» »

Problem z MPEG 2 kodeki

Problem z MPEG 2 kodeki

lovestern ::

Pozdravljeni.

Vgrajeno imam Skystar 2 DVB kartico za gledanje digitalne satelitske tv na PC-ju. Za gledanje uporabljam program ProgDVB, ki ima vgrajen elecard mpeg2 decoder za snemanje slike in zvoka. Po nekaj časa se mi je zgodilo, da je začel ProgDVB snemati tako, da je bila slika zožana. Natančneje, resolucija je bila sledeča:
Width: 544
Height: 576

Po pregledu elecard kodeka v programu ProgDVB v meniju properties, je tudi izpisalo, da kodek snema v takšnem razmerju, in največja finta pa je v tem, da tudi piše, da je to kao Aspect Ratio 4:3 ?!?!...

Vsekakor, nastavitev (ki so se nekako čarobno same nastavile) nikakor ne morem spremeniti. Poskušal sem posnete video-e pretvarjati iz ene oblike v drugo, skušat spreminjat velikosti, resolucije, a nikakor mi ni nikoli izvornega filma pretvorilo v dejansko 4:3 razmerje. Vedno je slika ozka, kot da je za 90°obrnjena. Skušal sem ta elecard kodek na novo namestit, na novo sem nameščal ProgDVB, nič ne pomaga...

Potem sem poskusil uporabiti drug program za gledanje in snemanje (DVBViewer). Ta program je snemal vredu. Potem sem nekaj poskušal nastaviti Time-shift snemanje in nardil nekaj poskusnih snemanj in naenkrat je tudi ta program začel snemati v enaki resoluciji. Meni se je skoraj zmešalo! Nevem, kako naj omenjeni kodek pripravim do tega, da bo snemal v pravi resoluciji...

Mi lahko prosim nekdo pomaga, mogoče je vzrok celo nekje drugje, skratka, ne znam si pomagat.

Za pomoč in odgovore se vnaprej zahvaljujem.

lovestern ::

A se sploh da nastavljati nastavitve delovanja kodekov??? Po moje se mora, ker potem nevem, kako je mogoče, da so se nastavitve same od sebe spremenile...

Prosim, pomagajte mi, očitno problem ni tako enostaven...

SasoS ::

mogoče je vzrok celo nekje drugje

Seveda je, vzrok je da taka slika pride po satelitu :)
Mpeg2 nima kvadratnih pixlov tako kot avi, mpeg lahko zakodiraš v poljubni resoluciji, nastaviš AR na 4:3 in na predvajalniku je da to upošteva in da video vrti v pravem razmerju.

gumby ::

a na tako cheap foro varcujejo bandwidth? svasta...
my brain hurts

lovestern ::

Pa ne, to ne more biti vzrok!

AR imam na 4:3 na predvajalniku. Ko pa začnem s snemanjem pa mi snema sliko v resoluciji 544:576 => slika je ožja kot visoka. Moralo bi pa biti glih obratno. Pa finta tudi ni, da pač to tako je, ker s tako finto po satelitu sliko pošiljajo, ampak je finta v tem, da je od začetka vredu delalo, v vseh programih, s katerimi se TV gledal in snemal. Sedaj pa se je nekaj prestavlo in vsi programi snemajo ozko sliko... Kr naenkrat... Saj sem v prvem postu lepo opisal problem.

Finta je tudi v tem, da v programu ProgDVB, ki ga uporabljam in ki ima omenjeni Elecard Mpeg2 kodek integriran, lahko v nastavitvah pogledam nastavitve kodeka in tam je zapisano, da je resolucija 544:576 in to je kao 4:3. Največji hec pa je, da omenjeni meni ne omogoča ponastaitev teh specifikacij. Nstavljaš lahko vse drugo samo to ne :?!?!? Za znoret!

SasoS ::

to je 4:3...lahko je pa tudi 16:9, odvisno kaj piše v headerju. 320x576, 544x576, 720x576 to so vse veljavne resolucije (zadnja je recimo najbolj pogosta resolucija DVDjev), vse so ožje kot visoke...

lovestern ::

No, najprej... 544×576 ni enako 4:3.... Zato ker:
544 ne more biti 4 enote; na pram
576, ki bi naj po tvoji teoriji bile 3 enote

Razmerje dolžin 4:3, predstavlja 1.3; razmerje 544×576 pa predstavlja 0.94 => ožja slika!

720×576 pa ni ožja slika, ampak je nekje vmes med 4:3 in 16:9

To je stvar matematike in logike... Še vedno mi pa noben ne pove kako, ali pa ali se sploh da, nastaviti kodek tako, da bo posneta slika (vsaj) širša kot ozka, če že ni v formatu 4:3 ali 16:9.

Še enkrat ponavljam, gledana slika na PC je OK! Pravi format, vse OK... Le ko hočem sliko snemat, se slika posname v tem formatu. Uporabljen kodek kaže, da ima nastavljeno takšno resolucijo 544×576... To bi želel spremeniti tako, da bi snemalo od vsega začetka recimo pri resoluciji 720×576

Sprašujem ali se to da narediti, in oz. zakaj se je potem ta nastavitev naekrat prestavla, saj na začetku so bile zajeti videi vedno v pravi resoluciji 4:3 => slika ni bila ozka!!!

SasoS ::

720x576 je ožja slika, razmerje je 1.25, dočim je 4:3 1.33 in 16:9 1.77

544 ne more biti 4 enote; na pram
576, ki bi naj po tvoji teoriji bile 3 enote


to tvoje razmišljanje velja samo če predpostaviš da je vsak pixel enako širok kot visok. To v tem primeru ne velja...imaš pravokotne pixle ki so ožji kot višji tako da njih 4x544 širin predstavlja točno 3 njihove 576 višine ;)
Če mi ne verjameš išči pixel aspect ratio na guglu :)

gledana slika na PC je OK!

to je tudi to kar je važno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

lovestern ::

OK. Se opravičujem, da sem bil prepričan, da so pixli kvadrati. Če so pravokotniki, je seveda čisto možno, da lahko pomeni 544×576 razmerje 4:3... Ne bom trdil nasprotno...

Ampak, ali mi lahko potem nekdo razloži, kako naj to reši moj problem??? Ali ima sploh to kako vezo z zastavljenim vprašanjem? Meni je vseeno, pa če se slika po satelitu prenaša v obliki deltoida. Dejstvo je to, da je moja gledana slika (slika v živo gledana) vedno OK, ko jo pa začnem snemat pa se slika zoža. To pa ni bilo vedno tako! Včasih je bila tudi posneta slika v pravih dimenzijah. To ponavljam že četrtič!

Ali se da - brez da bom šel rač formatirat in vse na novo nastavljat, kodeke ali karkoli drugega tako nastavit, da bo posneta slika spet v pravih merah?

Na slednje vprašanje iščem odgovor...

SasoS ::

TV postaje lahko, tudi sredi programa če je treba, zamenjajo resolucijo. Pomoje se tvojim kodekom nič ni zgodilo, tudi formatiranje ne bo pomagalo, lahko da si pač trofnil cajt ko je postaja oddajala 720, zdaj pa oddaja 544...na to kako postajaj oddaja pač ne moreš vplivati s kodeki, kartica pa lahko snema samo tisto kar dobi.
Kot že rečeno, na predvajalniku je da upošteva pravi AR ki je zapisan v posnetem fajlu. Če ti posnete oddaje predvaja preozko, zamenjaj predvajalnik :). Vkolikor pa posnetke pretvarjaš v format s kvadratnimi pixli (avi), moraš pa obvezno nardit resize.

lovestern ::

...torej, se nič ne da nardit? Ker finta je v tem, da tudi od predvajalnika (kateregakoli) ni odvisno, ker ko je slika enkrat mala, oz. ozka, potem je ozka vedno. Tudi ko pretvarjam in gledam na dvd-ju...

Zdaj če stvar prav razumem, bi se moralo zgodit, da če snemam iz različnih TV postaj, se bo dogajalo, da bo včasih slika ozka, včasih normalna...? Čeprav bom jaz na predvajalniku vedno videl pravilno živo sliko...? In če bom želel ozko sliko gledat normalno, bom pač morl narediti resize?

Bom poskusil. Hvala za pomoč in odgovor

lovestern ::

Ej, prav si imel :) sem poskusil, pa različne postaje pošiljajo različno sliko.

Sorry, da sem bil vmes malo okoren, ampak nisi mi od začetko dobro razložil problema, pa si nisem znal predtsvaljati v čem je finta.

Hvala za pomoč

SasoS ::

Meni MediaPlayerClassic normalno vrti 544x576 mpeg2 4:3, prav tako PowerDVD (in standalone DVD player) DVD v taki resoluciji.

lovestern ::

...mimogrede, trenutno delujejo večine - ali pa vsaj ta boljše digitalne staelitske postaje, ki so drugače kodirane. S pomočjo software emulatorjev dekoderskih kartic gredo zdaj ta boljši programi: celotni Premi*re, vsi Taquil*a, easy.t*, kak Carto*n network pa d*scovery bi se tudi našla... Če koga zanima več, mi naj pošlje PS, nevem ali je res kdo pogruntal vsebino CSA - common scrammbling algorithm, ali pa pustijo ti programi zavestno zdaj eno luknjo, da si naredimo "lušte", potem pa kupimo njihove kartice, ko bo spet kodirano :)

Vsekakor se splača zdaj snemat, če že vsega sproti ne moreš pregledat :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera programska oprema za DVB-T mpeg4 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27564773 (22481) k4vz0024
»

DVB-T (mpeg4) pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
26956562 (33274) Alexius Heristalski
»

Olimpijske igre v HD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
828698 (6037) KoMar-
»

Acer Aspire 7520G - TV tuner! A dela na navadno anteno?

Oddelek: Pomoč in nasveti
92861 (2707) Alexius Heristalski
»

Mpeg4ModifierMod

Oddelek: Zvok in slika
415318 (3071) podtalje

Več podobnih tem