Forum » Pomoč in nasveti » linux skripta
linux skripta
bandek ::
imam eno težavo pri skripti v linuxu. skratka skripta bi morala narediti sledeče ob zagonu računalnika:
-na domačem direktoriju nov direktorij in v njem novo datoteko z imenom datum, v kateri naj bo zapisan točen datum in čas na sistemu,
-nato naj direktorij skupaj z datoteko stisne z uporabo ukaza TAR in GZIP, stisnjeno datoteko shrani na vaš domači direktorij (home) in pobriše nov direktorij skupaj z novo datoteko! Rezultat mora biti stisnjena datoteka na vašem domačem direktoriju s končnico .tar.gz!
sam imam takšno kodo skripte, ampak mi ne dela ko jo v konzoli zaženem kot ./skripta.sh:
prosim za pomoč.
-na domačem direktoriju nov direktorij in v njem novo datoteko z imenom datum, v kateri naj bo zapisan točen datum in čas na sistemu,
-nato naj direktorij skupaj z datoteko stisne z uporabo ukaza TAR in GZIP, stisnjeno datoteko shrani na vaš domači direktorij (home) in pobriše nov direktorij skupaj z novo datoteko! Rezultat mora biti stisnjena datoteka na vašem domačem direktoriju s končnico .tar.gz!
sam imam takšno kodo skripte, ampak mi ne dela ko jo v konzoli zaženem kot ./skripta.sh:
mkdir novamapa touch novamapa/datum date >> novamapa/datum
prosim za pomoč.
Zero0ne ::
A če ti naredim nalogo, dobim tvojo diplomo?
Meni dela.
P.S.: Glej, da imaš dovoljenje executat skripto (chmod +x filename).
mkdir mapa touch mapa/datoteka date >> mapa/datoteka cd mapa gzip datoteka mv datoteka.gz ~ cd ~ rm -r mapa
Meni dela.
P.S.: Glej, da imaš dovoljenje executat skripto (chmod +x filename).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zero0ne ()
Poldi112 ::
Tar si pozabil :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Ulixes ::
Zdravo,
ne vem če pišem pod pravo temo. Upam, da ja:)
Sem nov uporabnik linuxa in zato prosim za pomoč. Zanima me, če je mogoče v samo kodo OS (Webconverger) napisati, kdaj naj se računalnik zažene/ugasne (npr. vsak delavnik zagon ob 6:00, izklop ob 18:00).
Hvala
ne vem če pišem pod pravo temo. Upam, da ja:)
Sem nov uporabnik linuxa in zato prosim za pomoč. Zanima me, če je mogoče v samo kodo OS (Webconverger) napisati, kdaj naj se računalnik zažene/ugasne (npr. vsak delavnik zagon ob 6:00, izklop ob 18:00).
Hvala
KoMar- ::
OS ne laufa, ko je računalnik izklopljen, zato se tudi ne more prižgat prek njega
Linux ima sicer eno luštno zadevo, ki se ji reče cron, kamor lahko daš ukaz za vsakodnevni izklop.
Linux ima sicer eno luštno zadevo, ki se ji reče cron, kamor lahko daš ukaz za vsakodnevni izklop.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: KoMar- ()
Bom poskusil preko BIOS-a, čeprav se mi zdi, da moj BIOS nima te opcije. Moram preveriti!
Hvala (zaenkrat)!
Hvala (zaenkrat)!
Poldi112 ::
Kaj pa če ga z drugega računalnika zaženeš, če ti podpira WOL?
Where all think alike, no one thinks very much.
5er--> ::
Odpri terminal (ctrl+alt+T) in napiši:
crontab -e
V urejevelniku naredi nekaj takega
Zgornja koda ugasne računalnik vsak dan v letu ob 23:00.
/sbin/halt lahko zamenjaš z /home/mojaccount/mojascripta.sh ali čim drugim.
Legenda:
PS: Če želiš, da se cron zaganja z administratorskimi pravicami, se najprej prijavi kot admin:
sudo su
in šele nato reci:
crontab -e
crontab -e
V urejevelniku naredi nekaj takega
0 23 * * * /sbin/halt
Zgornja koda ugasne računalnik vsak dan v letu ob 23:00.
/sbin/halt lahko zamenjaš z /home/mojaccount/mojascripta.sh ali čim drugim.
Legenda:
* * * * * command to be executed - - - - - | | | | | | | | | +----- day of week (0 - 6) (Sunday=0) | | | +------- month (1 - 12) | | +--------- day of month (1 - 31) | +----------- hour (0 - 23) +------------- min (0 - 59)
PS: Če želiš, da se cron zaganja z administratorskimi pravicami, se najprej prijavi kot admin:
sudo su
in šele nato reci:
crontab -e
Točno to potrebujem, vendar Webconverger različica nima terminala, je v bistvu samo gol Firefox. Torej bi moral to kodo napisati v neko datoteko. Verjetno?
Našel sem neko datoteko (webc-6.2\install\late_command.sh), ki bi bila mogoče v pomoč. Mogoče moram sem vstaviti tisto kodo.
#!/bin/sh -e log () { logger -t webconverger_late_cmd "$@" } USER="webc" log "Removing packages" in-target apt-get remove --yes aufs-modules-* user-setup log "Removing empty xorg.conf files" rm -f /target/etc/X11/xorg.conf* log "Remove passwords" #in-target passwd --delete root #in-target passwd --delete ${USER} log "Setting up autologin" sed -i -e "s|^\([^:]*:[^:]*:[^:]*\):.*getty.*\<\(tty[0-9]*\).*$|\1:/bin/login -f ${USER} </dev/\2 >/dev/\2 2>\&1|" /target/etc/inittab log "Setting up Webconverger sources.list" log $(mount) mount cp /mnt/etc/apt/sources.list /target/etc/apt/sources.list log "Flushing filesystem buffers" sync
5er--> ::
Veš kaj je najbolj tečno, ko poskušaš nekomu pomagat? Da napiše samo "ne dela", pol se pa ti zezaj kaj ne dela...
Torej: Prideš do enega terminala (Ctrl+alt+F1,2,3,4,5,6...)
Če imaš virtualbox drži DESNI Control in pritisni F1,2,3,4,5,6...
Se spremeniš v root:
ali pa
Rečeš:
(če te vpraša kateri urejevalnik boš uporabljal, izberi nano)
Pod
vpiši v novo vrstico:
Shrani z levim Ctrl + o
Pojdi iz urejevalnika z Ctrl + x
Napiši 2x
da se odlogiraš. Vrni se nazaj v "grafični način" s pritiskom na
(če si v virtualboxu) Desni CTRL + F7 ali verjetno F8.
Torej: Prideš do enega terminala (Ctrl+alt+F1,2,3,4,5,6...)
Če imaš virtualbox drži DESNI Control in pritisni F1,2,3,4,5,6...
Se spremeniš v root:
sudo su
ali pa
su root
Rečeš:
crontab -e
(če te vpraša kateri urejevalnik boš uporabljal, izberi nano)
Pod
# m h dom mon dow command
vpiši v novo vrstico:
0 23 * * * halt
Shrani z levim Ctrl + o
Pojdi iz urejevalnika z Ctrl + x
Napiši 2x
exit
da se odlogiraš. Vrni se nazaj v "grafični način" s pritiskom na
(če si v virtualboxu) Desni CTRL + F7 ali verjetno F8.
Gapi ::
Webconverger Predvidevam da iz varnosti stvar res nima terminala. tako da to delo ugašanja kioska bo potrebno na roke. Ali pa odkrit kako pridt do terminala.
No person is rich enough,to buy back his past.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gapi ()
Tatankas ::
Bi prosil za pomoč od kakšnega linux maestra :)
Potreboval bi skripto, ki se izvede vsake pol ure in rezultate shranjuje v datoteko /test/test. Vsake pol ure bi se moral vpisat datum in čas, nato pa zasedenost diskovnih particij in trenutna poraba CPU časa.
A bi prosim kdo to natipkal?
hvala v naprej :)
Potreboval bi skripto, ki se izvede vsake pol ure in rezultate shranjuje v datoteko /test/test. Vsake pol ure bi se moral vpisat datum in čas, nato pa zasedenost diskovnih particij in trenutna poraba CPU časa.
A bi prosim kdo to natipkal?
hvala v naprej :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 334223 (4303) | BCSman |
» | [Bash] Preverjanje legalnosti potiOddelek: Programiranje | 1446 (1073) | piki12 |
» | MS-DOS/cmd xcopyOddelek: Operacijski sistemi | 1613 (1475) | DeeJay |
» | Debian Gnu/Linux kot workstation (strani: 1 2 3 4 … 37 38 39 40 )Oddelek: Operacijski sistemi | 119349 (35023) | RedDrake |