» »

Samsung predstavil tridimenzionalno pakirane pomnilniške čipe

Samsung predstavil tridimenzionalno pakirane pomnilniške čipe

ComputerWorld - Samsung je predstavil novo serijo osemgigabajtnih pomnilniških ploščic (DIMM) Green DDR3 DRAM, koder so čipi naloženi eden nad drugim. V običajnih vezjih so čipi razporejeni le v dveh dimenzijah. Novi moduli imajo tako 50 odstotkov večjo gostoto čipov na prostorsko enoto od starih.

Proces proizvodnje se generično imenuje TSV in omogoča gradnjo trorazsežnih vezij, Samsung pa mu pravi wafer-level stack process (WSP). Uspeli so stlačiti osem dvogigabitnih NAND-čipov enega nad drugega v debelino le dobrega pol milimetra. Samsung pojasnjuje, da ima večja gostota nekaj prednosti, med njimi 40 odstotkov nižjo porabo energije. Trenutno predstavljeni moduli so zgrajeni iz čipov v 40 nm-tehnologiji, a že načrtujejo uporabo tudi v manjši litografiji. Na prodajnih policah nove module pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, najprej predvsem za počasnejše vrste pomnilnika, saj pri tovrstni sestavi največji problem hlajenje.

1 komentar

Izi ::

To ni ravno neka novost. Že davno so podobno poskušali s CPU in GPUji, pa se zadeva niti približno ni obnesla, zaradi nemogočega odvajanja toplote iz spodnjih plasti.
Za spominske čipe bi to znalo biti zanimivo. Seveda upam, da ne bodo pretiravali in naložili preveč čipov enega na drugega, kajti dvomim, da si kdo želi imeti SSD-je, ki jih bo obvezno hladiti z glasnimi ventilatorji, tako kot CPU in GPU že sedaj ko sta samo v dveh dimenzijah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo dostopni 4-TB SSD-ji

Oddelek: Novice / Diski
308197 (4013) Jst
»

Predstavljen večnivojski pomnilnik

Oddelek: Novice / Pomnilnik
418968 (7193) Brane2
»

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

Oddelek: Novice / Pomnilnik
385800 (4107) MrStein
»

Pravi ram? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
542412 (2027) Dead_Eye
»

Kaj pri vstavljanju rama delam narobe

Oddelek: Pomoč in nasveti
91123 (1017) BoGo

Več podobnih tem