» »

Katarina, a sem lahko tvoj prijatelj?

Katarina, a sem lahko tvoj prijatelj?

««
11 / 13
»»

Karaya 52 ::

PaX_MaN> Super, kdaj pride na vrsto še ostalih ~2100 podjetij?

Ta je dobra, naštel sem jih nekaj iz glave, presegel Matthaijevo seštevanje na prste - pa zgleda da ni dovolj. Pahor npr. ne zna našteteti 10 pravnikov ki podpirajo sporazum, ampak to je že druga tema. Odziv, kot vidim, je buren (zaradi seznama rdečih direkotjrev?) - kitenje z uspešnostjo monopolnih državnih podjetij je smešno, a vredno tiste socialistične mentalitete, ki kategorično nasprotuje prodaji državnih podjetij, fevdov. Krki v sušnih obdobjih pristopimo na pomoč davkoplačevalci (čeprav je ta še zdaleč najmanj kritična) z višjimi cenami generikov, medtem ko cene po svetu padajo, zdravstvena blagajna na udaru. Podobno se je reševalo Petrol z groteskno ceno kurilnega olja, Merkur prevzema Mercator, slednji najema prostore v Stožicah, poroštvene sheme gradbenim podjetjem, od SCT do Rika in napovedane dokapitalizacije NLB. Telekom namenoma spuščam. Stebričenje v vsaki panogi, karte pa vedno meša država. Čez par let bomo ponovno poslušali javkanja o "državnih uradnikih ki so se čez noč dokopali do bivšega skupnega premoženja."

PaX_MaN ::

Ta je dobra, naštel sem jih nekaj iz glave, presegel Matthaijevo seštevanje na prste - pa zgleda da ni dovolj.

Napisal si besedico "večina" in da boš šel po vrsti, zato te bom pač držal za besedo.

Utk ::

Dokler takšni kot ste tu zagovarjajo levičarje (razen djordjevica) se Janša sploh ne rabi sekirat zarad naslednjih volitev. Se prav vidi, da ste **leta.

djordjevic ::

Kar je treba skur*at, je pač treba skur*at. Bili levi ali desni. Zgledi vlečejo, pa to. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

PaX_MaN ::

Dokler takšni kot ste tu zagovarjajo levičarje (razen djordjevica) se Janša sploh ne rabi sekirat zarad naslednjih volitev. Se prav vidi, da ste **leta.

Saj pravim, da z vašo mentaliteto nočem meti opravka.

WarpedGone ::

Vidim zgolj poplavo poceni populizmov, na katere padajo desničarji, ki nam vsak dan znova rišejo apokalipso.


Tekoča gospodarska gibanja
Konsolidirani dolg države je ob koncu leta 2009 znašal 12,5 mrd EUR (tj. 4,1mrd EUR več kot konec leta 2008) oz. 35,9 % BDP (13,3 o.t. več kot leto prej). Visoka rast dolga v letu 2009 pomembno vpliva na razvoj fiskalnih gibanj, saj v letu 2009 pomeni 0,4 o.t. višja plačila obresti v BDP, v letu 2010 pa po oceni še nadaljnje 0,3 o.t. Po Programu stabilnosti je v letu 2010 predvideno nadaljnje povečanje deleža dolga v BDP za 5,2 o.t..


Poceni populizem?

Predno mi prideš naprej, da dokler je "samo 35%" BDP" to sploh ni problem, je treba povedat neki: dolg je treba vračat z obrestmi, tipično okrog 5%.
Če bi imeli dolga za 100% BDP, bi to pomenilo da mora naše gospodarstvo rast z vsaj 5% vsako leto samo zato, da lahko sproti odplačujemo te obresti in imamo neto rast 0%! Zunanji dolg v višini 35% BDP nam tako odškrne cca 1/3 od teh 5% oz cca 1,6%.

Torej,
v 2008: 8,4 mrd oz. 22,6% BDP, ki je odgriznilo okrog 1% rasti BDP
v 2009: 12,1 mrd oz. 35,9% BDP, ki je odgriznilo okrog 1,5% rasti BDP
v 2010 (predvideno, zna bit še precej huje): 13,8 mrd oz. 41,1% BDP, ki bo odgriznilo okrog 2,5% rasti BDP (5% obrestna mera)

V dveh letih bomo torej šli iz 4200 EUR po glavi na 6900 EUR po glavi. To je povečanje za 64% oz. skoraj za dve tretjini več!
A se še kdo spomni, kako se je s temi 4200 EUR operiralo kot zelo hudim problemom in krivdo prejšnje vlade? Sedaj, ko je tega skoraj že enkrat toliko pa ... vse tiho. Če namesto vseh državljanov upoštevamo realno delovno aktivno prebivalstvo, se te številke več kot podvojijo.

Apokalipsa? Ne, le našim otrokom jemo zajtrk.
Zbogom in hvala za vse ribe

djordjevic ::

V času največje krize po 2. svetovni vojni. Kar ni glih zanemarljiv fakt. Ali za dolg blagodejen.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Poldi112 ::

S poceni populizmom sem mislil na razne obmejne težave in propad Luke Koper, vse veje oblasti skorumpirane pod taktirko iste stranke, bankrot države zaradi izplačil odškodnin izbrisanim in podobno.

Ekonomija - se strinjam da je trenutna vlada zanič. Ampak številke mi ne pomenijo nič. Enostavno je opletati z njimi. Samo komu verjeti, če veš da je toliko enih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, začenši s krizo. Tebi so mogoče suho zlato, jaz pa imam problem verjeti na besedo, da je za vse kriva zdajšnja garnitura. Zakaj? Ker laži prejšnjega premierja (svetilnik) in prejšnjega finančnega ministra (dokumenti so se sami razpeli) če ne drugega vsaj žalijo mojo inteligenco. Kdo točno je pa izsilil, da se primankljaj prikaže kot presežek sem pa že pozabil.

Pa da ne bo pomote - Pahor je daleč presegel vsa pričakovanja - v negativno smer. Tudi v sanjah si nisem predstavljal, da je lahko tako nesposoben. Golobič enako. Tista afera z Ultro zame sploh ne bi bila afera, če ne bi lagal o njej. Ko je šel enkrat čez to črto zame ni bilo več opravičila. Enako Vlačič. Pa niti se spremljam dovolj da bi lahko na pamet nadaljeval, ampak niso edini.

Samo kaj naj? Imamo pač 2 slabi opciji in odločiti se je treba za manj slabo. Zame je to trenutno LDS. Nič en dvomim, da nimajo masla na glavi, ampak Katarina se vsaj loteva težkih stvari, ki bi jih LDS moral spucati že 15 let nazaj. In si s tem zasluži velik del spoštovanja z moje strani in žal moram reči, da je od področij, ki jih spremljam, to redka če ne edina svetla točka. Černač in Grims pa nakladata, da mi gre na bruhanje. Poceni apokalipsa, ki tako zelo sede v ušesa naših vrlih desnih vojakov. A so res tako nesposobni, da ne morejo spisati ene konkretne interpelacije. Saj ni treba da uspe, daleč od tega, ampak rad bi samo, da se mi ni treba smejati, ko jo berem. Konec koncev naj bi bilo to resno orodje, ne pa zgolj izgovor za nastop na tv-ju.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

WarpedGone ::

V času največje krize po 2. svetovni vojni. Kar ni glih zanemarljiv fakt. Ali za dolg blagodejen.

Sigurno. Ampak a lahko z mirno vestjo zatrdiš, da so čisto vse strukture in sfere v tej državi maksimalno zategnile pas in je da dodaten kredit minimalen možen, brez da se zares zgodi apokalipsa? Js žal ne morem, ker vidim kaj dela država s proračunom vsak dan znova...
Zbogom in hvala za vse ribe

djordjevic ::

WarpedGone je izjavil:

V času največje krize po 2. svetovni vojni. Kar ni glih zanemarljiv fakt. Ali za dolg blagodejen.

Sigurno. Ampak a lahko z mirno vestjo zatrdiš, da so čisto vse strukture in sfere v tej državi maksimalno zategnile pas in je da dodaten kredit minimalen možen, brez da se zares zgodi apokalipsa? Js žal ne morem, ker vidim kaj dela država s proračunom vsak dan znova...

Seveda ne. Pravzaprav se, kar se te vlade tiče, skoraj v celoti strinjam s Poldijem nad tabo. Pri čemer bi v kvoto sposobnih dodal še Svetlika in Lahovnika, tu pa se res počasi konča. Žal.
No grave is deep enough to keep us in chains.

drejc ::

> V času največje krize po 2. svetovni vojni.

priceless :))
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Utk ::

Če ne bi blo krize, bi bla ta vlada glih tako zanič. Malo manj bi nas res zapufali, kaj pametnega pa itak ne bi naredili z gospodarstvom. Morda jih je glih kriza prisilila, da naredijo vsaj nekaj. Čeprav bo najbrž čisto zgrešeno.

Karaya 52 ::

Predpisana minimalna plača in napovedana obvezna udeležba delavcev na dobičku, bedaki, za par dodatnih glasov so pripravljeni zavoziti gospodarstvo, ki že tako diha na škrge. Nimajo pojma o gospodarstvu ali pa nas peljejo v "nov" ekonomski sitem.

Mr.B ::

obvezna udeležba delavcev na dobičku
Ta je sploh cvetka.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

Predpisana minimalna plača in napovedana obvezna udeležba delavcev na dobičku

Prvo je absolutna neumnost, za drugo še tuhtam.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Daedalus ::

Če ne bi blo krize, bi bla ta vlada glih tako zanič. Malo manj bi nas res zapufali, kaj pametnega pa itak ne bi naredili z gospodarstvom.


Bi delali isto ko Janša pred njimi. Pihali balončke in se hvalili, kako je zaradi njih Slovenija ah in sploh uspešna. Dejstvo je, da they all suck d*ck. In da brez menjevanja vsake 4 leta in resnega pritiska javnosti (laične in strokovne) ob vsaki neumnosti naslednjih nekaj desetletij ne bo nič kaj bolje. Sam, prvo bo treba lastno glavo v red spravit in se nehat farbat v bele, rdeče al pa črne ovce. Bo šlo?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Karaya 52 ::

djordjevic> Prvo je absolutna neumnost, za drugo še tuhtam.

Prvo pomeni propad nekaterih podjetij ki jih razlika drži nad gladino. Drugo pomeni zapreti vrata tujim investicijam, pravzaprav priškrniti, ampak kdo si tega želi in zakaj? Slovenija se spreminja v zatohlo introvernirano družbo, da ne rečem zaprto gospodarstvo.

Tudi delavci so lahko udeleženi pri dobičku, kupijo delnico in s tem tvegajo. Kapitalist tvega premoženje, nagrada je dobiček. Delavec ne tvega ničesar, nagrada za delo je plačilo. Ta mehanizem je pomembnejši od F=m×g.

djordjevic ::

Dolgoročno gledano je za tista podjetja, ki zdaj životarijo, in 'ne morejo' izplačati minimalne plače, najboljše, da propadejo. Več kot očitno ne morejo konkurirati vzhodnjakom. Sicer pa tako, kot je napisal Dedal zgoraj.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

SDS je proti obvezni udeležbi na dobičku, sicer to argumentirajo z neusklajenostjo z delodajalci, ne upajo pa biti izrecno proti čeprav so v prejšnjem mandatu dvakrat zavrnili ta predlog. SLS to celo podpira, ostali so preračunljivo tiho. Kontič se v Odmevih smeji tujim investicijam ker jih baje itak nihče ne potrebuje - baje je to stvar filozofije. Minimalno plačo še požrem, če pa resno misilijo iti z zakonom o dobičku v parlament pa se bom sam resno lotil priprave demonstracij.

djordjevic ::

No, roko na srce - malo sem si pogledal ta famozni predlog, pa zadeva niti ni tako slaba. Prvič, delodajalec bi po predlogu lahko delavcu izplačal dobiček v višini dveh bruto plač z zelo nizko obdavčitvijo. Delavcu bi zadeva tako predstavljala relativno nizko obdavčen dodatni dohodek, delodajalcu pa bi šla neposredno v stroške. Drugič, zadeva je obvezna šele po delitvi več kot četrtine bilančnega dobička in še takrat se razdeli samo četrtino tistega dobička. Dolgoročno gledano je stvar za motivacijo zelo dobra - delavec (vsaj naj bi se) bi se bolj potrudil, vedoč, da bo od dodatnega pozitivnega učinka svojega dela še sam kaj profitiral. Kako pa bo v resnici, pa bomo videli. Ker se pri nas ama vsaka stvar izrodi, žal, tudi tu ne gre pričakovati nekih hudih pozitivnih učinkov. Bankrotirala pa zaradi tega ne bo nobena firma.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

Delavec se trudi zaradi stimulativnega plačnega sistema, ki je veliko bolj transparenten in enostaven in se dotika vsakega posameznika po določenih kriterijih. Kaj ima čistilka z dobičkom podjetja? Nagrajen/a je tista ki najbolje in najhitreje čisti, nagrajen je tisti delavec ki zbrusi največ ventilov, nagrajen je tisti delavec ima najboljše ideje. To je domena zaposlenih, kar se na koncu izcimi je stvar managementa in lastnika. To je še eno skupnoskledarsko suženjstvo. Ne si domišljat da delo brusilca, čistilca kakorkoli vpliva na poslovanje podjetij. Zato mora biti nagrajevanje usmerjeno na tiste ključne v podjetju ki omogočajo višjo konkurenčnost, dodatno vrednost - v banki so to tisti ki prodajo največ kreditev, sklenejo največ zavarovanj itd. Od uspeha slednjih, je odvisna služba čistilke. Zakaj je potrebno razlagat sisteme ki delujejo že stoletje BP in uvajati propadle skupnoskledarske preživete modele?

djordjevic ::

Karaya 52, ne biksaj ga, no. Pri nas imamo 'stimulativni plačni sistem' takole, čez palec, v eni 10% podjetij. V normalnih razmerah (torej ne zgodnjem (žal, trenutno našem) kapitalizmu na stopnji, ko se (marsikje) lastnikom in upravljavcem gre samo za čim prejšnje izžetje firme) bi imele vse firme tak sistem, trenutno pa se marsikje plačujejo strogi minimum, vse, kar je več od tega, pa naleti na podobne odzive, kot je tvoj. To sum up, dokler se pri zadeve ne bodo normalno postavilo, to je, dokler ne bo vsako delo dostojno ovrednoteno, tako dolgo bo pač prihajalo do tovrstnih predlogov. In se sploh ne mislim spuščati v debato delavstvo vs. uprava, ker točno vem, kaj boš napisal, poleg tega pa imam, ne boš si mislil, precej podobno mnenje tvojemu. Kljub temu pa, tudi iz vidika delodajalca, v napovedanem ukrepu ne vidim samo slabega. Mogoče zato, ker ustvarim dobiček stoodstotno na podlagi realizacije in se tu še prekleto dobro pozna, kako 'zmotiviran' je delavec.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Beli_Zajcek ::

@ Karaya52

Ja seveda sistemi že več stoletij delujejo BP. Zato so taiste čistilke in brusilci morale pred kratkim reševati "najboljše in najhitrejše".
Pa da ne boš mislil, da sem za vpeljavo take delitve dobička, samo ne mi z nekimi floskulami razlagati kapitalizma. Še posebej potem ko je svetovna raja reševala tvoje kapitaliste.

Mr.B ::

Karaya 52 :: danes, 16:36:00citiraj #djordjevic> Prvo je absolutna neumnost, za drugo še tuhtam.

Prvo pomeni propad nekaterih podjetij ki jih razlika drži nad gladino. Drugo pomeni zapreti vrata tujim investicijam, pravzaprav priškrniti, ampak kdo si tega želi in zakaj? Slovenija se spreminja v zatohlo introvernirano družbo, da ne rečem zaprto gospodarstvo.

Tudi delavci so lahko udeleženi pri dobičku, kupijo delnico in s tem tvegajo. Kapitalist tvega premoženje, nagrada je dobiček. Delavec ne tvega ničesar, nagrada za delo je plačilo. Ta mehanizem je pomembnejši od F=m×g.


A je Merkator en med njimi ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Karaya 52 ::

djordjevic; Bolje čez palec stimulirati kot pito razrezati na enako kose, kaj se s tem doseže? Freeriderstvo, uravnilovka, skupnoskledarstvo - vidno iz vesolja. Na tem področju ima večina uprav še veliko za postoriti, z državno prisilo ne boš ničesar dosegel.

Beli_Zajcek; to je pa zlobno, meni podtikati reševanje tistih ki so si zaslužili propad. Keynesijance na forumu pocukaj za rokav, to je njihov model ki se kaže za napačnega, "moji" kapitalisti si ne želijo reševanja, jim na kraj pameti ne pride da bi se prisesali na državno dojko. Milijone smo že pokurili brez uspeha - jama brez dna, norost brez meja.

Mr.B; Mercator je podjetje, ki dosega največje popuste pri ceni blaga, dobički so pa presentljivo nizki (po Tajnikarju). Ni vse zlato kar se sveti. Prijaznost naših trgovcev je na dnu, kjerkoli na Zahodu sem presenečen nad njihovo ustrežljivostjo in gre stavit, da je to posledica drugačnega plačnega sistema. To so seveda problemi uprav, minimalna plača problem države. Kaj poreče na višjo plačo trgovca inžinir z 900EUR? Bomo še njemu "predpisali" plačo oz. pričakujete da bo mirno požrl nova razmerja? Po možnosti ga nagradimo isto kot hišnika.

Laissez faire je edini izhod. Večini to ne diši, na dolgi rok pa je to edina alternativa zato je samo vprašanj kako globo še moramo zabresti da bo večino udarilo po glavi. Takrat ne s prostom kazat na kapitalizem. Si lahko privoščimo nov bail out Semoličeve države kot je Grčija?

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

B"moji" kapitalisti si ne želijo reševanja, jim na kraj pameti ne pride da bi se prisesali na državno dojko.

Dokler razni Fannie Mae fehtajo denar od ameriške vlade (again), ker so 'too big to fail', mi ne govori, da kapitalisti nočejo državnega denarja. Razni investment bankerji ala Goldman Sachs (ki so vrnili večino bailouta in spet kujejo milijardne dobičke (večinoma na račun izvedenih finančnih instrumentov in raznih 'Grčij') in se po novem požvižgajo na vse omejitve, ki jim jih je vlada naložila) pa lepo po starem, kuhajo novo krizo.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

Seveda hočejo, če so jim keynesijanci ponudili. Moj odcep je ta na levi:

Mr.B ::

Karaya 52, tej ne tvezi budalo:
http://www.mercator.si/aktualno_v_merca...
Skupina Mercator je v letu 2009 ustvarila 21,1 mio EUR čistega dobička, 2009 ustvarila 2.643.315 tisoč EUR prihodkov iz prodaje
V letu 2010 Skupina Mercator načrtuje 21,9 mio EUR čistega dobička, Prihodki iz prodaje Skupine Mercator so v letu 2010 načrtovani v višini 2,75 mlrd EUR.
Res pa da tu ni vkalkuliranih nekaj 100milEUR MErkurjevega minusa, ki ga bodo prevzeli.
Pa da se ne moti, jaz dobim polo majice, če jih vzame 200kosov 200g po 50c, v trgovini Mercator, pa jih prodajao od 10EUR naprej, odvisno od znamke. Potem si pa misliš, zakaj si Debelak ne pere štumfov, vrjetno, jih dobo po en cent.


Minimalna plača, je izgovor, pojdi Wiki, in temo na Minimalno plačo smo že imeli, kjer se je zadeva zelo klavrno končala za zagovornike le tega. Enako velja za udeležbo pri dobičku, 1. Poglej sindikate in postopni dvig minimalne plače, 2. nikjer se ne govori kolikšen bo delež 3. delji dobiček s številom zaposlenih, ups, sej res ni niti za božičnico, pa stroška devident in nagrad pa ni notri....

PS: TEMA JE NA TEMO krESALKA, IN NJENI PRIJATELJI.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

Seveda hočejo, če so jim keynesijanci ponudili.

Mar bi bili pokončni in ne bi vzeli. Aja, samo potem bi crknili. >:D
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

Mr.B; Karaya 52, tej ne tvezi budalo:

Si osebno vzel skupnoskledarstvo? Drugič preberi to kar piše, to pravi Tajnikar. Tistim ki so na trgu plače ureja trg dela, ja, tudi trgovcem so med njimi, niso nobene izjeme, če pa misliš da bi morali biti pa tako povej in obrazloži. Hočeš reči, da ima Mercator prevelik dobiček? Misliš na tole?

djordjevic> Mar bi bili pokončni in ne bi vzeli. Aja, samo potem bi crknili.

Kaj ni jasno? Seveda bi propadli, nimam problemov s tem. Ponudili so jim državno joško zdaj pa javkate ker bo mleka zmanjkalo? Javkajte svojim. "Moji" kapitalisti te izbire nimajo, ker jim te izbire nisem dal.

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Karayan52, torej po tvojem je merkator podjetje, ki je tik pred propadom, zato kar naprej investira in kupuje, kot je primer letos edini trgovec, ki bo v Storžicah, pač, rabimo na vsake 500 metrov črte, en veletrgovski center, pa kupuje Merkur, itd... A tu je zgodba o minimalni plači, ki pomaga ubogemu podjetju kot je Merkator, da preživi v takih neprimerni razmerah, ki jih posiljuje Slovenska Država za podjetja, da so sedaj kar vsi na Minimalnih plačah :)), Vidiš tu je en izmed N argumentov, zakaj je zakon o minimalni plači z direktno udeležbo Sindikatov, nedelujoč v Sloveniji, in ima funkcijo zgolj zato da nihče ne more reči, da se izkorišča delavce, saj imamo zakon, ki jim dovoljuje minimalno preživetje, ali kakorkoli je pravilno Socialno to izraženo...

Poglej špar, ki je tuje podjetja, malo razmerje 640 milEUR na 4000 zaposlenih.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

drejc ::

Čim se neplačevanje delodajalcev prevesi v razne olajšave bi se vsakemu liberalcu morala prižgati luč da je mogoče z samim davčnim sistemom kaj hudo narobe.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Karaya 52 ::

Mr.B; Nisi odgovoril na temljni problem in mi podtikaš izjave o propadu Mercatorja, ko pa sem samo izpstavil Tajnikarjevo videnje podjetja, ki dosega zavidljive rabate, bilanca pa tega ne izkazuje v zadostni meri.

Verjameš da trgovci niso na trgu dela in da mora njihove plače urejati država - jih "predpisati"? Kdo vse si zasluži takšen tretma in zakaj si ga drugi ne? Kaj pa zaposleni ki mislijo da si zaslužijo novo minimalno plačo v resnici pa na trgu niti toliko dodane vrednosti ne ustvarjajo? To je uravnikolvka ki je problematična sama po sebi, ustvarja nova nesorazmerja ki privedejo do dodatega nezadovoljstva, višanja plač v ostalih panogah, inflacija in smo spet na začetku. Enostavno je biti všečen in vpiti o socialni državi, 1000EUR penzije in 1500EUR minimalne plače. Če kdo misli da je to tako preprosto naj ustani s.p. in si izplačuje 2000EUR plače.

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

Verjameš da trgovci niso na trgu dela in da mora njihove plače urejati država - jih "predpisati"? Kdo vse si zasluži takšen tretma in zakaj si ga drugi ne? Kaj pa zaposleni ki mislijo da si zaslužijo novo minimalno plačo v resnici pa na trgu niti toliko dodane vrednosti ne ustvarjajo? To je uravnikolvka ki je problematična sama po sebi, ustvarja nova nesorazmerja ki privedejo do dodatega nezadovoljstva, višanja plač v ostalih panogah, inflacija in smo spet na začetku. Enostavno je biti všečen in vpiti o socialni državi, 1000EUR penzije in 1500EUR minimalne plače. Če kdo misli da je to tako preprosto naj ustani s.p. in si izplačuje 2000EUR plače.

No, tule sva povsem na istem bregu.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mr.B ::

Zanimivo, kako kaj potem državni uradniki grejo v to formulo. Pa jih je cca 10 x več kot merkatorejvih delavcev, in vsi imajo ups se ne morejo primerjati s to enačbo...

Prodajalec v Merkatorju, hmm glej če te sedaj odJ***, ker nima nikakršne stimulacijo od prodaje, hmm, no sicer. Spada v direktno izkoriščanje delavca..., Sicer pri nas je to Sociala.
Petrol, hmm, letos je bencin nekako tako drag kot je bila nafta 2x dražja, hmm, kdo si tala dobičke, delavci pa počasi padajo na minimalca...

Pustimo vašo enačbo. Kompletni Ekonomski sistem Slovenije bazira na preprodaji dobrin, do je doktrina ki fila naše novodobne slovenske Ekonomiste, hmm, samo kako pričakuješ imeti trgovino, in to uspešno, ter hkrati da preživi država, če delavcu, kjerkoli že le ta dela, nima denarja za več, kot pokrivanje osnovnih dobrin za preživetje. Ej tu se vam podira kompletna enačba doprinosa, in to je največji problem slovenije, v času gospodarske krize, saj se je ta ekonomska filozofija podrla, in ti ekonomisti nimajo pojma, kako sistem rešiti, pa če so jih 20 let futrali ravno z iluzijo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Beli_Zajcek ::

Karaya 52 je izjavil:

Beli_Zajcek; to je pa zlobno, meni podtikati reševanje tistih ki so si zaslužili propad. Keynesijance na forumu pocukaj za rokav, to je njihov model ki se kaže za napačnega, "moji" kapitalisti si ne želijo reševanja, jim na kraj pameti ne pride da bi se prisesali na državno dojko. Milijone smo že pokurili brez uspeha - jama brez dna, norost brez meja.

Laissez faire je edini izhod. Večini to ne diši, na dolgi rok pa je to edina alternativa zato je samo vprašanj kako globo še moramo zabresti da bo večino udarilo po glavi. Takrat ne s prostom kazat na kapitalizem. Si lahko privoščimo nov bail out Semoličeve države kot je Grčija?


Hehe, ne vem ali si res neumen ali pa prevelik idealist. Malce se ozri nazaj. Ko bankrot potrka na vrata TVOJI kapitalisti vsi do zadnjega začnejo prositi vbogajme. Tako kot ni ateistov v strelskih jarkih tudi ni nekih idealističnih kapitalistov ko pride bankrot. Tako, da tvoje predpostavke ideala (v tvojem primeru laissez faire) so en navaden bulšit. Ko se pa sesuje ideja, da bodo slabe firme same od sebe crknile in jih delavci ne bodo rabili reševati se pa sesuje ves tvoj model laissez faire-a. In ugani kaj se je zgodilo malce več kot leto dni nazaj?

WarpedGone ::

... vsi do zadnjega začnejo prositi vbogajme.

Seveda, da fehtajo. Fehtanje je naravno stanje, kdo bi se branil tujega denarja?
Od kdaj je fehtanje problem? Problem je talanje. Za tega so pa krivi tisti, ki držijo žakel - socialisti po krvi. Vsepovsod polno te golazni ...
Zbogom in hvala za vse ribe

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:

Bodi pošten in povej še to, da smo ga za to vsi pošteno popljuvali. Se ne spomnim, da bi Janšo doletelo kaj podobnega od 'baze', ko je vehementno prevzel nagrado za 'sposojen' citat.


Verba volant, scripta manent :D

Poldi112 je izjavil:

Ker jaz neke hude razlike na področju slabega dela ne vidim. Vidim zgolj poplavo poceni populizmov, na katere padajo desničarji, ki nam vsak dan znova rišejo apokalipso.


Jaz vidim precejšnjo razliko med tem, kako je bila država furana pred 08 in kako je furana danes. Danes imamo na oblasti enega narcisoidneža, ki dela škodo slovenskim nacionalnim interesom.

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

Evo, vidiš, o tem sem govoril više. Kritičnost do vseh, ko si to zaslužijo. Zgleda, da enim to še ne gre najbolje od rok. :D
No grave is deep enough to keep us in chains.

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:

Evo, vidiš, o tem sem govoril više. Kritičnost do vseh, ko si to zaslužijo. Zgleda, da enim to še ne gre najbolje od rok. :D


no, reci, kateri hud levičar pa je javno obsodil tega Cvikla? Si mislil na dr. Accetta in Bojana Požarja?

djordjevic ::

Govoril sem o posameznikih na tem forumu.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Pšenični ::

"Mr.B; Mercator je podjetje, ki dosega največje popuste pri ceni blaga, dobički so pa presentljivo nizki (po Tajnikarju). Ni vse zlato kar se sveti. Prijaznost naših trgovcev je na dnu, kjerkoli na Zahodu sem presenečen nad njihovo ustrežljivostjo in gre stavit, da je to posledica drugačnega plačnega sistema. To so seveda problemi uprav, minimalna plača problem države. Kaj poreče na višjo plačo trgovca inžinir z 900EUR? Bomo še njemu "predpisali" plačo oz. pričakujete da bo mirno požrl nova razmerja? Po možnosti ga nagradimo isto kot hišnika."

Pri nas v Borovnici je Mercator v primerjavi z letom ali dvema nazaj dobesedno prazen. Tako da ne vem, odkod so taki optimisti. Da, bodo imeli take profite, ko pa vsak ki ve kaj nas še čaka, mislim na cene goriva in višje davke, in posledično več kupovanja v diskontih, kjer dobiš glede na količino še enkrat več za isto ceno kot v Mercatorjem. Pa če primerjam le zmrznjen grah ali zmrznjen fižol. Z nižanjen standarda in odpiranjem novih Hoferjev in lidlov kjer dobiš čokolado za 25 centov in sladoled po 1 evro za liter, pa imaš potem pred mulci mir, ter nižanjem vrednosrt valut vzhodnih držav, kjer ima Mercator svoje podružnice se bo njihov dobiček o moje zmajnševal. Sicer pa bodo dokapitalizirani mar ne. In še nepremičnine imajo, zadnjo večerjo, katero mislijo kmalu pojesti...

Tko da te tipe v Mercatorju jemljem z veliko rezervo. Vem sicer da so prodajalke zadnji čas bolj uslužne, kot sicer, da imajo vedno bolj agresiven marketing, ampak če raja ne bo mela dnarja in bo pol Slovenije na sociali, ti drugega kot Hofer in Lidl ne ostane. In špar.

"Hehe, ne vem ali si res neumen ali pa prevelik idealist. Malce se ozri nazaj. Ko bankrot potrka na vrata TVOJI kapitalisti vsi do zadnjega začnejo prositi vbogajme. Tako kot ni ateistov v strelskih jarkih tudi ni nekih idealističnih kapitalistov ko pride bankrot. Tako, da tvoje predpostavke ideala (v tvojem primeru laissez faire) so en navaden bulšit. Ko se pa sesuje ideja, da bodo slabe firme same od sebe crknile in jih delavci ne bodo rabili reševati se pa sesuje ves tvoj model laissez faire-a. In ugani kaj se je zgodilo malce več kot leto dni nazaj?"

Zdej bomo napolnili vreče nemškim in francoskim bankirjem, ki so se zakreditirali v Grčiji. Tko da cviljenje kapitalističnih pujsov se obrestuje. Njim. (laissez faire samo do trenutka ko so dobički - potem pa državna ziza)

In da se ne bom odmaknil preveč od teme, bi napisal še tole. Katarina jaz ne bi bi nikoli tvoj prijatelj, ne prijatelj ne kaj drugega, heh,heh..

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

1. To je tema o gospe Kresalovi
2. Tako liberalen, socialno usmerjen forum in komentarji, povsod začnejo nabijati o minimalni plači. Sicer vem da imate problem definicije Sociale, kaj šele da bi dal predznak Socialisti. Toda fantje kaj vedno napišete, če nebi bilo minimalne plače, bi mnoga podjetja propadla. WTF, krck, puff ? Ker je popularno, da se copy paste iz WIKI, sem skoraj prepričan, da že v prvem odstavku WIKI-ja piše, da je namen implementacija minimalne plače ščiti delavca,pa šeto v .... Zaradi tega ne funkcionira model minimalne plače v Sloveniji, ker ni namenjen bistvu ideje o minimalne plače, ampak samo modelu izračunavanja stroškov, ker kadri ki vodijo podjetja, kaj šele državo, brez primernega znanja, da bi podjetje kot državo bili le to tudi voziti. In model je implementiran zgolj in edino zato, da delavec ne more trditi da ga izkoriščajo, saj mu najprej že sindikat pred nos da , glej imamo zakon o minimalni plači. In če komu ni kaj všeč, je na temo minimalne plače odprta svoja tema.
3. Merkator, če ga že omenjate, bil sem v Pragi, v največjem podnu od trgovine za njihove razmere, to je recimo pri nas Eurospeen, dal bi Hardi, ampak le ta je že propadel. Oprostite fantje bil je založen in imel izbiro bolj kot kak Merkator, razen z izjemo Maximarketa, ki pa je tudi razred zase v Merkatorjevi verigi.
4. V glavnem nesposobnost vodenja poslovnega dela Merkatorja, torej unih visoko izobraženih ekonomistov, politično ali pa ne politično, dokazuje da lepo da se gradi velecenter na vsakih 500 m zračne črte, toda to je uporabno le, če le te gradi tvoje družinsko podjetje, iz tretjega kolena. Problem ratuje, in obstaja vedno bolj resen, da prihodki trgovine, ne bodo pokrivali več stroškov njihovega obratovanja.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Da, ampak Mercator je delniška družba in če vodstvo sprejema napačne odločitve, jih bodo delničarji kaznovali za to.

Ne vem zakaj bi se ti sekiral zaradi tega - razen, če si delničar seveda.
sudo poweroff

Mr.B ::

Nisem mislil tako. Problem je da je celotni sektor, začel razmišljati da je minimalna plača to rešilna bilka. Problem je ta, da ko spraviš ljudi na Minimalno plačo preživetja, le ti kupujejo stvari za preživetje, Merkator, je mišljen kot primer, pa samo od kruha, da si ravno lasti mlin in pekarne, ne more preživeti samo od tega, saj toliko kruha tudi ne moremo pojesti. Slovenija je majhna, in doseči kritično maso je zelo težko doseči, in tu je problem pljuvanja v lastno skledo, če baziraš celotno gospodarstvo na preprodajo takih in drugačnih dobrin...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:

Govoril sem o posameznikih na tem forumu.


po mojem so posamezniki na tem forumu Janšo že zdavnaj popljuvali veliko izdatneje kot tega Cvikla.

djordjevic ::

Eni pljuvamo sorazmerno s traparijami, ki jih posameznik počenja.
No grave is deep enough to keep us in chains.

poweroff ::

durrenmatt je izjavil:

po mojem so posamezniki na tem forumu Janšo že zdavnaj popljuvali veliko izdatneje kot tega Cvikla.

Desničarji ne. Ti pljuvajo izrazito selektivno.
sudo poweroff

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:

Eni pljuvamo sorazmerno s traparijami, ki jih posameznik počenja.


Bom pa še jaz sorazmeren:

Ta vlada ima šibkega predsednika, ki slabo vlada. Slavisti na katedri za slovenski jezik na filofaksu so na smrt zgroženi, ker se Pahor trudi prikupiti mladim volilcem z uporabo anglicizmov/amerikanizmov v svojih javnih govorih. V kolikor pa so tudi sami volivci SD, pa so vsaj do tal dotolčeni. Kdor ne verjame, naj jih vpraša. Da je mera polna, pa Pahorju z amerikanizmi sekundira še predsednik države. To je poslilstvo narodne svetinje: slovenskega jezika, ki je vsem učitlcam slovenščine punčica v očesu.

No, da ne bom dolg... povedano na kratko: ta vlada je tako slaba, da nima niti najmanjših možnosti, da bi se na oblasti obdržala tudi v naslednjem mandatu. Pahor si je s tem mandatom drastično zbil lastno politično vrednost. V bistvu je levica ostala brez liderja. Najprej je odpadel Golobič alias lažnivi kljukec, ki še vedno prepričuje javnost da je črno belo in ne črno.(Pri tem pa si je prizadeval svojo politično identiteto po vrnitvi v politiko zgraditi ravno na temelju moralne avtoritete. :))) Potem je odpadla Kresalka, rešilna bilka LDS-a, ki je bil samo nekaj let nazaj po besedah nevrotičnega Slavoja Žižka nepremagljiv. Zdaj pa se je s tem nesrečnim arbitražnim sporazumom do konca osmolil še Pahor.
Kdo torej preostane levici kot lider? Na vidiku sta edino Zoran Janković-Zoki in evropski komisar Janez Potočnik. Zoki si je hotel s stadionom v Stožicah zgraditi spomenik, a je vprašljivo, kako bodo ta stadion davkoplačevalci zaradi dragega vzdržavanja in nerentabilnosti gledali na dolgi rok. Boljša izbira bi bila Potočnik, vendar tip je po mojem dovolj pameten, da se ne bo vrnil v slovensko godljo, saj ima tam kjer je, najboljšo odskočno desko za nadaljnjo mednarodno kariero. Iz tako visoke pozicije se je v Slovenijo vrnil edino Türk, za katerega pa pravijo, da je to storil zato, ker se je znotraj OZN sam sebe onemogočil, čeprav je nam sam natvezil, da je bil bojda celo kandidat za generalnega sekretarja.
Ena od rešitev je tudi, da Kučan prekine svoj penzion in se ponovno aktivira. Namig: ob tem bi lahko reaktiviral tudi svojo rdečo izkaznico, ki jo je po osamosvojitvi 'zamrznil' :D

poweroff ::

To je res. Levica nima resnega liderja, razen, če ga na hitro potegne iz rokava, npr. kakšnega Jankovića.

Ampak podobno težavo ima tudi desnica - desnice razen SDS alias Janše ni. Janša je edini lider na desnici. Si je pa nakopal precej zamer (zato je tudi izgubil volitve), poleg tega levica širi paranoičen strah pred njim.
sudo poweroff
««
11 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogromno povečanje povpraševanja po najemnih stanovanjih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22432786 (26040) poweroff

najemodajalci in njihove ideje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29450628 (41010) KAVINSKY
»

Probanka in Factor banka v likvidacijo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20251615 (35950) ZaphodBB
»

Črna lista podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
766517 (5112) BlueRunner

Več podobnih tem