» »

Intelektualna lastnina in copyleft

drejc ::

Sem šel pše enkrat brat tvoj post in vidim, da te nisem pravilno razumel. Pod komercialno aplikacijo sme jaz mislu na postavitev recimo serverja z mysqlom v osnovi, ti pa prodajo komercialnega programa, ki stoji na Mysql.


Večina svetovnega bančništva, trgovanja z vrednostnimi papirji in NGN telekomunikacijskih omrežij (modelov) bazira na aplikacijah grajenih na podatkovnih bazah. Tukaj leži keš, še posebej, ker ima vsaka taka corporate aplikacija tudi lite verzijo, v teh pa dominirajo opensource baze. Sam tok, da vidš da ni vse tolk nedolžno - free.

Pardon, moj zajeb, vendar ne vidim kaj sem tako bistvenega spregledal in kaj to spreminja v tej debati.


Dejstvo, da opensource ni zastonj nič bolj kot closedsource. To mi je prej nekdo demantiral. Tudi to, da bo recimo Exilian uvidel neumnost v svoji izjavi, da je odprtje kode debilizem. Ni, in se uveljavlja, vsaj v lowbudged razredu, kar pa daje motivacijo garažnim programerjem da se aplikacij lotijo morda tudi opensource way in pri tem zaslužijo.

Exilian ::

MasterMind: zato pa je program 100$ avto pa par 50k toliko... Prodajna cene se gleda na stroške in prodane kose.. torej: Avtov je malo prodanih (v slo par 10 kosov na model), in so veliki stroški, zato je prodajna cena par miljonov sit... Program se proda večrat kot se avtov (par 100 kosov v slo) in so manjši stroški kot pri avtu zato je prodajna cena pa 10k sit...

MasterMind: ja delajo sebi in meni škodo.. ali ti veš kako zakompleksana je izgradnja ene celovitne programske rešitve?? Potem se pa najde par 10 idiotov ki ti gre na svoje stroške razvijat isto programsko rešitev zastonj?? haloo people get a job..

s čim je linux skupnost na boljšem, ker kitajska uporablja linux?? Namesto da bi kupili Windows in bi lahko MS ta denar vložil v plače svojih delavcev (oziroma kupil par novih programerjev), ter razvoj novih tehnologij?

kopernik ::

Exilian:
Če ti nečesa ne razumeš, to ne pomeni, da je nemogoče ali nepredstavljivo. :\ Pač nisi na stopnji, da bi kaj takega razumel. In nobena, še tako logična razlaga, ti ne bo pomagala.

In glede razlogov ... meni včasih zapaše nekaj narediti, sprogramirati. Kar tako, brezveze, kako nedeljo popoldan ali pa dan po božiču. Včasih tudi moram kaj narediti, v svojem prostem času. Marsikaj je neuporabno za splošne množice, najde se pa kaj, kar je lahko za nekoga koristno. In zakaj bi tistih par črk "gnilo" na mojem disku, če lahko še nekomu pomagajo ? Naj poudarim, da nimam niti najmanjšega namena zgubljati časa in živcev s kako prodajo oz. reklamiranjem. Zame je navadna služba popolnoma dovolj.

Razlogov, zakaj ljudje to počnejo, je lahko še na miljone. Podjetja se lahko odločijo, da bodo svoje celotne produkte odprla in jih ponudila vsem na razpolago (njihovi motivi so lahko kakršnikoli). Lahko se najde skupina posameznikov, ki hoče "slavo" zaradi svojih umotvorov. Vse to je popolnoma nepomembno.

Taka je ta reč. Poznaš tisto zgodbo o ribiču, do katerega pristopi mlad poslovnež ?

Exilian ::

kopernik: pa nism jaz edini ki ne razumem.. ne razumejo podjetja širom sveta.. in samostojni programerji ki skušajo vnovčit svoje ideje..

glede tiste tvoje potrebe da v nedeljo popoldne nekaj programiraš: jaz govorim o folku ki mesece dela recimo kodo za prozornost v gnomu oz metacitiju, namesto bi se združili v podjetje in šli svojo kodo prodajat...

tako bi se ustvarjala mala zaprta podjetja z nadarjenimi ljudmi in veliko denarnega pretoka.. ne pa da gre vse v drugo smer... nasrkal bom pa jaz čez par let ko bom skušal dobit službo kot programer, pa bodo vsi rekli pjt pisat patch za openoffice...

zgodbice me ne ganejo..

Tarzan ::

... saj na svojo izgubo delajo izgubo tudi meni...



Evo, zadevi smo prišli do dna. Točno tale stavek se mi je pojavljal pred očmi ob vsakem prebranem odgovoru Exiliana. Že na začetku sem doumel, kaj v resnici njega muči. Kot Micro$oft ga zelo moti "nelojalna" konkurenca s strani Open Source-a.

Dragi Exilian, naj te ne skrbi, če si res tako brihten in sposoben ni vrag, da ne boš enkrat dobil genialne idejo za hud program, ki se bo potem prodajal kot vroče žemljice. Če si res dober programer, potem ti verjetno OSS community tako ali tako ne more škoditi.

Thomas ::

> Si tudi proti gibanju, ki zatrjuje, da je edino prav, da se software prodaja? Ker tako gibanje vodita Microsoft in Ballmer.

Ja, sem. Sranje Balmerja mi gre ravno tako na vsa jetra kot tistih, ki zahtevajo takojšnjo razlastitev Microsofta.

V tej vojni, sem jest proti obema. Proti Microsoftu ki ga vsaj 50% sestavlja sama ničevost, kot proti "računalniškim anarhistom", ki bi s tujim kurcem opletali po koprivah.

Exilian ::

Tarzan:
Nisem dober programer, vedar verjetno bom..

Zdej si pa tole predstavljaj... Si pošten človek, in delaš kot sp. v svoji trgovini kjer prodajaš nek stuff (ni važn).. Nato ti pride v sosedno stavbo nek idiot in odpre trgovino z točno istimi izdelki ter jih tala naokol zastonj... Kaj boš naredu??

ista stvar je tuki.. krog možnost za programerje se manjša. Vse manj je idej ki lahko vžgejo (to je že brane povedu) in vse manj je malih podjetij ki lahko kaj naredijo saj jih je popala OS skupnost s svojimi zastonj izdelki (pozor!! nisem eden izmed tistih ki verjame zgodbici da so velika podjetja kriva vsega)| velika podjetja pa tudi nemorejo zaposliti vseh programerjev...

torej je bila tvoja izjava zgrešena vsaj z moje perspektive..

kopernik ::

Exilian:
Če bomo programerji ostali brez službe (in najverjetneje enkrat bomo), se bo potrebno prekvalificirati :)) . To ne bo ne prvi ne zadnji poklic v zgodovini človeštva, ki bo poniknil.

Glede GNOME-a ali česa podobnega. So ljudje, ki imajo čas in voljo se ukvarjati s tem. In NIMAJO želje po zaslužku. Razlogov je lahko toliko, kolikor je ljudi. Lahko je to ideologija posameznika; želja po dokazovanju; ljubezen do nečesa majhnega, kar je zraslo; sovraštvo do Microsofta; želja po dodatnem znanju in izkušnjah ... gre se za veliko število ljudi. Po drugi strani pa lahko tudi marsikateri projekt propade, zaradi pomanjkanja interesa.

Očitno je nastala v družbi situacija, ko ima marsikdo dovolj časa za dodatne hobije. 95% ljudi pije pivo pred TV-jem, 5% pa počne kaj bolj koristnega.

EssEncE ::

Kaj boš naredu? Z nečem drugim se boš moral bavit.

Vsak človek ima pravico, da ne računa svojih storitev oz. produktov. Če hoče tudi celotno svoje življenje.

Thomas ::

> ter je v zakladnico prostega znanja prispeval malo več kot algoritem za reševanje matrike

BWAHAHAAHAHA! Pojma nimaš, miško. (Spet moja zlovešča formulacija z miškoti, z razlogom.)

Geniji na tem forumu in po vseh takih zakotjih sicer pravijo da to ni nič. Hehe ...

Na en link, za premislek. Link.

Tuki, maš metodo, ki prihrani 1 množenje od 8. Zato pa ima 15 seštevanj namesto 4. Nanaša se na splošno množenje 2x2 matrik.


Zdej gledam povsod po netu, če je kdo že kaj optimiziral kvadriranje matrik 2x2. To bi seveda "uničilo" pomembnost tegale recepta za matriko, ki sem ga dal. Zaenkrat nisem našel še nič.

Miškoti ... |O

Exilian ::

kopernik, essence:
no fino smo prišli zadevi od konca.. nimam več kj povedat.. razn to da pejt vsi vi težit še bmw, in ostalim naj talajo avte zastonj.. programerstvo kot poklic bo ra razpadu glih ko se bom jaz izobrazu za ta poklic.. fino..

Brane2 ::


Zdej si pa tole predstavljaj... Si pošten človek, in delaš kot sp. v svoji trgovini kjer prodajaš nek stuff (ni važn).. Nato ti pride v sosedno stavbo nek idiot in odpre trgovino z točno instimi izdelki ter jih tala naokol zastonj... Kaj boš naredu??


Heh. Guess what. Že videno. Vprašaj male trgovce, kaj si mislijo o Leclercu, Bauhausu itd itd.
Prišli smo v čase, ko v tam nekem Sostrem, polnem dedkov in babic, nihče več ne hodi v lokalno štacuno ampak se vsak dan vozijo kar nekaj kilometrov, sao zaradi ene kavice v Leclercu. Ena lokalštacuna je propadla pred dvema letoma, lokalni Mercator in druga štacunca se nekako še držita. Pa ni bilo konca sveta. Le maloprodaja se je zoptimizirala. Sedaj prodajajo tapravi prodajalci (mali in veliki), ne pa vsak, ki se je spomnu odpret trgovino.

IMHO bo enako s pisanjem softverja...
On the journey of life, I chose the psycho path.

EssEncE ::

Eilian

Tudi avte lahko kdo izdeluje in tala zastonj, če hoče. Tako, da smo vsi, ki kaj prodajamo ogroženi. Samo nimamo pa iracionalnih strahov kot ti.:\

Exilian ::

Brane: malo razloži kaj točno dela ta tvoja Leclercu?

kaj je pa s bauhausom.. saj majo pocen (ker velik prodajo) ampak še zmeri fajn služjo in imajo kup delavcev..



v računalništvu je stvar drugačna

Exilian ::

Essence: predvidevam da govoriš toliko ker si že nekaj prispeval v opensource "zakladnico", torej te prosim da mi daš avto.. Kot je rekel thomas bodte socialisti na vseh področjih...

Thomas ::

Jah, jest mam jasno ambicijo programerstvo zavtomatizirat. Ne ravno codinga, za to sem že prekratek, pač pa algoritmiranje.

Kaj bo z ostalimi poklici? Ista usoda jih čaka. Avtomatizacija. Konec manufakture. Oziroma celofakture.

Brane2 ::

Exilian:

Ko so tavelki odprli štacune in začelii prodajati "napol zastonj" je veliko malih štacun zaprlo vrata, ker enostavno niso uspele cenovno parirati velikim.

Nekako tako kot tvoj "idiot v sosednjem bloku."

Profitirali so kupci, konkurenca pa se je razredčila. Ostalo je manj igralcev, vendar so ti v povprečju večji.
On the journey of life, I chose the psycho path.

EssEncE ::

Jaz lahko rečem, da nobenemu ne dam nič zastonj. Kar pa ne pomeni, da kdo drug meni ne sme dati kaj zastonj. Ali da mi dajejo kar vse zastonj.

Socialisti ste ti in tebi podobni. Kar nekaj bi radi omejevali. Vsak lahko določa svojo ceno. Magar določi, da ti more on plačat za to da sprejmeš njegov produkt.

overlord_tm ::

s čim je linux skupnost na boljšem, ker kitajska uporablja linux?? Namesto da bi kupili Windows in bi lahko MS ta denar vložil v plače svojih delavcev, ter razvoj novih tehnologij?


Nč niso na boljšem razen tega da so lahko ponosni na to da cela država uporablja OpenS.

So pa na boljšem kitajci, ki jim ni treba hodt pol leta v službo samo za to da bodo lahko kupil en ušiv win.

Drgaš 1000x povedano. Če v življenju vidš samo $$$ potem ne boš razumel OpenS.

Za slavo ne za denar!:D

Pa poišč kaj je Linus reku. Nekak tkole gre: SW is like a sex, it's better when is free.

GeneralRatko ::

Avtov se ne tala zastonj, ker proizvodnja tudi nekaj košta, ane? Repliciranje kode pa stane zanemarljivo malo. Sploh pa so IMO patenti navadna svinjarija, še posebej če se jih prizna za več kot leto ali dve. Če lastnik patenta v tem času ni zmožen ustvariti dovolj dobička, jebi ga. S krajšim trajanjem patentov bi se razvoj dosti bolj povečal, saj bi se še več dela vložilo v čim boljše in inovativnejše izume. 8-)
Mimogrede, sam sem drugače pristaš komunističnega sistema in preziram folk, ki se grebe za denar. Ampak ok, socialistični sistem je v tem trenutku nekako idealen in bi ga še podprl, folk pač še vedno potrebuje nek korenček, da se bolj potrudi. Nikakor pa ni potrebe po tem, da bi kdo bajno služil z malenkostmi, za kar se zavzemajo pristaši patentov. :'(

Thomas ::

Tukajle teče pravzaprav več paralelnih debat. V enega od tokov je Maldić ravno natrosil kup neumnosti.

Siljenje v socializem je od daleč oslarija, od blizu zločin. Govoriti, kako intelektualno delo ni nič vredno, se spodobi samo neumnežem.

Trdim, da vehementno pozivanje na socializacijo znanja in privatizacijo vse druge krame je največji greh večine "software socialistov". Ki sami niso in ne bodo nikoli nič prispevali v zakladnico znanja.

Exilian ::

Brane: to še zmerja ne moreš primerjati z dogajanem v računalništvu, saj so ljudje ki so prej delali v majhnih trgovinah odšli delat v večje.

kaj naj pa programerji.. gremo delat za džabe ko bodo home-userji pogruntal da jim ni treba za nič v računalništvu plačevat??

EssEncE: :)... seveda je tebi všeč če je cel operaciski sistem zastonj.., meni bi bilo tudi (če se nebi zavedal prihodnosti).. Ampak zato da homeuserji prišparajo denar (nakar grejo ta denar zagont v trgovino), morajo vsak dan umerat podjetja, ki bi lahko drugače izkoristila tržno luknjo...


Očigledno ne veš kaj pomeni socializem.

Socializem je družbena ureditev kjer so si vsi ljudje enakovredni, ter vsi delujejo v skupno dobro (podobno kot opensource). večkrat glej novice ko pišejo kaj o Kitajski (tv dnevnik, delo->zapuščina titovih časov). V pravem socializmu sploh nebi bilo cen ampak bi bilo vse free...(neme raztrgat zarad tega sm napisu, v pravem, sepravi v ideologiji)

kopernik ::

exilian:
>Essence: predvidevam da govoriš toliko ker si že nekaj prispeval v opensource "zakladnico", torej te prosim da mi daš avto.. Kot je rekel thomas bodte socialisti na vseh področjih...

A zdej boš pa ti določal, kaj lahko dam in kaj ne ? Za avto sem moral plačati, za natipkati nekaj kode pa ne. Če bi lahko natipkal tak program, ki bi izdeloval avtomobile, bi bil "socialist" tudi na tem področju. Ne vem, če vidiš razliko. Jaz npr. porabim x ur za to, da nekaj sprogramiram. Vendar, ko to naredim, je moje delo končano. Vsak ga lahko po mili volji skopira in uporabi zase. Avto pa bi moral vsakič znova narediti, se pravi bi porabil n * x ur, kjer je n število avtomobilov.

GeneralRatko ::

Thomas, zakaj vedno najedaš s svojimi blodnjami? Če se ti zdi, da se vrednost intelektualnega dela šteje samo z dolarčki, ti lahko rečem samo IDIOT.

Exilian ::

kopernik: rekel sm ti že da me boli kurac za tvoje nedeljsko programiranje.. govorim o večjih projektih..

Thomas ::

Mladiću ... zate je vrednost avta v dolarjih, vrednost intelektualnega dela pa zate ni v dolarjih.

Eh, Mladiću ...

Exilian ::

overlord_tm: sm že napisu bom še enkrat.. za kitajski proračun nebi bil noben udarec 20k windowsov, za MS pa je... ter za njihove zaposlene tudi, ter za razvoj računalništva tudi.

Napisu sm tud že da se ne zgledujem po Linusu saj je model poslovni hlod.... Že samo z svojo slavo bi lahko iztržil več kot je.. kaj šele z linuxom...

GeneralRatko: lahko je tebi govort.. ko ti mamica hodi v službo zato da lahko ti vsak dan igraš 8ur na dan igrce...

kopernik ::

exilina:
No, mene pa boli kurac za tvoje jamranje in jadikovanje o usodi. Znajdi se ...

Exilian ::

Zakaj si se potem sploh umešal v pogovor.. pa nevem kako lahko sploh postavljaš svoje nedelsko programiranje ter os projekte v isto skledo..??

Thomas ::

No, vsekakor jest zmagujem s "svojimi" tezami o avtomatizaciji. Strmoglavljanju cen in podobnem.

Dogajanja potekajo v tapravi smeri. Na temle področju je to že precej jasno. ;)

kopernik ::

exilian:
Moje nedeljsko programiranje marsikdaj pomeni delček enega velikega projekta. Enega največjih sploh, kar se tiče razvojnih okolij za programiranje. In če postaviš sto takih nedelj tisoč programerjev skupaj, dobiš velike projekte, ki ti grejo tako v nos.

GeneralRatko ::

Lej exilian, ti mešaš socializem pa komunizem. Trenutno se komunizem očitno še ne obnese, socializem pa bi se komot že sedaj, če ga seveda ne bi načrtno rušili perverzni grebatorji, ampak pustimo to. Socializem je pravzaprav zelo mila oblika kapitalizma, kjer vsi delajo v splošno korist, a vseeno 'bolj zaslužni' dobijo tudi večje plače, nekako tako kot v dobri stari Jugi. V komunizmu pač dobijo vsi enako denarja, ne glede na uspešnost. Tako da v socializmu obstaja tisti 'korenček', ki motivira folk k ustvarjanju. Je pa res, da v socializmu ne moreš postati bajno bogat. Kar pa je tako ali tako le perverznost, IMO. :))
Drugače pa moja mami ne hodi v službo, če te ravno zanima. Pa tudi igric ne igram 8 ur na dan. Ne vem, a si me morda s kom zamenjal, ali pa me samo zlobno izzivaš? :|

Roadkill ::

Exillian... pa ti misliš, da boš obogatel s skriptanjem v neki mali firmici?
Edino taki programerji se po mojem lahko bojijo OS comunityja.

Če misliš, da bodo malu večino programja izdelovali "OS freaki", se pa preusmeri v razvoj programiranja. R&D
In meni se zdi, da je dela za programerje zmerom več. Samo na žalost je to večinoma skriptanje v kakem IBM produktu, ki ne sodi ravno med najbolje plačana dela...

Thomas ::

Exilian ...

Zanj imam eno vrsto razumevanja. NI PRAV, da zastonjska programska oprema dobiva državno podporo. To je dumping. Če ni dovoljen pri vrečevini, plastiki, advokatskih storitvah ... naj ne bo dovoljen niti pri programiranju. Ali pa naj bo dovoljen povsod. Naj kupujem še dumping rezervne dele za avto!

Ampak če nek nedeljski programer izbriše vso programersko industrijo pa - so be it!

Ne prostovoljno delo, avtomatizacija bo požrla vse poklice. Tole je samo za vzorec in za začetek.

Exilian ::

ratko: samo izzivam te... poglej sem srb in ti povem da si ne želim v jugo.. Zakaj?? ker so v jugi bili lenuhi tako dobro plačani kot so bili delavni ljudje.. (primer so oficirji v jna). Torej si ti enden izmed tistih ne razgledanih ljudi ki sodijo vštric z mojimi sošolci na fri-ji...

Socializem in komunizem bosta vžgala ko bomo vsi ljudje ENAKI... pojdi brat "TA KRASNI NOVI SVET".
--------------------
Ne ni prav da nedelsko popoldne izloči vso programersko industrijo iz igre, saj bom tako nastradal prav jaz, ki sem nedolžen v vsej tej vojni, saj nisem niti še faxsa končal...Če naj bo programje zaston naj bo še hrana, ter elektrika, ter..... (malo pretiravam.. zaenkrat os še ni tako nevaren za gospodarstvo, vendar še bo..)

Ne vem če se vi zavedate kaj pomeni konec računalniških velikanov?? Ne vem kdo bo potem razvijal nove tehnologije?? nedelski sprehodi v čipe??

Exilian ::

Thomas: avtomatizacija ne bo še lep čas (verjetno ko bom bil dedek), takrat bodo zadeve temeljit drugačne..

Exilian ::

ma jaz grem spat.. se vidmo mogoče na predavanju.. bolj da imate zagovorniki os-ja debele skripte s sabo, ker si boste šli glavo razbijat ko bom končal z vami...

GeneralRatko ::

exilian, vem da me izzivaš, tisto je bilo retorično vprašanje, doh! :D V jugi so bili res lenuhi plačani. Ampak to ni bil problem, verjemi, problem je bil v tistih, ki so želeli še več. Pohlepen folk, ki ga ni po Titovi smrti nihče več hotel krotiti.
In ja, tudi jaz sem na fri-ju. Bi si pa upal trdit, da ne sodim skupaj z nerazgledanimi. Če se nekdo ne strinja s teboj, še ne pomeni, da je nerazgledan. Morda pa na zadevo gleda z nekega drugega zornega kota, ki ga sam še nisi odkril. :)
ps: Če pa preprosto nočeš odkriti tega zornega kota, se pa žal ne moremo več kaj dosti pogovarjati. :'(

marS ::

eh, otroci....še faksov niste končali...pa bi se šli eni kapitalizma, drugi pa ljubijo socializem, prav veselo bo, ko boste na trgu, ko bom kake storitve spet rabil.
ma sm mislu da so programerji mal bol razgledan, tale debata tukaj me je kar presenetla....folk ki naj bi skrbel za razvoj, šel proti avtomatizaciji, kot govori thomas, pa prbiti 300 na uro z nekimi neumnostmi.
ejj fantje, zbudte se!!! Open Source is Here!! Nikoli več ne bo tako kot je bilo :D (to je že nekdo rekel)
zanima me kaj o tem poslovnem modelu pravijo ekonomisti? pa na kakem višjem nivoju kot exilian, plizzzzz.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Crimson_Shadow ::

None live alone, save they who will not share their fortune with those around them.

Jp, in to je tudi en del filozofije open sourca.
We create worlds

WarpedGone ::

Ena stvar pozabljate:
Napisati odličen software je čisto nekaj drugega kot pa ta software odlično proda(ja)ti. Programiranje in marketing ne gresta ravno z roko v roki. Al delaš neki al pa delaš ta drugo. Ne poznam navdušenga programerja, ki bi bil tudi navdušen prodajalec. To pač ne nastopa pogosto skupaj, ne vem zakaj.

In v tem tiči bistvo zastonj softvera. Obstaja armada ljudi, ki ima svoj hobi. Ta hobi ima precej nizke tekoče stroške. Je sicer en malo večji periodični strošek, ki pa se ga da z normalno plačo povsem spodobno servisirati. In ti ljudje radi programirajo. Nimajo pa časa vzpostavljati prodajnih mrež, si delati reklamo, voditi poslovne knjige in skrbeti zarad davkarije etc. Uživajo v tem da rešujejo probleme, ki si jih zastavljajo sami. Njihova nagrada je delujoč program in občutek dosežka ko ga lahk pokažejo kolegu ala 'Ej, pazi tole ..' Zatonj softver in vse kar je tle zram je čisto logična posledica.

Iz tega sedaj naredit samostojen biznis na dolgi rok pa je čisto druga pesem.

Primerjava z avtomobilsko industrijo je povsem zgrešena. Če bi si lahko avto sprintali na domačem 3D printerju in pri tem skurili za 10SIT tinte bi se veliko ljudi vozilo okol v OS avtomobilih v katerem bi bil kak kos po lastnem designu narejen. BMW bi verjetno tut jamral kako je to slabo za industrijo in nevarno za družbo in napredek...

BTW: na FRIju učijo marsikaj. Programirat pač ne.
Zbogom in hvala za vse ribe

gasperino ::

Eh, Exy....

edina stvar, ki te žene, da piše te bedarije, je strah. Ne vem v bistvu česa te je strah. Govoriš o tem, da so boljši plačani bolje in slabši plačani slabše. Če imajo zagovorniki opensource slabše ideje in slabše delajo, potem ne vem zakaj bi se ti bal. Saj si dober programer in znaš zase poskrbet. Če drugim ne bo uspelu, bo to toliko bolje zate, saj bo več možnosti, da bo tvoja ideja prej videna oz. opažena.
Zakaj moraš za prepričevanje porabit cca 30 postov mi pa ni jasno. Očitno je strah prevelik. Te je strah, ko nekdo drug drugače razmišlja od tebe? Ti mogoče pokaže, da njegov model ni slab, pa potem ti začneš dvomiti o sebi. Ampak tega si pa ja ne smeš privoščit. Tako si pač vzgojen. Vsaj tako praviš v svojih postih.
Kot so že drugi napisali, noben te ne sili kako moraš razmišljat, zakaj to počneš ti?
Verjetno bi bilo najbolje, da kar uvedemo sežiganje heretikov na grmadi, sej bomo samo tako poskrbel, da bo kapitalizem cvetel naprej. Pa nimam nič proti kapitalizmu.

eh ja...

Poldi112 ::

Exillian:
>Zdej si pa tole predstavljaj... Si pošten človek, in delaš kot sp. v svoji trgovini kjer prodajaš nek stuff (ni važn).. Nato ti pride v sosedno stavbo nek idiot in odpre trgovino z točno istimi izdelki ter jih tala naokol zastonj... Kaj boš naredu??


Takrat je cas da ugotovis, da ce on uspeva, ti pa ne, mogoce ni on tisti, ki je idiot...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

minmax ::

thomas: kaj pa če je država bila samo dober gospodar in je vrgla stran 10 miljonov za free software programerje, zato da je od microsofta iztržila recimo 100 miljonski popust v treh letih... (hipotetično recimo, verjetno je to samo eden od vzrokov)

ne vem, če zagovarjaš surovi kapitalizem potem ne vidim kaj je tu narobe. dober managmentski preblisk v državni upravi, saj so na legalen način prihranili tvoj denar?

gpg ::

Phoebus ::

Thomas: Verjamem, da imaš na računalniku M$ Win + M$ Office + kak program za grafiko + kak program za kaj drugega. Povej mi, thomas. A si imel že prej kake windowse? A si imel že prej kak office? In pomisli, kolk si plačal za to? Saj kot tak zagovornik softverskih patentov pridno plačuješ ves softver, ane? Saj vem, da daš raje miljon za softver kot pa za avto, ane.

BigWhale ::

Takole bom povedal, jaz nisem proti software patentom. Jih podpiram, intelektualno lastnino je treba zascititi. Vedar ne v taki obliki kot je to narejno sedaj, ko se moram jaz, kot samostojni programer sprasevati ali bom z mojim naslednim hello world programom krsil kak patent.

Nic nimam proti komercialnim programom, naj jih ljudje razvijajom tudi jaz jih, taksne programe, kjer ljudje placujejo deset tisoce dolarjev za njih.

Jaz bi rad to, da imamo ljudje moznost izbire, brez enforcanja in vsiljevanja raznih mikrosoftov njihovih zaprtih standardov in bebavih patentov. Ce nekdo naredi avto, naj ga naredi samo naj mi ne tupi kake prevleke lahko dam na sedeze in po kakih cesatah mi je dovoljeno vozit in da moj avto pod nobenim pogojem ne sme biti rdece barve... Tega enostavno ne maram.

Pa da mi nekdo slucajno ne prepove, da si naredim svoj avto in ga dam naprej zastonj, ce mi pase. Problem industrije je v tem, da je nepredstavljivo to, da lahko jaz (ali pa microsoft) svoj izdelek s prakticno nic stroski razmnozimo v 500 milijard kopij... Ni nam treba vsakega posebaj skupaj sraufat. V tem je ves hec. Ko bo imela avto industrija svoj 'fotokopirc' za avte, se bo hitro nasel nekdo, ki jih bo kopiral po smesno niski ceni ali pa kar free of charge.

Zajaj open source? Zato, ker je poslovni model open sourca tak, da ti omogoca svobodo, tako razvijalcu, kot tudi uporabniku. Ce ne razumete poslovnega (tistega strogo kapitalisticnega) modela open sourca se ne pomeni, da je zadeva zanic in da stvar ne deluje. Vse se da, ce se clovek znajde.

Ko imas 50 strank, ti nekatere ratajo bolj pomembne, druge spet manj, ene so ti pa nepomembne, slednjim reces, naj si kar sami vgradjo nek feature, saj imajo kodo ali pa pocakajo nate, da se bos blagovoljil to narediti, ker zdaj imas druge bolj pomembne stranke.

"Skrit treba source!", to je najvecji strah vecine developerjev. Veste kaj, userju je prav vseen kamelji prdec za vas source. 90% userjev se ne ve kaj je source, 90% ostalih, pa ga ne zns prevesti - spraviti v delujoco obliko.

Konkurenca? Konkurenca je zdrava, boste vsaj zmigali vase lenme riti in zaceli delat programe, ki delajo tako kot se spodobi, da ne bo vedno ostajalo pri "jah, morate hardware ndgradit, pa vam bo nova verzija mojega programa delala". Pa tudi vecina konkurence je bolj tako, tako.

To da bo pa nekdo vzel vaso open source resitev in jo prodal naprej... Pa naj jo, avtor ste se vedno vi in to se mora v programu jasno videt.

No ja, kdor razume, razeme, kdor pa ne, si je pa sam krov, kaj pa zivi v neki luknji, ven na sonce naj prileze.


Pa dobro jutro vsem! :)

Thomas ::

Država lahko:

- kupi kar je na tržišču

- vzame, kar je na tržišču zastonj

- pomaga s spodbudami podjetjem

Da pa MID financira nepodjetniško konkurenco, ali pa da ministrstvo za kmetijstvo financira neke nekmete, zato da bo državna uprava imela cenejšo prehrano ... tega pa ni v pravilih.

p.s.

Kaj M$ Ofiice?

BigWhale ::

MID financira, da bodo VSI imeli ceneje, ne samo oni...

PS: Jasno, da ne bodo financirali nekaj, da se bo lahko to prodajalo naprej... :) Zato financira samo neprofitnim organizacijam in ne pojetjem.

Thomas ::

Z BWjem se popolnoma strinjam, razen v delu, ko pravi, da bi morala biti cena odraz stroškov. Ceno naj vsak nabije po svoje. Od 0 do milijarde dolarjev in več po kosu, kakor mu ljubo in drago.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11327808 (23144) hanibal
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723320 (20096) Daedalus
»

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
16814984 (12260) Jux
»

Eben Moglen v Ljubljani!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
72350 (2350) Masamune
»

Intelektualna lastnina in copyleft (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26714511 (14511) Exilian

Več podobnih tem