» »

Škodljiv vpliv cigaretnega dima na računalnik?

Škodljiv vpliv cigaretnega dima na računalnik?

TheHijacker ::

Pri nas v službi v nekaterih VIP pisarnah VIP osebe kadijo. Dokler sem daleč stran od takšnih pisarn, me to ne moti.. Me pa ZELO moti, ko se kakšen računalnik v teh pisarnah pokvari in me pokličejo naj ga popravim. Že sam vonj v takšni pisarni se mi gabi in če je le možno hitro rešim problem in se poberem ven. Ko pa je napaka večja se pa lahko dlje časa zadržim v takšni pisarni ali malce boljša varianta, da tak računalnik odnesem v mojo pisarno, ter ga tam "operiram". In kaj se zgodi...

Ohišje je rjave barve namesto bele ali sive. Okrog vijakov je rjava lepljiva snov. Ko pa raunalnik odpreš je pa čisto povsod tista rjava snov nalepljena po elementih (plošči, kondenzatorjih, ramu, disku) in najbolj nagravžno... po ventilatorjih ter seveda v napajalniku. NAGRAVŽNO! SMRDI! In kaj je razlog okvar v takšnih računalnikih? Nedelovanje ventilatorja. Nestabilnost zaradi svinjarije na elementih. Skurjeni kondenzatorji...

Kje je sedaj problem... Kdo kadi v takšnih pisarnah? Šefi. Ni šans da bi šel do njih in jim rekel naj nehajo, ker to škoduje računalniku. Sem že poskusil in ne pomaga. Le kako naj kadilcu to dopoveš. Zato bi rad šel po drugačni poti. Rad bi kakšen dokaz, da tako kot človeku, cigaretni dim škoduje tudi računalniku oziroma elementom v računalnikih. S takim dokazom bi pa že lahko še do njih in jim nekako dopovedal, da tako ne gre. Kje bi lahko našel dokaze? Poskusil sem google a ostaja le pri takšnih temah v forumih.

Kako je pa drugje po podjetjih? Ma kdo podobne izkušnje?
http://www.google.si

McMallar ::

Popolnoma enako. Paziti moraš, kako obrneš tipkovnico, drugače te zasuje cigaretni pepel... Kot si že povedal, kadijo šefi v pisarnah. Pri nas tako ostaja ;((
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Eschelon ::

Inšpekcija? Anonimno, seveda.0:)
Vedeti, razumeti, znati.

Elemen_T ::

Mal bluziš...

Nevem a je mogoče, da se v eni pisarni skadi več cigaret kako v klubu; namreč v našem lokalnem klubu je mašina že dlje časa vsak dan izpostavljena velikim količinam cigaretnega dima pa sem jo nedolgo nazaj odpiral in nisem opazil ničesar nenavadnega....

TheHijacker ::

Eschelon: Obstaja zakon za to?
http://www.google.si

TheHijacker ::

Element_T: Klub ali pa majhna pisarna, kjer kadijo za računalnikom ni isto. Ali ti kadiš?
http://www.google.si

MadMax ::

Kaj pa predpisi o požarni varnosti pravijo o kajenju?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

TheHijacker ::

Po moje da je "zračen" prostor s pepelnikom dovolj. :\
http://www.google.si

Eschelon ::

Hijaker:
tisto, kar te zanima:
ZAKON O OMEJEVANJU UPORABE TOBAČNIH IZDELKOV (ZOUTI)

4. člen
Delovni prostor po tem zakonu je vsak zaprt prostor, ki je pod nadzorom delodajalca in kjer se zanj opravljajo dela in storitve.

17. člen
V delovnih prostorih je kajenje dovoljeno le v prostorih, ki jih določi delodajalec in ki so fizično ločeni od ostalih delovnih prostorov. Prepovedano je kajenje v prostorih državnih organov, ki so namenjeni stikom s strankami.

18. člen
Vsak zaposleni ima pravico zahlevati od delodajalca, da mu omogoči opravljati delo v prostorih, kjer zrak ni onesnažen s tobačnim dimom. Če delodajalec v primeru iz prejšnjega odstavka ne more ugoditi zahtevi zaposlenega s prerazporeditvijo v drug delovni prostor, je dolžan v delovnem prostoru zaposlenega prepovedati kajenje.

20. člen
Nadzor nad izvajanjem tega zakona opravlja ministrstvo, pristojno za zdravstvo, nadzor nad izvajanjem 8., 9., 10., 11. in 14. člena tega zakona opravlja tržna inšpekcija, nadzor nad izvajanjem l5. in 16. člena zdravstvena inšpekcija, nadzor nad izvajanjem 17. in 18. člena pa inšpekcija dela. Nadzor nad izvajanjem 8. in 9. člena tega zakona pri uvozu tobačnih izdelkov opravlja Carinska uprava Republike Slovenije. Če pristojni inšpekcijski organ ugotovi da se tobačni izdelki izdelujejo in prodajajo v nasprotju z 8. in 9. členom. tega zakona, z odločbo prepove izdelavo in prodajo tobačnih izdelkov.

21. člen
Z denarno kaznijo najmanj 250.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik; ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
...
16. če ne določi prostorov, v katerih je dovoljeno kajenje (prvi odstavek 17. člena);
...

22. člen
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev, ki se izterja takoj na kraju prekrška, se kaznuje posameznik:

1. če kadi v javnem prostoru, kjer je kajenje prepovedano (15. člen);
2. če kadi v slaščičarnah in mlečnih restavracijah (drugi odstavek 16. člena);
3. če kadi v delovnih prostorih, kjer to ni dovoljeno (prvi odstavek 17. člena);
4. če kadi v prostorih državnih organov, ki so namenjeni stikom s strankami (drugi odstavek 17. člena). Denarno kazen iz l. in 2. točke prejšnjega odstavka izterja zdravstveni inšpektor, denarno kazen iz 3. in 4. točke prejšnjega odstavka pa inšpektor dela.

Celotno besedilo zakona.
Vedeti, razumeti, znati.

Daedalus ::

Hijacker - zamenjaj službo. Resno, če ti delovno mesto ne ustreza, pejd drugam. Vsekakor pa ne nakladat neumnosti, da kajenje škoduje računalniku. Sem delal več kot eno leto v firmi, kjer se tudi kadi v pisarnah, pa mi ni ratalo potegnit korelacije med crkom računalnika in kadilci/nekadilci. Hudiča, ene mašine, ki so lavfale v proizvodnji/skladiščih so mele matično pokrito s prahom (da se elementov na njej skor ni vidlo več), pa so še vedno delale. Dosti mašin smo ob kakem štimanju posesali, da si lahko ven vzel disk, če je blo treba.
Je res, da se s časom umaže ohišje, monitor, tipkovnica - samo obstajajo čistila za to. In če dobiš tako mašino - jo očistiš. Ti si tam zato, da skrbiš za opremo, ne pa da drugim govoriš, kaj naj delajo/česa naj ne delajo. Za to so šefi...


disklajmer - sem kadilec, itak. Samo mi računalo v službi ni v enem letu crknalo, domače pa tudi še vedno dela b.p. Pa moj sodelavec - ki ne kadi - se ni nikol pritoževal nad zasmrajenimi pisarnami in rumenimi računalniki. Kot sem rekel - če ti delovno mesto ne ustreza, ga zamenjaj.

Pa še to - za uspešni crk računala rabiš kaj več, kot pa enega al pa dva kadilca. Če si serviser - bi to že lahko vedel...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

TEDY ::

Jaz sem slišal, da cigaretni dim in prah skupaj tvorijo eno snov, ki počasi razžira vezje.

gfighter ::

Samo to je res zanimivo, jaz doma kadim za računalnikom (kaj češ, med delom res paše... ) pa nisem imel še nikoli problemov s tem, pravzaprav je moja 3 leta stara kišta še vedno znotraj kot nova (ko jo pa sezonsko čistim :D ), nek kolega, ki pa isto kadi v sobi, ima pa dobesedno katran po ventilatorjih in to po enem letu uporabe. Zgleda kot nekakšna rjava lepljiva smola ki jo je nemogoče odstraniti, razen z alkoholom. Težka svinjarija v glavnem. Res pa je da ima on računalniško sobo v kleti ter da jaz sobo vedno sproti zračim, ampak vseeno to ne more biti razlog za tako veliko razliko. Sicer ugibam, ampak mogoče je pa kriva drugačna statika ali kaj takšnega. Je to možno?
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Phoebus ::

Res je da cigaretni dim škodi računalnikom, ampak da bi pa tako drastično skrajšalo življenjsko dobo pa ne- sem videl že veliko starih mašin iz uredništev (pred zakonom proti kadilcem)- vse je bilo ne rumeno ampak črno-rjavo od dima ker se je v njem kopalo po 6, 7+ let, ampak je delalo.

Meamoto ::

V delovnih prostorih je kajenje dovoljeno le v prostorih, ki jih določi delodajalec...

No, če pa šefova pisarna ne spada v 'prostore, ki jih določi delodajalec', pa res ne vem kakšna firma bi to bila...

btw, Vsi moji računalniki zadnjih 12 let odkar kadim (in odkar imam računalnik) so bili vedno izpostavljeni hudim količinam cigaretnega dima, pa niti eden ni crknil zaradi tega, niti ni imel na sebi plasti katrana. Ohišje je sicer po nekaj letih lahko porumenelo, ampak zaradi barve ni crknil še noben PC.

Med drugim so nekater izmed mojih strank proizvodni obrati, kjer so PC-ji zakopani pod prahom, umazanijo in cigaretnim dimom, pa še vedno delujejo presenetljivo dobro. Tako da mislim da tvoje trditve nimajo prav nobene logične osnove.

Če pa te moti dim, pa težko pričakuješ od šefa, da bo zato nehal kadit.

Elemen_T ::

Hijacker:
To ni ravno klub velikih dimenzij. Je pa dejstvo, da se noter kadi vsak dan najmanj 15 ur, tako da se tak prostor niti slučajno ne more primerjati s pisarno.
in ja, kadim.
Tudi v svoji delavni sobi.

skratka, nikoli na računalniku nisem opazil nič rumenega in lepljivega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tobačni zakon in biljardnica na Parmovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666515 (4919) Beli_Zajcek
»

Kajenje in "sporne" grožnje na cigaretnih škatlicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
787018 (5241) BigWhale

Nov kadilski zakon !!!! (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Loža
191871209 (40364) BigWhale
»

Zakon o kajenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1219770 (7368) CWIZO
»

Pasivno kajenje ali pasiven Cukjati (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
947009 (5590) poweroff

Več podobnih tem