» »

Kaj z 2 miljona €

Kaj z 2 miljona €

1
2
3

Double_J ::

Ja no, sej to se strinjam. Če realnih 2k ven pobiraš, imaš ko umreš še vedno realna 2milijona.

Izračunej koliko časa bi lahko pobiral ven realnih 6k. Če rečemo, da je povprečje inflacije 3%, vezava pa 5%. Na uč bi rekel, da tako lahko živiš, do konca življenja recimo 50let.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

-ninja-91- ::

koliko od napisane nagrade po plačanih davkih in ostalih obveznostih sploh ostane? Ker vem da davek na take dobitke ni glih majhen...

Volta ::

No, jaz pa bi si privoščil glasbeno opremo, ki si jo želim kupiti :)) Lahko ste prepričani, da nebi lih šparal :D

IceIceBaby ::

Izračunej koliko časa bi lahko pobiral ven realnih 6k. Če rečemo, da je povprečje inflacije 3%, vezava pa 5%. Na uč bi rekel, da tako lahko živiš, do konca življenja recimo 50let.


To bo verjetno kak ekonomist lažje izračunal, za mene je že preveč advanced :)

Drugače pa. Recimo, da vsako leto zapraviš 72k eur, 50 let zapored. Če znesek obrestno obrestuješ 1x letno s 3% obrestno mero znese to cca 8,7M. Torej, rabiš za 50 let življenja skoraj 9M. Očitno sta 2M daleč od tega, tudi če se večina tega denarja obrestuje z 2% letno.

Double_J ::

Ajde, bom enkrat izračunal, koliko si lahko izplačuješ, da si čez 50let na nuli. To je še malo težje;)
Dve šivanki...

singular ::

Od vezav na banki ni nič, drugače bi vsak človek ki si izračuna da ima dovolj za izplačilo xxxx eur na mesec lepo dal vezat denar in šel v penzijo. Vi lahko kalkulirate kolikor hočete, ampak noben "zdrav" človek ne da vezat denarja na banko z namenom da živi od obresti, ker večino časa obstaja veliko boljših investicijskih priložnosti.

Tisti ki v popolnosti ve kaj dela ne rabi prevelike razpršitve in se lahko orientira na samo par papirjev, ker bi mu razpršitev v ostale sub-optimalne naložbe samo zmanjšala profit.

Tisti ki nima pojma pa iz par mio lahko sam sestavi portfelj ki ima 50% v delniških indeksih razvitih trgov in 50% v obveznicah in recimo na vsakih 6 ali 12 mesecev spet prilagodi razmerje da je 50-50. Tole je ultimate solution za povprečnega človeka za moje pojme.

IceIceBaby ::

Tisti ki v popolnosti ve kaj dela ne rabi prevelike razpršitve in se lahko orientira na samo par papirjev, ker bi mu razpršitev v ostale sub-optimalne naložbe samo zmanjšala profit.


Kako pa veš v popolnosti kateri papirji so dobri?

Double_J ::

Če bi vložil na borzo, tale 2milijona pred kakim letom, bi imel sedaj samo še kakšne pol milijona.
Dve šivanki...

McHusch ::

Sej po svoje je logično, da se od obresti ne da živeti (neomejeno dolgo; če nam ni mar za potomce, potem se ob dovolj velikem znesku da tudi brez njih). Sistem je pač nastavljen tako, da favorizira ustvarjanje in ne kopičenje.

-ninja-91- ::

Del premoženja se splača investirati v zlato ali srebro.

alexa-lol ::

jaz bi pa kupil hidro elektrarno

IceIceBaby ::

Zlato bolj. Ni obdavčeno. Na srebro plačaš DDV.

singular ::

Vse se da analizirat, samo za ene gre preveč časa in je za enega človeka skoraj nemogoče da bi vedel vse, ampak so delnice (večinoma small cap), za katere lahko lahko izbrskaš vse (pomembnejše) podatke in vidiš da so podcenjene. Lahko se greš arbitražo, še na naši bedni ljse se da kdaj počet nekaj podobnega arbitraži.. Cel kup je možnosti dokler nimaš par 10 ali 100 mio keša, potem je problem, ker vplivaš na tečaj če jih hočeš nakupit neko vidno količino. Z omenjenima 2 mio, kar je v svetu delnic drobiž, pa lahko investiraš v skoraj vse kar hočeš.

Če bi pred letom vložil vse naenkrat 100% v indekse bi sedaj mel ene 50% manj, ampak če bi se lepo šel 50-50, in to postopoma vsak mesec recimo po 100k-200k, je situacija veliko boljša. Še boljše pa če bi začel sedaj, ko je vse bolj na tleh. Zna it še dol, zato pa averagaš vsak mesec po toliko in toliko in na dolgi rok si naredil veliko boljšo stvar kot en depozit v banki.

Vikking ::

rečmo da vežeš 1mio € na banki. Dobiš 7% letno obrestno mero (zaradi vezave visokega zneska dobiš dobro obrestno mero). Potem imamo še letno inflacijo (povprečna letna inflacija v letu 2008 je 5,7%).

Če je torej nominalna obrestna mera 7 % letno, inflacija pa 5,7 % letna, potem je realna obrestna mera (ki pove, koliko se poveča glavnica realno, torej upoštevajo inflacijo.) - ([(1,07/1,057)-1]x100) - enaka 1,23 %

če ne upoštevamo inflacije bi pri 7% dobil letno 70k €, to je nekje 6k/mesec. Ker smo prekoračili letno 1k € obresti nam država vzame 20% od vseh obresti to je 14k€.

Ostane nam 56k € obresti na leto nam ostane čistega 4.600€ mesečno. Kjer seveda nismo vkalkulirali inflacije.

Letna inflacije je ponavadi vedno večja kot je letna obrestna mera, pa še 20% ki jih vzame država od vse obresti moremo upoštevati.

Realna vrednost glavnice nam bo v vsakem primeru padla, vendar če gledamo samo posameznika v njegovih 50 letih bo imel do konca življenja dovolj denarja.

Splača se nekaj denarja vložit v delnice, sklade, se mogoče ukvarjat z nepremičninami, vsekakor razpršiti določen del denarja. Vsekakor pa ne bi kupil dragega avtomobila na gotovino, ampak bi ga vzel na leasing če je proriteta nakup dragega avtomobila.

singular ::

1 mio je drobiž in nevem zakaj bi ti dal 7%, kok pol šele dajo za 10, 100 mio? 10%? Ne.
Če bi dal 7% bi se vprašal če je glavnica pri njih sploh varna.

LeXani ::

Lotko znaša že ~2 milijona €. Kaj bi vi naredili z tem denarjem če bi ga zadeli? kako bi bilo na primer pametno takšen denar "porabit"?

V nepremičnine seveda. Kupiš par stanovanj po evropi pa oddajaš. Zase kupiš eno vilo ob obali, dobr avto, motor.. in uživaš. Še kake delnice morda..
Čas prve prijave 04.11.2005

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeXani ()

LuGi ::

2M je premal za "par" stanovanj in vilo :))

T0RN4D0 ::

Za 2M si lahko lih kupiš vilo, ter jo nekaj časa vzdržuješ. Pa za motor in enga rablenga bemfota ti ostane :) Če daš na banko, si spet precej v riti ker nisi naredu nič. Če se ti zdejle zdi 4k€ na mesec veliko, fino, čez 50 let bo to po vsej verjetnosti zadostovalo za kruh, mleko in položnice.

Sam bi po vsej verjetnosti investiral v kakšen kul lokalček ali dva, in eno kul hišico. Mogoče še kakšno kočo/vikend kje. Ali pa mogoče kakšno delavnico, vulkanizerstvo ali kaj takšnega. Reči od katerih sicer težko obogatiš, ampak so po drugi strani če so premišljeno zastavjlene precej odporne proti raznim recesijam in podobnim rečem. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

LeXani ::

2M je premal za "par" stanovanj in vilo :))

Sm tko nasplošno povedal..
Čas prve prijave 04.11.2005

fosil ::

Ah kok ste vsi dolgočasni. Vsi bi nalagal samo v neke pasivne naložbe. Torej take kjer denar nekam vložiš in potem čakaš.
A ste sami penzionisti tukaj?

In kaj bi potem počel? Cele dneve sedel v svojih novih hišah in se po jajcih praskal?

Noben še ni predlagal kakšne aktivne naložbe, recimo da začneš s kakšnim poslom, ki te res veseli, če zaslužiš 1k ali 2k na mesec je to približno toliko kot v banki.

Ali pa če že vlagaš v nepremičnine, zakaj spet pasivni pristop? Torej kupiš stanovanja in čakaš da zraste vrednost. S toliko denarja lahko kupiš parcelo in zgradiš gor vrstne hiše ali kakšen manjši večstanovanjski objekt in lahko lepo zaslužiš brez dolgoletnega čakanja, pa še kaj imaš za počet da organiziraš vse skupaj.

Bi bilo zanimivo primerjat odgovore na takole temo, z odgovori recimo kje v ameriki.
Tako je!

AngelOfDeath ::

S tem se bom ukvarjal, ko ga bom dobil. Torej na nikolovo :)
edit: Slovnica

singular ::

Fosil ni tko lahko sam par bajt postavt pa kr pokasirat, lahko se fino ...
Za it se posel pa ni dovolj da te res veseli, ampak moraš bit konkurenčen in kvaliteten če hočeš kaj, jaz raje kupim delnice uspešne firme ki dela nevemkaj, kot da bi jih poskušal kopirat, ker bom najverjetneje jaz tisti ki bom popušil.

p0ki ::

delnice, skladi, nepremicnine... pa kakšen posel bi odpru tak ko je rekel fosil, seveda po mesecnem potovanju... Seveda bi pa pred tem sel do kaksnega financnega strokovnjaka in reku tk pa tk je razlozi mi situacijo
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

T0RN4D0 ::

No, to z grajenjem hiš je tud dobra ideja, in maš tle ravno en dobr začetni kapital, oziroma tud če kej mal mim butneš še nisi broke :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

bi0s ::

Barka, hiša - ostalo na banko :P Pomoje bi še vedno hodil službo(to zdaj mislim, bogve kako bi bilo potem, hehe).

tx-z ::

Glede otokov^^ klik :)) Zanimivo, niti niso tok dragi kokr sm prčakvau :)
tx-z

connel ::

rajše ne gledat otok, samo bolan rataš :D

coffeetime12 ::

500.000 bi doniral drzavi (pod nadzorom seveda) za usposabljanje tezko ucljivih tajnic na prehodu na odprtokodne resitve.
500.000 za nakup racunal, ki bi tekli na Linuxu v osnovnih in srednjih solah.
200.000 za razvoj cepiv proti raku, aids-u itn
200.000 za varnost v prometu (zivljenje je vredno vec kot karkoli)
100.000 za medijsko kampanijo "Linux v vsak dom"
500.000 ostane za naju

V-i-p ::

coffeetime12: še en (prevelik) linux fanatik?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

coffeetime12 ::

Oz. 100.000 bi namenil se boljsi kvaliteti zdravljenja v Soci. Ostane vec kot dovolj za naju.

Nekateri pravijo na banko? Niti pod razno.

Zheegec ::

Oz. 100.000 bi namenil se boljsi kvaliteti zdravljenja v Soci. Ostane vec kot dovolj za naju.

Nekateri pravijo na banko? Niti pod razno.

Imaš prav, zakaj bi dal v banko in dobil povrnjen vsaj del inflacije, vedno imaš lahko vse v štumfu.
Drugače pa imaš prav - vse zapraviti je najboljša rešitev.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

imagodei ::

coffeetime12, pozabil si odšteti delež, ki ga že itak vzame država v obliki davkov... :(
- Hoc est qui sumus -

GregiB ::

Pa kaj je težko narediti amortizacijski načrt? Recimo, da rabiš 2K € neto na mesec....
Predpostaviš, da je inflacija stabilnih 5%, bančne obresti pa npr. 4,3%-20% davkov, torej 3,44% (meni se zdi ta cifra realna za srednjeročno vezavo) Po mojih izračunih, če črpaš sredstva 50 let (600 mesecev), je zadnje izplačilo (600 mesec) pri mesečni realizaciji obresti in mesečne izplačevanju 22.842€, na računu pa bi še vedno bilo 1.188.646€. Šele po 30 letih bi bil namreč obrok izplačila višji od obresti, takrat pa bi glavnica narasla na 3 mio €
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

T0RN4D0 ::

imagodei, če je vprašanje kaj z 2 miljonoma nimajo davki tle nobene veze. Majo, od 2 miljonov dol, ne moreš pa ob predpostavki da maš 2 miljona računat s tem da maš miljon in pol.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tr0n ::

Ob najnizji tocki bi pokupil za 2 mil € delnic vecjih podjetij (IT, energy,...).

imagodei ::

TORN4DO,

vprašanje OP-ja se glasi:
Lotko znaša že ~2 milijona €. Kaj bi vi naredili z tem denarjem če bi ga zadeli? kako bi bilo na primer pametno takšen denar "porabit"?


Govora je torej o lotku, ki je predmet obdavčitve.
- Hoc est qui sumus -

T0RN4D0 ::

Pardon, moja napaka. Sem mislil da se pogovarjamo kaj narediti z dvema miljonoma, zavajajoč naslov :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

fabrskd ::

Mislm, da če bi meu 2mio€ ne bi bil tak problem. Mislm, da se mormo vprašat kaj z 500€ mesečno ali kako nekaterim umetnikom uspe priti skozi mesec...
Screw you guys i'm going home!!!

singular ::

Ob najnizji tocki bi pokupil za 2 mil € delnic vecjih podjetij (IT, energy,...).


Dej še men povej kako bi ti vedu kdaj je najnižja točka?
:)

dolenska ::

jaz bi naredil eno orenk hišo, pa s tem ne mislim razkošno. naredil bi si čistilno napravo in toplotno, da mi tudi pozimi greje vso hišo. dal bi si naredit tudi generator za primer izpada štroma. kupil bi si nov avto za 25000e, očetu in mami bi dal, da se oče neb več matral pa garal (naj uživata si zaslužita), v službi bi dlih tako hodil, dal bi nekaj bratu in sestri...za ostanek pa še ne vem.
aja pa otrok neb nč razvajal, ker bi mel pol same probleme.

Dr_M ::

Najprej en dobr plac za zvet, potem bi si kupu nov racunalnik, vso programsko opremo bi legaliziru in eno lepo potovanje.
Jebes avto, trenutni mi zadostuje.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

energetik ::

Jah, najprej bi si vsekakor nabavil bajto. Pasivno, varno, ne razkošno ampak funkcionalno, s podzemno garažo (za obnavljat kakšnega veterana), toplotno črpalko, rekuperacijo, en dizel UPS sistem. Potem enga 4x4 karavana. Ostalo pa bi razpršil - nekaj v banko, potem zlato, srebro, nekaj pa v tvegane delnice. Vsekakor bi poskusil izračunati, če bi se dalo živeti od obresti oz. donosov. Verjetno bi še nekaj časa hodil v službo, odvisno od izračuna... >:D

poweroff ::

Heh, jaz avta ne bi menjal, kupil bi si kakšno stanovanje ali hišo, pa vložil (dokapitaliziral) v eno firmo, ki jo imamo s kolegi, potem bi pa najel jypeta in BigWhalea, da bi scodala killer aplikacijo za poslovodenje za Linux. :D

Pa veliko bi dal tudi v dobrodelne namene. V službo bi pa definitivno še hodil.
sudo poweroff

imagodei ::

Matthai,

ti zlobni komunajzar levičarski ti! V dobrodelne namene? Naj si sami zaslužijo za jest, ali pa umrejo od gladi!
- Hoc est qui sumus -

d0rK ::

1.) Ocetu dam 250.000 za stroske vzgoje
2.) Obvezne rezerve 750.000 pretaljene v zlato (fallback kapital)
3.) Placam tekoce racune 1.000
4.) Dopolnim set znamk 3.000
5.) Razna popravila stanovanja 2.000
6.) Premisljem nakup delnic 250.000
7.) Osebni racun 50.000
8.) Novo kolo 4.500
9.) dobrodelni nameni? Vec kot 10-25.000 ne. 2M nazalost ni nek hud denar.
10.) Preostanek vezem

Ubistvu kar tezko porabiti toliko denarja. Ce ne kupujes his in avtomobilov.

darkolord ::

Ubistvu kar tezko porabiti toliko denarja.
Izkušnje (obubožani loterijski milijonarji) kažejo, da je to celo precej prelahko. Kar neankrat se odpre kup možnosti za zapravljanje, na katere pred tem sploh ne bi upal pomisliti.

Potem pa folk pozabi na davke...

Hanzo ::

Mami pa fotru bi dal ene 300000E , sebi bi kupu ene dobro bajto ( jo dober opremil) ter stanovanje na morju. Potem bi obnovil garderobo, zamenal avto, si kupu en dober PC, nekaj dal v zlato ostanek pa v banko ali pa nakup nepremičnin. Seveda dokler sem mlad bi si priviščil par norih potovanj, ter ga na polno feštal seveda v mejah normale.

p0ki ::

En srečn mariborčan nam bo povedu kam z skoraj 2,6 milijona €
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

V-i-p ::

Poznam (zdaj se že nekaj let nismo videli) familijo, ki je takrat zadela 90 milijonov tolarjev. Mislim, da so rabili pol leta, da je skoraj vse šlo. Avti, zapravljanje, stanovanje,...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

poweroff ::

Zanimivo. Jaz sem se pred kratkim pogovarjal z nekimi kriminalisti, ki se ukvarjajo s težjimi primeri kriminala (droge, orožje,...) in sem vprašal kam hudiča gredo težki zaslužki teh ljudi.

In sem dobil odgovor "easy come - easy go". Ti tipi večinoma sploh ne znajo z denarjem delat in ga zagonijo v kratkem času.
sudo poweroff
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
722147978 (11036) kombinezon
»

Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15956605 (15358) Buggy
»

Zadel 200 mil (hipotetično!) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25941461 (9298) D3m0r4l1z3d
»

Kaj narediti s prihranki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11123261 (19969) M.B.
»

Loto (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518105 (6640) clothes

Več podobnih tem