» »

Nov kadilski zakon !!!!

Nov kadilski zakon !!!!

««
38 / 39
»»

Matev ::

Saj ne trdim, da kajenje ni metanje denarja v zrak (dim).


ja bravo - si pogruntal
čestitam



To kako upravlam s svojim denarjem ni bistvo te teme


ja pa je
ker kadilci vztrajno trdijo da ustvarjajo dobiček z kajenjem

Calligula ::

No vidite, da je treba stopat na rep. So koncno spremenili malo argumente. Se par popravkov pa bo ze OK.
Se strinjam, da je vasa pravica, da se pustite celo zivljenje molzt neki industriji ampak se vedno ostaja problem zdravja. Ce vas ze vase ne zanima pa je tu se zdravje ostalih. Da ne omenjam kako bedno je, ko starsi zakajajo svoje nemocne otroke cesar je se zdaj veliko.

Sem rekel, presaltajte na brezdimne izdelke pa se zastruplajte. Mate tudi ze snuz, ki ga ni potrebno pljuvat, ker tega, da vse spljuvate tudi ne rabimo. Zvecite cisti tobak pa ga goltajte. To vse gre.

Problem je, da je to, da so vas nategnili posredno preko dima najeda nam ostalim. Poleg tistih butastih misli, da ustvarjate presezek v blagajni.

Jaz nimam z nikomer problema dokler neko vedenje ne najeda nekomu, ki bi miroljubno rad sopuprabljal nek prostor. Mar jaz scijem ljudem po nogah, jim prdim v glavo, pljuvam v pijaco...?

Ampak, ce bi se ljudje na karkoli tam v sestdesedih letih navadili in bi postal druzbeni vzorec bi danes tisti, ki bi to poceli ful ugovarjali ,da je to njihova pravica. Jaz ti ne scijem v vodo, ki jo pijes in od tebe pricakujem, da mi ne zasmrajas.

Ze tako si to dovolj z avtomobili pocnemo pa ze tam je cas, da se vpeljejo kake omejitve. Anglezi majo cisto prav ko ful obdavcijo pozresne avte v centrih. Kateri kreten rabi terence z 5 litrskimi motorji za po centru.. ?!?

Dejstvo je, da je nekaj luksuz nekaj pa idiotizem, ki drugim zmanjsuje kvaliteto zivljenja. Nekaj je nuja, nekaj zmeren luksuz in kaprice, ki jih ima vsak clovek svoje, nekaj pa so stvari, ki presegajo meje dobrega okusa. Kajenje v javnih prostorih je ena takih zadev in bizarno je, da se je to dopuscalo tako dolgo in v 21 stoletju je pocasi ze cas,da se tega civilizacija resi. Tudi tistih kavic nebi rabili, ce nebi bili navleceni na njih. Tisti, ki jih ne srkajo cisto komot zdrzijo vse te grozne napore dneva.

zavajon ::

In ti si tisti, ki je poklican, da sodi o tem, kaj je luksuz in kaj idiotizem?
Saj zase si lahko postavljaš določena merila, vendar za božjo voljo, ne vsiljuj svojih meril drugim!
lp

Calligula ::

Saj to je problem. Da mate tako izkrivljen pogled, da sploh ne stekate, da ze leta svoj k... smrad vsiljujete drugim. To kar se dogaja sedaj je normalizacija. Sanacija. In v Evropi tudi pogoltne umazane avtomobile ze preganjajo.

Civiliziran svet pocasi steka kaj je potreba, kaj luksuz in kaj idiotizem.

Velike umazane avtomobile se pocasi izrinja iz centrov.

Kitajci so se okoli leta 2000 sprejemali ukrepe, ki so v center Pekinga spuscali le velike novejse avtomobile.
Da bi zgledali razviti za obiskovalce. Tako balkanec vidi razvitost.

5 let kasneje so ze ugotovili kaksna teleta so bili in to popolnoma obrnili. Ker gnijejo v smogu in umazaniji.
Ce se gre kdo luksuz naj se gre na nacin, ki ne posega prekomerno v osnovne pravice ostalih.


Pravica do zivljenja brez prekomernega hrupa, ciste vode, zraka in varnosti.
To so vse precej arbitrarne kategorije in, ce si zmeden glede mej pri njih mocno predlagam ogled skandinavskih, zahodnih ipd. meril.
Saj lepo, da ohranimo kaj lepega balkanskega. Odprtost, smisel za humor,.. Butasto balkansko pa mirno lahko izpustimo.

Nosi kilsko kroglo iz zlata z seboj, tobacno razstopino si intravenozno vbrizgavaj.
Ker kdo pa pravi, da naj jaz v lokalu nebi stopal do kadilcev, ki sedijo in se jim sprdel do konca v glavo.
To je ekvivalent.

Zgodovina sprememb…

Liker ::

Calligula, polepsal si mi dan!

Danes bil na pijaci z nekaj kolegi in prvic odkar sem bil v kakem baru mi obleka ne smrdi. 8-)
Zdej pa se balkance prepricat da SUV-i ne sodijo v mesta :S (oz. da jih sploh ne rabimo :P)

Meamoto ::

Če bi 99.9% udeležencem te teme padlo na glavo 5dkg logike, bi jih najbrž ubilo

VolkD ::

kej tazga lahko pride sam iz ust nekoga ki ni nikol kadil, sej taki so itak najbol pametni, ko zadeve ne poznajo, a obenem pametujejo - risus abundat in ore stultorum!


Kaj takega lahko izjavi le bedak, ki misli, da je sam na tem svetu!
Kadil sem 17 let !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

VolkD ::

Tudi tistih kavic nebi rabili, ce nebi bili navleceni na njih. Tisti, ki jih ne srkajo cisto komot zdrzijo vse te grozne napore dneva.


Brez kave sem mislil, da bi me bilo konec. Popil sem jih po 10 na dan.
Pred dvemi leti me je zadela možganska kap. Vse se da. Živim brez kave in zadovoljen sem, da je tako.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

BozidarB ::

calligula lepo si tole spisal.. se 100% strinjam z tabo. zej morm sam se moje kolege pregovorit nej ze enkrat nehajo kadit. drgac pa ja, v lokalih je sedaj veliko prijetnejse.

'FireSTORM' ::

ker kadilci vztrajno trdijo da ustvarjajo dobiček z kajenjem

Dobiček ustvarjaš tudi ko kupiš rolo srat papirja, saj pri tem tudi plačaš davek, le da je pri čikih že skoraj 200% in ne 20% davka. Ok pa če ne ustvarjaš dobička pa vsaj omiluješ izgubo :D

In kako vsak posameznik razpolaga z svojim denarjem je pa njegova stvar in se tiča samo tistega posameznika in nikogar drugega, ker res nevem kje vidiš ti tu kaj spornega glede zapravljanja denarja. Če si kupujem čike ni ok. Če pa bi si kupoval recimo orožje kot zbiratelj in bi nametal miljone ven te pa nebi motilo ali kako?

Popil sem jih po 10 na dan.

Zaupaj nam še če so to bile majhne skodelice da gre v njih po dve kaplji ali pivovski krigli? Ter kava močna da še konja vrže na rit ali taka kot da bi si pes umil genitalije v vodi?
Ampak vseeno... 10!?! 8-O
Those penguins.... They sure aint normal....

VolkD ::

Hja.. pil sem v glavnem belo kavo. Je bilo pa včasih tudi več. No ne rečem, včasih pa manj, a redkeje. Predvsem za vikend je bilo manj.

lahko povem tudi to, da me je pri 17-ti kavi vrglo ob tla. Občutek je noro zoprn. Padaš proti tlem in se vsega zavedaš. Ne moreš pa popolnoma nič narediti. Roke in noge preprosto ne ubogajo. Le možgani delujejo in to zelo hitro. Vse skupaj ostane v spominu kot upočasnjen film z vsemi detalji. Natančno vem kakšne so bile ploščice ob katere sem treščil. To stanje je trajalo par minut. Potem sem se uspel pobrati in odtaval sem na prosto. Zrak je dobro del. Domov ! V nasprotju z pričakovanim sem zaspal v trenutku. Kjub temu sem bil naslednji dan bolan. Bruhal in podobno. Zdravnik je ugotovil zastrupitev z kofeinom.
Vmes je bila še ena piva zato je do tega prišlo prej kot bi sicer in posledice so bile manj hude.

V bodoče mislim, da nisem šel nikoli preko 14.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Meamoto ::

Svoje bom povedal še točno zadnjič.

- Pod mojim balkonskim oknom stoji naš kontejner, ki je skupen za 6 stanovanjskih enot. Komunala ga prazni samo vsak ponedeljek in četrtek, v vročini, ki je letos presegla že 45°C na soncu. Kontejner je plastičen in v njem so poleg gospodinsjkih odpadkov tudi odpadki 6 otrok, ki v teh stanovanjskih enotah živijo (beri: plenice). Poleg tega je kontejner plastičen.

odgovor Komunale: vse po državnih normah

- Pod mojim stanovanjem se je do maja letos nahajala pizzerija brez prezračevalnih naprav in odvoda saj v kuhinji, namesto tega so uporabljali zastarelo odvodno cev, katere izpuh je med drugim v moji kuhinji.

odgovor sanitarne: imajo uporabno dovoljenje

- 300m zračne linije od mojega stanovanja se v morje (v katerem se tako radi kopate) izliva kanalizacija.

odgovor občine: ni denarja za podaljšanje iztoka

- 750m zračne linije od mojega stanovanja je ladjedelnica, ki v zrak in vodo še vedno izpušča azbestne in korozivne odpadke.

odgovor države: vse v mejah normative

- 900m zračne linije od mojega stanovanja je nesanirano smetišče, kjer se odpadki samo kopičijo brez prečiščevalne naprave po vročini (glej zgoraj)

odgovor občine in države: je v zadostni razdalji od rezidenčnih objektov

- 1200m zračne linije od mojega stanovanja sta dve tovarni, ki z proizvodnjo spuščata v zrak nevarne količine strupenih snovi.

odgovor spet, vse v mejah normativov


In sedaj JAZ z cigaretom skrajšujem ljudem pravico do čistega zraka??? Pa zresnite se ljudje.

Kot je rekel V-i-p, stvar IZBIRE. Jaz je nimam. Z ločenimi lokali bi jo nekadilci (kot tudi kadilci) imeli.

Mavrik ::

Z ločenimi lokali bi jo nekadilci (kot tudi kadilci) imeli.


"Ločeni" lokali so obstajali do zdaj. Situacija ni bila sprejemljiva. Sprijaznite se.
The truth is rarely pure and never simple.

Meamoto ::

Mavrik, razlikuj med lokali z ločenimi prostori in ločenimi lokali.

Nikjer ni bilo predpisane državne kvote, koliko lokalov mora biti nekadilskih. Recimo lahko ti povem na primeru mojega mesta, ni bilo niti enega. Pa je bilo vse polno in nihče se ni pritoževal.

imagodei ::

@Meamoto:

Vidiš, kako napačno se da gledati na stvari. Pa poglej iz drugega zornega kota:

Vse omenjeno te zastruplja in nimaš možnosti izbire; imaš pa možnost izbire, da ugasneš še zadnji cigaret in nehaš zastrupljati sebe in okolico. Ena stvar manj, ki ti bo svinjala zrak. Poskusi, počutil se boš boljše.

Poleg tega imaš možnost izbire in bi se v spoštovanju do ostalih gostov v gostinskem lokalu (npr. tistih, ki 2m od tebe jedo večerjo), vzdržal obveznega dimčka po zaključku lastnega prehranjevanja. To bi lahko storil že sedaj, pa nisi. OK, morda boš rekel, da si ti vedno bil tako uvideven, da nisi kadil; večina kadilcev pa z užitkom začini svoj obrok in pospeši prebavo s cigaretom.

Ker zahteve bontona ter trenutna ureditev ni zalegla in ste kadilci stalno kršili pravico nekadilcev do vdihavanja zraka brez cigaretnega dima, je edino prav, da se je sprejel bolj strog zakon. Je pa res, da je v določenih točkah absolutno prestrog in se tam tudi jaz ne strinjam z njim.

EDIT: odpravljena nejasnost
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Matev ::

Z ločenimi lokali


dejte no razumet da ločenih lokalol ne želi imeti nihče
ne kadilci ne nekadilci

kako bi bilo kadilcu ko bi vsi lokali v njegovi bližini nekadilski - razen enga zanikrnega

'FireSTORM' ::

dejte no razumet da ločenih lokalol ne želi imeti nihče
ne kadilci ne nekadilci

kako bi bilo kadilcu ko bi vsi lokali v njegovi bližini nekadilski - razen enga zanikrnega

To je sicer res.
Vredu bi bila rešitev taka če bi država vsakemu gostincu določila, ti imaš kadilski in ti nekadilski lokal, po nekih merilih. Sicer kako je opremljeno/prezračeno itd ne bi šlo, ker lahko vsak gostinec za svoj lokal poskrbi da bo potem kadilski.
Ampak to je na žalost nemogoče.

Saj kadilnice so/bodo luštna stvar, ampak, to bo drago, ne bo prostora itd zato je vprašanje koliko gostiln bo sploh imelo kadilnice. Plus tega pa kar mi gre najbolj v nos je da si nebom smel v kadilnico nest pijače.
Those penguins.... They sure aint normal....

Matev ::

Vredu bi bila rešitev taka če bi država vsakemu gostincu določila, ti imaš kadilski in ti nekadilski lokal


kadilci imajo na zalogi neizmerno količino traparij


kaj bo bi končali tole stvar.. a?

moderator
moderattor
halo

WarpedGone ::

Za umnost in neumnost predlogov odgovarja njihov avtor sam. Če komu ni do sodelovanja, naj prosto ne sodeluje več v temi. Dokler ni kršitev pravil je vse OK.
Zbogom in hvala za vse ribe

#000000 ::

Včeraj bil prvič po uvedbi zakona v lokalu, za krepat, notri nobenega oz. dva, zunaj ene 8 ljudi + kelnarca :D

po ene 20 minutah se privlečeta ven še nekadilska obiskovalca :D

Koje če nam kurac zakon, če spet nekadilci rinejo med kadilce, lepo bi ostala notri in meditirala o pasivnem kajenju ter kako težko je najt dobro babo.

Calligula ::

00000000


Cez par tednov bos sele videl pravo sliko, ko se druzba prilagodi na novo stanje.

Meamoto kaj ti daje misliti, da to, da ti ne uveljavljas svojih pravic do cistega zraka in okolja pomeni, da je to dovoljenje zate, da jih kratis ostalim. Pritisni na obcino, odgovorne, gnjavi po telefonu pisarno zupana dnevno...

Instaliraj si freecall pa mas zastonj klice na slovenske stacinoarce in jih gnjavi dokler tvoj problem ne postane prioriteta.

Se to: Nekadilci so precej bolj obzirni in zato gredo pogosto z kadilci tudi v zakajen prostor, da vas prijatelje kadilce prebavljamo v za nas manj ugodni situaciji. Tudi zato gre sedaj zaenkrat vec nekadilcev ven kjer je kadilska druzba, ki je presibka, da bi se vzdrzala.

Ne mesat pojmov. To ne pomeni, da imate nekadilci prav, da je zakon odvec. To pomeni, da se ne stekate, da vam mi do neke mere popuscamo, ker vemo, da gre za odvisnost in smo nekadilci tisti, ki smo tolerantni. Ampak pocasi se tudi to izteka in cas je bil, da se vas normalizira.

Sploh se ne zavedas kako prijetne prijatelje nekadilce imas, da so se pripravljeni zaradi tvojih slabosti prilagajati tebi in kaksno objestno tele si tisti trenutek, ko vehementno mislis, da je vse to dokaz, da imas ti prav :(

Zgodovina sprememb…

Buggy ::

Matev, kaj ce bi ti koncal s vojimi opazkami in sel svoje frustracije izzivljat kam drugam.

Dejstvo je, da sem kot kadilec zakon kot tak vzel na znanje, ga upostevam, se pa (se) ne morem sprijaznili z ureditvijo kakrsna je, ker se mi zdi diskriminatorna. A je..t ga :)

Ne razumem pa zakaj se sedaj, ko imate ciste lokale se naprej nekaj usajate in zelite kot kaksni novodobni odrisitelji, nas prepricati o tem da ne kadimo. Saj nismo stari 16 let, ko se ne ves kaj je prav in kaj ne in je potrebno dati lekcijo (po moznost boleco) da se spremenis (ce se).
Sam kadim nekako 16 let ( z vmesnimi pavzami), vem da kajenje ni zdravo in vem, da gre kar zajetna kvota denarja za to mojo razvado, in v avtu in hisi ne kadim. A to je moj problem in se ne tice nobenega od vas.
Se posebej sem bil pozoren da sem se odmaknil od nekadilca ko smo sedeli v druzbi, sedaj ni receno da bom to moznost imel, ker so letni vrti prezasedeni (z nekadilci) in me lahko vtaknejo med gruco nekadilcev. Vendar sedaj ne bom (mogel biti) tako toleranten kot sem bil prej in bom neobremenjeno prizgal in puhnil svoj dim, saj terasa pripada tudi meni. Pa smo spet v zacaranem krogu, kjer bodo zopet nekadilci protestirali, da zelijo zrak brez vonjav tudi na terasi.

Sicer pa za dolocene osebke ni vazno kaj je dejanski problem druzbe (prepoved cigaret nam ne bo omogocila splosne blaginje) in kako je kdo ogrozen, glavno da se grejo lov na carovnice, raja pa za njimi besno in mascevalno dviga vile z zrak.

forsmark ::

Prav lepo je blo vceraj(danes) zunaj...skoraj skoraj je majcka ponovno za oblect, pa nos nimam zabit kot, da bi 10 dni gasil goreče gume :D .
Airbus Industrie

Calligula ::

Buggy, mogoce si ti bil obziren kadilec ali pa si to domisljas. Ti kar s emene tice lahko mirno kadis, ce mene ne zakajas in, ce mi ni treba poslusati ali brati oslarij kot je kaka taka, da kadilci pozitivno volivate na koncno stanje v drzavni blagajni.

Zakon pa je bilo treba vpeljati, ker po desetletjih brezobzirnosti kadilcev drugace ni slo. Samoregulativa in dosedanji zakoni niso resili stanja, ki ni bilo normalno. To, da mora nekadilec vohati kadilca ni normalno stanje. Se lahko spet vrnemo h temu, d aje potem normalno, ce jaz kadilcu prdim v glavo. Meni se to nebi zdelo normalno je pa dejansko ekvivalent.

bzp ::

Buggy: samo eno vprašanje, zakaj pa ne kadiš v avtu/hiši?

Zokzel ::

Ah, pomirte se, to je šele začetek. Mene je včeri na parkirišču pred stolpnico medtem k sm čaku prjatla in seveda smodiu cancerstick iz mimovozečega avtomobila nek grintav pater familias v spremstvu ženice in dveh otrok oblaju v stilu: svinja nemarna, a boš ugasnu ta čik !?!?! In seveda hudo pohodu gas, da ga neb kej vprašu. Kwačmo. Mojo ženo je takisto oblaju nek kolesar k je sedela na klopci ob Poti spominov in nestrp.. aahh tovarištva. Ob tem je menda še dodau da naj "prasica skrije kolena"!?! Mojo sosedo bo menda tožla neka druga soseda ker prva med seksom preveč vzdihuje!?! Kaj jo hudo moti.. Hmm.. cigareti nimajo nč s tem.. Znančeva žena mi je , verjetno z najboljšimi nameni namignla, da zdele bi pa lohk midva z ženo nehala kadit. Pa sm jo vprešu če še vedno futra sina z lososom, sojo in sojinimi siri, namazi in podobno svinjarijo. Kr menda pr fantičih predelana soja ( tofu ipd ) povroči zmanjšanje testisov ! Pa menda je pr gojenih lososih ugotovljeno da niso preveč zdravi za papico. Pol se je šele razkurla. Če bom nehu kadit? Niti pod razno !! Nism pa NIKOLI kadiu pr jedi, ob jutranji kavici (ja,ja res je..) če so bli okol nas otroci ( razn na piknikih, eh..) ali nekadilci, v avtu ali v liftu ipd. Če že kadim v družbi VEDNO vprašam ali koga moti dim , VEDNO !! Ja, pa še ena. V Angliji so že imeli primer tožbe proti neki kadilki, češ da njeno kajenje v stanovanju ( NJENEM !! vrstne hišice ) moti sosede. Tko je to. Matr, dons še nism nobenka zakuru.. grem na teraso.. Ajd, uživite v čistem zraku.

Matev ::

Če že kadim v družbi VEDNO vprašam ali koga moti dim



zanimivo da vsi kadilci govorijo kako so obzirni in kako ne kadijo v javnosti če koga to moti...

in pa zanimivo kako si kadilci sedaj kar lastijo terase
če na terasi ne kadiš te lahko še linčajo

Buggy ::

To kaksne so bilance glede priliva v drzavni proracun mislim, da nisva ne ti ne jaz kompetentna, da razpravljava in se v to ne bom spuscal. Ko pa prizgem cigaret pa vedi, da pri meni ni prisotna misel, da s tem delam komu uslugo ali da prispevam k nakupu operacijskih miz :)
To, da pa ob sosednji mizi pritajeno prdis, razumem saj vem kako ima kdo rad pasulj in podobne razvade, ce pa bos namensko prisel k meni in mi prdnil v ksiht, pa vedi da bos s seboj tudi nekaj odnesel, ce ves o cem govorim.
Dosedanji zakoni pa so bili zadosti jasni in kaditi se ni smelo nikjer razen v lokalu, ki pa ni ravno lokacija, ki bi bila neobhodna za tistega, ki ga je tak rezim motil. Ne, potrebno se je bilo zapoditi ravno tja kjer je bilo najbolj zadimljeno in pricakovati zrak brez vonjav...daj no.

Pa da razlozim se tebi zakaj ne kadim v avtu in hisi. Ker poleg mene zivita v tej hisi in se vozita s tem avtom se oba moja otroka ter zena in ker druge izbire nimajo vi ste jo pa imeli. Je pretezko?
Gre za enostavno besedo z veliko zacetnico in za nekatere z velikim pomenom - Izbira!

imagodei ::

No, mene prav nič ne moti, če kdo kadi 2 m stran od mene in če se njegov dim ne kadi k meni oz. ne voham cigaretnega dima. Torej bi bila zame povsem ustrezna rešitev, če bi tako stanje gostinci morali zagotoviti, da bi pridobili obratovalno dovoljenje.

Se pravi, naštimat ustrezno zračenje, da mi po eni strani ne odpihne lasulje oz. me prehladi, po drugi strani pa ne voham cigaretnega dima. S to rešitvijo me prav malo briga, kje sedi kadilec - 2 m od mene, ali pa v ločenih prostorih.

Kdor te rešitve ne zmore zagotoviti, mora po defaultu imeti lokal za nekadilce.

Če bi imeli še eno pametno prehodno obdobje, bi 95% lokalov pod takšnim pritiskom zagotovilo ustrezne rešitve. Tako, kot je bilo sedaj, da je kadilski in nekadilski prostor ločeval pult za pribor, ali pa da je imel gostinec nekadilce porinjene v temačni kot svoje gostilne, je res povsem brez efekta in slabo. Sedanja rešitev je pa v veliki meri OK, določene točke so pa povsem neživljenjske.

A si predstavljate, da bi samo 5% gostincev moralo zapreti svoje lokale zato, ker se bo pri njih zmanjšal obisk in že sedaj komaj pozitivno poslujejo? Kaj bo država počela z dodatnimi nezaposlenimi? Bo tisti denar, ki ga bi drugače namenila za zdravljenje rakavih bolnikov, zdaj dala v socialne pomoči? Hm, samo še en manjko bo v državni blagajni - podjetja, ki prenehajo, ne plačujejo več prispevkov...
- Hoc est qui sumus -

Matev ::

citat: A si predstavljate, da bi samo 5% gostincev moralo zapreti svoje lokale zato, ker se bo pri njih zmanjšal obisk in že sedaj komaj pozitivno poslujejo? Kaj bo država počela z dodatnimi nezaposlenimi? Bo tisti denar, ki ga bi drugače namenila za zdravljenje rakavih bolnikov, zdaj dala v socialne pomoči? Hm, samo še en manjko bo v državni blagajni - podjetja, ki prenehajo, ne plačujejo več prispevkov...

po tvoji teoriji je gospodarska rast utemeljena na številu gostiln
čim več jih je tem bolje je

zakaj potem v afriki ne odprejo gostiln pri vsakem grmu
bi bili takoj nova amerika/švica

bolano je razmišljanje da bo država kar propadla če bo manj gostiln

ravno obratno - ravno obratno

gostiln je preveč in denar preveč odteka gostincem, ki so vsi po vrsti eni vaški magnati

imagodei ::

Buggy@ Pa da razlozim se tebi zakaj ne kadim v avtu in hisi. Ker poleg mene zivita v tej hisi in se vozita s tem avtom se oba moja otroka ter zena in ker druge izbire nimajo vi ste jo pa imeli. Je pretezko? Gre za enostavno besedo z veliko zacetnico in za nekatere z velikim pomenom - Izbira!

Torej, ker ti imaš izbiro in pač izbereš, da boš prižgal cigaret v lokalu, 2m stran od mene, ki pravkar jem okusno jed, zato jaz ne smem imeti izbire? Ali pa si predstavljaš, da bom zavoljo tvoje izbire (ker se mi dim iz tvojega čika vali v glavo) jaz izbral čisti zrak, zagrabil krožnik in šel k drugi mizi? Mogoče na teraso, pozimi pri -5 stopinjah? Ali pa na pločnik pred gostilno? :\

Ker imaš ti izbiro in pač kadiš, moram jaz izbirati med tem, ali bom užival v okusni jedi, ali pa vstal od mize in jezen odkorakal iz gostilne? Ali mogoče misliš, da imam izbiro in te lepo prosim, če bi blagovoljil ugasniti cigaret, vsaj za toliko časa, da pojem? Mogoče pa misliš, da imam izbiro in vstanem, prikorakam do tvoje mize in ti cigaret izbijem iz ust? >:D

O kakšni izbiri govoriš? Imaš svobodno izbiro samo ti, mi, nekadilci pa imamo potem zgolj še izbire znotraj teh tvojih omejitev? Ti boš kadil, mi pa naj se, soočeni s tvojim kajenjem odločamo znotraj teh omejitev? Si imel to v mislih? :\
- Hoc est qui sumus -

K0K0 ::

Tale zakon je SUPER!!! :D
Kadilci pa kr lepo nehite jamrat! Če hočte kadit boste šli pač ven. Če bo -25 to ni naš problem to je vaša razvada in zato je tud prov da zanjo plačate vi. Zakaj bi mogli zdej vsi vdihavat ta smrad če ste vi prešvoh da bi nehal ?:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: K0K0 ()

Zokzel ::

Na, zdej si že lastimo terase.. Gre naprej, gre.. in NE , vsi kadilci niso obzirni do nekadilcev. In vprašat če koga moti dim je po moje stvar kulture. Ah.. že vidm odgovor : zdej ste pa vsi kadilci kulturni ljudje !! He,he, nismo in ne bomo. Vsi, mislm. Takih k sm jest je med mojimi znanci-kadilci večina. V avtu pač ne kadim. In ne poslušam radija. Stvar osebne odločitve. Tko kot ne vozim če sm spiu kej alkoholnga. Eni pač spoštujemo zakone kokrkol se mnogim to zdi skrajno mevžasto.

Zokzel ::

Ah, ja , poznam enga modela k isto misl k KOKO. Ta je že ob sedmh zjutri nabit k termit. Ampak NE KADI!!! Sam težke frakcije uživa.. v različnih količinah.. In men smrad po šnopcu resnično zagreni dan. Kako bi blo če bi.. ajajaj, nehi, nehi... V glavnem, če bo nuja bom šu tut na -25. Eni smo odporni na mraz..

imagodei ::

Matev@ po tvoji teoriji je gospodarska rast utemeljena na številu gostiln čim več jih je tem bolje je

Ne vem, kje sem to napisal? Se pa strinjaš, da če gostinec zapre lokal in zgubi službo 10 ljudi, da so ti ljudje brezposelni? Ali se magično za njih najde druga služba?

Drug vidik: očitno je v Sloveniji najuspešnejša panoga trgovina. Na Jesenicah, npr. imaš 5 mega trgovskih centrov, ki dajejo zaposlitev celi množici ljudi (Tuš, Spar, Lidl, Hoffer, Mercator). Poleg mega centrov je v mestu in okolici še nekaj manjših trgovin.

Razen tega na Jesenicah ni mnogo velepodjetij, ki bi ljudem dajala zaposlitev in dnevni kruh. Po večini specializirane trgovine (Merkur, Lesnina,...), nekaj gostinskih lokalov, ter seveda, paradni konj, Acroni.

Seveda so tudi ostala delovna mesta, ampak očitno veliko bazo potrošnikov sestavljajo prav tisti, ki so zaposleni v enem izmed trgovskih centrov. V podjetjih, ki ne ustvarjajo nobene dodane vrednosti, samo preprodajajo. In dejansko ljudje nosijo denar iz ene trgovine (plača) v drugo (potrošnja).

S svojo argumentacijo, hočeš torej reči, da naj na Jesenicah zaprejo trgovine, ker se denar po večini brez veze pretaka iz ene trgovine v drugo?
- Hoc est qui sumus -

lonz ::

Ah te vonjave. Mene pa recimo blazno moti smrad v trolah poleti. Zahtevam obligatorno mazanje z deotom pri vstopu v avtobus, ali pa prepoved vožnje smruhom. Kot uporabik in plačnik storitev LPP imam pravico do neokrnjenega zraka. Zahtevam zakon ki to ureja... Ring a bell?

@Matev

A ti pa praviš, da gostince pa kr pred zid... Ja kaj so ti pa srotlni takega naredl?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Buggy ::

imagodei: O kakšni izbiri govoriš? Imaš svobodno izbiro samo ti, mi, nekadilci pa imamo potem zgolj še izbire znotraj teh tvojih omejitev? Ti boš kadil, mi pa naj se, soočeni s tvojim kajenjem odločamo znotraj teh omejitev? Si imel to v mislih?

Govorim o izbiri, da bom tudi jaz kot clovek sel lahko na poslovno kosilo v KADILSKI lokal (oddelek) in bom lahko tako kot ti v NEKADILSKEM lokalu (oddelku), uzival poleg okusne jedi tudi zaenkrat se legalno zadevo - tobak in se ne bom zaradi tega pocutil kot izobcenec.

Tvoja izbira je bila mozna ze prej, moja sedaj vec ni. O taki Izbiri govorim.

imagodei ::

@Buggy:

Govorim o izbiri, da bom tudi jaz kot clovek sel lahko na poslovno kosilo v KADILSKI lokal (oddelek) in bom lahko tako kot ti v NEKADILSKEM lokalu (oddelku), uzival poleg okusne jedi tudi zaenkrat se legalno zadevo - tobak in se ne bom zaradi tega pocutil kot izobcenec.

Sorči, se ne moreš počutit tako kot jaz. Tako, kot se tudi alkoholik ali zasvojenec s katerokoli drugo klasično drogo ne more počutit tako, kot se počutim pri kosilu jaz. Sicer sem pa jaz svoje stališče glede tega že povedal. Če gostinec uredi kvalitetno prezračevanje, ki bo zaugalo dim iznad mize direkt v zračnik, nimam nič proti temu, če kadiš pri sosednji mizi. Če tega ne zmoremo, potem raje vidim, da ne kadiš. Ti imaš pa še vedno svobodno izbiro, da poješ okusno jed brez nikotinske začimbe, tako kot imaš (menda) svobodno voljo, da se sploh odpraviš v trafiko in kupiš cigarete. In (menda) imaš svobodno voljo, da se ta trenutek odločiš, da boš nehal kaditi - da se ne bova spuščala v osnovnošolsko debato o zdravih/nezdravih razvadah, ker oba veva, da kajenje ne vpliva blagodejno na zdravje. Ampak, če bova preveč govorila o konkretno tej svobodni volji in svobodni odločitvi, mi boš takoj zagotovil, da ti kadit skrajno paše, da ti na kraj pameti ne pride, da bi nehal in da je tvoja svobodna volja, da kadiš >:D

Tvoja izbira je bila mozna ze prej, moja sedaj vec ni. O taki Izbiri govorim.

Moja izbira je bila prej možna samo v kakšni risanki, ki opisuje idealni svet. V praksi so gostinci imeli kadilski in nekadilski prostor ločen s španskimi stenami, dim pa je pretežno svobodno prehajal tudi v "prostore" nekadilcev. V praksi so gostinci imeli mize za nekadilce postavljene v kot, 3m stran od kadilskih, kjer se je cigaretni dim še manj zmenil za navidezne bariere. Moja izbira prej ni bila možna.
- Hoc est qui sumus -

'FireSTORM' ::

in pa zanimivo kako si kadilci sedaj kar lastijo terase
če na terasi ne kadiš te lahko še linčajo

Tako kot si vi zdaj lastite šank. A zdaj ti gre pa v nos ker je kelnarca zmeraj zunaj na terasi in da se moraš dret ven da ti postreže?
Verjetno še te malo po strani pogleda ko greš not v gostilno in se ne usedeš zunaj.

Moja izbira je bila prej možna samo v kakšni risanki, ki opisuje idealni svet. V praksi so gostinci imeli kadilski in nekadilski prostor ločen s španskimi stenami, dim pa je pretežno svobodno prehajal tudi v "prostore" nekadilcev. V praksi so gostinci imeli mize za nekadilce postavljene v kot, 3m stran od kadilskih, kjer se je cigaretni dim še manj zmenil za navidezne bariere. Moja izbira prej ni bila možna.

Sorči ampak ne vem v kake restavracije ti hodiš. V vseh ki sem do zdaj bil so bile res fizično ločene in ne z rožami ipd. Ampak z vratmi in steno.
V eni gostilni v MS je nekadilski prostor bil ločen z stekleno steno in steklenimi vratmi. Ampak v vseh gostilnah do sedaj tudi če ni bilo ravno fizično ločeno(kak lonec rož ne šteje) so pa bila vsepovsod odprta okna in se je prav vidlo kako se je dim valil ven skozi okno.
Torej se ta idealna risanka dogaja tudi v naši prelepi Sloveniji.
Če pa vi zahajate v lokale ki jih imajo balkanci ki se jim itak jebe za ves svet in naredijo kvazi mazi pregrado med prostoroma(beri lonec rož), pa se morda morate malo zamislit če sploh hodite v pravi gostinski lokal.

edit:
zanimivo da vsi kadilci govorijo kako so obzirni in kako ne kadijo v javnosti če koga to moti...

Zakaj nas imaš kadilce kot brezsrčne duše?
Če imaš ti kolege take ki se požvižgajo nate in ti pihajo dim v faco se moraš ti tudi vprašat če imaš sploh prave kolege.
Sem omenil že to isto stvar par strani nazaj(precej nazaj) da tudi jaz vprašam v družbi če koga moti, seveda če so zraven nekadilci.
Ko je pa kak otrok zraven pa raje stopim nekam vstran in tam zapalim.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Zokzel ::

In boj se bo nadaljeval ...
http://www.newscientist.com/article/dn1...
Kot sm reku, to je šele začetek. Ko nas bojo z Geigerjevimi števci okrog lovil in izločal iz "prometa", takrat šele bo svet na poti k očiščenju....

#000000 ::

Ma sej niso bli vsi lokali taki ?? Ne vem zate ampak jest takoj menjam lokal, trgovino, mehanika, ko mi kej ne paše, tko da tud ti si imel izbiro, spokal bi in odšel drugam, tja pa nikol več stopil.

imagodei ::

@FireStorm:

Mimogrede, od tebe pa res nisem pričakoval takšnega izbruha. Itak sem že povedal, da me ne moti, če poleg mene sedijo kadilci, če le ne vdihavam usmrajenega zraka. Rešitev, ki je bila na voljo sedaj, je bila neustezna ravno iz razlogov, ki sem jih omenil. Na gorenjskem ti lahko naštejem kar nekaj lokalov, kjer ustrezne pregrade oz. ločenih prostorov ni bilo. Prav tako po LJ. Če bi zakon od teh lokalov zahteval urejeno zračenje in npr. 2-letni prehodni rok, bi bila zame to povsem ustrezna rešitev.

BTW, si kdaj sedel v Mercatorjevem bifejčku? Jesenice, Kranj, LJ? Si tam opazil, da bi bili kadilci dejansko ločeni od nekadilcev?
- Hoc est qui sumus -

Buggy ::

Imagodei:In (menda) imaš svobodno voljo, da se ta trenutek odločiš, da boš nehal kaditi - da se ne bova spuščala v osnovnošolsko debato o zdravih/nezdravih razvadah, ker oba veva, da kajenje ne vpliva blagodejno na zdravje. Ampak, če bova preveč govorila o konkretno tej svobodni volji in svobodni odločitvi, mi boš takoj zagotovil, da ti kadit skrajno paše, da ti na kraj pameti ne pride, da bi nehal in da je tvoja svobodna volja, da kadiš >:D

J:Dober dan. Ime mi je Buggy in da, sem zasvojen z uzitki, ki mi jih prinasa tobak.
O:Dober dan Buggy

...si zelel to slisati? Kaj ima to opraviti (po novem) s teboj? Razumete, da se vas te stvari nic ne ticejo tako kot mene ne zanima vasa spolna usmerjenost in vas ne zelim spreminjati ali poucevati o bilo cem.
Pa ce te ze zanima o svobodni volji, ko se mi je rodil prvi sin in sem bil se v najemniskem stanovanju (40m2), sem kajenje opustil za eno leto...zakaj sem pa potem zopet zacel pa je spet moja stvar.

Prav smesno se mi zdi kako zelijo biti nekateri po eni strani rablji, istocasno pa kvazi odreseniki in jasnovidci. Pa to ne leti na tebe imagodei, ker si eden redkih, ki na stvar gleda sirse in ne strese samo gnojnice cez nas kadilce.

Hvala

Calligula ::

Buggy glede na tvoje komentarje mislim, da je jasno, da nisi obziren kadilec. Ce ne stekas, da je prdenje v glavo enako kot kajenje v moji blizini pac ne stekas. Samo, da je bilo eno desetletja druzbeni vzorec.

Pa ne domisljaj si,da lahko ljudje, ki ti ne ustrezajo od tebe kaj odnesejo. Bilo bi lepo, ce se folk po forumih ne bi napihoval. Ker se tak folk ponavadi samo po forumih in nikjer drugje. Za tiste, ki se "fizicno" napihujejo po forumih velja, da so najvecje revice in se tega rej vzdrzuj.

Ob tem, da prdenje v glabo bojda ne povzroca bolezni dihal, cigaretni dim pa jih.

Zokzel ::

No, poglej, prdenje v glavo je dovoljeno mal humorja pa ne .. Zanimivo. Sicer pa v luči vsega tega en prispevk z enga druzga foruma , nek bicikl.net :

V nedeljo smo v Gozd Martuljku sedeli zunaj in naglas govorili čez kadilce. Eden je kadil skrivaj, pa je nehal, drugi je šel pa iz terase kadit na parkirišče. Zelo uvidevno. Je pač športnik (alpinist) pa srcu in te stvari nekako razume.

Te stvari nekako razume... Nas že delijo na uvidevne oz. obzirne kadiuce in une druge. Še enkrat : šele začel se je. Hmmm.. To me na neki spomina : Uvideven Kadilec = Pošten Cigan ?!?!

sidd ::

Mah imate nekateri spet neke nesmiselne ideje tule. Dolgoročno in širše gledano je tale zakon zelo dobra stvar in edino pravilno.
Ne morem vrjet kako ste nekateri prav osebno prizadeti zarad tega. Pa sej to ne pomeni da boste morali prenehat z kajenjem!

Glede ločenih lokalov in podobnih zadev pa tako. Do zdaj je že bilo tako, pa zadeva ni funkcionirala. Zakaj, se lahko vsak pri sebi zamisli, zakaj hudiča sploh moramo imeti zakone in kazni. Ne morem vrjet kak nekateri jemljejo zakon kot oseben napad, in so zdaj enutolažljivo užaljeni. Kajenje NI kul, in pika. Če si že zasvojen s tem, ne moti s tem še ostalih. Sedaj je prav prijetno it na pijačo, saj potem na fax/službo/knjižnico človek ne prismrdi, kot da pokadi 5 škatel na dan...

Drugače pa že 38 stran enega in istega prerekanja, kak se vam da?

lp
no idea for signature
signed
I

Barakuda1 ::

zanimivo da vsi kadilci govorijo kako so obzirni in kako ne kadijo v javnosti če koga to moti...


A to (so) počno vsi, ne vem. Da sem jaz to počel 40 let, to pa vem.

Zakaj v preteklem času.

Zato, ker od uveljavitve tako debilnega zakona, nimam več ne volje in ne potrebe, še manj pa morolno obvezo, da to počnem.

Nasprotno. Če sem za nekadilce izmeček človeštva, potem se bom trudil, da vsaj ne bom zastonj.
Kadarkoli in kjerkoli bom imel možnost in priliko (dokler bo država sprejemala tako kretenske zakone) bom puhal dim v obraz vsakemu mimoidočemu ali slučajno sedečemo zraven mene na terasi.

Zavzemal in zavzemam se za lokale, kjer kajenje ni dovoljeno. Zakonsko se je dalo povsem lepo urediti takoimenovane "kvote" kadilskih lokalov, na št. lokalov v nekem urbanem okolju, kjer bi lastnik, v kolikor bi želel imet tak lokal, moral zaprositi za posebno koncesijo.

Ne, to pa ne, so rekli oblastniki.

Ja prav. Pol pa ko vas je**e nekadilci. Od uveljavitve zakona dalje nimam do vas več nobene tolerance, tako kot je nimate vi do mene.

Kjerkoli bom le lahko vam bom pihal cigartni dim, naravnost v vaš prefinjeni nos.

p.s.
Grem iskat prvo žrtev na teraso ob kofetku>:D

'FireSTORM' ::

@FireStorm:

Mimogrede, od tebe pa res nisem pričakoval takšnega izbruha. Itak sem že povedal, da me ne moti, če poleg mene sedijo kadilci, če le ne vdihavam usmrajenega zraka. Rešitev, ki je bila na voljo sedaj, je bila neustezna ravno iz razlogov, ki sem jih omenil. Na gorenjskem ti lahko naštejem kar nekaj lokalov, kjer ustrezne pregrade oz. ločenih prostorov ni bilo. Prav tako po LJ. Če bi zakon od teh lokalov zahteval urejeno zračenje in npr. 2-letni prehodni rok, bi bila zame to povsem ustrezna rešitev.

BTW, si kdaj sedel v Mercatorjevem bifejčku? Jesenice, Kranj, LJ? Si tam opazil, da bi bili kadilci dejansko ločeni od nekadilcev?

Ni bil izbruh ;)
Sem pa daleč vstran od "civilizacije" in še nisem imel priložnosti posedet v mercatorjevem bifeju v LJ ali Kranju ali Jesenicah.
Saj ne pravim da so vse gostilne imele tako lepo pošlihtano in ločeno. Ampak če vzamem v roke malo logike in nekadilsko "razmišljanje" glede tega kako enega nekadilca moti cigaretni dim, in če lokal nima pošlihtano tega si bo poiskal drug lokal kater bo to imel dobro pošlihtano, tako kot si jaz poiščem drug lokal če mi kaj ne paše(ne vem, me kelnarca/kelnar gleda po strani brez razloga kot da sem nek izmeček npr.), potem me ziher več v tem lokalu nihče ne vidi.
Sem pa bil pred kakima dvema mescoma v enem kafiču v LJ na Brata Babnik nevem kolko, v glavnem v tistem "centru" je nekaj dohtarov in Info Rešitve d.o.o. pa še kaj verjetno in tam en kafič in da mi nebo dolgčas sem se tam vsedel da nekaj popijem, najprej me je bilo vroče ko sam hudič drugič me je še pa kelnarca tako gledala, verjetno zato ker sem malo "po naše" potegnil. In tam me ziher več živa duša ne vidi v tem kafiču, tako bi naredil tudi če bi bil nekadilec in bi me dim motil me v taki gostilni več nikoli nebi blo kjer nimajo porihtanih prostorov.

Saj razumem da komu ne paše cigaretni dim, ampak ne razumem kako se človek potem ne more umaknit v drug lokal kjer so prostori pošlihtani. Tega pa res ne razumem. In če človek gre ven z prijatelji kadilci verjetno ve da bodo njegovi prijatelji pred njim kadili in se tega zaveda že pred odhodom in da zdaj oni nebodo šli v nekadilski prostor samo zaradi enega.

In imagodei ne jemli tega kot nek osebni napad ker nič tega v tem ali katerem koli postu ne leti na nikogar osebno. Ko bom pa koga osebno napadel bo pa to vedel ;)
Those penguins.... They sure aint normal....

#000000 ::

Poleg mene pa vse babnce iz lokala, ti pa boš lepo iz varne pozicije pri +23 lahko opazoval kako se palijo.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

koyotee ::

Dozdej smo mogl ven sam na đolo, zdej bojo pa še vsi kadilci :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
««
38 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tobačni zakon in biljardnica na Parmovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666515 (4919) Beli_Zajcek
»

Zakon o kajenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1219767 (7365) CWIZO
»

Prostori za nekadilce v gostinskih lokalih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1167197 (6039) #000000
»

Prepoved kajenja v SLO ?? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21513051 (10149) BigWhale
»

Pasivno kajenje ali pasiven Cukjati (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
947008 (5589) poweroff

Več podobnih tem