Forum » Operacijski sistemi » [ Windows Vista ] Vprašanja in težave
[ Windows Vista ] Vprašanja in težave

Trinitron ::
Za začetek lahko namesto alt-tab pritisneš win-tab. Windows tipka je levo od alt tipke.

matejv ::
ne obstaja dodatek. ce zelis poslovenjeno visto, rabis slovensko visto in jo moras kupiti posebej.

luky ::
Obstaja SLO pack za Visto, samo do njega priti. Osebno ga preizkusil na x64 Visti in jo posloveni isto kot je SLO Vista x32.
Datoteka se imenuje lpksetup.exe.
Datoteka se imenuje lpksetup.exe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: luky ()

Zheegec ::
Obstaja legalna in precej preprosta rešitev - CD-key od angl Viste prime tudi za Slovensko, tako da potrebuješ dobiti Vista Slo medij, pa uporabiš že obstoječi CD-key.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014

Muks ::
Mam problemček. Kontrast pri visti oz. barve se mi zdijo svetlejše kot pri xp-jih tudi pri manual nastavitvi kontrasta in inštaliranju novih driverjev se ne popravi oz. barve niso take kot bi morale biti, je pa recimo če vzamemo za primer črno barvo svetlejša kot naj bi bila ponavadi sploh na tem forumu.... opazi se tudi pri uporabi vlc playerja za filme kjer je začetek svetlejši ko je še ekran črno obarvan in kasneje ko se začne film predvajat je tudi sama slika svetlejša?! pozna kdo rešitev?

strictom ::
A je možno kje dobit kakšen trial od Viste? RC1 in RC2 sta potekla. Neki glede o Beta 2 samo ne vem.
Rad bi malo sprobal zadevo da vidim Aero pa koštam DX10.
Rad bi malo sprobal zadevo da vidim Aero pa koštam DX10.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

michel ::
Če vzameš dvd od Viste in inštaliraš. Vmes ti bo reklo da vneseš cd key in aktivacijsko kodo, ampak če je ne vneseš imaš lahko poskusno Windows Visto za 30 dni.
Tok da vidiš. Pol če ti je kul jo samo aktiviraš.
Tok da vidiš. Pol če ti je kul jo samo aktiviraš.

AnZo ::
Drugače vse deluje super edino:
- ekstraktanje (ZIP ali RAR) traja celo večnost...
- inštalacije (iger, programov) trajajo celo večnost...
Npr. inštalacija COD 2 skoraj pol ure. Probal tudi druge igre.
Sistem:
- E6600
- 2gb ram
- 250gb disk Sata
- GF 8800 640
- ASUS P5N-E SLI
Znorel bom če ne bo boljše.
- ekstraktanje (ZIP ali RAR) traja celo večnost...
- inštalacije (iger, programov) trajajo celo večnost...
Npr. inštalacija COD 2 skoraj pol ure. Probal tudi druge igre.
Sistem:
- E6600
- 2gb ram
- 250gb disk Sata
- GF 8800 640
- ASUS P5N-E SLI
Znorel bom če ne bo boljše.
Snowboarding is the best thing you can do with your pants on...

strictom ::
cilic1: imam DVD od Viste ampak brez, da bi vnesel serijsko kodo mi ne gre kliknit next gumbka. Mogoče kakšna skrita "Try it for 30 days" tipka kje?
In še eno vprašanje. Imam Athlona X2, ki je 64 bitni. Kakšna je razlika med 64 in 32 bit varijanto Viste? Govorim za Ultimate verzijo.
In še eno vprašanje. Imam Athlona X2, ki je 64 bitni. Kakšna je razlika med 64 in 32 bit varijanto Viste? Govorim za Ultimate verzijo.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

michel ::
V postopku inštalacije te vpraša za serijsko je ne vpišeš, ampak samo spodaj klikneš za naprej. Opozori te da nisi vnesel kode in če jo želiš vtipkati, klikneš ne in greš naprej.
To je ziher, sej sem jo tut jst tko preizkušal.
To je ziher, sej sem jo tut jst tko preizkušal.

brentnik ::
Kupil sem prenosnik HP 6710b z naloženo Visto. Zraven nisem dobil nobenih CD, samo navodila za izdelavo obnovitvenih CD-jev. V navodilih piše naj uporabim HP recovery, kjer naj kliknem izdelavo CD-jev. Tam tega ni moč storiti, možno je samo izdelava obnovitve na disk. Če pa uporabim Vistino varnostno kopiranje celotnega sistema, pa je edina možnost da se zapeče na DVD-RW. V priloženih navodilih piše, da uporaba DVD RW ni možna. (Naložen je Nero tako da problemov z pečenjem ne bi smelo biti )
A mi lahko prosim nekdo po domače razloži, kako se naredi obnovitvene CD in ali se lahko uporabi DVD RW (ali kako se zapeče na DVD R), ker mi je iz priloženih navodil samo jasno to, da mi ni nič jasno.
A mi lahko prosim nekdo po domače razloži, kako se naredi obnovitvene CD in ali se lahko uporabi DVD RW (ali kako se zapeče na DVD R), ker mi je iz priloženih navodil samo jasno to, da mi ni nič jasno.

tomaz- ::
malo pobrskaj po start meniju. Zdele ne vem na pamet, ampak noter boš našel HP tool ali Hp info, ko to klikneš, se ti odpre pogovorno okno, tam boš našel tudi možnost backupa sistema.

reptilia ::
imam naslednji računalnik:
intel e4400
seagate 250GB sataII
geforce 8600GT
asus p5n-e sli
problem je sledeč.... ko dam insštalirat visto mi pride do completing installation naprej pa ne... tiste tri pikce se mi rišejo miška dela disk nekaj melje ampak se zadeva ne premakne naprej...
kakšen nasvet/ideja?
intel e4400
seagate 250GB sataII
geforce 8600GT
asus p5n-e sli
problem je sledeč.... ko dam insštalirat visto mi pride do completing installation naprej pa ne... tiste tri pikce se mi rišejo miška dela disk nekaj melje ampak se zadeva ne premakne naprej...
kakšen nasvet/ideja?
Forgive your enemies, but never forget their names.

severjug ::
Verjetno kak del strojne opreme zaj...Probaj instalirat z drugo grafično.Če ne gre pa še rame druge sprobaj.Ma vse je možno pri takih težavah.
lp
lp

erda ::
te za 4x sem potegnil dol, veš mogoče kaj vse vsebujejo in kaj še rabim
Zgodovina sprememb…
- spremenil: erda ()

Zorro ::
Preciziraj ostalo! Katera stvar ti še ne deluje, oziroma ni bila prepozna ob namestitvi Viste in nForce gonilnikov?
p.s.: Poglej v Device Manager, če je sploh še kaj takega kar ne deluje (neznane naprave).
p.s.: Poglej v Device Manager, če je sploh še kaj takega kar ne deluje (neznane naprave).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zorro ()

nimam še viste, zdaj komaj iščem vse skupaj driverje in podobno in če nebom nakrampal vsega skupaj ne mislim naložit windows viste

Sama Vista bi ti morala že itak naložiti vse kar je potrebno. Po namestitvi takoj štartaj še Update Viste in to bi moralo biti to.
p.s.: Če se slučajno zgodi, da kaj ni bilo prepoznano že samo po sebi, je potrebno "iskalnik gonilnikov" usmeriti na C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository
p.s.: Če se slučajno zgodi, da kaj ni bilo prepoznano že samo po sebi, je potrebno "iskalnik gonilnikov" usmeriti na C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zorro ()

Najlepša hvala za pomoč, zanima me še edino če večina programov PhotoShop cs3, MS word 2k7, mozilla FF in podobni če to deluje ali moram met kakšno posebno verzijo

bluefish ::
delujejo. Nekateri ljudje so se edino pritoževali nad težavami z namestitvijo CS3, kljub vsemu pa verjetno ne bi smelo biti težav.
Sicer pa se v kratkem obeta paket popravkov, ki bodo odpravili kar nekaj napak v Visti. Med drugim tudi težave s kopiranjem, performanci,...
Sicer pa se v kratkem obeta paket popravkov, ki bodo odpravili kar nekaj napak v Visti. Med drugim tudi težave s kopiranjem, performanci,...

Vsak program, ki navaja, da je kompatibilen z Visto, dela. Npr. Firefox dela brez težav z vsemi dodatki.
Kakšno Visto pa misliš naložiti, polno ali upgrade?
Kakšno Visto pa misliš naložiti, polno ali upgrade?

Tukaj imaš primerjavo med posameznimi edicijami. Ultimate ima kar nekaj priročnih stvari, ki jih Home Premium nima. Če jih potrebuješ, vsekakor vzemi Ultimate.

c00L3r ::
Zorro in ostali:MS Update vsega naenkrat ni nujno najboljša ideja. Meni so se namreč namsetili "novejši" gonilniki za SATA krmilnik preko MS Update in mi je ob zagonu metalo ven BlueScreen, tako sem moral vedno znova dat Last Known Good Configuration, da sem ugotovil kateri update je bil kriv. Tako da update ki niso gonilniki lahko brez skrbi namestite. Gonilnike pa priporočam enega po enega.

Če praviš, da si imel te težave, potem je res najbolje update za vsako napravo posebej. No, jaz na prenosniku nisem imel teh težav in mi Vista prav lepo dela. Sicer malo bolj počasi, ker imam švoh procesor, a se da preživeti. S Home različico XP-jev pa sem imel na vsake tolko kakšen BSOD.

scar7lee ::
Se opravičujem, če sem kje spregledal podobno temo. Zanima pa me kakšen software uporabljate za backup systema (npr. Norton Ghost, Acronis True Image etc..). Meni namreč Acronis ne deluje na visti. Oz ko naredim recovery in reštartam računalnik, mi javi da je bila menjav systema... Navodilom sicer nisem sledil (niti bral jih nisem). Vendar mi te napake sploh ni javilo na XP pro. Ima kdo podobne probleme oz. jih nima in uporablja kakšen drug progam za backup celotnega systema?
LP
LP

vista ima ze vgrajen neki backup software, poglej si tistega, vec ti pa ne znam povedat ker ga nisem uporabljal.

CaqKa ::
meni ni všeč tale novi wizard za skeniranje... ne zapomni si lokacije, kam si nazadnje skeniral, pa tudi če imaš več listov za skenirat ne ponudi opcije back...
hibernacija mi na prenosniku deluje čudno...
včasih se izklopi, včasih pa se ekran izklopi pa diski.. ventilator pa še vedno laufa...
ko ga nazaj vklopim tudi vedno ne dela normalno in po pričakovanjih.
oni index po defaultu tudi nima celega diska vklopljenega..
sistem za dodajanje map v index je nek zmrdan, slab UI. sem namreč dodal eno mapo pa jo še kr ne poindeksira.. nevem zakaj bi bilo tako težko naredit enoumni vmesnik..
nastavitve za wlan so tudi skrili za dvanajst ostlih oken.
folder size ne dela.
one click v explorerju je sedaj drugačen, če nekje zunaj klikneš kjer ni ime fajla, vseeno izvrši klik kot da si stisnil na fajl.
fino je da so znotraj control panela kakšne opcije zložene v posamezne skupke.
ni mi jasno zakaj sidebar ni po defaultu vklopljen (če bi bil, bi verjetno pizdil zakaj je :>), ker namreč sedaj niti ne vidim kako zadeva izgleda. ob restartu pa se spet neznano kam skrije.
oni UAC al kaj ko sprašuje je na cajte res malo nadležen ampak se da preživet.
wifi mi ne dela na domačo mrežo... imam nastavljeno da imam skrit ssid, pa javlja neki error. pa dam da se vidi SSID pa še kr nekaj teži. (da ne pozabim omenit, da sem skoraj znoral ko sem po teh novih oknih iskal stare xp nastavitve).
driverje za radeon9600 je namestil, samo resolucijo sem moral spremenit na 1400.
ravnokar ugotavljam da po samodejni vista namestitvi za card reader, le ta ne dela.. mi javi da kao nimam pravic :>
ob 512mb ključki z ready boostom nisem opazil bistvene prednosti.
ob default namestitvi je na voljo samo ena tema. izbiraš lahko samo barvo.. me malo čudi.
v startu tipka za shutdown po defaultu pomeni standby...
v startu se programi zelo nepregledno zlagajo.. namesto doadtnih menijev je sedaj en butatst skrol bar menu, na xpjih so vsi programi takoj na spregled, tukaj je potrebno skrolat.
fino je tudi da so se znebili raznih 'my x' folderjev
sam imam rad nadzor nad diskom in tudi datoteke si znam sam organizirano razporejat, zato me motijo sedaj bolj kot prej vsiljeni razni user folderji in search folderji. načeloma me bolj ovirajo kot pa pridejo prav.
zelo všečno je orodje za delanje screenshootov.
nevem no... skupno gledano ima vista napram xpjev tu in tam kak plus, v večinimi pa se mi zdi da popuši. ponekod so z 'da nebom uporabnik imel preveč gumbov' pretiravali in sistem zbanalizirali do manjše uporabljivosti..
hibernacija mi na prenosniku deluje čudno...
včasih se izklopi, včasih pa se ekran izklopi pa diski.. ventilator pa še vedno laufa...
ko ga nazaj vklopim tudi vedno ne dela normalno in po pričakovanjih.
oni index po defaultu tudi nima celega diska vklopljenega..
sistem za dodajanje map v index je nek zmrdan, slab UI. sem namreč dodal eno mapo pa jo še kr ne poindeksira.. nevem zakaj bi bilo tako težko naredit enoumni vmesnik..
nastavitve za wlan so tudi skrili za dvanajst ostlih oken.
folder size ne dela.
one click v explorerju je sedaj drugačen, če nekje zunaj klikneš kjer ni ime fajla, vseeno izvrši klik kot da si stisnil na fajl.
fino je da so znotraj control panela kakšne opcije zložene v posamezne skupke.
ni mi jasno zakaj sidebar ni po defaultu vklopljen (če bi bil, bi verjetno pizdil zakaj je :>), ker namreč sedaj niti ne vidim kako zadeva izgleda. ob restartu pa se spet neznano kam skrije.
oni UAC al kaj ko sprašuje je na cajte res malo nadležen ampak se da preživet.
wifi mi ne dela na domačo mrežo... imam nastavljeno da imam skrit ssid, pa javlja neki error. pa dam da se vidi SSID pa še kr nekaj teži. (da ne pozabim omenit, da sem skoraj znoral ko sem po teh novih oknih iskal stare xp nastavitve).
driverje za radeon9600 je namestil, samo resolucijo sem moral spremenit na 1400.
ravnokar ugotavljam da po samodejni vista namestitvi za card reader, le ta ne dela.. mi javi da kao nimam pravic :>
ob 512mb ključki z ready boostom nisem opazil bistvene prednosti.
ob default namestitvi je na voljo samo ena tema. izbiraš lahko samo barvo.. me malo čudi.
v startu tipka za shutdown po defaultu pomeni standby...
v startu se programi zelo nepregledno zlagajo.. namesto doadtnih menijev je sedaj en butatst skrol bar menu, na xpjih so vsi programi takoj na spregled, tukaj je potrebno skrolat.
fino je tudi da so se znebili raznih 'my x' folderjev
sam imam rad nadzor nad diskom in tudi datoteke si znam sam organizirano razporejat, zato me motijo sedaj bolj kot prej vsiljeni razni user folderji in search folderji. načeloma me bolj ovirajo kot pa pridejo prav.
zelo všečno je orodje za delanje screenshootov.
nevem no... skupno gledano ima vista napram xpjev tu in tam kak plus, v večinimi pa se mi zdi da popuši. ponekod so z 'da nebom uporabnik imel preveč gumbov' pretiravali in sistem zbanalizirali do manjše uporabljivosti..

g1mb ::
Zanima me, če se mi splača namestiti visto? Kakšna bi bila hitrost na sistemu:
Sistem:
- plata: GA-K8NF-9
- atlon 3200+ (2,0)
- 2gb pc3200 ddr sdram
- 160gb disk Sata
- radeon x700 series (128mb)
Trenutno imam xp in se mi kar hitro odzivajo!
Sistem:
- plata: GA-K8NF-9
- atlon 3200+ (2,0)
- 2gb pc3200 ddr sdram
- 160gb disk Sata
- radeon x700 series (128mb)
Trenutno imam xp in se mi kar hitro odzivajo!

dobro bi ti delala, mam jaz podoben sistem, cpu mam 3000+, diska mam v raid0, in mi dela odlicno, pomoje bi tudi tebi, vaznu da mas 2gb rama

dbsound ::
Imam probleme z zvočno....Namreč ob poslušanu glasbe mi med komadom škrca in škripa
So mogoče kakšni novejši driverji za zvočno Realtek HD Audio oz. če so kakšne posebne nastavitve v Visti.
Hvala za odgovor.

So mogoče kakšni novejši driverji za zvočno Realtek HD Audio oz. če so kakšne posebne nastavitve v Visti.
Hvala za odgovor.

mrpiagg ::
Vista je šrot od šrota ... jest sm jo po 9tih mescih zagnov dol in dal nazaj XP (glih dons). Kompjutr pa uporabljam predvsem za programiranje ... Vista mi je šla skoz bolj na jetra ker je za vsak DREK mlela kot da bi ne vem kaj počel, pa ja mašina kar sposobna ... da ne omenjam kašnga kopiranja fajlov po disku sm pa ke, kaj šele čez network, zipanje, brisanje, ... calculating time to ... čist za vsako stvar je nekej kalkulirala, pa sm vse možne opcije, ki to počnejo, onemogoču pa se zmer nč .. jajca. Najhuj je blo pa nazadnje, ko mi je s windows klasik temo sam sistem kuru med 700 in 800M Ramčiča (in to mašina brez kakaršne kol nesnage - virusi, spy,...).
Zdej je uglavnm spet milina na XPjih kjer vse deluje "normalno"
Zdej je uglavnm spet milina na XPjih kjer vse deluje "normalno"

Kenpachi ::
Zakaj pa imaš ram, če ne, da ga nucaš? Sej ne gre za to, da boš kupil 1GB rama samo zato, ker bi potem pisalo 1GB free v TMju, je zato, da ga boš nucal.
Zaraki Kenpachi.

Hehe to sm cakov ... problem je ko pozenem zadeve, ki nej bi pa dejansko kej pocele (visual studio, ...), rama kar zmanka .. khm .. in kako nej potem delam? Kupim se kilco ali dve rama zato, da bo vindovs Driska lahko brez problemov kurla 700-800 rama? Nema! Se ne bo zgodilo. Itak pa tud pri normalnem delu kar nekej melje in melje ... sit sm cakanja da mu pride in tega da jest hitrej razmislam kot kompjutr ...

Kaj pa sploh maš za eno kišto? Aja, pa v primeru, da imaš samo 1GB rama, potem si že odkril svoj problem.
Zaraki Kenpachi.

3.0 HT, 1.5GB RAM, 9600 (X1050) Ati (Mami:)
Cist spodobna kista, kjer more delat normalno kar pocnem (programiram in nc drugga) ... glede na to da sm v Vindovz Driski izklopu vse kar se sminke in tega jajca tice.
Uglavnm ni normalno da sistem kur tolk rama pa ce je ne vem kaj.
Cist spodobna kista, kjer more delat normalno kar pocnem (programiram in nc drugga) ... glede na to da sm v Vindovz Driski izklopu vse kar se sminke in tega jajca tice.
Uglavnm ni normalno da sistem kur tolk rama pa ce je ne vem kaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mrpiagg ()

CaqKa ::
>>> da ne omenjam kašnga kopiranja fajlov po disku sm pa ke, kaj šele čez network, zipanje, brisanje, ... calculating time to ... čist za vsako stvar je nekej kalkulirala, pa sm vse možne opcije, ki to počnejo, onemogoču pa se zmer nč .. jajca.
jaz sem včeraj ena par fajlov ne desktopi zbrisal.. po 9 kilo nekje vsak..
calculating time... tralala.
5 minut je bil gor.. datoteke so že zdavnaj bile izbrisane.. samo ta napis ga je pa še kr sanjal.. pol sem mu dal cancel..
tudi jaz bom podobno kot mrpiag šaltal nazaj.
play3r one verzije na partisu imajo viruse. ni čudno da ne dela.
jaz sem včeraj ena par fajlov ne desktopi zbrisal.. po 9 kilo nekje vsak..
calculating time... tralala.
5 minut je bil gor.. datoteke so že zdavnaj bile izbrisane.. samo ta napis ga je pa še kr sanjal.. pol sem mu dal cancel..
tudi jaz bom podobno kot mrpiag šaltal nazaj.
play3r one verzije na partisu imajo viruse. ni čudno da ne dela.

okoli 14. avgusta bosta na voljo 2 updatea, ki med drugim odpravita tudi težave s kopiranjem, določenimi driverji, stabilnostjo,... Morda bom takrat le ponovno preizkusil Visto.

Zheegec ::
Te patche sem včeraj sprobal, kopiranje se obnaša blazno boljše kot prej (tako hitrosti, kot tudi calculating time), menda so tudi izboljšave v igrah - nisem še sprobal.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014

mrpiagg, še dobro da ne uporabljaš linuxa. Ta bi ti namreč kar naprej zatrjeval, da nimaš prostega rama oz. 1024kb.
Zaraki Kenpachi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Windows Vista ali Xp? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 13846 (10078) | Icematxyz |
» | Windows XP noče umreti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 15403 (10124) | Lawler_ |
» | Beta SP2 za Visto naslednji teden (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 14411 (9889) | Tr0n |
» | Xp ali Vista? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Operacijski sistemi | 11524 (7994) | ___ |
» | vista ali xpOddelek: Operacijski sistemi | 2819 (2404) | IVo |