»

Sončna kalifornija

Slashdot - V najbolj svobodni deležli na svetu (kakor jo njeni prebivalci strašno radi kličejo) se dogajajo tudi čudne reči. Mestni svet v mestu Garden Groove (Kalifornija) je za 45 dni prepovedal nadaljno odpiranje kiberkafejev. Stopnja kriminala v okolici kiberkafejev naj bi bila nadpovprečna zato, ker otroci tam igrajo nasilne igrice.
Aja, pa mladoletniki (do 18 ali 21 let?) ne bodo smeli biti v kiberkafejih po 20:00, kadar bo naslednji dan šola. Druge dni bodo smeli biti v njih do 22:00.

6 komentarjev

Vodno hlajeni disk

ProCooling - SCSI diski so še danes najzmogljivejši predstavniki med diski, vendar pa imajo precej nehvaležno lastnost: poleg visoke cene, se lahko SCSI diski "pohvalijo" z ne ravno nizko temperaturo, ki jo proizvedejo s svojim delovanjem. Proizvajalci ta problem rešujejo tako, da že v samo ohišje, v katerem je disk zaprt, vgrajujejo hladilna rebra, ki naj bi vsaj zasilno odvedla toploto. Naslednja rešitev je nakup posebnih ležišč z ventilatorji, alternativa pa je tudi vodno hlajenje. Projekt vodno hlajenega diska so speljali na priznani strani ProCooling. Izdelovalec vodnega hlajenja je ves postopek lepo poslikal in obrazložil, zakaj se je odločil ravno za tako izbiro hlajenja. Vodno hlajenje diskov je sicer učinkovito, vendar pa v primeru kondenzacije, ki nastopi v notranjosti diska, le-tega lahko vržemo samo še med staro železo .

0 komentarjev

Prenosniki z desktop Pentiumi4

Yahoo News - Že kar dolgo časa je znano, da je eden izmed dejavnikov za poceni prenosnik vdelava desktop različic procesorja. Tak poseg je resda cenejši, vendar pa prinaša bore malo ugodnosti, saj taki procesorji niso opremljeni z naprednimi varčevalnimi tehnikami, poleg tega pa porabijo vse preveč energije. Tako nas nekateri poznavalci opozarjajo, da lahko vdelava desktop primerkov v prenosnike povzroči številne probleme. In tako naj bi bilo v primeru prenosnikov s procesorji Pentium4, ki bodo prišli na trg še prej, kot prenosniki z mobilnimi različicami teh procesorjev, ki bodo predstavljeni že čez nekaj mesecev. Vsekakor previdnost ni odveč. Več tukaj.

0 komentarjev

John Romero se prodaja

eBay - No, ne ravno v direktnem pomenu besede, vendar pa bo prodal kar nekaj stvari, po katerih je bil znan. Izgleda, da je čudežnemu izdelovalcu računalniških iger enostavno zmanjkalo finančnih sredstev, zato se je odločil, da proda svoj Ferrari Testarossa letnik 1991 in svojo domačo stran. Če v Romerotu vidite novega Elvisa in bi na vsak način hoteli kupiti njegov avto, potem se odpravite na Ebay. Časa za nakup imate še dobrih 6 dni, najnižja ponudba pa znaša 100 000 $ (namig: trenutne ponudbe se gibljejo okrog 66000 $). Vendar pa bo misel na to, da bo Romerovega Ferrarija kupil Slovenec, slej ko prej utopična. Ah ja .

3 komentarji

VIA podpira DDR333

X-Bit Labs - Pomnilnik DDR SDRAM uživa iz dneva v dan vse večjo podporo in tako vse bolj kaže, da se SDRAM počasi umika v zaslužen pokoj, RDRAM pa uživa še zadnje vzdihljaje, do katerih so ga pripeljali splošna nepriljubljenost zaradi dragih naborov, pomnilnika in prepogostih tožb, s katerimi si je podjetje delalo reklamo. Med fanatične podpornike je tako nedavno pristopila tudi VIA, ki se je odločila, da bo podprla vse proizvajalce, ki so tako ali drugače povezani z najnovejšim pomnilnikom DDR333. Tako bo VIA v naslednje sodelovala s takimi imeni, kot so AMD, Micron Technology, Samsung Semiconductor, Hynix Semiconductor in Infineon. Intela v tem taboru ne bo zaradi spora z Vio.

1 komentar

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

in odYaHoOjal je stran...

CNet - Priznam, spletna stran Yahoo je bila v mojih rosnih (heh) letih stran, katero sem najpogosteje obiskoval, saj sem po njej brskal po dražbah, gledal novice, iskal po spletu,... A potem sem našel Google, e-Bay ter Slo-Tech (heh) in stvar se je obrnila. Da nisem edini, sem izvedel, ko sem slišal, da Yahoo menja svoj search engine ter da bo začel uporabljati Googlovega. Naslednji udarec me je presenetil pred tedni, ko so rekli, da mislijo spletnim stranem, ki bi plačale, zagotoviti višje mesto v uvrstitvi med rezultati iskanja. Zakaj? I, ker ima Yahoo močno izgubo, namreč. No, tale novica je pa bosa. Yahoo bo postal plačniški servis ter bo računal za rezultate iskanja. Hvala lepa, ne. Imam raje Google. Pa Najdi.si. Ter Northern Light...

5 komentarjev

Detonatorji 27.00 ter 27.10

3D Chipset - Bi radi dobili neuradne ter sploh beta gonilnike, ki so nVidii po nesreči ušli v javnost? 27.00 ter 27.10 se imenujeta različici. Sicer ne vem, zakaj sta nVidii na ISTI dan ušli DVE različici njenih gonilnikov, ampak hej, vsaj nekaj imamo od tega. Saj res - uporaba je zaradi nepodprtosti ter (domnevne) nedokončanosti gonilnikov preložena na lastno odgovornost.

4 komentarji

nVidia BIOS Editor

Slo-Tech - Na The Guru of 3D si lahko vunpotegnete zelo upraben programčič, če imate v lasti kako od nVidiinih kartic ter jo hočete naviti, a vam je ideja raznih tweak programov za grafične kartice odvratna. nVidia BIOS Editor zna biti softver, ki vam bo tegobe takega kalibra odpravil, saj lahko s tem programom dobesedno bit po bit šarimo po BIOSu naše grafične kartice. Da pa nam ne bi bilo treba dekodirati informacij, shranjenih tja, program omogoča upravljanje prek uporabniškega vmesnika, ki je zelo uporaben, saj lahko nastavljamo prav vse nastavitve, ki so v BIOSu shranjene. Bi želeli, da vam ob zagonu računala grafična izpiše "Slo-Tech Geforce3 Ti500"?

4 komentarji

BeOS, počivaj v miru

Slo-Tech - Roman nam je poslal naslednjo novico:
Podjetje BeOS, ki je dolgo časa bilo na trgu operacijskih sistemov zastopano s sistemom BeOS, je dokončno zaprlo svoja vrata. Preostali člani upravnega sveta podjetja prirejajo dražbo, na kateri bodo prodali še preostalo pisarniško opremo. Med opremo so tudi kvalitetni Sonyjevi računalniški sistemi BeIA e-Villa, ki še nikoli niso bili na prodaj za javnost. Članek si lahko preberete na strani Betanews . Torej BeOS ne bo več vstal od mrtvih?

5 komentarjev

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev