» »

Žitni krogi, ki so postali tema o Piramidah

Žitni krogi, ki so postali tema o Piramidah

Matev ::

ko je v evropi človel še po drevesih skakal in se skrival v jameh so v egiptu gradili objekte ki so še tisočletja po tem, označeni kot neverjetni gradbeni dosežek

to vse govori samo to, da je ob nilovi delti živela resnično napredna civilizacija, ki so jo na žalost prišleki iz severa (turki - otomani) uničili

kje je tu prostor za aliene

bili_39 ::

Problem je v tem, da so morali "premikati" kamnite gmote težke od 2,5 do 15 ton.


Nihče ni rekel, da je enostavno. Tudi meni se zdi fascinanten dosežek. vendar je mogoče že po obstoječih razlagah. 2,5 tone sta npr. dva avtomobila. 12 dedcev to na koncu tudi pridrži, da mojster naredi, kar pač naredi. Metodiko so pa verjetno v teh stoletjih kar izpilili.

para! ::

Pa dobro kaj zdaj tu z nekimi piramidami, sej ni pomembno a so nastajale 20 al pa 100 let, kako so zgrajene je pa dovolj jasno, ne?

Žitni krogi! Zakaj bi nezemljani risal kroge? Sej, pustmo a obstajajo al ne, al mi znamo narisat te kroge al ne itd. Prvo, preden se začne trdit, da so jih nardil vesolci, se je treba vprašat zakaj bi nezemljani risal te kroge?

Pa ne podcenjevat človeštva no. A res mislte, da človek ne zna narisat kroga v žito brez, da žito polomi al karkoli že, lol ?

Sej je samo krog v žitu. Krog pa par likov. In pol so uni ščiž krogi fejk, ki so jih naredil ljudje, ta hudi krogi so pa alien-work, a :)

lp
Death before dishonor!

bili_39 ::

kje je tu prostor za aliene


Ja, saj verjetnost za njihovo vmešavanje ni čisto enaka ničli. Je pa precej decimalnih mest pred prvo od nič različno cifro. :)

CCfly ::

Hja, če bi morali premikati po 50 kg, bi bila zadeva čist simpl.
Problem je v tem, da so morali "premikati" kamnite gmote težke od 2,5 do 15 ton.
Pa ne le premikati. Potrebno jih je bilo natačno namestiti eno zraven druge na točno pozicijo. Kakšno razmetavnje in štrlenje mal levo mal desno ni prišlo v poštev.

Tist, ki si je že sam ogledal te zgradbe, se bo spomnil, da se sranice teh kamnitih blokov prilegajo tako, da pravzaprav še noža ne moreš zrinit v razpoko.


To velja le za statično pomembnejši del piramide. V notranjosti so kar konkretne luknje.


In sedaj naj kar brez nekih resnih dokazov vrjamem, da so postavili in obdelali 3 takšne kamnite bloke na minuto. No kar malce velik se pričakuje od nekoga, ki ne verjame slepo vsega kar se mu reče s prestola takšnih ali drugačnih avtoritet.
Prilepil sem ti članek, kje so gradbeniki rekli, da je bila gradnja izvedljiva. Zase lahko le rečem da se mi tistih 2-3 blokov/minuto ne zdi tako grozno nedosegljivih.
Namreč če je recimo 40 ljudi premikalo 2,5 tonski blok (po hlodih, na sankah, s škripci) dobiš dobrih 62 kilogramov na osebo (kot je Thomas že računal). Menda ne boš rekel, da se take teže ne da premakniti s tal prek rampe do trenutnega nivoja piramide, hkrati pa imeti tam dva stručkota ki prej nastavita lesene klade, da ujameš blok v ustrezno lego in 4 ki ti zglancajo kritične bloke ?
Če vemo, da je potrebno z višanjem nivojev prenesti vse manj blokov (zelo verjetno tudi lažjih), je tudi ovijalka povsem sprejemljiva ideja.

Kar se tiče samih arheoloških najdb, pa naj bi (naj bi ker nisem arheolog) našli ostanke rampe, pa tudi ni vrag, da ne bi med slikami našli kakšnega bloka na sankah, kjer delovodja priganja delavce. Še najbolj sočni bi bili podatki o logistiki (preskrba s kruhom in pivom), ki bi dali bolj točen časovni okvir gradnje in število delavcev. Bi bili to zate dovolj resni dokazi ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

krneki0001 ::

Ramzes - a www.science-explorer.de tale stran je zate znanstvena?????

Tole je stran enega zanesenjaka in ne od kakega znanstvenika.

CCfly ::

2-3 blokov/minuto
Se oproščam, gre za 0.5-0.6 bloka/minuto.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

keber ::

Tole iz Wikipedije:
One of the major problems faced by the early pyramid builders, was the need to move huge quantities of rock. While a block of tone about 2.5 tones on a sled can be moved by a brute force aproach by 80 men, as depicted in some later Egyptian tombs, this method was not very efficient. Dr R H G Parry has sugested a method for rolling the stones, using a cradle-like machine that had been excavated in various New Kingdom temples. Four of those objects could be fitted around a block so it could be rolled easily. Experiments done by the Obayashi Corporation, with concrete blocks 0.8 m square by 1.6 m long and weighing 2.5 tonnes, showed how 18 men could move the block through a 1 in 4 ramp, at a rate of 18 meters per minute. Vitruvius in his "books of architecture" described a similar method for moving irregular weights. While it is unknown if the Egyptians used this method, the experiments show it could have worked.


Zadeva torej preizkušeno deluje. Ne vem, zakaj v Egiptu ne bi mogla.

Pa še glede lukenj, kamor niti noža ne vtakneš:
As the stones forming the core of the pyramids were roughly cut, specially in the "Great Pyramid", the material used to fill the gaps was another problem. Huge quantities of gypsum and rubble was needed. The filling has almost no bounding properties, but it was necesary to stabilize the construction.


BW-jeva teorija o vlivanju pa se mi zdi, da ni verjetna. Tudi najboljši betoni naj bi zdržali kvečjemu par sto let, dvomim da bi egiptovski nekaj tisoč let. Sicer pa dober geolog zelo hitro ugotovi (brez rentgenov in podobnega), kakšen material je uporabljen.

gzibret ::

> Tudi najboljši betoni naj bi zdržali kvečjemu par sto let, dvomim.....

Rimske betonske zgradbe še kar dobro držijo. Če le ni prevečkrat minus ali pa da ni kakšne soli iz morja.
Vse je za neki dobr!

keber ::

Hm...... Katere betonske zgradbe? :\

Tear_DR0P ::

mislim da je streha panteona vlita iz betona, al pa vsaj kasete na stropu

če bi egipčani že vlival gradnike za piramide, mi ni jasno zakaj se niso spravl vlit celih piramid?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Roman concrete

Najbolj znana betonska zgradba, stara nekaj manj kot 2000 let pa je Pantheon

Tale kupola je narejena 100% iz betona, pa še vedno drži:

link
Vse je za neki dobr!

keber ::

Zanimivo, vedel sem, da so nekaj poskušali, za Pantheon pa nisem vedel.
So nas na faksu zgleda slabo učili (kdo bi si mislil - :D). Vendarle, ločiti pravi kamen od umetnega ne bi smel biti nek problem, tudi brez sofisticiranih naprav.

Thomas ::

Definitivno niso ulijali piramid.

Pa definitivno je tistega pol centa na dan na človeka pri gradnji piramid - nič posebnega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

Ena trenutno največjih struktur, narejenih od človeka, je New Yorško smetišče (Staten Island landfill).

2400 milijonov kubičnih feet-ov = 90 milijonov kubičnih metrov (3 feeti so cca 1 meter)

Materiala za 25 piramid.



Piramida je "nothing special".
Vse je za neki dobr!

Ramesses II ::

Barakuda1, vas je lepo in jasno vprašal, vsi pa omenjate to kar lahko prebereš v Wikipediji, in mogoče še kakšen izračun zraven, kateri je bil že 100x premlet. To niso pojasnila!

Jasno je, da so piramide fascinantne in pravilno matematično zgrajene in ponazarjajo velik arhitektski dosežek v zgodovini. Znanstveniki vsako leto izdajo več teorij na to temo, in še danes ni povsem jasno, kaj se je dejansko dogajalo v Egiptu, ker se zapisi ne ujemajo z dananšnjimi teorijami, namreč o gradnji ni dosti gradiva. PRavzaprav je zelo pomankljivo!

Enkrat sem bral v enem članku, celo, da so piramide nastale, in da nekateri spisi pripisujejo delu bogov. Sedaj kamni so bili narejeni od sužnjev, ampak za gradnjo pa so uporabljali naprave in ne lesene klade. In da so piramide nastale v parih mesecih, ne pa v letih. Sedaj nevem koliko je to pravilno, ampak vse sorte razlage obstajajo tako, da nič ni izkljulčeno. Ker je jasno, da je tam mogla bit močna sila, da je pravilno postavila kamne in naredila notranjo sestavo. Namreč razmak je popolnoma enak med kamni po celi piramidi, prav tako tudi velikost kamnov. Preciznost izgradnje tudi na vzhod - zahod.
Bom poiskal kak prevod, pa ga postam, upam, da bo kaj pomagalo.:D
Ptah-Seker-Osiris

keber ::

Takole je: nihče ne ve natanko, kako so gradili piramide. Ampak na wikipediji so 1902343x bolj verjetne razlage kot pa te tvoje o vesoljcih, božjih silah, in nevečimše.
Nikjer ne piše, da so piramide nastale v parih mesecih. To preprosto ni res.
Samo nekaj pa moraš priznati: misteriozne so tebi samo tistve stvari, ki ti očitno niso jasne (gradbeništvo, astronomija, matematika, kmetijstvo, biologija). Če bi imel kaj osnovnih pojmov o vsem tem, ne bi tele nebuloze stresal tukajle.

Stepni Volk ::

Gradbeni načrti, plani in postopki so bili zabeleženi na papirsuih. Nihče se ne bi spraševal, če Juilus Cezar ne bi zažgal Aleksandrijske knjižnice. OK, črtati bi moral še nekaj kasnejših rimljanskih požigov, ter nekaj verskih, ki so jih zagrešili kristjani, ki niso trpeli "poganskega jezika".

Tudi sedaj se ne bi spraševali, če bi si malce ogledali "ponesrečene" piramide oz. poiskusne modele...

Vsa zadeva je čisto preprosta. Kot je Thomas lepo že nekajkrat omenil na tem foumu. Razlika je samo v tem ali gledaš povezave tipa:
krneki, link ala "ramses234"
ali
.org, BBC.

Seveda lahko za vedno ostaneš pri Erich von Danykenovi razlagi... in seveda se lahko zapeljše v Interlaken v njegov zabaviščni park.
Seveda se nihče od Danykenovih bralcev ne vparša kako to, da nobena od starih civilizacij tudi graditelji Angkor Wata, niso bili sposobni zgraditi povprečnega nebotičnika, ki ga najdeš v NY ali Chicagu? Še več, navadnega Golden Gate bridgea niso znali postaviti.
Toliko o "vesoljcih" in njihovi napredni tehnologiji. Fantje, še Baltazar zna to bolje.

Zgodovina sprememb…

Ramesses II ::

V starih tekstih so opisane pred nastankom v papriusih in po nastanku. Piše o sezonah oz.latnih časih, veri v moč bogov, darovih,....In po nastanku, ko so bile že postavljene....Vmes pa je malo gradiva....


keber : ti očitno niso jasne (gradbeništvo, astronomija, matematika, kmetijstvo, biologija). Če bi imel kaj osnovnih pojmov o vsem tem, ne bi tele nebuloze stresal tukajle.

To je tvoja razlaga, ker ne omenjam 100x premlete besede?? Bistvo ni koliko časa so jih gradili, glede na izdelavo ampak kako so zgradili piramide tako precizno in kompleksno, brez ustrezne opreme!
SI se kdaj vprašal kaj vse vsebuje ena piramida in kaj predstavlja????
Ptah-Seker-Osiris

keber ::

Samo pazi, da ne bodo spet sumerske pravljice.:D

Ramesses II ::

Nehaj samo špekulirat, ampak povej kaj konkretnega!:D

PS; Sumerski teksti vsebujejo marsikaj, kar razlaga vaše teorije. Če ne poznaš Sumerske "pravljice" ne moreš razpravljat Egipta. To je osnova!:\
Ptah-Seker-Osiris

Stepni Volk ::

Betonska teorija gradnje egipčanskih piramid, manj pompozna (ne vsebuje alienov ali bogov), a vseeno zanimiva.

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

Tear_DR0P ::

če so žitni krogi delo bogov, zakaj potem egipčani ne pišejo o sporočilih bogov v žitu? pa sej so v egiptu mel žito zrelo večkrat letno, potem bi jim bogovi uspeli smse pošiljat še pogosteje.
kako to, da se žitni krogi pojavljajo šele v času, ko ljudje v evropi ne poznamo več lakote, ko zraste dovolj žita, da ni nihče lačen?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Stepni Volk ::

Narobe si vse skupaj razumel. Če gradiš piramide, ti pomagajo.
Če ne. Ti tacajo po pridelku.

Znano je dejstvo, da se Francozom že nekaj let ne zrisujejo krogi po žitnih poljih, vse samo zato, ker so tako kot je potrebno, postavili malce novejšo piramido v Louvreu.

Cest la vie :)

Tear_DR0P ::

OK razumem, pa še naslednji zakaj imam - po ogledu vlivanja skal iz apnenca

kako to, da je ta znanstvenik vlil piramido, imhotep bedak pa kvader in potem kvadre zlagal v piramidasto strukturo. no sej mogoče piramida iz prve ni pametna ideja, ampak vsaj plast po plast bi lahko vlival piramido na mestu samem, ne pa da je delu kvadre in se potem še matru z vleko skal v breg - 50kg vrečo cementa je pa ja lažje prinesti na vrh piramide, kot pa tja potegnat 2.5 tone težko skalo, vsaj iz logističnega vidika
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ramesses II ::

Gremo raje na žitne kroge, ker tukaj je že znanstvena fantastika stara 5000 let! Takrat še žita niso migli gojit na takih višinah, kaj šele kaj drugega. Nadmorska višina Gize,.....:P

Žitni krogi so se začeli pojavljat po našem štetju. Sedaj mislim da približno okoli 1500. Žito je simbol življenja. Drugače pa se pojavljajo kot v ledu, travi, in drugih rastlinah,....
Sedaj je samo odvisno kateri so pravi, in kateri ne. Ker imamo take, ki mislijo da je vse hoax. Podporniki zarot. hehehe....Zakaj ne protestirate proti žitnim krogom, mogoče vas bo kdo poslušal. :D

PS: Če je nepojasnjeno je ĆUDEŽ. Če je opisano v zgodovini je MITOLOGIJA. Vedno novi izgovori za konflikte. Čene pa zarota dandanes. Vedno smo na istem. Ne pustite si dopovedat, da samo iščete dlake v jajcu."Ma kaki, kje, mi smo najpametnejši, itak, in najbolj tehnološko razviti v celem Vesolju"....hehehehhe( zgrajeni na teorijah in mitih)....
Ptah-Seker-Osiris

Nejc Pintar ::

@ramses324: Zakaj ti ne protestiraš proti slikarstvu, glasbi, kiparstvu?

Pa zakaj se pojavijo šele po 1500? So šele takrat dobili tehnologijo za izdelovanje krogov v žitu?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Ramesses II ::

Nejc, rade volje bi ti odgovoril, samo pol boš zopet rekel, da je čudež. Zato poišči odgovor sam, sigurno ga boš našel. Glej iz zgodovinske perspektive in si oglej kaj se je takrat dogajalo tako pomembnega, da so začela sporočila v obliki CropCIrcles.:\
Ptah-Seker-Osiris

Tear_DR0P ::

OK žitni krogi - ramzi si že slišal kdaj za fairy rings? in kaj si misliš o teh?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Nejc Pintar ::

Lov na čarovnice? Si prepričan da jih niso čarovnice delale?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Ramesses II ::

fairy rings so zame krogi, ki nastajajo na območju rodovitne zemlje, in povzročajo jih gobe. Podtalne gobe, ki rastejo v določenih letnih časih in Zemljepisni legi. Sedaj nevem al ob ekvatorju ali drugot, uglavnem so naravnega izvora po mojem. Ampak ljudje mešajo z narejenimi.

To poznam, podrobneje pa nisem pogledal, da bi točno vedel. tako če nisem bil točen, se opravičujem. AMpak bistvo sem povedal.

PS; Podobno kot zrastejo gobe in ostalo na pokopanem truplu. Tam kjer je več mineralov...Tako forenziki ugotavljajo, in najdejo pokopana trupla v gozdovih in ravnih površinah. Kjer so rastline neobičajne za okolico.
Ptah-Seker-Osiris

Stepni Volk ::

Tear DROP - tudi Dr Joseph Davidovits je vlil kvadre

Tear_DR0P ::

ja ampak takoj na naslednji strani je prikazano da je vlil piramido, torej če se je on spomnil, da lahko iz prve vlije piramido, zakaj se tega ni imhotep - definitivno bi bilo vlivanje piramide bolj praktično, kot pa vlivanje ogromnih kvadrov vsakega posebej
aja pa še krogi v žitu in fairy rings :) sem že sam videl te kroge (gobje) kako izgledajo in moram priznat da so impozantni. najbolj zanimivo je pa to, da obstaja neka vrsta gljiv, ki se noro rada prehranjuje z ostanki žitnih stebel (tud gojeni šaminijoni in šitake in maitake itd. so nore na žitno slamo), torej tam kjer se žitna stebla podorje, se a gliva zelo rada naseli, s tem pa odjeda mineralne in hranljive snovi še rastočemu žitu. Tako se zgodi, da je žitno steblo mehko in se upogne čisto pri tleh, seveda ker te gljive rastejo v krogih ali kolobarjih, pride do lepega pojava - obstajajo druge, manj sofisticirane vrste, te pa pogosteje polagajo žitna stebla in so zato bolj opazna - vidite jih tudi pri nas.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

Kako bi naredil "šoln'go"?
delaš lepo po sektorjih=kvadrih
Lahko je biti prvi, če si edini!

Barakuda1 ::

Vsa zadeva je čisto preprosta. Kot je Thomas lepo že nekajkrat omenil na tem foumu. Razlika je samo v tem ali gledaš povezave tipa:


Ne, še zdaleč ni tako preprosto, kot si to sedaj nekateri želijo.

Zapisal sem že, da ne verjamem v nič izvenzemeljskega ali mističnega.

Tisto kar sprašujem in v kar dvomim je, kako so piramide v resnici gradili?

Povedano tako, da boste lahko vsi razumeli.
Dvomim v trenutno "uardno verzijo", to je vse.
Če se lahko nekdo sprašuje v verodostojnost podatkov o številu pobitih in sežganih židov v taboriščih na podlagi še bolj dvomljivih preračunavanj, pa ga nihče ne napotuje na že oguljene linke, se menda lahko sprašujemo o nečem (kako je pa v resnici potekalo) v zadevah, kjer si tudi znastveniki niso enotni.

In mimogredee.

Egipčani so upodabljali na stenskih risbah vse mogoče, od lova, dela na poljih, vojn, družinskega življena itd. O tem kako so gradili piramide pa nič. Čudno, a ne.

O.k., recimo da niso smeli. A so požgali vse knižnice bližnjega srednjega in daljnega vzhoda, da se prav v nobeni niso ohranili zapiski o tem kako se piramide nastajale.
Ohranili so se zapisi o nepomembnežih, o malo večjih spopadih, o svatbi kakšnega veljaka, o piramidah pa nič.

Zakaj naj torej vrjamem uradni razlagi, ki je pomajnkljiva, da je le kaj.

In še enkrat povdarjam.
Ne mi mešat tukaj neke nezemljane in nadnaravne pojave, ker je to čisto brez veze.

To, na kar opozarjam je mimo in izven teh mističnih predstav.


Dejstvo je, da so piramide zgrajene, kot je očitno tudi dejstvo, da nihče ne more zatrditi (vsaj z 99% verjetnostjo) kako so bile zgrajene.
In v čem je zdaj problem, da si to nekateri teško priznajo?
Morda v tem, da znanost (trenutna) nima jasnega in zanesljivega ogovora?

Gundolf ::

Moram priznat da je tale teorija o vlivanju kamnitih blokov presenetljivo dobra. Moram še kakšen link poiskat. Pa sem že mislil, da ta tema še v razvedrilne namene ne bo več dobra :P

Točno Barakuda, znanost nima nekega zanesljivega odgovora. Je pa tudi vprašanje kaj je dovolj natančen odgovor. Ker z 99% verjetnostjo lahko rečemo, da je Keopsova piramida zgrajena iz kamnitih blokov (če ne delaš razlike med vlivanim kamnom in naravnim kamnom) in da je bila zgrajena z zelo veliko ročnega dela in z uporabo primitivnega orodja - torej nobenih buldožerjev, energetskh žarkov, antigravitacije, hidravlike, računalnikov itd.

Problem ene poddebate v temi je ravno dejstvo, da se gornji teoriji ne verjame.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

Stepni Volk ::

Niso samo gorele knjižnice (poglej povezave), temveč so ljudje v stoletjih oskubili vsega uporabnega. Kristjani so celo namreno uničevali vse "pogansko" (tudi biblija ni ravno govorila vprid Egipčanskim faraonom).
Dodatno je vsak zavojevalec teh dežel s seboj odnesel "suvenirje". Od zadnjih sta bila to tako Francija in Velika Britanija, katerih muzeji se šibijo od pripeljanih mojstrovin.
Dokazi so torej raztreseni naokoli in izgubljeni v toku časa.

Za Mayevska, Azteške, Tolteške in ostale narode Amerik, so poskrbeli Španci. Kar so našli, so zravnali z zemljo ali uporabili materiale za zidanje katedral.

O Indonezijskih se ne ve veliko.

Kitajskih je nekaj sto, a so nesrečno kolocirana z vojaškimi bazami in tujcem ni dovoljen vstop na ta področja.

BTW, ko je konec poletja 1993 zgorel Tower Bridge v Luzernu, niso našli ljudi, ki bi znali zadevo postaviti. Tako so "zaprosili japonske turiste", da jim dajo kakšno sliko in na novo postavili most. Brez poznavanja originalne izdelave. Novi most tako ni konstrukcijsko in rokodelsko enak originalu.

Stepni Volk ::

Še ena logična:
Ali verjamemo v IT? - Ja, ker jo uporabljamo in jo vidimo pred očmi.

Enako je s piramidami, so pred nami in ne vemo točno kako so jih naredil.
Podobno vsi na tem forumu ne znamo skupaj spraviti računalnika (od začetka), postaviti komunikacijo itd.
In je to kaj misterioznega?
Ne.

Ko tole pišem, uporabljam nekaj, kar ne razumem... Povedano drugače: Woody Allen vpraša očeta zakaj so bil Nacisti... ta mu odvrne: "Pusti me na miru, jaz še tega ne vem, kako deluje odpirač za kozerve."

Stepni Volk ::

TO bi bil zelo dober dokumentarec s katerim bi si lahko RTV Slo prebila do svetovne razpoznavnosti:
"Slo-techovci gradijo iz nule računalnike in omrežja"

In ko ne bi skupaj spravili zadeve, bi vse skupaj razglasili za MIT.

Barakuda1 ::

Gundolf :)

Točno tko. Keopsova piramida je bila zgrajena iz kamnitih blokov (če ne delaš razlike med vlivanim kamnom in naravnim kamnom) in da je bila zgrajena z zelo veliko ročnega dela in z uporabo primitivnega orodja

Če pričnemo postavljati pod vprašaj do sedaj prevladujoče razlage gradnje (vlačenje in porivanje ogromnih kamnitih gmot) in sprejmemo možnost (ki je čisto zemeljskega izvora), da pa gre morda za odlitke kamnitih blokov, veličini in fascinantnosti piramid (v vseh pogledih) nismo odvzeli nič (niti njihovim graditeljem).

Nasprotno. Priznavamo jim mnogo večja zanja, kot so jim pripravljeni priznati do sedaj nekateri egiptologi.

Je to za nekatere preveč? Se nekateri vendarle "boje", da so bili "nategnjeni" z uradnimi verzijami, ki jih tudi sami zagovarjajo.

Kakorkoli že.
Teorija "vlitih blokov" ni nič manj verjetna (če ne še bolj) od uradne.

Pa še eno dobro lastnost ima.

Nič mističnega ni v tej teoriji.

Katera teorija je prava, pa naj pokaže in dokaže zanost.
Zaenkrat dokončnega enoznačnega odgovora pač še ni dala.

klemen22 ::

ŽITNI KROGI: nekaj pozabljate folk. Vsi se pojavijo okoli božiča. Ni potem edina možna (in seveda logična) razlaga da jih je naredil Božiček s svojmi sanmi??
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

krneki0001 ::

Piramid niso gradili sužnji. Večinoma so jih gradili delavci, ki so bili za to plačani.

keber ::

Sicer tistale teorija o vlivanju zgleda solidno, samo bi moral za to svoje mnenje povedati kak geolog. Ker kolikor vem, se da hitro prepoznati umeten kamen od naravnega. Sploh pa so nekatere piramide tudi iz granitnih blokov, ki so še precej težji za obdelavo in transport od apnenčevih.
Se pa strinjam, da bi lahko nekatere od blokov (ne vseh - kamnolomi še vedno obstajajo) naredili in-situ.

Hammer123 ::

Oziroma delavci, ki so hoteli pomagati graditi stavbo v kateri bo faraon(za njih bog) prišel na onostranstvo.

Thomas ::

Ja. In ti delavci so opravljali svoj posel langsam aber ziher. Kako točno so delali, je sicer zanimivo, nikakor pa ground breaking vprašanje.

Celo so vklesali v kamen, da so "Keopsovi prijatelji", celo so našli zapiske, kako so prosili za dopust, "ker morajo zvariti pivo", "urediti nekaj z ženo" in podobno.

Egipt je bil precej ugodna družba v času, ko so gradili piramide.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Egipt je bil precej ugodna družba v času, ko so gradili piramide.


Bolj kot danes.

Thomas ::

V nekaterih pogledih zagotovo. Egipčanke so bile enakopravne, danes pa ...

Samo zaradi nekaterih stvari, ki so prišle iz Zahoda (medicina, vodovod ...) današnji Egipt ni globoko pod ravnijo takratnega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ramesses II ::

Hehee....Piramide piramide.....tako kot crop circles, polovica je poznanjega izvora. Ostalo po papirusih in tekstih na splošno, pa je za vas mitologija. :\

hmm...Teorije kako so jih gradili... samo piramide oz. Giza plato pa je druga zgodba. To je znano da človek uponaša naravo. Na vse možne načine se hoče približat. Približno sem opazoval skoraj vse piramide, in kaj sem ugotovil, da to kar se danes pravi so samo teorije. V Egiptu, naj bi se začelo suženjstvo, tako pravijo, ampak kaj je res je pa lahko čisto drugačna razlaga. Sej nebom rekel, da je v njih kaj mističnega, ampak bom pa rekel, da delo s hlodi, je nemogoča teorija. Kako si pol vlekli kamne 200m v višino, pa na nadmorski višini 2500m, ki je redkejši zrak, suša, in vročina. Preciznost.....


The Great Pyramid is huge. Its base covers 13.6 acres and for its weight estimates vary between 5.75 – 6.5 million tons, based on 2.3 - 2.6 million blocks. [2] Napoleon’s surveyors calculated that the three Giza pyramids contained so much stone that they could build a three metres high by one metre thick wall around the perimeter of France with it.

The pyramid is located at 29 degrees, 58 minutes, 51.06 seconds north latitude, and 31 degrees, 9 minutes, and 0.0 seconds east longitude. This is very close to 30 degrees north, and it has been suggested that the Giza Plateau was the best spot to place such an immense weight, whereas other areas would not be able to cope. [3] The line of 30 degrees latitude is only a mile or two the north, so they may have thought it was the best they could do, short of building an unstable pyramid that might not last the required millennia.

Some believe that Giza is a special location that is at the centre of the earth’s land mass. If you follow the east/west parallel around the globe, it crosses more land than any other parallel. The same goes for the north/south meridian that intersects with Giza. These two lines also cross in the ocean.

Much has been made of the extreme accuracy of the Great Pyramid’s alignment to north, with less than 1/15 of one degree of error. [4] However, this might be the least remarkable feature, when you consider the math that has been built into it (see below).

The top of the two giant pyramids are at the same height, although the Great Pyramid is actually larger because its base is lower. A lot of effort was put into creating this effect:

“the base of Khufu’s pyramid is level to within just 2.1 cm…in building the pyramids of Khufu and Khafre the ancient masons started on a sloping plateau c. 7-10 m (23-33 ft) higher than the eventual base and in each case left a massif of rock in the body of the pyramid” [5]

It is hard enough to fathom why this design aspect was so important in Giza, without considering that in Teotihuacan, Mexico they did the same thing with their Pyramids of the Sun and Moon.

Another feature which is rarely mentioned is that the four faces of the pyramid are slightly concave, a feature probably unduplicated anywhere else, ever. Some say that this curvature is the same as the earth itself, which would add weight to ideas regarding the pyramid as a model of our planet.

The centre of each side is indented to form an eight-sided pyramid. The effect is not visible from the ground or from a distance but only from the air, and then only under the proper lighting conditions. [6]
Ptah-Seker-Osiris

Ramesses II ::

Aja....mimogrede, še ena razlaga; The Great Pyramid of Giza :D

"What is remarkable is that there are no traces of evolution from simple to sophisticated, and the same is true of mathematics, medicine, astronomy and architecture and of Egypt's amazingly rich and convoluted religio-mythological system (even the central content of such refined works as the Book of the Dead existed right at the start of the dynastic period).


Did you know that the height of the pyramid (481 feet) is almost exactly 1/1,000,000,000 of the distance from the earth to the sun (480.6 billion feet)
Ptah-Seker-Osiris


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ancient Aliens (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27964617 (60207) hamax
»

skrivnost gradnje piramide (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19146229 (36583) Bellatrix
»

Gospodarske in tehnične značilnosti prvih kultur (pomen piramid v Egiptu) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
22715190 (11750) world
»

Kako so Egipčani gradili piramide?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7511458 (9418) TESKAn
»

Žitni/travnati krogi na hrvaškem

Oddelek: Loža
182698 (1864) mtosev

Več podobnih tem