» »

LCD z zakasnitvijo 8 ms

LCD z zakasnitvijo 8 ms

X-Bit Labs - BenQ je objavil, da bo še ta mesec začel izdelovati monitorje LCD z zakasnitvijo 8 ms, kar je mnogo bolje v primerjavi s trenutno dostopnimi modeli, a še vedno slabše od klasičnih katodnih modelov. 17-palčni model FP71E+ bo imel privzeto ločljivost 1280 x 1024, kontrast 600:1, svetilnost 300cd/m2 in najpomembnejše, 8 ms zakasnitveni čas. Trenutno najhitrejši monitorji imajo le-tega med 12 in 16 ms, medtem ko katodniki manj kot eno milisekundo. Ostalih podatkov o novem modelu BenQ še ni razkril. Pričakujemo jih lahko v začetku prihodnjega leta s ceno, primerljivo s cenami sedanjih LCD-jev. Več o tem.

24 komentarjev

njok ::

No, se malo naj se potrudijo, pa bom mogoce celo ponovno razmislil o nakupu "ta tankega". :)

MrStein ::

"medtem ko katodniki manj kot eno milisekundo"

Za kakšen čas natančno tu gre ?

CRT tudi rabi 10 ms , da nariše sliko, tak da mi nič ni jasno.

( prosim tehnične detajle, ne poenostavitve za navadne ljudi ;) )

Mobidick ::

Kaj ti to pomaga, ko se pa dogaja, da že imajo novi LCD monitori mrtve piksle. Vem iz prve roke naprimer za ta model Samsunga.

lp
The future is digital!

smilyxx ::

Mobidick ne smeš povezovati celotne serije z enim primerkom. Mrtvi piksli se dogajajo pri skoraj vsakem modelu, le da so pri nekaterih serijah te problemi redkejši. JSt mam 172T in nimam nubenega mrtvega piksla. Jst mam zaksnitve 24ms, pa lahko brez problemov igram igrce, res pa je da jih igram bolj ko mi je dolgčas.
Save water.
drink beer.

Mobidick ::

Uh, se v igrah (UT2004, ...) je bil tisti Samsung z 12ms zakasnitvijo hudo dober, kolko smo sprobali. Samo me je razočaralo dejstvo, da so mrtvi piksli že na novem monitorju (sem mislo, da se vedno pojavi šele sčasoma, ne pa da že prodajajo take). Potem pa še, če jih ni dovolj za reklamacijo (spet odvisno od razreda v katerega monitor uvrščajo), lahko monitor le vrneš in zahtevaš denar nazaj (to mislim na tisti 15 dnevni rok, ali kolko pač je). So pa drugače ti mrtvi piksli zelo moteči, ko enkrat so. Lahko da je kolega pač mel smolo pri nakupu. No, zaj je raje ostal na starem 19" Samsungu.

Kar se pa tiče 8ms je pa res, da napredujejo.

lp
The future is digital!

AtaStrumf ::

Ko sem jaz za kolega kupoval LCD, sva vzela unga, ki je bil razstavljen, točno zaradi teh kurčevih mrtvih pixlov. Ta nov iz škatle, ki sva ga preverila preden sva ga vzela je imel mrtve pixle, razstavljeni pa ne in sva seveda vzela sicer nekoliko rabljenega, a vsaj brez mrtvih pixlov. Je pa treba orenk pogledat. Čist črno sliko, čist belo sliko, čist modro, čist rdečo in čist zeleno, da se ti kak pixel ne prešverca.

Moj nasvet: NIKOLI ne kupiti LCD-ja kar tako na blef! Obvezno ga preglejte prej, drugače vam bo pol žal, ker ti mrtvi pixli so zelo pogosti.

Thomy ::

sej mrtvi pixli spadajo pod garancijo
al ne ?

Jaffa ::

Ne. Razen če jih je dovolj. Oz. sta dva skupaj.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

ender ::

Ne verjet nobenim podatkom o zakasnitvi, dokler si monitorja ne ogledate v živo - rad bi videl 17 in več-palčni monitor, ki ima boljše osveževanje kot moj 2.5 leti star 15" 25ms Hansol. Samo zato, ker monitor preklaplja iz povsem izklopljenega stanja v povsem vklopljeno v X ms, še ne pomeni, da je enako hiter kadar preklaplja med vmesnimi odtenki - še vsi 17" (16 in 12ms) in 19" (25ms) LCDji, ki sem jih preizkusil, so imeli na slo-techovi strani pri scrollanju velike težave (črte, ki ločujejo novice se zmehčajo, na nekaterih monitorjih besedilo povsem izgine itd.). Kljub temu sem kupil 19" samsunga.

Glede mrtvih pixlov: v prvih 8 dneh po nakupu lahko zahtevaš menjavo monitorja zaradi katerekoli napake na njem, tudi če je samo 1 mrtva pika. Po tem, pa pri večini monitorjev garancijski pogoji zahtevajo 5 mrtvih pik, oz. dve blizu ena druge.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

MrStein ::

ender : "Glede mrtvih pixlov: v prvih 8 dneh po nakupu lahko zahtevaš menjavo monitorja zaradi katerekoli napake na njem, tudi če je samo 1 mrtva pika."

Kje to piše oz. kdo to pravi ?

Dragi ::

mrtvi piksel, to je pokvarjen ali pa črn del slike na zaslonu, right?
Torej, opazi se jih zlahka, stežka, se jih skoraj sploh ne ???

Caligula ::

OK:

Zakasnitve: Treba probat pa vids kaj je res pa kaj ne!
Mrtvi piksli: To ne pride scasoma. Obicajno so vidni takoj ali zelo hmalu ali pa spoh ne. Pa se to se ponavadi sam malo pomasira z prstom pa zgine za vedno. Moj Samsung je najprej dobil enega pa sem malo zmasiral zaslon in ze eno leto ne duha ne sluha,...

Skratka folk-ne bluzit, ne bit presrani,..

Pac prej monitor sprobas. Pol pa vzames. Pol pa na CRT tud pomislis ne nikoli. Cist tko simpl.

Dr_M ::

se ksn let, pa bo LCD dejansko za kupit ze :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

AtaStrumf ::

Mrtvi pixli so lahko zelo različni od črnih (nič ne dela), kot si napisal pa do rdečih (pixel je "zataknjen" v tej barvi), ki so najhujši, ker najbolj izstopajo. Vmes imaš pa še modro in zeleno, pa še kaj verjetno.

To, da jih pomasiraš pa prvič slišim 8-O.

Road Runner ::

muky: prjatu ma samsunga 17" z mrtvim pixlom. js sm iskou ta pixel pa ga nism najdu. šele ko mi je dejansko pokazu kje je sm ga vidu. tko da niso lih neki izstopajoči. je pa mislm da črn, nevem kako je pr drugih barvah, najbrž se bl vidjo

Armanee ::

To je že več kt dve leti.. Vsej jst mam 2 LCDja že 2 leti pa 3 mesce in jih nikoli nebi zamenu za CRT. Mislm da se bi to vsak, ki ima LCD doma več kt kak tedn strinju s tem. Dan brez glavobola je vreden tega.

Na enmu LCDju mam 2 mrtva piksla in sm se clo sekiru na začetku.. raklamirat ga niso hotl, ker so rekl, da jih more bit minimalno 5. Je pa tko, da ju najden samo takrt k ju iščem, pa še to s posebej nastavljenim ozadjem, tko da ne mislt, da se ne da normalno uporablat računalnika. Problem je samo v glavi. Če hočeš da te bo to motl, pol boš itak v vsaki aplikaciji pogledu, kako izgledata ta dva piksla, če ne se pač bol osredotočiš na ostalih 786430 pikslov pa nekak pozabš na to zadevo.

LP

Dr_M ::

sadmax: eni se pac ne zadovoljimo z vsakim sranjem, ki ti ga podturijo...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Alexius Heristalski ::

To, da jih pomasiraš pa prvič slišim .
Jaz sem nekje zasledil, da menda pomaga.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

keber ::

Mene so tudi na začetku motile dve nitke od trinitrona, ampak sedaj sploh ne vem več zanje. Na fotoaparatu imam tudi že od samega začetka en zelen piksl, ki je pri majhnem monitorčku še toliko bolj opazen, ampak je tudi to že prišlo v stvar navade in niti ne opazim, razen če mi kdo omeni to ki še ni imel mojega aparata v roki. Vsekakor pa so te napake precej bolj vidne v kakem Wordu pa Excelu, kot pa v AcdSee-ju ali PhotoShopu. Ali pa v igricah.

Poldi112 ::

>>ender : "Glede mrtvih pixlov: v prvih 8 dneh po nakupu lahko zahtevaš menjavo monitorja zaradi katerekoli napake na njem, tudi če je samo 1 mrtva pika."

>Kje to piše oz. kdo to pravi ?

Zakon o varstvu potrosnikov

37. člen

Potrošnik ima v prodajalni, kjer je bilo blago kupljeno, ob morebitni napaki na blagu pravico zahtevati, da podjetje blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali vrne plačani znesek ali odpravi napako na blagu ali vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako.

Če je napaka očitna, mora potrošnik zahtevo iz prejšnjega odstavka sporočiti podjetju v osmih dneh po prevzemu blaga, pri drugih napakah pa v enem letu po prevzemu blaga.


glede tega kdo to pravi:

81. člen

Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Številka: 700-01/90-6/10
Ljubljana, dne 26. februarja 1998
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
Janez Podobnik, dr. med.

MrStein ::

Ja, poldi, samo kaj pa če prodajalec trdi, da je en mrtvi piksel normalen ?
Da ga noče zamenjat ?

Saj monitor še vedno deluje 99,9956 procentno, a ne ?

No ja, saj nočem težit, samo to z enim ali dvema piksloma je malo mutno.
( včasih težijo tudi za bolj očitne napake )

AtaStrumf ::

Poldi112 ne pozabit 39. člena:

39. člen
Če v primerih iz 37. in 38. člena napaka ni sporna, mora podjetje takoj ugoditi potrošnikovi zahtevi.
Podjetje mora pisno odgovoriti potrošniku na zahtevo najpozneje v osmih dneh po njenem prejemu, če je napaka sporna.


Če pa je sporna se greš pa lahko pisne pritožbe itd, itd. Tako da je samo vprašanje kdo je pripravljen iti tako daleč. Večina ni, zato tudi večina popuši. Je pa fajn vedeti, da če ti začne prodajalec preveč pametovati, mu samo zabrusiš kje to piše in če nikjer ne piše pol tudi nima kaj govorit (so lahko zelo kreativni kakšni prodajalci če je treba). Ampak v primeru mrtvih pixlov je vse črno na belem, tako da nimaš kaj praskat.

Poldi112 ::

43. člen

Pri prodaji blaga po pošti ima potrošnik pravico, da v osmih dneh po prejemu blaga podjetju pisno sporoči, da odstopa od pogodbe.

Če je potrošnik blago že prejel in od pogodbe odstopi, mora blago nepoškodovano in v nespremenjeni količini odposlati podjetju v petnajstih dneh po sporočilu iz prejšnjega odstavka, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.

Vrnitev prejetega blaga podjetju v osmih dneh po prejemu se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

44. člen

Če je potrošnik v primeru iz prejšnjega člena podjetju sporočil, da od pogodbe odstopa, mu mora podjetje takoj vrniti že plačano kupnino.

Če podjetje potrošniku ne vrne že plačanega zneska v petnajstih dneh po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe, mora potrošniku poleg tega zneska z zakonitimi zamudnimi obrestmi plačati še eno desetino kupnine za vsakih dopolnjenih trideset dni zamude pri vračilu.

ender ::

Če je mrtva pika črna ali modra, se je skoraj ne opazi. Kadar je pa zelena, jo je pa skoraj nemogoče spregledat (na enem LCDju imam zeleno piko, ki se opazi tudi na povsem zelenem ali belem ozadju).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Philips 1640P in BenQ 1620 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Strojna oprema
34527015 (11966) e-marko
»

LiteOn ali LG DVD pekač ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
525237 (4575) YenLoWang
»

BenQ prevzema Siemensov oddelek

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
224685 (4038) M-man
»

Test treh 19" monitorjev na THG

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
425488 (4132) LuiIII
»

Lg 1915s

Oddelek: Kaj kupiti
433690 (2330) Oldi

Več podobnih tem