» »

Internet zastonjkarstvo, ter avtorske pravice…

Internet zastonjkarstvo, ter avtorske pravice…

1
2
»

opeter ::

Scasoma ostanejo samo se avtorji, ki niso dovolj dobri, da bi lahko uspeli drugje, kvalitetni izdelki pa so dostopni samo vedno ozji eliti.


A ni točno to, kar bi rabili? Da bi se za kvaliteto plačalo (tako, kot pred desetletji, stoletji). Če nimaš denarja si pač ne boš privoščil. Po mojem prekleto enostavna formula.
Prej ali slej bo današnja masovna proizvodnja izginila, pristali bomo v novem srednjem veku (le vprašanje časa). Tisti, ki bo imel denar, bo imel posledično tudi znanje in seveda zabavo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

digitalcek ::

Kako?
Mladina ima danes na internetu več zabave, kot kdajkoli poprej! Nekaj pri teh tvojih progozah ne štima!

In ko se enkrat dojemanje oziroma ramišlajnje obrne v "vse je zastonj" (se je ŽE obrnilo!), potem bodo za kvaliteto dali zelo težko tudi tisti, ki bodo imeli (skopost)...

In kako bi se po tvojem za kvaliteto plačalo? Da ti pride pisatelj in ti na tvojem domu prebere roman?

Ne, avtorskega dela ne moreš več, zahvaljujoč internetu, zaščititi. Razen, kot sem že napisal, umetniške slike, ali kipa...
In logična posedica vsega je, da bodo pisatlelji dobivali čedalje manj tudi za nagrajene romane, ker bo internet piratstvo založniku pobralo 80% dohodka, ki bi ga s tem romanom imel pred 20-imi leti...

Torej: teksti adijo! Fotografije: adijo! Glasba: adijo!

marS ::

Ne paničari.

Avtorsko delo seveda lahko zaščitiš in sedaj celo na več načinov kot kdajkoli prej.
Navsezadnje lahko daš svoje avtorsko delo pod open source, creative commons ali pa copyright, pa še precej licenc je vmes.
Kakorkoli obrneš, internet je povzročil da je avtorjev sedaj več kot prej, pravzaprav je vsak človek neke vrste avtor in vse kar naredi je pač njegovo. Zato se je avtorstvo v smislu kot ga ti pojmuješ razvrednotilo. Ker je avtorjev naenkrat 1000x ali miljonkrat več kot prej. Popolnoma logično je, da se zadeve morajo nanovo urediti in to se sedaj dogaja. Vrednost avtortva (v materialnem oz. finančnem smislu pa bo prav gotovo manjša kot v prejšnjem stoletju) se bo drugače uveljavljala kot se je doslej.
Prvi zametki pa se že kažejo na ta način kot sem omenil nekaj postov prej. Ključno pa bo (to je čist moje subjektivno mnenje) kaj bo Gugl naredil z YouTube oz. kako bo komercializiral to vsebino. Po tem koraku pa se bodo zadeve spreminjale zelo na hitro.
Na eni strani imamo megakorporacije, ki stremijo samo za tem da bi si povečale zaslužke (in dejstvo, da piratstvo obstaja in je na nek način tudi poslovni model same priznavajo), na drugi milijone folka ki izdeluje/kreira/producira/uploada vsebine in se bodo šele začeli zavedat svojega avtorstva.
V sedanjem času pa se moraš zavedat da je tvoje avtorstvo vredno samo toliko kolikor te nekdo gleda, bere, snema, krade, itd.....
Pravzaprav je s pojavom interneta avtorstvo postalo merljivo in to zelo natančno. Bleferji odpadejo.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

TheJack ::

Torej: teksti adijo! Fotografije: adijo! Glasba: adijo!

Itak. Kajti splošno znano je, da se pred uvedbo copyrighta ni ustvarjalo nič. Shakespeare, Beethoven, Mozart ...(+ stotisoči ostalih) so izgleda le pod moje izprijene domišljije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

LoneWolf ::

Shakespeare, Beethoven, Mozart in ostali so bili se kako cenjeni in so imeli na racun svojega avtorstva uzivali bistveno visji standard druzbene smetane. Bili so motivirani ustvarjat, imeli so talent, in bili so nagrajeni za uspesno delo.

Po MarSovem so danes lahko dobri avtorji veseli, ce jih na veliko kradejo. Mater kaksna motivacija za delo. Tudi ce denar ni motiv - vedet, da delas za populacijo tatov in vztrajat, to mora bit nekaj resno narobe s tvojim egom.

Avtorstva je vedno vec, ne pa tudi kvalitete. Namesto par kultnih filmov stilu Star Wars imaj miljon domacih videov tresoce kamere na YouTube. Vsakega avtorja se ne gre enacit z Avtorjem, kot vsak pismen se ni pisatelj. Koliko dobrih je slo stran, v druge vode, ali pa se odlocilo da izkoriscanje talenta ni vredno truda glede na stanje na trgu ne bomo nikoli izvedel, lahko pa ocenimo po kvaliteti dostopnih izdelkov.

TheJack ::

Shakespeare, Beethoven, Mozart in ostali so bili se kako cenjeni in so imeli na racun svojega avtorstva uzivali bistveno visji standard druzbene smetane. Bili so motivirani ustvarjat, imeli so talent, in bili so nagrajeni za uspesno delo.

Tako je. In ne le oni. Skozi vso zgodovino so tudi vsi ostali avtorji, kot je prav tako splošno znano, na račun svojega avtorstva uživali visok družbeni standard in spoštovanje. Itak se ve, da so bili razni rimoklepači, pisatelji in goslači vseskozi bogati in spoštovani ljudje, da ni nihče ustvarjal v zatohlih podstrešnih sobicah in prodajal svojih del za borno večerjo in polič slabega vina. Kje pa! Navsezadnje zastonj itak nihče ne naredi nič, kaj šele da bi npr. razprodal vse svoje imetje, da bi napisal tam eno knjigo o (zgolj primer) Vojvodini Kranjski, od katere ne bi nič imel.

Če pa je že kdo ustvajal kar tako, brez copyrighta, bogastva&spoštovanja, je bil pa gotovo en kurčev amater, katerega dela se še zdaleč ne morejo primerjati z današnjo visokokvalitetno MTVjevsko umetnostjo.

LoneWolf ::

Ja, TheJack, vse pride na motivacijo. Eksistencialno, politicno, igranje na dvoru pred gospodo, upanje na boljso kamro jutri, precej vseeno in precej razlicno. Avtor mora verjet v to, kar dela, in mora verjet, da dela z nekim namenom. Verjemi ali ne, denar pri tem sploh ni bistven. Vsi avtorji spet niso taki geeki in slepi za vse drugo razen za svoje delo, da ne bi obcasno malo dvignili glave, pogledali okoli sebe in rekli, zakaj ze?
V kaj naj verjame danasnji avtor ob internetnem piratstvu? Motiv imajo lahko samo se vsi anonimnezi, ki so veseli, ce dosezejo vsaj to, da se nekdo obregne ob njihovo delo, 5 sekund slave v upanju, da jih bo kdo opazil. Ce komu slucajno uspe, ima problem. Ali se bo prostituiral, kot to zdaj zahteva trg, ali pa rabi drugo resitev, drugo publiko. Nekdo, ki ne rabi pumpat samozavest na torrent mnozicah, za tak trg ni motiviran, so boljse moznosti.

marS ::

LoneWolf: Po MarSovem so danes lahko dobri avtorji veseli, ce jih na veliko kradejo. Mater kaksna motivacija za delo. Tudi ce denar ni motiv - vedet, da delas za populacijo tatov in vztrajat, to mora bit nekaj resno narobe s tvojim egom.

eej, to si ti zaključil iz tega kar si prebral v mojem postu, zdi se mi pa da ne dojemaš točno današnjega stanja. Mislim da sploh ne veš kaj govoriš (pišeš, sorry). Ljudi ki si izmenjujejo datoteke (SHARING), ki obstaja v vseh socialnih omrežjih in je popolnoma legalna, imenuješ "populacija tatov".
kar se pa tiče ega - ja, bo kar moral malo, če ne fajn pasti.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

TheJack ::

Verjemi ali ne, denar pri tem sploh ni bistven.

V kaj naj verjame danasnji avtor ob internetnem piratstvu?

Kaj sedaj? Je denar važen ali ne? Odloči se. Če za avtorja denar ni pomemben, potem ga piratstvo ne zanima. Oz. drugače, če avtor ne ustvarja zaradi denarja, svoje delo publiki itak ponudi zastonj, kar pomeni da piratstva sploh biti ne more. Prav tako kot ga ni bilo pred uvedbo copyrighta. Takrat je avtor svoje delo prodal enkrat, nakar je kupec z njim počel kar je hotel.

Ne bi rad zašel v kakšno težjo debato v telem res smrdljivem in pomilovanja vrednem topicu, ampak moje intimno mnenje je, da se tistim avtorjem, ki ustvarjajo zarad svoje notranje, ustvarjalne potrebe (in konec koncev tudi tistim, ki so "in it for the money", kar se bo kmalu pokazalo), še nikoli ni godilo boljše. Medtem ko so morali v preteklosti avtorji sklepati pogodbe s hudičem (=založniki), če so hoteli da njihova dela pridejo do ljudi, je danes vsakemu na voljo miljonsko (kmalu miljardno) občinstvo.

Za tiste resnično ustvarjalne prihaja (oz. je že tu) zlata doba.

LoneWolf ::

Je denar važen ali ne? Odloči se. Če za avtorja denar ni pomemben, potem ga piratstvo ne zanima.
če avtor ne ustvarja zaradi denarja, svoje delo publiki itak ponudi zastonj

Piratstvo ni samo denar, je odraz odnosa do avtorjev. Izsiljevanje, ce hoces, v stilu dal mi bos zastonj, drugace bom itak ukradel. Vecina kvalitetnih avtorjev dela v prvi vrsti za spostovanje. Denar je ena od oblik izkazovanja priznanja, ni pa nujno edina. V piratstvu je bore malo spostovanja, se manj v zastonjkarskem izsiljevanju, zraven pa avtomatsko pridejo se druge oblike kriminala, ki bi ga kot takega priznal celo marS. Vsega tega imas danes na netu kolikor hoces.
Pomembna je publika, avtor verjetno ne dela zase. Kaj bo avtorju spostovanje publike, ki za zacetek masovno in brez ovir pokrade vse, kar ji je vsec? Je res vredno ustvarjati za tako publiko? Ce gre samo za notranje ustvarjalne potrebe, lahko z enakim zadovoljstvom napises roman in ga zadnji dan z obcutkom zadoscenja dobro opravljenega dela vrzes v ogenj.

EDIT: Se tole, ce je ze govora o zlatih dobah. Zlata doba v stilu, kot jo navajas, je ze bila, nekje v drugi polovici 90-ih. Odnos sirse javnosti je bil se nekje na nivoju, vsak je lahko prisel na trg brez oderuhov in s kvaliteto dobro uspel. IMHO je ta doba minila pred nekaj leti in sla v drugo skrajnost, nekako s pojavom broadbanda.

In, ja, dosti je umazanih vod te teme, ne vem zakaj sem se pustil zvlect v tole. Nekaj let nazaj mi je bila tema se aktualna, zdaj ze dolgo ne vec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LoneWolf ()

digitalcek ::

LoneWolf, klobuk dol pred tvojimi mislimi in zaključki...

Če bom v bližnji prihodnosti tožil kakšnega slo pirata (v kar sem prepričan), bi želel, seveda s tvojim dovoljenjem, nekaj tvojih misli v zvezti z avtorstvom uporabiti na sodišču, da gospodom sodnikom malo odprem oči. Glede na to, da so to malo starejši gospodje, ki verjetno ne vlečejo dol cele noči z net-a, mislim, da imam celo možnost, da kakšno tožbo dobim...

Hvala vnaprej!
Če dobim, te (vas) obvestim in dam za "gajbo" pira...

AlexUS ::

Digitalcek, katere ljudi boš vključil v tvoj del "piratov" ki kršijo avtorska prava?
Ali bodo to ljudje ki reproducirajo tvoja avtorska dela in preprodajajo naprej; ali bodo to tudi ljudje ki so si potegnili tvoja dela iz kakšnega free hosta; ali bodo to ljudje ki bodo posredovali naprej brezplačno tvoja avtorska dela(recimo nekdo bo kupil bo dal kolegu, kolega bo dal kolegu...)?

Seveda sem proti kršitvam avtorskih pravic vendar me zanima kako se boš tega ti lotil, mogoče boš s svojim pristopom pomagal še kakšnemu drugemu da bo uvidel kako se stvarmi streže.

lp
Modrost ni debelost, debela je norost.

klemen2004 ::

kot jas vem kot naprimer za tracker
če maš bekje v tujini host da lahko imaš
svoj tracker.


Lp.

SasoS ::

Ne vem kako lahko od nekoga ki ga imaš že v osnovi za kriminalca zahtevaš spoštovanje, mu groziš s tožbami in se na vse pretege trudiš izbrisati njegove zakonske pravice (think fair use). No ja, verjetno lahko če se tudi sam daješ v isto kategorijo.
BTW, tudi sam sem avtor (softwara). Prvi nfo kjer sem bil spiratiziran imam sprintan in obešen na steni 8-)8-)

digitalcek ::

Nikogar nimam že v osnovi za kriminalca, na vsak način pa tistega, ki ukrade film in ga prodaja po povzetju...

Če pa ga nekam uploada, pa je seveda nekaj drugega... Še vedno pa se bo našlo nekaj sto ljudi, ki bodo pripravljeni kupiti žetone in si pogledati kakšne materiale v članskem delu...

To so predvsem tisti, ki se ne ukvarjajo z vlečenjem dol, ki jim je to pod častjo in ki zaslužijo toliko, da lahko za vsebine, ki jih zanimajo, zapravijo 50 ali 100 evrov mesečno...

LoneWolf ::

BTW, tudi sam sem avtor (softwara). Prvi nfo kjer sem bil spiratiziran imam sprintan in obešen na steni

Ce citiram samega sebe:
"Motiv imajo lahko samo se vsi anonimnezi, ki so veseli, ce dosezejo vsaj to, da se nekdo obregne ob njihovo delo, 5 sekund slave v upanju, da jih bo kdo opazil. "

Prvi nfo steje pod tole zgoraj. Si sprintal tudi stoti, tisoci nfo nekaj let pozneje? Seveda, ce si vztrajal...

digitalcek ::

Ja, za pet sekund slave ljudje tudi pišejo bloge (brez upanja "zmage"), ali pa nekemu mnenju ali dejstvu, ki ga nekdo objavi na internetu, ugovarjajo na način (seveda brez kakršnegakoli proti-argumenta), da narišejo 5 - 10 smjalijev. Seveda tistih smajlijev, kjer se smajli tolče s kladivim po glavi.
Kako prikladno, če nimaš argumentov in če nimaš kaj povedati... 5 sekund pozornosti pa si na tak način vsekakor zagotoviš...

Zgodovina sprememb…

1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
24947993 (41726) driver_x
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6529993 (28118) Tear_DR0P
»

Še ena francoska tožba Google zaradi skeniranja knjig (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
8226238 (24847) kitaj
»

Evropski parlament potrdil predlog Gallojeve (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
26574281 (69704) marS
»

Avtorske pravice 2 - konkretni primeri kršitev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13912497 (10480) jype

Več podobnih tem