» »

EU : Microsoft - 2 : 0

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

«
1
2 3

RejZoR ::

Ne vem kaj gre folku Media Player tolk na živce? Tam je,če pa ga nočeš uporabljat,ga pa ni treba. Sicer pa je WMP10 kar hud player,tako da ne vem čemu pritožbe... folku nikol ni prav...
Ja pa izvorno kodo bojo zaupal drugim. Malo morgen?
Bi JC (john Carmack) komu zaupal izvorno kodo Doom 3 Engina? Nope,ker bi to pomenilo smrt njegovemu profitu od licenciranja.
Okna™ so zaprt projekt,ne pa opensource zadeva tipa eMule:\
Sam enim pač ni jasno...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

borchi ::

dej ne oglašej se, če ne veš kaka je razlika med vpogledom v izvorno kodo in (nelegalno) uporabo te kode v drugih projektih, ok?
l'jga

pecorin ::

Ne vem kaj gre folku Media Player tolk na živce?

na zivce nam/vam/jim gre to, da je wmp vgrajen v windows. naj ga ms da k windowsom kot opcijo. lahko kot izbiro pri instalaciji ali pa tudi, da si jo naknadno instaliras z neta.
saj to je bilo tukaj ze 600x povedano.. eni si pac ne zapomnijo ko se gre za ms..

RejZoR ::

...pa naj razkrije izvorno kodo... to pove vse. Bi ti hotel razkrit skrivnost svojega uspeha komurkoli? In izvorna koda to je.
Če imaš izvorno kodo lahko delaš z njo kar hočeš,pri končnem produktu pa vžge le reverse engineering,kar pa ni vedno uspešno,niti pa ni zabavno ob tako kompleksni zadevi kot so Okna.

Glede WMP...
Zihr bi se nato našli ljudje ki bi se spet drli zakaj je treba prenašat 20MB iz neta za en player... verjemi nikol jim ne bo prav.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

camx ::

nikjer ne piše da je obvezna uporaba WMP, niti nikjer ne piše da je obvezno imeti Windows... Microsoft da to zraven - kdor hoče uporablja, kdor noče ne uporablja, pač pa namesti svoj "priljubljen" program... drugače pa kje je logika da bi mogu nekdo ki se je za to stvar trudu, vanjo vložil veliko časa in denarja, svoj izdelek "podarit" javnosti... če ste tolko proti Microsoftu pač lavfajte svoj linux al karkoli in pustite Microsoft na miru...

JerKoJ ::

res je da nikjer ne pise da je potrebna uporaba wmp ....
...napaka

si mogoce sel ze na www.zabavaj.se
mogoce ves zakaj se tam zahteva uporaba wmp, posledicno ie, posledicno windows
zato ker "edino" wmp zagotavlja dovolj visoko stopnjo varovanja
avtorskih pravic.

Ocitno cel preostali svet ne zna narediti necesa tako dobrega
ali pa je vse skupaj le posledica tega, da so vse komponente wmp, ie
vgrajene skoraj v samo jedro OS, cel ostali svet pa lahko le ugiba kako
ukaniti winse, da bo njihovim produktom vsaj priblizno delalo vse skupaj.

EU tukaj gleda naprej:
ocitno je da navadnim CD-jem bijejo leta, medtem ko je spletna prodaja v strmem vzponu
ce pa ms v svoj os s katerim ima 90% +plus trga uporabnikov vgrajuje tehnologijo,
ki je zmozna zagotoviti avtorstvo hkrati pa onemogoca tekmece (skriva protokole, ...)
potem bo ms tisti ki bo imel monopol
kajti ms se lahko brez problema odloci izdati nov audio codec, ki bo licencen in bo zanj
potrebno placati tudi za vsak prenos, hkrati pa onemogoci podporo vsem ostalim codecom

jasno je, da za varstno vsebin rabis samo podporo jedra in ce je ta dana samo wmp ne pa
tudi ostalim (realplayer, quicktime, ....) potem je za EU bolje da prepove wmp in ms
hkrati nalozi prikaz sourca, da bodo konkurencni izdelki tudi lahko dobili podporo jedra

Podobne zgodbe v zvezi z ms se bijejo se na ravni office, exchange, ie ...
vse samo zaradi tega ker so ms produkti priviligirani (ali celo vgrajeni)
nampram ostalim konkurencnim produktom.

Gost ::

Jaz laufam zgolj še linux, pa se mi vseeno zdi tale poteza prekleto bedna.

www.zabavaj.se -> problem je pri njih

c3R4R ::

Lahko rečem samo, bravo EU;) Sm ponosen član EU.
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

pipy ::

Logika je v tem da ma M$ s svojim mediaplayer-jem prednost ker vidi v izvorno kodo, druge programske hiše pa tega nimajo. Kolko je blo enkrat rečeno v eni od prejšnih novic pa bi naj dal na razpolago le del izvorne kode. Seveda je drugi problem to da je Mediaplayer vedno maneščen z winsi. Pomoje bi bilo bolše da bi ga pač prilagal zraven in si bi ga vsak zporabnik sam izbral če ga želi namestit. No saj enaki problem kot je z mediaplayerjem je tudi z IE le ta tukaj ni nobenega večjega podjetja ki se bi bunlo proti temu.
pipyemall

KoMar- ::

na zivce nam/vam/jim gre to, da je wmp vgrajen v windows. naj ga ms da k windowsom kot opcijo. lahko kot izbiro pri instalaciji ali pa tudi, da si jo naknadno instaliras z neta.


Ma sej nisi resen, no ;( Zraven Windowsov dobiš še kup drugega programja (npr. kalkulator, nekaj iger, etc.), pa se nihče ne pritožuje nad njimi... kot je že nekdo rekel - noben te ne sili, da ga uporabljaš, brez problema ga lahko izklopiš in uporabljaš svoj najljubši program. Sploh pa... če ti Windowsi niso všeč, bejž na Linux. Gluposti da ni večjih :\

hanibal ::

Die Hard M$ & Happy Slovenian Veseli December
From Europe with Love >:D


RajZor -
...pa naj razkrije izvorno kodo... to pove vse. Bi ti hotel razkrit skrivnost svojega uspeha komurkoli? In izvorna koda to je.

Free Software to pocne ves cas. Odkritje izvorne kode samo po sebi ne pomeni dajanje le-te v prosto uporabo. Obstajajo reci, ki sem jim rece EULA in to je tisto, kar zakonsko sciti program.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

NoOrdinary ::

vidm da eni osebno trpite ker more microsoft umakent media player iz windowsov :...(
vidm da je tud enim precej vseen če bi bil na svetu samo en operacijsk sistem, pa kva se bunite, ko da te odločitve kej vplivajo na vs, gre se za 80% ostalga folka ki ne zna in ker ma vse zraven tud ne pogleda konkurence, po en stran se rajzor kle razburja zarad media playerja, po drug stran pa reklamira firefox al opero al kva jest vem kva, ker je folk tko glup da še kr uporablja IE, em, IE ti tud podtaknejo zraven OSa, kot je cela umetnost se znebit messengerja itd. pa kaj tak folk sploh bere internetne strani o tem, pa za vs je dost samo naslov www.microsoft.com, ni da ni tm gor.
dol mi visi za ms, razen da je uspešno zavozu razvoj OS za PC za ene 10 let mu je ratal izpolent to, da res vsak trot zna nucat računalnik, da se majo trojanci in sranje možnost širt, no, sej zdej dobiš še windows™ spyware cleaner pa windows™ virus security center™ al kakšen izviren ime mu bojo dal, ki bo sicer verjeten 3x slabši od konkurence, mel bo pa ene 80% tržni delež, ampak bog ne dej da bi se konkurenca prtožla!!
brez ideje sem za podpis

pecorin ::

Ma sej nisi resen, no ;( Zraven Windowsov dobiš še kup drugega programja....

to kar dela je nepravicno oviranje konkurence. in to je prepovedano z zakonom.

če ti Windowsi niso všeč, bejž na Linux.
ne skrbi, sem ze zdavnaj zbezal.
torej zakaj se me ta novica tice? ker me pac moti ce se dogajajo tako nepravicne stvari..

camx ::

Windows je izdelek MS in ne vidim tukaj razloga zakaj ne bi smeli prilagati zraven svojih stvari (ki so "zstonj" zraven in jih ni treba posebej kupit)... to je isto kot da z avti ne bi smeli prodajati gume, sedežev...... pač ker potem Sparco in podobne firme ne morejo prodat svojih delov...

NoOrdinary ::

cime voz se okol samo z yugotm, gume ma, sedeže tud, oz ne samo ti, kr vsi se samo z yugotom okol vozmo pa bo, mislm, avto je kot vsi drugi al ne?
brez ideje sem za podpis

alexb ::

Meni se tudi ne zdi logicno, da nekemu podjetju narekujes kako naj naredi OS oz. kaj vse naj vkluci vanj.

Pa nisem proti open source programju - nasprotno. WMP mi ni vsec in ga uporabim le v skrajnem primeru, ce se mi MP Clasic kaj buni.

Kje se bo to ustavilo? Naslednje bo slikar potem pasjanja. Na koncu bo po zakljucku instalacije napisalo Welcome to windows .. zraven bo pa utripal c:\_

Kdo se pa vprasa glede uporabnikov? Vecini to ustreza. Sedaj bodo morali preko neta iskati player za media datoteke...

Mimogrede - ali ob instalaciji MAC OS-a dobimo Quicktime player ali ne?

alexb ::

NoOrdinary: sorry sam tako lowIQ komentar kot si ga zdele dihnu pa ze dolgo ne. Kje hudica ti govori, da moras voziti vse slabo. Ce realno pogledas lahko v winse navleces vse zivo. Od tega da ti spila spile stare 10 let ali pa 1 mesec, poganja celo morje aplikacij, podpira ogromno softwera, lahko gledas filme s poljubnim privzetim playerjem, gledas mail s thunderbirdom ali pegasusom ali eudoro..browsas po webu z opero ali firefoxom..



No daj povej, ali imas tako odprte moznosti v MAC OS?


Tvoj post bi imel smisel, ce se playerja ne bi dalo nadomestiti. Oz. ce se izrazim tvojemu post-u primerno - ce bi imel yugo prisvasane gume, armaturko z radiem in volanom iz ene same zlitine, ki bi bila nelocljiv del od plocevine yugeca. Prav tako zarnic ne bi mogel menjati, ampak bi moral menjati celotne luci - ali se bolje kr cel sprednji del avta :\

KoMar- ::

pecorin: v tem primeru Microsoft ne počne nič protizakonitega, preberi si komentarje nad mojim...
Ne bodi nestrpen do Microsofta za vsako ceno! Ima veliko napak in je gotovo zelo monopolistično usmerjen, vendar ni ravno vsaka njegova poteza napačna, sploh pa se je brezveze spravljati nanj v situacijah, kot je ta, kjer pri Redmondu niso naredili ničesar narobe.

linuxdady ::

Nak, cime, to je tako, kot da bi VW prodajal avtomobile na metričnih kolesnih obročih (feltnah) in istočasno partentiral izdelavo gum v metričnem sistemu. Kakšne možnosti bi potem imel Goodyear?

PS: Zagovorniki MS pozabljate, da je v večini primerov mogoče datoteke, ki so narejene za predvajanje z Mediaplayerjem z drugimi predvajalniki videti samo, če PROTIZAKONITO namestite še win32 codecs in razne dll-je, ki so ravno tako predmet avtorskih ali patentnih pravic. Na to temo sem vas enkrat že ozmerjal, pa se vas očitno nič ne prime. Microsoftovo pojmovanje lojalne konkurence je dvomljivo pod pogojem, da uporabniki upoštevajo pravice intelektualne lastnine. Ker pa mirno upam staviti letno plačo, da vas ima vsaj 95% na svojih računalih vsaj nekaj nelegalnega programja (velika večina pa celo sama Okna), ne bluzite o prav in narobe in o pravičnosti odločitve evropskega sodišča. V očeh tega istega sodišča ste namreč lopovi, MS pa oškodovanec.

KoMar- ::

Ali so mogoče multimedijski predvajalniki za Windows patentirani? :\

darkolord ::

Men se ne zdi nič narobe s tem, da je to pač en komplet OS in da userju ni treba nekaj ur po netu brskat, da bo najdu en player (zraven pa še par virusov dol potegnu), s katerim bo lahko gledal en bogi film...

Z-lot ::

>>> Ali so mogoče multimedijski predvajalniki za Windows patentirani? :\

Če tale reč o softverskih patentih začne veljati, potem zagotovo bodo.

alexb ::

Z-LOT: Dej tole tocno argumentiraj, ce tako zagotovo trdis. Povej kaj tocno je na katerem playerju spornega.
Ali je to samo se en navaden bljuz.

Bistri007 ::

Jaz sem včasih uporabljal RealOne za gledanje filmov. Potem pa mi je šlo na živce, da nisem mogel nastaviti glasnosti filma neodvisno od splošne glasnosti v sistemu. WMP pa mi je to omogočil.

BYE,BYE realone. Pa še pounu reklam ima notri...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

pecorin ::

marko_stamcar: seveda pocne nekaj nezakonitega. razlaga: ms ima na podrocju domacih OS monopol(ne moremo nic, tako pac zaenkrat je..). k windowsu vsili wmp ze ob instalaciji. uporabnik kupi racunalnik, namesti win in zeli pogledati videoposnetek, je pa tudi ze slisal za druge predvajalnike, ne samo wmp. pa si misli "ok ce je wmp ze instaliran, zakaj bi zdaj instaliral bsplayer, pac pogledam ta posnetek z wmp". ce bi ob instalaciji windowsa imel izbiro ce hoces namestiti wmp ali ne, potem bi se nekateri uporabniki odlocili, da wmp ne instalirajo, pa po instalaciji win dajo gor en drug player.
in sodisce se je odlocilo, da je ta ne-moznost izbire protizakonita.
jasno?

NoOrdinary ::

ma alexb dojel si bistvo, si se pa zraven še mal razburu zarad detajlov, glupo je že primerjat OS z avtom če se obregneš ob vsako stvar.
mislem pa vsakemu svoje, kaj je fora kle nm geekom trubit, ko si v pol ure po inštalaciji namestiš triljon programov, zamenaš u windowsih vse kr se da in jih takoj do konca poudejtaš, pa ne vem če firme od ns dobijo 5% dobička, ta gre največ iz rok uporabnikov ki se ne spoznajo preveč na računalnike, se jim tud u bistvu ni tok treba al pa enostaven nimajo časa, in s takim potezam microsoft lepo v rokavicah zavira konkurenco. Misl pa sej je kul player, a pa je tak problem ga dat za dol potegnt z njihove strani koker vse ostale playerje?
brez ideje sem za podpis

pecorin ::

pa ms-ju ni nihce rekel, da ne sme poleg windowsov na cd dati tudi wmp. samo, da imas ob instalaciji izbiro.
ms so tudi enako tozili za IE(da ne sme biti vgrajen v windows). ampak jih je potem ms preprical, da je IE nujno potreben za pravilno delovanje windowsov, tako da je lahko ostal tesno povezan z win.

camx ::

sej tisti ki vedo točno kaj rabijo, si bojo pobrali iz interneta program ki jim ustreza in uporabljali njega, ne vidim pa razloga zakaj ne bi MS v Windowse vključu WMP... dejte se v vlogo MSja: a vi ne bi hoteli da ljudje uporabljajo vaše izdelke (znotraj vašega izdelka), al bi krtko prodajali napov prazen izdelek(Windows brez nobenih dodatnih programov), s tem zaslužili manj na kos in prepustili to konkurenci ? vse je v denarju in če bi bli v vlogi Bill Gatesa me prav zanima kako bi ravnali...

alexb ::

No ordinary: Ok. Sej recimo da je en koscek resnice v tem. Ampak ce gledas stalisca podjetja si zelis potrebe uporabnikov cimbolje zadovoljiti. Torej jim das cim vec stvari zraven (vec dobis za svoj denar). To se pocne povsod in ni sporno.
Imas izbiro da jim das na razpolago pa recimo se 5 dodatnih playerjev, ter 3 browserje, 3 mail cliente, 5 chat klientov, 3 antiviruse in 4 addaware produkte. Sedaj pa si predstavljal podporo, ko bi vsak mel kombinacijo teh programov in bi vsi tezili MSu zakaj stvar ne dela. Pa bi MS rekel obrni se na proizvajalca in bi spet izpadel bad guy, ker nekaj "prodaja" supporta pa ni. Ce pa sploh ne bi bilo nic zraven, samo start meni pa control pannel bi pa uporabniki spet jokali kaj naj sedaj pocnejo?!

Dejte bit realni.

Poldi112 ::

Ne poslusas. Problem je da nimas izbire, ne da ti dajo program zraven.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CCfly ::

Tukaj ni problem izbira uporabnika. Microsoft naj svojemu operacijskemu sistemu priloži kar hoče, dokler ne izrinja tekmecev na nezakonit način.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

alexb ::

Pisuka poldi.

Povej kako izbiro bi rad?

Scenarij A

Nalozis WIN in nimas nic - gres na net in dljas.

Scenarij B

Nalozis WIN in med nalaganjem izbiras kateri player (moras met na CDju)

Scenarij C

Nalozis WIN in po defaultu imas WMP instaliran. Gres na net in zvleces poljubni player?

Trenutno je v veljvai scenarij C.

Kako lahko trdis da nimam izbire, ce pa imam na sistemu Media Player Classic. Mogoce imajo moji winsi bug?


Daj prosim razsvetli mi obzorje in mi povej tvoj scenarij.. po korakih. Vsekakor pa tvoja trditev, da nimam izbire ne drzi. Imam, ker ti lahko dokazem da lahko uporabljam 10 razlicnih playerjev. Torej tvoja trditev NE DRZI.

alexb ::

CCFly: No pa povej kje je meja? Jaz uporabljam zastonjski player. Kaj nezakonitega pa pocne MS?

CCfly ::

Zdaj ti moram pa še članek citirati:
... konkurentom na trgu programske opreme pa bo moral razkriti kodo Windowsov, s čimer bi bila omogočena učinkovita komunikacija njihovih izdelkov z Microsoftovimi.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Keyser Soze ::

NAj mi linuxdady pove kako je s tem nezakonitim nameščanjem kodekov in dlljev?

Drugače pa... V tem je samo veliko denarja vrženega stran namesto da bi ga porabili za kaj drugega. Konec koncev se mi ob teh temah zazdi, da bi bilo najbolje, da se sprejme EU patente in gre vse skupaj v k..... Bo vsaj mir. Boli me. Winsi mi omogočajo vse kar rabim in nimam z njimi nobenih problemov. (Naj mi nekdo nekaj nariše v ArchiCADu v Linuxu)

P.S.: XPji imajo eno lepo funkcijo... Da je lahko predvajalnik drugega proizvajalca default player multimedijskih datotek. WMPja pa se da odstranit iz sistema oz. onemogočit dostop do njega.

P.P.S.: JAh izvorno kodo razkriti. Jp, in potem počakamo dva tedna, da čudežno uide na splet pa bo rešen problem. Kdo bo pa potem odgovarjal?

CCfly ::

konkurentom na trgu

Ne uporabnik, konkurenti. Se pravi da Microsoft na podlagi prevlade na enem segmentu trga ne more osvojiti drugega, temveč da se postavi enako izhodišče tako za njega kot za njegove konkurente.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

alexb ::

CCfly: pa to je sam en izgovor. Sej so playerji konkurentov cisto lepo povezani z OSom. Izredno lepo tecejo.
In konkurenti pricakujejo od tega kaj? Da bo vec ljudi posegalo po teh drugih playerjih?

Se enkrats pa me zanima kako je s tem v MAC OS. Ali je izvorna koda na vpogled konkurentom?

pecorin ::

si je kdo dejansko prebral kaj o tej tozbi?

- tozba media player: ms je media player vgradil v windows. zato ga tozijo.
Microsoft bundled its media player (from now on WMP) into Windows, creating a dangerous situation in which, by sheer number of WMP existing, other competitors started in disadvantaged position in competing for the market of media resources and playback possibilities.

- tozba, da morajo razkriti izvorno kodo. nima cisto nobene zveze z wmp. in ni jim treba razkriti source code od windows, ampak dokumentacijo za protokole med klienti in serverjem v svojem serverskem OS.
Microsoft has abused of its position of monopoly creating dialogue protocols between server and client and then refused to reveal how those protocols worked, creating a situation in which only time and retro engineering could permit to non Microsoft programs to work. Note well, I am speaking of the documentation on the protocols, not on the API coding

CCfly ::

CCfly: pa to je sam en izgovor. Sej so playerji konkurentov cisto lepo povezani z OSom. Izredno lepo tecejo.

Govorimo o integraciji ne o playerju. O multimedijskih vsebinah. Playerji so samo vrata do vsebine. Tisti ki uporabniku ponudi boljšo integracijo zmaga. Če konkurenti nimajo dokumentacije od Windowsov so v podrejenem položaju.

In konkurenti pricakujejo od tega kaj? Da bo vec ljudi posegalo po teh drugih playerjih?

Ne da bodo uporabniki kupovali glasbo, filme, ... pri njih. Da bodo obiskovali njihovo vsebino. Da bodo dobili denar od oglaševalcev.

Se enkrat pa me zanima kako je s tem v MAC OS. Ali je izvorna koda na vpogled konkurentom?
Kot je rekel pecorin gre za API, ki ga Microsoft noče razkriti. Gre za izsiljevanje MS certified partnerjev, ki smejo nameščati le MS programe, drugače izgubijo svoje privilegije. Če ne verjameš si preberi kaj se je dogajajo v US, ko so MS obsodili. Tudi sojenje v EU je izredno zanimivo.
Za Apple ti ne bi znal povedati. Vem da je precej njegovega drobovja pod BSD licenco, precej stvari pa je čisto Applovih. Dosedaj se sicer še nihče ni pritoževal, da se Apple poslužuje nelegalnih prijemov.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

alexb ::

Hmm no ja. No recimo, da nekaj je na tem.


Za kateri API pa tocno gre? Ali je to skupek vecih APIjev?

Mogoce pa bi bila resitev v tem, da bi proizvajalci konkurenti sli proc od MS. Zakaj se ne bi obrnili k Linuxu. To bi pomenilo veckratno korist - boljse programje in predvsem vec programja za Linux, kar bi potegnilo vec uporabnikov na Linux platformo. Vec uporabnikov bi pomenilo vecjo nevarnost MSu, ki bi moral popustiti oz. se bolje potruditi pri svojih izdelkih.

Za zanimivost kaj se gre Apple http://www.slo-comp.net/news/?newsID=63...

Ce naj nekaj velja za MS naj tudi za ostale..

Poldi112 ::

Nimas moznosti ne imeti IE, messenger, ... Se jih ne da odinstalirat. In kot je rekel nekdo, integracija. Zato je netscape izgubil vojno. In zaradi te vojne so win danes tak zmazek kot so. Zal. In ce ne vidis nelojalne konkurence, potem se nimava kaj pogovarjat, ker govorim v zrak.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CCfly ::

Za kateri API pa tocno gre? Ali je to skupek vecih APIjev?
Če bi jih poznal danes ne bi govorili o tožbi proti Microsoftu. Dejstvo pa je da niso dostopni vsi potrebni API-ji. Tisti licenčni program, ki ga je MS začel po sodbi v US je pa bolj farsa.

Mogoce pa bi bila resitev v tem, da bi proizvajalci konkurenti sli proc od MS. Zakaj se ne bi obrnili k Linuxu. To bi pomenilo veckratno korist - boljse programje in predvsem vec programja za Linux, kar bi potegnilo vec uporabnikov na Linux platformo. Vec uporabnikov bi pomenilo vecjo nevarnost MSu, ki bi moral popustiti oz. se bolje potruditi pri svojih izdelkih.
Iz monopola se je težko izviti. Upam da nam bo uspelo priti do take situacije.

Za zanimivost kaj se gre Apple http://www.slo-comp.net/news/?newsID=63...

Ce naj nekaj velja za MS naj tudi za ostale..

Se strinjam.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

JerKoJ ::

ni le nekaj na tem alexb
vse je na tem

zakaj misls da se folk prtuzuje da se OO zaganja 10s, MO pa pod sekundo
enako z FF in IE ipd...

kot ze povedano program na OS lahko deluje le tako dobro kot mu podpore nudi OS
(ze davno so minili casi ko se je aplikacijam pustil prost dostop do vseh kotickov HW)
in MS zal svojim produktom nudi boljso podporo kot ostalim tujim proizvajalcem
predvsem na racun skrivanja protokolov, API-jev, dokumentacije, ...

in posledicno tuji programi ne morejo biti konkurencni lastnim MS

iz tega pa sledi da MS izkorisca svoj monopol OS (ki je recimo pridobljen legalno)
za pridobivanje trznega deleza (monopola) na podrocjih, ki niso OS
to pa je prepovedano

meni osebno ni nc narobe ce bi zraven winsov dobil zastonj n CD-jev programov,
vendar mi morja winsi omogocat da te programe odstranim in si namestim ostale,
ki delujejo enako hitro, enako dobro, ... pa ne le po zaslugi programerjev ampak
tudi zaradi podpore OS-a

minmax ::

jerkol... vse to je res. vendar je tudi simple fact, da je loading in linking zapletenih aplikacij pod linuxom narejen neucinkovito.

WordXP se ti v Wineu prej nalozi kot native OpenOffice. to pomeni iz nule, brez da bi bil kak del Win OSja notri. ... nekaj tu ne stima.

JerKoJ ::

se strinjam

moje mnenje je : enake moznosti za vse

ce je MO najboljsi program za pisarniska opravila naj pac ima monopol
enako naj velja za wmp, ie in vse ostale programe

ce so dobri (najboljsi) potem naj ima ms najvecji trzni delez
vendar naj bo prostor tudi za konkurenco, ki bo imela enake moznosti
sodelovanja OS kot da imajo MS izdelki, to kar ima MS zdaj pa
je dalec od enakih moznosti

glede linuxa se strinjam, vendar je to problem OS ne pa aplikacij
ker so win glede tega boljsi naj pac imajo vecji delez med desktop Os
ni s tem nic narobe

se enkrat da ne bo pomote, jest se strinjam z EU, ker MS OS (win)
priviligirajo MS izdelke in hkrati onemogocajo konkurenco,
ce pa zraven win dobim wmp zastonj pa mi je to samo vsec
(tehnicno se torej strinjam samo z razkritjem sourca ostalim)

darkolord ::

Sej APIjev se afaik ne da kar tko 'skrit'

CCfly ::

jerkol... vse to je res. vendar je tudi simple fact, da je loading in linking zapletenih aplikacij pod linuxom narejen neucinkovito.

IMO linking je narejen v redu, samo:
- OO ima celoten framework s seboj. Ta požre večino časa potrebnega za zagon. Ali je tak framework koristem bo pa pokazal čas.
- nekatere distribucije ne prelinkajo kritičnih paketov, kar se precej pozna na hitrosti (OO je že eden takih).
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CCfly ::

Sej APIjev se afaik ne da kar tko 'skrit'

Vprašaj tiste, ki sodelujejo pri projektu Wine.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

darkolord ::

Kljub temu mislim, da ma večino programov enake možnosti... če pa programerji ne poznajo sistema, je pa res težje (še bolj pa če delajo za več sistemov hkrati)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče Evropske unije razveljavilo milijardno globo za Intel

Oddelek: Novice / Tožbe
3311045 (9676) PaX_MaN
»

Kaj vse je Google obljubil EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
87304 (4972) SkipEU
»

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6320526 (18703) PaX_MaN
»

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Oddelek: Novice / Brskalniki
295258 (3620) MrStein
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014302 (10834) krho

Več podobnih tem