Forum » Znanost in tehnologija » Zavest in smrt
Zavest in smrt
lymph ::
Tole mi že dolgo ne da miru in nikakor ne morem rešiti tega problema.
Čez 135 let je končno možna teleportacija.
Deluje tako, da stopiš v prostor, notri pa je naprava, ki te v mikrosekundi razstavi na atome. Potem pa le te pošlje na drugo stran sveta, kjer jih uporabi, da te spet sestavi.
Ali na drugi strani odpreš oči?
V primeru če ste rekli "ne": ali odpreš oči, če ti kirurg razreže telo na 6 delov. Noge, roke, torso, glava in vse skupaj sešije nazaj na drugi strani in vas spet oživi? Se "ti" zbudiš? Seveda se.
Ampak, kaj se zgodi, če te naprava preprosto poskenira in zavrže tvoje atome in na drugi strani uporabi popolnoma druge. Saj atomi so vsi enaki in ni nobene potrebe po fizičnem pošiljanju le teh po žici - potrebujemo le blueprint. Ali si to še vedno "ti"?
V primeru, če ste rekli "ne": Kaj pa če samo uporabimo druge atome samo za noge? Si to še vedno ti? Kje je meja, ko nisi več ti? Ali so originalni atomi kaj posebnega in so drugačni od novih?
Ampak ali ne umreš, ko si razstavljen?
Da malo ilustriram: če te naprava poskenira, te ustreli in na drugi strani naredi novega tebe? Si umrl in se je na drugi strani pojavila kopija, ki misli, da je vse šlo v redu?
Saj ni nobene razlike med atomsko razgradnjo, kjer zavržemo originalne atome in pa metkom v glavo, kjer ravno tako zavržemo originalno telo.
Ampak, ali ni logično, da če vas ustreli naprava in na drugi strani ustvari "kopijo", bo tista kopija mislila, da je original, vi pa boste preprosto umrli?
In tukaj je problem: Recimo, da je popolna kopija dejansko tisti pravi "jaz" in da pri instantni teleportaciji odpremo oči na drugi strani... Kaj se zgodi v primeru, če naprava zaradi manjše napake ohrani original in ga ne uniči. Kje je naša zavest? Normalno, da je v telesu, ki je ostal na originalnem mestu.
Tisti originalen "jaz", bi preprosto mislil, da teleportacija ni delovala. In če tako pogledam na celotno stvar, je pa spet jasno, da tista kopija dejansko nisi "ti", ampak je le tisto kar smo vedeli ves čas... le kopija.
Zakaj potem, v enem primeru deluje popolnoma logično, da se moja zavest teleportira, v končnem primeru je pa logično, da se nikamor ne premakne in da jaz ostane/umre na mestu teleportacije.
In pa še za zagovornike, da je popolna kopija tebe dejansko "ti", kratko hipotetično vprašanje: ali bi dovolili, da vas jutri ob 15:00 ustrelim in ustvarim vašo popolno kopijo, original/vas pa pokopljem?
Čez 135 let je končno možna teleportacija.
Deluje tako, da stopiš v prostor, notri pa je naprava, ki te v mikrosekundi razstavi na atome. Potem pa le te pošlje na drugo stran sveta, kjer jih uporabi, da te spet sestavi.
V primeru če ste rekli "ne": ali odpreš oči, če ti kirurg razreže telo na 6 delov. Noge, roke, torso, glava in vse skupaj sešije nazaj na drugi strani in vas spet oživi? Se "ti" zbudiš? Seveda se.
Ampak, kaj se zgodi, če te naprava preprosto poskenira in zavrže tvoje atome in na drugi strani uporabi popolnoma druge. Saj atomi so vsi enaki in ni nobene potrebe po fizičnem pošiljanju le teh po žici - potrebujemo le blueprint. Ali si to še vedno "ti"?
V primeru, če ste rekli "ne": Kaj pa če samo uporabimo druge atome samo za noge? Si to še vedno ti? Kje je meja, ko nisi več ti? Ali so originalni atomi kaj posebnega in so drugačni od novih?
Ampak ali ne umreš, ko si razstavljen?
Da malo ilustriram: če te naprava poskenira, te ustreli in na drugi strani naredi novega tebe? Si umrl in se je na drugi strani pojavila kopija, ki misli, da je vse šlo v redu?
Saj ni nobene razlike med atomsko razgradnjo, kjer zavržemo originalne atome in pa metkom v glavo, kjer ravno tako zavržemo originalno telo.
Ampak, ali ni logično, da če vas ustreli naprava in na drugi strani ustvari "kopijo", bo tista kopija mislila, da je original, vi pa boste preprosto umrli?
In tukaj je problem: Recimo, da je popolna kopija dejansko tisti pravi "jaz" in da pri instantni teleportaciji odpremo oči na drugi strani... Kaj se zgodi v primeru, če naprava zaradi manjše napake ohrani original in ga ne uniči. Kje je naša zavest? Normalno, da je v telesu, ki je ostal na originalnem mestu.
Tisti originalen "jaz", bi preprosto mislil, da teleportacija ni delovala. In če tako pogledam na celotno stvar, je pa spet jasno, da tista kopija dejansko nisi "ti", ampak je le tisto kar smo vedeli ves čas... le kopija.
Zakaj potem, v enem primeru deluje popolnoma logično, da se moja zavest teleportira, v končnem primeru je pa logično, da se nikamor ne premakne in da jaz ostane/umre na mestu teleportacije.
In pa še za zagovornike, da je popolna kopija tebe dejansko "ti", kratko hipotetično vprašanje: ali bi dovolili, da vas jutri ob 15:00 ustrelim in ustvarim vašo popolno kopijo, original/vas pa pokopljem?
"Belief is immune to counter example."
- zaklenil: Gandalfar ()
imagodei ::
S tem problemom se drugače ukvarja tema... errr.... Bela, modra in zelena soba... Al kako že...
- Hoc est qui sumus -
Slo-One ::
Vbistvu o vsem tem prvo pomislim, da morajo delci za možgane ostati isti, da bom to že vedno jaz. A po drugi stranibi to lahko bil jas če bi se v istem trenutku ko bi izginil že pojavi drugje. Toraj bilo bivredu, dokler ne bi prenehal obstajati za kratek čas.
PaX_MaN ::
Zagotovo boš (bodo?) to izvedel šele takrat; trenutno je čisto brezveze zabijat čas, denar in bite za take "miselne" eksperimente.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
Pegaz ::
Oči odpre oseba, ki je identična 'tebi'. Če nimaš raznih religijskih/drugih predstav o dušah, potem lahko sklepaš, da je to isto, kot da bi ostal na mestu. Tudi če bi naredili 10¹⁰⁰ kopij tebe, bi še vedno bil ti v vsaki od nje.
Vsako mikro/nano/x sekundo se kopiraš ter spreminjaš (odpadaš, dodajaš nove dele). Nima veze, če se to zgodi na 10⁻⁹ m ali pa na 300,000km.
Torej ja.
Thomas ::
Ja. Definitivno. Ampak to smo že vse predelali v treh sobah in tole je podvojevanje teme. Poskus podvojevanja, še slabše.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
antonija ::
Tri sobe
Kdro ima interes naj nadaljuje v zgoraj povezani temi. Tale gre pa pod kljuc.
Kdro ima interes naj nadaljuje v zgoraj povezani temi. Tale gre pa pod kljuc.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Bela, zelena in modra soba (strani: 1 2 3 4 … 84 85 86 87 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 214197 (62003) | rh^ |
» | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 31633 (28246) | energetik |
» | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 30588 (27858) | guest #44 |
» | Teleporting (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 12518 (8610) | Thomas |
» | "Scientists teleport two different objects" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9893 (8056) | Dzonson |