»

T-Mobile izdal aplikacijo za VoIP prek Facebooka

ZDNet - T-Mobile je pripravil novo aplikacijo za Facebook, ki omogoča brezplačne klice prek omrežja Facebook. Bobsled, kot se imenuje, omogoča klicanje med uporabniki Facebooka, ne glede na državo prebivališča ali operacijski sistem, ki ga uporabljajo.

Ideja je preprosta. Ne bo si treba zapomniti nobenih telefonskih številk, uporabniških imen ali česa podobnega. Zadostoval bo le klik na prijatelja in če bosta imela oba nameščen Bobsled, bosta lahko govorila. Poleg tega aplikacija ponuja možnost puščanja...

2 komentarja

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU...

1 komentar

iPhone 4 bo v kratkem najpopularnejši fotoaparat na Flickru

Popularnost različnih fotoaparatov v zadnjem letu dni

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pri TechCrunchu so izpostavili zanimivo dejstvo, da se iPhone 4 nahaja na drugem mestu na lestvici najpopularnejših fotoaparatov na Flickru. Obisk Flickrove spletne strani s statistikami o različnih aparatih nam razkrije, da so sem zajeli vse uporabnike, ki so v preteklem letu naložili vsaj eno sliko, ter da upoštevajo le tiste slike, pri katerih je v EXIF-u jasno zapisan uporabljen model aparata (to znaša približno dve tretjini vseh slik). Povedali so, da imajo s tem težave predvsem mobilni telefoni, ki so posledično praktično neprisotni na lestvici. Razen ene izjeme, Applovega iPhone 4. Po ocenah TechCruncha bi lahko že v enem mesecu prehitel trenutno najpopularnejši Nikon D90, ki je v začetku lanskega poletja na vrhu zamenjal zdaj četrtouvrščenega Canonovega EOS Digital Rebel XSi, v naših krajih poznanega kot Canon EOS 450D. Lestvico petih najpopularnejših...

5 komentarjev

Preostali fond za sodne stroške je Hotz podaril EFF

George Hotz oz. Geohot

vir: Ars Technica
Ars Technica - Pred časom je George Hotz, poznan tudi pod vzdevkom Geohot, internet zaprosil za denarno pomoč, ki bi mu omogočila uspešnejše pravdanje s Sonyjevimi odvetniki. Slednji ga je tožil, ker je uspešno odklenil PlayStation 3 in svetu razdelil t.i. root ključe konzole, s katerimi je bilo mogoče podpisovati domače programe in jih poganjati na PS3. Nedavno se je sojenje nekoliko presenetljivo zaključilo s poravnavo, kar je pomenilo, da je Geohotu ostal del denarja, namenjenega za sodne stroške. Obljubil je, da ga bo podaril fundaciji EFF (Electronic Frontier Foundation), katere cilj je, da bi bil splet bolj svobodno mesto, brez nadležnih DRM-jev in podobnih tehnologij.

Geohot je fundaciji prek PayPala nakazal 10.000 ameriških dolarjev, nakazilo pa opremil s...

1 komentar

Prihaja hitrejši, a vseeno varčni Fusion

Na zunaj bo šlo za običajen 40 nm procesor Ontario

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Za najbolj varčne in najmanj zahtevne uporabnike AMD že ponuja dva procesorja iz serije Fusion, to sta C-30 in C-50, čipa, poznana pod kodnim imenom Ontario in izdelana v 40 nm-proizvodnem postopku. Medtem ko je prvi enojedrnik in teče pri 1,2 GHz, v čipu C-50 dve jedri tečeta z do 1 GHz. Grafični jedri sta enaki, 80 senčilnikov teče z 276 MHz, medtem ko celoten čip v obeh primerih porabi do vsega 9 W. Par bo zdaj dobil še tretjega člana družine, ki bo obenem najhitrejši. Gre za čip C-60, ki bo sicer na moč podoben dvojedrniku C-50, a bo od slednjega predvsem hitrejši.

Hitrejši sicer ne bo ves čas, saj so delovne frekvence tako procesorskih kot grafičnih jeder enake, kot na čipu C-50....

9 komentarjev

Študija: igranje iger redi

National Post - Kanadska raziskava o debelosti je pokazala, da igranje računalniških iger redi. To ni nič novega, a odkrili so, da igranje iger predvsem krepi tek in da je to glavni razlog za debelost, ne pa pomanjkanje telesne aktivnosti.

Doslej je prevladovalo mnenje, da je igranje iger redilno predvsem zato, ker odžira čas, ki bi sicer lahko namenili fizični aktivnosti. S tem bi porabili več kalorij, kar bi se poznalo v manjšem obsegu pasu. Toda raziskovalci so v študiji, kjer je sodelovalo 22 mladih igralcev iger, ugotovili, da igranje iger vzpodbuja tek. Po enournem igranju je testna skupina pojedla 80 kilokalorij več od kontrolne, ki je ta čas le sedela v udobnem stolu.

Kaj točno krepi tek po...

34 komentarjev

Prihodnost Itaniuma znana 26. aprila?

Itanium Tukwilla

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - 26. aprila se bo očitno zgodila predstavitev, na kateri bosta Intel in HP družno predstavila svoje načrte za naslednjo generacijo procesorjev Itanium. Že prihodnje leto naj bi sicer izšla naslednja generacija procesorjev, označena s kodnim imenom Poulson, ki naj bi po pričakovanjih prinesla znatne izboljšave glede na trenutno še aktualne procesorje s kodnim imenom Tukwilla, predstavljene lanskega februarja. Aprila naj bi Intel in HP, ki skupaj arhitekturo IA64 razvijata že od leta 1989 (Intel se je HP-ju pridružil leta 1994), predstavila naslednika čipov Poulson, ki bodo očitno nosili ime Kitsson. Pričakujemo jih lahko v letu 2014, v skladu z dvoletnim razvojnim ciklom arhitekture Itanium. Glede na izjave Kirga Skaugena, vodje Intelovega strežniškega oddelka, naj bi...

7 komentarjev

Dropbox spremenil pogoje uporabe, opozoril na izročanje podatkov FBI po odredbi

Slo-Tech - Priljubljena storitev za hranjenje podatkov v oblaku Dropbox je spremenila pogoje uporabe, v katere so zapisali, da bodo na zahtevo organov pregona posredovali vsebino svojih uporabnikov. Vsebina je na Dropboxovih strežnikih sicer šifrirana, a jo bodo dešifrirali in posredovali, če bodo prejeli odredbo.

To ni nič nenavadnega, saj na primer tudi Gmail in Amazon delujeta tako. Pohvalno pa je, da je Dropbox uporabnike eksplicitno opozoril na to zakonsko zahtevo. V razlagi spremembe so dodali, da bodo postopali v skladu z Electronic Communications Privacy Act, tako da neupravičeno odtekanje podatkov ne bo mogoče. Hkrati so zagotovili, da bodo zahtevali odredbo sodišča in ne zgolj...

20 komentarjev

Novi SSD-ji v MacBook Airih

Hexus - Najnovejši podatki kažejo, da so pri Applu potihoma zamenjali opremljevalca za pogone SSD, ki jih uporabljajo v novi generaciji MacBook Airov. V teh revolucionarnih prenosnikih skoraj brez premikajočih se delov (razen ventilatorja) so sprva uporabljali Toshibine module v nestandardni obliki, te pa naj bi nedavno, tožbi navkljub, zamenjale Samsungove enote. Glavna prednost pogonov SM128C, kakršna je njihova oznaka, so višje hitrosti, saj v primerjavi z do 175 MB/s pri zapisovanju in do 210 MB/s pri branju, kolikor zmorejo Toshibini 128-gigabajtni pogoni z oznako TS128C, novi primerki zmorejo do 210 MB/s pri zapisovanju oz. do 261 MB/s pri branju podatkov. Obenem so novi pogoni dodali še podporo NCQ.

Potrditve, da gre za Samsungove module, še ni, a to ne bi bilo prvič, da bi Apple uporabil njihove pogone. Obenem v smer Samsunga taco pes moli tudi z oznako SM128C. Module, poimenovane Blade X-gale, so pri Toshibi sicer po predstavitvi MacBook Aira dali na voljo javnosti, a pretirane...

4 komentarji

Plošče Z68 že v trgovinah

GA-Z68X-UD7-B3

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Po nekaterih podatkih naj bi matične plošče z veznim čipovjem Z68 v trgovine prišle 8. maja, medtem ko pogodba o nedeljenju podatkov očitno poteče 5. maja. Vseeno to ni ustavilo Tajvancev, ki so v trgovinah že ponudili prvo Gigabytovo matično ploščo z veznim čipovjem Z68. Gre za GA-Z68X-UD7-B3, torej gre za ploščo višjega cenovnega razreda. Zanimivo je, da kljub podpori grafičnega čipa v procesorjih Intel Core i5 in i7, ki jo je na navijalsko vezno čipovje prinesel Z68, plošča nima slikovnih izhodov. Gigabyte je namreč precej neposredno dokazal, da sta čipovji Z68 in P67 načeloma med seboj združljivi, saj naj bi glede na temo na...

14 komentarjev

NASA financira zasebne naslednike programa Space Shuttle

SpaceX je že izvedel poizkusne polete kapsule Dragon.

vir: BBC
BBC - Kot je znano, se ameriški vesoljski program raketoplanov Space Shuttle letos končuje. Predvideni sta le še dve misiji: konec meseca bo zadnjikrat poletel Endeavour, konec junija pa bo Atlantis sklenil tri desetletja dolgo ero raketoplanov. Vzdrževanje Mednarodne vesoljske postajo bo padlo na pleča Rusov, ki bodo Američanom polete v vesolje tudi pošteno zaračunali. NASA zato pospešeno išče nove načine vesoljskih poletov.

Sedaj so razdelili novih 270 milijonov...

58 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev