videl, kje se grejo za nove volitve. Referendum tudi ni kampanja, referendum je Lapsus Pahoraj, in ZARES ga konkretno pljuva.
Prihaja samo še afera na temo Jankoviča, to pa je za lokalne volitve.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

djordjevic ::

Največji problem pri nas itak sploh ni nerealna delitev na levico in desnico, temveč dejstvo, da po Drnovšku oblasti (očitno) nihče ne dojema kot odgovorno vodenje države, temveč poligon za bogatenje privilegirancev. Opozicija, recimo, pri nas pač ne igra vloge običajnega nadzora oblasti, pri čemer bi gledala na dobrobit države, temveč je prvi, edini in absolutni cilj vsakega ravnanja čim prejšnja možnost vrnitve na oblast. To je naš največji problem. In izhajajoč iz pokvarjenosti pri temeljih (študentske politike in strankarskih podmladkov) ni videti, da bi se v prihodnosti spremenilo kaj na bolje. Kvečjemu na slabše.
No grave is deep enough to keep us in chains.

lexios ::

in računala na predčasne volitve kot pa naredila kaj resno načelnega in mogoče podprla kake resne reforme.


Janša najbrž računa na zmago na naslednjih volitvah, predčasne volitve pa nekako dvomim, da so del strategije! Na resne reforme na tej "ladji norcev" lahko pozabiš.

Pomenljivo, da največji zagovorniki demokracije zagovarjajo uvedbo diktature. Pomenljivo.


Poznaš še kakšen način s katerim expresno hitro "zamenjaš" (staro za novo, ne levi desno, desni levo) celotno garnituro na oblasti in uvedeš reforme?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

djordjevic ::

Sranje takšno ali drugačno, tako globoko vendarle ni, da bi bila edina _razumna_ opcija uvedba diktature.
No grave is deep enough to keep us in chains.

poweroff ::

Pšenični je izjavil:

Sam je tako. Ta diktatura bi verjetno peljala, mislim z Janšo, medtem ko ta, ki je izšla iz "diktature proletariata" verjetno ne bo.

Nobena diktatura ni OK, ni bila ne stalinistična, ne bo ne janšistična. Je pa zanimivo kdo v tej temi zagovarja diktaturo. Zelo zanimivo.

Mr.B je izjavil:

I v času krize, je potrebno imeti enostranske, nevšečne ukrepe, drugače, gre spirala samo še dol, in ko le ta dobi moment, je Grčija zelo blizu realnosti...

Seveda. Pa jih ni imel niti Janša (še pomnite, zakaj je odstopil Mrkaić), niti jih nima Pahor. Oba sta brez jajc glede tega. Sploh od Janše bi pričakoval, da bo ravnal bolj odločno.

djordjevic je izjavil:

Največji problem pri nas itak sploh ni nerealna delitev na levico in desnico, temveč dejstvo, da po Drnovšku oblasti (očitno) nihče ne dojema kot odgovorno vodenje države, temveč poligon za bogatenje privilegirancev.

Se pravi je problem korupcija?

Zakaj se potem ne podpre protikorupcijske komisije??? Razumem, da nekateri ne marate Kosa, ampak ali podpirate protikorupcijsko komisijo kot neodvisen organ, v stilu Pooblaščenke? Da seje strah in trepet med podkupljenimi uradniki in lobisti?
sudo poweroff

Mr.B ::

Seveda. Pa jih ni imel niti Janša (še pomnite, zakaj je odstopil Mrkaić), niti jih nima Pahor. Oba sta brez jajc glede tega. Sploh od Janše bi pričakoval, da bo ravnal bolj odločno.
Ja samo takrat ni bilo pričakovati 4 mil EUR minusa direktno iz proračuna, kot tudi uradno ni bilo vidno koliko je stanje dejanskih zadolževanj. Danes so pa te številke tako visoke, da jih po nikakršni metodi, ne moreš skriti, ali narediti manjše.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

lexios ::

Nobena diktatura ni OK, ni bila ne stalinistična, ne bo ne janšistična. Je pa zanimivo kdo v tej temi zagovarja diktaturo. Zelo zanimivo.


Sj se ne gre za diktaturo! In dvomim, da jo v tej temi kdo resno zagovarja kot trenutno najbolj primeren način funkcioniranja državnega aparata. Daleč od tega! Je pa prvi (in na kratki rok pomojem edini) način, ki pade na pamet kot hiter prehod med dvema popolnoma različnima politikama. In to je to kar bi trenutno potrebovali. Relativno hitro spremembo v mentaliteti oz. načinu delovanja državnega aparata in politike. Kar pri trenutnih navezavah tistih na oblasti in tistih malo manj na oblasti in delovanju le teh v RS ne gre...

Me pa veseli, da je nekaterim jasno, da je desnica vs. levica isto sranje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

djordjevic ::

Wait, what what what? Dva različna sistem, diktatura pa tretji? Tule mi vseskozi dopovedujejo, da smo prej živeli v avtoritarnem sistemu, beri diktaturi, zdaj pa slišim, da bi jo šele zdaj morali uvesti. Pišuka, now I'm confused. >:D
No grave is deep enough to keep us in chains.

lexios ::

...kot "prehodni čistilni režim" po katerem lahko nova politika "začne iz 0". Kakršne koli spremembe, ki jih uvedemo na način kot leta 91, ali vsake 4 leta z menjavo stolčkov in 4 letnim planskim gospodarstvom, po nekaj letih rezultirajo na istem.

Gregor P ::

poweroff je izjavil:

Ja, se pravi najprej stabilna in neodvisna javna uprava, pol pa nova politika...

Verjetno bi potem imeli opravka z diktaturo birokracije in bi posredno kar ti nastavljali politične kandidate, ki bi jih mi "demokratično" izbirali in ki bi jim omogočali obdržati službe in ugodnosti oz. bi uveljavljali politiko birokracije. Birokrati pa bi bili močnejši od politikov ker bi slednji imeli omejen mandat (kot ste rekli recimo max 2 mandata), birokrati pa bi bili lahko praktično zaposleni "večno" (ker poslanec pa bi si upal kar tako odstaviti neodvisnega birokrata stabilne javne uprave oz. katera stranka, ki mora redno menjati kandidate, bi se upala zoperstaviti takšni stabilni neodvisni upravi) ... v bistvu bi tako zopet uvedli centralni komite kot sicer neuradni najvišji organ odločanja:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Daedalus ::

...kot "prehodni čistilni režim" po katerem lahko nova politika "začne iz 0".


Pri uvedbi katerega se ti pa pol zgodi Castro. Bodite resni, no. Ni "nulte točke" iz katere bi začeli "čisti in neokuženi". Je sam konstatno gledanje pod prste vladajočim in razlaganje (brez ideološkega balasta) kaj je v kateri aferi dejansko problem, kaj pa so pravljice za ideološko zadete. Ni druge rešitve, froci morajo enkrat odrasti.

Verjetno bi potem imeli opravka z diktaturo birokracije in bi posredno kar ti nastavljali politične kandidate, ki bi jih mi "demokratično" izbirali in ki bi jim omogočali obdržati službe in ugodnosti oz. bi uveljavljali politiko birokracije. Birokrati pa bi bili močnejši od politikov ker bi slednji imeli omejen mandat (kot ste rekli recimo max 2 mandata), birokrati pa bi bili lahko praktično zaposleni "večno" ... v bistvu bi tako zopet uvedli centralni komite kot sicer neuradni najvišji organ odločanja[:D


Poglej si kako deluje birokracija v VB. Daleč od diktature, pa jim vseeno politiki ne morejo kr za brezveze srati po glavi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Gregor P ::

Samo da mi nismo v VB8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BlueRunner ::

Gregor P je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ja, se pravi najprej stabilna in neodvisna javna uprava, pol pa nova politika...

Verjetno bi potem imeli opravka z diktaturo birokracije in bi posredno kar ti nastavljali politične kandidate, ki bi jih mi "demokratično" izbirali in ki bi jim omogočali obdržati službe in ugodnosti oz. bi uveljavljali politiko birokracije. Birokrati pa bi bili močnejši od politikov ker bi slednji imeli omejen mandat (kot ste rekli recimo max 2 mandata), birokrati pa bi bili lahko praktično zaposleni "večno" ... v bistvu bi tako zopet uvedli centralni komite kot sicer neuradni najvišji organ odločanja[:D

Tole z nastavljanjem političnih kandidatov je opis današnjega slabega stanja in tudi vzroka za slabo kondicijo javne uprave - dejanska negacija stabilne in neodvisne javne uprave.

Idealno (ne rečem dosegljivo, ampak lahko pa je to cilj) je javna uprava, ki je apolitična in ravna strokovno v skladu z zakonodajo in predpisi. Njena stabilnost je definirana skozi predvidljivost njenega ravnanja. Njena neodvisnost je definirana skozi visoko stopnjo strokovnosti, ki ne pušča prostora za politično ali populistično vsiljene ukrepe mimo običajne procedure sprejemanja zakonov.

Tako bi imeli utopično javno upravo, ki:
- bi delovala po nareku zakona (zakone pa naj piše politika)
- bi bila v svojem delu predvidljiva (garanti socialne, pravne in poslovne stabilnosti)
- v politično dogajanje ne bi aktivno posegala, to pa ne bi imelo vzvodov za spreminjanje ravnanj mimo nareka zakonov ali na način, ki ruši predvidljivost dela.

Politika bi v rokah še vedno imela vzvode dejanske oblasti, kar ta oblast danes pač predstavlja: prerazporejanje sredstev in usmerjanje načinov delovanja države. Tako je za profesionalno javno upravo vseeno, če je davčna stopnja enotna, progresivna ali pa nična. Pomembno je samo to, da se jo z zakonom predpiše in njej prepusti v izvajanje s polnim zaupanjem, da bo ta izprana politika s strani zastopnikov volicev dejansko dosledno izvršena.

Hkrati pa politika izgubi moč vplivati na posamične postopke, odločati o temu kako se bo naloženo delo izpeljalo ali pa doseči ravnanja, ki povzročijo neenakopravno obravnavo različnih subjektov, ki prihajajo v stik s to javno upravo.

Utopična pa je takšna javna uprava zato, ker so v njej še vedno ljudje s svojimi prepričanji, predsodki, stališči, mnenji in hibami. Konec koncev je to pričakovano, saj to ne more biti brezčuten robotski servis. Vendar pa je možno z zasledovanjem teh ciljev priti v stanje, ki se ga opisati kot relativno neodvisna in relativno stabilna javna uprava, ki s temi lastnostmi zagotavlja tudi bolj gladko delo političnega procesa odločanja ter daje vsem državljanom garant, da sprememba politike ne pomeni vesoljnega potopa, ampak da bo država kot stroj nemoteno in brez prekinitev delovala še naprej.

lexios ::

Pri uvedbi katerega se ti pa pol zgodi Castro. Bodite resni, no.

Ali Tito, kar v povprečju spet ni tako zelo slabo.;)

Šalo na stran, Dedalus povsem realno! Ni nulte točke, so pa približki (in drugače kot korak nazaj, da naredimo 3 naprej ne gre), ki sicer upam, da se še dolgo ne ponovijo (balkan in težnja po orožju), a jebiga, človeška narava...

Ni druge rešitve, froci morajo enkrat odrasti.

+1 In po vsej verjetnosti sledi še večje sr..., ki bo prej ali slej rezultiralo v kakšnem od omenjenih približkov.

djordjevic ::

Za začetek bi bilo fino že, če ne bi imeli hrpe 'afer', temveč bi se prave afere dejansko razrešile (pri čemer bi, recimo, pomagali, če se pri tem ne bi bolj verjelo obtoženim, kako so žrtev političnih konstruktov (mislim, seriously, kdo vse to že ni bil?), kot organom pregona), politiki pa bi se ukvarjali prvenstveno s tem, za kar jih imamo v državnem zboru - s sprejemanjem zakonov, ki bi našo državo dejansko spremenili v uspešno državo, ne pa da vsako leto bolj tonemo v neko trohnečo mlakužo, kjer najbolj uspevajo ravno razni fičfiriči, ki jim gre najbolje od rok ribarjenje v kalnem.
No grave is deep enough to keep us in chains.

lexios ::

Da se to zgodi mora oblast najprej "nekdo" potisnit v to smer...

BlueRunner ::

Za začetek bi bilo fino že, če ne bi imeli hrpe 'afer', temveč bi se prave afere dejansko razrešile

Tole je povezano s tem, da mediji napihujejo afere, volilci jih večinoma "kupujemo", politiki pa se populistično odzivajo na te signale volilcev.

a se to zgodi mora oblast najprej "nekdo" potisnit v to smer

Volilci?

To je v svojem bistvu povezano s tem, da ima vsak narod takšne voditelje, kot si jih zasluži. Sam bi dodal samo še "ne glede na sistem vladanja".

Morda pa moramo za demokracijo samo še dozoreti. Kaj pa vem... tudi v Afganistanu imajo še vedno porodne krče, pa jim pomaga največja demokracija na svetu.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

da bi morali sprejeti pravilo, da nihče ne me 2x zaporedoma kandidirat ... za poslanca, župana
To je vesoljska bedarija in znamenje, da se volilcem v resnici ne zaupa. Če je nekdo dober, je lahko direktor/župan/poslanec/predsednik 40 let, ali po želji volivcev še dlje.

Po isti logiki tudi nobena stranka ne bi smela biti več kot dva mandata zapored vladajoča, ali celo v parlamentu. Zakaj si ne bi malo odpočile in dale priložnost drugim, novim strankam, da se izkažejo?

Bolj pametno bi bilo, da bi ukinili strankarske liste, ker lahko ti je všeč stranka, ni ti pa všeč en ali drug njen neumen poslanec, ki ga zmerajo postavijo tako, da pride v parlament.

O.

Daedalus ::

To je vesoljska bedarija in znamenje, da se volilcem v resnici ne zaupa. Če je nekdo dober, je lahko direktor/župan/poslanec/predsednik 40 let, ali po želji volivcev še dlje.


Sploh ne. Občasno ni slabo zamenjati koga, ki se je v letih opravljanja funkcije prisesal na položaj. To je varovalka, ne nezaupanje v volivce.

Po isti logiki tudi nobena stranka ne bi smela biti več kot dva mandata zapored vladajoča, ali celo v parlamentu. Zakaj si ne bi malo odpočile in dale priložnost drugim, novim strankam, da se izkažejo?


Vidiš, to pa je neumnost. Stranka je zgolj organizacijska oblika, sama po sebi ne sedi v parlamentu ali vodi občine. Člani stranke jo. Ostalo se pol veže na pojasnilo zgoraj.

Bolj pametno bi bilo, da bi ukinili strankarske liste, ker lahko ti je všeč stranka, ni ti pa všeč en ali drug njen neumen poslanec, ki ga zmerajo postavijo tako, da pride v parlament.


Preferenčni glasovi to lepo rešijo. Se pa strinjam, da bi bilo boljše že v štartu glasovati za kandidate in ne za liste.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Okapi ::

Pa jih ni imel niti Janša (še pomnite, zakaj je odstopil Mrkaić), niti jih nima Pahor. Oba sta brez jajc glede tega. Sploh od Janše bi pričakoval, da bo ravnal bolj odločno.
Niso problem njuna jajca, ampak boljševistična (da ne rečem FSPN-jevska;-) preteklost. Oba sta globoko v sebi še vedno rdeča in kot taka nezaupljiva do kapitalizma. Jebiga, stara navada, železna srajca.

Vidiš, to pa je neumnost. Stranka je zgolj organizacijska oblika, sama po sebi ne sedi v parlamentu ali vodi občine. Člani stranke jo
Prvič, bilo je mišljeno sarkastično. In stranko velikokrat vodi predsednik, ki ves čas drži svojo linijo. Ti nič ne pomaga, če bi šel Jelinčič iz parlamenta, če bi še vedno komandiral vse poslance SNS (in Janša SDS).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

USS Liberty ::

poweroff je izjavil:

Seveda. Pa jih ni imel niti Janša (še pomnite, zakaj je odstopil Mrkaić), niti jih nima Pahor. Oba sta brez jajc glede tega. Sploh od Janše bi pričakoval, da bo ravnal bolj odločno.


Mrkaić je odstopil, ker mu ni uspelo, da bi v Janševi vladi prevaladala njegova skrajna neoliberalna ekonomska politika in me zelo čudi, da ravno ti, ki ekonomski neoliberalizem smatraš za nekaj skrajno negativnega, želiš, da bi moral Janša bolj odločno v neoliberalno smer in ga zaradi tega šimfaš...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

poweroff ::

Janša enega resnega projekta ni izpeljal. Samo da so sindikati malo poropotali se je umaknil.

To je vesoljska bedarija in znamenje, da se volilcem v resnici ne zaupa. Če je nekdo dober, je lahko direktor/župan/poslanec/predsednik 40 let, ali po želji volivcev še dlje.

Pa družeta Titeja za maršala in dosmrtnega predsednika na željo ljudstva, ne?
sudo poweroff

Okapi ::

Pa družeta Titeja za maršala in dosmrtnega predsednika na željo ljudstva, ne?
A se samo delaš neumnega, ali res ne štekaš? Po ustavi je lahko Pahor (ali Janša ali kdorkoli) do smrti predsednik vlade. In to je tisti, ki ima največ oblastne moči v državi. Pajaca, ki je izvoljen za predsednika države in ima bolj ali manj samo protokolarno vlogo, je pa treba menjati - kje je tu kakšna logika? Ni je.

O.

lexios ::

predsednik vlade. In to je tisti, ki ima največ oblastne moči v državi. Pajaca, ki je izvoljen za predsednika države in ima bolj ali manj samo protokolarno vlogo

Kad sam bio mali, sem vedno mislu, da je to obratno!:P

Okapi ::

Kad sam bio mali, sem vedno mislu, da je to obratno
Kad si bio mali, bilo je obratno;)

O.

lexios ::

Kad si bio mali, bilo je obratno;)


Sam resno, vprašte svoje otroke (starosti nekje do 7. leta ali 7-11 leta, ko niso še sposobni logično-abstraktnega mišljenja, so pa v fazi konkretno logičnega mišljenja), če jih imate (in če ne spremljajo politike ;)) - "Kdo je glavni?"...

Da ne bo kdo trdil, da diktatura ni na dlani in nima predispozicij! >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

poweroff ::

lexios je izjavil:

Sam resno, vprašte svoje otroke ... - "Kdo je glavni?"...

Moja hči reče "mama!". :D

Se strinjam - ni tle logike, Okapi. Saj o tem se pogovarjamo - kako izboljšat sistem.
sudo poweroff

durrenmatt ::

poweroff je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Rabiš Janšo, njegove metode so Stalinistične, in to je to, kar v tem trenutku rabiš.

Lepo da to tako naravnost poveš. Ampak nekateri ne podpiramo diktature in stalinizma. No go.


Naj mi nekdo prosim razloži, zakaj Janša predstavlja za levico potencialnega diktatorja? Po mojem se je čist vredu obnesel kot predsednik vlade. In povsem fer je pogoltnil tisto nefer predvoliolno bombo v zvezi s Patrio.

BlueRunner ::

V SFRJ je bil predsednik del izvršilne oblasti s širokimi pooblastili. Enaka pooblastila je za njim "podedoval" ZIS.

V RS pa so predsedniška izvršilna pooblastila izrecno omejena samo na nekaj zakonov, ki jih izvršuje.

Hrvaška pa je recimo dala skozi obe varianti. Neposredno voljeno predsedniško in posredno imenovano parlamentarno.

Vsaka varianta ima svoje prednosti in svoje slabosti... Bi pa bilo zanimivo videti obraze kakšnih zagrizenih komentatorjev, ki vidijo zaroto v temu, da ena stranka "obvladuje" preveč državotvornih resorjev. V večinskem ali pa predsedniškem sistemu bi to bilo pravilo in ne izjema, s tem dodatkom, da bi pri predsedniškem to obvladovala ena oseba preko svojih prijateljev zbranih v svojem kabinetu.
««
12 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogromno povečanje povpraševanja po najemnih stanovanjih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22432500 (25754) poweroff

najemodajalci in njihove ideje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29450367 (40749) KAVINSKY
»

Probanka in Factor banka v likvidacijo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20251447 (35782) ZaphodBB
»

Črna lista podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
766499 (5094) BlueRunner

Več podobnih tem