» »

Intelektualna lastnina in copyleft

Thomas ::

> MID financira, da bodo VSI imeli ceneje, ne samo oni...

Tudi ministrstvo za kmetijstvo še vedno ne bi bilo upravičeno za financiranje nekmetov, da bi bila hrana v Sloveniji cenejša za vse.

MID lahko financira Linux Enterpise Spodnja Polskava d.o.o., ki daje potem Linux naokoli zastonj, živi pa od svetovanja za uporabnike. Od hidden costs Linuxa. To, do neke mere, država lahko dela.

Ne sme pa spodbujati dela na črno.

BigWhale ::

Ne pravim, da mora biti cena odraz stroskov ampak samo to, da takrat ko nekaj 'proizvajas' brez stroskov, lahko to talas zastonj naokrog, brez da bi te kaj (financno) bolelo. Zato se ti bo splacalo dati to naprej po smesno nizki ceni, ker imas vec moznosti (ne nujno da), da prodas vec kot sosed, ki to prodaja po smesno visoki ceni.

PS: Delo na crno... To je vprasanje bolj filozofske narave, pisanje fs/oss programja, bi lahko bilo delo na crno samo posredno. Financiranje s strani mida samo za tiste, ki nekaj dajejo, zivijo pa od necesa drugega je pa precejm utna zadeva. To je tezko kontrolirati pa zelo lahko zlorabiti... Sicer pa MID ukinjajo... Tako da...

Thomas ::

Lej, a veš kaj bom rekel. Če EU tako skrbi monopol Majkrosofta, lahko z astronomskimi denarji EU financira EU-Linux ltd.

Ta bo poskrbel za evropeizacijo Linuxa in za zastonjske verzije vsem državljanom EU in pridruženih članic.

Ma več denarja (EU) kot MS. Samo to je:

- v nasprotju s pravili WTO

- tega si ne drznejo celo ameriški kapitalisti, penzionski skladi bistveno bogatejši od Gatesa, ker ne verjamejo v uspeh takega projekta.

No, ampak pravila WTO bi morda lahko obšli in lansirali LinEUx Corporation s tem istim namenom. Zastonjsko preskrbo vseh Evropejcev z OSji. Ampak se ne zgodi.

ahac ::

Thomas: Z tem bi priviligiral 1 distro Linuxa.. in zatiral Mandrake, Suse, itd..
V tistem Linuxu bi se pa verjetno tudi odločil samo na KDA ali Gnome.. samo za 1 browser, samo za 1 Office..
Verjetno ti je jasno, da je to v nasprotju z tem za kar se opensource community zavzema.

ps. Exilian:
ti men samo lepo povej zakaj se ljudje mučjo pisat programe (čas je denar, pluš še račun za elektriko), zato da lahko nato talajo kodo zastonj? Dons smo se to pogovarjal s kolegi na faksu (ja na fri hodm), pa nobenmu ni bilo jasno.

Čez par let bo tudi vam jasno, da se tudi z opensource lahko služi denar. Tudi firma, kjer delam, to počasi dojema (pa je MS partner).
Itak.. vi niste naredil Slo-Techa ali Slo-compa.. vi niste naredil Fri-info.. če bi bili vsi taki potem vseh teh strani ne bi bilo, ker se po vaše verjetno komercialno ne izplačajo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Thomas ::

Kakorkoli se država vmešava v ekonomijo, s kakršnimikoli dobrimi nameni že, je to vprašljivo. Državni intervencionizem je dvomljiva zadeva, tudi strogo omejevana v EU.

A je to pametno ali ne ... trenutno je pač zelo restriktivno urejena ta reč. Druga tema to.

Sicer pa nisem niti proti freewareu niti proti openwareu. Niti proti MSju.

-------------------------------------------------------------------

PROTI čemu pa sem? Proti nacionalizaciji vse intelektualne lastnine, DOKLER se ne podržavlja tudi vsa druga lastnina.

S pristavkom, da lahko dajo v prost obtok vsi programerji svoje produkte, z izvorno kodo vred, če tako želijo. To je nacionalizacija od spodaj, izkazovanje dobrodelnosti s strani ljudi, ki zastonj razdajajo svojo lastnino. Prav, nič narobe.

Ampak če pa država to dela (na kateremkoli gospodarskem področju), je pa to dumping. Če vrtičkarjem pomaga, da zastonjsko solato delijo po tržnici in izrivajo branjevke, to ni dopustno. Vrtičkarji naj kar delijo svojo zastonjsko solato, vendar naj zato ne pričakujejo še državne pomoči zraven. Vsak sme tudi prodajati tolarske bankovce po 70% ceni, če tako želi. Toda da bi dobil garancije države, namenjene sicer bankam ... pa to ne gre. To bi bilo direktno spodkopavanje ekonomije.

-------------------------------------------------------------------

Anyway ... duh je iz steklenice že ušel. Vrniti ga ne bo več mogoče. Intelektualna lastnina se bo pa pocenila, drastično. Tudi avtomobili in vse. Give away economy bo, treba je prepričati edinole še kmete, zidarje, šoferje ... Samo ne bo šlo. Ne, dokler nimamo umetnih šoferjev, zidarjev, kmetov ...

Thomas ::

> Si je intelektualno lastnino resnično lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Ali pa je vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Tele ideologije ne maram. Preveč je maoistična. "Kmet se trudi v potu svojega obraza, tile programerji so se pa itak vsega naučili od drugih, zdaj samo še tipkajo!"

Teh, ki to pridigajo ne maram. Pa četudi se potem izvijajo, da niso tega mislili. Kot minimax. V resnici je tudi kmet sadil krompir nekje, kjer so "velikani" (predniki) že davno izkrčili gozd. Slišal je po nacionalnem radiu, kaj ga varuje koloradarja in še mnogo tega.

Če si socialist, bodi kot Sveti Martin! Presekaj svoj plašč na pol in ga daj nagemu beraču. Ne da k temu nagovarjaš (siliš) druge!

poweroff ::

Thomas, a država naj pa kar lepo "subvencionira" monopolista? Točno to počne z nakupom MS izdelkov.

Poglej na zadevo iz druge plati. S tem, ko nameni nekaj malega denarja open source projektom, si zagotavlja bolša pogajaska izhodišča z Microsoftom. Da milijon open sourcu in dobi 5 milijonov popusta pri MSju. Na kratek rok.

Na dolgi rok pa se OpenOffice tako razvije, da čez nekaj let ne rabi kupovati od MSja nič več. Ali pač - samo v em primeru mora MS ponuditi nekaj zelo boljšega. To pa koristi razvoju. (tipičen primer: MS je napovedal, da ne bodo več razvijali internet explorerja... po pojavu Firefoxa so pa že začeli razmišljati drugače -- torej imamo razvoj, ki ga je vzpodbudila konkurenca)

Gre torej za čisto kapitalistično logiko. Ne vem kje vidiš tukaj socializem?
sudo poweroff

Thomas ::

Problem vidim tam, ko država stopi med kapitaliste. Kot bi prišel direktor igralnice špilat med hazarderje. To je nedopustno.

Državni kapitalizem, oziroma socializem (je ista figa) je slab. Ker nikoli ni nek Janez (ali Billy) enakopraven z državo.

Če države tako zelo rabijo nek alternativen OS, naj pomagajo kakšnemu podjetju LinUEx d.o.o. Če že. Naj od njega nabavijo OS za po letu 2010, s predplačilom zdaj.

Če si upajo.

Naj nabavijo krompir iz Malezije z rokom dobave 2010. Ali pa iz Dolenjske.

Je čist isto.

Thomas ::

Ali pa naj rečejo. Od podjetja tega pa tega, smo kupili milijon kosov Linuxa po ceni 0 SIT za kopijo. Cena skupa 0 SIT.

Nej gre to vse potem tudi skozi revizije, jasno, pa nimam nič proti.

Če pa nek minister začne dirigirati, kakšen krompir ali OSe bodo prodajali Slovenski kramarji, je pa to že preseganje pristojnosti ministrstva.

To je stvar kupcev in kramarjev. Država je tudi samo kupec. Ne politbiro, ki bo rekel "Gates ma preveč $$$, zato bomo mi financirali njegovo konkurenco".

To NE GRE.

Ja?

minmax ::

thomas... pol jaz tvoj kapitalizem cist narobe razumem. ... namrec iz tvojih preteklih postov je bistvo brutalnega kapitalizma to, da predpostavlja, da legalno=legitimno. in da velja za vse enako - za podjetja, drzavo in posamezne proste programerje.

aja ti si pa predstavljas brutalni kapitalizem za podjetja, vsi ostali cleni druzbe pa nimajo kaj mrdat in imajo edino dolznost in pravico tem podjetjem sluzit in zapravljat denar v njih?

zanimiv koncept. sicer ga ne podpiram, ampak vseeno zanimiv.

Thomas ::

> aja ti si pa predstavljas brutalni kapitalizem za podjetja, vsi ostali cleni druzbe pa nimajo kaj mrdat in imajo edino dolznost in pravico tem podjetjem sluzit in zapravljat denar v njih?

Kupijo ali ne kupijo. Uspejo prodati ali ne uspejo prodati.

Država lahko pomaga recimo vsem brezposelnim ali kako drugače socialno depriviligiranim. Jasno.

Lahko država pomaga Oplu? Lahko, z nakupom avtomobilov pri njem, če ima Opel boljše pogoje od drugih.

Sicer so intervencije v gospodarstvo so zelo omejene. EU, WTO ...

Se sme država kot politbiro odločiti, da bo "po domače" pomagala Linuxu?

Ne.

Micki?

Ja.

Thomas ::

> aja ti si pa predstavljas brutalni kapitalizem za podjetja

Seveda. Kapitalizem velja za podjetja. Za koga pa drugega?

Potrošniki pa svoj denar dajejo, kamor oni hočejo. Ne potrebujejo šepetalne države, da naj raje kupijo dolenjski kot gorenjski krompir. Ali šlezijski.

A smo v EU in WTO?

Al bi rajš nazaj v socializem?

Vsaj napol?

Thomas ::

Nej država da razpis za OS. Katerega se lahko udeležijo vsi.

Pa naj prideta MS s svojo kramo in Linux_Slovenija s svojo. Ponudbo ...

Potem naj pa država odkupi milijon kopij Linuxa po 0 SIT v Slovenščini.

No problem.

Linux_Slovenija naj od tistih 0 milijonov SIT kar nameni 20 milijonov za prevode. Pol manj kot Majkrosoft Slovenija.

Bilance špilajo, OK.

:D

------------------

Če bi pa država rada strateško posegla v razvoj, naj spet da razpis. Ministrstvo za znanost prispeva toliko in toliko za razvoj OSov. Pa naj se spet prijavijo vsi ...


A še komu ni kej jasno? Ker meni se ne ljubi več pisat.

Brane2 ::

Pa saj zunaj načeloma delajo nekako tako.

Linux, pravzaprav GNU/Linux je mozaik, sestavljen iz tisočev kockic. Vsake toliko ugotovijo, da bi z njim lahko lepo rešili kak problem, le kaka kocka ali dve jim manjkajo za popolno sliko. Plačajo za razvoj teh kock in s vsem skupaj rešijo problem. Nova koda je "splošno dobro", ki ga lahko uporabijo pri reševanju naslednjega problema.

Naš cesar bi lahko recimo ugotovil, da mu knjigovodstvo šepa že dolga leta in se pozanimal, koliko bi stalo, da bi kje kak odpr team razvil denimo OS softver za knjigovodsto/računovodstvo. KOneckoncev imamo pardesettisoč majhnih doojev, tovrstna oprema pa pri nas nekako ni zaživela. Je kar nekaj ponudnikov, vendar so cene še vedno visoke in te stvari še niso prilagojene posamezniku.

ČE bi OS rešitev lahko tu pokazala zobe, bi dobili nek osnoven, odprt softver za računovodstvo, ki bi pomagaltako cesarju (manj frke okrog sprejema bilančnih in drugih podatkov) kot tudi majhnim firmam in privatnikom (zastonj inicialni strošek, cenejše vzdrževanje itd). To bi bila ena stopnička na poti večje konkurenčnosti domačih podjetij.

Pri tem ne bi šlo seveda za edino rešitev, le za neko osnovno. Tako kot se greš lahko za osebno poslikat profiju, lahko pa vržeš žeton v avtomat in narediš instant fotko za drobiž.

Cesar bi lahko OS uporabljal kot orodje za reševanje splošnih problemov, od katerih pričakuje splošno korist, ki bo preglasila stroške.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Naš cesar še formularjev za vpis nanovo skotenih telet ni dal na net.

Zdej bo pa kaj pametnega povedal o OSih?

Sicer pa ni mišljeno, da bi bil ceasar kakšen modrijan. Rahlo tupčkan policaj. "Trčen, a srčen!"

Se pa naš cesar rad ukvarja z geoploitiko. Kako potopiti Gatesa. Pa Montevidea. To je uni, ki barva pnevmatike od znotraj za vse avtomobilske fabrike na svetu.

Spc ::

OMG kolko postov.

8-O

MrStein ::

Exilian : "povedu sm vam če se da z os zaslužit, mi pokažite modela ki je na ta način obogatel.."

Pokaži mi modela, ki je obogatel s prodajo kruha. Ali s prodajo žebljev. Ali s prodajo tesnil za avte ?

Aha, torej prodaja izdelkov nima smisla ! Sigurno so vsi, ki to počnejo debili !
Exilianlogika ....
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Thomas: Če bi pa država rada strateško posegla v razvoj, naj spet da razpis. Ministrstvo za znanost prispeva toliko in toliko za razvoj OSov. Pa naj se spet prijavijo vsi ...
Bravo Thomas!
Se strinjam, le z dodatkom, da naj država tudi postavi pogoje. Recimo: ker je zadeva financirana z javnim denarjem, naj bo odprta in zastonj.

V praksi dvomim, da bi se Microsoft prijavil...
sudo poweroff

MrStein ::

Exilian :

"programerji ki pišejo v copyleft, opensource in ostalih bullshit licencah so bedaki (period)"

"Aja v mojih sporočilih nisem nikoli šu žalt nikogar tukile"

"komu sm šel toliko v nos da mi je podelil naslov persona rudis.."

Je sploh potrebno komentirat ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Thomas ::

Ko jebe Majkrosofta, če se ne prijavi! Če je tako samovšečen, da misli, da bo še naprej lahko prodajal nekaj, kar je sicer enako dobro ali boljše zastonj ...

Če MS potem crkne, pa gredo zaposleni v MS Slovenija na cesto - heh, ko jih jebe!

Ampak do tedaj, ko se bo to zgodilo, imejmo fer tekmo! Ne da država nekje za hrbtom neki muti in meša. Kako bo jeziček na tehtnici med mogočnim MS in mogočnim Linux imperijem.

Države ne plačujemo zato.

MrStein ::

Exilinan : "s čim je linux skupnost na boljšem, ker kitajska uporablja linux?"

V tem , da na leto ne dobimo 100000000 virusov iz kitajske, ampak le 12.


"kaj naj pa programerji.. gremo delat za džabe ko bodo home-userji pogruntal da jim ni treba za nič v računalništvu plačevat??"

To smo že pred 20 leti pogruntali. Khm ...


"za kitajski proračun nebi bil noben udarec 20k windowsov, za MS pa je..."

Hej, kdaj smo prešaltali na vice ?
"...ter za njihove zaposlene tudi, ter za razvoj računalništva tudi."
Ha ha ha ... Še! Ha ha ...

"Če naj bo programje zaston naj bo še hrana, ter elektrika, ter..... "
Končno nekaj , kjer se strinjam ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CCfly ::

@Thomas: kje pa je motivacijski faktor v give-away ekonomiji ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

minmax ::

thomas, v bistvu točno tak razpis o katerem govoriš je bil natečaj mida.

nanj se lahko prijavljajo tako podjetja kot posamezniki in dobijo denar za open source izdelke, ki bodo dolgoročno koristili državi (opredeljena so bila področja, ki državo zanimajo - npr programi za mrežne instalacije, protivirusne in varnostne rešitve itd).

v njem tudi podjetja čisto enakopravno sodelujejo, saj je edini pogoj to, da je rešitev dostopna. dokaz je, da je tako letos na razpisu uspel projekt IndySSL, podjetja Intelicom

Thomas ::

Kaj zdej,

- cesar daje ven razpise za odprto kodo?

- cesar daje ven razpise tudi za zaprto kodo?

Cesar podpira nacionalizacijo intelektualne lastnine?

Thomas ::

> kje pa je motivacijski faktor v give-away ekonomiji ?

Slava. Ne vem pravzaprav, kaj vse bi utegnilo priti v poštev. Mislim si pa marsikaj. En Rus je recimo predlagal, da kelnariš (sej zna robot boljš, samo eni bi vseen človeka za kelnarja) in si plačan. Kar lahko potem porabiš, da ti nek človek masira hrbet.

Tukaj je veliko možnosti. In nekateri že zdaj jemljejo slavo namesto denarja. Opencoderji, recimo. Če potem to slavo rabijo za pridobivanje denarja ali sexa ali česa tretjega - ni tako pomembno.

Včasih je zgledalo, da za kopanje jarkov bo zmeraj dosti povpraševanje. Ni res. Tudi za ostala dela kmalu ne bo smiselno plačevati.

CCfly ::

Jaz sem za :) Manjkajo torej samo še kmetje.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

minmax ::

thomas ...

nihce ne govori o nacionalizaciji intelektualne lastnine.

cesar pravi: ti kar imej svojo lastnino, a ce jo ponudis vsem na uporabo pod nekimi pogoji (npr GPL), bo to mojemu cesarstvu, njegovemu gospodarstvu in posredno njegovim ljudem, toliko koristilo, da ti dam dva cekina.

isto kot naredi z gradnjo avtoceste, ko rece, da ce zgradis avtocesto in jo das na uporabo pod nekimi pogoji, saj bodo ti pogoji omogocali koristi mojemu cesarstvu, njegovemu gostpodarstvu in posredno njegovim ljudem, potem ti dam dva cekina.

v obeh primerih je isto. nihce nikogar v nic ne sili. cesar da ven ponudbo kaj hoce in koliko ponuja. razpis. ponudniki se prijavijo in najboljsi zmaga. basta.

poweroff ::

Ja, že, že. Ampak Mićo Mrkaić se s tem ne bi strinjal. To je sicer res čisto kapitalistično, ampak tako neameriško... :D :D :D
sudo poweroff

darkolord ::

Ampak do tedaj, ko se bo to zgodilo,

do tedaj bo cloveska rasa izumrla :D

Thomas ::

Minimax začne s tem, da "intelektualna lastnina je tatvina". Se pravi da ni upravičena.

Zdej pravi, da gre vseeno za čisti kapitalizem. Napredek?

Zvedavec ::

>isto kot naredi z gradnjo avtoceste, ko rece, da ce zgradis avtocesto in jo das na
> uporabo pod nekimi pogoji, saj bodo ti pogoji omogocali koristi mojemu cesarstvu,
> njegovemu gostpodarstvu in posredno njegovim ljudem, potem ti dam dva cekina.

Ne vem če so avtoceste ravno najboljša primerjava - tukaj se država odloči, da rabi avtocesto in le poišče izvajalca, ki jo za cekine zgradi. Država jo potem odpre lepo za vse, ampak gradbenik pa tudi dobi svoje delo plačano. In glede na to, da se državni denar ponavadi še precej razmetava, se plača povrhu še precej več, kot bi bil minimalni strošek, s katerim bi se dalo zgraditi avtocesto. Zato pa potem odirajo uporabnike s cestninami.
Če bi avtoceste gradili kot odprto kodo, bi bila stvar videti takole: skupina bi se zbrala, odločila, da bi jim prišla prav avtocesta, tisti, ki bi vedeli kaj o projektiranju, bi naredili projekt, drugi bi zgrabili za krampe in lopate, tretji bi jim pa prinašali malico, četrti da del svojega zemljišča, peti po malem prispevajo kakšen vinar; država pa bi recimo pomagala s tem, da prispeva denar za nakup kakšne lopate in vreče cementa. Ker bi delali z lastnim denarjem in delom, bi nanj veliko bolj pazili in tako cesto zgradili veliko bolj optimalno. In tako zgrajena avtocesta bi bila lahko res brezplačna, seveda pa bi jo morali potem prostovoljci občasno malo popravljati.

In ta način gradnje cest odlično deluje - marsikatera vaška cesta je zgrajena na ta način. Problem je samo, kako razširiti ta način dela tudi na avtoceste.

pecorin ::

samo kdo ti bo gradil avtocesto, ce pa je gradnja tako draga.

pri programiranju je drugace, ker programer ne rabi nic materiala v primerjavi z gradnjo avtoceste, samo znanje. to mu je v izziv. in si potem lahko privosci, da svojo kodo podari, pa se (cisto malo) slaven bo postal.

preprican sem, da bi se nasli ljudje, ki bi zastonj naredili nacrte za avtocesto in bi potem na zacetku avtoceste pisalo, da so oni tudi malo prispevali k gradnji.

overlord_tm ::

@Exillian:"za kitajski proračun nebi bil noben udarec 20k windowsov, za MS pa je..."

Od kod teb ideja da kitajci rabjo samo 20k winsev?
Kitajcev je 1000000000|O!

Thomas ::

> preprican sem, da bi se nasli ljudje, ki bi zastonj naredili nacrte za avtocesto in bi potem na zacetku avtoceste pisalo, da so oni tudi malo prispevali k gradnji.

Zakaj pa ne prodajajo svojih načrtov, če so tako sposobni?

Sej stroške življenja imajo, ane?

Prostovoljsko delo v kapitalizmu je okay, plačano je pa še bolj okay.

Zato se država ne bi smela vmešavati na strani prostovoljcev. TO NE.

Avtomatizacija mora odžreti delo vsem, ne prostovoljstvo. Ker avtomatizacija jih lahko tudi nafutra. Prostovoljstvo pa ...

Poldi112 ::

Avtomatizacija jim da materialno hrano, prostovoljstvo pa duhovno.:D
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

pipalul ::

Dolga, amak poucna razprava.

Dvojec sestavljen iz trikratnega intelektualca in enkratnega Thomasa ze poldrugi dan uspesno parira tridesetglavemu mostvu prepricanih FOSSovcev.

Model, ki sanja $$$ (naduti butec -mar$ copyleft) je vsaj nekak obljubil/privolil v obisk predavanja.
Un tadrug pa je taprav dokaz da:

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and then beat you with experience.
Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me

minmax ::

Minimax začne s tem, da "intelektualna lastnina je tatvina". Se pravi da ni upravičena.

Thomas, tega nikoli nisem rekel in tega ne mislim. To kar pocnes je polaganje besed, ki niso bile nikoli izrecene, v usta drugim. Pojdi se solit, ker ocitno ti ni pomembno kaj kdo govori, ampak najprej obtozis da govorim nekaj in potem to napadas. Temu se rece strawman attack. To kar pocnes je nizkotno in prezira vredno.

Thomas ::

Si je intelektualno lastnino resnično lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Ali pa je vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Kako da ne? Intelektualno lastnino v tem začetnem stavku postavljaš pod vprašaj. Da itak delamo na osnovi prejšnjih znanj. Da tistega, kar si izmislimo, ne moremo šteti za svoje.

Ampak če pa štejemo nekaj za svoje, pa to ni naše ... smo si tisto neupravičeno prisvojili. Ukradli po domače.



A ne razumeš logičnih konsekvenc lastnih povedi? :\

Zvedavec ::

> samo kdo ti bo gradil avtocesto, ce pa je gradnja tako draga.
>pri programiranju je drugace, ker programer ne rabi nic materiala v primerjavi z
> gradnjo avtoceste, samo znanje. to mu je v izziv. in si potem lahko privosci, da svojo
> kodo podari, pa se (cisto malo) slaven bo postal.

Po moje je cena materiala, ki je vgrajen v avtocesto, precej majhen del končne cene. Pa tudi sicer, kaj pa je pesek? Rabiš le en peskokop in nekoga z lopato. Ali pa en kamnolom in nekoga z macolo. Če imaš dovolj ljudi na projektu, si lahko priskrbiš večino materiala sam. Pri gradnji piramid tudi najbrž niso kupovali gradbenega materiala v najbližjem Merkurju. Rabiš samo znanje, kako stvari narediti. Še za elektriko lahko najdeš ljudi, ki ti s kolesi gonijo generator. Stvar razdeliš na podprojekte, ki se na koncu sestavijo skupaj v avtocesto.
In na koncu še postaviš ob cesti table z imeni vseh, ki so sodelovali pri gradnji. V par letih bi tako imeli avtoceste po celi Sloveniji, brez cestnin in brez dolgov, ki jih bodo odplačevali naši pravnuki.

Exilian ::

MrStein:

Exilian : "povedu sm vam če se da z os zaslužit, mi pokažite modela ki je na ta način obogatel.."

Pokaži mi modela, ki je obogatel s prodajo kruha. Ali s prodajo žebljev. Ali s prodajo tesnil za avte ?

Aha, torej prodaja izdelkov nima smisla ! Sigurno so vsi, ki to počnejo debili !
Exilianlogika ....

z zaprto kodo je Gates prišen na mesto najbogatejšega človeka na svetu,.. nikjer pa ne vidim da bi kdo obogatel z opensource.. Ampak lepo da primerjaš os-programerje z prodajo žebljev :).. lol
-------
"programerji ki pišejo v copyleft, opensource in ostalih bullshit licencah so bedaki (period)"

"Aja v mojih sporočilih nisem nikoli šu žalt nikogar tukile"

"komu sm šel toliko v nos da mi je podelil naslov persona rudis.."

Je sploh potrebno komentirat ?

napisal sem programerji ki pišejo.. če ti misliš da si eden izmed bedakov in se počitiš prizadetega ob moji opazki.. to ni moj problem..
---------
Exilinan : "s čim je linux skupnost na boljšem, ker kitajska uporablja linux?"

V tem , da na leto ne dobimo 100000000 virusov iz kitajske, ampak le 12.


seveda jih dobimo samo na linux platform-o.. mater to je evidentno da se mi zdi butast sploh odgovor pisat.

"kaj naj pa programerji.. gremo delat za džabe ko bodo home-userji pogruntal da jim ni treba za nič v računalništvu plačevat??"

To smo že pred 20 leti pogruntali. Khm ...


mislim povprečni userji (aka.. my mother and sister --> 99%), ne pa slo-techovce and alike...1%

"za kitajski proračun nebi bil noben udarec 20k windowsov, za MS pa je..."

Hej, kdaj smo prešaltali na vice ?

ne vem, sm nadarjen humorist

"...ter za njihove zaposlene tudi, ter za razvoj računalništva tudi."
Ha ha ha ... Še! Ha ha ...

pejt igrat igrce brez directx-a.. lol R&D je sponzoriran z strani velikanov, ne pa nekih papkov ki programerajo opensource programe..

"Če naj bo programje zaston naj bo še hrana, ter elektrika, ter..... "
Končno nekaj , kjer se strinjam ;)

pol pjt pa še vladi najedat... bodi fer, ..
Update: samo potem bo to že socializem., če pa želiš začet debato v tej smeri pa te vljudno vabim da odpreš temo v forumu.. pa se bom spet imel priložnost razpisat na dolgo in široko... I

minmax ::

thomas, a ti vidiš VPRAŠAJE!?!?!

To so vprašanja na katera se skuša na predavanju pogledat razloge za in proti in pogledat kaj o tem pravi zgodovina in različne zakonodaje, kaj o tem pravijo različni akterji na tem področju, kot lepo piše, če prebereš celo novico. (predstavljena so tudi stališča tistih, ki zagovarjajo recimo podaljšanje trajanja avtorskih pravic ipd.)
Posebej v tej luči - zakonodaje in zgodovine je osvetljen pojem copylefta, za katerega je sam obstoj intelektualne lastnine imanentno potreben, saj brez nje copyleft sploh ne more obstajat.

Zato je naslov predavanja "Intelektualna lastnina IN copyleft v informacijski družbi". torej dve glavni rdeči niti okoli katerih se vrti predavanje.

ampak ne, ti kar nekaj bluziš na pamet in prav podlo polagaš besede v usta. če si kolikortolikor dostojen človek se boš za svoje izjave opravičil.

Exilian ::

minmax: na podlagi česa misliš da si sposoben predavati o taki pomembni stvari kot je copyleft... taka predavanja bi pomoje morali imeti uspešni biznismeni ki so svoje sposobnosti že dokazali v svetu financ... ali si ti med njimi??

Gandalfar ::

Exilian: a ti deluje lacen?

Exilian ::

Gandalfar:
kaj če mi deluje??
Update: nism kaperu tvojga vprašanja.. ne sploh ga ne poznam, zato ga pa sprašujem...

BigWhale ::

Lacen

pecorin ::

Exilian, ce ti mislis, da bodo ljudje tvoje programe kupovali samo zato, ker bo vse drugo drazje, potem kot programer ne bos dalec prisel :)
torej bi ti stradal, ce bi open source programer poleg tebe dajal program zastonj, ti bi ga pa prodajal? kaj pa ce bi ga on prodajal za polovico cene? :)

aja pa tisto s kitajci. ubogi monopolist MS ne bo dobil denarja od kitajske. kaksna nepravicnost. na uboge kitajce, ki bi za ta denar lahko kupili hrano pa ne pomislis. :\

in povsod je tako.
1. nek software sigurno uporablja vec ljudi kot jih je ta software izdelalo.
2. torej ce ta software das zastonj, bo privarcevalo (dosti) vec ljudi kot bi jih pa zasluzilo ce bi program prodajal.

Exilian ::

Exilian, ce ti mislis, da bodo ljudje tvoje programe kupovali samo zato, ker bo vse drugo drazje, potem kot programer ne bos dalec prisel :)
torej bi ti stradal, ce bi open source programer poleg tebe dajal program zastonj, ti bi ga pa prodajal? kaj pa ce bi ga on prodajal za polovico cene? :)

z zastonj programjem škodujejo podjetjem, gospodartvu ter posledično državi (zato bodo po vsej verjetnosti v eu-parlamentu glasoval za patente, tako kot ima to zda) saj zmanjšujejo tržni dobiček. Če bi prodajal za polovično ceno prov.. bi ga prodal 2x več.. zato bi skušal dobiti službo pri njih.. Branetov primer z bauhausom ni v isti skledi z opensourcom.

aja pa tisto s kitajci. ubogi monopolist MS ne bo dobil denarja od kitajske. kaksna nepravicnost. na uboge kitajce, ki bi za ta denar lahko kupili hrano pa ne pomislis. :\
Pomoje je kitajski proračun prevelik, da bi kakšen kitajček zard nakupa Win. stradu.. bi prej stradal zard vseh njihovih vojaških vaj (na to pa ne pomisliš)... Osebo se ne sekiram za kitajce, saj z njimi nimam čisto nič (neposredno).. če bi vsak skrbel malo več za svojo rit in pustil ostale riti pri miru bi bil svet lepši (npr. Bush ima zelo rad ostale riti zato pa stika po dreku...). Po drugi strani pa gledam na MS kot možnega delodajalca, ki bi lahko mastno plačal za določene stvari...

Exilian ::

in povsod je tako.
1. nek avto sigurno uporablja vec ljudi kot jih je ta avto izdelalo.
2. torej ce ta avto das zastonj, bo privarcevalo (dosti) vec ljudi kot bi jih pa zasluzilo ce bi avto prodajal.

prav imaš povsod je tako

lol :)

Marjan ::

No eto, ko se tkole odprto začne govorit o bistvu opensourca, se pa šele pokaže, da sama filozofija nima tako trdnih temeljev, kot se prikazuje. Vedno se odprejo vprašanja v stilu "kaj pa to sploh je?", "zakaj pa je to fajn?", "kje se pa $ pretaka?"... to kaže na to, da sistem sam po sebi še(?) ni tako zelo izpiljen in sam po sebi samoumevno najboljši, kot skušajo prikazovati nekateri (predvsem na tem forumu...)!

Exilian ::

199.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11327856 (23192) hanibal
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723388 (20164) Daedalus
»

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
16815014 (12290) Jux
»

Eben Moglen v Ljubljani!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
72358 (2358) Masamune
»

Intelektualna lastnina in copyleft (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26714563 (14563) Exilian

Več podobnih tem