» »

Gospodarske in tehnične značilnosti prvih kultur (pomen piramid v Egiptu)

Gospodarske in tehnične značilnosti prvih kultur (pomen piramid v Egiptu)

1
...
3 4
5
»

Okapi ::

Nič zelo posebnega. Pogledat v nebo in pogledat, kako so zvezde razporejene, potem pa to v nekem merilu razporediti po terenu.

O.

world ::

Nič zelo posebnega. Pogledat v nebo in pogledat, kako so zvezde razporejene, potem pa to v nekem merilu razporediti po terenu.

O.

Hehe, no mogoče sem malo pretiraval glede potrebnega znanja.
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!

Moderatorji imam eno uprašanje.Zakaj ne morem spremeniti naslova teme ? Ker debata je stekla v tako smer da tale naslov skoraj ni več primeren.Raje bi ga nadomestil z : Gospodarske in tehnične značilnosti prvih kultur(pomen piramid v Egiptu)

Nekej takega.Spremenite pa vi.

hvala

Thomas ::

Graditelji piramid so obvladali hekta metrsko tehnologijo do decimeterske natančnosti. Piramide so gradili zato, ker so jih lahko. Vse je lepo sovpadlo. Družbena organizacija, tehnologija, Nil, žito ..

Ko bomo obvladali nanotehnologijo do gigametrske obsežnosti, se bomo šli (trans)stelarno inženirstvo samo zato, ker se bomo lahko.

Takšna je narava človeka - nikoli ni dovolj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nedvomno. Plačal pa bo to kdo? Takrat je plačal faraon, ker je pač imel dovolj sredstev, dandanes pa ne gre več tako preprosto. Kako je že bilo z onim mega izdelovalnikom črnih lukenj v ZDA? Lahko bi ga zgradili, pa ga niso, ker ...?

Zakaj že 20 let nimamo vesoljske postaje na Luni? Ker ne moremo, ali ker nihče za to noče dati denarja?

O.

antonija ::

Sredstev je na svetu vedno vec. Kako so razporejena in kdo jih lahko odobri za izpeljat take kolosalne projekte je pa druga stvar.

Amapk ne se bat, v nanotehnologiji bo tolko dnarja da ko to pride v prakso si lahko obetamo vsaj en veeeelik financni baloncek ki bo pocil enako kot www baloncek :p
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PaX_MaN ::

Pomen piramid v Egiptu

Turistični in zgodovinski. Pa mogoče houkserski.

Sredstev je na svetu vedno vec. Kako so razporejena in kdo jih lahko odobri za izpeljat take kolosalne projekte je pa druga stvar.

Amapk ne se bat, v nanotehnologiji bo tolko dnarja da ko to pride v prakso si lahko obetamo vsaj en veeeelik financni baloncek ki bo pocil enako kot www baloncek :p

A lahko spremeniš naslov teme ?

PS: Hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenil: world ()

A mogoče kdo ve zakaj ocenjujejo starost Sfinge na več kot 6500 let ?

In zakaj je bila zgrajena toliko prej, kot piramide ? Če pa mislijo da je varovala vhod vanje ? A so ji kasneje dali to nalogo?

dzinks63 ::

A mogoče kdo ve zakaj ocenjujejo starost Sfinge na več kot 6500 let ?

Ker se na njej precej pozna erozija vode, katere pa je v poznejšem obdobju bolj malo, saj je to zelo sušna dežela.

In zakaj je bila zgrajena toliko prej, kot piramide ?

Sfinga je bila zasuta v pesku in našli ter odkopali so jo stari egipčani v cca 1400bc. Govori se da je bila zgrajena v astronomskem obdobju leva, saj ima tudi takšno obliko, to je v času 10970-8810 bc. Tudi postavljena je z pogledom v smeri ozvezdja leva v tistem času. Baje je imela prvotna sfinga tudi levjo glavo, vendar so jo v poznejšem času na novo sklesali v obliko glave takrat vladajočega boga-faraona.

Če pa mislijo da je varovala vhod vanje ? A so ji kasneje dali to nalogo?

Če je bila zgrajena prej, potem že, egipčani so jo lepo izkoristili v celokupno simboliko o svoji takratni veri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

Govori se da je bila zgrajena v astronomskem obdobju leva,
Tu je poudarek na "govori se". Sedaj namreč stopamo na področje kvaziznanstvene "egiptologije", ki z resnično nima prav veliko skupnega.

O.

Pa še nekaj vas vprašam! A verjamete v prekletstvo faraonov ? ;)

jype ::

A se hecaš?

Vemo pa, da so prekleti tisti, ki verjamejo v prekletstvo faraonov.

A se hecaš?

Vemo pa, da so prekleti tisti, ki verjamejo v prekletstvo faraonov.

Ja ne se ne hecam.Dr.Zahi Hawas je napisal knjigo o prekletstvu faraonov,(on pa je najpomembnejši Egiptolog).Tako da se ni nihče "smejal" njegovi knjigi.Ravno tako ne vem zakaj bi se sedaj meni.

Thomas ::

Trust me, gre samo za vražo, kar se tiče PF-ja.

Noben egiptolog ali kak drug etnolog ni močnejši od resne znanosti. Kot so fizika, kemija ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Trust me, gre samo za vražo, kar se tiče PF-ja.

Noben egiptolog ali kak drug etnolog ni močnejši od resne znanosti. Kot so fizika, kemija ...

No sej tud jst mislim, da vse skupaj ni nič več kot le vraža, ampak ko pridem domov, bom iz knjige prepisal vse citate, za katere dr. "misli" da bi lahko bili posledica PF.Verjetno je vse skupaj čisto naključje.

BigWhale ::

Kaksno pa je to prekletstvo?

Torej tudi jaz mislim da je vse skupaj le vraža.

Ko pridem domov bom iz knjige prepisal odstavke, v katerih je omenjeno prekletstvo, da si boste sami prebrali.Uglavnem če je kdo umrl po vstopu v grobnico, so mu že takoj pripisali da je umrl zaradi PF.

Tale Dr.Zahi Hawas ima trenutno precej mocan monopol nad raziskovanjem starega egipta. Ce se ne motim je on tisti ki odloca kdo lahko studira artifakte in kdo ne, on izdaja in preklicuje dovoljenja in on je prakticno edini ki ga vidimo v oddajah in beremo v clankih in knjigah o starem egiptu.

Ker nekako ne morem verjeti da je omenjeni doktor edini absolutno primeren za tak diktatorski polozaj bi prej rekel da aktivno zavira raziskave. Ker edina druga opcija je da med mnozico zainteresiranih, izobrazenih, dobro placanih in motiviranih zgodovinarjev ni niti enega samega ki bi na kateremkoli podrocu, povezanim s starim egiptom, lahko konkuriral Dr.Zahi Hawasiju. Tega pa cist iskreno ne morem verjet. In to kaj hitro razlozi blodnje ki se vecini "civilistom" zdijo romanticne/misteriozne/za_it_v_kino_gledat, nimajo pa nobene veze z znanostjo ali s samo zgodovino (razen mogoce verovanj starih egipcanov, ampak glede na to kako zivahno so oni ropali grobnice svojih kraljev je tud to zelo tezko za verjet).

Še njegov življenjepis :http://www.drhawass.com/biography
In spletna stran:
http://www.drhawass.com/

Ja v bistvu on odloča o popolnoma vsem, kar se tiče raziskovanja Starega Egipta.

Na območju piramid sicer delujeta še dva Egiptologa in arheologa, ki sta že odkrila zelo pomembne stvari.Sicer nevem njunih imen, a odkrila sta bivalne prostore delavcev, ter pekarne in " jedilnice".Seveda njuno ime ni zelo izpostavljeno.Saj si praktično Zahi Hawass prilasti vsako odkritje.

Zgodovina sprememb…

Ja v bistvu on odloča o popolnoma vsem, kar se tiče raziskovanja Starega Egipta.
Slej ko prej ga bo doletelo prekletstvo faraonov:P

Drugače pa je egiptologov na stotine po vsem svetu, tudi v Egiptu koplje vsaj nekaj deset raziskovalnih skupin. Ta model je samo najvišji uradnik na ministrstvu in izdaja dovoljenja, pa se pač v vsak dokumentarec zraven še sam prigrebe, in rine zraven pri vseh zanimivejših odkritjih.

O.

Glede na to da vecina ne pozna nobenega egiptologa z izjemo tega mozakarja potem je trditev da "rine zdraven pomembnejsih odkritij" dokaj blaga. Model pokrade vsako vecjo najdbo in si jo prilasti in na koncu on sam postavlja hipoteze kje, kdaj, kako, zakaj in ker ni na svetu nobenega drugega s tako avtoriteto na tem podrocju (le zakaj?) se njegova mnenja kaj hitro privzamejo kot dejstva.

Sej ne da sem skodozelen ampak nej ga v Kairu hitro en avto zbije (itak majo ogromno nesrec glede na nacin voznje) in naj podrocje postane odprto tako kot vecina drugih. Potem zna bit da bo veliko manj uporabnikov kot je world pisalo neumnosti po forumih, pa se dokumentarci znajo bit bolj zanimivi ce bomo imeli na voljo kaj vec kot enga starega prdca in dva cudaska francoza ki sta prepricana v vesoljce.

Torej, u tem postu bom iz knjige Prekletstvo faraonov ( Moje pustolovščine z mumijami) ZAHI HAWASS-vodja izkopavanj pri piramidah v Gizi in Dolini zlatih mumij.Naj povem da je na knjigi "znak" od National Geographic-a, tko da so imeli tudi oni nekaj prstov vmes.
+Lord Carnarvon je bil slabega zdravja-v Egipt je prišel zato, da bi si ga izboljšal po tistem, ko je imel leta 1901 prometno nesrečo s svojim novim avtomobilom-oblast nad vozilom je izgubil pri 40 km/h, kar je bila takrat velika hitrost.Tako ni nič nenavadnega, da je umrl zaradi okužbe in pljučnice.Konec koncev za zdravljenje takšnih bolezni takrat ni bilo na voljo antibiotikov.
Luči v Kairu so morda res utripale, ko je umrl Carnarvon- v dvajsetih letih dvajsetega stoletja je bilo električno omrežje v Kairu popolnoma nezanesljivo, tako da so se luči ves čas ugašale in spet prižigale.
Lord Carnarvon je umrl ob štirih zjutraj po egiptovskem času, kar je približno ob 2 po anglešlem.Ob tistem času je bil njegov sin v Indiji, zato je zelo nenavadno da bi izvedel iz prve roke za točen čas smrti očetovega najljubšega psa, kot je trdil.
Komarjev pik na Carnarvonovem licu v resnici ni bil na istem mestu kot brazgotina na Tutankanomovem obrazu.
Na zlati kanopični skrinji, na kateri naj bi bil zlovešč napis s prekletstvom, so v resnici le običajni verski uroki.
Na opeki iz blata, ki so jo našli zraven Anubisovega kipa in na kateri naj bi bilo zapisano prekletstvo, je v resnici napisano:"Jaz sem tisti, ki pesku preprečuje, da bi zaprl skrivno izbo".
___
*Delavec, ki je prvi zagledal kipa Rahotepa in Nofrete v Meidumu ter takoj umrl zaradi srčnega napada, najverjetneje ni bil prestrašen, ampak ga je prevzelo neznosno razburjenje, ker je vedel, da bo z nagrado za to izjemno najdbo veliko let lahko preživljal svojo družino.
*Mohamed Mahdi, ki je bil leta 1977, direktor Egiptovske organizacije za starine, je umrl, ko je prečkal trg Tahrir, najprometnejši del Kaira.Gre za ogromen prometni obroč, v katerega iz osmih različnih smeri zelo hitro prihajajo avtomobili, vozniki pa se ne menijo za pešce.
*Dr. Mehrez, drugi direktor Egiptovske organizacije za starine, ki je umrl v pisarni, je bil islamski arheolog in se ni nikoli dotaknil grobnice iz faraonskega obdobja!Poleg tega je bolehal že dolgo in je bil ves čas izpostavljen tveganju, da dobi srčni napad.

PS: Neda se mi več pisati

Zgodovina sprememb…

Skratka, nič od prekletstva faraonov? Kakšno razočaranje:'(

O.

Skratka, nič od prekletstva faraonov? Kakšno razočaranje:'(

O.

lahko pa napišem še, ko je njega "doletelo PF" .

"Prvo leto sem nekoč takoj po iztovarjanju artefaktov zvedel, da me nekdo kliče po telefonu. Bil je bratranec, ki mi je povedal da mi je umrla teta. Naslednje leto sem na isti dan, ko sem izročil artefakte izvedel da mi je umrl eden od mojih stricev. Tretje leto sem prosil šefa, naj v muzej pošlje koga drugega. Smejal se mi je , ampak že čez nekaj minut sem prejel telegram, v katerem je pisalo, da je v hudi nesreči umrl moj bratranec Fajed, ki sem ga imel zelo rad. Razumem, mi je seveda govoril, da so te smrti v moji družini naključja. Kljub temu naslednja leta nisem več hotel peljati artefaktov v muzej in ker sem bil naslednje leto določen za vodjo izkopavanj, se o tem z mano ni nihče prerekal.

Pa zdej povem na kratko za ostale. Uglavnem izkopavali so v Dolini kraljev in tam našli 50 mumij. Ker niso želeli da bi jih turisti motili med delom je Zahi 5 mumij odpeljal v muzej. Dve mumiji , ki sta zelo spominjali na otroka.Domneval je da sta brat in sestra. Od tistega dne naprej, ko ju je pripeljal v muzej je imel nočne more, v njih pa sta bil stalno ta dva otroka. Ravno v tistem času je šel v Ameriko, kjer bi moral imeti predavanja in vse je šlo narobe. Zjutraj je zamudil letalo, nato letalo ni pristalo na pravem letališču in je moral iti z taksijem v pravi kraj. Taksi se je med potjo izgubil. Uglavnem nič mu ni šlo prav. Nakar mu je bilo zadosti trpeti vsako noč za morami. In skušal se je spomniti, kaj sta mu otroka kazala. Ugotovil je da želita biti blizu svojega očeta, in ker sta bila otroka na drugem koncu muzejo kot njun domnevni oče ju je dal prepeljati k njemu. Od takrat naprej ni več imel mor.

Nato je bila še ena stvar. Odkrili so neko grobnico, in določenega dne bi morala biti svečana otvoritev. Prvič ko bi morala bit otvoritev je Egipt stresel močan potres. Tako da so otvoritev preložili. Drugič ko bi morala biti otvoritev je pa Zahi Hawassa na poti na otvoritev dobil srčni infarkt. Tako da je bila otvoritev ponovno preložena, od takrat naprej grobnice niso nikoli javno in uradno odprli.

Pa še marsikaj se jih dobi.

Zgodovina sprememb…

$%&/() ::

world, a lahko prosim za pikami delaš presledke?

world, a lahko prosim za pikami delaš presledke?

Sem popravil.
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V bosni piramide (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48894262 (71726) GizmoX
»

skrivnost gradnje piramide (strani: 1 2 3 4 )

19148323 (38677) Bellatrix
»

Kako so Egipčani gradili piramide?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7511753 (9713) TESKAn

Žitni krogi, ki so postali tema o Piramidah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

36830234 (24818) Stepni Volk
»

Skrivnosti PIRAMID

134162 (3867) Thomas

Več podobnih tem