»

APT (Advanced Persistent Threats) napadi iz Kitajske

Wired News - Kot je znano, so pred časom kitajski vladni hekerji napadli Google, zaradi česar je slednji napovedal, da bo razmislil o umiku iz Kitajske. Da gre za resno zadevo, kaže tudi to, da je Googlu svojo pomoč pri preiskavi ponudila ameriška National Security Agency. Po mnenju Schneierja, je napad sicer omogočila zloraba nadzornih tehnologij, ki jih je na zahtevo ameriške vlade v svoje sisteme vgradil Google, omogočajo pa (stranski) dostop do GMail računov s strani pravosodnih organov in tajnih služb.

Vsekakor ne gre za osamljen incident, pač pa za serijo napadov na zahodna podjetja, ki jih je mogoče zaznavati že nekaj let. Pred kratkim so tako napadalci vdrli v tri znana ameriška naftna podjetja. Več o teh napadih je tokrat za Wired spregovoril Kevin Mandia, direktor podjetja, Mandiant, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Podrobnejše poročilo o napadih je bilo pred kratkim predstavljeno na zaprti konferenci o informacijski varnosti.

Po njegovih besedah je tarča napada na tisoče...

12 komentarjev

Nova sonda za opazovanje sonca

sončeva "konstanta"

vir: NASA
NASA - Danes (v sredo) ob 17:26 po našem času bo iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi izstreljena nova vesoljska sonda, namenjena opazovanju sonca, imenovana Solar Dynamics Observatory (SDO) oziroma "observatorij sončeve dinamike" po slovensko. Sonda ima vgrajene 3 različne instrumente. Prvi je serija teleskopov AIA (Atmospheric Imaging Assembly, slov. instrumentarij za opazovanje atmosfere), kateri bod snemal sliko sonca vsakih 10 sekund v 8 različnih valovnih dolžinah v IMAX resoluciji (desetkratna resolucija, kot jo ima trenutni standard HD). Instrument HMI (Helioseismic Magnetic Imager oz. helioseizmični magnetni detektor)...

11 komentarjev

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

2 milijona ur zanesljivosti pri 600GB Seagate 2.5" disku

Seagate Savvio 10k.4

vir: Daily Tech
Daily Tech - Seagate je danes predstavil svojo novo serijo trdih diskov, Savvio 10k.4, s kapaciteto 450GB in 600GB.
Posebnost te serije je, da so šli diski skozi poseben tehnološki postopek preverjanja in testiranja, preden so postali dosegljivi kupcem.
Disk Savvio 10k.4 tako doseže 2 milijona ur delovanja med posamezno napako (eng. Mean Time Between Failures) in le 0.44% možnosti napake v življenski dobi (eng. Annualized Failure Rate), kar pomeni da je prvi in edini disk, ki doseže tako dobre rezultate.
V Seagate pravijo, da je serija Savvio 10k.4, 20% boljša v primerjavi z...

15 komentarjev

Nook končno tu

Nook

X-Bit Labs - Ves prostor pod žarometi na odru elektronskih bralnikov e-knjig je v zadnjem času zasedel Applov tablični računalnik iPad. A še pred njegovim izidom so bili tu konkurentje - Sony Reader, Amazon Kindle in Barnes and Noble Nook. Prav nad slednjim so se kupci v preteklem letu tako navdušili, da so že konec novembra pošle vse zaloge, zato so vsi poznejši za božič dobili zgolj ličen darilni bon, ki ga je letos moč zamenjati za pravi Nook.

Datum splošne dobavljivosti so odlagali cel januar in 10. februar je zadnji datum, ki pa naj bi res veljal. Od danes naprej bo torej Nook moč kupiti v lokalnih prodajalnah v ZDA in prek spleta na B&N online, a zopet samo po ZDA. Nookov zaslon zmore...

41 komentarjev

Piratu naložen poldrugi milijon dolarjev odškodnine

New Super Mario Bros

smh.com.au - Običajno pišemo o milijonskih tožbah zaradi nelegalnega prenašanja glasbe s spleta, kjer je v glavni vlogi vedno znova RIAA, a tudi založniki iger niso nič bolj razumevajoči. To je na lastni koži izkusil 24-letni James Burt iz avstralske zvezne države Queensland, ki je lanskega novembra na splet poslal igro New Super Mario Bros za konzolo Wii teden dni pred uradnim izidom. Nintendo naj bi zaradi predčasne dostopnosti igre izgubil na tisoče potencialnih strank, zaradi česar so Burta tožili. Postopek se je poravnal z izvensodno poravnavo, ki bo Burta stala poldrugi milijon avstralskih dolarjev odškodnine (950.000 evrov) in 100.000 dolarjev sodnih stroškov. Več o tem.

76 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

TV: Domače omrežje v20.10

Slo-Tech - KŠK vas vabi na Tehnološki večer, ki bo tokrat obarvan malo bolj domače. Naslov predavanja je Domače omrežje v20.10 ali kako sodobne tehnološke rešitve v omejenem obsegu vključiti v domače okolje.
Predavanje bo razdeljeno nekako na tri dele. Najprej si bo bomo na hitro pogledali sodobne tehnološke rešitve, nato se bomo lotili domačega omrežja (QoS, IPv6, vitrualizacija, enkripcija, multicast ...) in na koncu še praktično pokazali enkripcijo in vitrualizacijo.
Predaval bo Marko Rahne, ki ima več kot 15 let izkušenj na področju omrežnih in varnostnih rešitev. Sprva kot sistemski inženir, kasneje pa kot svetovalec in načrtovalec visoko razpoložljivih rešitev s področja omrežij, varnosti in podatkovnih centrov. Trenutno je zaposlen v podjetju S&T Slovenija v vlogi svetovalca za omrežja in varnost.

Kot ponavadi, se vidimo v četrtek, 11. februarja 2010, ob 19.30 uri v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj). Vstop prost.

11 komentarjev

Google Buzz

vir: Google
Google - Google je danes v svojem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu svetovni javnosti predstavil Buzz, svoj poizkus za prevzem naslova najpomembnejšega socialnega omrežja. Buzz je na prvi pogled mešanica Facebooka in Twitterja ter propadlega Friendfeeda, katerega uporabniška baza se vztrajno zmanjšuje po Facebookovem prevzemu razvijalcev. Jedro Buzza je posodabljanje statusa, kot na Twitterju in Facebooku, a v stilu Facebooka Buzz omogoča tudi deljenje multimedijskih vsebin. Z vključkom je mogoče kar iz GMaila, s katerim je Buzz pravzaprav neločljivo prepleten, pregledati celotne galerije s Picasse in Flickrja, medtem ko se...

35 komentarjev