» »

Črne luknje in črvje luknje ter potovanje skozi slednje

Črne luknje in črvje luknje ter potovanje skozi slednje

«
1
2 3 4

AeSiR ::

Torej kaj že veste o temi in kaj so trenutna znanstvena spoznanja...debata na to temo hvala vam za pametne poste ;)
Aesir ppl who live on asgard

Fizikalko ::

Dej kaj bolj konkretnega vprašaj, ne mormo kar romanov post-at.

Saladin ::

Na kratko - teorija govori da bi za eno črvotočino potreboval gromozanske količine energije, ki je še dolgo ne bomo mogli doseči.
Vprašaj ponovno čez 100 let.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

AeSiR ::

Dobro pa začnimo
1. torej črvja luknja naj bi se pojavila v rešitvi enačb za črno luknjo samo v določenem trenutku pred in po tem trenutku prehod med vesolji ni...in vse kar bi šlo v njo bi požrla singularnost....se pravi četudi bi se še tok trudu ujeti ta trenutek in bi ga recmo ujel bi singularnost požrla vse kar gre počasneje od svetlobe.

2.zdej baje če bi imeli materijo...ki za razliko od navadne materije ki ustvarja pozitivno maso(enrgijo) in ustvarja privlačno G..ta slednja "eksotična" materija imela negativno maso 8enrgijo) in se medsebojno odbija--->lahko bi tudi rekli da ma ANTI G učinke........in če bi rekli da običajna materija ustvarja vztrajnostni pritisk navzven in se gravitacijsko privlači..potem bi lahk rekli da "eksotično" materijo nasprotno pritisk vleče skupaj in gravitacija potiska narazen...torej če bi mi lahko to "eksotično" materijo spravili in jo lahko kasneje uporabili za odprtje Einsten-Rosenovega mostu.
Odbojna lastnost takšne materije bi teoretično lahko dolgo časa vdrževala prehodnost črvje luknje.

Sm bi jo blo IMO treba pravilno razvrstiti

Za konec mar ne poznamo to "eksotično materijo"---->ANTIMATERIJA

torej....???
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AeSiR ()

_marko ::

Ta tvoja antimaterija bi v stiku z materijo anihilirala, sprostila se bi energija(enaka vsoti obeh mas).
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

AeSiR ::

res je oprosti sm pozabil napisati......

bom kr pastu iz enga vira..kako natančno je bilo mišljeno pa mal oblikoval

Fiziki so podobno materijo srečali že pri razlagi dogodkov v zelo mladem vesolju. Le nekaj trenutkov po velikem poku, ko gre vesolje skozi inflacijsko fazo, njegova velikost v zelo kratkem času izjemno naraste. Razlog za nenadno napihovanje je v posebnem stanju snovi, ki mu pravijo nepravi vakuum in se je pojavil v času, ko so bile elektromagnetna in obe jedrski sili medsebojno še nerazločljive. Čeprav nepravi vakuum ni bil "eksotična" materija, je imel podobne antigravitacijske lastnosti, kot jih potrebujemo za odprtje črvje luknje.


Ali bi torej dovolj razvita civilizacija (magar mi) lahko nekaj nepravega vakuum spravila (tuki je zdej problem) in ga kasneje uporabila za odprtje Einsten-Rosenovega mostu saj bi kot sm že rekel odbojna lastnost takšne materije bi teoretično lahko dolgo časa vdrževala prehodnost črvje luknje.


Pa se jo da spraviti...zdej ali bi že znali ali bomo znali ali pa je vsj teoretično to možno
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AeSiR ()

BigWhale ::

Vir se splaca navesti... ;) Ker ce je kak rael.com je zelo vprasljiv... ;)

AeSiR ::

Te razumem sam sem še bi lahk reku noob v vsemu temu a me zanima in tako berem vsak dan...vir je kvarkadabra
Aesir ppl who live on asgard

nicnevem ::

Potovanje v času je sila malo verjetno zaradi preprostega razloga: če bi bilo mogoče, bi bilo vesole zelo drugačno kot ga opazujemo danes, ker bi ga neka superiorna civilizacija (ki nekje v vesolju verjetno obstaja) spremenila v skladu s svojimi motivi, ki pa zelo verjetno niso takšni, da bi ohranili "sonce in planete na svojem mestu". Podoben argument seveda velja tudi za potovanje s svetlobno hitrostjo.

Kar se pa tiče teoretičnih možnosti potovanja v času, ki nam jih ponuja današnji model fizike, pa mislim da niso še razjasnjene. Vsake toliko kak fizik objavi svojo "noro" idejo časovnega stroja, potem nekaj časa potekajo debate okoli njega, nazadnje pa se običajno ideja zavrže kot "malo verjetna", ne pa čisto nemogoča.

Vsaj sam imam tak občutek...
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

AeSiR ::

Dobr te razumem sm ne vem zakaj potovanje v času...sej štekam črvje luknje (oz črne luknje..naj bi se dal uporabt tut za to) mene pa bolj zanima potovanje v tako imenovanem hyper spacu...in tuki bi šlo zgolj za ukrivljanje prostora...in priti iz točke A(recimo zemlja) do točke B (alpha centauri recmo) veliko hitrje kot svetloba..in ta del me zanima
Aesir ppl who live on asgard

nicnevem ::

V bistvu velja kar sem napisal čisto splošno. Če že obstajajo neke teoretične metode za potovanje v času bi jih dovolj napredna civilizacija bila sposobna izkoristiti. Naj gre za uporabo črvjih lukenj, ali pa "razširitev" ostalih 6 ali 7 dimenzij iz teorije super-strun in njihovo izrabo za te namene. Vseeno.

Ko pa omenjaš ukrivljanje prostora...well, kolikor vem, je to ideja črvjih lukenj. Imaš vhod vanjo, potem "predor", ki je skonstuiran tako, da ukrivi prostor-čas in nato seveda izhod, ki je lahko svetlobna leta oddaljen (po "ravnem" vesolju), medtem ko prepotuješ po predoru le nekaj metrov.

Mislim da Splošna relativnost ne nasprotuje temu, problem se pojavi pri tistem ukrivljanju snovi, ker ne poznamo (niti teoretičnih?) metod, za dosego tega učinka.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

AeSiR ::

Am IMO kokr sm preštudiral zaenkrat to zadvo da je stvar taka v črnih luknjah pride v dolčenem času ob določenih pogojih do črvin ki pa trajajo delček sekunde in je to glavn problem saj če bi hotel ti kamorkoli priti v tem delčku sekunde bi moral kot prvo natančno vedeti kdaj se bo prehod odprl v ekzaktnem času vlete skozi...in to z večjo hitrostjo kot jo ima svetloba drgače bi te požrla singularnost ...se pravi po domače črvjo luknjo bi morali držati za dlje časa jo umetno narediti...

In zdej IMO to je mogoče s proizvedbo slednji...(s tem posledično črnih lukenj) za to nimamo trenutno niti prbližno dovolj enrgije se pa govori da bi bila antimaterija stvar za to zadevo ..problem kot pri fuziji tudi pri antimateriji izjemna enrgija a koliko enrgije mi porabimo da jo zgolj proizvedemo ...in pa da ne znamo :( zadržati to enrgijo podobno kot pri fuziji pri kateri je npr v JEkrško izkoristek 2% medtem ko naj bi bil pri antimateriji 100% a nezanmo zadržati enormno enrgijo ki se sprosti ..zdej če bi itd...potem...bi bila stvar mogoča...ob pravilni razporeditvi antimaterije...

Zdej tuki je moj vidik na to čakam pa une bistre glave ki so tukaj.. ki so 1000na ne vem kero potenco pametnejše od mene in da pomagajo pri problemu :)
Aesir ppl who live on asgard

nicnevem ::

Potovanje skozi črno luknji ni mogoče. Pozabi antimaterijo in podobne trike, ker črna luknja ni tunel do drugega konca vesolja, izpred katerega se na trenutke odvali skala, ki ga zapira. To je mal stara, predvsem pa "Hawkingovsko" popularna ideja, s katero poživijo domišljijo bralcev in s tem povečajo naklado. ;) (za novejši model črnih lukenj si pogooglaj za hologramskim principom)

Antimaterija bi bila uporabna kot baterija, ja. Energijo za proizvajanje te moraš seveda še vedno pridobit na nek način, kar ni kar tako, poleg tega pa imamo še težak problem skladiščenja. Je pa to vse malo iz smeri, ker vsaj sam ne vidim neke relacije med zmožnostjo shranjevanja ogromnih količin antimaterije in konstrukcijo črvjih lukenj.

O drugih idejah sem pa raje skromno tiho, ker je fizika, ki se uporablja pri teh problemih pretežka zame. Morda celo za slehernega danes živečega fizika...

Hmm, v premislek: na drugem koncu vesolja obstaja inteligenca z "IQ 10^9", ki očitno ni uspela zdrobiti trdega problema potovanja v času. Kako verjetno je, da ga boš zdrobil ravno ti...celo celotno človeštvo?

Zaradi tega se ne obremenjujem kaj veliko s tem. Poleg tega pa še...verjetnost, da je časovni stroj mogoč je zame zelo blizu 0, tako da se raje ukvarjam z drugimi mislimi.
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

AeSiR ::

am...dobr pust drugo obliko inetligence če sploh je...njbrž že ampak sej ne vemo pa tudi ne bi vedl če so rešl zanjko kaj ne si bom prebral hvala...am kar se tiče shranjevanja kokr jst vem z obstreljevanjem s fotoni :) ne sme priti v stik z materijo torej je v vakumu na sredini posode..sam sej pravm nism 100% kar se pa tiče tistega kar si zgoraj napisal se mi zdi črna...bela luknja to bi blo dobr pgledat in res je to je hawkingova teorija...ampak kaj ma antimaterija pri tem preberi si prva dva moja posta v tej temi za vzdrževanje črvine bi potreboval delce ki bi imeli nasprotne lastnosti kot materija

torej da sam sebe navedm

/in če bi rekli da običajna materija ustvarja vztrajnostni pritisk navzven in se gravitacijsko privlači..potem bi lahk rekli da "eksotično" materijo nasprotno pritisk vleče skupaj in gravitacija potiska narazen...torej če bi mi lahko to "eksotično" materijo spravili in jo lahko kasneje uporabili za odprtje Einsten-Rosenovega mostu.
Odbojna lastnost takšne materije bi teoretično lahko dolgo časa vdrževala prehodnost črvje luknje. /
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AeSiR ()

_marko ::

Če bo, ko bo nastala kvantna gravitacija(teorija) bo po mojem prikazan lepo hologramski princim.
Time travel pa bele luknje(medijska fora Hawkinga) bi se pa tukaj lahko potem kar črtali.

Moje mnenje o tem. Ampak trenutno ni fizika na svetu, ki bi znal narediti QG!

Za časovni stroj ti Tachyon že dobro razložil, mislima pa z njim enako.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

gzibret ::

AeSiR - nas zelo veseli, da te zanima znanost, ampak daj, prosim te, uporabljaj malo lepšo Slovenščino. Tvoji posti so prav na robu čitljivosti. Malo se potrudi, uporabljaj ločila, tvori stavke, ki se začnejo z veliko začetnico in končajo z ločilom in napiši celotno besedo. Je dosti lažje brati, če druga ne.

kr bo pa vedu ka mislm povedt... pa stavki kr neki!!!! halooooo dej mal se potrud pa bojo td drugi juserji mel kej od tega tk ko pišeš pa ni ničemr podobn sej ni treba pisat ko pr slovi čist prav sam mal lepš pa bi tut lahk


Štekaš?
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Bistvo je v tem, da kavbojske variante potovanja skozi čas, mimo bele in črne luknje in nazaj skozi črvino - najbrž kar odpadejo.

Ideje o tem so bolj kot ne švohcane in so kot malware, v precejšnjem odstotku pobran iz Hawkingsovih knjig, da so se boljš prodajale.

Kot so že povedali pred mano, samo poudarim.

Žal?

Ne. Takole, brez elementov fantastično akcijskega filma iz 1950, se stvari še BOLJ zanimive!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Stajerc ::

V bistvu jaz bi omenil nekaj o času in sicer če relativnostna teorija drži pol preprosto povedano velja tole:

Čas je odvisen od točke gledanja. Se pravi čas je relativen v smislu da ni to neka veličina ki je absolutna neglede na razmere.

Čas je po tej teoriji nujno povezan s hitrostjo.

Torej to točko gledanaj si predstavljaj tako:

Skozi tvoje oči na zemlji in dojemanje časa ti glede na nekoga ko po vesolju drvi z veliko hitrostjo čas teče drugače. Se pravi z vidika gledanja enega na drugega vama čas ne teče enakomerno (isto) ampak se "odkloni". To pomeni odklon v času in sicer da se spreminja glede na opazovalca ni pa ta odklon v času neka tirnica v vesolju recimo kot bi si zlahka kdo predstavljal.

Po tej toriji začne čas teči počasneje ko se viša hitrost ampak dejstvo je da se vse te spremembe začnejo dogajati v ekstremnih razmerah. Vse skupaj je pa povezano pri enačbah s svetlobno hitrostjo pri kateri se masa seveda poveča na neskončno.

Skušajo dokazati da se da gibati hitreje od svetlobe kot delec in ko bo jim to uspelo če jim bo potem bo ta teorija dobila vrjetno kak vprašaj.

Je pa res da v tej teoriji preprosto ne vidim kje bi se dalo čas obrnit nazaj. Lahko bi ga mogoče popolnoma ustavil v teoriji ne pa da bi ga začel vrteti nazaj.

Kot laik bi rekel edino morda se odgovor na potovanje nazaj v času skriva na drugi strani enačbe, ali pa takrat poči pa ne ostane nič.

Probaj pa boš videl. :))
Have a nice day.

OwcA ::

Čas je po tej teoriji nujno povezan s hitrostjo.

Poleg hitrosti tudi gravitacija povzroča dilatacijo časa.

Skozi tvoje oči na zemlji in dojemanje časa ti glede na nekoga ko po vesolju drvi z veliko hitrostjo čas teče drugače. Se pravi z vidika gledanja enega na drugega vama čas ne teče enakomerno (isto) ampak se "odkloni". To pomeni odklon v času in sicer da se spreminja glede na opazovalca ni pa ta odklon v času neka tirnica v vesolju recimo kot bi si zlahka kdo predstavljal.

Predvsem pa je poanta relativizma v opazovalcih in merjenju. Torej, za opazovalca v sistemu S, ki meri trjanje pojava v simstemu S', je diletacija takšna in takšna.

Je pa res da v tej teoriji preprosto ne vidim kje bi se dalo čas obrnit nazaj.

Pa ti veš kako zgleda enačba dilatacije časa:
t' = t * Sqrt[1-v^2/c^2]
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Stajerc ::

Ja no glej kje se pol obrne čas nazaj mi pokaži.
Have a nice day.

AeSiR ::

Heh, vzeto na znanje kar se tiče slovenščine...LoL

Am, ja dobr še enkrat bi povedu, da tole s časom me ne zanima kaj preveč, saj bi bilo potem treba potovati hitreje, kot je sam c. To pa nam nebi uspelo( s pospeševanjem do svetlobne hitrosti in preko, saj se bi vse na tisti meji c zalomilo...ne glede na to koliko enrgije bi dodal bla bla bla ne bi šel isto oz hitreje, kot c ...edina možnost---> začeti že hitreje, kot c :O,kar pa si jst niti predstavlajti ne morm kako bi jim to ratal)

Zategalej....sem govoril in razmišljal zgolj o črvinah....torej kaj vi pravite.....

1. vaše mnenje črvin ni
2. so, ampak niso to kar sm jst gor pisal
3. jih sploh in sploh nemorš uporabt
4. je vse fletno in k, ampak trenutno nimamo enrgije, da bi proizvedli vsj eno
5. druga alternativa

Ker dejansko sej vse k, hawking gor dol....sm....,če ni možnost preko črvjih lukenj...pol lahk jst mirno rečm, da se lahk vdamo. Tud,i če bi šli s c, to je PREPOČASI (kar je relativno,ampak ja do konca naše galaksije ne bi pršli dost hitr...hibernacija pa nm na zemlji nažalost nebi dost pomagala...torej space travel in naše kolonizacije sploh nebi vidu v tem primeru...saj so vsi plani: sončna jadra ,Xenon, plazma ena kapljca v morje ali kot bi rekli angleži ,en puny effort to do smth...:) ;)

NE MI UNČT SANJE GOD DAMN IT.... hec...ampak me zanima...? kaj za vraga pa pol...če ne to to je sanjski način potovanja....in v nadaljevankah ga ne uporabljajo zastonj....saj jim je njbrž potegnl, da je še najbolj možn od vsh..da ne rečem praktičn..hvala na odgovorih...("sam sebi " zgleda da sam jst sprašujem in sm men se zdi to fajn drugič bom raje odpru temo o hladilnikih in o njihovem posegu v okolje :O :O ....joke):) :)
Aesir ppl who live on asgard

Thomas ::

> Am, ja dobr še enkrat bi povedu, da tole s časom me ne zanima kaj preveč

Ni lih nekej obetajočega, ja.

> Zategalej....sem govoril in razmišljal zgolj o črvinah....torej kaj vi pravite.....

> 1. vaše mnenje črvin ni
> 2. so, ampak niso to kar sm jst gor pisal
> 3. jih sploh in sploh nemorš uporabt
> 4. je vse fletno in k, ampak trenutno nimamo enrgije, da bi proizvedli vsj eno
> 5. druga alternativa

Jest bi rekel 2 in 3. Tam vmes najbrž.

> Tudi če bi šli s c, to je PREPOČASI

Počasi, ampak vseeno se s to hitrostjo v doglednem času da priti v vse s prostim očesom vidne galaksije. Najmanj to.


> hibernacija pa nm na zemlji nažalost nebi dost pomagala

To je en zastarel koncept iz 1950. Kaj češ spat in zamujat life?

> torej space travel in naše kolonizacije sploh nebi vidu v tem primeru...

Nope. Nobene kolonizacije, prosto po Kolumbu in Jospiu Jurčiču ne bo.

> NE MI UNČT SANJE GOD DAMN IT....

Zamenjaj te sanje, zastarele so, kot tiste moje o jet packu, s katerim se peljem od izvira Soče do Jadranskega morja. Še bolj!

> in v nadaljevankah ga ne uporabljajo zastonj....

Ne zastonj. Za naročnino, oglase, dotacije države, da sploh kdo gleda poročila pol ...

> zgleda da sam jst sprašujem in sm men se zdi to fajn drugič bom raje odpru temo o hladilnikih in o njihovem posegu v okolje

Okolje ... požvižgamo se na okolje. Bolj ga zasvinjaš, bolj ga zagnojiš, lepše je! V tem smislu je recimo moja naravovarstvena osveščenost. NIKOLI ne pobiraj starih biciklov in avtov iz morja ali jezera. Edino premoženje in zavetje tamkaj naseljenih bitij so!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fizikalko ::

Še on-topic:

V teoriji črvjih lukenj imamo pravzaprav dve glavni skupini - Lorenzove in Evklidske. Loretzove pokriva polklasična teorija gravitacije, Evklidske pa razlaga fizika delcev. Teorija dopušča potovanje le skozi Loretzove (po splošni teoriji relativnosti), njih obstoj pa je še do nedavno zahteval obstoj temne snovi. Le-ta pa menda ni (več) nujen - dokazano je, da sam obstoj črvjih lukenj ni v nasprotju s šibko in močno interakcijo, za potrditev obstoja pa bi potrebovali kvantno terijo gravitacije (zaenkrat slabo kaže).

Zaenkrat torej ni mogoče reči, ali tovrstne lukne obstajajo ali ne.


Še nekaj o morebitni hitrosti takega potovanja:
"Often there is confusion about the idea that wormholes allow superluminal (faster-than-light) space travel. In fact there is no real superluminal travel involved. Assume that the wormhole connects two remote locations. While traveling through a wormhole subluminal (slower-than-light) speeds can be used. The time in which the distance was traveled would appear faster than it would take light to make the journey through normal space."

AeSiR ::

>počasi, ampak vseeno se s to hitrostjo v doglednem času da priti v vse s prostim očesom vidne galaksije. Najmanj to

Thomas do proxime centauri bi rabla svetloba 4, 2 leta8-O
da bi prepotovala galaksijo pa 100. 000 let je to dogledn čas?


> hibernacija pa nm na zemlji nažalost nebi dost pomagala
to je en zastarel koncept iz 1950. Kaj češ spat in zamujat life?

Ah ne mislil sm za potovanje po vesolju, če vzameš tisto zgoraj napisano namreč ne bi preživeli niti potovanj... Lol.. Lahk se pa gremo štafeto jazdo plutona, en od plutona dalje, drug... Heh... No v glavnem... To sm mislu

> torej space travel in naše kolonizacije sploh nebi vidu v tem primeru...
Nope. Nobene kolonizacije, prosto po kolumbu in jospiu jurčiču ne bo.

Mislim, da sem ravno tebe videl ko si dopuščal možnost le te, no pa da ne bom obsojal bom poskušal najti... :)
-
na thomas tole sm mislu. No ti pa najbolje veš kaj si s tem mislu
prva dva človeka, ki jima je bilo tole jasno, sta bila john von neumann in enrico fermi. V časih, ko je bilo takorekoč zapovedano verjeti da:

- marsovci obstajajo

- so starejša in inteligentnejša vrsta

Je enrico fermi rekel nekako takole: "kje hudiča pa so, če jih ni nikjer videti? Morajo biti ene zgube - oziroma, sploh jih ni! ". John von neumann pa je vedel, da naša eksponencialna rast pomeni zavzetje (in preoblikovanje) galaksije v zanemarljivo kratkem času, v primerjavi z njeno starostjo.

Ampak, so ju bolj neumni od njiju prevpili, zato moram jest še dons poslušat razne sulce, kako da sem trapast, on pa pameten, ker "ne vem da v vesolju mrgoli življenja, saj je tako veliko", on pa "je tozadevno zelo razgledan".

Lol!
-
> in v nadaljevankah ga ne uporabljajo zastonj.
Ne zastonj. Za naročnino, oglase, dotacije države, da sploh kdo gleda poročila pol...

Heh ja za to tut... Sej veš kaj sem mislu

> zgleda da sam jst sprašujem in sm men se zdi to fajn drugič bom raje odpru temo o hladilnikih in o njihovem posegu v okolje
okolje... Požvižgamo se na okolje. Bolj ga zasvinjaš, bolj ga zagnojiš, lepše je! V tem smislu je recimo moja naravovarstvena osveščenost. Nikoli ne pobiraj starih biciklov in avtov iz morja ali jezera. Edino premoženje in zavetje tamkaj naseljenih bitij so!

Moje mnenje o okolju-> delim s tabo... Mal preveč smo ljudje prpe it is fragile... Mah dej zemlja se že zna rešt, če se pa nau znala bomo pa pomagal... Nismo šupki da se bomo šli totalno uničt... :)
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

AeSiR ::

>Še nekaj o morebitni hitrosti takega potovanja:
"Often there is confusion about the idea that wormholes allow superluminal (faster-than-light) space travel. In fact there is no real superluminal travel involved. Assume that the wormhole connects two remote locations. While traveling through a wormhole subluminal (slower-than-light) speeds can be used. The time in which the distance was traveled would appear faster than it would take light to make the journey through normal space."

Že že fizikalko...sm stvar je v tem...da naj bi se črvje luknje pojavile in zaprle prehitro...zategalej,,hitreje od svetlobe..drgač te SINGULARNOST nabuta
Razn...če je tukaj stvar, ki jo drži odprto dlje časa...potlej ni potrebe...no tukaj bi bila potrebna enormna enrgija...huh..ne vem zakaj vse tok ne možno res ne
Aesir ppl who live on asgard

Grey ::

To pomeni samo to, da je wormhole modifikator prostor-časa na ta način, da prenos materije pospeši za x-krat. Namreč če samo pomisliš...ukrivljenost prostora je tudi gravitacija. Ta povzroča lokalni pospešek ->> enako ga povzroča wormhole le na zelo dolge razdalje. Nekako si zadevo predstavljam kot linearni pospeševalnik. Razdalja, ki jo prepotuješ, je ista kot če bi potoval izven wormhola. Razlika je samo v potrebnem času. Kinematično gledano to pomeni velik pospešek in zelo veliko hitrost.

Fizikalko ::

Aesir: Ja, sej to je glavni problem - če črvje luknje obstajajo, so zelo nestabilne. Tako da najverejtneje ne bo nič s potovanji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

Grey ::

Bo bo, ampak ne s črvjimi luknjami.

OwcA ::

Razdalja, ki jo prepotuješ, je ista kot če bi potoval izven wormhola. Razlika je samo v potrebnem času. Kinematično gledano to pomeni velik pospešek in zelo veliko hitrost.

Razdalja je odvisna od opazovalca, ne moreš kar tako mešati klasične in relativistične mehanike.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Fizikalko ::

Čas pa tudi, tako da je tista izjava res en nonsens.

WarpedGone ::

Da bi prepotovala galaksijo pa 100.000 let je to DOGLEDN ČAS ???


Lej, medtem ko divjaš s svojimi 99, 9....9%c med galaksijami, ti lahko mine poljubno malo TVOJEGA časa. Če za decimalko nabiješ dost devetk, si lahk v eni svoji sekundi kjer koli želilš (zanemarmo potrebno energijo in čas za pospeševanje)
Zbogom in hvala za vse ribe

AeSiR ::

Hm....


Takole nekako sm jst to mislil....no o tem sm govoril....ukrivljanje prostora zategatlej...krajša pot v bistvu....kot jo naredi svetloba ;)

Aja Fizikalček kar se tiče kako jo obvladovati....to sm sicer že pisu, sm je blo tut zgleda spregledan..baje da bi bila potrebna snov ki bi imela ravno nasprotne učinke od navadne materije ;)

Se bom quotu ti pa si zgoraj med prvimi posti poglej kaj sm mislil

>Ali bi torej dovolj razvita civilizacija (magar mi) lahko nekaj nepravega vakuum spravila (tuki je zdej problem) in ga kasneje uporabila za odprtje Einsten-Rosenovega mostu saj bi kot sm že rekel odbojna lastnost takšne materije bi teoretično lahko dolgo časa vdrževala prehodnost črvje luknje.
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

OwcA ::

Lej, medtem ko divjaš s svojimi 99, 9....9%c med galaksijami, ti lahko mine poljubno malo TVOJEGA časa. Če za decimalko nabiješ dost devetk, si lahk v eni svoji sekundi kjer koli želilš (zanemarmo potrebno energijo in čas za pospeševanje)

To ni res. Zate čas pravtako teče, samo za zunanjega opazovalca (glede na katerega se giblješ s to hitrostjo) je lahko zelo velik.

EDIT: kot je Fizikalko izpostavil, sem imel napisano eno veliko bedarijo. Hvala.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

AeSiR ::

WarpedOne sej lihk v tem je blem čas je relativn in ja ti se ne bi skor nič staral pri taki hitrosti....ampak vsi na zemlji pa ja :(

In če tko gledamo bi bla pol edina možna rešitev--zlest z zemlje na vesoljske ladje ki potujejo s c in tako se noben ne stara....in tako lahko osvojimo galaksjio...

No vsj kokr je owca reku če gledamo skozi oči drugih mal težko razumet ampak ja...
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AeSiR ()

Fizikalko ::

Owca, ne se hecat. Napravi si Lorentzovo transformacijo (problem dvojčkov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

Grey ::

@Owca
Ja lej...čas je za vse opazovalce enak. Ne spreminja se tok časa, ko se bližamo luminalni hitrosti, ampak hitrost sprejemanja informacij. Informacije, ki jih prejemamo iz vesolja se širijo s pomočjo fotonov(ker mi vidimo na tak način) in te potujejo s svetlobno hitrostjo. Zadeva bi bila zelo podobna če ne celo ista kot Dopplerjev efekt pri zvočnem valovanju.

Namreč mi gledamo preteklost vesolja z našega planeta...če bi se začeli pomikati hitreje v smeri dogodkov, bi se nam zdelo da se premikamo z nenormalno hitrostjo v prihodnost(to velja za opazovalca iz rakete) - dogodki bi se začeli hitro odvijati, nekatere predmeti v daljavi bi se zdeli zamazani, drugi zelo ostri. Če bi se premikali še hitreje, bi se pa najbrž videlo vse skupaj zamazano zaradi prenasičenosti z informacijami.

Dvomim, da se prostor zares ukrivi kot na sliki...namreč to bi povzročilo pojav, ki je podoben črni luknji.

ŠE enkrat...pri vožnji z luminalno hitrostjo se prebivalci na Zemlji ne bi nič drugače starali kot se. Za opazovalca, ki je na raketi, bi to pomenilo samo toliko hitrejši/počasnejši tok informacij do njega. Zato bi on mislil, da so se ljudje postarali...dejansko so se postarali samo za toliko kolikor časa je preteklo v globalnem smislu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

AeSiR ::

ja sej grey....to je to...črna luknja ane..torej črvja luknja naj bi se pojavila v rešitvi enačb za črno luknjo samo v določenem trenutku...in zategalej to katr gledaš je v bistvu črna luknja :) ..samo ona bi lahko toliko ukrvila prostor

pa še za tisto tam zgoraj :)

>dejansko so se postarali samo za toliko kolikor časa je preteklo v globalnem smislu.
Ali ni v globalnem smislu preteklo 100.000 let za pot čez celotno galaksijo
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AeSiR ()

Grey ::

Hehehe...potem bi pa morali oni napisati pri teh slikah za črvine, da se v njih nahaja extremno velik gravitacijski pospešek. Ker za nekega kmečkega Janeza bi to pomenilo samo, da se prostor nekako skrivi - narediš bližnjico dejansko v materijskem svetu...kar pa to ni čisto točno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

OwcA ::

@Fizikalko: nič se ne šalim, niti moja izjava ne nasprotuje paradoksu dvojčkov. Upoštevati velja, da o dilataciji časa lahko govorimo šele, ko imamo dva sistema za katera primerjamo same rezultate ali bolj splošno, ko imamo izmenjavo informacije med tema dvema sistemoma.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Fizikalko ::

ja, ravni prej si rekel, da bi se to zdelo opazovalcu, ki je na miru, kot krajši čas. Izmenjava je torej torej v tvojem primeru tudi... Sicer glede na tvoje ostale pripombe na forumu, sklepam, da si tudi fizik, pa pojdi pogledat Strnada 3 na str.24 (jest mam sicer eno staro verzijo še iz študijskih let, ampak Janez najbržni kej dost spreminjal... :D ), kjer je simpl primer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

Grey ::

@Owca:
Razdalja odvisna od opazovalca? Ne razumem te točno...namreč v obeh sistemih prepotuje raketa enako razdaljo ali pač?

AeSiR ::

mogoče je mislil da bi se enemu zdela ta razdalja majhna, drugemu pa velika....

P.S. grey dej poglej moj trazadnji post, sm neki kasneje dodal..na kar bi rad da, če je možno odgovoriš :)
Aesir ppl who live on asgard

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AeSiR ()

OwcA ::

ja, ravni prej si rekel, da bi se to zdelo opazovalcu, ki je na miru, kor krajši čas.

... to je bila seveda bedarija. :8) Pisati bo moralo "zelo velik".
Ampak poanta ostaja, čas bo čisto veselo tekel tudi na vesoljski ladji, dilatacijo določa šele primerjanje z okolico.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Fizikalko ::

To pa ja.

WarpedGone ::

torej ni varjante da sm js v eni sekundi svojega časa čez galaksijo če grem dost blis c?
Zbogom in hvala za vse ribe

Fizikalko ::

Težka bo. :'(

_marko ::

Ne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

AeSiR ::

dobro torej smo spet nazaj...rabili bi 100.000 svojih let al kga zdej ;)
Aesir ppl who live on asgard

OwcA ::

Razdalja odvisna od opazovalca? Ne razumem te točno...namreč v obeh sistemih prepotuje raketa enako razdaljo ali pač?

Ja, tako kot čas, je tudi razdalja v relativnosti odvisna od opazovalca.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Brane2 ::

Ne štekam. A niso dokazali nesinhronosti ur, ki se gibljejo z različnimi hitrostmi ?

Valjda bi lahko prefural galaksijo v sekundi svojega časa...
On the journey of life, I chose the psycho path.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj naj se ne bi bilo možno gibati hitreje od svetlobne hitrosti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25949899 (41053) jype
»

Potovanje-svetlobna hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
988757 (6195) SavoKovac
»

Potovanje do zvezd kmalu resničnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10710381 (7967) MrStein
»

kaj je hitreje (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
525258 (4393) Thomas
»

relativnostna teorija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14510340 (8655) bobby

Več podobnih tem