»

Uptime: 16 ur. Na prenosniku.

The Register - No, ne ravno na čistokrvnem prenosniku, ampak na prihajajočih 'Tablet PC'jih (kateri navdušujejo tudi mene osebno). Pri podjetju ElectroFuel Inc. namreč trdijo, da lahko izdelajo Tablet PC z WinXP ter Pentiumom 3M 866 (sicer malo manjših mer -- hakeljc!), ga opremijo s svojo baterijo ter obdržijo pri življenju od 10 do 16 ur. Vsekakor zelo zanimivo -- če bi le velikost ne bila okrnjena na 275 × 223 milimetrov. Klik!

0 komentarjev

xDSL prehiteva kabel

The Register - Po vseh vojnah, tako besednih, katerim ste lahko priča tudi v našem forumu, kot ekonomskih, ki jih bijejo ljudje v oblekah s kravatami, se je zgodilo. Število uporabnikov povezav xDSL je preseglo število uporabnikov kabelskega omrežja.

Kot poročajo na Registru, kjer povzemajo rezultate analizne hiše Forrester, je odstotek uporabnikov xDSL tehnologije dosegel 56%, preostalo predstavljajo uporabniki kabla. Anketa je zajela samo ti dve vrsti povezav, torej ne upoštava brezžičnih omrežij in satelitskega interneta.

Kakor kaže, v Sloveniji sledimo trendom. Mogoče pa se bodo le izpolnile želje e-ministra, da bi postali e-država?

5 komentarjev

Spomini na 3Dfx

FiringSquad - Ko se po dolgem času spominjamo podjetja 3Dfx, v svojih zlatih časih najboljšega izdelovalca grafičnih pospeševalnikov, se marsikateremu (bivšemu) privržencu utrne solzica. Neslaven, nepričakovan in hiter propad je pustil za sabo dosti posledic. Pri FiringSquadu so se spomnili na njih in spisali kratko kroniko. Za pionirje Slo-Techa, ki jih v začetku razvoja grafičnih pospeševalnikov ni bilo na sceni, je članek še posebej zanimiv, primeren je tudi za vse ostale, ki jih zanima preteklost in načrtovana prihodnost podjetja 3Dfx. Klik!

2 komentarja

RC5-64 sporočilo razbito

Distributed.Net - "Some things are better left unread" (slo. "Nekatere stvari je bolje pustiti neprebrane") je sporočilo, skrito za z RCA-64 kodirnim algoritmom zakodiranim skupkom znakov, katerega so po 1.757 dneh ter 58,747,597,657 poskusih končno razbili. Uporabljen je bil način surove moči, in sicer preko projekta Distributed.net. Zadeva je podobna SETIju, le da v paketih podatkov dobite kodirano sporočilo ter načine, na katerega ga poskusite dekriptirati. Tokijskemu Pentiumu III 450, ki je bil srečnež v tem procesu gredo vse čestitke, za več informacij pa klik!

4 komentarji

Hlajenje s spremembo faze

Overclockers.com - Na Overclockers.com so sestavili obširen članek o hlajenju s spremebo faze (enak princip kot pri zamrzovalnikih in podobnih napravah). Kratki predstavitvi fizikalnega ozadja takšnega hlajenja sledi zelo natančen vodič za izdelavo tovrstnega sistema. Tako izvemo kaj vse potrebujemo, kje in kako do potrebnega priti ter kako vse skupaj sestaviti, napolniti in preizkusiti. Tudi če se vam takšno hlajenje zdi preveč ekstremno, je članek nadvse priporočljivo prebrati.

0 komentarjev

Toliko o zmogljivosti hrbteničnega omrežja

PC Gameworld - Na petek, trinajstega septembra, je bila izdana predstavitvena različica igrice Unreal Tournament 2003, katere končna izdaja naj bi udarila po prodajnih policah enkrat jeseni tega leta. Če gre verjeti temu članku, se lahko že sam demo zapiše v anale računalniške zgodovine, saj ga je iz vseh zrcalnih strežnikov vunpotegnilo, reci piši, kar milijon in dvesto tisoč ljudi. Atari si mane roke ter že vidi dolarčke, internetno hrbtenično omrežje pa počasi diha po starem - ob izdaji demota naj bi se "hitrost interneta" po svetu kar razpolovila. Klik!

2 komentarja

Katera znamka CD-R medija?

CD Freaks - Vsakič, ko se odpravite v "neko veleblagovnico" po zalogo praznih zgoščenk, ker si pač morate narediti varnostno kopijo vašega 120 GB diska ([;)]), se je dobro vprašati, katero znamko medija kupiti. Na tem naslovu si lahko preberete zanimiv članek, ki govori o tem. Ste vedeli, da je dejanskih proizvajalcev medijev zelo malo, a preprodajalcev ogromno? Da preprodajalci menjajo proizvajalce kot sveže spodnjice? Tako da se lahko kaj kmalu zgodi, da bodo zgoščenke, do včeraj označene kot zanič, že jutri postale kakovostne, le zaradi menjave izvorne tvrtke zgoščenke. Razprtije [:D]. Klik!

1 komentar

Osnovnim ploščam za P4 nikoli konca

Mikhailtech - Na Mikhailtechu so dodobra izmučili še eno osnovno ploščo s Socket 478 podnožjem, na katero lahko pritrdite, ne boste verjeli, Pentium 4 [:D].

Epox 4G4A+, kot se plošči uradno reče, bazira na Intelovem i845G čipovju, kar pomeni, da podpira DDR pomnilnik. Ima 6 PCI rež, RAID kontroler ter integriran grafični vmesnik. Sicer pa, preberite si test, ki je, mimogrede, zelo obširen. O plošči boste izvedeli vse, če vas morda omenjeni izdelek zanima.

3 komentarji

Novi Athloni v torek

več strani - Procesorski vojni še ni videti konca. Pravzaprav se vedno bolj zaostruje, saj kani AMD, če gre verjeti X-Bitovcem ter The Inquirerjevcem, prvega oktobra izdati najmočnejša predstavnika Athlon XP serije, modela 2700+ in 2800+, ki bosta neposredna konkurenta trenutnemu Intelovemu paradnemu konju, Pentiumu 4 2,8 GHz. Najpomembnejša novost je vsekakor uporaba 333 megaherčnega sistemskega vodila, ki bo dodobra izboljšalo zmogljivost ter izkoristek novih procesorjev. Uradno bo to vodilo podprto šele z novimi BIOSi na obstoječih KT400 ploščah, neuradne govorice pa so, da bodo ti procesorji delovali tudi na KT333 ploščah. Logično. Klik, Klik!

4 komentarji

Pentium4: DDR ali RAMBUS?

HardOCP - Kaj kupiti, če se odločate za nakup nove osnovne plošče ter Pentium4 procesorja? Prodajalci vas bodo zagotovo prepričevali, da je RAMBUS pomnilnik tisto pravo (ker je pač dražji). Kaj pa se bolj splača za nas, overclockerje?

S tem so se ubadali na Tech PC, kjer so testirali dve matični plošči za Pentiume: Abitovo IT7-MAX2 (DDR) ter Asusovo P4T533 (RAMBUS). Prišli so do zelo zanimih zaključkov. Klik!

1 komentar

(US)Politiki vs (US)Akademiki

Vnunet - Kakor politiki po vsem svetu dobro izkoriščajo ljudske pravljice za nabiranje glasov pri najmnožičnejših populacijah (beri: ostareli), pa se jim 'akademiki' (beri: koristniki raznih 'arnesov') vse premalokrat postavijo po robu. Klik!

Tokrat pa se slednji zavzemajo za nas, iger (posplošeno :]) željno populacijo. 33 raznovrstnih učiteljev, ki si kruh služijo na samih uglednih (ameriških) ustanovah (MIT...), namreč predlagajo umik zakona, ki mladim omejuje dostop do nasilnih vsebin. Ta naj bi bil namreč postavljen na podlagi zelo plehkih (beri: spolitiziranih?) raziskav.

Kaj, za _tega_ da bi volil? Ne bo šlo, zaradi njegovega zakona pred 40 leti nisem smel igrati redalerta 5... Owce ne pozabimo.

1 komentar

Novosti

Slo-Tech - Če še niste opazili, je že od včeraj na strani nova recenzija, ki jo je spisala sfinga15. Je Gospodar prstanov res vreden vseh svojih oskarjev? Klik!

Poleg tega smo pa danes v forumu spremenili ime oddelka Prva fronta v Operacijski sistemi, saj se nam zdi, da je tak naziv oddelka dosti bolj razumljiv. Toliko da veste [:D].

8 komentarjev