Forum » Znanost in tehnologija » Gospodarske in tehnične značilnosti prvih kultur (pomen piramid v Egiptu)
Gospodarske in tehnične značilnosti prvih kultur (pomen piramid v Egiptu)
world ::
Če bi jih usako leto zamenjali bi to pomenilo da bi v 25 letih na delovišču stopalo 125000 različnih nog.Kar je pa malo preveč.
You Have Not Lived, Until You've Found Something Worth Dying For!
innerspace ::
Ni nujno da so jih zamenjali vse...lahko da so jih po potrebi delno menjali ali dodajali.
Morda so imeli delavci celo omejeno "obdobje uporabnosti", kdove ce je kateri od njih zdrzal 5 let takega dela...po mojem ne.
Morda so imeli delavci celo omejeno "obdobje uporabnosti", kdove ce je kateri od njih zdrzal 5 let takega dela...po mojem ne.
Če nisi opazil sem v enem izmed mojih postov napisal tudi tole: Ena skupina 2550 delavcev je delala 3 mesece, nato jih je zamenjala druga z enakim številom.Menjavali so se usake 3 mesece.Če imaš vsake 3 mesece 3 mesece počitnic verjem da bi zdržal 5 let
innerspace ::
Nisem opazil...
No sej ce ti povem po pravici, me ne sekira kako so delali piramide.
Ocitno so tam kjer so, meni je to dovolj:)
Spomeniki nadvlade egoizma in cloveske domisljije ter poniznosti...
No sej ce ti povem po pravici, me ne sekira kako so delali piramide.
Ocitno so tam kjer so, meni je to dovolj:)
Spomeniki nadvlade egoizma in cloveske domisljije ter poniznosti...
Torej če so se menjalih vsakih 10 let bi prišli recimo malo bližje številki 20000.Kar pa bi bilo tudi logično.
Še vedno potem drži, da je vsaka skupina v enem dnevu prepeljala gor 2 kamna.In če so bili dobro preskrbljeni s hrano, potem drži urnik katerega sm si zamislil.Prvi kamen od 5 do 11 ure nato kosilo, od 13 do 19 ure drugi kamen nato večerja.
Ampak tukej je spet en problem.Če je že bilo 127 skupin, niso štartale vse istočasno. Moral je biti zamik vsaj nekaj minut da so vse stvari privezali in pripravili drugo skupino za odhod.Torej recimo da so skupine odhajale s presledkom 5 min kar znese pri 127 skupinah 635min, oz. 10,5 ur.Torej je zadnja skupina prišla na vrh šele ob 21 uri zvečer, in je torej v tistem dnevu prepeljala samo en kamen.Ampak kaj so počeli tistih 10 ur ko so čakali da pridejo na vrsto ? Mogoče so oni takrat spali, ker so delali ponoči? A imamo mogoče kakšne dokaze da so piramide gradili tudi ponoči ? Ker če jih niso potem se stvar ne izide.In če so jih gradili ponoči so morali imeti tudi nekakšno razsvetljavo ? !
Še vedno potem drži, da je vsaka skupina v enem dnevu prepeljala gor 2 kamna.In če so bili dobro preskrbljeni s hrano, potem drži urnik katerega sm si zamislil.Prvi kamen od 5 do 11 ure nato kosilo, od 13 do 19 ure drugi kamen nato večerja.
Ampak tukej je spet en problem.Če je že bilo 127 skupin, niso štartale vse istočasno. Moral je biti zamik vsaj nekaj minut da so vse stvari privezali in pripravili drugo skupino za odhod.Torej recimo da so skupine odhajale s presledkom 5 min kar znese pri 127 skupinah 635min, oz. 10,5 ur.Torej je zadnja skupina prišla na vrh šele ob 21 uri zvečer, in je torej v tistem dnevu prepeljala samo en kamen.Ampak kaj so počeli tistih 10 ur ko so čakali da pridejo na vrsto ? Mogoče so oni takrat spali, ker so delali ponoči? A imamo mogoče kakšne dokaze da so piramide gradili tudi ponoči ? Ker če jih niso potem se stvar ne izide.In če so jih gradili ponoči so morali imeti tudi nekakšno razsvetljavo ? !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: world ()
Okapi ::
Lej, world, metoda, da na hitro nekaj izračunaš, je OK, da vidiš, a je neka hipoteza sploh možna. Ne moreš pa zdaj na 5 delavcev natančno izračunati, koliko jih je bilo, ker je preveč cifer samo približna ocena. Kako veš, da so potegnili kvader za 40 cm? Kaj pa če so ga za 30 cm? Ali za 50 cm? Pa si že pri 5000 delavcih več ali manj v 20 letih. Tudi ne veš, če so delali vse leto. Imaš par mesecev deževne dobe in poplave Nila in takrat morda niso delali. Pa mogoče je vmes prišla epidemija in za nekaj mesecev prepolovila delovno silo. In še 100 takih neznank je.
O.
O.
Še nek problem je.Ena skupina niti podrazno ni upala pripeljati 2 kamnitih blokov v enem dnevu na piramido.Zakaj ? Zato ker se je morala postaviti v vrsto, spodi kjer so se pripravljali za vleko, po tistem ko je prepeljala prvi kamen na vrh .Torej zamisel da je na piramido vodila samo 1 pot po kateri so vlekli kamenje odpade 100 na uro.Moralo jih je biti več, vsaj 4 z vsake strani ena.Stvar bi bila čene neizvedljiva.
Zgodovina sprememb…
Lej, world, metoda, da na hitro nekaj izračunaš, je OK, da vidiš, a je neka hipoteza sploh možna. Ne moreš pa zdaj na 5 delavcev natančno izračunati, koliko jih je bilo, ker je preveč cifer samo približna ocena. Kako veš, da so potegnili kvader za 40 cm? Kaj pa če so ga za 30 cm? Ali za 50 cm? Pa si že pri 5000 delavcih več ali manj v 20 letih. Tudi ne veš, če so delali vse leto. Imaš par mesecev deževne dobe in poplave Nila in takrat morda niso delali. Pa mogoče je vmes prišla epidemija in za nekaj mesecev prepolovila delovno silo. In še 100 takih neznank je.
O.
Potemtakem pa je gradnja trajala veliko več kot 25 let.
Okapi ::
Ali pa so potegnili več kot 40 cm v 5 sekundah, ali pa je bilo več delavcev, ali pa so delali tudi ob polni luni ...
O.
O.
Ali pa so potegnili več kot 40 cm v 5 sekundah, ali pa je bilo več delavcev, ali pa so delali tudi ob polni luni ...
O.
Torej ponoči so delali gotovo, čene piramida nebi bila končana v 25 letih.Pa če upoštevamo slabo vreme itd. je gradnja zagotovo trajala prek 30 let.To pa pomeni da je morda faraon umrl, že pred končanjem gradnje piramid!!
Kje so ga pa potem pokopali ?
Mogoče so jim pomagala alieni
BigWhale ::
Ne se hecat! Resno. Ker bo tole letelo v lozo ali pa pod kljuc.
Ne se hecat! Resno. Ker bo tole letelo v lozo ali pa pod kljuc.
Sej sem se samo hecal!
Še vedno pa me muči vprašanje, kako so ponoči razsvetljevali delovišče!?
Utk ::
Pa zakaj bi morali ponoči delat? To si ti tako izračunal, da so jih delali 20 let, to pa nikakor niso mogli, če niso delali ponoči? Madona, SCT že za en teden vnaprej ne zna zračunat ali morajo delat ponoči ali ne, ti pa veš to za 5000 let nazaj, ko ne veš kolk časa so gradili, kolk jih je gradilo, niti na kakšen način. Samo veš, da so morali delat ponoči :)
Vemo kolk časa so gradili, ter ugibamo koliko jih je gradilo.Mednarodno sprejeta številka pa je 20000 delavcev.Po mojem izračunu so morali delati tudi ponoči, čene tale zadeva v 25 letih nebi bila končana.Že tako mislim da so potrebovali več časa, vsaj 30 let.
Sej ga imaš na drugi strani v enem izmed mojih postov.Pa ne pametuj nekej dokler ne veš o čem govorimo sploh ;).
Uživej ob branju.
Uživej ob branju.
Zgodovina sprememb…
Vse številke v tistem izračunu so izmišljene. Pri vsaki je lahko vsaj 20 procentov napake, pri kakšni lahko tudi 100 procentov. Da je delalo od 10,000 do 100,000 ljudi od 5 do 100 let, pa znam tudi sam brez tvojega izračuna.
dzinks63 ::
Nekaj teorij o gradnji Keopsove piramide: računalniška 3D simulacija., A living theory: the north east notch case
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
V mojih izračunih ni napake.Ubistvu sem želel na začetku samo izračunati koliko bi delavci potrebovali od kraja kjer začnejo vleči kamenje do vrha piramide.Določil sem razdaljo okoli 1300 metrov.Nato sem po premisleku sklepal da z enim potegom premaknejo kamniti blok za prb. 40 cm in da zato potrebujejo 5 sec.Za 1 meter okoli 15 sec. Torej za celotno pot do vrha 5,6 ure.Dodamo še 10 minutno pavzo vsake 1,5 ure in pride čas 6 ur.Tako sem predpostavil, da če je prva skupina začela z vleko ob 5 zjutraj je na vrh prišla ravno ob 11 uri, in je ob vračanju pojedla še kosilo.Nato je odpeljala na vrh še drugi kamen.
To je bilo v tistem postu.
Stvar sem računal, kot da vsi delavci vlečejo kamnit blok po samo eni "cesti" na piramido.A sem po razmisleku ugotovil da na ta način nikakor nobena skupina ne more prepeljati 2 kamnov v 1 dnevu, ker bi morali delavci ki so se vračali s piramide čakati v vrsti.Kar bi bilo pa trošenje časa.Zato podajam domnevo, da so kamne spravljali na piramido po vsaj 2 poteh na vsaki strani piramide je bila ena in na vsaki strani piramide je bilo pol skupin.
Torej če je bilo prej 127 skupin je šlo na vsako stran 63 skupin.Kar pomeni da če je vsaka skupina šla na pot z 5 min presledkom, je zadnja skupina šla napot 315 min za prvo.To pa je 5,25 ure.Tako da ko se je prva skupina vračala iz kosila, je kar takoj vpregla kamen ter nadaljevala z delom, in ni čakala.Tako da grafični prikazi, ki prikazujejo da je na piramido vodila samo 1 cesta niso mogoči, ker potemtakem bi gradnja piramid trajala občutno dlje.
Torej so dela zaključili malo pred polnočjo in lahko sklepamo da ponoči niso delali.
To je bilo v tistem postu.
Stvar sem računal, kot da vsi delavci vlečejo kamnit blok po samo eni "cesti" na piramido.A sem po razmisleku ugotovil da na ta način nikakor nobena skupina ne more prepeljati 2 kamnov v 1 dnevu, ker bi morali delavci ki so se vračali s piramide čakati v vrsti.Kar bi bilo pa trošenje časa.Zato podajam domnevo, da so kamne spravljali na piramido po vsaj 2 poteh na vsaki strani piramide je bila ena in na vsaki strani piramide je bilo pol skupin.
Torej če je bilo prej 127 skupin je šlo na vsako stran 63 skupin.Kar pomeni da če je vsaka skupina šla na pot z 5 min presledkom, je zadnja skupina šla napot 315 min za prvo.To pa je 5,25 ure.Tako da ko se je prva skupina vračala iz kosila, je kar takoj vpregla kamen ter nadaljevala z delom, in ni čakala.Tako da grafični prikazi, ki prikazujejo da je na piramido vodila samo 1 cesta niso mogoči, ker potemtakem bi gradnja piramid trajala občutno dlje.
Torej so dela zaključili malo pred polnočjo in lahko sklepamo da ponoči niso delali.
Zgodovina sprememb…
Kaj pa če premaknejo za 30 centi, ali pa za 50. Za to lahko porabijo 4 sekunde ali pa 6. Lahko imajo 20 minut pavze, ali pa 5. Lahko so začeli ob 4h ali pa 6h. Končali so lahko ob 6h ali pa 10h. Seštevanja napak v prvem letniku pri fiziki se pa niste učili, a?
Pa ti imaš res težave z razumevanjem.Če nisi opazil sem napisal da sklepam da so ga premaknili za toliko!In sploh ni pomembno koliko časa porabijo sekunda gor ali dol.Ena skupina je v enem dnevu spravila na piramido 2 kamnita bloka in konec.
Razmišljaj malo.
Razmišljaj malo.
Ja kaj pa če je 3? Kaj pa če je enega? Kaj pa če je bilo v skupini 30 ljudi, ali pa 15 in so zato rabili več časa ali pa manj.
Ti razmišljal malo. Ker zdaj ne razmišljaš čisto nič. Samo našel si neke številke po katerih se po tvoje izide, po tvoji teoriji.
Če je 4 sekunde namesto 5 in 50 centi namesto 40, je to že 4 ure na kamen in ne skoraj 6. Dosti časa za 3 kamne na dan. Da ne govorimo o tem, da ne veš ali so kamen vlekli 1300 metrov ali 1600, ali pa 1000.
Ti razmišljal malo. Ker zdaj ne razmišljaš čisto nič. Samo našel si neke številke po katerih se po tvoje izide, po tvoji teoriji.
Če je 4 sekunde namesto 5 in 50 centi namesto 40, je to že 4 ure na kamen in ne skoraj 6. Dosti časa za 3 kamne na dan. Da ne govorimo o tem, da ne veš ali so kamen vlekli 1300 metrov ali 1600, ali pa 1000.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ja kaj pa če je 3? Kaj pa če je enega? Kaj pa če je bilo v skupini 30 ljudi, ali pa 15 in so zato rabili več časa ali pa manj.
Če bi bili 3 kamni na dan, pa bi se gradnja končala prej kot v 25 letih.Če bi bilo v skupini 30 ljudi, tole zadeve bistveno nebi spremenilo.Drži da bi potem imel vsak za potegniti manj kilogramov, čas in dolžina enega povleka pa se nebi spremenila.
50 centimetrov je pa malo velika številka!
Res ne vem koliko daleč so kamen vlekli, ampak razdalja 1300 metrov se lepo ujema z mojim izračunom.
Dajte malo reda naredit v tej temi, zadeva je zaenkrat še v znanost in tehnologija, trosijo se pa cel čas milo rečeno bučke, zadeva je zrela za ložo, pa brez zamere.
Kakšne bučke!
Samo trudim se nekaterim vcepit v glavo da se motijo.
Samo trudim se nekaterim vcepit v glavo da se motijo.
Ja 40 lahko, 50 pa ne morjo. Dobro si to ocenil, verjetno iz svojih izkušenj z vlečenjem 3 tonskih kamnov, a ne.
Ti si si zamislil rezultat, potem pa postavil take številke, da se ujemajo.
Kaj pa če so stalno vlekli kamen in ne s sunki, nekdo je pa tekel naokoli in postavljal debla pod kamen?
Ti si si zamislil rezultat, potem pa postavil take številke, da se ujemajo.
Kaj pa če so stalno vlekli kamen in ne s sunki, nekdo je pa tekel naokoli in postavljal debla pod kamen?
Seveda je tudi to mogoče, kar pa bi zelo spremenilo rezultat da so piramide gradili 25 let.Na ta način bi bile piramide končane prej kot v 25 letih kar pa spet ne drži.
Rezultata si sploh nisem zamislil, ponovno ti povem, preberi kar napišem.Lepo sem povedal da sem na začetku hotel samo izračunati, koliko bi potrebovali do vrha z podatki katere sem določil.Ti pa so dolžina 1300 metrov ter hitrost 1m/15sec.Iz tega je sledilo to, da sem potrdil da so piramide gradili 25 let.
Rezultata si sploh nisem zamislil, ponovno ti povem, preberi kar napišem.Lepo sem povedal da sem na začetku hotel samo izračunati, koliko bi potrebovali do vrha z podatki katere sem določil.Ti pa so dolžina 1300 metrov ter hitrost 1m/15sec.Iz tega je sledilo to, da sem potrdil da so piramide gradili 25 let.
Ja, ampak lahko so jih gradili na čisto drug način, s čisto drugačnimi številkami, pa morda res 25 let, morda pa 30, ali pa 20. Ti nisi nič potrdil, sori :) Našel si eno izmed n-tih teorij, po katerih bi lahko gradili 25 let.
Če pa so kamnite bloke stalno vlekli, recimo da je na ta način hitrost 1min/5sec.To bi potem pomenilo da so po isti poti potrebovali 1,8 ure.Če damo noter še en 20 min postanek pride ravno 2 uri, kar pa pomeni so na ta način lahko na piramido v enem dnevu prepeljali 4-5 kamnov.Tukaj se pa ponovno zalomi.Kajti do sedaj so potrebovali 2 cesti za vleko kamnov na piramido da ni bilo zastojev.Sedaj bi potrebovali že 4. Z vsake strani enega, da delavci nebi čakali in bi nemoteno delali.To pa pomeni da bi na dan prepeljali na piramido prb. 570 kamnitih blokov, to bi v letu zneslo 208050 kamnitih blokov. Recimo da 3 meseci v letu so bili neprimerni za delo zaradi slabih vremenskih pogojev.To pomeni da so v letu prepeljali na piramido 156180 v 25 letih bi to zneslo 3904500.Kar je pa preveč.Saj piramido sestavlja le 2,3 miljona kamnitih blokov. Torej mislim da drži moja teorija o tem da so bile na piramido postavljene 2 vzpetini in da so z 1 meter potrebovali 15 sec, ter da so klado vlekli,ne stalno ampak povlek pa pavza povlek pavza...itd.
Zakaj bi rabli 4? Sej niso rabli kilometer dolge špage. Vsakih 500 metrov so komot en kamen vlekli. Pa morda sploh ni bil največji problem v vleki kamnov, morda je dlje časa trajalo, da so jih izklesali. Enga kamna sigurno niso izklesali v par urah, kot so ga potem zvlekli gor. Vprašanje še kolk je blo nesreč, zastojev itd. Morda je bla pa hitrost pol metra na 5 sekund. Sanja se ti ne.
4 bi potrebovali zato, ker bi čene nastajala na začetku poti gužva !! Ker preden bi vseh 60 skupin šlo gor bi oni čakali spodi 2 ure že.To bi bilo pa tratenje časa v prazno.Tega z kilometer dolgo špago ne razumem.
BigWhale ::
World, se enkrat preberi kaj ti je Okapi napisal. Tvoj paper napkin calculation je priblizno dober. Priblizno. Nevem kaj bi sploh rad dokazal zdaj. :)
Dvomim, da sploh kdo ve. A lahko v treh stavkih povzames? :)
Dvomim, da sploh kdo ve. A lahko v treh stavkih povzames? :)
.Trenutno z CrniE-jem razpravljava, na kakšen način so vlekli kamenčke gor.
In kaj hočem dokazat.Dokazat hočem to, da hitrost vlečenja, katero sem izbral na začetku torej 1m/15sec drži.Ter seveda da so na piramido vodile 2 cestki ne pa ena.
In kaj hočem dokazat.Dokazat hočem to, da hitrost vlečenja, katero sem izbral na začetku torej 1m/15sec drži.Ter seveda da so na piramido vodile 2 cestki ne pa ena.
Zgodovina sprememb…
Zheegec ::
Zakaj pa ne tri? Kako pa veš da dve? Pa kot rečeno - če je dolžina poti 1500m, potem se lahko po eni cestki vleče 3 kamne naenkrat, oziroma najbrž še dosti več, samo najbrž niso vsi enako hitri - in mora biti malo presledka zaradi tega.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zakaj pa ne tri? Kako pa veš da dve? Pa kot rečeno - če je dolžina poti 1500m, potem se lahko po eni cestki vleče 3 kamne naenkrat, oziroma najbrž še dosti več, samo najbrž niso vsi enako hitri - in mora biti malo presledka zaradi tega.
Ja aleluja.Kaj pravim jst že par ur !!!
Seveda se lahko naenkrat vleče več kamnov !!! Če v vrsti čaka 63 skupin in vsaka štarta z 5 min presledkom, bo na eni sami cestki istočasno vseh 63 skupin torej 63 kamnov.Če upoštevamo da so ob piramidi 2 cesti in na vsaki 63 skupin !!
Lahko so tudi stiri ceste in vlecejo s polovicno hitrostjo.
Zakaj pa ne !?
Ampak 4 ceste so pa drugi problem, da bi iz kamnoloma prišli na nasprotno stran piramide, bi potrebovali kar precej časa+ pot bi bila neprimerno dolga.Tako da ostanimo na 2 poteh.
World, od kje imaš vse te podatke - koliko skupin, koliko potk, koliko presledka. Čista špekulacija.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Špekulacija, ki se vedno bolj kaže kot pravilna .
Aja iz moje glave so podatki
Zgodovina sprememb…
Kaj ti daje misliti, da se kaže kot pravilna? Imaš kje potrditev tvoje teorije, žive priče,...?
Saj v moji glavi sem pa jaz pomaranča.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zheegec ()
Lepo če tako misliš, nimam nič proti.
Seveda imam potrditev.Potrditev je v moji teoriji.Preberi še 1x, mogoče sti bo razjasnilo pred očmi.
Seveda nimaš prav. To se vidi iz tvoje teorije. Preberi še 1x, mogoče se ti bo zjasnilo pred očmi.
P.s.: če še nisi uganil - problem je da imaš za tvojo teorijo točno toliko dokazov in je prav toliko verjetna kot še vsaj 10 drugih teorij.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Seveda nimaš prav. To se vidi iz tvoje teorije. Preberi še 1x, mogoče se ti bo zjasnilo pred očmi.
P.s.: če še nisi uganil - problem je da imaš za tvojo teorijo točno toliko dokazov in je prav toliko verjetna kot še vsaj 10 drugih teorij.
Sem vesel da je vsaj verjetna.
Pa te tako uprašam!
A imaš kje kakšen dokaz da je piramide gradilo 20000 delavcev ?
Imaš kje kakšen dokaz, da je gradnja trajala 25 let ?
Moja teorija temelji na teh dveh podatkih, ki so sprejeti.Torej imam prav.Številke ne lažejo.
Imaš ti kakšen dokaz za to ali proti temu? Imaš sploh kakršen koli dokaz? Si pomaranča?
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
No, tega ti ne moreš dokazat. Morda nihče ne more. Največ kar lahko dokažeš je, da je tudi tvoja teorija možna. To pa možno, da je, ne vem, tolk se ne mislim poglabljat v njo. Še zmeraj je pa nešteto drugih teorij, ki so glih tako verjetne kot tvoja.
Imaš ti kakšen dokaz za to ali proti temu? Imaš sploh kakršen koli dokaz? Si pomaranča?
A ti si želiš da bo ta tema vržena v ložo ?
Nevem kaj ima pomaranča veze pri gradnji piramid.
Glede dokazov sem vprašal tebe, ker si ti mene prej vprašal o podobni stvati!
Torej ubistvu nima nihče dokazov, da je gradnja trajala 25 let in da je pri tem sodelovalo 20000 delavcev.Imamo pa teorije,ki to potrjujejo oz. te vsaj napeljujejo k takemu mišljenju.
No, tega ti ne moreš dokazat. Morda nihče ne more. Največ kar lahko dokažeš je, da je tudi tvoja teorija možna. To pa možno, da je, ne vem, tolk se ne mislim poglabljat v njo. Še zmeraj je pa nešteto drugih teorij, ki so glih tako verjetne kot tvoja.
Teorij o gradnji piramid ni prav veliko, moja je ena izmed njih.Ki pa še ni združena v celoto.Jutri jo bom spravil v en kos, bo bolj pregledno.
Teorija ne potrjuje, ti pač špekuliraš. Nekaj potrjuje teorija o evoluciji, samo tam je beseda "teorija" v drugačnem pomenu.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Dandanes še ne vemo točno kako so sploh prestavljali in dvigovali to kamenje, ti pa bi rad že kar do cm sestavil celoten potek dela gradnje piramid. Pojdi rajši na mravljišće in preštudiraj njihovo delo, kako postavijo iz smrekovih iglic preko metra visoko mravljišče. Lahko pa si tudi pogledaš lep video o gradnji piramid v 6-tih delih. BBC: Building the Great Pyramid - 1 of 6
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | V bosni piramide (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Loža | 94841 (72305) | GizmoX |
» | skrivnost gradnje piramide (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48556 (38910) | Bellatrix |
» | Kako so Egipčani gradili piramide?? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 11804 (9764) | TESKAn |
⊘ | Žitni krogi, ki so postali tema o Piramidah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 30340 (24924) | Stepni Volk |
» | Skrivnosti PIRAMIDOddelek: Loža | 4170 (3875) | Thomas |