» »

Ali se SETI seli na Luno?

Ali se SETI seli na Luno?

CNN - Gotovo ni več med bralci osebe, ki nebi poznala programčka SETI, s katerim si znanstveniki že dalj časa prizadevajo, da bi odkrili dokaze o obstoju inteligentne nezemeljske vrste. Celoten SETI deluje na principu lovljenja frekvenc iz vesolja, na podlagi katerih naj bi odkrili tuje civilizacije. Zaenkrat še ni vidnejših uspehov, saj znanstvenikom še ni uspelo najti kake nezemeljske kulture. Krivec za to naj bi bila tudi Zemlja sama, saj se od njene atmosfere odbijajo nekatere izjemno nizke frekvence, poleg tega pa iskanje otežujejo še številne motnje v ozračju v obliki radijskih in televizijskih valov, itd. Zato so se znanstveniki ogreli za izgradnjo ogromnega teleskopa na Lunini površini. Prednost take gradnje se odraža v tem, da na Luni ni toliko motenj, kot na Zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi gradnja trajala 15 let, vendar pa je projekt malce vprašljiv. Cena projekta naj bi bila ogromna, denarja pa ni nikoli dovolj. ESA in NASA zaenkrat raje razvijata nove tehnologije, odkrivanje vesoljcev pa lahko zaenkrat še malce počaka. Smiselnost take naložbe je vprašljiva tudi zaradi tega, ker ni nobenega zagotovila, da nezemeljske civilizacije uporabljajo zračni prostor za svoje komunikacije. No, bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo. Najbolj smešno pa bo, ko bodo znanstveniki čez nekaj deset let ugotovili, da je iskanje tujih kultur z ogromnimi teleskopi povsem zgrešeno. Ali pač?

14 komentarjev

Thomas ::

Ni jih - to je. Ampak projekt SETI je vseeno pomemben. Njegov negativni izid bo to dokaj dokazal.

:)

slycer ::

Thomas: Po Drakovi enačbi bi moralo samo v naši galaksiji živeti okrog 1000 civilizacij. Ne dvomim, da veš, kako ogromna je lahko 1 galaksija. Če tako vzameš kakšno noč lovski dalnogled in pogledaš v nebo, boš videl cele kupe galaksij. In glede na to, gotovo obstaja nekakšna inteligentna kultura, ki se lahko primerja s človeško. Kajti navsezadnje bi bila to kar precejšnja potrata prostora, če bi na koncu ugotovili, da smo v vsem vesolju sami.

SI_J ::

Slycer: 1000 res, vendar enakomerno razporejenih po vsem casu obstoja galaksije. Clovestvo uporablja radijske valove le 100 let, kar je zanemarljivo v primerjavi z omenjenim casom.

Na luni? Verjetno ga bi postavili na drugi strani. Kako bi pa bilo s prenosom podatkov na zemljo?

Thomas ::

Kakšnih 1000! Od kod si to dubu? Drakova enačba ima neznane koeficiente.

Ker če bi jih bilo 1000 - bi Zemljo zaposedli že davno.

Alieni ne gredo dobr skupaj s Singularnostjo. Toliko slabše za Aliene.

:)

Alec999 ::

postavt ga nameravajo itak na zadnji strani Lune s tem se izognejo motnjam z Zemlje ... prenos podatkov bo pa itak prek radijskih valov tko k use dosedaj ... sam bojo mogl se ob strani pa mogoce tud na sprednji strani postavt se sprejemnik in oddajnik


lp,
Alec999

P.S. lohka bi pa tud satelit poslal .. k bi krozu okol Lune pa bi usake npr. 12 ur sprejel podatke iz glavne antene na Luni ... po pa k bi bil na vidni strani Lune bi pa poslov podatke nazaj na Zemljo .. to bi blo se bol ekonomicno pa se mi zdi da tud bolj izvedljivo.

CaqKa ::

thomas: ti si pristas onih ki pravijo da alieni ne obstajajo?

SI_J ::

Halo!
Antena bi sprejemala celoten spekter. In ti bi ga kr zazipal in vsakih 12 ur posiljal na zemljo. To niso txt datoteke. Stiskati se ne bi dalo kaj dosti. In ker ne bi vozili racunalnika s seboj, bi morali podatke za obdelavo posiljati na Zemljo. Teh je pa PREVEC!!!
Radioteleskop na drugi strani Lune brez baze nic sploh.

Alec999 ::

jst zlo dvomim da bojo celo bazo postavl ker to bi blo prevec denarja ... ampak bojo zihr podatke "direkt" (direkt ne gre) posiljal na zemljo. In jih pol na Zemlji obdelal.

lp,
Alec999

3L33T ::

Potrata keša. Stavm kr hočte, tud svoj življenje da nezemljani so, pa da jih nikol namo orkil s kšnimi SETiji in osalmu crapom. Preveč ste gleda Dan neodvisnosti (Satelit SETI je zaznal maso letečih koržnikov...). Nezemljani bodo priznani še pred letom 2100 in bodo z nami v prijateljskih oziroma sovražnih odnosih. NASA pa ESA nej dnar raj porabta za nove super računalnike da bojo že razvil enkrat hiper pogon (tole o hiperju je biv joke >:D=
)

slycer ::

Thomas, vzemi kdaj v roke Življenje in tehnika. Je zelo dobra revija ;)

Thomas ::

Ja no, če bi se nekoliko modernizirali, bi lahko bili dobri.

Tako pa trobijo o alienih po starem.

Trust me.

:)

wolfy ::

alieni so zihr bl napredni od nase civilizacije zato sploh brezveze da jih iscemo bojo ze oni nas najdl!!!8-)

slycer ::

Thomas nikoli ne reci nikoli. Obstajajo predvidevanja, da na Marsu obstajajo nekatere bakterije, kar pa sploh ni tako nemogoče, saj je Mars precej podoben Zemlji, samo kisika nima. Če pa obstajajo na drugih planetih bakterije, zakaj nebi obstajale še kakšne višje razvite oblike življenja. Kdo ve, lahko, da smo edina inteligentna vrsta v celotnem vesolju (kar je sicer vprašljivo) in nas obkrožajo same bakterije. Lahko pa smo popolnoma na dnu lestvice in obstajajo celo civilizacije, ki nas v vseh pogledih "peljejo scat".
Če se je življenje razvilo iz bakterij in le-te živijo na površinah nekaterih planetov, zakaj se nebi razvila tudi inteligentna bitja, kot smo na primer ljudje?

Jaxx ::

He he SETI so ameri zmeraj uporabljal za kaj druzga... Zdajle npr. iščejo z njim Bin Ladna!>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74738 (4580) dzinks63
»

Kepler najdu planet podoben zemlji! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16529952 (23612) Jst

We come in peace... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24241540 (35144) Gandalfar
»

Denarja za iskanje Nezemljanov ni, SETI ustavljen (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23438795 (32237) jest10
»

Odkritje inteligentnih nezemeljskih bitij do 2020?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
463527 (3527) undefined

Več podobnih tem