»

SpaceX Dragon je prvo vesoljsko plovilo v zasebni lasti, ki se je uspešno vrnilo na zemljo

Falcon 9 in Dragon ob vzletu

vir: Wikipedia
Space - 8. decembra popoldne po našem času je z vesoljskega centra Kennedy v Floridi, ZDA na raketi Falcon 9 v zemeljsko orbito poletelo vesoljsko plovilo Dragon ameriškega podjetja SpaceX, brez človeške posadke. Nekaj ur kasneje je uspešno vstopilo nazaj v zemljino atmosfero in pristalo v Pacifiku, zahodno od obale Kalifornije. Za SpaceX je to drugi uspešni polet rakete Falcon 9 in prvi test...

16 komentarjev

Aspirin: novo orožje v boju proti raku?

Slo-Tech - Kot poročajo na Cancer Research UK, je skupina raziskovalcev pod vodstvom Petra Rothwella iz University of Oxford, v reviji The Lancet objavila rezultate študije, ki kaže, da jemanje acetilsalicilne kisline (Aspirina) lahko pomaga zmanjšati smrtnost za rakom.

V članku z naslovom Effect of daily aspirin on long-term risk of death due to cancer: analysis of individual patient data from randomised trials so avtorji analizirali osem različnih kliničnih študij, kjer so prostovoljci jemali Aspirin vsaj pet let. V analizo je bilo vključenih preko 25.570 pacientov, raziskovalci pa so gledali koliko oseb je umrlo za rakom.

Rezultati kažejo, da jemanje 75 miligramov Aspirina vsaj 5 let zmanjša verjetnost za umrljivost za rakom v povprečju za 20%. Hkrati so ugotovili tudi, da se umrljivost s še daljšim časom jemanja aspirina še dodatno zmanjšuje (v primeru jemanja Aspirina več kot 5 let, se je umrljivost zmanjšala v povprečju za 34%).

Poleg tega se pozitivni učinek aspirina povečuje s...

61 komentarjev

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla globo šestim proizvajalcem zaslonov s tekočimi kristali, ki so s svojim kartelnim dogovarjanjem povzročali škodo evropskim kupcem televizorjev, računalniških monitorjev in ostalih naprav s to tehnologijo. Globa se nanaša na ravnanje med oktobrom 2001 in februarjem 2006, ko so se Samsung, LG, AU Optronics, Chimei, Chunghwa in HannStar na več kot 60 sestankih, večinoma na Tajvanu, dogovarjali o cenah LCD-panelov. Skupno je EU izrekla globo v višini 649 milijonov evrov.

Samsung je dobil imuniteto, ker je bil prvo podjetje, ki je opozorilo na kartel, in ker je sodeloval s Komisijo. LG je prav tako zgledno sodeloval, zato so mu globo znižali za polovico na 215 milijonov evrov. Popust sta si prislužila še AU Optronics v višini 20 odstotkov, tako da bodo plačali 117 milijonov evrov, in petodstotnega Chunghwa, ki bo plačal 9 milijonov evrov. Chimei mora plačati 300 milijonov evrov globe, HannStar pa osem milijonov evrov.

33 komentarjev

iPad 2 prihaja spomladi

Popularnost je še najbolj presenetila Apple

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav je iPad zelo popularen kos elektronike, mnogi uporabniki priznavajo, da ima nekaj napak. Sem spadajo predvsem nekoliko nizka ločljivost zaslona, premalo delovnega pomnilnika (le 256 MB, manj od iPhone 4) ter pomanjkanje kamere za zajem slike in podpore USB napravam. Priklop spominskih kartic in fotoaparatov je sicer mogoč s posebnim pretvornikom za dock konektor, z Jailbreakom pa USB pretvornik...

51 komentarjev

Najbolj lačni podatkov uporabniki Androida

Vsak izmed Galaxy S-ov operaterjem povzroča zgolj preglavice

vir: Ars Technica
Ars Technica - Podjetje Arieso, ki se ukvarja z nadzorom in optimizacijo raznih omrežij, je razkrilo rezultate svoje raziskave, v kateri so preverili, kateri mobilni telefoni so odgovorni za največji prenos podatkov. Kot osnovo so vzeli nekoliko starejši iPhone 3G, ostale operacijske sisteme oz. posamezne mobilnike pa primerjali z njim. Količina prenesenih podatkov se je z dvema generacijama v primeru iPhone 4 dvignila znatno, saj uporabniki Applovega najnovejšega izdelka podatkovne klice izvajajo 44 % pogosteje, obenem pa na mobilnik prenesejo za 41 % več podatkov.

A vseeno so nesporni zmagovalci uporabniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so močno prekašali celo uporabnike iPhone...

35 komentarjev

Google naročil 60.000 prenosnikov Cr-48

Le eden izmed vsaj 60.000 primerkov

vir: engadget
engadget - Včeraj smo poročali o predstavitvi Chrome OS in testnega prenosnika, ki je v prvi vrsti namenjen Googlovim zaposlenim. Povedali smo še, da bo Google nekaterim izbrancem v pilotnem projektu omogočil, da bodo kot testni zajčki uporabljali tako prenosnik kot še nedokončan operacijski sistem. Izkazalo se je, da teh testnih zajčkov ne bo tako malo. Google je namreč pri podjetju Inventec naročil vsaj 60.000 prenosnikov, saj so jih toliko že dostavili, povsem možno pa je, da jih bo nekaj še sledilo.

Če to primerjamo z dobrimi 20.000 zaposlenimi hitro vidimo, da bo javni del testiranja mnogo obsežnejši, kot je bilo slutiti iz predstavitve. Po sami predstavitvi je Sundar Pichai, podpredsednik upravljanja z izdelki, Engadgetu odgovoril...

29 komentarjev

Popravek za poškodbeni model Gran Turismo 5

Omejen poškodbeni model GT5

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav so tekom razvoja Gran Turismo 5 pri Polyphony Digital želeli doseči popolnost, so z meniji glede na teste igre dosegli vse prej kot to. Obenem so bili mnogi razočarani, da je do potankosti v digitalni svet prenesenih le 200 avtomobilov, medtem ko so preostalih 800 modelov vzeli iz starejše različice igre, posledično pa so modeli nekoliko slabše kakovosti. Še ena izmed pritožb na ultimativnim vozniškim simulatorjem je bil močno omejen poškodbeni model, katerega učinki se sicer stopnjujejo z napredovanjem skozi kariero, a vseeno večino časa praktično nimajo učinka na vozne lastnosti avtomobila.

Z že tretjim popravkom v dveh tednih od izida so pri Polyphony Digital dodali mehanske poškodbe, a le v medmrežnem, večigralskem načinu igranja. Arkadni način in karierni način GT Life sta...

11 komentarjev

Japonci paralizirani opici z matičnimi celicami povrnili gibljivost

Navadna marmozetka (Callithrix jacchus)

vir: Discovery News
Discovery News - Japonski znanstveniki z Univerze Keio v Tokiu so s terapijo z matičnimi celicami opicam, ki je imela poškodovano hrbtenjačo, povrnili dobršen del gibljivosti okončin. Vodja skupine Hidejuki Okano pravi, da gre za prvi primer, ko so od vratu navzdol paraliziranemu primatu uspeli vrniti gibljivost. Že pred tem so podobno storili tudi z mišmi.

Dolgorepi opici so deveti dan po poškodbi vbrizgali...

13 komentarjev

Samsung predstavil tridimenzionalno pakirane pomnilniške čipe

ComputerWorld - Samsung je predstavil novo serijo osemgigabajtnih pomnilniških ploščic (DIMM) Green DDR3 DRAM, koder so čipi naloženi eden nad drugim. V običajnih vezjih so čipi razporejeni le v dveh dimenzijah. Novi moduli imajo tako 50 odstotkov večjo gostoto čipov na prostorsko enoto od starih.

Proces proizvodnje se generično imenuje TSV in omogoča gradnjo...

1 komentar

Nexus S tudi z LCD-ji

Nexus S tudi z LCD-jem

vir: engadget
engadget - Vsaj ena različica Samsungovega mobilnega telefona Nexus S, ki so ga izdelali v sodelovanju z Googlom, bo namesto SuperAMOLED zaslona uporabljala običajne LCD panele. Šlo bo za Super Clear LCD z diagonalo štirih palcev, nekoliko večjo različico od zaslona v Wave II, naslednika prvega mobilnika s Samsungovim operacijskim sistemom Bada. Nexus S z LCD-jem bo sprva naprodaj v Rusiji, kar so poleg datuma začetka prodaje razkrili pri ruski podružnici Samsunga. Razloga za menjavo tipa zaslona sicer niso podali, a je najverjetneje povezan s pomanjkanjem SuperAMOLED zaslonov, katerih dobavljivost bo poskočila šele v letu 2011. Po dobavljivosti v ZDA in Veliki Britaniji, kjer bo Nexus S...

3 komentarji

NASA odprodajala računalnike brez izbrisa podatkov

BBC - Bližajoči se konec programa Space Shuttle pomeni, da NASA počasi odprodaja nepotrebne komponente, ki bi po zaključku misij obležale v skladiščih. Mednje sodijo tudi računalniki, ki pa bi jih bilo treba pred prodajo očistiti podatkov, česar NASA ni ugotovila. To ugotavlja notranja revizija, ki so jo izvedli v štirih centrih in prav v vseh so odkrili resne pomanjkljivosti pri uničevanju podatkov.

Preverili so prakso v vesoljskih centrih Kennedy in Johnson ter v raziskovalnih centrih Ames in Langley. Ugotovili so, da so vsaj v desetih primerih prodajali računalnike, ki niso prestali postopka za uničenje podatkov, še štirje pa so bili namenjeni za prodajo. Nekaj računalnikov je bilo...

23 komentarjev