» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
2 / 40
»»

Gandalfar ::

installer ponudi moznost za ext3 tako, da je ze to ql .. za raiserfs pa rabis druge bootfloppye oz. tukaj je ena stran.. http://www.debianplanet.org/node.php?id...


hm iz irc loga:

where can I obtain netinst image with reiserfs instead of ext3 or xfs?
Gandalfar - for CD ? just choose bf2.4 at boot.
Gandalfar - you can insmod the reiserfs module during installation.
Gandalfar - personally i lke to have my root fs as ext2 anyway, and everything else as reiser .. so i just stay on a small partition during install, compile a kernel myself as the second course of action, and then it's reiser everywhere (well, nearly everywhere)


hope it helps..

Putimir ::

Hm, jst sem pa naletu na problem že tukaj:
s pppoeconf sem nastimal dsl connection (vse defaulte - mtu itd), nakar mu rečem da se poveže, kar tudi se - ifconfig vse lepo pokaže, zapiše (siol) dns-ja v resolv.conf ipd...problem pa je da lahko pingam samo peer IP (če prav razumem) - naprimer 193.77.15.1, če dobim ip 193.77.15.x.
Vsi ostali ip-ji so nedosegljivi - tako nekak, kot da ne ve kje mu je default gw...
Kva sem naredu?

Putimir

vojkoz ::

Copy.. paste iz ene teme:
Pozdrav!
Doma sem si namestu debian.. dela ok.. zdej pa bi še jaz rad namestu KDE in sicer tega ko je že v debianu sam nevem kako ga namestit!
Prosim če bi mi kdo napisal celoten postopek!!??
Jst želim to inštalacijo izvesti preko cd-ja, naj bi bil že en kde 2verzije vgrajen v debian(cd).. zdej pa nevem kak to izvest.
L.p.

operater ::

Pozdrav.
Imam vprasanje glede linux uporabe programa wine . Ali lahko kdo na kratko pomaga za izvedbo instalacije na Debian linux in na kaj je potrebno biti pozoren pri instalaciji.
Nekaj sem ze pocel in dobil wine: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /usr/lib/libntdll.dll.so)

Pa smo tu - ne vem kako naprej - hvala.

:\

Gandalfar ::

kje si pa dobil wine?

si poskusil z:

apt-get install wine

?

strel ::

Ej Madviper kak sta zrihtala ono z Radeonom ker mam jst čist isti problem . Sem dol z Atijeve strani potegnu ene driverje pa mi noče instalirat se neki z knjižnicami zakvačka :

file /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2 from install of fglrx-glc-4.2.0-2.5.1 conflict with file from package XFree86-libs-4.2.13mdk

Dej tole Prosim pa ČIMPREJ ker se mi lušta ful mam sicer Linuxe komi en teden sam če me bo tole tak zajebaval bom pa hmal obupu.

Aja pa še neki , A ma gda kak fini TV+Radio progi za BT 878 po možnosti tak ki bi Boeder - jeve kartive podpiral.

madviper ::

Mah neč nismo zrihtal. Smo sam vesa privzete nastavitve anstavili pa dela:D ! Drugače pa ni blo cajta kaj več rihtat;(( , ker je šola na prvem mestu:P !
I'd like to do something crazy!

mile ::

Kaj pa kakšna navodila za pptp (VPN)?

Marco||o ::

Dečki bok mi pomagaj ! S temi navodili zgoraj bom šel prvič naložil Linux ! Upam da bo šlo vse kot piše ker če ne sem zmrznil !:)) :D

dizel ::

No, tud jst sem končno dobil adsl in se tako spravil k inštalaciji debiana, kot opisano zgoraj. Vse deluje ok, razen nič ni še blo rečeno glede usposobitve ZVOKA. Na kakšen način ste vi to usposobli, a obstaja kakšna enovrstična magična komanda, a mate ALSA, al kej druzga. Jst sem se namreč spravu k inštalaciji alse0.9, ampak mi ne ratuje glih najboljš. Kako ste vi usposobli zbok?
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

Gandalfar ::

u pa res ...

ok zvok

adduser dizel audio

s tem dodas userja dizel v grupo audio, tako lahko ta uporabnik pise na /dev/audio torej zvocno kartico. Zato, da ti kde prepozna nove nastavitve se mors odlogirat in se enkrat not logirat. Zdaj naceloma bi ti moral zvok cudezno zacet delat.

Ce zadeva ne dela pozenese modconf in najdes med vsemi tisti blaznimi moduli za tvojo zvocno, ker nisi napisal katero imas predvidevam, da imas verjetno kaksn sblive. Za ta kos hw je oznaka modula emu10k1.

Nalozis ta modul in zadeva ima da dela.

dizel ::

Gandalfar: moja zvočna je ens1371 (audiopci)
dodam userja v audio grupo, sam še ni nič z zvokom, že na začetku, ko prvič pridem v kde mi napiše, da sound serverja ne more zalaufat: device /dev/dsp can't be open (no such device), pa sta v tem direktoriju dsp in audio (ki si ga ti omenil), kako naj naštimam, da bo hotel audio. Kaj maš ti naštiman v ControlCentru pod Sound Sistem > Sound I/O, al maš OSS, al ALSA, al Autodetect.
Druga stvar, ki me zanima, je ta: ko omeniš MODCONF, men vn vrže samo dodajanje sledečih modulov BLOCK, NET, FS, CDROM in MISC

Hvala za trud
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

Gandalfar ::

ali imas 2.4.18-bf24 jedro oz. katero imas .. preveri z uname -a

ce imas slucajno 2.2.x si namesti 2.4.18 z ukazom

apt-get install kernel-image-2.4.18-bf2.4

pokazi se kaj ti id pokaze za tvoje uporabnisko ime.

dizel ::

ja, pa res, mam 2.2.20-idepci

id: uid=1000(dizel) gid=1000(dizel) groups=1000(damijan), 29(audio)

Grem, drug kernel poiskat
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

dizel ::

Gandalfar: ti si CAR, zadeva deluje ko šus.
Če se kdaj srečava ziher dobiš za pir, dva al pa tri.

Sveto sem bil prepričan, da mam kernel 2.4.x.
Sam, pa debian total RAZTURA s temi .deb paketi, prej sem mel SuSE 7.3 in 8.1, pa je bil ta RPM hell res mal preveč utrujajoč.

Hvala, še enkrat.
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

CaqKa ::

offtopic:
rpm hell >>> sounds familiar to me. dll hell? remember? ah... in pol samo winse kurčijo ljudje.. walda če pa linuxa ne uporabljajo, potem ga pač ne morjo klet :)

btw.. zakaj se jebete s tem debianom če pa suse kar ves hardware sam najde?

dizel ::

CaqKa: ja, sej SuSE res vse sam odkriva, sam je pa že tolk robe not nametano in tolk enih dodatnih "modulov", da ga to kar izdatno upočasni, debianov nacin je vsaj men mal bolj "cist". Ampak, sej glih to je lepo, mas izbiro, in to velko, SuSE, Mendrake, RedHat, in še ene 100 bi se jih najdlo:P.
Ljudje pizdijo? Jah ljudje pa itak zmeri pizdijo, al je to Linux, al Windowsi, al kej druzga, se vsaj neki dogaja, sej drugač bi bil pa dolgcajt, a ne>:D
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

Gandalfar ::

krajsi prispevek o optimizaciji sistema z hdparm .. da preverite, ce uporabljate DMA itd. :)

http://linux.oreillynet.com/pub/a/linux...

Gandalfar ::

se nekaj linkov ..

KDE CVS head.. ce zelite uporabljati se novejse KDE paketke od Karoline..
http://oberlin.cems.umn.edu/kdecvs/

in seveda XFree86 4.3 za Debiana .. meni deluje vredu sedaj, ko so popravili tezave s tipkovnico.. čžš :]

in se en guide za TrueType fonte.. nisem se sicer naredil a izgleda vredu..

http://www.paulandlesley.org/linux/xfre...
--
pripravljam manjsi komplet skript, ki bodo naredili vecino stvari, ki sem jih opisal v navodilih kar same tako, da bo se manj dela ob postavitvi sistema

Nerdor ::

Super! Bom preveril KDE 3.1 iz te kantoline...

Sicer sem dones inštaliral debian 3 woody netinst (30MB iso, iz naslova, ki ga je G. napisal čist na začetku).

Namreč, jest sem na kabelskem modelu in ne na adsl in jest imam "tek-trejd " RealTek kartico.. in so se začeli blemi, a ne za dolgo..

Torej Kabel modem uporabniki, pozor!

Začel sem tako kot, je Gandalfonzo opisal, le da, ko skočiš v ALt+F2 in zaženeš modconf in tam izbereš modul NE2kPCI (NE2000 kompartibilna mrežna karta). Namreč imam RealTek RTL 8029 pci in mi jo ni prepoznalo, zato sem moral iti v modconf (ne2kpci module)!
Mislim, da se tako tudi ostale "nezani proizvajalec" marežne karte konfigurira, samo mora na škatli pisati NE2000 compartibile!

No namseto :~#pppoeconf sem zagnal :~#dhcpclient eth0 in internet je stekel prek kamelskega modema (imam Terayon kab.modem, prek Link-a (MAC address od karte preverja preko dhcp), mislm, da ostali na Telemahih in Gorenjski navezi, bi moralo delovati.)

Ostalo, pa sem naredil, kakor je Gandalf opisal.

Težave, ki jih nisem, odpravil še:
Imam Duron 750Mhz, nVidia GF2mx, 320MB sdram, na Abit plati.. Kako se naštima ozr. kako naj prebudim svoj GF2mx po X-i. (Vem na pamet, kakšen je postopek po Red Hatom, Slackware-om). Samo tle noče in noče se zagnat. Je pa res, da še nisem updatal sistem na Sid, imam še Woody in Xfree 4.1 . Sicer, bi se moralo, kaj prikazati, samo fatal error mi rukne. Bom probal, še enkrat, ko bom v Sid updatal.
A je še kakšen setup za X-e v debianu, razen "dpkg-reconfigure xserver-xfree86". Pa še tam mi javi o nekem, "debconf".
Vpišem "debconf" in ni nič... vpišem "locate debconf" in ni nič... "apt-get install debconf" pravi, da je že inštaliran.. kje je debconf??? Gandalfonzo, any1, help!!! Kaj se dogaja!=?

Finta&Fora: če hočeš, da ti, dela tudi Xfree86 (iz RedHat/Slackware izkušnje) Vertikal na očem prijetnih 85Hz, moraš v /etc/X11/Xf86config-4 vpisati/popraviti Horizontal na 68.6kHz in bodo X-server starta na 85Hz (še prej pa vertikal 50-90Hz ali 50-120Hz sam ne igra bistvene vloge).

V glavnem, če ne bo "grafika" delala pod Debianom tko kot treba, bom šel na Gentoo.. bom poročal.

PS: za xfree86 od nVidie skrbi Ronald D. za Debian, zanima me, kje lahko staknem official nVidia xfree strežnike (to so tisti, ka se logotip od nVidie zavrti, preden padeš v KDE/Gnome, tko kot v 3dfx, ko se je Glide zagnal)

Gandalfar ::

hmm .. mislim, da rabis vXFree86 4.2.x .. za gf2 podporo .. 4.3 pa podpira ze tudi GF4.

Za nvidia je pa tako, da jih naceloma sam skompajlas ampak za uradne kernele se jih, da dobit tudi na netu.. (bom dal link, ko bo site spet up)..

ali lahko bolj natancno opises kajti debconf javi?

bom zvecer napisal kako se nvidia skompajla

Nerdor ::

Sorry, dones sem prvič poslal sporočilo na forum. Priznam, mal nerodno sem ga napisal.

Ko vtipkam, :~#dpkg-reconfigure xserver-xfree86 se pojavi sporočilo, če želim skupaj z debconf-om skonfigurirat xfree86 (modri ekran s sporočilom in Yes No izbira, potem steče konfiguracija naprej do izbire Xfree serverja in tako naprej).
To sem počel pod čistim woody-em, ni še bil sid.:\

roscha ::

GF2 zahteva XFree86 verzijo 4.0.x in naprej.
Generic drver je ze vkljucen. -> nv
Uraden drv. dobis na Nvidiini strani. Je v 2 delih. Kernel patch, ki pravzaprav ni noben patch, pac pa samo modul, ter modul za Xfree86 -> glx. Snames tar.gz source. Oba odpakiras in prevedes. (tar xvzf fajl.tar.gz , potem make install) (Zajeban ane?) V /etc/X11/XF86config-4 pa mislim da moras rocno popraviti Driver "nv" v Driver "nvidia" v razdelku Module ti mora pisati Load "GLX", OBVEZNO!!! pa zakomentiraj Load "DRI"

Sicer pa ti vse skupaj pise v navodilih ki so v tar.gz paketu.

in btw. Kaksne blazne razlike usposabljanja nvdiine kartice med Woody i Sid-om v bistvu ni.
Aja upgrade distribucije (apt-get dist-upgrade) ti pri polno nalozenem Woodyu ne bo uspel. Ostajajo neke dependancies pizdarije, ki ti bodo samo uspesno sesule sistem... Zato niti ne poizkusaj. Edina varianta (zaenkrat) je Gandalfarjev recept.... Iz 0.


by!

Nerdor ::

:)) Dela. Generic nv od xfree86. A vseeno ostaja želja po nvidia-nih driverjih. Upam, da bo Gandalf kaj napisal, ker tisto, kar je roscha napisal, ne dela, namreč kernel patch se ne prevede, samostojno! Vem tud zakaj ne! Ker se mi ne ljubi dajat dol kernel source.. poleg tega, kako je s kompaljanjem kernela pod debianom? Slišal sem, da kernel zapakira v *.deb

Instaliral sem KDE-CVS 3.1.90 . Poleg tega je un tip, nekaj zašuštral! Namreč ni glih, tko kot je on zapisal ampak:
$ apt-get update && apt-get install arts kdelibs kdebase kdebase-bin kdebase-data
Brez kdebase-bin in kdebase-data, KDE 3.1 ne bo delal!
Za začetek to vpišeš in pol naprej tisto drugo vrstico, s tem, da mal razmisliš, kaj boš rabil in kaj ne... recimo kdesdk dvomim, da bo kdo potrebovalt, zato mirno izpustimo.. (ali pač?)

Še pomembno obvestilce, "dhclient eth0" je prava komanda, da dhcp po kabelskem modemu intrnet steče... (narobe sem prej napisal, sem se zatipkal, zato uporabljajte TAB tipko, ko napišete par črk, recimo dhc in pol tab in ti dopolni ...)
Vprašanjce: kam vtaknem ta "dhclient eth0", da se mi bo, ko se sistem boota zagnalo??? Vem, nekam v rc.d ali v inittab, samo kam točno to napisati v debianu? A kdo ve?

Finte&Fore, ki sem ji ugotovil:
- Slovenske črke čšđžć dobiš tako, da stisneš K->Settings->Control Center->Regional&Accessabil.. Tu izbereš, Enable keyboard layouts in pol tam spodaj izbereš zastavco Slovenian in to je to.. In potem, ko tipkaš, v spodnjem kotu menjaš kot v Windowsih..
- gamma, osebo si zelo rad povišam Gamma v nvidia gonilnikih v windowsih, tukaj lahko ravno tako.. Control Center Peripherals->Gamma Cor.. Tam pri X-Windows nastavitvah sem, ga prisilil (xfree86 nv) v delovanje monitorja na 85Hz, ker nekak 75Hz ni uredu.
- ker nimam pojma, kako rc.d in ostale startup skripte hendla ta debian (red hat in slackware štekam čist) sem izvedel: apt-get install rcconf in pognal rcconf in pol se igraš, ali boš, da se ti apache, kdm, mysql in pod. zažane ali ne. Podobno kot pri Red Hatu "setup" ukaz...

Zvok mi dela v KDE, naštimal tako kot je Gandalf opisal.

Samo še moram, naštimat te TrueType fonte, ker teli deafult so grdi..;(

b ::

Ne rabis nic na roke poganjat dhclienta.

Pri instalaciji lahko skonfiguriras mrezo in tam te vprasa, ce hoces uporabljat DHCP. Enostavno reces da ja in to je to.

Nerdor ::

Da vidite kako zgleda novi KDE 3.1 cvs pod Debianom :) (Keramik tema)

Upam, da delajo linki...
Desktop slikica
Krusader v akciji
:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

roscha ::

Nerdor? Saj nisem napisal Klik-> next navodil... Malo si preberi redme oz how-to v paketu (nvidia).tar.gz. Naj bi delovalo.. meni je! Se par hintov: lsmod, insmod, modconf.... ce ti prevec povem je itak brezveze, malo se sam potrudi in ugotovi v cem je pac stos. ne nisem zloben ampak hocem da se sam sam naucis! Linux pac ni klu-klux-next sistem :)) Aja se magicni nasvet: man insmod man lsmod bla bla..

gandalf malo pomagaj, danes me maligani dajejo pa se pod wintendo crapom pisem tole (grr!)


by!

Gandalfar ::

danes popoldne bom napisal se enkrat vsa navodila tako, da bo lepse in bolj berljivo in bom nvidia notr vkljucil drugace pa..

apt-get install nvidia-kernel-src
apt-get install nvidiak-glx-src

v /usr/share/doc/nvidia-kernel-src/ so navodila :)

Nerdor ::

Sedaj uporabljam Xfree86 4.3 (nv) brez framebuffer podpore, na GF2mx

Točno tako sem naredil, apt-get oba nvidia paketa, šel brat navodila, pri nvidia-kernelu sem se odločil za prvo metodo (od dveh). Samo so navodila tako slabo napisana, da se kr bojim za začetnike..

DELA, DELA, jebela!

Še nasvet: če si lastnik Athlona, apt-get instal kernel-image-2.4.20-k7 in dodaj vrstico initrd=/initrd.img zraven image=/vmlinuz v lilo.conf in še v /etc/kernel-img.conf dodaš do_initrd=Yes in na koncu lilo -v za updatanje lila. Tako imaš optimizirano jedro.. namesto 2.4.20-bf2.4 :)

Gandalf, če imaš kakšno idejo, now it would be the time to tell us.. (Gandalf the Wite je prebral in odgovoril!!!l Zasluži si pivo in še dve :) )

Edin, mal še nasvetek, ker smo ga v Sid nadgradil in je gcc 3.2, sem pred to skripto dodal še export IGNORE_CC_MISMATCH=1 in je šlo brez probs..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

hm jzt mam tkole skripto za to stvar..

-------
#!/bin/bash

export KSRC=/usr/src/linux
export KVERS=`uname -r`

cd /usr/src/modules/nvidia-kernel-1.0.4191
debian/rules binary_modules
--------

poskusi iz enega direktorija visje poganjat

drugace pa bi ti moralo takole delat (sem pravkar pri sebi preizkusil)

#!/bin/bash

export KSRC=/usr/src/kernel-headers-2.4.20-k7
export KVERS=2.4.20-k7

cd /usr/src/modules/nvidia-kernel-1.0.4191
debian/rules binary_modules

Nerdor ::

Aja, zdej štekam, kaj sem narobe naredil, un tip Ronald je napisal tako, da se iz tistih korakov sestavi skripta, jest sem pa ročno komande vnašal :( No ja, sem že poštimal zadevo..


Thnx Gandalf !

PS: roscha in Gandalf, lahko bi namignila, da si izdelam skripto, kot pa da ročno komando za komando vnašam :)

Gandalfar ::

hm ne.. skripta je tukaj samo zato, da ti ni potrebno na roko vsakic komand tipkat.. napako si storil, ker si pognal rules iz direktorija debian .. rules skripta se poganja kot debian/rules iz enega direktorija nizje.

Skripto sem napisal zato, ker se igram z kompajlanjem lastnega jedra in moram vsakic znova zbuildat nvidia-kernel

nvidia-glx zadostuje, da samo enkrat zbuildas..
---

btw: so se komu drugemu pred parimi dnevi fonti se zmedli?

Zgodovina sprememb…

dizel ::

Gandalfar: Fonti? a to misliš pri upgrejdu z apt-get? Če je to, pol lahko res potrdim za par dni nazaj.

Drgač sem pa spet pritežil z eno težavico:| , če se vam da rešvat.
Mam dve mrežni, eth1 za ADSL in eth0 za lokalno mrežo z bratom. Mrežni sta iste firme, ADSL dela ko šus, brez problema, ziher prou inštalirani in tud lokalna mreža 100% fizično in hardwersko dela kot je treba. V /etc/network/interfaces sta obe mrežni, dodeljeni lokalni 192.168.0.x IPji in tud v ifconfig pokaže obe mrežni in dodeljene IPje, boot mesidži tud nobene napake ne javijo. Vse kul. Ampak problem je edin, ker mreža lokalno ne dela (eth0), jst ne morem pingat bratovga kompa in tud on mene ne more.
Po netu sem iskal, da je treba še ROUTE dodat in našel nekaj v tem stilu:
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
127.0.0.0 * 255.0.0.0 U 0 0 2 lo
192.168.50.0 * 255.255.255.0 U 0 0 137 eth0

Pri men je pa to tkole (zadnji vrstici):
localnet * 255.255.255.0 U 0 0 137 eth0
localnet * 255.255.255.0 U 0 0 137 eth1

A je ta localnet namest IPja v redu al ne.
A je treba z ukazom route add -net dodat IP družino (192.168.0.0) al pravi IP naslov?
A je to problem, a morm še kak modul kernelu dodat, a mogoče kaj druzga?
Hvala.
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

b ::

Poglej dmesg, ce ti res zazna obe mrezni:

# dmesg | grep eth
eth0: OEM i82557/i82558 10/100 Ethernet, 00:02:55:FA:8F:D9, IRQ 10.
eth1: OEM i82557/i82558 10/100 Ethernet, 00:02:55:FA:8F:DA, IRQ 5.

Potem povej, kaj imas v /etc/network/interfaces (moralo bi zgledat nekako takole):

auto lo
iface lo inet loopback

# The first network card - this entry was created during the Debian installation
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0

Ce imas to, mora routing tabela zgledat nekako takole:

# ip ro sh
192.168.0.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.0.1

(program ip je del paketa iproute, ce nimas namescenega)

Ce imas ADSL, potem v /etc/network/interfaces ne smes imet vpisane mrezne, na kateri je ADSL. Ethernet se tu namrec uporabi samo za povezavo do modema (in naprej do DSLAM-a), vendar ta ne poteka po IP protokolu.

Po mojem imas ti vpisan 192.168.0.1 pod eth0 in eth1, tisti localnet v izpisu route pa izhaja iz /etc/networks. Poizkusi route -n (oz. ip route show oz. ip ro sh)

dizel ::

Tale Slo-Tech "Debian kotiček" mi je pa blazno všeč.8-)
b: vse je blo kul, sam da sem izbrisal in /etc/network/interfaces vnos za eth1, torej mrežno za ADSL.
Tist vnos pod route: "localnet" je kul.
Zdej dela ko šus.
HVALA b.
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

matic ::

Jest imam pa internet sepljan preko serverja kjer laufajo winXP in je inet sharan naprej na mrezo - gateway torej. Ko instleram npr. rh8.0 dela brez problema net brez kakrsnekoli konfiguracije.. tukaj pa imam nekaj problemov!

Se mi zdi da mi sploh ni zaznalo mrezne.. nevem pa tocno kako lahko sploh to preverim!?
Mrezna je onBoard Realtek8139/810X Family..

Tisto z modconf sem ze probal pa nikjer sploh n najdem ne2kPCI
-----------------------------------------
podpis: _____________

Gandalfar ::

ifconfig -a

Nerdor ::

Imam manjši blem. Nikakor se mi noče gor naselit java 1.4.1 SDK Nekako sem obupal in si mislil, da je pač tako, da ni jave (sdk).. Pol pa ka strela z jasnega vseka Knoppix 3.2, ki ima Blackdown JDK 1.4.1 Mislim, kaj se dogaja? Tip (Knopper), je celo zatrdil, da jo je dobil od apt-get Debian Sid (men nč jasn, ker enostavno apt-cache search java ali blackdown, ne da rezultatov). Tako, da jest nevem, ki jo je Knopper dobu?;(

Knoppix 3.2 bazira na Debian Sid (ver. 3). Tako, da me prau zanima, kod je javo staknu?

Drugače sem si PHP čist vse zrihtal, sam mal je zoprno, ko sem si php4 apt-getal, mi je lepo v /etc/apache/httpd.conf sicer dodal vrstice, in pred njih dodal še znak za komentar #. Nakar sem mogu ročno odkomentirat, da sem lahko poganjal php skripte. Nerodna reč. Mogoče zarad varnosti? :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

Blackdown Java packages for sid (Added 2002-11-28, last checked 2003-03-25) (Download as text)
Packages in database: j2re1.3, j2re1.4, j2sdk1.3, j2sdk1.3-demo, j2sdk1.3-doc, j2sdk1.3-src, j2sdk1.4, j2sdk1.4-demo, j2sdk1.4-doc, j2sdk1.4-src, ...
Architectures: all, i386, powerpc, sparc
deb http://www.tux.org/pub/java/debian sid main non-free

tole je na www.apt-get.org

sicer pa www.blackdown.org

Java namrec zaradi licencnih tezav ni vkljucena v uradno vejo distribucije tako, da bos moral dodati zgornji repozitorij.

Nerdor ::

Hvala za odgovor! Zelo izčrpno povedano! ;)

dizel ::

veste kva me še zanima:
vaše mnenje o stable vs. testing vs. unstable
Kva ste že kej sprobal, kakšne rezlike ste opazil na dolgi rok, ker brenč uporabljate, karga met kot home user?
Jst trenutno ma stable.;)
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

Gandalfar ::

stable je pri debianu tocno to.. rock solid, staro a preizkuseno..

testing je ze malo bolj ql a je trenutno neuporaben zaradi enih bugov

unstable ima vecino tanovih stvari, ki pa niso stable po debianovih standardih a v praksi zadeva deluje popolnoma vredu :)

SpecialK ::

amm mene se zanima kere pakete nej potegnem z apt-get za uspesno kompajlanje z gcc.. make pa to pa kere lib

PRiMoZ- ::

Pozdravljeni!

Jaz imam pa problem pri inštalaciji modema in ATI radeona. Imam modem HSF, potegnem dol gonilnike iz strani www.mdsi.ca/cnxtlindrv, potem spremenim rpm v deb in poženem, zadeva gre skozi. Potem naj bi zagnal hsfconfig in tu nastane problem, napiše da nimam modema, no potem vseeno nekako napišem vendoID in deviceID, toda zadeva ne dela. Navodila za inštalacijo sm dobu tuki, ko je model opisu postopek za skor isti rač kot moj. Sam mi ne špila. :|

Nerdor ::

Sicer preden pride Slo-Tech distribucija, bo se veliko casa preteklo.

Mam vprasanje za Gandalfa:
Zakaj, nebi najprej prevedli "besedilo/tekst" pri instalaciji?
In prevode posredovali (prek emaila), tako skupini za official instalacijo, kot unmu tipu Blade-u, ki prepakirava v Boot Floppy-e in iso-te. Namrec, hrvati imajo ze preveden instalacijski program pri Debianu, prav tako pri Blade-ovem boot iso/floppy disku.
(verjetno gre za iste tekstovne paketke, kot pri original install in njegvem installu)

Nevem, samo moj predlog, tako bi naredili en vecji korak. :D

Kaj pravis Gandalf? A bi bilo smoterno poslovenit najprej originalni Debianov (woody) install program in sele nato narediti slo-tech distro.

Gandalfar ::

Nerdor> odgovor na vprasanje dobis v PM :)

boštjan ::

Imam eno vprašanje glede tega LINUXA.Ker sem ga zdaj nasploh 1.pognal in sem popoln začetnik me zanima kako naštimat internet in kako do administratorskih pravic.Za odg. se vam že v naprej zahvaljujem.

Gandalfar ::

bostjan: ne vem kaksen dostop do interneta imas. Naceloma ga pa nastavis v K->Knoppix->Internet config

Z administrativnimi pravicami se pa ne ubadaj se nekaj casa. Za uporabo tega live cdja jih ne potrebujes.

boštjan ::

Sorry, na net dostopam prek kabla,zato bi nekje moral nastavit IP in DNS.Bil sem v nadzorni plošči in bil na internetnih nastavitvah,a sem samo neke odzivne čase lahko štelal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boštjan ()

Gandalfar ::

ah.. wrong thread tisto prej..

administrator postanes tako, da se prijavis v sistem kot uporabnik 'root' pri installaciji si izbral geslo zanj.

Potem popravis /etc/network/interfaces


# /etc/network/interfaces -- configuration file for ifup(8), ifdown(8)

# The loopback interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The first network card - this entry was created during the Debian installation
# (network, broadcast and gateway are optional)
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255


Pri meni zadeva izgleda takole. Ti bos za svoj kablski modem seveda dodal lastne nastavitve notri.

DNS streznik pa vpises v /etc/resolv.conf

takole recimo:


nameserver 193.189.160.11
nameserver 193.189.160.12
««
2 / 40
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1066316432 (1944) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201460 (695) HotBurek
»

Debian in iptables

Oddelek: Operacijski sistemi
171564 (1286) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

Oddelek: Operacijski sistemi
91272 (1191) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
53032766 (20307) Trubadur

Več podobnih tem