» »

Excel, pretvorba datuma iz teksta v številko

Excel, pretvorba datuma iz teksta v številko

sloxl8 ::

V Excelu imam dve celici. V prvo (A1), ki je formatirana s kategorijo Custom in formatom "dd.yyyy", vpišem datum v obliki npr. "maj 2020", v drugi celici pa želim, da se mesec izpiše v številski obliki. V tej celici želim nato s formulo "TEXT(MONTH(A1);"dd")" narediti pretvorbo meseca iz besedene oblike "maj" v številsko "05". Ta, druga, celica je oblikovana kot General.

Težava je v tem, da je v prejšnjih verzijah Windowsov 7 s slovenskim language packom (tudi v prejšnji verziji Excela 2007, slovenski), to delovalo BP, torej če sem v prvo celico vpisal mesec v kateremkoli jeziku, je Excel v drugi celici vedno prikazal pravilno zaporedno številko meseca, s prehodom na Windows 10 s slovenskim language packom (z Excelom 2007 ali po nadgradnji na Excel 2016, slovenski) pa to ne deluje več - če meseca ne vpišem v angleščini, se v drugi celici prikaže "#VALUE!".

Tudi formula "TEXT(MONTH(A1);"[$-0424]dd")", kjer naj bi "[$-0424]dd" upošteval slovenščino ne pomaga.

Jezik za preverjanje v Excelu je nastavljen na "slovenščino", v lastnih seznamih (Custom Lists) so tako angleške, kot tudi slovenske oznake mesecev in dni.

Kaj bi bilo lahko narobe? Kaj moram nastaviti v Excelu, da bo datum pretvoril, kot želim?

mirator ::

Če imaš v celici, kjer imaš mesec z besedilom obliko celice "mmmmmm.yyyy" in v drugi, kjer želiš imeti mesec s številko "mm.yyyy" boš dobil sledeče:
december. 2020 -> 12.2020.
Tako deluje pri meni v slovenskem excelu 10.

sloxl8 ::

V drugi celici imam CONCATENATE, ki med drugim vključuje tudi datum v obliki mm/yyyy.

mirator ::

Potem narediš tako. Primer:
v celici A1 imaš ime Janez, v celici B1 imaš datum junij.2020 v celico C1 vpišeš: concatenate(A1;" ";month(B1);". ";year(B1)) in dobiš: Janez 6.2020.

sloxl8 ::

A je problem v piki? Datum imam v prvi celici vnešen kot "maj 2020", ne kot "maj.2020".

mirator ::

Ne. To je stvar oblikovanja celice, v katero vpišeš datum. Vseeno bo rezultat enak. Sicer pa poskusi pa boš videl.

sloxl8 ::

Sem poskusil, pa mi vseeno vrne #VALUE!.

mirator ::

Takole bo šlo težko. Ali lahko napišeš formulo, ki jo imaš v drugi celici
?

sloxl8 ::

CONCATENATE("Besedilo "; TEXT(MONTH(A1);"dd");"/";RIGHT(YEAR(A1);2))

V celici A1 je besedilo v obliki "mesec 2020" - v prejšnjih verzijah sem mesec popravil, npr. na "maj", pa je v drugi celici, kjer je zgornja formula, samodejno napisal "Besedilo 05/20". Sedaj to ne deluje več in vrne "#VALUE!", če napišem "maj 2020", če pa napišem "May 2020" (v angleščini), pa v drugi celici prikaže "Besedilo 05/20" - tako kot želim.

mirator ::

Napiši formulo, kot sem ti jo zapisal jaz. Ne potrebuješ nobenega "TEXT", "dd" in poševnice. Naj te ne zanima, ne angleščina, ne slovenščina.

sloxl8 ::

Je isti šmorn - vrne #VALUE!.

sloxl8 ::

Isti šmorn - vrne "#VALUE!". Pa da ne bom na suho govoril - na spodnjem linku je "Zvezek1.xlsx", kjer je v zgornji celici datum v besedilni obliki (prva celica), spodaj pa so celice, v katerih želim, da so datumi prikazani številsko - trenutno so #VALUE!, vendar če v prvo celico vneseš angleško ime meseca, se številski datumi v spodnjih celicah prikažejo pravilno, če pa vneseš ime meseca v drugem jeziku, pa je vrednost v spodnjih celicah še vedno #VALUE!, zato sklepam, da je napaka v povezavi z jezikovnimi nastavitvami Excela ali Windowsov.

Povezava do Excelove datoteke

mirator ::

Če boš imel v A1 napisano ime meseca (naprimer januar, februar ...)ne pa "mesec", ti bo rezultat prikazan pravilno.N.pr.

čev A1 napišeš maj 2020, dobiš rezultat v levem stolpcu Strošek 1 5/2020 oz v desnem Strošek 3 5/20.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

sloxl8 ::

Ta list je predloga za vsak mesec posebej, zato je v prvi celici napisano splošno, ko pa list dejansko uporabim, namesto besede "mesec", logično, napišem ime tekočega meseca, npr. "maj", AMPAK... Kot že napisano, se v drugi celici ne prikaže ustrezna številska oblika, ampak ostane #VALUE!.

chort ::

Poskusi zamenjat vsa podpičja v formuli z vejicami. Regional settings ti znajo tudi tu mešat štrene.

https://www.excel-exercise.com/comma-or...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chort ()

mirator ::

sloxl8 je izjavil:

... vendar če v prvo celico vneseš angleško ime meseca, se številski datumi v spodnjih celicah prikažejo pravilno, če pa vneseš ime meseca v drugem jeziku, pa je vrednost v spodnjih celicah še vedno #VALUE!, zato sklepam, da je napaka v povezavi z jezikovnimi nastavitvami Excela ali Windowsov.

Tole sem pa spregedal. Jaz sem seveda imena pisal v Slovenščini in mi deluje. Če pa mesece vnesem v angleškem jeziku pa dobim enako kot ti.
Poskusi v Datoteka - Možnosti - Jezik nastaviti slovenski jezik. Mogoče imaš tukaj napako.

sloxl8 ::

Podpičja sem zamenjal z vejicami - isti šmorn, ne dela.

Jezik sem nastavil na slovenščino (že prej je bil jezik nastavljen na "Enak kot v sistemu MS Windows (slovenščina)", sedaj sem ga pa nastavil eksplicitno na slovenščino) - isti šmorn, ne dela.

Zimonem ::

V originalu imaš sam d/y ne pa d/ m/ y

sloxl8 ::

Vem, ampak prej (v Excelu 2007 in Windows 7) je to delovalo s tako formulo, kot je napisana zgoraj, sedaj pa iz meni neznanega razloga ne deluje več - kot sem že napisal, deluje IZKLJUČNO takrat, če za mesec vpišem angleško ime meseca.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Excel in datum "problem"

Oddelek: Pomoč in nasveti
131159 (802) kkemikk
»

Excel datoteke, funkcije ne delujejo, #value napaka

Oddelek: Programska oprema
142482 (2138) SmeskoSnezak
»

shranjevanje vrednosti v excelovo polje

Oddelek: Programska oprema
91147 (998) blueblade
»

[Excel]Vrednost celice = ime dokumenta

Oddelek: Programska oprema
314527 (3949) veteran
»

Excel in seštevanje/ od. časa

Oddelek: Programska oprema
96506 (6372) ToniT

Več podobnih tem