» »

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta

BlueRunner ::

Mislim, da je to stvar zrelosti in urejenosti trga (podjetij) v splošnem. Podjetja s takšnimi pričakovanji, imajo pač nerealna pričakovanja, ki pač ne bodo izpolnjena. Tukaj ne more pomagati nihče od zunaj, razen konkurence, ki bi bila sposobna z pametnejšim gospodarjenjem nuditi enako storitev pri nižjih stroških. To je npr. razlika med Telekomom in Amisom: vse kaže, kakor da ima Amis bistveno nižje stroške poslovanja, pri katerih pa lahko nudi v osnovi enako kvaliteto storitve.

Na žalost pa je Slovenija premajhen trg in zato tudi hudičevo deformiran trg, kjer je država po deležu sredstev največji naročnik in največji lastnik v celotni državi. V takšnem okolju pa seveda cvetita in se bohtita korupcija in koruptivno obnašanje: podjetje se ustanovi z namenom pobrati državni denar, nato pa izgine, ponikne ali pa po izgubi državnega posla po nekaj letih životarjenja in ustvarjanja dolgov ustvari še kakšno dodatno afer(ic)o.

V takšnem okolju so večja podjetja, ki praviloma podpirajo z ne-odprtokodne produkte za trg + javno upravo, izpadejo celo bolj moralna, kot pa nekatere druge možnosti.

Zato ne moreš kar ustanoviti podjetja, ki bo ponudbo baziralo na odprtokodnih produktih, in hkrati pričakovati, da bo od prvega leta naprej ustvarjalo dobiček. Velik uspeh bo že to, da bo po dveh letih prenehalo ustvarjati izgubo. Potem pa se bo šele začelo govoriti o morebitnem donosu kapitala.

Morda pa je rešitev ta, da se neha napadati neposredno javno upravo oziroma MJU, temveč se začnemo posvečati podjetjem, ki že imajo na voljo razvojen kapital in jih z različnimi pristopi začeti usmerjati v odprtokodne rešitve, ki bi morale dolgoročno koristiti vsem državljanom. Tukaj govorim o Hermes Softlab-u, Src.si-ju, SNT-ju in ostalih podjetjih tega kalibra.

Morda bi bilo najbolje napasti ta podjetja, jih postaviti pred steno in jih začeti zasliševati zakaj na razpisih ne ponujajo alternativnih produktov. Kaj je njihova težava, da se jim to ne izplača? Kje vidijo težave pri podpori teh produktov?

Naj malo švicajo tisti, ki prodajajo in ne samo tisti, ki pač morajo kupiti najmanj slabo od vsega, kar se jim ponudi.

IMHO, seveda.

Keyser Soze ::

V bistvu bi lahko razmislili, če se ne bi ustanovila kakšna razvojna agencija, ki bi skrbela za to, da se za JU razvije ena pametna distribucija, ki bi bila na voljo tako uslužbencem JU, kot tudi vsem ostalim, prebivalcem RS.

Skupaj z aplikacijami potrebnimi za zaživitev e-uprave, ipd.

Kader in sredstva se pa pač zagovotovi iz obstoječih IT služb državnih organov.
OM, F, G!

BlueRunner ::

To je spet preveč protekcionistično. Slo-linux distro. Če ga nimaš, potem te JU posavi na hladno.

V čem bi to bilo potem boljše od trenutnega sistema? Mislim, da tudi v stroških gledano bi to skoraj moral biti načrt za polom.

Kako hudiča pa bi postavil na noge NOVO slovensko distribucijo, ki bo pokrivala potrebe Petrola, MJU in Janeza Novaka. Glede na to, da ima GNU/Linux recimo 2% tržne penetracije, bi to pri 1.000.000 trgu pomenilo 20.000 uporabnikov. Pod pogojem, da vse entuziaste takoj prepričaš, da zamenjajo svojo priljubljeno distribucijo z novo. Ni šans, pa tudi če ti bi uspelo, s tem številom uporabnikom čisto preprosto nimaš šans, da bi distribucija zaživela na kakršen koli način.

Vzameš distribucijo in programske pakete, ki že obstajajo. Specializiraš se v njihovi podpori. Podjetjem ponudiš rešitve na ključ.

Delaš točno to in točno tako, kot to že od nekdaj delajo uspešna podjetja v tej branži. Caka je "specializacija", ki je tista, ki stranko bodisi prepriča, bodisi odvrne od tvoje rešitve. Imena na škatlah so za poslovne uporabnike drugotnega pomena, če jim rešitev nudi vse kar zahtevajo, na način, kot ga pričakujejo in za ceno, ki jo lahko plačajo.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

+1
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

To je spet preveč protekcionistično. Slo-linux distro. Če ga nimaš, potem te JU posavi na hladno.

Ja od kje pa vam tak zaključek. Fak, se človek čudi da je stanje kot je, če so ljudje omejeni v pogledih oz. miselnosti. Verjetno iz tule tudi izhaja vse huda kri v tej temi, ker se fura "politika izključevanja" v vaših glavah. Al maš našga, al te pa sploh ni.

Pizdarija ane, treba je nardit sistem, ki bo omogočal "pain free" integracijo obstoječih sistemov ter njihovo simbiozo še nekaj časa. Če se boste fural pa sam na to, da damo linux gor, ostale pa odjebemo... Slaba...

V kolikor JU preide na odprtokodnike, tako ali tako nuca en support oz. nekoga, ki bo te sisteme vzdrževal. In "what gives a fuck", če to dela agencija, ki skrbi za "prijazno" distribucijo popravkov, implementacijo raznoraznih "prijaznih" aplikacij na globalni ravni, bolj lokalne popravke pa izvajajo lokalni sistemci?

P.S.: Aja, to "da se razvije ena pametna" distribucija ne pomeni, da se razvije NOVA iz "scratch". Če boste pa tako skakali po zaključkih, bo pa še stokrat slabš.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Verjetno sve se narobe razumela...

Če bo nekaj delala agencija, potem nima smisla, da to počne še kdo drug, saj se že agencijo plačuje za to delo. Če pa ni smisla, da to počne še kdo drug, potem bomo pa lahko imeli v JU samo produkte te agencije.

Če pa ne bomo imeli v JU samo produktov te agencije, potem pa zakaj hudiča plačujemo za obsotoj te agencije.

Od tukaj imaš tudi moj sklep: če se odločiš za takšno agencijo, ukineš trg in prenehaš naročati pri zunanjih podjetjih. Po domače rečeno, jih postaviš na hladno.

V kolikor JU preide na odprtokodnike, tako ali tako nuca en support oz. nekoga, ki bo te sisteme vzdrževal. In "what gives a fuck", če to dela agencija, ki skrbi za "prijazno" distribucijo popravkov, implementacijo raznoraznih "prijaznih" aplikacij na globalni ravni, bolj lokalne popravke pa izvajajo lokalni sistemci?


I give a fuck. Če daš te stvari v agencijo, to pomeni, da izločiš tudi pozitivne vplive trga: kako boš potem vedel, da je ta agencija najcenejši način za zagotavljanje storitve.

Če pa pripustiš trg nazaj k koritu, potem mi pa povej zakaj zapravljamo denar za to agencijo, če ni vedno in v vsakem primeru najboljši ponudnik.

...

Skratka tudi jaz sem proti pretekcionizmu, kot ga predlagaš ti. Posledice bi bile namreč identične. Samo imena na nalepkah se bi spremenila.

Keyser Soze ::

Ja, dragi moj, tako ali tako jih že plačujemo. Seveda, lahko sklenemo pa pogodbo z zunanjim izvajalcem in se potem je*** v nedogled z njim.

Sistem bo zastavil tako, da se po preteku pogodbe noben živ bog ne bo želel prijavit na razpis za izbiro novega skrbnika oz. razvijalca sistema, ker bi bili "štartni" stroški tako glomazni, da bi samo pisano gledali. Malo si poglej obstoječe sisteme, kot je MF-ERAC. Kdo bo prevzel tak glomazen sistem pod svoje okrilje, če trenutno nima 5 pik o njegovi zasnovi.

Ne vem kako si vi predstavljate to. Da bomo vsako leto vrgli ven en razpis, izbrali najugodnejšega ponudnika in tako "jovo na novo" jebali ježe, ko se bomo privajali na drugače zasnovane rešitve?

Sej, ne rečem, da so "zlata pravila javnega naročanja" za en kurc, le aplicirat se jih ne da tako simpl na vsako področje kot si to nekateri želijo.

Pozitiven vpliv trga my ass ja. Prej nepoznavanje prakse in nabijanje teorije v zvezde.
OM, F, G!

BlueRunner ::

Halt!

Govora je o tipični pisarniški delovni postaji in njenim podpornim storitvam na omrežju (deljene datoteke, varnostne kopije, skupniski koledarji, elektronska pošta, IM, ...). Tam kjer se trenutno denar preko licenčnin vlaga v tuja (ne EU) podjetja, namesto da se bi vlagal v razvoj ekspertize domačih (EU) strokovnjakov.

To je stopnja protekcionizma, ki jo bi jaz osebno še zagovarjal: dajmo priložnost tistim, ki vrnejo več znanja v domače gospodarstvo. Vendar ne tako, da bi sedaj prepovedoval ali subvencioniral. Temveč tako, da bi podjetja spodbujal k nižanju stroškov tudi pri višini licenčnin, ki jih zaračunavajo in jasno pokazal, da so sprejemljive tudi takšne tehnologije, ki ne bazirajo na Wintel rešitvah.

Če bo sposoben trg ponuditi takšno rešitev po nižji ceni, potem OK, če pa ne, potem pa ne. Ravnotežje na trgu pa lahko v drugo stran od trenutne "pokvarimo" entuziasti in vizionarji, ki podjetjem - dobaviteljem pomagamo reševati težave. Tudi po sistemu popravljanja kode, odpravljanja napak in besnega pisanja po forumih o težavah in rešitvah. Podjetja pa lahko vse to razprešno znanje konsolidirajo in koncentrirajo s ciljem njegove vnočitve. To je pa pač naša odločitev, ki sicer lahko vpliva na trg, hkrati pa ne predstavlja vmešavanja ali poskusa nadzora trga.



Veliki sistemi na ključ, pa so pač veliki sistemi na ključ. Ko tam pač skleneš poroko z izbranim izvajalcem, jo skleneš. K drugemu greš tako, da greš skozi ločitveni postopek in nato v novo poroko. OSS ali ne-OSS, tukaj ne igra vloge.

Bodo pa tudi ti sistemi verjetno postali drugačni (zasnovani na drugih platformah) s časom, ko se bo pisarniško okolje v katerega so umeščeni spremenilo. Ampak pustimo času čas.

Zgodovina sprememb…

hruske ::

Rad imam tole državico. <3

opeter ::

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

hruske ::

Clanek v Mladini

Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

opeter ::

"... in igre niso naša prioriteta" :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gruntfürmich ::

ja pa sj to je to, kar se je tu morda že zapisalo:
Največji razliki sta v ikonah...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Icematxyz ::

V tretjem svežnju vladnih protikriznih ukrepov so sprejeli načelo da se računalniška oprema iz sedanjih 3 let podaljša na 4 leta pred menjavo. Prihranilo bodo toliko in toliko ocenjujejo...

Me zanima koliko bi šele prihranili če bi na 80% računalnikov namestil Ubuntu + Open Office. Vrjetno premalo da bi se splačalo.

ABX ::

Lepa lastnost krize je ta da folk malo bolj pazi kam meče denar.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Klenobo ::

Računalnike bi lahko imeli po 5 let za kar jih uporabljajo.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Zheegec ::

z lahkoto za 8 let. To lahko potrdi vsakdo, ki ima doma asus EEE 701 s Celeron 700 in 512MB RAM, priključen na zunanji 22" monitor in dodatno miško in tipkovnico za 15.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PaX_MaN ::

Kurac pa leta, DOKLER NE CRKNE!

Poldi112 ::

Moja commodore in 386 še vedno delujeta, pa nista za drugega kot nostalgijo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

@nny ::

Mi lahko prosim še enkrat kdo razloži, kaj so mislili s tem:

.."Linux operacijski sistem še ni primeren za končnega uporabnika zaradi preveč odprte kode in prevelike ranljivosti v primeru množične uporabe".


????
Aja, pa kako je IE brezplačen..? Kje ga lahko naložim?

Nekaj let nazaj se delala v Državnem zboru kot tajnica. Zgolj za info: državne institucije uporabljajo Lotus Notes. Cel sistem je dobro zavarovan...za primere računalniško nepismenih tajnic. :D
No, v mojem primeru je bila muka šaltati iz FF na Explorer in še POSEBEJ iz Writerja na Word, grrr...

techfreak :) ::

z lahkoto za 8 let. To lahko potrdi vsakdo, ki ima doma asus EEE 701 s Celeron 700 in 512MB RAM, priključen na zunanji 22" monitor in dodatno miško in tipkovnico za 15.

Jaz imam doma 3 leta star laptop, 1,6 GHz proc, 512MB RAM, integrirana grafična in mi na njem še na 15" zaslonu šteka. Pri 22" bi se tako sistem sesul.

T0RN4D0 ::

Ma dobro 8 let nima smisla met računalnikov, ker postanejo zadeve relativno počasne, pa tudi zaradi tega ker je ne kaj 100 starih računalnikov precej težje vzdrževat. In ne, v takšnih institucijah se računalniki ne menjajo eden po eden, ker se jih kupuje z razpisi, niti ne bi blo smiselno vsakih par dni sestavljat novga razpisa za en računalnik....

Se zmeče v smeti par uporabnih reči, ne rečem da ne bi mogli biti racionalnejši (staro opremo bi lahko naprimer poskušali prodati, pa gre vse v smeti), ampak vztrajat na zastareli opremi do onemoglosti je pa še toliko manj smiselno.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

PaX_MaN ::

, ampak vztrajat na zastareli opremi do onemoglosti je pa še toliko manj smiselno.

Licenca se menja na štiri (tri?) leta, ne?
Vista in Office 2007 imata zahteve polovico/tretjino tega, kolikor je bil pred osmimi (8!!) leti močan srednje drag (kar vstopni, bi rekel) model - AthlonXP 1500+, 256MB, 20 Giga diska - mlinček, pa vemo, da država ne kupuje najcenejše robe... ;)
Z lahkoto furaš do "onemoglosti".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

terryww ::

4 leta star prenosnik: 1.8 Centrino, 1GB RAM. Virtualbox + Eclipse + Amarok + firefox + KCachegrind + Deluge (torrent) + Dia (FOSS Visio varianta) + remote desktop zagnani in jako odzivni na Ubuntu 9.04. Ne vem kaj te vi poganjate, na vsakem jedru drugi špil al kaj?

Icematxyz ::

Samo prepirate se za temo ki je bolj slepilo. Kaj te ima veze če bo naša vlada vsake 3 ali 4 lete menjala računalnike. Če bi resnično hoela varčevati potem bi se čisto drugače lotila zadev.

terryww ::

@Icematxyz
Se strinjam. Tak pač je če pridejo v parlament komadi iz banana fakultet.

BlueRunner ::

Očitno jih sami vedno znova izvolimo v državni zbor.

opeter ::

z lahkoto za 8 let. To lahko potrdi vsakdo, ki ima doma asus EEE 701 s Celeron 700 in 512MB RAM, priključen na zunanji 22" monitor in dodatno miško in tipkovnico za 15.

Jaz imam doma 3 leta star laptop, 1,6 GHz proc, 512MB RAM, integrirana grafična in mi na njem še na 15" zaslonu šteka. Pri 22" bi se tako sistem sesul.


Na enem od javnih ustanov, kjer sem kot zunanji sodelovalec sodeloval pri raznih raznih razstavah, še dandanes deluje (na njem se sestavljajo kompleksni katalogi, ter povprečno 200 stranske knjige, predvsem manjše monografije) in se uporablja en Apple PowerMac G4 466 MHz z 1,5 GB RAMa (PC133, če koga zanima) z MacOS 9.2.2 iz začetka leta 2001.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Icematxyz ::

Ubuntu + Open Office na 80% računalnikov v javni upravi in šolah in bolnišnicah... Pač vse kaj se napaja z proračuna. Naj kdo razpiše referendum pa bo dobil moj podpis.

opeter ::

Referendum za takle bedarije? Ljudi rabijo poceni vinjete, pa bencin... jebe se jim, kaj uporabljajo v javni upravi.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

No, pol pa referendum da naj bojo vinjete zastojn, pa bencin pa take fore.

Bo bolš!

Daedalus ::

Ljudi rabijo poceni vinjete, pa bencin... jebe se jim, kaj uporabljajo v javni upravi.


He he. In v javni upravi se da recimo znižat stroške, pa bojo pol trošarine nižje. Pač, država postane cenejša. Kapiš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bluefish ::

v teoriji morda, v praksi žal ne, saj bo ta denar šel drugam.

Daedalus ::

v teoriji morda, v praksi žal ne, saj bo ta denar šel drugam.


Po tvojem je pol popolnoma vseeno, če država/javna uprava sploh karkoli varčuje. Zakaj bi, če pa se denar itak zgolj razporeja. No, v praksi ni tako. Ker bi bilo drugače nižanje stroškov brezveze, kapiš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Referendum za takle bedarije? Ljudi rabijo poceni vinjete, pa bencin... jebe se jim, kaj uporabljajo v javni upravi.


Načeloma se strinjam da so ponavadi referendumi bedarija. Pri tem pa pač ko bi šel dati podpis bi se mi fajn zdelo. To je pa tudi nekaj? Za vse ostalo je pa mastercard?

BigWhale ::

Takle referendum bi bil bedarija ja.

No, razen ce bi na njem pisalo:

Ali naj vlada v naslednjem letu porabi 10 milijonov eurov za racunalniske programe ali ne?

a) DA
b) NE

Pol bi se mogoce slo skozi. :>

Icematxyz ::

V bistvu smiselnost vidim v tem da ko bo prišel čas naslednje študije kaj se najbolj splača, da si bo nekdo sploh upal reči da koda ni preveč odprta in da je varna. Oziroma da ljudje zaradi nje ne bodo umirali in izgubljali podatkov. Tako kot so bile debate o generičnih zdravilih zelo burne. In so ljudje mislili da so to slabša zdravila. Naše firme pa tako samo to štancajo.

Jaz bi dal vprašanje. Ali ste za to da se izbira na razpisih za programsko opremo izključno najcenejša programska oprema.

Če tak predpis lahko velja pri materialih za zob in pri izbiri zdravila ne vidim razloga zakaj to načelo ne bi veljalo tudi za programsko opremo. Se pravi upravičen si do najcenejšega materiala na tržišču. In to je to. če nad mojim zdravjem ždi takšen sistem odločanaj potem naj še lepo prosim nad programsko opremo ždi ta isti predpis.

opeter ::

Ali naj vlada v naslednjem letu porabi 10 milijonov eurov za racunalniske programe ali ne?


No to bi morda delovalo...

ampak na splošno je populacija starejše generacije, katerim rezultati vlade dišijo v obliki zmanjšanih davkov, trošarin na bencin, manj posiljevanja z dohodnino, (še) večja subvencija za kmetijstvo, brezplačno izobraževanje v državnih izobraževalnih ustanovah (v smislu šolnin), brezplačni vrtci (če so vrtci že državni), po možnosti brezplačna malica (v šolah? - čeprav je to fora zadnjih let, prej to ni bilo, sploh pa ne v SŠ) itn.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Gandalfar ::

Ali naj vlada v naslednjem letu porabi 10 milijonov eurov za racunalniske programe ali ne?


Jah, to implicira nizjo produktivnost (ergo vec za place), ce bodo ljudje glasovali Ne.

BigWhale ::

Ne pa ne. Priblizno toliko kot bi bila nizja produktivnost ob instalaciji najnovejsega Offica. Kjer nobeden ne bi nic vec znal narediti.

CaqKa ::

>>> Ali naj vlada v naslednjem letu porabi 10 milijonov eurov za racunalniske programe ali ne?

pa to je butasto ko niti ne veš kolko sedaj porabijo.

poleg tega če bi vzeli recimo OOo, ga tudi verjetno nebi z neta sneli ampak bi kupli ono varianto pri agendi s supportom...

BigWhale ::

CaqKa,

Support placujejo tudi sedaj. Spremenilo se ne bi nic kar se supporta tice, se supporter se ne bi rabil spremeniti, ce je tisti, ki jim sedaj daje support pameten. Ampak verjetno ni.

Koliko porabijo? Porabijo okroglih 30 milijonov evrov na tri leta samo za Office. So naredili studijo, ze dvakrat!

Daedalus ::

pa to je butasto ko niti ne veš kolko sedaj porabijo.


Če ne znaš brati, pol res ne veš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gandalfar ::

Ne pa ne. Priblizno toliko kot bi bila nizja produktivnost ob instalaciji najnovejsega Offica. Kjer nobeden ne bi nic vec znal narediti.


Kaj pa to, da jasno manjkajo featurji - npr. pregledovanje slovnice (grammar checker?) in boljsi crkovalnik?

Poldi112 ::

Bi pač investirali še v to. Če jim za MS ni bilo problem, ne vem zakaj bi jim bilo za OOo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

PaX_MaN ::

Kaj pa to, da jasno manjkajo featurji - npr. pregledovanje slovnice (grammar checker?) in boljsi crkovalnik?

Am, a se za delovno mesto tajnice ne zahteva vsaj narejena gimnazija? :P

techfreak :) ::

Kaj pa to, da jasno manjkajo featurji - npr. pregledovanje slovnice (grammar checker?) in boljsi crkovalnik?

Am, a se za delovno mesto tajnice ne zahteva vsaj narejena gimnazija? :P

Am, a ti nikoli ne napišeš narobe črko? Se nikoli ne zmotiš?

PaX_MaN ::

Am, a ti nikoli ne napišeš narobe črko? Se nikoli ne zmotiš?

Am, nekateri za seboj preberemo napisano, ker takoj zatem ne tečemo kofetkat in cigaretkat.

techfreak :) ::

Am, a ti nikoli ne napišeš narobe črko? Se nikoli ne zmotiš?

Am, nekateri za seboj preberemo napisano, ker takoj zatem ne tečemo kofetkat in cigaretkat.

In zakaj bi bilo ročno pregledovanje lažje od tega, če ti kar računalnik podčrta? Meni to kar veliko pomaga, predvsem če pišem kaj v angleščini, ker pač to ni moj materni jezik.

opeter ::

Nekateri še v svojem maternem jeziku na znajo pravilno napisati en stavek.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
26274228 (51050) GTX970
»

Slovenska vlada meni, da je koda Linuxa preveč odprta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
36440634 (28270) cryptozaver
»

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
23127573 (17950) darkolord
»

Hrvaška sprejela odprtokodno direktivo

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
495517 (3265) Stepni Volk

Več podobnih tem