» »

"Scientists teleport two different objects"

"Scientists teleport two different objects"

«
1
2 3

Dzonson ::

"The experiment involved for the first time a macroscopic atomic object containing thousands of billions of atoms. They also teleported the information a distance of half a meter but believe it can be extended further."

Novica za vec informacij

se 100 let pa smo tam :)

bozjak ::

uff zelo pozitivna novica... Pomoje bo šlo zdj sam še hitrej, tko da upam da bodo zastoji kmalu stvar preteklosti ( :D )

Lp
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

sverde21 ::

Kul, sam tole lahk avtomobilsko industrijo uniči ;) , vsak bo mel osebni teleporter doma, zjutri sam natipkaš številko teleporterja v službi in si že tam :)) .

Upam sam da bo stvar dost pametna da bo prenesla vse moje molekule :D , nebi rad da mi pol glave doma ostane >:D
<?php echo `w`; ?>

Thomas ::

Hja, če moraš počiti eno atomsko bombo, po tamalem, da prideš iz Spodnjega Lokavca na Zgornji Lokavec s teleportom ... boljš da greš z avtom.

Pa gre brez poka atomske bombe, oziroma nekaj temu podobnega? IMHO ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Mene pa zanima nekaj drugega - lahko preskočiš del, kjer nekaj 'dematerializiraš'? Samo naložiš blueprint in ti zadevica sestavi karkoli.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Matev ::

recimo kakšno ukrajinko

bozjak ::

TESKAn: Dvomim da bo to kdaj mogoče, ker gre pri tem teleportiranju le za prenos informacije, ti pa bi rad nekej ustvaril -> za to bi mogel pretvarjati energijo v materijo...

Bi blo pa ql ce bi zadeva znala sestavlat stvari... Torej sama bi prenesla sravf iz skatle direkt v lukno itd... Torej nekako nasledn korak tekočega traka :D

Lp
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

sverde21 ::

Pa kaki šravf v lukno... copy paste celotnega izdelka ;)
<?php echo `w`; ?>

Thomas ::

O programibilni materiji smo na tem forumu že govorili. To je pravzaprav (že) to.

Edino, čemur "nasprotujem" je, da ni energetsko učinkovito delat preveč "teleport operacij". Tega se je izogibat bolj, kot procesorskih operacij preko hard diska, namesto preko procesorju internega RAMa.

Čeprav bi lahko preko hard diska tudi XORali ipd. Je demonstratibilno, zagotovo. Tako kot teleport. Ni pa pametno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sicer je pa tudi tako, da ko odpreš scientific calculator na Windowsih in greš računat koren iz 49, si premaknil snov. In transformiral energijo, jasno. Odvisno od tega, kaj točno si računal. Ne samo snov roki, miški in tipkovnici, pač pa tudi dol v procu! Tisto, ki izračun naredi s svojo telovadbo!

Tako da že zdaj, ne samo da računaš, vedno opravljaš nek dirty fizikalni proces tovorjenja snovi sem in tja. Manj sicer, kot Dalmatinec, ki otovori svojega osla s paradajzom in gresta skup na tržnico, nekaj pa vendarle!

Ni nobenega čistega računanja, že zdaj ne. Vedno je eno šaflanje snovi odzadaj. Tako je pa tudi z vsem drugim programiranjem. Eno snov transportiraš, deep down.

In kakšno zvezo ima to s teleportom?

Veliko! Čemur mi rečemo teleport, je rezultat nekega (kvantomehanskega) programa na harwareu, ki ga premoremo. V bistvu to znotraj nas poteka nonstop že skozi, le da še nimamo veliko kontrole nad tem. Še ne znamo dobr zajahat vala, valovi pa skoz.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Baje, ko obiskovalci pridejo v CERN, jim tam načvekajo, da je znotraj ene komore, kjer se delajo trki, najbolj vroča točka v Osončju, če ne kar Vesolju.

Vendar je to zaenkrat še rahlo pretiravanje. Še na Zemlji so toplejše točke. Namreč tam, kjer se zaleti kakšen ultra trd kozmičen žarek. Presega CERN+Batavia za nekaj magnitud, komot!

Tako moramo jemati tudi tale teleport. V naravi ga je še bistveno več, tale je samo udomačen.

Lahko, da bo takih ukročenih v prihodnosti še več, pa da bodo delali hujše salte kot tanaravni, ampak to je že vse praksa, stara ene 13 milijard let. Teleportajo se delci in gruče delcev - nonstop.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Metulj1 ::

Ok transportacija neživih delcev je mogoča. Sam se mi pa zdi, da v "bližnji prihodnosti" ne bo problem prežarčiti tanker poln surove nafte (pol tankerjev sploh namo rabl), zdi pa se mi, da bo velik problem nastal takrat, ko bo treba preizkusiti to na človeku. Ali bo prenesena tudi njegova zavest, karakter, skratka njegove psihološke značilnosti oz. njegova "duša". Sam sem mnenja, da stvari, ki jih razglabljamo na tem forumu oz. katere nas navadne smrtnike zmeraj tako fascinirajo in o stvareh, za katere mislimo, da so znanstvena fantastika, zagotovo že obstajajo. Mislim, da je javnost seznanjena približno z 1% celotne tehnologije, ki že obstaja.

jest10 ::

Ali bo prenesena tudi njegova zavest, karakter, skratka njegove psihološke značilnosti oz. njegova "duša".
Ko preneseš možgane narediš točno to.

Metulj1 ::

Ko preneseš možgane narediš točno to.
Jest10
sam razmišljam nekoliko drugače. Stvar si predstavljam tako, da je treba snov najprej razstaviti na osnovne delce oz. še pred tem shraniti lokacijo vsakega delca v določenem koordinatnem sistemu. Za to je verjetno potreben ogromen podatkovni medij, saj samo možgani vsebujejo nekaj 10 ali 100 milijard atomov ne vem natančno. Recimo, da to ni problem. Problem , je v tem, da atomi sami po sebi ne predstavljajo naših možganov. Npr. mrtvi možgani so le skupek atomov brez kakršnekoli funkcije. Mislim, da je bistvo neka življenska energija, ki naše možgane naredi uporabne. S tem ko jih razstavimo in jih teleportiramo, verjetno na drugi strani dobimo le neko organsko snov, katera vsaj po moje ne funkcionira več kot možgani živega človeka. Npr. človek je mrtev takrat, ko ne zaznamo več možganskega valovanja, čeprav vsi ostali organi delujejo normalno (nekaj takega-ne me držat za besedo). Zato mislim, da je prenos zavesti mnogo težje uresničljiv, kot pa prenos neživih stvari.

Vesoljc ::

@metulj

offtopic si, o zavesti pa smo tudi ze veliko rekli, pobrskaj po temu oddelku (recimo tri sobe)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vesoljc ()

jest10 ::

Problem , je v tem, da atomi sami po sebi ne predstavljajo naših možganov
Narobe misliš. Možgani niso nič drugega kot skupek atomov. Nobene čudežne zadeve kot je življenjska energija ni dodatno v nji. Če zadevo razstaviš in znova sestaviš točno tako kot je bila prej, bodo možgani veselo delovali dalje, kot da se ni nič zgodilo.

Matev ::

Če zadevo razstaviš in znova sestaviš točno tako kot je bila prej, bodo možgani veselo delovali dalje, kot da se ni nič zgodilo.


o tem bi se dalo razpravljati

Thomas ::

Dalo bi se. Le da smo tisti, ki to razumemo, že nekoliko utrujeni od vitalističnih for, kakršne bi ti gonil, Matev.

Oziroma - povej kaj te vodi k takemu sklepanju, da je treba dodati nek mistični ŽMOHT v možgane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

mogoče to da človek ni zgolj snovno bitje
in da misli niso zgolj posledica razporeditve atomov

Thomas ::

Katera funkcija možgan je transcendentna?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

whatever ::

Pomoje - vest.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Matev ::

ljubezen?

Thomas ::

Kaj pa tisti, ki nimamo nobene vesti? So naši možgani pa na navaden purfel?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sverde21 ::

Kolikor sem bral, so baje odkrili, da so možgani kao nek projektor, ki projecira in obdeluje misli, misli oz. zavest so pa v neki drugi dimenziji al neki takega.

To je na hit obnova, če koga zanima kaj točno piše si nej nabav trenutno žtevilko revije Misterji:D oz. knjigo Polje (s katere bi naj bil povzetek v Misterjih).

Sicer pa pomoje ni pri možganih pomembno samo da so atomi prav skup sestavleni ampak je odvisno tudi od subatomskih delcev.

Pomoje pa še premal vemo o delovanju naših možgan, da bi karkoli rekli konkretno, bo še kar nekaj vode preteklo, preden bomo skapiral kak naši možgani delujejo :) .

EDIT: @Thomas: vsak človek ima vest pa če tudi zanika.
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

whatever ::

Thomas:
Kaj pa tisti, ki nimamo nobene vesti? So naši možgani pa na navaden purfel?


Imaš vest, drugače ne bi tega izjavil, pa še česa.:D Čeprav ti morda razum pravi, da je nimaš. Pomoje jo tako ima vsak.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Matev ::

Kaj pa tisti, ki nimamo nobene vesti?


tudi če imaš še tako majhno pamet si vseeno
pametnejši kot recimo kakšen paramecij

Thomas ::

> si vseeno pametnejši kot recimo kakšen paramecij

Ja, verjamem. Torej moja večja inteligenca od paramecija ni transcendentna?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sverde21 ::

Ne lej, paramecij je enoceličar in ima manjši pogled na svet, kot človek z bolj razvitimi možgani. On ima pač tistih par atomov, ki naj bi bili možgani :D če ti razložim z luknicami v kartonu, paramecij "gleda" s svojimi "možgani" skozi par nanometrsko luknjo, človek pa skozi par stometrsko (če naredimo razrez možgan jih recomo da naloložimo en zravn drugega lajko na takšno površino ;) )

Pa ne zj rečt slon bi potemtakem mogu bit bolj pametn od človeka ;) , človek ima tudi malce drugačno strukturo možgan kot druge živali. (pred 5imi leti so bili procesorji tudi enako veliki kot sedaj, pa so parkat manj zmoglivi bili kot so danes ;) )

BTW pa tle se je pomoje bolje pogovarjati o zavesti in ne o vesti, ker zavest je nadmnožica vesti...
<?php echo `w`; ?>

Saladin ::

Dušo (ki, če obstaja, mora biti direktno povezana z zavestjo) na stran, je morda vredna razmisleka povezava med informacijo in nosilcem informacije.
A je sploh možno prenest (zavest, osebnost) ali duplicirat informacijo iz možganov, ne da bi ob tem te podatke spremenil?
Je Janez, katere vsebino možganov si pravkar prekopiral, še sploh Janez (osebnostno)?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

lymph ::

En skok v daljno prihodnost:
Ampak ali ne umreš med teleportiranjem?

Jaz se ne bi dal :D
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

Daedalus ::

Človekovi možgani so plod kulture, oziroma neprestanega učenja in filanja informacij v njih. V naravi sami po sebi jih ne boš našel. Duša, vest - človeški koncepti, pred človekom jih ni bilo. Oziroma, da postavim vprašanje drugače - če predpostavimo, da precej zaupamo v teorijo evolucije - a je mel nastavek za človeka z IQ-jem nekje na ravni sobne temperature v eskimskem igluju tud vest, dušo, ipd..? Če ni, odkod se je pol ta (kot pravi Thomas) žmoht sploh pojavil? Se je nenadoma realiziral iz ljubega mira?

Pri možganih je poleg tistega "nujnega zla," torej osnovnega programa za razvoj nadvse pomembno učenje. Brez njega - ni možganov. Nobene mistike, samo konstatno sprejemanje in obdelovanje podatkov. Pa tu pa tam kaj bolj al manj pametnega oddajo tud v okolico.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Saladin ::

Vsak možgan (striktno biološko gledano) je unikat.
Če je vsebina možganov vezana na njeno biologijo, boš z spremembo nosilca oz. biologije sigurno spremenil tudi njeno vsebino (ali del nje).
Če hočeš 100% vsebinsko enakovredno kopijo osebnosti torej ni dovolj, da kopiraš le vso vsebino možganov, ampak moraš do potankosti kopirati (ali simulirati) nosilec oz. delovanje individualnih možganov.

Morda pa smo ujetniki svojih teles ;)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

OwcA ::

A je sploh možno prenest (zavest, osebnost) ali duplicirat informacijo iz možganov, ne da bi ob tem te podatke spremenil?
Je Janez, katere vsebino možganov si pravkar prekopiral, še sploh Janez (osebnostno)?

To je le navidezen problem. Povsem analogno taisti Janez naslednjo "sekundo" tako ali tako ni več isti Janez. Še vedno je isti ogorčeno porečete? Prav. Še več, celo strinjam se! Ampak potemtakem je koncept "Janez" očitno vsaj do neke mere robusten. Koliko? Nekateri tu bomo trdili, da povsem neintuitivno zelo, vsekakor pa ne vidim dobrega razloga, čemu bi meritev bila dosti bolj destruktivna kot procesi katerim so možgani tako ali tako podvrženi.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Saladin ::

Ni problem, da se persona iz trenutka v trenutek spreminja.
Problem je, kdaj je razlika med eno in drugo spremembo tako dramatična, da ne moreš biti siguren, kaj točno ta druga osebnost je.

Kje je meja toleranc v razlikah, da lahko še rečemo, da gre za "isto" osebnost?

note:
"meja toleranc v razlikah"
funny
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

R33D3M33R ::

Ok transportacija neživih delcev je mogoča. Sam se mi pa zdi, da v "bližnji prihodnosti" ne bo problem prežarčiti tanker poln surove nafte (pol tankerjev sploh namo rabl)


Stop. Sem se malo izgubil. V novici ne piše točno kako poteka teleportacija. Prenos snovi to verjetno ni, ampak je verjetno le prenos informacij o tem, kje se določen atom nahaja. Ampak to pomeni, da mora naprava, ki na nekem kraju imeti na voljo sestavne dele, da lahko zadevo ponovno sestavi. Torej potrebuje polnilo kot kak tiskalnik in je zgorajšna trditev nekako nesmiselna.
Se motim? :8)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Thomas ::

Ne motiš se.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sverde21 ::

Ni mus da ima neke sestavne dele IMO, pomoje bi lahko stvar na enim koncu razdrl na atome in le te z pospeševalnikom poslal po nekakšnem kablu na drugo stran z informacijo o sestavi seveda in na drugi strani atom po atom skup sestavu.
<?php echo `w`; ?>

_marko ::

Lahko bi to naredil. Ampak, se ti ne zdi škoda pošiljat atome, če imaš na drugi strani identične atome na voljo.

Sploh pa, če se je Einstein malenkost motil, bi lahko informacijo poslal precej več kot s hitrostjo c-ja. Atomov pa še tako hitro ne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

sverde21 ::

Ja ampak kaj boš pa z atomi na tej strani, kjer si not dal neko stvar naredu? Potem imaš nekakšen klon na drugi strani al kak. Pol nisi nič teleportiru ampak sam kopijo naredu.
<?php echo `w`; ?>

R33D3M33R ::

Tako pošiljanje bi bilo energetsko precej bolj požrešno kot pošiljanje informacij in tudi počasnejše kot je že marko_ povedal.

/dodatek: Atome na tej strani pa predelaš v kaj koristnejšega, recimo polnilo za kartuše, ki jih stroj potrebuje za sestavljanje.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Atomov ni nikoli dovolj! :)

Drugače pa ja, sej teleport je izdelava kopije. Ampak kopija = original. Tako, da teleport je izdelava originala.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

> Potem imaš nekakšen klon na drugi strani al kak. Pol nisi nič teleportiru ampak sam kopijo naredu.

Sej je isto. A mar ni?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sverde21 ::

Energetsko požrešno hya sej a analiziranje lege vsakega atoma pa ne bo? Sicer pa do tedi da bo teleportacija realnost si bojo že tud kak ZPM zmislal :D.

EDIT: Ja ne vem če je isto. Tud atvo (protitip) ni isti, kot štanc avto iz tovarne...
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

Fizikalko ::

Jaz vidim problem teleporta npr. človeka predvsem v skeniranju na vhodni strani. IMHO ni mogoče tako kompleksnega sistema skenirat. Vseh stanj vseh delcev tako ali tako ni mogoče dobiti (Heisenberg), tako da... Bo IMHO tole vse skupaj bore malo uporabno. Tudi, če odmislimo problem s potrebno energijo.

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Odvisno je, če rabimo tako resolucijo kot jo dopušča Heisenberg. Mogoče rabimo precej manj.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Heisenberg omejuje tako ali tako tudi en sam delec (odvisno spet, kateri). Tako da delca popolnoma ni moč kopirat.

Bolj fizikalno povedano: kako skopirat tiste količine delca, katerih operatorji v QM ne komutirajo? Dinamičnih spremenljivk, katerih operatorja ne komutirata, namreč ne moremo hkrati ostro določiti. Pravzaprav lahko določimo hkrati le tisti dve spremenljivki, katerih QM operatorja komutirata.

Po kmečko: ne moreš hkrati poskenirat npr. položaja in hitrosti. Niti dveh komponent vrtilne količine hkrati ne moreš vedet.

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Hja, po moje pa človek, ki je bil poskeniran s Heisenbergovo omejitvijo (kakršenkoli "skener" bi to že bil) in bil nato sestavljen, ne bi bil obstojen. Samo zmetat skup kup atomov (in vsega, kar zraven spada) brez nekega okvirnega stanja je IMHo zgolj eleganten umor.

_marko ::

Če poskeriniaš lokacijo molekul je IMO dovolj, ampak ja - to so ugibanja. Edino, če imaš argument, da to ni dovolj.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Takoj, ko mi ti razložiš, zakaj je ravno položaj izvzeta količina pri tvojem razmišljanju. Analogno - potem so najbrž tudi samo hitrosti dovolj?

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Mislil sem na to, da vzameš večjo skalo. Torej ne atomsko, ampak molekulsko.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16628102 (24715) energetik
»

Je zgodba že vnaprej določena? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17123625 (19971) Timurlenk
»

Teleporting (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16011822 (7914) Thomas
»

Kratka vprašanja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28914094 (10678) Thomas
»

delec - val (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
747053 (6246) Lucas

Več podobnih tem