» »

Dual Core AMD/Intel

Dual Core AMD/Intel

««
9 / 22
»»

bluefish ::

koliko bi bila trenutno normalna cena za rabljen (tudi ne več v garanciji) dvojedrni opteron na 939 podnožju?

>>><<< ::

Odvisno za kateri model gre, za 165 tam nekje 80 evrov.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

170 recimo

Gledal sem oglase in videl 165 za 60 evrov. Tako, da probaj ponuditi 80 ali 90 evrov za 170. To kupuješ na Bolhi, ker tudi sam bi si rad enega nabavil.

Dr_M ::

dvomim, da ga bos kje zastonj dobil. te procesorje folk ne prodaja, ce pa ze, bo pa cena tut dobra. trenutno je edini opteron 170 na bolhi 150€.
pod 100€ se dobijo samo enojedrni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pesimist ::

Za tako ceno pa ze plato, ram pa procesor menjam :D

Goldee ::

Ko smo že ravno pri dveh jedrih - eno vprašanje... upam, da ne bom ustrelil predaleč stran. Torej, če WinXP res podpirajo 2+ jedrne procesorje, mi prosim povejte ali operacijski sistem sam zazna več jeder v sistemu in temu primerno optimizira XP-je ali je za to potrebno naložiti kakšen "patch"? Verjetno se izvajanje ukazov za enojedrni sistem razlikuje od ukazov za dvo in več jedrni sistem?

Mi lahk kdo razloži kako je s tem?

Tnx ;-)
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Vlady ::

Zazna 2 jedra, samo optimizirat morš pa sam... oz. tako je: AMD imaš driver + dual core optimizer. Driver je november 2006, optimizer pa june 2006. Torej dokaj stara zadeva. Za ostalo se znajdi sam. Je pa tud res, da velike pohitritve ne boš doživel z dvojedrnikom, pač pa bo sistem bolj odziven (skoraj nikoli ne zmrzne sistem zaradi enega programa).

Večnitni programi ti seveda laufajo na obeh jedrih. Teh je bore malo, razen če jih še pišeš sam.

Intel mislim da ima nekaj podobenga, ne vem, do sedaj še nisem imel dual core od intla ampak samo HT.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vlady ()

Goldee ::

Hvala ti za tole informacijo in napotek. Bom instaliral optimizer.

Seveda pa ne pričakujem nekega drastičnega izboljšanja (mogoče čez nekaj časa, ko bo ves software pisan za več jeder hkrati), mogoče le malce več odzivnosti...

Kako pa je z Visto? Imam 1gb rama in me zanima ali mi bo sistem deloval hitreje na Visti, kot mi sedaj na XP-jih? Vista zna verjetno boljše izkoristiti razkošje dveh jeder? Imaš kakšno informacijo okoli tega?

/edit typo
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Goldee ()

glede na to, da Vista porabi več RAM-a, boš morda opazil nazadovanje v temu; je pa odvisno od drugih komponent. Sicer je za udobno igranje na Visti priporočljivo vsaj 2 GB RAM-a.

Isto je Vista/XP. Noben ni ne vem kako hitrejš na dvojedrniku, samo bolj odziven. Je pa vista občutno hitrejša na 2GB. Najbolje pa je imeti na dvojedrniku RAM vdual channel. :D

aodius ::

Zdaj imam C2D E6600, pa me zanimma če se nakup CORE 2 QUAD Q6600 splača? In kje se bi to poznalo?
http://www.gregorsalobir.si/

BaRtMaN ::

V kolikor se ne ukvarjaš z masovno obdelavo videa in grafike, po tem procesorju nimaš potrebe. Tudi če si igričar še dolgo ne boš od quad cora videl večjih doprinosov ( beri intervju s Timom Sweeneyem, Epic Games, Unreal Engine 3.0).

Kr ostani pri C2D 6600... Intlovi proci so zaenkrat najbolš za igre in tud dokaj splošne aplikacije. Če si pa razvijalec grafike ali delaš z videom potem bi quad mogoče bil boljši, samo upoštevaj, da skoraj ni programov ki bi izkoristili dvojedrnika, kaj šele štirijedrnika... Če bi sam imel C2D 6600, potem še vsaj kako leto nebi kupoval novega proc-a. Če ti štekajo igre, potem je zarad grafe, ne zarad proc-a. Al pa zarad RAM-a. :) Sam imam že kako leto 4200+ X2 in mi dela solidno. :D Edino driverji so zastareli.

Katera podnozja so zdaj in. Torej se ne pricakuje zamenjava v naslendih 2 letih?

AM2 - To bi nej AM3 nadomesto right?
LGA 775 - To pa je ze dolgo zunaj ce se ne motim? Se pricakuje zamenjava?

Zanimivo je da intelov Quadro 6600 stane samo 20 euro vec kot dva core 6600. Ki je tu logika?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Pesimist ()

macgajver ::

LGA 775 - To pa je ze dolgo zunaj ce se ne motim? Se pricakuje zamenjava?
Glede tegale baje bo s prihodom ddr3 se nekaj menjalo pri intelu in to šele maja tko da jest sem se odločil za nakup Q6600.

V kolikor se ne ukvarjaš z masovno obdelavo videa in grafike, po tem procesorju nimaš potrebe. Tudi če si igričar še dolgo ne boš od quad cora videl večjih doprinosov (beri intervju s Timom Sweeneyem, Epic Games, Unreal Engine 3.0).
Glede tega LINK poigrajte se s temi testi zanimivi rezultati so ponekod.

V igrah res ni nekih razlik q6600 ali navadn v programih kr dost za nove igre tipa crysis, alan wake ,hl2 episode 3 mogoče še celo episode2 in podobno kar novega sedaj pacajo naj bi znale že kao izkoriščat 4jedra.

Sicer pa od viška glava ne boli pravjo.
tenstan krompir je pa zakon

O kakem visku govoris? Samo debil bi sego po 2 coru, ce pride isti model z vec cori oz 4 core verzija 20 euro vec.

Ampak vseeno nocem met sistema, ki bo za bek vrect cez 2 leti, brez moznosti nadgradnje, kot je moj trenutni zdaj. 939 bo zdrzal vec kot 2 leti. To ste bluzili takrat! MY ASS!

Tak se mislim pocakat vsej do barcelone, sej ta procesor nebo smel biti drag drugace se lahko AMD sam pokople.

Zgodovina sprememb…

Barcelona ne bo glih poceni, saj je isti rang kot zdajšnji Opteroni. Štirijederni procesorji bi se morali zdaj nekaj časa obdržati in če boš kupil Intela, vzami plato, ki bo podpirala procesorje Penyrn.

Bom se vseeno pocakal, sej trenutno se ni potrebe po nadgradnji, sej ni dobene pametne igre zunaj, ki bi me prilimala za ekran vec kot 5 minut.

Je pa res da dosti precodiram divxe za mobitel size , tak da 2 core bi vseeno priso prav ampak reje se potrpim do konc leta in pol vzemem nekaj bolsega.

O opetronah nevem kaj dosti, razen da so primarno bli serverski procesori.

Zgodovina sprememb…

Jest bom pa kr tole ploščo uzel Asus P5KC Podpira tud ddr3
Enga q6600 počm še notr upam da mi ga usepe navit na 3000ghz in more zadevšna špilat še kšne dve leti.

Kaj pa v prihodnih mesecih, recimo do konca leta. Kaksni quadroti se pridejo ven kaj? Racunam da bi nekje cez mesec ali 4 kupo novi komp komaj. Samo nocem pa seveda da naenkrat Q6600 ni vec dobavliv in tudi dobenega enakocenovnega nadomestnika kot Q6650 al whatever ni za dobit, da je nasledni Q spet okol 100k pa take.

mygjver: maybe podpira DDR3. Samo mocno dvomim da bos cez 2 leti se dobil 775 procesor za kupit. Rama pa pomoje tudi nebos menjal. Jaz sem ze nekak vracunal zdaj da samo kaj mi ostane od starega bo po vsej verjetnosti DVDRom in disk kot zdaj.

Zgodovina sprememb…

Glej men je par stvari jasnih pri računalništvu prvič če imaš pač namen ostajat v tem poslu moraš naredit tole.
Nabaviš ornk ohišje in ornk napajalnik nabaviš še dobr disk ali dva in s temi tremi komponentami neboš nikoli več imel stroška.(Razn v nesrečnem primeru strele)
Ostane ti matična , procesor grafična, ram in pečice.-------- to se pa itak menja na približno dve leti razn če imaš srečo in lahko nadgradiš potem še kakšno leto več.

Tko da sej vidš nabaviš zverino in čez dve leti če ti je še filing igrce nabijat nabaviš novo matično , procesor ,grafično, ram in mogoče pečico. Če ti pač ne sede več pustiš vse skupaj prgmah za filme in internet je še dolgo časa dobr.

Če maš pa ti napajalc, pa diske za dolg časa, pol pa nisi nč naredu... Že za novejšo grafično oz vsaj za dve generaciji novejšo rabiš ponavadi boljši napajalc. Še posebej je bil hud prehod iz navadne grafe na SLI/Crossfire. DIski.... Imel sem v računalu 5 let star disk ATA 100. Nikamor ni šlo. Samo SATA sem dal notri, in zadeva laufa veliko hitreje, še posebej, ko imam SATA RAID 0. Tudi napajalc in diske moraš menjat, ne sicer tako pogosto ampak vsake 4 leta pa je že skrajni čas.

Edino ohišje ti ostane, pa še za tega moraš zelo lepo skrbet in molit, da so plate istega standarda. Pa kak pekaš, pa zvočna pa tv-tuner ti ostane. Pa miš pa tipkovnica, pa mogoče monitor. Vse ostalo moraš menjat dokaj pogosto. Ker če zamenjaš, plato, CPU in grafe, ti nič ne nuca, če je disk še vedno najbolj ozko grlo vsega ali če ti napajalc ne zmore poganjat sistema.

Zgodovina sprememb…

Če maš pa ti napajalc, pa diske za dolg časa, pol pa nisi nč naredu Že za novejšo grafično oz vsaj za dve generaciji novejšo rabiš ponavadi boljši napajalc. Še posebej je bil hud prehod iz navadne grafe na SLI/Crossfire. DIski.... Imel sem v računalu 5 let star disk ATA 100. Nikamor ni šlo. Samo SATA sem dal notri, in zadeva laufa veliko hitreje, še posebej, ko imam SATA RAID 0.

No ti bom jest povedal kaj imam noter boš videl da če kupiš ornk ne rabiš nadgrajevat tega še dolgo časa.
Ohišje
Napajalnik
Link noče delat bom na roko napisov
Trdi disk WD 250GB, 7200rpm, 16MB, SATAII (2 taka diska imam)
Zunanji trdi disk WD My Book Pro Edition (WDG1T5000E) 500GB, 7200rpm, 16MB, USB+FireWire.

No tkole ti povem komponent sem zamenjal že precej doma imam v starem računalniku nekaj ata diskou 7200obratov 8mb predpomnilinka veš kakšna je razlika s temi wdji katere imam opisane zgoraj NNNNIIIIČ.

Glede ohišja ne rabiš tud nič menjat če imaš tolk velik ohišje pa napajalnik tud ne ker poraba se bistveno nebo povečala valda gremo na vedno manjšo nano tehnologijo ki pa žre manj štroma.

Tud jaz imam sedaj napajalc 600W. Pa kaj? Čez dve leti vem da bom moral menjat, če bom hotel dat notr boljšo grafo oz. dve (ali 4). Kaj mi to pomaga??? Nič...

Ja ne vem, pri meni je razlika OGROMNA kar se tiče diskov. Prej je bil notri ATA100 7200 8MB 40GB, sedaj 2x200GB 7200 SATAII 8MB, pa je kot noč in dan. Še Gothic 3 mi bolj normalno dela na teh dveh diskih kot pa na unem... SIcer me pa zanima, koliko časa boš imel ta dva diska notri... Mogoče 4 leta, pol bo pa kater crknil al bo pa že spet nov standard priklopa... >:D ATA se počasi umika, tako da bodo kmal samo še SATA diski.

@Vlady: vse okej, če imaš ATA diske in narediš prehod na SATA. Če pa ima kdo že SATA pa res ne bo šel kupovati novih, tudi če so sedaj na voljo že večji, za mali drobiž.

Bo pa ziher v dveh letih nov standard zunaj, če ne se zna zgoditi kaka SSD ali Flash revolucija :\

Zgodovina sprememb…

kar se tice raznih prikljuckov za diske, kartice in zunanje enote, se ne menjajajo tako hitro. sata bo ostal z nami se kar nekaj let, postopoma se bo samo nadgrajeval.
IDE je tak kot je sedaj od leta 1986 (postopoma se je nadgrajeval), sata je bil predstavljen 2003. gres stavit koliko casa bo sata se med nami? :) jest pravim 8 let minimalno.

bil bo zagotovo še dolgo (po mojem mnenju še vsaj 6 let) saj se SSD pomnilniki cenijo le počasi, poleg tega pa tudi kapacitete niso velike.

kekz ::

IDE je tak kot je sedaj od leta 1986...

Mogoče v teoriji, v praksi to ne drži. IDE/ATA so standardizirali šele leta 1994. V splošni uporabi pa je malo bolj zgodaj, nekje od začetka 90 let.

Spomnim se, da je moj prvi PC, ki je sploh že imel 20 Mb disk, imel drugačen priključek. S kontrolerjem je bil povezan z 2 flat kabloma. En je bil širši (vendar ožji kot IDE/ATA), drugi pa čisto ozek.
Po drugi strani me zanima, če bi disk s tistih časov (1. generacija IDE/ATA) res sploh deloval na današnjih kontrolerjih.

vodila na katerih sem jaz imel diske (~1988) do zdaj (ni vse na PC!):
(tisto kar je bilo pred IDE/ATA), unibus, q-bus, CI, DSSI, IDE/ATA, SCSI, SATA, FC, iSCSI

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kekz ()

Mogoče v teoriji, v praksi to ne drži.

Leta 86 ga je pac WD predstavil in uvedel, kdaj se je pa standardiziral, je pa druga pesem.

Ampak tole je rahlo OT.

Back to topic Hahahah nisem se mogo zdrzat.

Anyway Jaz mam tudi IDE 160GB in SATA 80GB disk. Pa nevidim lih performance differenca ko sem mel Windows na Sata disku. Zdaj je back na Ide spet, ker enostavno ni bilo razlike, zato mocno dvomim v to teorijo.

Recimo cisto prakticna zadeva.

Friend ima komp in diske star 3 mesece. AMD X2 3800, 2Giga memory, Sata 2 disk
Jaz pa imam AMD 3500+ +10% clock, 1Giga memory in IDE disk.

Warcraft 3 meni prej nalozi ko njemu ceprav le 2-4 sekunde . Tak da...

Zgodovina sprememb…

ne vem po kasni logiki vi pricakujete razliko, glede na to, da gre za identicne diske, samo vmesnik za priklop je drugacen.

enako kot bi pricakoval, da bo pri dveh identicnih avtomobilih razlika v hitrosti zato, ker je en bele barve drug pa crne.

SasoS ::

Razlika se pozna kadar povečajo gostoto zapisa na ploščah, ne pa toliko od vodila saj je ATA100 za večino diskov več kot dovolj.

Če je disk res native SATA (in ne samo s konverterjem IDE-SATA, se dosti pozna pred navadnim IDE/ATA.

Ne zaradi prepustnosti vodila, ampak zaradi NCQ. Disk ima queue, kamor se nalagajo I/O zahteve. Disk jih potem presortira tako, da gre glava čim bolj po bližnjici preko diska, da se izogne časovno potratnemu "žaganju".

no kako lepo potem možakar ki ve zakaj se gre zadevo razloži respect.

NCQ pride do izraza samo pri konstantni mocni obremenitvi diskov. Torej, samo v strezniskem okolju.:) Domac uporabnik nikol ne bo tako obremenil diska, da bi NCQ prisel do izraza, kvecjemu bi z njim se kaj izgubil.

Dejansko NCQ doda kratko zakasnitev v I/O zahtevo, zato, ker malo počaka, če bi se pojavila še kakšna, da bi se potem splačalo sortirati.

V bistvu to škodule skoraj samo pri povsem sekvenčnem branju diska. Profitiramo pa tudi že pri branju ene same datoteke, ki je npr. fragmentirana. Celo stari DOS bi na tak način znal izvleči kakšno korist.
Profitiramo pa tudi, kadar imamo več aktivnih programov vzporedno.

Ali X2 in 4Core delujeta kaj bolse pri convertanju movie formatov napram enega mocnega 1 corca?

Zgodovina sprememb…

Nikonja ::

Kolk jaz vem tu se pa najvec vidi razlika me 1jedrnim i vec jedrnim proc. !

Večjerdnike dobro izrablja tanov .NET 3.0, ki lahko uporablja večnitni GC in seveda Java, kjer lahko kreiramo niti po svoje in le te se primerno porazdelijo po jedrih. Pošteno kul zadeva, sam problem, ker nihče ne dela v Javi takih programov... :\ .NET 3.0 je pa komaj ven prišel oz. se firme še prilagajajo nanj.

hm, cudno, jest ne uporabljam ksnih hudih programov s podporo za vec jeder, pa se mi pri delu useeno hudo pozna, da vse delujo bolj gladko.

Ja seveda, če imaš XP SP2, potem imaš že navidezno podporo za večjedrnike. Nekako XP-ji že delno izrabijo dvojedrnika v tem smislu, da ti sistem vedno laufa, tudi če je eno jedro polno obremenjeno. Kar probaj. Z enim programom zaštopaj eno jedro, pa odpiraj okna... Vse gre švedno gladko. Pri enojedrniku bi moral čakati.

Ampak, če imaš pa program, ki je večniten oz. izrablja večjedrnost procesorjev, potem pa program leti. Še posebi se to pozna pri kakih špilih in pri javi. Aja pa seveda pri obdelavi videa in zvoka tudi. :)

jest sm biu rahlo sarkasticen. :D :)
torej, men osebno bolj prav pride dober multitasking, kot pa programje ki podpira vec jeder.

To je res ja. Samo kolko sem sprobal visto in convertanje movijev je simple bombasticna proti XPjem. Tam ze z en corcem lepo dela in racunalnik odziven napram XPjem ki totalno zablokira, kakersnokoli odpiranje drugih programov. So pa drugi problemi potem zarad kerih sem jo mogo odstranit, sej je nekaj iger blo prakticno neigrabilnih zaradi dosti nizjih fpsjev.

Anyway, upam da bodo prvi testi te Barcelone kmalo zunaj da vidimo nativnega 4 corca te.

Hister ::

Imam procesor AMD Athlon 64 5600+ X2 Dual-Core, AM2. Tovarniško priloženi hladilnik na ta procesor je zelo glasen. Ima še kdo podobne izkušnje s tem hladilnikom?
Kateri hladilnik mi priporočate - želim izredno tih z izredno dobrim hlajenjem? Nameravam namreč tud navijati procesor vendar želim tiho delovanje računalnika. Tako glasen kot je PC zdaj je nevzdržno.

OChack ::

ja uporab qfan al pa kj podobnga za varčevanje in tišino, večina am2 plat ma to. !

jutr drgač barcelona x4 uradno izide, da vidmo kaj so naredl pr AMDju.......no do jutr je intel sigurno najhitrejši procesor
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OChack ()

PrimozR ::

Scythe Infinity.

OCHack dej si mal polepšej post :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

OChack ::

ja sir :)
Int€l inside, IDIOT Outside

Blisk ::

Mene pa zanima sledeča zadeva.
Namreč slišim, da je prodaja AMD procesorjev drastično upadla, ker dela Intel boljše in cenejše procesorje.
Pa me zanima kaj je res in kaj ne?

Sem pa bolj na strani AMDja.
««
9 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katere procesorje ste že imeli (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
728684 (7578) H3ro1n
»

AMD Phenom (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Strojna oprema
133256995 (32453) Brane2
»

High-End računalnik (naveza amd/ati)!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
867128 (5180) Vuli
»

Kupujem procesor in plato,mnenja,cene. (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
24414232 (9509) Racunalnik
»

kateri procesor kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
816043 (4546) PrimozR

Več podobnih tem