» »

Probanka in Factor banka v likvidacijo

Probanka in Factor banka v likvidacijo

«
1
2 3
...
5

Tilen ::

Neposredni prenos izredne konference finančnega ministra in guvernerja banke Slovenije:

http://www.vlada.si/medijsko_sredisce/v...

Ljubljana - Banka Slovenije se je odločila za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke, je na novinarski konferenci med današnjo sejo vlade povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Minister za finance Uroš Čufer pa je pojasnil, da je vlada odobrila poroštvo za zagotavljanje likvidnosti obema bankama.


vir : Dnevnik

Strošek ukinitve obeh bank bo znašal milijardo evrov..


--------------

Vlada Republike Slovenije in Banka Slovenije sta z današnjo odločitvijo začeli izvajati ukrepe na podlagi Zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB).

Tako je vlada na podlagi predloga medresorske komisije danes obravnavala pobudo Banke Slovenije za uporabo dveh ukrepov. S prvim ukrepom je Republika Slovenija izdala poroštvo za zagotavljanje likvidnosti in solventnosti dveh bank in sicer Factor banke d.d. in Probanke d.d. Z drugim ukrepom pa je Banka Slovenije z današnjim dnem začela postopek nadzorovanega prenehanja poslovanja Factor banke in Probanke ker sta to banki, ki dolgoročno nista sposobni preživeti na trgu.

Poslovanje obeh bank bo v prihodnje potekalo nemoteno. Pomembno je, da bodo vsi navadni upniki (deponenti in kreditorji banke, ne glede na status osebe - fizična ali pravna) poplačani, njihovi depoziti pa so varni ne glede na višino posameznega depozita in bodo v celoti izplačani ob dospelosti, saj bosta banki delovali do zaključka vseh poslov z navadnimi upniki. Stranke (fizične in pravne osebe) bodo še naprej lahko nemoteno poslovale z bančnimi karticami, opravljale plačilni promet in ostale bančne storitve.

Kreditne pogodbe, ki so bile sklenjene, ostajajo v veljavi. Kreditojemalci morajo odplačevati svoj dolg ob dospelosti, nikakor pa jim ne bo potrebno predčasno poplačati dolga. Strošek prenehanja poslovanja bodo v prvi vrsti nosili lastniki obeh bank (delničarji), nato imetniki podrejenih finančnih instrumentov, preostanek pa Republika Slovenija.

Nadzorovano prenehanje poslovanja v praksi pomeni, da je Republika Slovenija Banki Slovenije izdala poroštvo v višini 490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko, ki bo omogočalo nemoteno zagotavljanje likvidnosti in normalno izpolnjevanje obveznosti obeh bank do navadnih upnikov.

V času nadzorovanega prenehanja poslovanja banki praviloma ne bosta sklepali novih poslov.

V skladu z Zakonom o bančništvu je Svet Banke Slovenije imenoval naslednje izredne upravitelje: V Probanki d.d.:
- dr. Imre Balogh, predsednik uprave,
- g. Igo Gruden, član uprave in
- g. Marko Novak, član uprave.

V Factor banki d.d.:
- g. Klaus Schuster, predsednik uprave,
- g. Matevž Slapničar, član uprave in
- g. Vitomir Krašovec, član uprave.

Z dnem imenovanja izredne uprave prenehajo pooblastila in pristojnosti dosedanjih članov uprave banke za vodenje poslov in zastopanje banke. V času trajanja izredne uprave izvršuje pristojnosti nadzornega sveta banke in pristojnosti skupščine Banka Slovenije.



Zajamčena vloga posameznega vlagatelja (fizične osebe; fizične osebe, ki samostojno opravlja dejavnost; samostojnega podjetnika ali pravne osebe, ki ne ustreza merilom za srednje ali veliko podjetje) v banki je stanje vloge na dan začetka stečajnega postopka nad banko do skupne višine 100.000 EUR.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
  • spremenil: Tilen ()

Marat ::

Prvi žrtvi tajkunskih kreditov (med bankami).

mtosev ::

ni blema. vloge v bankah so varne do 100k eur. :))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

lukethere ::

"prosimo novinarje, da v zvezi s to temo poročajo tako, da ne pride do Ciprskega scenarija ... naj nam zaupajo" WTF
Verjamem da so želeli s tem omilit morebitne novinarske drama-queens, ampak vseeno so to zelo resni problemi. Prav nikomur na tovrstnih položajih ne zaupam več.

BALAST ::

To je majhna predigra bančnikov in vlade; preden se slaba banka razpase na 50% premoženja državnih bank!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Hayabusa ::

Sem se že veselil, da gre za (n)LB in (n)KBM, a temu ni tako.


mtosev je izjavil:

ni blema. vloge v bankah so varne do 100k eur. :))

Jamči država, a taista država prodaja svoje obveznice po mafijski obrestni meri na ZDA trgu.
Seems legit.

Karaya 52 ::

lukethere je izjavil:

"prosimo novinarje, da v zvezi s to temo poročajo tako, da ne pride do Ciprskega scenarija ... naj nam zaupajo" WTF
Verjamem da so želeli s tem omilit morebitne novinarske drama-queens, ampak vseeno so to zelo resni problemi. Prav nikomur na tovrstnih položajih ne zaupam več.


Tajnica Alenka pa zopet ni dovolila novinarskih vprasanj... Slabo je tole, NKBM in Abanka sta naslednji, mogoce ze po naslednji tekmi nase reprezentance na Eurobasketu.

mailer ::

Če mene kdo vpraša naš kompleten bančni sistem potrebuje en hard reset. Samo tako se bo videlo, kako napihnjen je bil balon in kakšno je realno stanje. Tisti z dolgovi bodo veseli, tisti z težko prigaranim denarjem bodo delali samomore končno pa bodo pogledali tudi čez mejo in videli, da imajo to v ostalih evropskih državah, kot so Nemčija, Avstrija, Švica pošlihtano tako kot se spodobi in prenesli denar na tuje banke.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Karaya 52 ::

Na dolgove se ne bo pozabilo, kar se da dobiti nazaj se bo dobilo nazaj. Namesto Rigelnikove hisne Factor banke bo upnik nekdo drug. Se en soustanovitelj F21 & Kucanov ljubljenec, ki je implodiral. Perje bo letelo po zraku glede na vsa porostva, ki jih je Pahorjeva vlada dala Rigelnikovemu imperiju. BOOM!

Nissan_GTR ::

Zamimivo, da mediji seveda nič ne omenjajo F21 Rigelnika kot 40% lastnika.
Tale potop bank je stokrat bolj pomembna novica kot Gašpar, Janša, Eurobasket, pa so se danes na pop tv obnašali kot, da gre samo za novičko.

Mr.B ::

Hayabusa , vprašanje je ali je mafijska Banka, ki posoja denar državi, ki ga ne bo sposobna vrniti ? ALI DRŽAVA, ki si denar sposodi, pa ve da ga NE bo mogla vrniti ?
KDO JE SEDAJ BOLJ KRIV ?

Po drugi strani pa po kolikšnih obrestih SID banka dobi denar in po kolikih ga le ta posoja (seveda komu). toliko da boš dobil perspektivo, na zgornje razmišljanje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Karaya 52 ::

Slovenski politiki se tak niso tak poden, ce jih primerjas s slovenskimi mediji. O likvidaciji bank tako vec izves na Bloomberg kot na Rezimski TV. Kot pravim, prvenstvo se je sele zacelo, pa smo ze izgubili dve banki. Preden pridemo do finala...

Zgodovina sprememb…

Nissan_GTR ::

faktor in probanka sta vaja za A-banko...

BALAST ::

Guverner banke Slovenije Boštjan Jazbec je prepričan, da je najpomembneje čim prej sanirati bančni sistem, ki bo lahko podprl gospodarski zagon.

Po besedah Jazbeca bi se tako prvi prenos slabih terjatev NLB-ja na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) zgodil v oktobru. Pojasnil je, da je zamik posledica administrativnih postopkov, "ki smo jih morda v prvem trenutku malce spregledali". "Gre za pravila, ki so morda lahko malce zapletena, a nas včasih tudi ščitijo pred lastnimi neumnostmi," je dodal.

Trenutno še ostaja pri oceni, da bo 1,5 milijarde evrov, ki so v rebalansu proračuna predvideni za sanacijo bančnega sistema, dovolj. Meni, da je gledanje, ali je znesek prevelik ali premajhen, preozko, saj je glavni cilj dobiti učinkovit bančni sistem, ki bo lahko uspešno podpiral slovensko gospodarstvo.

Ocene, koliko bo državo na koncu stalo reševanje pogorelih bančnih poslov, Jazbec ni mogel podati."Ocene se spreminjajo zaradi spreminjanja ekonomske situacije v Sloveniji in EU-ju," je pojasnil. Hkrati je dodal, da bi, če bi katera koli banka morala biti likvidirana, bila, zato so "nekatere izjave, da bi nekatere banke morale biti likvidirane, zgolj špekulacije". Možnost, da bo katera izmed manjših bank propadla, pa vedno obstaja, je dejal.

Zapisano 28.avg 2013!

Spregledali administrativne postopke, ki jih ščitijo pred lastno neumnostjo! hahaha
Glavni cilj: učinkovit bančni sistem smatrajo za učinkovito molzenje davkoplačevalcev!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Karaya 52 ::

Tisto se je nanasalo na zavrnjen program Mojskre, ki ga je poslala v Bruslej, ker je zelela dolgove drzavnih podjetij lepo prenesti na slabo banko, kar je seveda nedovoljena drzavna pomoc in cista kraja davkoplacevalcev. Hvala za EU (vsaj tukaj). Jazbec je pac diplomatsko komentiral fiasko. Bomo videli kako bo z Rigelnikovim tajkunskim imperijem. Njegove dolgove, ki jih ne more odplacevati je potrebno ASAP pretopiti v lastniske deleze in podjetja prodati, preden vse zavozi tako kot je Factor banko.

lukethere ::

pa ne moreš verjet. vlada nas ima za norce, mi smo pa tiho.
Kaj tale Družba za upravljanje je državna? Torej bomo sanirali spet mi, ki itak vse poganjamo.
Jojmene.
In glavni cilj jim je učinkovit bančni sistem, medtem ko sami ne znajo niti učinkovito prebrati "malce zapletena pravila".
Če bi jaz take floskule pribijal na svojem delovnem mestu bi bil že smatran za nesposobnega, ti pa se še kar nasmihajo.

viddominik ::

VPRAŠANJE:
Torej sem pravilno razumel, če imam depozit na kateri od teh bank, katerega je vrednost manjša od 100.000€, mi bo po likvidaciji banke ali po poteku depozita, ta denar v celoti izplačala država??
Mi ga bo izplačala po pogodbi (torej dobiš še obresti zraven) ali gre samo za glavnino ??

Hvala, LP!

vasquez ::

Vse dobiš izplačano, vključno z obrestmi. Ni nobene omejitve na 100.000€, depozit se izplača v celoti.

viddominik ::

in kam greš po ta denar, po potečenem depozitu, če banka z katero si sklenil pogodbo več ne obstaja ? ...

SaXsIm ::

Kaj pa je narobe z Abanko? :\
SaXsIm

vasquez ::

viddominik je izjavil:

in kam greš po ta denar, po potečenem depozitu, če banka z katero si sklenil pogodbo več ne obstaja ? ...


Likvidacija bo trajala kar nekaj let :)

Isotropic ::

viddominik je izjavil:

in kam greš po ta denar, po potečenem depozitu, če banka z katero si sklenil pogodbo več ne obstaja ? ...

dobis na dom posto, na katero banko moras it, a se ti ne zdi?

Marat ::

Še zmeraj boš lahko ta denar dvignil na Probanki (ali Factor banki), ker ne bosta nehali delovat kar čez noč. Ta proces bo trajal.

čuhalev ::

Tudi proces izplačil bo trajal. Štos je, da ti država jamči do 100kE, samo nikjer ne piše, kdaj boš to res dobil.

Marat ::

Piše v zakonodaji. Je pa resda odvisno od plačilne sposobnosti države, če bo lahko upoštevala lastno zakonodajo :) to bo prvi test.

root987 ::

SaXsIm je izjavil:

Kaj pa je narobe z Abanko? :\

Njena likvidnost je blizu temu kar imata ti dve...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Tilen ::

Ima pa deloma več možnosti, ker je tudi državna.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

algo ::

Kakorkoli pogledam je bila odločitev izpred dveh let, ko sem kupil stanovnaje, pravilna. Lahko bi čakal, da bi cene padle (pa niso), dal denar v depozit (jasno Factor Banka 4%) zdj bo šlo pa vse v maloro. Saj ne rečem, da boste izgubili depozite tega vam itak noben ne bi rekel tudi, če bi vedel, da se bo to zgodilo ampak nikoli ne veš. Država je brez denarja, ne vem od kje bi ga lahko pobrala pa naj jamči kolikor želi. Sedaj pa od najemnine kasiram toliko kot mi noben depozit ne bi prinesel...

ferdov ::

Trenutno naj bi bilo stanje takole:
- obe banki poslujeta tudi v ponedeljek normalno
- vloge vseh varćevalcev v celotni višini (skupaj z obrestmi) bodo izplačane ob zapadlosti. Vsaj še nekaj časa v matičnih bankah.
- krediti ostanejo taki kot so, problem bo, če si kdo želi podaljšanja, mislim, da izredna uprava ne bo imela pooblastila za sklepanje novih poslov na aktivi
- verjetno bo izredna uprava začela prodajati dele bank, ki jih lahko izdvojijo (recimo investicijsko bančništvo ipd) drugim in bo tudi s tem pokrivala depozite
- morda ima izredna uprava mandat tudi za preiskavo poslov, čeprav, po mojem skromnem vedenju, BS notranjost bank pozna relativno dobro, tako da tu ne bi bilo pričakovati velikih odkritij (razen če kakšen kreditojemalec ne propjeva, da je za kredit moral dati podkupnino, kar bi se glede na mojo tretjo alinejo celo res lahko zgodilio, ko ga bodo stisnili)
- v kolikor je zadeva pripravljena dobro (ne bo zmanjkalo denarja prvi teden :) ), potem je to dobra in nujna (morda prepozna) poteza BSja. S tem se bo malo zmanjšala negotovost na finančnem trgu, verjetno utrdilo zaupanje v finančni trg v EU in pa pomagalo tudi drugim bankam (če pa ni, pa upam, da imate doma gotovino ali zlato:))

PS. ali za najemnino plačuješ davek:)

dronyx ::

Hayabusa je izjavil:

Jamči država, a taista država prodaja svoje obveznice po mafijski obrestni meri na ZDA trgu.Seems legit.

Pri zavarovanju depozitov do 100.000 € ne jamči država, ampak je za to pri bankah oblikovan nek sklad, iz katerega bi se poplačali varčevalci. Problem tega sistema je pa v tem, da ko je večina bank v težavah (kar pri nas je) bi prišlo ob aktivaciji te "zavarovalne sheme" do domino učinka, tako da to po moje v praksi sploh ne bi delovalo, saj bi se sesule še ostale banke. Res je, da bi morala v tem primeru sredstva potem zagotoviti država, ampak z vnosom fiskalnega pravila v ustavo pa bi bilo to v nasprotju še z ustavo, saj se ne bi smeli zadolžiti!

Glede tega sem vprašal že pred časom tudi BS, pa odgovora nisem dobil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

trololo2 ::

Vse lepo in prav, samo vloge nad 100k bi morali porezati. Gre za vnaprej znan riziko in ni prav da ga bomo zdaj plačali davkoplačevalci.

dronyx ::

trololo2 je izjavil:

Vse lepo in prav, samo vloge nad 100k bi morali porezati. Gre za vnaprej znan riziko in ni prav da ga bomo zdaj plačali davkoplačevalci.

Verjetno so na ta način želeli preprečiti paniko, saj bi potem tisti, ki imajo na bankah več kot 100k € denarja (ne vem sicer koliko je takih, verjetno je precej več tistih, ki imajo več kot 100k kredita), začeli seliti denar drugam, po moje večina kar v tujino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Nissan_GTR ::

Vse lepo in prav, samo vloge nad 100k bi morali porezati.


Če bi šli banki v stečaj, bi varčevalci dobili največ 100k.
Ker gre pa za "kontrolitano likvidacijo", bodo pa v celoti poplačani.

VaeVictis ::

trololo2 je izjavil:

Vse lepo in prav, samo vloge nad 100k bi morali porezati. Gre za vnaprej znan riziko in ni prav da ga bomo zdaj plačali davkoplačevalci.


Če to naredijo gre kar nekaj ljudi, vključno z menoj, dvigniti ves denar iz banke in nikoli več v življenju ne uporabljam banke...

Danes vloge nad 100k, jutri do 10k, pojutrišnjem do ....

Potem pa ljudje razlagajo naj se gotovina ukine... 8-O

dronyx ::

Vprašanje je tudi, koliko takšnih vlog nad 100k € sploh obstaja v banki, za katero se ve, da je v težavah in se ni sposobna dokapitalizirati? Če take vloge obstajajo, potem si pa ti vsekakor zaslužijo, da ne bi dobili nazaj denarja nad 100k, ker to je pa zame neodgovorno obnašanje oziroma jim je za svoj denar prav malo mar!

Pa tudi če bi se recimo za zaščito vlog do 100k aktivirala zavarovalna shema pri bankah se bi verjetno izkazalo, da bi to poslabšalo še njihovo kapitalsko ustreznost in bi jih morali takoj dokapitalizirati, kar pa v našem primeru, kjer je večina bank v neposredni ali posredni državni lasti spet pomeni, da plačajo zapitek vedno davkoplačevalci!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

VaeVictis ::

Koliko vlog je pa v NLB in NKBM, so ti ljudje tudi neodgovorni?

dronyx ::

VaeVictis je izjavil:

Koliko vlog je pa v NLB in NKBM, so ti ljudje tudi neodgovorni?

Ne vem koliko je teh vlog, gre pa absolutno tudi tu po moje za neodgovornost. Je pa res, da pri tih dveh bankah ljudje nekako še vedno računajo, da bo zadevo v vsakem primeru reševala država in ne bodo nič izgubili. Ampak povsem lahko se zgodi, da stresni testi pokažejo bistveno slabše stanje, kot ga naši prodajajo Bruslju in potem se bo nek petek ob 18:00 uri zgodil Ciperski scenarij, ker enostavno ne bo druge možnosti. Potem bodo pa spet jokali, kako je to možno...raja je naivna do konca!

Nissan_GTR ::

Še najbolj varne so vloge v NLB, pa čeprav je ta banka najbolj nelikvidna v Sloveniji. NLB je enostavno "too big to fail" za slovenske razmere in bo država vedno našla denar za to vrečo brez dna.

VaeVictis ::

dronyx je izjavil:

VaeVictis je izjavil:

Koliko vlog je pa v NLB in NKBM, so ti ljudje tudi neodgovorni?

Ne vem koliko je teh vlog, gre pa absolutno tudi tu po moje za neodgovornost. Je pa res, da pri tih dveh bankah ljudje nekako še vedno računajo, da bo zadevo v vsakem primeru reševala država in ne bodo nič izgubili. Ampak povsem lahko se zgodi, da stresni testi pokažejo bistveno slabše stanje, kot ga naši prodajajo Bruslju in potem se bo nek petek ob 18:00 uri zgodil Ciperski scenarij, ker enostavno ne bo druge možnosti. Potem bodo pa spet jokali, kako je to možno...raja je naivna do konca!


Torej je tvoj predlog, da ljudje prenesejo ves svoj denar v tujo banko, recimo Sparkasse?

Ali pa naj raje dvignejo ves denar in ga imajo doma?

Oba ukrepa bosta verjetno zelo pozitivno pripomogla k kapitalski ustreznosti teh dveh bank!

Ah sej itak je vseeno, itak jih bomo spet davkoplačevalci z višjimi davki dokapitalizirali!

dronyx ::

Nissan_GTR je izjavil:

Še najbolj varne so vloge v NLB, pa čeprav je ta banka najbolj nelikvidna v Sloveniji. NLB je enostavno "too big to fail" za slovenske razmere in bo država vedno našla denar za to vrečo brez dna.

Glede na stanje javnih financ in kreditno sposobnost države to sploh ni res! Še vedno je povsem možno, da se tudi pri nas zgodi Ciperski model reševanja bančne krize in tisti nad 100k v NLB si naj ne delajo utvar.

VaeVictis ::

dronyx je izjavil:

Nissan_GTR je izjavil:

Še najbolj varne so vloge v NLB, pa čeprav je ta banka najbolj nelikvidna v Sloveniji. NLB je enostavno "too big to fail" za slovenske razmere in bo država vedno našla denar za to vrečo brez dna.

Glede na stanje javnih financ in kreditno sposobnost države to sploh ni res! Še vedno je povsem možno, da se tudi pri nas zgodi Ciperski model reševanja bančne krize in tisti nad 100k v NLB si naj ne delajo utvar.


BTW če se ne motim 100k shema velja za skupno vsoto vseh bank v Sloveniji.

Recimo, če imaš v Sparkasse 30k, v NLB 90k, v NKBM 40k, garantirajo samo za 100k skupaj, ne pa za vsako vlogo do 100k posebej!

dronyx ::

VaeVictis je izjavil:

Torej je tvoj predlog, da ljudje prenesejo ves svoj denar v tujo banko, recimo Sparkasse?

Če bi jaz imel nad 100k prostih sredstev zanesljivo to razpršim tako, da v nobeni banki nimam sredstev nad tem zneskom. Sam osebno sem imel pri Abanki vezan nekoliko večji znesek (precej pod 100k sicer), ampak sem kljub temu depozit prenesel takoj ko je bilo možno drugam, pa čeprav so bile obresti nekoliko nižje.

Pri bankah je ključno zaupanje! Če niti lastniki banke svoji banki ne zaupajo (jo nočejo dokapitalizirati), kako naj jim potem jaz?

VaeVictis je izjavil:

Recimo, če imaš v Sparkasse 30k, v NLB 90k, v NKBM 40k, garantirajo samo za 100k skupaj, ne pa za vsako vlogo do 100k posebej!

Mislim da 100k velja za vsako banko, ne skupno. Poleg tega verjetno čisto vse banke ne bodo šle v stečaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

VaeVictis ::

BTW sem se motil, vsaka vloga posebej je zajamčena do 100k!

Zajamčena vloga posameznega vlagatelja (fizične osebe; fizične osebe, ki samostojno opravlja dejavnost; samostojnega podjetnika ali pravne osebe, ki ne ustreza merilom za srednje ali veliko podjetje) v banki je stanje vloge na dan začetka stečajnega postopka nad banko do skupne višine 100.000 EUR.

Do višine 100.000 EUR so zajamčene skupno vse vloge, ki jih ima posamezni vlagatelj pri posamezni banki ali hranilnici v RS. To pomeni, da ima posamezni vlagatelj, ki ima po 100 tisoč evrov v več različnih bankah ali hranilnicah, zajamčenih posamično pri vsaki od njih po 100 tisoč evrov (kar že vključuje natečene obresti).

Stanje vloge posameznega vlagatelja je seštevek vseh vlog pri banki, nad katero je bil začet stečajni postopek.

Katere vloge so zajamčene po sistemu jamstva za vloge v Republiki Sloveniji?

Glugy ::

Se prav bo zdj za vse banke skupi z slabo banko šlo zdj kok? 2 milijardi?

Hayabusa ::

VaeVictis :
Oba ukrepa bosta verjetno zelo pozitivno pripomogla k kapitalski ustreznosti teh dveh bank!

Prej crkneta, boljše bo za vse davkoplačevalce.

Bodo vsaj politiki nehali mešati drek/financirati razne sumljive posle preko njiju, ker drugače se to tovrstno početje vleklo še 50 let.

dronyx ::

Glugy je izjavil:

Se prav bo zdj za vse banke skupi z slabo banko šlo zdj kok? 2 milijardi?

Stroški sanacije bank za državo po moje ne bodo nikdar pod 5 MRD evrov (Probanka in Factor banka sta prava palčka glede na NLB, NKBM in Abanko)! Mi smo s tem začeli kakšne 4 leta prepozno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

VaeVictis ::

Hayabusa je izjavil:

VaeVictis :
Oba ukrepa bosta verjetno zelo pozitivno pripomogla k kapitalski ustreznosti teh dveh bank!

Prej crkneta, boljše bo za vse davkoplačevalce.

Bodo vsaj politiki nehali mešati drek/financirati razne sumljive posle preko njiju, ker drugače se to tovrstno početje vleklo še 50 let.


IMHO bi bilo idealno, da bi čim prej prodali NKBM in NLB, sam kaj ko tega nobena vlada noče narediti.

Verjtno bi se preveč svinarij odkrilo, če bi jih prodali tujcem.

dronyx ::

VaeVictis je izjavil:

IMHO bi bilo idealno, da bi čim prej prodali NKBM in NLB, sam kaj ko tega nobena vlada noče narediti. Verjtno bi se preveč svinarij odkrilo, če bi jih prodali tujcem.

Problem je v tem, da teh bank enostavno nihče ne bo kupil, ker imajo negativni kapital oziroma so trenutno vredne še bistveno manj kot nič. Zato morajo najprej te banke s pomočjo prenosa slabih terjatev na "slabo banko" sanirat, da se bo sploh našel kupec. Mi bi morali te banke prodati 10 let nazaj in kriza bi bila sedaj bistveno manjša. Samo logično je, da nihče ni hote izpustit teh bank iz rok, ker so bile nekakšna samopostrežba...za desne in leve, da si ne bi kdo delal prevelikih utvar!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

trololo2 ::

VaeVictis je izjavil:

BTW sem se motil, vsaka vloga posebej je zajamčena do 100k!

Zajamčena vloga posameznega vlagatelja (fizične osebe; fizične osebe, ki samostojno opravlja dejavnost; samostojnega podjetnika ali pravne osebe, ki ne ustreza merilom za srednje ali veliko podjetje) v banki je stanje vloge na dan začetka stečajnega postopka nad banko do skupne višine 100.000 EUR.

Do višine 100.000 EUR so zajamčene skupno vse vloge, ki jih ima posamezni vlagatelj pri posamezni banki ali hranilnici v RS. To pomeni, da ima posamezni vlagatelj, ki ima po 100 tisoč evrov v več različnih bankah ali hranilnicah, zajamčenih posamično pri vsaki od njih po 100 tisoč evrov (kar že vključuje natečene obresti).

Stanje vloge posameznega vlagatelja je seštevek vseh vlog pri banki, nad katero je bil začet stečajni postopek.

Katere vloge so zajamčene po sistemu jamstva za vloge v Republiki Sloveniji?


Pa vendarle tudi tu se lahko zgodijo razne mahinacije, ko ti čez noč združijo dve banki in imaš nakenrat na eni >100k...

dronyx ::

trololo2 je izjavil:

Pa vendarle tudi tu se lahko zgodijo razne mahinacije, ko ti čez noč združijo dve banki in imaš nakenrat na eni >100k...

Če ti uspe privarčevati 100k denarja boš zelo verjetno uspešno rešil tudi tak manjši problem. Nenazadnje spletna banka posluje 24 ur na dan in za prenos denarja iz ene na drugo banko je potrebnih samo par klikov (manj kot minuta dela).
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neprodaja banke NLB (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13325777 (21359) jernejl
»

Najbolj stabilna banka v Sloveniji. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8222946 (20395) Rupa
»

Po stresnih testih le še 150 evrov iz bankomata?! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15945512 (38734) vostok_1
»

Ciper bank run in povezani problemi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
39169529 (58012) Kamran

Več podobnih tem