» »

Nov kadilski zakon !!!!

Nov kadilski zakon !!!!

««
7 / 39
»»

sidd ::

ja le kdo izdeluje cigarete a? Le kako je lahko npr. malboro sponzor v formuli 1? Le od kot jim denar? aja! Od kadilcev.
Če že ne druga, kaj vam ni škoda denarja? Pa ne tisti ko pokadi 10 čikov na tedn, še jaz pokadim ene par na leto, ampak res na leto, na kaki čagi, čeprav so zadnje čase cigare bolj v modi....
no idea for signature
signed
I

Poldi112 ::

Ne, tvoj primer z Lado in Fordom bi bil če bi v trafiki lahko kupila zgolj Camel in Boss.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

KandazaR ::

Proizvajalec in pa uvoznik imata dobiček. Pa vi resno mislite da proizvajalec za škatlico cigaretov zahteva le 12 centov (okol 30 tolarjev). Kaj pa stroški?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KandazaR ()

hja, jaz bi se zamislil če bi bil tako odvisen od nečesa (ma ja, včasih sem bil od igric, splon multiplayer:)) ). Če ne more človek osnovnih nagonov kolko tolko kontrolirat pa ni preveč dobro pomoje. Človek bi mogo bit močna oseba, in ne podležt nekim takim bedastim stvarem.
Poldi, lep zaključek ;)
no idea for signature
signed
I

lufthammer ::

Tale Čoko nima čisto jasne slike, pomoje preveč kadi...vpletat demokracijo pa kaže na pomanjkanje vedenja, kaj demokracija sploh je.

čoko ::

Ni mi jasn zakaj ste tolk proti lokalom, ki bi pa bili samo za kadilce? Ostalo mam pa čist pošlihtano, hvala ker te skrbi.

koyotee ::

Mislil sem samo dobicek od cigaret in ne kar te posredno potegnejo za sabo :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: koyotee ()

Meamoto ::

Jaz še vedno čakam na referendum.. Ali pa na to, da obenem prepovejo še lokale z hitro hrano (ne mi govorit o neškodljivosti, ker živim nad kvazi pizzerio, in vem, kaj smrdi in onesnažuje) in avtomobile z visoko emisijo in avtomobile, ki imajo končno hitrost nad 130 km/h, in proizvodne obrate ki v zrak spuščajo tone in tone smrtonosnih plinov, in podpovprečno izgrajena stanovanja, v katerih ljudje umirajo pod tušem zaradi plina, etc, etc...

Takrat, ko bo VSE zdravo (za osebka in okolico) se mi lahko oglašate. Do takrat pa so cigareti manjše zlo.

nej bo referendum!!!

Čoko, samo še 998 podpisov, pa rešimo.. :P

jih vsak zrihta pol

nurmaln ::

Ni mi jasn zakaj ste tolk proti lokalom, ki bi pa bili samo za kadilce?

Predvsem zato, ker ta zakon lahko pomaga pri zmanjševanju števila otrok in mladoletnikov, ki sploh začnejo kadit (najbrž se tukaj vsi strinjamo, da je to prav).
Mularija začne kadit, ker ima tak zgled ko gre s kolegi na pijačko med ali po šoli.
Jasno je, da če bodo lokali za kadilce in lokali za nekadilce, bo ogromno ljudi hodilo v kadilske lokale, sploh pa mularija. Tudi če sami ne kadijo, bodo šli zaradi družbe (so pač v takih letih, da morjo bit 'kul' in v tapravi družbi), in bodo tam zaradi družbe tudi prižgali prvega, drugega in tisočega.
Če ob pijački v lokalu nikjer ne bo mogoče kadit, bo novih kadilcev med mularijo toliko manj.

Pa ne mi govort, da potem pač ne bodo hodil v lokal na pijačko ampak za vogal na cigaret, ker tega preprosto ne vrjamem. Poleg tega se je že v Italiji izkazalo, da obisk gostinjskih lokalov zaradi prepovedi kajenja ni čisto nič manjši.

d0rK ::

Keterga dela "kadilci ste v manjsini" vidva ne kapirata?

@ Meamoto & čoko

od kje vama pa ideja da je 1000 podpisov dovolj za referendum:\

Po mojem dva dni v povprečnem mestnem kafiču in jih imamo 1000 po glavi...

Eh, če se že mešam v politiko, bi se lahko tega dejansko lotil, preden naredijo živo pizdarijo...

Shaky ::

Kot ponavadi, se je ta tema sprevrgla v čisto tipično debato na slo-techu. En tabor brani "pravice", drugi jim te taiste "pravice" oporeka. Nekateri so še posebej zagreti.
Prebral sem dovolj, da sem opazil dve zanimivi zadevščini. Namreč, nekateri preživite kar precej časa po lokalih, in še huje, nekateri po mojem skromnem mnenju, odločno preveč pred škatlo, ki se ji reče komp. Ampak to je samo moje mnenje :D .
Če bo novela zakona sprejeta, upam da bo od tega tudi res kaj efekta. V kar sicer močno dvomim, ampak kot sem že na enem blogu rekel, se vidimo čez 10 let pa bomo lahko prekomentirali, če nas seveda prej ne pobere. Dim ali pa kaj drugega :D .
Mi je pa kot nekdanjemu kadilcu čisto vseeno, če bo zakon zaživel ali ne. Če bo bo, če pa ne pa tud prav. Svet ne bo zaradi tega nič boljši.

LP

Dare

nurmaln: 100 podpisov je dovolj za predlog javne pobude za referendum, ne za sam razpis. Ampak z temi 1000 podpisi, bi par naših poslancev skočilo v zrak od veselja ob možnosti za referendum.

V Italiji je v zadnjih 3 letih od uvedbe zakona prenehalo kaditi 500.000 ljudi, začelo kaditi pa novih 4 mil, obenem je zaslužek lokalov padel za cca 13% (PN, zadnjih 6 ali 7 izvodov).

Če bo bo, če pa ne pa tud prav. Svet ne bo zaradi tega nič boljši.

takole mišljenje nas bo pokopalo, vrjemi. Sej ne morš celega sveta naenkrat na bolše obrnit. Po malo, postopno, z malimi koraki in ukrepi. To je le eden od mnogih. Sej se zakoni na vseh področjih zaostrujejo. Zakaj pa se, pa bi se mogli sami ljudje oz. prebivalci države vprašat.

s tem postom se uradno umikam iz te debate, ker je še samo merjenje tretje noge, al kako bi to rekli, brezveze.

lp še naprej!
no idea for signature
signed
I

Sej ne morš celega sveta naenkrat na bolše obrnit

Samo v kratek razmislek: Zakaj začet z banalnostmi? Zakaj zahodni svet prepove kajenje (oz., da se oddaljim od kajenja samega v izogib kritiki, 'raznorazne škodljive razvade') od katerih pri njih umre n ljudi na leto in obenem v imenu demokracije pobije 60n ljudi na leto? Čemu takšna hinavščina?

p.s., številka je estimat, ampak ne daleč od resnice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meamoto ()

St@jler ::

Če bi bil referendum, bi bil zakon verjetno podprt vsaj z 60% če ne več. No vsaj gledano glede na ankete na spletnih mestih.

Sicer pa se ne da primerjat fast-food restavracij, pa emisij pa tega, ker je temu podvržene precej manj populacije. Ko se pa zadeva toliko razširi, se gre pa urejat. Primer -> azbestni zakon.
Kajenje pa vpliva na tako velik % populacije (so bili že podatki v tej temi), da je enostavno treba narest.
Če se par pokovcem zdi butast, da zdej ne bojo mogl prižgat cigareta v kafiču in bit ql, pa se večini ljudi zdi fajn, da bodo lahko v miru spili kavo / pivo / watevr.

Kajenje na splošno postaja družbeno nesprejemljivo vedenje (vsaj nekje no...), tako kot recimo prdenje ipd.. :D

edit: @meamoto: temu kar si ti napisal se reče izogibanje tej temi. Da država pobije m*n državljanov ubistvu nima veze s kadilskim zakonom ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St@jler ()

pesek v oči

Če bi bil referendum, bi bil zakon verjetno podprt vsaj z 60% če ne več. No vsaj gledano glede na ankete na spletnih mestih.

V to tako iskreno dvomim, da sem dejansko pripravljen žrtvovat par mesecev za zbiranje podpisov. Spletna mesta so ravno gnezdišča tistih 'pokovcev' o katerih govoriš.

Sicer pa se ne da primerjat fast-food restavracij, pa emisij pa tega, ker je temu podvržene precej manj populacije. Ko se pa zadeva toliko razširi, se gre pa urejat. Primer -> azbestni zakon.
Kajenje pa vpliva na tako velik % populacije (so bili že podatki v tej temi), da je enostavno treba narest.
Če se par pokovcem zdi butast, da zdej ne bojo mogl prižgat cigareta v kafiču in bit ql, pa se večini ljudi zdi fajn, da bodo lahko v miru spili kavo / pivo / watevr.

Ker večino mojih poslov sklenem v kafičih, ti lahko povem da (vsaj na našem področju) kadi več kot polovica obiskovalcev. In do tega dne sem srečal točno dva človeka, ki jih je cigaretni dim v kafiču motil.

Kar pa se primerjave tiče, si kdaj živel z vonjem starega olja pod oknom 24/7? Po 17 letih kajenja nisem nikoli tako močno kašljal in tako težko dihal, kot do dneva, ko smo dosegli, da je moral lastnik obrata nabavit prezračevalno napravo.

btw, azbestni zakon velja samo v teoriji.

Kajenje na splošno postaja družbeno nesprejemljivo vedenje (vsaj nekje no...), tako kot recimo prdenje ipd.. :D

Spet govorimo o zahodnem svetu. V Ameriki je nesprejemljivo vedenje tudi IQ nad 15, in na bližnjem vzhodu je nesprejemljivo biti ženska in ne imet rjuhe na glavi. Nas vodi logika ali svetovni trendi?

@meamoto: temu kar si ti napisal se reče izogibanje tej temi. Da država pobije m*n državljanov ubistvu nima veze s kadilskim zakonom

Temu pa quote posta in začetek stavka 'v kratek razmislek', ker se moja izjava ni nanašala direktno na to temo, ampak na zgreženo logiko svetovne populacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meamoto ()

jype ::

čoko> verjetn pa bom zarad tega tud kakšnga mal skadila, bomo še vidli kako bo

Odlično! Ti dam za torto!

#000000 ::

Čiki škodijejo predvsem kadilcem, glede pasivnih kadilcev še no 100% dokazano ?

Prepovejmo kajenje ni zime, doma in v svojem lokalu bom še vedno kadil (ko je zaprt) bom še vedno kadil.

Če gre tale zakon skozi brez da odobrijo kadilske/nekadilske lokale.

Se moj fotr res ne bo vozil v najnovejšem merđotu, ampak v 6 mes. stari kripi, ampak mislim da mi ga ne bo poseben problem prepričat o morebitnem (baje) škodljivem vplivu brežičnih komunikacij kot so razna domača omrežja za katere niti lastnik ne ve do kje sežejo, in pa seveda wifi ipd.

Torej bodomo kadilci tolk desca in rečmo, če mi ne smemo nikogar (kao) ogrožat, torej nej tudi nam noben ne skače po betici. LP

edit: seveda prijava in izmera usztreznosti in strinjanje sosedov ni izvzeta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: #000000 ()

Matev ::

Čiki škodijejo predvsem kadilcem, glede pasivnih kadilcev še no 100% dokazano ?

In v čem je razlika med vdihavanjem pri pasivnih in aktivnih kadilcih?
Razen v količini ki je dokazano tudi pri pasivnih znatna.

Meamoto pravi: "obenem je zaslužek lokalov padel za cca 13% "

A tebe res skrbi za pokvarjene oštirje?

OK, alora so pokvarjeni 'oštirji', kadilci, politiki, cerkev, podjetniki, in dejansko vsaka oseba ki jo skrbi za njen zaslužek.

Kje je potem škoda če se vsi tako ali tako stegnemo? Samo počakajte par let, da nas 'pasivno kajenje' vse pobere, pa imate lahko utopično državico.. Z cca. 4 prebivalci.

hamax ::

sam sem kadilec(skatla na dan) pa vseeno podpiram zakon.
sigurno mi ni vsec, da nebom mogu kadit v lokalu, hkrati pa je treba razumeti
nekadilce in predvsem natakarje, ki se 8h na dan prekajajo.
upam samo, da bo cim vec lokalov postavilo takoimenovane kadilnice. lepo bi blo, ce nm bi dal eno na solo :P

ce pa bi bil referendum, pa bi zakon, po zadnjih raziskavah, podprlo 80% ljudi.

MEDENA ::

kadilci, a ste vi malo ****** nehajte stokat pa mir...nehajte kadit pa bo mir....

>>>>>OK, alora so pokvarjeni 'oštirji'

Z evrom so praktično vsi oštirji zaokrožili krepko čez 13% navzgor, tebe pa skrbi, da jim ni za preživet??? A kej razmišljaš kdaj?

Ejsi_Disi ::

Zgleda, da ima med tobakom primešanih malček psihoaktivnih snovi. :D

bogi lastniki lokalov ker bojo imeli izpad dohodkov...prav smilijo se mi.....>:D

Potem te mora skrbet za 'oštirje' v tvoji okolici, ne pa na splošno.. V večini kafičev v katere hodim, je bila maksimalna podražitev cca. 2 centa navzgor, za lažje računanje. Če ti je pa razlika iz 170SIT za kapučin do 0.71€ 13%, pa ti ne morem pomagat...

Če bi vsaj približno verjel, da bi več kot 50% ljudi podprlo novi zakon, sploh ne bi pizdil. Ker pa v to ne verjamem niti malo (in javnomnenjske raziskave niso in me morejo biti odraz dejanskega stanja), pa podpiram edino možnost, ki nam jo tako opevani družbeni red ponuja - referendum. In če se na njem 80% ljudi odloči da podpre zakon, fuck it, bom kadil samo še na balkonu, če rabi. Če pa se obratno 80% ljudi odloči proti..

Medena, saj ne da bi s tabo pričakoval artikulirano debato, ampak predstavljaj si, da je tvoj tatica prodajalec avtomobilov, in sprejmejo zakon, po katerem se ne sme prodajat več nič razen hibridov..

Potem bi pa pizdil kot zmešan, ne?

asus ::

Fizikalko s tem mi nisi dokazal, da pasivno kajenje ubija.Navedi mi ime ene osebe,ki je zbolela zaradi pasivnega kajenja, če ne pa utihni.

Meamota v italiji je nehalo toliko ljudi nehalo kaditi zaradi boljše osveščenosti o škodljivosti in ne zaradi zakona.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: asus ()

Heh, govorim samo o številki od dneva sprejetja zakona, njihovi razlogi pa so njihova stvar.. dejansko število kadilcev pa se je povečalo za 3.5 mil..

V-i-p ::

Osebno sem kadilec in to strasten. Zakaj? Ker mi tako paše. Zakon pa bi po mojem moral biti tak, da se gostinec sam odloči, ali bo fural kadilski ali nekadilski lokal. In če bo na vratih pisalo, lokal za kadilce, pa si nekadilec, pač ne boš zavil vanj. Če pa se nekadilci bojite, da bo nekadilskih lokalov malo ali nič, se pa vprašajte, zakaj. Verjetno ne zaradi lepšega ampak zaradi dobička. Če pa temu ne bo tako, pa ni panike. Jaz v kadilski lokal, ti v nekadilskega, pa je rešeno. Glede delavcev pa tole: natakarica se je sama odločila da gre delat v lokal, verjetno ve, da se tam kadi. To je nekako tako, kot bi bil vegetarijanec, pa bi šel za kuharja v gostilno, potem pa šefu tečnaril, kako mi šnicli in vso to meso smrdi.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

dejansko število kadilcev pa se je povečalo za 3.5 mil..

mhm

Ker vidim da obvladaš iskanje podatkov pa najdi še koliko ljudi je začelo na novo kaditi eno leto pred uvedbo zakona in koliko ljudi je opustilo kajenje pred uvedbo zakona. Če smo že pri ugotavljanju posledic zakona v Italiji.

Jaz se počasi umikam iz te neplodne debate. Na srečo je jasno, da bo zakon sprejet tudi brez našega modrovanja, tako da kadilci - smola za vas, svež zrak za nas. Pa se lahko do sprejetja zakona še tolk mečete po trepalnicah.

:))

Fizikalko ::

>>Fizikalko s tem mi nisi dokazal, da pasivno kajenje ubija.Navedi mi ime ene osebe,ki je zbolela zaradi pasivnega kajenja, če ne pa utihni.

Janez. Metka. Peter. Micka. Mišo. Fernandl.

Kakršno vprašanje, takšen odgovor. asus, kot sem že marsikomu rekel (na tem forumu) - s tabo se ni za zgovarjat. Škoda časa in energije za nekoga, ki je tako besedno "nag".

Aja, glede razmerja med tistimi, ki so v ITA nehal in tistimi, ki so začel.

Očitno vam (nekaterim) niso jasni osnovni pojmi matematike. Ja menda, da jih je več začel, sej se jih npr. vsako leto rodi npr. ogromnokrat več, kot jih pa neha kadit (kdor ne vidi pomena tega stavka, naj si prebere prvega). Primerjat bi moral tiste, ki so nehal kadit zaradi novega zakona in tiste, ki so zaradi tega začeli. To je pa težko ugotavljat.

Zgodovina sprememb…

Ker vidim da obvladaš iskanje podatkov pa najdi še koliko ljudi je začelo na novo kaditi eno leto pred uvedbo zakona in koliko ljudi je opustilo kajenje pred uvedbo zakona. Če smo že pri ugotavljanju posledic zakona v Italiji.

Zakaj mi pa rajši ne poveš? Jaz sem svoj vir navedel.

Meamoto: nimam tatice, sam si garam €.

Vsi kadilci na vse načine "stokate".

Da ne boste mislili, sem "bil" kadilec.

Če moram slučajno komu narisat:

Število ljudi, ki začne kadit = število potencialnih kadilcev (recimo prebivalci nad 12 let) * verjetnost, da nekdo začne kadit.

Kar ni enako kot:

Število kadilcev, ki so nehal = število kadilcev * verjetnost, da neha kadilec kadit.

Razlike so tako v bazi ljudi kot v obeh verjetnostih. od tod razlika. Jasno?

To je seveda tkole, na hitr, tolk da se vidi, kako eni bluzijo (bolje rečeno, ne vedo, kaj bebljajo, vmes pa mimogrede navržejo par logičnomatematičnostatističnih neumnosti). V resnici bi rabil vsaj še odvisnost obeh odvisnosti od par družbenih spremenljivk in fletn pointegrirat. Ampak takih podatkov kot so funkcije odvisnosti verjetnosti od, npr., let, socialnih okoliščin,... ni mogoče dobit. zato naj veljata zgornja približka.

Zgodovina sprememb…

Asus:

Tisi res ##!%&%$!! A ti je treba res po vrsti razložit. Dejstvo je:

-da neprostovoljno kajenje povzroča bolezni in smrti pri sicer zdravih nekadilcih;
-da se pri nekadilcih, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju, verjetnost za razvoj pljučnega raka poveča za 25 %, za srčno bolezen pa za 10 %;
-da je po ocenah agencije za zaščito okolja iz ZDA tveganje za razvoj raka zaradi izpostavljenosti TDO približno 57-krat večje kot celotno tveganje, ki ga predstavljajo vsi zunanji onesnaževalci zraka.

Statistika kaže, da je od desetih bolnikov s pljučnim rakom v povprečju devet kadilcev.

OK, potem pa se sam postavi v vlogo prodajalca avtomobilov.

In bi pa že enkrat prosil za razlog (od večih osebkov), zakaj so 'oštirji' 'pokvarjeni', ker si služijo denar?

-da je po ocenah agencije za zaščito okolja iz ZDA tveganje za razvoj raka zaradi izpostavljenosti TDO približno 57-krat večje kot celotno tveganje, ki ga predstavljajo vsi zunanji onesnaževalci zraka.

To je ista agencija, ki je leta 1998 objavila rezultate raziskave, ki so potrdili, da je kruh karcinogen.

So much for that one.

Se strinjam, kajenje škodi. Ampak niti približno toliko, kot navajajo raznorazne raziskave, ki jih plačujejo antitobačni lobiji.

Te dokazi niso 100% tko da nehajte.

Kaj bodo pol tud cestarji nehal asfalt polagat, kjer se isto sprošča katran?????

A se sprošča, a je v trdni obliki in ne hlapi?

KandazaR ::

To ni isto. Drugače pa zakaj bi se sploh sekirali za vas kadilce. Itaq vas v nasprotno ne bomo prepričali. Je pa zanimivo da so največji zagovorniki zakona nekdanji kadilci. Mogoče boste tudi vi čez 5 ali 10 let veseli da bomo imeli ta zakon.
««
7 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tobačni zakon in biljardnica na Parmovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666895 (5299) Beli_Zajcek
»

Zakon o kajenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12110393 (7991) CWIZO
»

Prostori za nekadilce v gostinskih lokalih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1167685 (6527) #000000
»

Prepoved kajenja v SLO ?? (strani: 1 2 3 4 5 )

21513838 (10936) BigWhale
»

Pasivno kajenje ali pasiven Cukjati (strani: 1 2 )

947350 (5931) poweroff

Več podobnih tem