»

EU preiskuje Amazon zaradi suma utaje davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je začela podrobno preiskavo luksemburške podružnice spletnega velikana, ki ga podobno kot Apple bremenijo nepravilnosti pri določanju transfernih cen z namenom nezakonitega zniževanja davčne osnove v Luksemburgu, državo Luksemburg pa nedovoljene državne pomoči. Gre za razširitev junijske preiskave, ko sta se pod drobnogledom poleg navedenih podjetij znašla še Fiat in Starbucks.

Amazon večino prodaje v EU opravi prek luksemburške podružnice Amazon EU Sàrl. Davek na dobiček v Luksemburgu znaša 21 odstotkov, k temu pa je treba prišteti še 7-odstotno prispevno stopnjo za sklad za nezaposlene, kar efektivno obdavčitev dvigne skoraj na trideset odstotkov (mimogrede, v Sloveniji je dobiček pravnih oseb...

4 komentarji

Evropska komisija: Microsoft kršil protimonopolne zaveze

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj objavila uradno stališče, da je Microsoft kršil tri leta stare zaveze, ki jih je sprejel ob poravnavi s Komisijo zaradi monopola na trgu operacijskih sistemov. Tedaj so se s Komisijo sporazumeli, da bodo v zameno za zaustavitev postopka v vse nadaljnje verzije operacijskega sistema Windows za evropski trg naslednjih pet let vgradili izbirno okno, kjer bo lahko uporabnik izbral katerega izmed priljubljenih brskalnikov želi namestiti in uporabljati v svojem računalniku. Microsoft je zavezo spoštoval do lanskega februarja.

Tedaj je na trg poslal...

47 komentarjev

Microsoftu v EU grozi šest milijard evrov globe

ZDNet - Microsoft se je znašel v škripcih v EU, saj je Evropska komisija ugotovila, da je podjetje kršilo zaveze iz leta 2009, ki jih je podjetje dalo v zameno za ustavitev protimonopolnega postopka. Takrat je bila srž problema integracija brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer je Microsoft krnil konkurenco in izkoriščal monopolni položaj. Komisija tedaj ni zahtevala odstranitve IE iz Windows, ampak možnost izbire več brskalnikov. Microsoft se je konec istega leta s Komisijo sporazumel, da bo v vseh verzijah od Windows XP pri prvem zagonu brskalnika...

78 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

FTC dal zeleno luč Intelovemu prevzemu McAfeeja

vir: CNet
CNet - Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je sporočila, da nimajo zadržkov pri napovedanem Intelovem prevzemu podjetja McAfee. Zanj naj bi Intel odštel 7,68 milijarde dolarjev, kar bo največji prevzem v Intelovi 42-letni zgodovini. S prevzemom si želi Intel kupiti bližnjico do trga programske opreme za varovanje računalnikov, saj naj bi podobne funkcionalnosti vgradil že v prihajajoče procesorje.

Prav to je eden izmed razlogov za obotavljanje Evropske komisije, ki mora prav tako odobriti prevzem in je po FTC-jevem soglasju še zadnja prepreka. Evropska komisija še preučuje prevzem in preudarja, ali bi začeli podrobno preiskavo. Skrbi jih, da bi imel McAfee v Intelovih procesorjih dostop do nedokumentiranih funkcij, ki jih ostali...

8 komentarjev

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Delo - Kot poroča DELO, je Evropska komisija Microsoftu danes izrekla novo kazen, ker do oktobra 2007 ni spoštoval protimonopolnih zahtev Komisije. Tokrat bodo Microsoft olajšali za 899 milijonov EUR.

Kot je znano, je Microsoft šele 22. oktobra 2007 pristal na zahteve Evropske komisije glede zagotavljanja odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitve enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanju licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Komisija je Microsoft pred tem že kaznovala s 497 milijoni EUR kazni, Microsoft se je pritožil, vendar je sodišče EU v Luxembourgu je 17. septembra 2007 dalo prav Evropski komisiji.

29 komentarjev

Jutri: Razsodba o omejevanju svobodne gospodarske pobude v EU

več strani - Sodišče prve stopnje bo jutri razglasilo svojo sodbo v primeru zadeve Komisije EU proti Microsoft Corporation. Microsoftu je Komisija leta 2004 naložila denarno kazen 497 milijonov evrov, razkritje določenih program(er)skih vmesnikov ter izdajo različice Windows brez vgrajenega predvajalnika multimedijskih vsebin; ta se je na odločitev pritožil.

Če bo sodišče pritožbi ugodilo, bo s tem Komisiji poslalo jasno sporočilo, da omejevanje svobodne gospodarske pobude ni v skladu z načeli Evropske unije ter idealom svobodne in proste konkurence, ki naj bo neodvisna od vmešavanja izvršne oblasti.

32 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

Microsoft bo delil izvorno kodo Offica 2003

Reuters - Microsoft je napovedal, da bo vladnim organizacijam ponudil vpogled v izvorno kodo programskega paketa Office 2003. Tako naj bi največji idelovalec programske opreme na svetu vlade prepričal v varnost svojih izdelkov. Pri tem gre za nadaljevanje Microsoftovega programa za varnost vlad, ki ga je začel s predstavitvijo kode operacijskega sistema Windows več kot 30-im vladam po svetu. K vpogledu kode Offica je zaenkrat pristopila Velika Britanija. Več o tem.

Na novico nas je napotil junior.

35 komentarjev

EU : Microsoft - 1 : 0, finale v sredo

Mladina - Kot poroča Mladina, so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, z čimer ima evropski komisar za konkurenco povsem proste roke, da proti Microsoftu izreče denarno kazen. Kazen, ki lahko doseže do tri milijarde EUR (do višine 10% letnega prometa podjetja), bo predvidoma izrečena v sredo.

Do odločitve je prišlo po pogajanjih o poravnavi med EU in Microsoftom. Pogajanja so propadla, ker Microsoft ni želel spremeniti tržnega ravnanja v prihodnosti.

EU pač niso ZDA...

17 komentarjev

Spor o Windows Media Playerju

The inquirer -

Poročali smo že, da evropska komisija zaslišuje Microsoft zaradi domnevnega izkoriščanja monopola z integracijo Windows Media Playerja (WMP) v operacijski sistem, danes pa je znanega še nekaj več.

Microsoft je namreč opozoril komisijo, da bo, če ga prisilijo, da iz Windows odstrani WMP, primoran na novo napisati dobršen del kode operacijskega sistema, kar se bo odražalo v slabši kakovosti, ki je bodo deležni evropski uporabniki. Postavlja se seveda vprašanja, v kolikšni meri Microsoft pretirava.

Vemo, da so naprimer Embedded različice Windows zelo fleksibilne, prav tako pa obstajajo celó programi, ki WMP popolnoma odstranijo iz sistema. Zakaj torej Microsoft ne more storiti tega še na namizni različici?

V Redmondu smatrajo WMP kot funkcijo sistema, komisija pa kot...

30 komentarjev