» »

(inteligentno) razmišljanje?

(inteligentno) razmišljanje?

Elemen_T ::

Pravijo, da ljudje razmišljajo najbolj pametno in logično od vseh živih organizmov na zemlji in, da sploh ni možno, da bi se sploh kak stvor vsaj malo pribljižal, niti to ne priznavajo, da imajo nekatere živali razvito psiho in mišljenje tako, da lahko ob določenih primerih reagirajo skoraj tako kot človek.
Vprašanje, ali je to res. Po mojem mnenju - nikakor. Imel sem kar nekaj živali in opažal, da hudo hudo dobro razmišljajo in stvari povezujejo. No, ravno to znanstveniki zanikajo....
Vaša mnenja?!

rooster ::

Naše misli, čustva so samo bolj kompleksna od živalskih. Vedemo se pa še vedno po istih principih kot živali. To pa zato ker živali dejansko smo!
Opazuj ljudi na tak način kot si do sedaj opazoval samo živali, prideš do zanimivih zaključkov.>:D
A s ti tut not padu?

element ::

Smo živali in se vedemo podobno kot živali to dokazuje med drugim tudi reklama za Snickers, če si že kdaj gledu, ko znanstvenik testira odzive Šimpanza na škatlo z arašidi! :D>:D

darh ::

kakor pravi Douglas Adams, ljudje smo tretja (3) najpametnejša vrsta na tem planetu, oz druga, če ne štejemo nekaterih dogodkov, ki so se zgodil, ampak se u bistvu niso... ker nas večina ne ve zanje... 8-O

uglavnem:
1. miši
2. delfini
3. ljudje
Excuses are useless! Results are priceless!

Thomas ::

Delfini se poleg človeka (morda) edini zavedajo samih sebe.

Neocortex obsega pri človeku 86% možgan. Samo za to, da smo tako inteligentni in samozavedujoči - je vprežen skoraj kilogram možganske mase.

Pes je morda nekoliko človeški. Človek in delfin sta nekoliko božanski bitji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

darh ::

nič ni božanskega pri tem... vse je le splet naključij....
Excuses are useless! Results are priceless!

Elemen_T ::

Thomas: Točno to sem hotel tudi pripomniti...pa sem pozabil.

To je res, da se delfini zavedajo samega sebe saj so na to "temo" delali poskuse. Ko najdem URL, kjer obstajajo poročila - napišem sem.

xbite: To, da za nekatere dogodke mi ne vemo tudi drži...bog ve kaj vse seti skriva...samo to je out of topic.
Ampak miš? What a fuck!?:P

darh ::

miši... a nisi brau štoparskega vodnika Elemen_T ?

miši so izrastki večdimenzijskih bitij v našo dimenzijo... tu so da nas nadzorujejo delajo preizkuse na nas ipd... to ob enem k mi delamo poskuse na njih... svašta.. hehe

aja... zemljo so ustvarile miši z namenom da bi odkrile vprašanje o življenju, vesolju in sploh vsem... zakaj vprašanje.. zato, ker so odgovor že mele ( 42 )... iskalo se je samo vprašanje...


aja.. to kako se delfini zavedajo samga sebe.. to sem enkrat gledu eno oddajo... najprej so jih postavl pred ogledalo ( v bazen seveda ) in delfin je pogruntou da je to on.... pol so ga pa še z kamero posnej in obbenem predvajal ... tud je progruntu da je to on... pol so pa njegovo sliko predvajal čez en čas... in model je tud pgoruntu da je to on... hehehe
Excuses are useless! Results are priceless!

Thomas ::

Xbite

"nič ni božanskega pri tem"

Seveda moraš razumeti metaforično govorjenje.

Pojem božansko se meni zdi neponucan in sila pripraven za aplikacijo na človeka (in delfina najbrž).

Se pa strinjam, da je vse plod naključij.

We've been lucky!


8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

darh ::

Thomas...
jest sm xbite ne pa Xbite oz kakršnekoli druge izpeljanke ! ( velja le še xbajt in xbajtica... hehe )

sory... sem prehitro naredu zaključke..

sem pa vesel da se strinjava....

:)
Excuses are useless! Results are priceless!

Thomas ::

xbite ... my deepest apologies! Za tavelk"X". :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Elemen_T ::

XbIt3 >:D:D>:D:D>:D:D

Nemenej ::

tole nima cist direktne povezave. znanstveniki pravijo, da govorimo samo ljudje (pac razlicni toni pa te zadeve). in k sem gledal filme Bogovi so padli na glavo, se mi je zdelo, da uni crnci proizvajajo zvokove zelo podobne zivalskim, pa ceprav se z njimi pogovarjajo. torej sem prisel do sklepa, ali je v filmu pac tak zvok bil sala ali pa znanstveniki neutemeljeno trdijo, da zivali ne morejo govoriti oz. imeti kompleksnejsih pogovorov.

modelizer ::

Ljudje so najbolj pametni in inteligentni. Inteligenco, ki pa jo opažamo pri živalih pa je minimalna in pogosto naključna.:D
...........fly, robin fly........up, up to the sky

lordgreg ::

tudi če smo pametni ali pa ne, vedite, da povprečen človek uporablja samo 5% svojih možganov.. zdaj se pa zamislite...

Nemelk ::

izkoriščenost človeških možganov je majhna! to je dejstvo! ampak še vedno smo bolši od živali!
Sam en primer: na vrtu mamo cev za zalivat, tam kjer je prključena na pipo malo pušča, torej tam nestane neki kaplc vode. in na tiste kaplce price čebela. in se matra in amtra da bi kr najbl se napila, zdravn je pa v podstavku od rože vode, da bi se lahko utopila not!!! Zakaj čebela ne gre sm pit???:\
Nemelk ™

Tomi ::

Elemen_T: da, miši so res ene izmed najbolj inteligentnih živali. Dokaz: poskusi, ki so bili sicer bolj naključno narejeni med uničevanjem podgan v pariški podzemni. Ko so jim v kanale spustili plin, ko stare in bolne podgane naredile pravi živi neprebojni zid, s tem pa omogočile, da je vitalna populacija ubežala. Poleg tega vedno hrano, ki jo najdejo, poiskusi žival, ki je že po naravni poti prva za odhod v Had/pekel, nebesa, karkoli.
Poleg tega so miši odlične pri iskanju poti iz labirintnov.
Da se pa delfini zavedajo sami sebe, se pa najbolje pokaže, če jim dajo ogledalo..
metrodusa.blogspot.com

Huey P ::

Tomi;

Kak to misliš, da se delfini najbolj zavedajo sebe, ko jim dajo ogledalo?? Vem, da so delfini nekam "čudni" samo ali ti mislil, da ko jim dajo ogledalo sami sebe vidijo in čudno reagirajo?

..::DOOM III: The Legacy::..

`DoC ::

Ne Huey P, Tomi je mislil da delfini ko se vidijo v ogledalu spoznajo da so to oni in ne še kr en delfin in se nato temo primerno obnašajo. Kar se pa človeka tiče in njegove inteligence in zavedanja, po deblu smo postavljeni kot primati torej najvišje na tem drevesu, ampak to še ne pomeni da smo edini ki smo "človeški", sicer je pa vse odvisno od dednosti, okolja in samodejavnosti kako se bo nek človek obnašal. Nekaterim lahko rečemo človek, ostalim pa ne...8-)8-)
+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+

mobisuxguru01 ::

Dark - Frodo, sam en komentar zakaj nekaterim rečemo človek, drugim pa ne:

Najvišja stopenj zavedanja pri živalih je najnižja stopnja zavedanja pri človeku, in ljudje, ki živijo v nasprotju s samim sabo (si delajo škodo, zavedno ali pa nezavedno) bodo nazadovali in se jim bo zavest pomaknila na najnižjo stopnjo (najvišjo živalsko), torej se bo obnašal bolj kot žival.

Naša (človeška) najvišja stopenj zavesti pa je najnižja stopnja zavedanja božanskega (oz. višjega bitja, al pa kokr mu že rečeš) in tako naprej intako nazaj

LP

OZZY ::

Ne samo,da delfini pogruntajo, če jim daš ogledalo, da so to oni ampak so tudi šimpanzi taki. je bila ena oddaja v kateri so to pokazali in prediskutirali. Kako leto nazaj mislim da je bila.
Samo to ni bistvo. Element se strinjam z tem, da živali razmišljajo in povezujejo. Lep primer so šimpanzi in reševanje kakih problemov. Kjer je bilo dokazano logično mišljenje. Pelcijan: Ja tista reklama res seka.
Sploh ne vem zakaj folk pravi, da nimajo živali zavesti, čustev itd. A se jih bojijo ali kaj. Primer za čustva lahko dam spet primer opic. Sicer ne vem katere vrste ampak vseeno. Primer je smrt vodje tropa. Ko umre vodja tropa opice žalujejo (pokazano in povedano na TV). POtem pa se vname boj med samci za prevlado nad tropom. Zveni kaj znano???

Nemenej: Da se pogovarjamo samo ljudje dvomim, kokr tudi sam praviš. Prav tako bi lahko tiste krike lahko imeli za besede , saj tudi nekaj pomenijo pri živalih (nevarnost,...). Stvar je ista kot če ti nap. poslušaš anga turka in nimaš pojma kaj ti govori. Je nerazumljivo, kot so ti nerazumljivi tisti kriki živali. Samo dokler bomo pogruntali kaj tisti kriki pomenijo bo še dolgo časa minilo.

Modelizer: Povzeto:
Ljudje so najbolj pametni in inteligentni. Inteligenco, ki pa jo opažamo pri živalih pa je minimalna in pogosto naključna.
Ja inteligenca je minimalna ampak se pa kaže. Nekje bolj nekje manj. Samo ljudje včasih težko priznamo, da bi lahko bila kaka žival pametna. Da pa je naključne pa se ne strinjam.
Lahko bi sicer govorili tudi o nagonu ampak bi nagon doskrat lahko izločili, ker vse ne moremo obrazložiti z njim.Go with the flow.

Thomas ::

To sem tukajle enkrat ze razlagal:

Simpanzi se ne prepoznajo na videu, ki jih prikazuje minuto nazaj!

Kadar so jim skrivoma nalepili nalepko na celo, so jo odstranili takoj, ko so se zagledali v ogledalu.

Vendar je niso, ce so na videu videli, kako jim jo lepijo minuto nazaj!

Cloveski otroci so pozitivno prestali ta poskus ze v zelo zgodni dobi, kjer se se tezko merijo z odraslimi simpanzi v drugih eksperimentih.

Delfini pa ta casovni prepad menda tudi obvladajo.

Kar najlazje razlozimo s hipotezo, da simpanzi nimajo, ljudje in delfini pa razvit abstrakten pojem sebe.

Prepoznavanje v zrcalu pa tega ne zahteva. Bolj gre za nekaksno primerjanje vzorcev.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Elemen_T ::

Mislim, da se živali ne sporazumevajo 100% jezikovno (tako kot ljudje) pač pa s t.i Govorno mimiko. Ali pa s kretnjami naprimer. Vreščijo, se derejo, mogoče celo smejijo in vzklikajo ampak to ni govor. Težko pa verjamem, da se sporazumevajo govorno, tako kot ljudje - saj so si več ali manj vsi glasovi živali podobni, v nasporju z ljudem, ko lahko skoraj vedno ločiš besede...

element ::

Samo to: Miš najde pot iz labirinta, samo, če ima pred sabo cilj (npr. sir), drugače pa tava po labirintu. :D Jest sm tud gledu to oddajo, kjer so prišli do spoznanja, da delfini prepoznajo sami sebe (samo še zemrom ne moremo rečt to 100%, ker nismo delfini, pa noben delfin tud še ni spregovoru v našem jeziku) :D. Za šimpanze pa nisem sigurn, samo pomoje je isto k pr delfinih. Sej ste že špilal Black&White ane! :D Ti si bog, šimpanz, krava!, tiger so pa tvoji pametni podložniki :)))))))))))))))))))!!!! :D:D:D Pol se naučijo tud čudeže čarat :)))))!!! :D

Cosmo ::

Jaz sem gledal priblizno isti poskus po TV - edina razlika je, da so ble v tej oddaji podgane. Vse so nasle izhod iz labirinta po normalni poti, le en samec jih je malo zaj***** (raziskovalce) - namrec nikol ni hodil po labirintu ampak se je vedno pregrizel skozi - do cilja seveda. Pol pa se lahko vprasas - kdo koga testira :D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Koci ::

dejstvo da živali večino stvari delajo nagonsko - mogoče imajo (delfini v ogledalu) katere kakšen zametek inteligence, vendar je ta inteligenca bolj na primarni oziroma vegetativni ravni: Osebno dušo delim predvsem na tri dele; to je vegetativna raven, ki upravlja prevsem zčisto telesnimi funkcijami, duša, ki upravlja čutenje in podobno in duh (ali um), ki nam daje sposobnost razmišljanja. In duh je tisti v čemer se človek bistveno loči od živali.

Binji ::

Ljudje smo res kao (po svojem mnenju) najpametnejsa bitja na planetu, a ce pogledamo, ce bomo mi (pametni) prej unicili planet ali bodo to domnevno inferiorne zivali je odgovor na dlani. MI!! To po moje pove vse.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

darh ::

a je kdo gledu film "četrta faza" al "faza 4" al neki tazga, k sej e mravljam odfukal in so začele bit ful agresivne.... sicer je to le SF, sam pomislte... zmerej več mamo enih takih hibridnih vrst... podgane in miši so odporne na strupe, prou tko virusi mutirajo, da se jih ne da po normal way pozdravt...

če postane neka taka težko kotrolirana ( s strani človeka seve ) vrsta naprimer mravlje, muhe, ptiči ( evo... še en movie ) ful napadalna... u bistvu smo oplel... je zlo mal šans da se izogneš eni pobesneli skupini mravel, ki so se odločile da HUMAN NO MORE....

anyway... pozno je.... xbajt je zaspan... bluzi..... again.... :\
Excuses are useless! Results are priceless!

Aggressor ::

Če gledamo strogo racionalne zmožnosti živali, torej zmožnosti zavestnega mišljenja in pa zavedanja samega sebe, ptem je človek očitno (torej, po dosedaj znanih ugotovitvah) na najvišji ravni. Kar pa še ne pomeni, da bi kakšna vrsta živali ne bila na poti razvijanja podobnih sposobnosti, Moramo se zavedati, da tak razvoj traja zelo dolgo (pustimo ob strani domneve o vmešavanju nezemljanov) in da obstaja dejsnaka možnost, da bi npr. delfini postali nekoč tako inteligenčno zmožni kot mi. Seveda pa je to odvisno od množice spremenljivk.

Kar se sporazumevanja tiče, govor sploh ni nujen za to, da se živali na svoji razvojni ravni lahko uspešno sporazumevajo. Govor postane pomemben, ko pride do formiranja zapletenejših kulturnih vzorcev. Do takrat pa živalim njihove vrste komuniciranja povsem zadoščajo. Vsekakor sem mnenja, da so stara in primitivnejša ljudstva obvladala komunikacijo z živalmi veliko bolje, kot si lahko danes zamišljamo.

V tem se tudi navezujem na tezo, da so živali sposobnejše od človeka na ravni zaznavanja tistih bolj prvinskih dražljajev, ki jih je človek z razvojem družbe zavrgel. To pomeni, povezanost z naravo in Zemljo preko določenih nam nedoselgjivih čutov, ki živalim omogočajo predvidenje nekaterih dogodkov (pa ne le fizikalnih), ki jih človek ne zna predvideti.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Nekateri morski raki gledajo v desetih osnovnih barvah. Ne pa RGB.

Delfini in netopirji zaznavajo ultrazvok.

Čebele pa vidijo ultravijolični del spektra.

Ampak vse to je fizikalno. Drugega ni. Kaj "več" ne obstaja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

abcde7 ::

Sej je blo enkrat u cajtngih, da so svinje (navadni prašiči) najpametnejše živali, saj (1.primer) ko vedo, da jih bodo zaklali včasih naredi meso vodeno in je svinja neuporabna za hrano!
-> svinje so pametne!

Elemen_T ::

robo: hehhe lol lol lol kej tacga pa še ne. A potem so tudi Kameleoni najbolj pametne živali, ker spreminjajo barvo?! >:D

Huey P ::

robo; ne bluzi

Sicer pa mislim, da je najpametnejša žival ČLOVEK!

..::DOOM III: The Legacy::..

Koci ::

Huey: človek ni živali, razen če izvzamemo tist rek Homo homini lupus, ker se od živali loči po animi (duši), in vseh tisith stvari, ki jih je naštel že aggressor, tak, da ju ne gre ravno primerjati.

luni ::

mah jaz bi kr bil svinja... baje majo polurne orgazme 8-O
Artificial Intelligentia

Aggressor ::

Morda, Thomas, morda imaš prav. V tem primeru trdim, da živali potemtakem obvladajo določene vedenjske vzorce, ki jim na temelju določenih zaznav omogočajo reagiranje, ki je nam še vedno uganka. Tudi to je možno, navsezadnje so živali kot kraljestvo na Zemlji prisotne tako dolgo, da so se "navadile" živeti na njej.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Luni

Svinja se tega ne zaveda. Najverjetneje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Elemen_T ::

Oh, Thomas, meni verjem, da se pa vsako živo bitje zaveda orgazma :D

Thomas ::

Elemen_T

Vsako živo bitje se niti ne zaveda.

Svinje skoraj gotovo ne.

Zavest delimo verjetno le z delfini.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rooster ::

Vsako živo bitje se zaveda samo sebe, vendar v veliko manjši meri kot npr.: mi. Znanstveniki so postavili mejo oz. normativ kako naj izgleda zavest. Če je ta pod mejo, pa ne pomeni da je ni...
A s ti tut not padu?

abcde7 ::

Huey P zakva bi bluzil? Res je bilo to pred 3 leti u Nedeljcu znanstvena raziskava objavljena. Pisalo je tudi da znajo svinje izvesti prek 20 glasov!8-O
Pa prihajaj ven s pametnejšimi odgovori kot robo ne bluzi, človek je najpametnejša žival!>:D

Koci ::

Spomnem se, da smo ga enkrat v srednji žurali vse od petka do nedelje zvečer. Torej vstal sem v petek ob 7.00 do sobote ob 7.00 je 24 ur, od sobote do nedelje spet 24 se pravi 48 + 14 = 62 ur. O tem kak sem bil raje ne bi govoril.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RFID znajo "shekati" še celo prašiči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
598679 (5187) techfreak :)
»

Aligatorska kri za zdravila (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
689023 (6324) Pyr0Beast
»

Kako Japonci lovijo ribe? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25913315 (9598) OrkAA
»

Ogrožene živalske vrste (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1467514 (5851) Pyr0Beast
»

ABC evolucije ... in nič več! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15210865 (8674) free

Več podobnih tem