» »

Priklop zvočnikov - kakovost zvoka

Priklop zvočnikov - kakovost zvoka

reverse ::

Pozdravljeni,

prosim za vaša mnenja v zvezi s priklopom zvočnikov. Se kakovost zvoka opazno poslabša, če so zvočniki na strani recieverja in na strani zvočnikov priklopljeni na stensko vtičnico (zvočniški kabel poteka od vtičnice pri zvočnikih do vtičnice pri recieverju, nato pa od vtičnice teče krajši kabel do zvočnika oz. recieverja)?

Morda še to, zvočniki so srednjega razreda, in sicer komplet za domači kino B&W serija 300. Kakšen kvadrat kabla je primeren za takšno povezavo na dolžini cca 10 m - je srebrni kabel 2x2,5 mm2 dovolj?

Hvala in lep pozdrav.
  • spremenil: reverse ()

Gapi ::

Kar se kablov in povezav tiče je najbolje da je čm manj vmesnih členov. Kot sm razumel tvoje sporočilo imaš ti po steni že napeljan en kabl za zvočnike, ki pa je žnj kvalitete oz meni neznana vrsta kabla. Dej ti raje direkt iz reciverja v zvočnike priklop kabl in bo najbolje. Če pa nisi nek hi-fi ljubitel bo pa to čist ql. Sicer te bo vsak ljubitel boljše opreme postrani pogledal kaj se greš.če tebe ne moti pol z veseljem priklopi po svoji ideji. Sicer pa več kot 5 metrov kabla je že tud padec na kvaliteti. Sicer ne veliko a ravno dost da pozorni poslušalec opazi razliko. Zdej me pa prosim ne držat za besedo da to 100 procent ne drži ker pač si je nekdo zmislu da se teh razlik ne sliši.

madviper ::

Za daljše razdalje uporabiš večji presek (manjše izgube). Audiofili prisegajo seveda na kvalitetnejše kable, ki so seveda dragi kot žafran :D. Če maš kake motnje v kablu uporabi koaksialni kabel, ki je imun na večino motenj. Vsak vmesni člen je šibka točka, zato se jih izogibaj, če se le da.
I'd like to do something crazy!

reverse ::

Moram priznati, da sem take odgovore pričakoval...

Je za razdaljo cca 7 m tak kabel 2x2,5 mm2 primeren? Nisem poseben audiofil, sem pa velik cinefil in zvok seveda sodi zraven 8-)

delfinus ::

Za B&W 300 serijo bo ta kabel dost dober ja. Tudi presek je ustrezen. Oehlbach je pa tudi kar soliden za tovrstno povezavo.

Sam imam samo sprednji par zvocnikov na boljsih kablih - Cardas Crosslink 1S. Tu pac poslusam stereo in tu se zamenjava kablov obcutno pozna. Seveda so tudi zvocniki taki, da se to slisi takoj - Canton Vento 807. Zadnji par zvocnikov, ki pa so bol tako tako so eni satelitki, pa imam kar na navadnem kablu in je za kino uzitke povsem ok. V bodoce nabavim samo se en boljsi center zvocnik (Canton CD360 F), ker se ponavadi okrog 80% filma dogaja prav tam in tu bo tudi en boljsi kabel potem seveda. lp, D.

Azrael ::

Dvomim v smisel kupovanja nekga ekstra kabla. Ta na linku se od običajnih za štromarijo razlikuje samo v fancy izgledu in najbrž abnormalno naviti ceni.

Aha, pa še to, kabel kljub ceni ni posrebren ampak pokositren => v linku napisano barva ne material.

Moj nasvet, pojdi v trgovino z elektromaterialom, kupi mehki (licen) dvo žilni kabel preseka 2.5mm2 željene dolžine in je to to. Tak kabel zdrži trajno tok vsaj 20A, kar pri 8 Ω zvočnikih pomeni 3200W in pol manj pri 4 Ω. Rezerve več kot preveč.

Sicer se v praksi za take namene odlićno obnese tudi UTP kabel, jasno dokler avdiofili tega ne izvedo, saj je potem zamera na veke vekov, ko ugotovijo, da neznasko dražji avdiofilski kabli igrajo enako...

Kabel je kabel, pri tako nizkih frekvencah ni razlik, samo presek mora biti zadosten. To je vsa znanost kar se tiče tehnike, za placebo efekte pa so zadolženi drugi.
Nekoč je bil Slo-tech.

r5r ::

Pomembno je tudi, da priklopiš terminal označen s plusom na terminal s plusom, torej, da dosežeš enako premikanje obeh zvočnikov (oba v fazi). :)
And it makes me wonder.

delfinus ::

Odgovor podajam v temi Kabli, kabli, kabli... Klik

delfinus ::

Oehlbach 1019 Silverline - 4,5EUR - 1m.

Trancedeejay ::

Moj nasvet, pojdi v trgovino z elektromaterialom, kupi mehki (licen) dvo žilni kabel preseka 2.5mm2 željene dolžine in je to to. Tak kabel zdrži trajno tok vsaj 20A, kar pri 8Ω zvočnikih pomeni 3200W in pol manj pri 4Ω. Rezerve več kot preveč.

Sicer se v praksi za take namene odlićno obnese tudi UTP kabel, jasno dokler avdiofili tega ne izvedo, saj je potem zamera na veke vekov, ko ugotovijo, da neznasko dražji avdiofilski kabli igrajo enako...

Kabel je kabel, pri tako nizkih frekvencah ni razlik, samo presek mora biti zadosten. To je vsa znanost kar se tiče tehnike, za placebo efekte pa so zadolženi drugi.



HI
Ni cisto tako. Fora kablovja sploh ni v preseku(no, sicer vpliva na zvok, samo ne pomeni vecji presek bolje) - HI-FI namrec ponavadi ni PA ozvocenje. Razlika med kabli je (no ja, nekateri se razlikujejo po stevilu eur/m) in se ponavadi sproba prej kabel(to ponavadi velja za drazje kable, ki niso nujno primernejsi za tvoj osebni sistem.) Kot v vecih stvareh je tudi v HI-FI-ju veliko nategov in dostikrat bi nekdo slisal razliko med dvema enakima kabloma, samo da je en spedenan v snake skin in ima hud izgled - no, to naj ne bi bili audiofili, ceprav se nekateri zato imajo in potem laiki posplosujejo, da so audiofili norci, ki zapravljajo ogromno denarja za ne vem kaksne kable in podobno.
Kar se preseka tice bi bil tudi 1,5 kar se tice tokovnih zmogljivosti tice cisto dovolj, tako da kot sem omenil ni fora toliko v preseku ko iscete kabel. Recimo z enim kablom sika sistem, drugi pobere base, tretji res ustvari prostor, vglavnem kot bi zamenjali recimo CD player(oz. DAC). Na nizjih sistemih pa se ponavadi cisto solidno uklopi Profigold 2,5mm kabel, kjer ima licne okoli in eno trdo zilo nasredi(takega ponavadi priporocam, kjer je price/performance razmerje najboljse, saj meter kabla stane okoli 2eur). Bohnedaj kupovat kabel v elektro stacuni, kjer tut priblizno ne more clovek dobit kabel kvalitete kot je omenjeni Profigold(to kar se tice izdelave - zvokovno itak ne mores vedet kako bo izpadlo(ponavadi so tisti prozorni v elektro stacuni slabsi, podobni kot ce bi izbral Vivanco v BB). Recimo za kino je ta kabel super, imam pa tudi kar nekaj drzjih kablov doma, tisti pa so predvsem za stereo sistem(Nordost, Isoda...).
Uh, sem pozabil se glede UTP-ja. Recimo na enem od mojih sistemov kjer so bli v igri majhni zvocniki je bil soliden(sedel bolje kot en AudioQuest), pri mojem bratu pa bolj za en k. Je pa res da je izdelovalcev takega kablovja vec, tako da ni nujno da je isto kot pri meni(ne vem al sem imel Belden al ne) - Seveda, ce priklopim Nordost, odpihne vse UTP in razne cheapo kable.
OK, toliko od mene.
Have a nice Day

Matt
Music is the key


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5424230 (4518) ramon
»

Kako podaljšati kable ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
273200 (2278) Essa1990
»

Kabel 3x1,5 - Koliksna max obremenitev v W?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
72450 (2209) avian2
»

32a vticnica in dovodni kabel

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
426700 (6014) ...:TOMI:...
»

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ... (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
92562393 (29217) rs1975

Več podobnih tem